Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Legyen jobb, legyen szebb új évünk 2015-ben!
  2014-12-31 21:48:12, szerda
 
  Köszönni jöttem a Kedves Olvasóimnak, hogy hűséggel voltak velem 2014- ben.
Szívesen írtam, hoztam a verseimet, kisebb nagyobb történéseit az életemnek.

Kívánok Békés, Boldog! Sikerekben gazdag Új évet!

Az egészség és a szerencse a legfontosabb tényező az életünkben, az életünkhöz! Kívánom, hogy legyen!

Szeretettel és tisztelettel búcsúzom 2014-évi Olvasóimtól, amiben nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenem, és megküzdeni mindenkinek, tudom!

Remélem sok csodálatos hírrel jöhetek majd az új évben. Isten segítsen nekünk, hogy így legyen!

L. Burda Zsuzsanna

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Búcsúzás az évtől...
  2014-12-30 20:57:10, kedd
 
  Vidéki kert?

Ilyen a vidéki ősz utolsó sugaraiban a fürdőzés. Ilyen egy vidéki kert, ami burjánzik, bár rágja az idő vasfoga. Ilyen egy vidéki őszi mosoly, ami alig...! Nem könnyű és nem nehezebb itt az élet. Búcsúzni az évtől, éveinktől alig fáj és nem is öröm. Lehet, hogy az utolsó fotók az öreg kertben, a fenyők suttogása alig hallik. Oly magasra nőttek a fák, az égig érnek. Éjszaka meglátogatják őket a csillagok. A holdat kettészeli olykor a távolság, a Bécsi hegyek felragyognak, amikor a nyugati szél kifújja a kisváros piszkos foltjait. A kert marad, az őszi kert frissen tartja a boldogtalanságot vagy a nyár melegét, ami itt maradt.
Aztán a december utolsó napja kitárulkozik, hazudja, hogy szebb év, ami most köszönt. Nem akarjuk látni a tegnapot, mit követtünk el, mi van a hátunk mögött. Előre tolakszik január, újévet kiálltja mind, aki felébred. De eljön e az, aki ébreszteni mer, aki segít kiáltani? Vagy megyünk előrenyújtott tenyérrel tapogatózva, mint a vak? Hazudjuk tovább a boldogságot, az örömöt, amit nem volt időnk felépíteni. Akkor vesszük észre, hogy egy évvel megint kevesebb maradt.
A tudat mégis előre tolja a bizalmat, hogy szebb lesz, meglásd és jobb lesz a jövő! Hisszük, mert hinni akarjuk, hogy építkezünk valahol, valakiben akkor is, ha nem fogja a kezünket egy biztos tenyér. Hát ilyen a vidéki kert, ilyenkor decemberben, várom, félek, hogy a hó egyszer betakar. A lélek mélyén van csak a válasz, mert a lélek tudja, hogy mit akar.

Holnap majd fényben úszik a város, csillagok fényei vigyáznak ránk. Én ilyenkor biztosan érzem, hogy boldogabb lesz egyszer, e szép Hazám!
L: Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Természeti jelenségek az egyensúlyban...
  2014-12-28 22:10:58, vasárnap
 
  Örülhetnénk a hónak, mert kell a tél a természetnek, és a látvány kell nekünk embereknek. A széllel viszont bajom van, a szép tujáim vissza irányítják a bejárati ajtómra, és a feljárati lépcsőre, a rengeteg havat. A másik problémám, hogy a kazánházba ki kell menni néhányszor, hát annyiszor kell a havat eltakarítani a lépcsőkről.

Az egész kis zsákutcára jellemző, hogy a "túlnőtt" fenyőfák, tuják és díszcserjék meghatározzák a klímánkat. Nálam 4 fokkal hidegebb a lakás, mint 10- 15-évvel ezelőtt, ennek oka a szemben lévő tujasor a szomszéd kertjében. Bizony ezek a fák az égig érnek, a délutáni nap már sajnos nem éri a házakat, nem melegíti fel még nyáron sem, kevés a fény is.
Valamilyen rendelet kellene, hogy ezek a természeti jelenségek valamiképpen egyensúlyba kerüljenek. A kertemben is ki kellene vágatni néhány hatalmas fenyőfát, mielőtt bejönnek a házba.
Sajnos ennek igen nagy ára van, rendkívül drágák ezek a "kosaras" favágók.

Reggel nagy örömünkre bejött a hótoló és eltolta a havat az útközepéről. Sajnos nagyon keskeny a zsákutca, az első hó lebénít minket, itt lakókat, a közlekedésben. Köszönjük, hogy itt járt a hótoló!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvekről...
  2014-12-26 23:18:51, péntek
 
  Karácsonykor megszaporodik a könyvállományunk, az enyém is. Igaz helyem már nincsen, a könyvet akkor is szeretem. Olvasnivalóim az ágyam környékén karnyújtásnyira, hogy elérjem amikor, amelyiket szeretném.
A tavaszig éjszakánként van néhány órám erre, napközben sajnos másra kell az idő. Az idő, ami egyre kevesebb, vagy én lassulok, esetleg az idő kereke gyorsult?
Megkaptam lektorálásra Szerbiából egy helytörténeti írást. Nem volt szívem visszamondani, így viszont a saját könyvem szerkesztésétől lopom az időt. Amikor kinyitottam a küldeményt akkor viszont nagyon elkeseredtem, annyi benne a helyesírási, a stilisztikai hiba, hogy "csak abból áll"
Már javítottam egy "Arató könyvet" ami hasonló volt, szinte újra kellett írni. Még meggondolom, hogy ezzel mi legyen?
Persze javítás közben megismerek egy helytörténeti körülményt, a "történelem" egy kicsi voltát.
Mi mit ér meg, és kinek?


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilyen volt nálunk a karácsony este: 2014 december 24.
  2014-12-25 21:15:03, csütörtök
 
  Szép volt a Karácsony esténk, együtt volt a család. Voltunk a temetőben, mécseseket gyújtottunk a síroknál, emlékeztem édesanyámra, és az egy éves évfordulón a fiamra, aki nem lehet már velünk.
Ma a délelőtti szentmise a fiamért is szólt! A kertben is meggyújtottam a mécsest, hadd világítsa be azt az utat ahonnan nincsen visszatérés.
"Nélkülük" ültünk az ünnepi asztalnál. Nálam volt a vacsora, mint minden évben eddig. A fiam két fia, a lányom és az ő lánya, a lányom társa Csaba, a gyerekeim apja a társával, az egyik unokám barátnője és én, ez 9 fő. Két napot csak a főzéssel töltöttem, előtte a vásárlás, valóban rengeteg munka. Tegnap este arra gondoltam, "ma megerősítettem magamban", hogy annak van igaza, aki ilyenkor szállodában találkozik a családjával, és ott ünnepelnek együtt.
Nem csak fizikai fáradtságot éreztem, hanem lelkit,szellemit, majdnem a kimerültség fokát. Én vállaltam, nekem kell másképpen rendezni, hogy ne merítsem ki az utolsó cseppig az energiáimat.
Az unokáimmal lenni élmény, a lányommal egy csoda! Nem szeretnék ezekről lemondani, csak másképpen kell ezt megoldani, amit majd megbeszélek velük, amikkor eljön az ideje.
A szeretet velünk volt, bennünk. A hangulat jó volt, de csendesebb mint régen "azelőtt". A fiuk beszéltek az apjukról, fényképekről és régen milyen volt. Emlékeztünk! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Áldott ünnepet!
  2014-12-23 00:05:23, kedd
 
  Karácsony

Ma este csillag varázs
bújik, hópihe álom.
Kis csengő halkan szól!
Titkos a vágyam.

Zöld fenyők suttogják:
Jön már a karácsony!
Kisgyermek született,
jászolnál őt várom!

L. Burda Zsuzsanna


 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Pozsonyi sétámon
  2014-12-21 22:03:54, vasárnap
 
  Meghívott a lányom egy Adventi sétára, a negyedik gyertyagyújtás alkalmából.
Kicsit tovább és távolabbra mentünk, a nemlétező határvonalat átlépve Rajkánál, a régi határ vonalát átlépve. Nagyon csúnya, szétrombolt állapotban van a régi határátlépő minden épülete, az üvegablakok darabjai szerte, "csúfítják mindkét oldalt" Talán a senki földje mára, pénzbe kerülne ennek a területnek a rendbetétele? Valószínűnek tartom!

Már átértünk Somorjára, Szlovák területre. Itt rend van, szépek az utak, az út melletti környezet rendezett. Percek teltek el, amikor Pozsonyba értünk. Egy nagy áruházat vettünk célba. A kérdés csak a parkolás lehetősége volt. Tettünk egy-két rövidke kört, éppen kétségbe vontuk a lehetőségeinket, amikor egy kocsi kitolatott elénk, majd intett, hogy mehetünk a helyére. Akkor mozdult, amikor biztos volt abban, hogy sikerül beparkolnunk az ő helyére. Megköszöntük a gesztust. Minden üzletben, butikban, kávézókban telt ház volt!
Néhány óránkba telt míg eljutottunk a célunk színhelyére. Hosszú lassú séta volt ez a délután.
Olyan karácsonyi előzetes érzés? A csillogás, ami elvakítja az embereket, az árú bőség, amit elénk terítenek, a karácsonyfák fenyőillat nélkül, a fahéj és egyéb illatok, ami folyamatosan áradt a levegőben. A kávézók, a dohányzók, a beszélgetők sokasága. Elzárt és nyitott világ a találkozásokra, kapcsolatok szorosabbá tételére, a karácsonyi várakozás , a Jézus születésének ünneplésére. Mert benne a hitünk, a szeretetünk és minden, ami EMBERI! A legszebb séta volt a lányom oldalán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sétám nyomán:
  2014-12-19 22:20:10, péntek
 
  Egy vegyes élelmiszer üzletbe vitt az utam. Ami azonnal meglepett, az a tisztaság, a rend volt.Semmilyen, nem oda illő szagokkal sem találkoztam. Mindenki békén hagyott, nem jöttek oda folyton, hogy mit is szeretnék? Először is szerettem volna meggyőződni arról, hogy itt egy-helyen, szinte mindent megtalálok. Nincsen összevisszaság, logika szerint működik az elrendezés.
Olyan Emberi a logika, én igazából nem vagyok otthon egy ilyen nagyobb boltban, de mindent azonnal megtaláltam, csak körül kellett nézni.
Az eladók kedvesek "szolgálat készek" voltak, amikor kértem a pultnál. Közel a zárás előtt voltam az üzletben, éreztem, hogy mindenki "üzemmódban működik" mégis koncentráltak a betérő vásárlóra.
A meglepetés ezután jött, "a monitort néző főnök észrevehette, hogy ismerőse vagyok" és kijött hozzám az eladó térbe. Segítette az árut bepakolni a táskáimba, majd ki is hozta a kocsimhoz a két nagyobb, nehezebb pakkomat. Felhívta a figyelmemet, hogy a számlát ne dobjam el, otthon nézzem át az árut, és ha valami gondom lenne, a számla ellenében vissza lehet vinni az esetleges gondot okozó árú féleséget.
Mindazon túl, hogy a lakásomtól kicsit távolabbi ez az üzlet, mégis ide fogok jönni vásárolni ezután.
A séta meg igazából jót tesz nekem.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aforizma: a Gondolatok könyvéből...
  2014-12-18 22:43:38, csütörtök
 
  "Fejünkben mindig kell lennie egy nyitott és szabad zugnak, hogy helyet adjunk benne barátaink véleményeinek, és futólag elszállásoljuk őket. Valósággal elviselhetetlenné válik a társalgás olyan emberekkel, akiknek az agyában minden rekesz foglalt, és semmi külső dolog nem férkőzhet beléjük. Szívünk és elménk vendégszerető legyen."
JOSEPH JOUBERT (1754 - 1824)

"Semmiben sem lelhetünk költészetet, ha nem hordozzuk önmagunkban."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az újság, újság annak, aki nem olvasta még.
  2014-12-17 19:24:55, szerda
 
  Ragyogó napsütésbe mentem a 86-os úton. Lassan, akadozva haladtunk a kamion sor után. Szemben szintén nagy sebességgel, személygépkocsikat szállító kamionok sorával találkozhattunk. Veszélyes napsütésben volt részük azoknak, akik Mosonmagyaróvár felől jöttek, szembe szikrázott a Nap!
A városi forgalom is sűrű volt, a parkolók telítve. Drága a parkolás és még sincs helye annak, aki nem kora reggel ébred. Így jártam én is.
Az egyik belvárosi étterembe bementem egy menüre, úgy kaptam helyet, hogy egy fiatal pár az asztalukhoz engedett. Hétköznapi város, a forgalom ünnep előtti. Az osztrákok még mindig többségben vannak az éttermekben az eu-s pénzükkel, a szépségszalonokról ne is beszéljünk.
Megcéloztam a Pacsirta utcát, a Civil Szervezet irodáját. Az utcában mindenütt parkoló autók, nehéz itt is a parkolás, de muszáj volt néhány percre megállnom.
Visszafelé jövet fájt a szívem, hogy nem lehet megállni, nem lehet ebben a gyönyörű napsütésben sétálni egy kicsit, nincs hol megállni, mindenhol fizetős a parkolás, de nincs is üres hely a városban.
Így visszamentem a Szent István úton Moson felé, hogy megnézzem a 4 sz. óvoda felújított épületét, ahol valamikor majd 13-évet töltöttem el. Beugrottam a Fehér Ló Közösségi Házba, hogy hozzak Mosonvármegyét (újságot) magamnak és néhány ismerősömnek. A friss példányok még nem érkeztek meg, mondta a portás. Hoztam az elmúlt hetiből, mert, aki még nem olvasta annak újság az újság, ha régi akkor is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 242 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 631
  • e Hónap: 1408
  • e Év: 83662
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.