Belépés
basstechman.blog.xfree.hu
Az "elegancia" mögött. Bass Techman
1983.10.13
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ki muatni vagy nem ki mutatni?
  2014-03-30 23:12:17, vasárnap
 
  Ha ki mutatod, mit szeretsz akkor az azért, mert tudja, mit mellőzzön.

Ha kimutatod hogy mit utálsz, akkor az azért, mert tudja hogy vágjon alád, ha ki akar jutni Belőled.

Ha nem mutatsz semmit, akkor az a baj, hogy beléd magyarázható az érdektelenség, és hogy nem kölcsönösek a dolgok.

Hiába, a kifogás ingyen van, kényelmesebb, és az egyenes és beleköthetetlen megoldásokkal ellentétben, ezeknek a tárháza kifogyhatatlan.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
”Ki kért meg rá?”
  2014-03-27 10:17:12, csütörtök
 
  Ismerős kifogás duma, amikor valakinek valami jót teszel, segítesz, de még ha csak nem is az van hogy szarik a fejedre, és nem az történik amit szeretnél, hanem csak egész egyszerűen hátba szúr. Felelőssége le van tudva persze annyival, hogy közli, hogy Ő erre nem kért. Te meg ilyenkor ott fortyogsz Magadban bosszúsan, hogy be lett csapva és mégse, hisz nem ígért semmit, (még akkor se ha metakommunikatívan érvényesítgette Rajtad, amit el akart érni) és tán még megalázva is érzed Magad, hacsak bűntudatod nincs.

Ugyan, ébresztő már. Felelősség ott van rajta is, hisz elfogadta amit adtál/csináltál, Őt pedig erre nem kérte senki. Innentől fogva, akármennyire is artikuláltan, erőltetetten, vérbajosan kihangsúlyozva ismételgeti, hogy nem ígért semmit, -mintha csak jutalékot kapna minden egyes elhangzásért- rajta is ott van az erkölcsi felelősség. Az ilyen égőbb azért.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
”Nem ígértem semmit!”
  2014-03-24 21:49:34, hétfő
 
  Ismerős kifogás duma, amikor valakinek valami jót teszel, segítesz, de még ha csak nem is az van hogy szarik a fejedre, és nem az történik amit szeretnél, hanem csak egész egyszerűen hátba szúr. Felelőssége le van tudva persze annyival, hogy közli, hogy nem ígértem semmit. Te meg ilyenkor ott fortyogsz Magadban bosszúsan, hogy be lett csapva és mégse, hisz nem ígért semmit, (még akkor se ha metakommunikatívan érvényesítgette Rajtad, amit el akart érni) és tán még megalázva is érzed Magad, hacsak bűntudatod nincs.

Ugyan, ébresztő már. Felelősség ott van rajta is, hisz elfogadta amit adtál/csináltál. Innentől fogva, akármennyire is artikuláltan, erőltetetten, vérbajosan kihangsúlyozva ismételgeti, hogy nem ígért semmit, -mintha csak jutalékot kapna minden egyes elhangzásért- rajta is ott van az erkölcsi felelősség. Az ilyen égőbb azért. Főleg mikor olyan dolgokban hozza fel, aminek köze sincs az adott dologhoz.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Haragfordulat
  2014-03-21 21:59:15, péntek
 
  Hülyeséget csinált Veled szemben, összekaptatok, tudja, hogy ő a saras és nem tud tisztán ki kerülni belőle, de cseszi az egóját a dolog.

Erőlködik hát, hogy beszéljétek meg a dolgokat, de Benned ott van a tüske, és hajtatlan vagy, és még a facebookos életbölcsességek sem hatnak meg Téged, de még a bűntudatkeltései sem.

Eltelik hát egy kis idő, és még ha nem is felejtesz, már lehiggadsz és elkezdesz a jóra emlékezni. Ez alapvető emberi dolog, amit ő is tud és megkeres. Elmondja mennyire szeretett, milyen jó hatással voltál rá, és felidéz Neked a régi közös jó élményekből. Neked is hiányzik a dolog, és elkezdesz reménykedni, hogy hátha visszajöhetnének ezek az idők, és állsz elébe.

Ezután ha valamit hibázol, még ha csak egy elenyésző jelentéktelennyit is, felfújja, és egy életre "vérig sértődik" Rád, Te meg nem érted mi a baj, miért kellett ezen így berágni.

Másik eset, amikor el se juttok odáig, hogy még egyszer belevágjatok, mert amint látja Rajtad, hogy szeretnéd visszahozni a régi időket vele, és toleránsabb vagy, és elnézel csomó mindent, csak hogy ne legyen elszúrva mégegyszer, elkezdi Rád olvasni a sérelmeit, hisz tudja hogy már megalkuvó vagy ilyenkor, és magadra vállalod, hátha egálba lesztek vagy valami. De nem. Így hát, amikor újfent "tisztázzátok" a történteket, felhozza a sérelmeit, azt berág Rád egy életre, Te meg nem érted ismét csak, hogy mi a baj, hisz már olyan jól haladtatok.

Az a baj, hogy nem békülni akart, nem felújítani a régi kapcsolatotokat/barátságotokat, nem is akarta hogy az életében legyél, csak meg akarta fordítani a dolgokat, hogy úgy legyetek eltűnve egymás életéből, hogy Ő lehessen berágva Rád, mert vájkálós egy érzés bizony úgy alulmaradni, hogy nyilvánvaló hogy még ő is volt a hülye. Ilyen az amikor tetszetősebb egy demóverzió, mint a teljes.

Tanulság: Ahol egyszer sas voltál oda ne menj vissza verébnek! Nem saját, de igaz.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
TV Fail
  2014-03-18 21:20:06, kedd
 
  Kereskedelmi TV csatornáknál jellemző, hogy ha csinálnak egy saját gyártmányú műsort, és ahogy egyre több rész és évadot csinálnak belőle, annál lejjebb megy a színvonal, a tartalom egyre erőltetettebb vagy szűnik meg, és úgy az egész összekapkodott lesz, belemagyarázva, hogy ez milyen jó, és hogy miért jó. Az hogy miért jó, az valami semmilyen dolog, jól hangozván bemutatva.

Ennél viccesebb, amikor a régi műsort ismételgetik, sőt régi műsorokat ismételgetik. Úgy látszik ekkor már rájöttek, hogy jobbak voltak a régi szezonok, és inkább ismételgetik őket, és még külön TV csatornákat is tartanak fent ezeknek, nem is egyet.

Hogy miért nem lehet akkor új évadot csinálni, ugyanolyanra kb. mint amit agyba főbe ismételgetnek.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A történelem titkai
  2014-03-15 18:17:05, szombat
 
  Jó pár éve megnézek néhány budapesti ünnepi megemlékezést Március 15-ikén vagy Október 23-ikán, és a meglepődés után, már csak az elbizonytalanodás fog el. Mivel Március 15-ike van, vegyük hát ezt: Én még az iskolában ezen dátumról a forradalomról, szabadságharcról, és a Nemzeti dal elszavalásáról tanultam. Ennek ellenére mégis meglepődök, hogy amikor hallok ezeknek megemlékezéseiről, az kísértetiesen hasonlít a mai magyar helyzethez, de még a történelmi személyeket, és politikai pártokat is ugyanúgy hívják, mint most.

Na de mivel ünnepi megemlékezésekről van szó, így nyilván nem a mai helyzetekről, mai személyekről van szó, hanem a forradalom és szabadságharc évfordulóiról, a többi meg csak véletlen egybeesés. Mindenesetre elgondolkodtam azon, hogy megkeresem a volt tanárjaimat és szembesítem őket, hogy nem erről tanítottak akkor Nekünk.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hazugság kora után
  2014-03-12 23:59:21, szerda
 
  A hazugság kora lassan leáll. Hiába, amikor már az számít, hogy mi hangzik el, hogy mi lett kimondva, és mi lett megígérve, ott már nem divat, sőt egyre kevésbé működik az, hogy beígér valamit az ember, majd kicsit pl. az ellenkezőjét csinálja, akármennyire számon kérhetetlen, vagy büntethetetlen a másikkal szemben, úgyhogy ennek nagyon lassan, de egyre határozottabban vége van.

Azért annyira örülni sem kell, hisz ennek a korszaknak méltó és sokkal rosszabb utódja van, mert a metakommunikációs és egyéb utalgatós, célozgatós, kerülgetősen érvényesítgetős terelgetéseken kívül, nagyon jól működik a több értelmű kifejezések korszaka is.

Az előbbiekről már írtam a ,,Metakommunikációs játék (határok nélkül)" című bejegyzésembe, a több értelmű kifejezésekkel meg az a baj, hogy mond, vagy beígér valaki valamit, ami nagyon jól hangzik Nekünk, és elfogadjuk. Aztán amikor odakerül a sor, olyasvalamit csinál, amire nem számítottunk, de az is belemagyarázható abba, amit ígért vagy mondott. És nincs miért felháborodni, hogy hazudozik, mert voltaképpen nem hazudott, csak nem fogalmazott egyértelműen, mi meg ezzel beértük, ergó nem ő kerül ki rosszul belőle. Példát írtam erről még korábban, a Pontatlan fogalmazás című bejegyzésemben, egy magányos emberről.

Tanulság: Csak azzal érjétek be, ami pontos, egyértelmű, és nem lehet rajta kiskaput találni!

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogy nem veszi észre magát...
  2014-03-09 13:43:04, vasárnap
 
  "Nem igaz, hogy nem veszi észre magát. Hiába célozgatok, utalgatok és sugallok látványosan, úgy hogy még a hülye is értse, csak nem fogja fel. Nem veszi észre, hogy hidegülök tőle, nem veszi észre a hanglejtésemből, hogy amiket mondok neki, azt nem úgy gondolom, és hogy csak udvariasságból hangzanak el Tőlem ellentétes dolgok, hogy ne bántsam meg, vagy hogy ne kerüljek ki belőle rosszul. Ráadásul ha küld SMS-t, vagy bármilyen fajta írásos üzenetet, nem tudom letagadni hogy megkaptam, mert hangban hív, ráadásul azt se tudom megtenni, hogy nem veszem fel neki, mert vagy rejtett számról hív, vagy idegen telefonszámról, mert már tiszta paranoiás. Hogy lehet valaki ennyire égő?"

Azt nem próbáltad meg, hogy megmondod egyenesen a szemébe, hogy nem vagy rá kíváncsi, és nem akarsz kommunikálni vele? Miért nem? Rosszul kerülnél ki belőle, vagy nem vagy elég kreatív ahhoz, hogy leszereld? Az előbbiről annyit, hogy a hétköznapi élet, nem üzleti élet, hogy kényszeresen jól keljen kommunikációilag ki kerülj belőle, az utóbbiról pedig annyit, hogy arra kéne kommunikációt fordítani inkább, hogy úgy tudd neki ezt megmondani, hogy ne tudjon ellenkezni.

Miért kéne észrevennie a menekülésedet, ha nem mondod a szemébe, pláne ha mást mondasz, csak hogy megmaradjon a látszat béke? Az meg teljesen természetes, ha kiskapuzol, hogy akkor más utat keres, pl: hogy csak akkor bizonyosodik meg, ha hangban beszél veled, ha már letagadod, ha SMS-t kaptál tőle, és e-mailben olvasod el azt, amit írt Neked facebookon, hogy ne jelenjen meg hogy Látta.

Ezek természetes dolgok, nem Ő az öngyújtó, hanem Te, ezzel a hülye hozzáállásoddal. Főleg amikor Te vagy ilyen helyzetbe, és hőbörögsz hogy de egy gyökér, hogy nem mondja meg a szemedbe, hogy mi baja, és még meg se akarja beszélni Veled. Ennél égőbb már csak akkor vagy, akkor úgy vágod ki magad, hogy beletiporsz hogy megsértődjön, hogy aztán elmenjen a kedve Tőled. Ha meg még ráadásul vállalhatatlanul égő vagy, akkor úgy csinálod, hogy Neki legyen elege, és Ő mondja ki. De Te is jól tudod hogy így van ez, amennyiben Veled történik meg.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azonosnemmel is megcsalás
  2014-03-06 23:40:24, csütörtök
 
  Amikor egy párkapcsolatban lévő lány/fiú (bár az esetek többségében lány) valamilyen apropóból félrelép a saját nemével, megy védekezés, (igen "elmésen") hogy ez nem megcsalás, mert azonos nemmel teljesen más...

Hogy miért más, arra vagy van egy ilyen "vitathatatlan" válasz, hogy ott nincsenek érzelmek, vagy "intelligensen" annyi, hogy nem tudja, elmondhatatlan, megmagyarázhatatlan, más érzés, stb... Mindkettő nagy hülyeség persze, mert érzelem nélkül ennyi erővel, ellenkező nemmel is meg lehet csalni, az utóbbit meg... Legegyszerűbb arra fogni, hogy vannak dolgok, amik megmagyarázhatatlanok.

Na de hogy ez nem lenne megcsalás, azt nem mondanám, de tény hogy azonos nemmel más, rosszabb. Aki meg lett csalva így, az persze hogy ki akad, hogy mit nem tudott megadni neki, amit az ő neme igen, pláne mióta benne van a levegőben, hogy az azonos nemű, jobban tudja, mit akar a másik, mint egy ellenkező nemű, hiszen ugyanaz a nem, ő is úgy szereti. Na meg az is felvetődik ilyenkor abba, aki meg van csalva, hogy ennyire rossz lehetett, hogy elkezdett a párja a saját neme iránt érdeklődni... Erről még írtam is egy alternatívát a metroszexualitás kialakulásának egyik okáról. Nem is csodálkozom rajta, hogy sok a fiús csaj, meg a feminin srác.

Mindenesetre ezek miatt is megértem azokat, akik ki vannak akadva, ha a párjuk a saját nemével csalja meg Őket. Ha ebben a rohanó világban veszik a fáradtságot, hogy alaposabban megismerjék egymást testileg és lelkileg is, akkor egy idő után testileg is ki tudják elégíteni a másikat, úgy ahogy szereti. Mi? Hogy ez lehetetlen mert a két nem, nem ugyanúgy csinálja? Na most a lehetetlen egy tv műsor volt, a mondat másik fele meg akkora hülyeség, hogy nem is mondok róla semmit.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fele igaz
  2014-03-03 23:09:38, hétfő
 
  Néhány idézetről meg "életbölcsességről" írtam már, szét is szedtem amennyire csak lehetett, és leírtam hogy miért születtek, születhettek. Bomlasztóak ezek nem gyengén, mert sebzett lelkű ember szívesebben olvas ilyeneket, mint önkritikát gyakorol és elgondolkozik mit szúrt el.

Ennél már csak a fél igazságot tartalmazó "eszmék" pusztítóbbak. Egyrészt arról nem mondhatjuk, hogy még a fele sem igaz, másrészt meg mivel azok bizonyos esetekre igazak is, így bele lehet magyarázni a másik esetbe is, azt még aki jól látja a dolgokat, az is elbizonytalanodik, hiszen lát benne realitást.

Én még mindig abban hiszek, hogy a dolgokat megbeszélni és megoldani kell, nem gyártani az ilyen hülyeségeket, vagy fél hülyeségeket. Nagy részük amúgy is hisztis gyerekektől, vagy sértődött önkritikátlanoktól származik.

Bass Techman
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 117 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3
  • e Hét: 10
  • e Hónap: 71
  • e Év: 3987
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.