Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 476 
Hölgytől tallóztam
  2014-04-30 20:33:36, szerda
 
  A fülzúgás esetén egyfajta belső hangot hallunk, ami nem külső hanginger hatására alakul ki.
A hangérzetek különbözőek lehetnek, folyamatosan vagy időszakosan jelentkezők. A fülzúgásnak sok kiváltó oka lehet, nők és férfiak egyaránt érintettek lehetnek.

A szervezetben állandóan végbemenő folyamatok, így . a vér áramlása az erekben, az izom összehúzódása vagy a szívműködés különböző hanghatással járnak. Fülünk megszokta ezeket a hangokat, a külső zajok pedig elfedik. Egészséges körülmények között csupán csak teljes csendben észlelünk bizonyos zúgást.

Fülzúgás okai

Az objektív fülzúgást viszont nem csak a beteg, hanem orvosa is hallhatja, hátterében általában izmok ritmusos összehúzódása vagy turbulens véráramlás áll - pl. fülkörnyéki értágulatok, dobüregi izmok túlzott működései állhatnak. A gyakoribb fülzúgás okai többnyire a hallójáratban rekedt fülzsír, esetleges fertőzések, a belsőfül betegségei vagy a kialakult halláscsökkenés okozza. Halláskárosító gyógyszerek, mint például az aszpirin, kinin, egyes vízhajtók és antibiotikumok, vagy nehézfémek, esetleg alkohol, a belső fülben lévő folyadék felszaporodása is -Méničre betegség- is kiválthatja a kellemetlen tünetet.

Traumától zajos

A fejet érő trauma, a hallószervet érintő daganatok, különböző betegségek, mint a szifilisz, magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy alul működés is kiválthatja. A tünet kellemetlen, sokszor már elviselhetetlen. Idősebb korban kiválthatja a kialakult magas és alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, vérszegénység, vagy változókor.

Mérgezések is okozhatnak hasonló tüneteket, például a túlzott alkohol és kávéfogyasztás, vírusbetegségek, májbetegségek és a vesebetegségek is. Hátsó agyi területi keringészavar, Sclerosis multiplex betegségek esetén, illetve ideg és elmegyógyászati betegségek is gyakran okoznak vérellátási zavart a belső fülben.

Sok esetben pszichés betegség, a szorongás és a depresszió kapcsán alakulhat ki erős fülzúgás. Mivel a szervezet állandó készültségben van, a tünetek különösen nagy terhet róhatnak ki a nyaki és háti izmokra, amik fájdalmasak, merevek, kötöttek lehetnek, esetenként az ok egyszerű kezeléssel megszüntethető, a többi esetben pedig gyógyszeres vagy egyéb kezeléssel csökkenthető.

A fülzúgás kezelése

Értágítók, vérkeringés javítók mellett előtérbe kerülhetnek a különböző feszültségoldó, hangulatjavító szerek, olyan antidepresszánsok, amelyek a mindennapokban gyakran használt, sokak által ismert szereknél jobban enyhítik a fülzúgást.

Nagyon fontosak az úgynevezett antioxidánsok is. A Q10-vitamint és a szelént érdemes mindenképpen együtt, sőt akár más antioxidáns anyagokkal is együtt szedni. Ilyenek az E-vitamin, a béta-karotin és a C-vitamin, ugyanis egymás hatását nemcsak kiegészítik, hanem az egyes élettani folyamatok során az átalakulást, regenerálódást is fokozzák. Hatásuk megsokszorozódva csökkenti a stressz állapotot és az ezzel járó magas koleszterinszintet.

Hogy ne a belső zajra koncentráljunk, próbáljunk ki különböző relaxációs technikát. Csökkenthetjük a fülzúgást, ha rendszeresen szaunázunk vagy úszunk. Javasolt sok séta a friss levegőn, a kültéri programok beiktatása, hiszen a természetes hangok elvonják figyelmünket a fülben lévő zajokról és megakadályozzák azok rögzülését a tudatban.

Fülzúgás és pulzáló mágnesterápia

Nem csak értágítóval küzdhetünk a fülzúgás ellen, hanem kipróbálhatunk olyan alternatív megoldást, mint a pulzáló mágnesterápia. Használata serkenti a mikrokeringést és segít a relaxációban is. Beindítja szervezetünk öngyógyító mechanizmusait, harmonizáló hatást vált ki a vegetatív idegrendszerre.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Hölgytől tallóztam
  2014-04-30 20:27:52, szerda
 
  A karma 12 törvénye, amely gyökeresen megváltoztathatja életed

Mi a Karma? Szanszkrit nyelven "cselekvést" jelent és egyenértékű azzal a Newton-i kijelentéssel, miszerint ,,minden cselekedetnek következménye van". Mikor gondolkodunk, beszélünk vagy cselekszünk, akkor egy olyan erőt mozgatunk meg, ami következésképpen visszahat ránk. Ez az ok - okozat törvénye nem büntetés formájában nyilvánul meg, hanem segít bennünket a fejlődésben és a megtapasztalásban.

- "Ki mint vet, úgy arat". Ez a törvény még az ,,ok-okozat" törvényeként is ismeretes. Amit az Univerzumnak adunk, azt kapjuk vissza. Ha Boldogságra, Szeretetre, Békére és Barátságra vágyunk... akkor boldognak, szeretőnek és igazi barátnak kell lennünk.

- A teremtés törvénye. Az élet nem megy csak úgy el mellettünk, mi is részt veszünk benne és befolyásoljuk alakulását. Kívül-belül egyek vagyunk az Univerzummal. Minden, ami minket körülvesz, visszajelzéseket adnak nekünk belső világunkról. Légy önmagad és vedd körül magad olyan dolgokkal, amelyek fontosak számodra.

- Az alázat törvénye. Ha valakiben látunk egy negatív tulajdonságot, az nem vonja maga után azt, hogy mi a létezés egy magasabb fokán vagyunk jelen.

- A fejlődés törvénye. ,,Bárhová is érsz, ott van a helyed". A lelki növekedést és fejlődést a folyamatos változás jelenti. Nem a környezetünkön, hanem saját magunkon kell változtatnunk. A legnagyobb ajándék, amit kaphatunk az a mi belső világunk, és egyben az egyetlen dolog, amit igazán irányítani tudunk. Ha a lelkünk mélyén megváltozunk, az életünk azon az úton fog tovább haladni, amelyet mi kialakítottunk.

- A felelősség törvénye. Akárhányszor rossz dolog történik életemben, azt jelenti, valahol velem (bennem) is probléma van. Ami minket körülvesz, az minket tükröz, és mi tükrözzük azt, ami körülöttünk van. Ez az Univerzális Igazság - vállalnunk kell a felelősséget azért, ami életünkben történik.

- Az összefüggés törvénye. Még ha jelentéktelennek és értelmetlennek is tűnik egy-két tettünk, mégis valamiféle jelentéssel bír, mert az Univerzumban minden összefüggésben van. Minden egyes lépés egy másikhoz vezet, ami még tovább visz. Az első lépés és a negyedik is pont ugyanolyan fontosságú, mint az utolsó, mert mindre szükség volt a végső cél eléréséhez. Múlt, jelen, jövő - mind kapcsolatban vannak.

- A koncentráció törvénye. Egy időben nem lehet két dologra gondolni. Mikor a lelki értékeinkre összpontosítunk, lehetetlen ezzel szimultán olyan alacsony töltetű gondolatoknak megjelenniük, mint a harag, a düh vagy az irigység.

- A nagylelkűség törvénye. Ha valamit igaznak gondolsz, akkor egyszer majd be is kell azt bizonyítanod, a te sajátos módodon. Ez az a pillanat, mikor gyakorlatba kell ültetnünk mindazt, amit tanultunk.

- Az itt és most törvénye. Ha mindig a múlttal foglalkozunk, nem tudunk teljességgel a jelenben lenni, az ITT és MOST pillanatát élni. Régi gondolatok és sablonok, régi álmok - nem engednek teret az új álmoknak, az új megtapasztalásoknak.

- A változás törvénye. A történelem mindaddig megismétli önmagát, ameddig nem tanuljuk meg a leckét, és ameddig rá nem jövünk, hogy változtatnunk kell az útirányon.

- A türelem és jutalom törvénye. Az igazi boldogság akkor jön, ha azt csináljuk, amit igazán tennünk kell. Ha van türelmünk, és tudatában vagyunk annak, hogy amire vágyunk, az a megfelelő pillanatban fog megadatni nekünk.

- Az inspiráció törvénye. Azt kapod, amit adsz. Az általad átélt dolgok igazi értéke a belefektetett energia eredménye. Fontos, hogy milyen jelentőséggel ruházod fel az élményeidet. Amit szeretetből viszel életedbe, az az egész Univerzumot inspirálja.

Egyed Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Túlélte az agyhalált, találkozott Istennel
  2014-04-30 18:18:39, szerda
 
  Túlélte az agyhalált, találkozott Istennel

Magyar nyelven is megjelent dr. Eben Alexander könyve, A mennyország létezik. Az idegsebészként dolgozó szerző ebben nem kevesebbet állít, mint hogy találkozott Istennel, miközben hét napig feküdt kómában bakteriális agyhártyagyulladással. Az orvos szerint a túlvilágon tapasztalt élmények leírhatatlanok, ő azonban mégis megkísérelte - az angol nyelvű kiadás azonnal a bestsellerlisták élére került.

Halálközeli élményt, azaz HKE-t már sokan átéltek, és néhányan hasonló tapasztalatokról számoltak be, mint Alexander. A mennyország létezik azért figyelemreméltó írás, mert a szerzője idegsebész, az agyműködés szakértője; a tudomány embere, aki nem talált tudományos magyarázatot arra, ami vele történt. Alexander a Duke Egyetem orvosi karán szerzett diplomát 1980-ban, és tizenöt évig dolgozott a Harvard orvosi karán, illetve a Brigham & Women's kórházban, így a saját betegsége tudományos hátterét is elemezhette.

Olyan betegség, ami nem is lehet

Alexander betegségének nem volt előzménye. Az egyik pillanatról a másikra lett rosszul, kezdetben hát- és fejfájásra, valamint influenzaszerű tünetekre panaszkodott. Amikor az állapota válságosra fordult, a felesége mentőt hívott hozzá, és vitette be a kórházba. A mentő megérkezéséig Alexander átesett egy teljes grand mal rohamon - ez az agykéreg egészét érintő roham, amit egy akkor még ismeretlen sokkhatás váltott ki.

Alexander szinte semmire nem emlékszik a történtekből, csak annyit tud az esetről, amennyit utólag elmeséltek neki. Nem volt öntudatánál, összefüggéstelenül kiáltozott, a teste megfeszült és hevesen rángatózott. Hasonló tüneteket okozhat a természetellenesen alacsony nátriumszint (hyponatrémia), az intraparenchymális (belső) agyvérzés, a metasztatikus agytumor, az agytályog, illetve az agyvelőgyulladás.

A rutineljárás ilyenkor a lumbálpunkció, vagyis az agy-gerincvelői folyadék megcsapolása: ha ebben a legkisebb zavar is van, feltételezhető, hogy az agyat súlyos betegség támadta meg. Alexander agy-gerincvelői folyadéka gennyben úszott, így egyértelművé vált, hogy az agyát súlyos károsodás érhette.

A komputertomográfiás vizsgálat kimutatta, hogy Alexandernek agyhártyagyulladása volt. Ez bakteriális vagy vírusos eredetű lehet, és az esetek nyolcvan százalékában az utóbbiról van szó - nem így Alexander esetében. A betegen elvégezték a Gram-tesztet, azt a sejtfestési eljárás, amit a baktériumok csoportosítására használnak. Az orvosok megállapították, hogy Alexander agykérgét a a kólibaktérium (Escherichia coli, röviden E. coli baktérium) támadta meg. Az agy-gerincvelői folyadék glükózszintje kritikus szintre, deciliterenként 1 milligrammra csökkent; ez normális esetben 80 milligramm, és csak súlyos esetekben csökkenhet 20 milligramm alá.

Az orvos úgy fogalmaz, hogy olyan betegségben szenvedett, amilyen gyakorlatilag nem lehetett. Az agy-gerincvelői folyadékba csak fizikai sérülés esetén juthatnak be az E. coli baktériumok, illetve olyan pácienseket érinthet, akik immunhiányos betegségtől, például a HIV-től vagy AIDS-től szenvednek.

Három bugyor

Alexander röviddel a kórházba szállítása után kómába esett, és hét napig nem tért magához. Ezalatt egy csodás világot látott, amely három részből állt: az egyik egy sötét hely volt, ahol csak alig kivehető, gyökerekre vagy az anyaméhben látható vérerekre emlékeztető tárgyakat látott. Alexander ezt a helyet a Földigiliszta-nézőpont birodalmaként emlegeti a könyvben. Nem tudta, hová került, de nem is érdekelte: érzelemmentesen és tárgyilagosan, az én-tudat hiányától átitatva nyugtázta, hogy mi veszi körül. Idővel arcokat kezdett látni, tompa üvöltéseket hallott, és a biológiai halál szagát érezte. Az itteni létezését kezdte egyre kényelmetlenebbnek érezni. Alexander nem tudja, hogy ezalatt mennyi idő telhetett el, mert az időérzéke teljesen megszűnt, és a korábbi emlékei eltűntek. Úgy érezte magát, mintha jóindulatú amnéziája lett volna.

A második helyszín, amit Alexander megismert, és Átjáró néven említ a könyvében, elmondása szerint gyönyörű hely. Gyönyörű, burjánzó vidék, mezők, patakok és vízesések fölött repült, és eközben énekelő, boldog, körtáncot járó embereket látott. Alexander szerint az, amit látott, a legkevésbé sem volt álomszerű - épp ellenkezőleg, élete legvalóságosabb élményének tűnt. Az orvos beszámolt róla, hogy repülés közben vele tartott egy ,,gyönyörű lány széles arccsontokkal és mélykék szemekkel", aki szavak nélkül beszélt vele: azt közölte vele, hogy szeretik, nagyra becsülik, nincs mitől félnie, és semmilyen hibát nem tud elkövetni.

Alexander ezután a felhők fölé repült, és egy olyan világba került, ahol mindent elárasztott a boldogság, és választ kapott minden kérdésére. Mint írja, ezek szilárd, azonnali gondolatok voltak, nem olyanok, amilyeneket mi ismerünk, és a felfogásuk egyáltalán nem esett nehezére, holott olyan összetettek voltak, hogy az értelmezéséhez a földi életben évekre lett volna szüksége. Az orvos ezen a helyen találkozott Istennel, akit a korai jegyzeteiben Om néven emlegetett.

Az Om volt az a hang, amelyre emlékeztem azzal a mindentudó, mindenható és feltétel nélkül szerető Istennel kapcsolatban, de semmilyen őt leíró szó nem lenne elég kifejező" - írja Alexander. Beszámolója szerint a Magban - a helyen, ahol találkozott Istennel - a Teremtőtől megtudta, hogy nem egy univerzum van, hanem sok, és mindegyiket áthatja a tömény szeretet; a gonoszság csak szórványosan van jelen. ,,A gonoszságra azért van szükség, mert nélküle nem valósulhat meg a szabad akarat, szabad akarat nélkül pedig nincs fejlődés - nincs előrehaladás, nincs esélyünk arra, hogy azzá váljunk, amivé Isten vágyik tenni minket."

Tudomány és spiritualitás

Alexander kizártnak tartja, hogy vízió lett volna, amit látott. Miután átnézte az orvosi jelentéseket, megállapította, hogy az agykérge működése leállt, márpedig az felel az emlékezésért és a gondolkodásért is. A központi idegrendszerre ható neurotranszmitterek, például a szerotonin megnövekedett szintje magyarázatot adhatna a látomásokra, de a szerotonin-termeléshez működő agykéregre van szükség. Az orvos ezért elvetette azt is, hogy a gyógyszerek mellékhatásai, REM-kitörés vagy DMT-kibocsátás okozta volna a látomásokat. Mint írja, az agya nem működött, mégis ekkor tapasztalta meg élete legvalóságosabb élményét.

Dr. Alexander a betegsége előtt világi orvos volt, aki mindent gyakorlatiasan szemlélt. Tagja volt az episzkopális egyháznak, de magát K&H vallásosnak nevezte, vagyis olyan embernek, aki többnyire csak karácsonykor és húsvétkor jár templomba. Egész életében a tudományban bízott, és hiába látott ismeretlen vagy érthetetlen dolgokat, nem foglalkozott azzal, hogy megpróbálja megérteni őket. Szeretett közel kerülni a dolgokhoz, hogy megismerhesse őket, de úgy vélte, van, amire a tudomány nem tud magyarázatot adni, és ezekkel nem törődött.

A történtekre mégis lehet tudományos magyarázat. Dr. Dóczi Tamás idegsebész, aki személyesen is ismeri dr. Alexandert, elmondta, hogy az E. coli baktérium külső hatás, például baleset nélkül is bejuthat az agy-gerincvelői folyadékba. Ez fel nem ismert, de akár felismert idiopathiás liquorrhoea nasalis esetén is előfordulhat - ez az agy-gerincvelő folyadék rendellenessége, de meglehetősen ritka, csupán az agyhártyagyulladások 3-4 százalékának kialakulásáért felel. Dr. Dóczi szerint barbituráttal előidézett mesterséges kómával az agykéreg működése kvázi nullára is lefojtható, de az agykéreg ilyenkor is életben marad, pedig halottnak tűnik. Ezt a kezelési módot alkalmazzák azoknál, akik súlyos koponyasérülés miatt szenvedtek el agysérülést.

Megkérdeztük, hogy funkciónáló agykéreg nélkül előfordulhat-e valakivel, hogy kómában fekve is éles, tiszta hallucinációi támadnak. Alexander esetében az agyi aktivitás mérésére elektroenkefalográfiát, vagyis EEG-t használtak. Dóczi Werner Heisenbergre, a kvantummechanika atyjára hivatkozott, akit Alexander is megemlít a könyvében. Heisenberg megfigyelte, hogy ha mérünk valamit, a mért objektum vagy jelenség már nem az, amit szerettünk volna megmérni, mert maga a mérés is behatással van rá és megváltoztatja, tehát nem zárható ki, hogy a pszichofiziológiai mérés fals eredményt adott.

Alexander számításba vette, hogy az érzelmi értelmezésért felelős limbikus rendszerből származó eltorzított emlékek okozhatták a látomásokat, de ezt a lehetőséget is elvetette, mert ehhez is működő agykéregre van szükség. Dr. Dóczi szerint az is előfordulhat, hogy az agykéreg izolált károsodása esetén a limbikus rendszer sértetlen marad. Ez gyakran megfigyelhető például anoxiás agykárosodás, vagyis az agyi oxigénellátás hiányából fakadó károsodás esetén. Azt nemrég fedezték föl, hogy az agy arra is képes, hogy a hamartin nevű fehérje termelésével megvédje az agysejteket az oxigénhiányos állapotban fellépő pusztulástól. Nem zárható ki, hogy Alexander látomásaiért a működő limbikus rendszer lehet a felelős.

A tyúk és a tojás

Nagy fantáziával rendelkezett az a néhány páciens, akiknek szerencsés gyógyulása hasonló élményt adott""- mondta dr. Dóczi, amikor arról kérdeztük, kezelt-e már olyan betegeket, akiknek az Alexanderéhez hasonló élménye volt. Hasonló beszámolókat ugyanis másoktól is lehetett hallani, akiknek HKE-je volt. A témával foglalkozó leghíresebb könyvet Raymond Moody írta 1975-ben. Alexander könyvéről pozitívan nyilatkozott: szerinte az orvos által átélt élmények egyértelműen bizonyítják, hogy van élet a halál után.

A beszámolók hasonlóságát az magyarázhatja, hogy vagy mindegyikük igaz volt, vagy az, hogy a túlvilági élmény a korábbi emlékekből, esetleg mások beszámolóiból építkezik. Maga Alexander is említ a könyvében valami hasonlót, amikor arról mesél, hogy milyen érzés volt, amikor a betegsége után először ment templomba. ,,A zsoltár lüktető dallama visszhangzott a Földigiliszta Nézőpontjának Birodalmának durva nyomorúságában. A felhőket és angyalokat ábrázoló színes ablaküvegek az Átjáró mennyei szépségét idézték. A festmény, amelyen Jézus megszegi a kenyeret a tanítványaival, a Mag egyesülésére emlékeztetett."

Az is figyelemre méltó, hogy Istenre Om néven hivatkozik a könyvben: a hindu eredetű szanszkrit szót több ábécében is jelölik, és a hinduk is az Omról meditálnak, ha közelebb akarnak kerülni az istenhez. Egyes keleti meditációs technikáknak az ego elveszítése a célja; az ezt gyakorlók úgy vélik, ez az út vezet a világ helyes megismeréséhez. A meditáció közben a tudatállapot megváltozik, és az ego elveszítésével az én-tudat egy része megszűnik - hasonlóan ahhoz, ahogy Alexander is beszámolt az átélt öntudatlanságáról. Nyomokban hasonló hatást válthat ki az LSD is, ami a meditációhoz hasonlóan befolyásolja a szerotonintermelést. Az LSD-fogyasztók egy része szintén arról számolt be, hogy miközben használták a szert, egyfajta objektív tárgyilagosság, racionális boldogság lett úrrá rajtuk.

A tudománynak nincs válasza

Sokan próbálják a tudományos eredményeket a vallás állításainak alátámasztására használni. A Vatikánnak is vannak tudósai, akik világi tudományokkal foglalkoznak. Alexander esete ennek a fordítottja: ő mindig és mindenre tudományos bizonyítékot keresett, de a betegsége után úgy látja, hogy az ő esetére nem adható tudományos magyarázat. Az, hogy a történteket valóságként fogadja el, érthető. Carl Sagan, aki a modern tudomány egyik legszuggesztívebb képviselője volt, azt írta a Korok és démonokban, hogy azért választotta a tudományt, mert minden másnál meggyőzőbb, reprodukálható eredményei vannak, de ha valami alkalmasabb lenne a világ megismerésére, mint a tudomány, habozás nélkül azt választaná.

Alexandert meglepte, hogy a halálközeli élmények szakirodalma, a jelenséggel foglalkozó tudományos magyarázatok mennyire megalapozatlanok. Azon nem csodálkozik, hogy sokan nem hisznek neki. ,,Szomorúan kellett tudomásul vennem hogy a régi énem pontosan ezeket hozta volna fel, ha valaki arra kér, hogy magyarázzam el, mi is igazából a halálközeli élmény."

Dr. Eben Alexander: A Mennyország létezik
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Hölgytől tallóztam
  2014-04-30 17:56:58, szerda
 
  Ö perces krimi
Meztelenül a patakban

Berta tudta: magára maradt. A faluban senki sem fog szót emelni érte. Amióta a férje meghalt, csak az apósával élt abban a kis házban, ami a mellette lévő földdel, végében a patakkal együtt alkotta a kis birtokot. Ez adott nekik megélhetést. Nem volt az sok, mindössze négy hektár, de ha dolgozni kellett rajta reggeltől estig, bizony több is a kelleténél.

Berta meg az öreg hajnalban mentek ki a földre. A fiatalasszony jól bírta az iramot, de az öreg Abraham mind gyakrabban fáradt el.
Ám ez volt a kisebbik baj. Sokkal rosszabb, hogy az öreg csak zsarnokoskodni, parancsolgatni tudott, dolgozni már egyre kevésbé. Egész nap hajszolta a menyét, veszekedéseik néha az egekbe csaptak. Volt, hogy Abraham felemelt kapával támadt Bertára a mezőn, mások szeme láttára. Olykor megvárta otthon, és a kis házban próbálta sarokba szorítani. De nem mindig volt ilyen dühös. Néha éppen ellenkezőleg, arra kérte Bertát, vetkőzzön le előtte, mosakodjon úgy, hogy ő is lássa. Egyszer bizony már az ágyba is hívta ez a rozoga öreg, amitől Bertának felfordult a gyomra.

Így telt el az egész tavasz. Berta olykor este magára zárta kicsiny szobájának ajtaját, és eltöprengett a sorsán. A férjével itt élt, ebben a házban, aztán jött a gyors betegség. A férjét eltemette, de akkor élt még az anyósa, aki jólelkű asszony volt. Ám nem sokkal később megütötte a guta, ő meg itt maradt Abrahammal, aki még azt hitte magáról, hogy jó erőben van, de a munka végét már ritkábban fogta meg. Ha csak tehette, inkább Berta után leselkedett.
Az asszonyban lassan érett meg az elhatározás: meg kell szabadulnia az öregtől, csak akkor lesz nyugalma. Ha nincs az öreg, férjhez mehet ismét. Nem olyan öreg még, éppen hogy elmúlott harminc, és van is a faluban egynéhány módosabb özvegy gazda, akik még örülnének is a két birtok egyesítésének... Bár csak már ott tartana, hogy választhat közülük! Ahhoz előbb bizony félre kell állítani az öreget, hisz élve soha nem adja meg magát, a házból ki nem költözik, a földnek a felét sem engedi át a menyének. Inkább mindhalálig pereskedik és megmérgezi Berta együttlétét bárkivel.

Sok álmatlan éjszakán végre kitalálta, mit kell tennie. Elkezdte híresztelni a faluban, hogy Abraham szíve már nem a régi, bizony az óra rosszul ketyeg és néha szinte meg is áll. Hetek teltek el így, Abraham mit sem sejtett, hisz olyan mogorva volt, hogy senkivel sem állt szóba.
Aztán egyik este Berta azt mondta az öregnek:
- Megértem ám, hogy kéne magának egy nő. A mama már régen meghalt... Ami azt illeti, bizony én is érzem ám a szükséget...
Abraham csillogó szemmel hallgatta. Berta így folytatta:
- Akkor hát ma éjjel együtt lehetünk, ha maga is akarja. De rendesen tisztálkodjon meg előtte!
Abraham nagyon is akarta! Még mosakodni is hajlandó volt, amire pedig azelőtt szerfölött ritkán lehetett rávenni. Hát elment a ház mögé, ahol a patak kis öblöt formált. A hegyekből jött a víz, elég hideg volt. Nem is ment bele igazán, csak úgy térdig. Körös-körül ecetfák álltak, senki sem láthatta.

Amint így óvatoskodva merítgette magára a vizet a tenyerével - a világért sem vitte volna túlzásba -, egyszer csak csengő hang szólt rá a másik partról:
- Aztán tetszem magának?
Berta állt ott úgy, ahogyan az anyja a világra hozta. Abraham szeme kimeredt, döbbenten nézte a női testet. Hogy ő mennyit ábrándozott erről! És most itt van, az övé lehet!
- Jöjjön át a patakon, akkor most mindjárt megkaphat - mosolygott Berta. Hideg volt a mosolya, de nem olyan hideg, mint a patak vize. Abraham belegázolt, mellig merült a közepén. Jött volna kifelé a másik oldalon, de akkor már szederjes volt a szája, és alig tudott mozdulni.
- Segítek. Kapja el! - mondta Berta és egy erős ágat nyújtott neki. Régen odakészítette. Ágas volt a vége, és Abraham hiába markolta görcsösen, Berta nem húzta, inkább a férfi karját, vállát nyomta vele a víz alá. "Annyiszor ne kapj levegőt, te vén disznó, ahányszor rosszat mondtál rólam a faluban. Ahányszor elmondtál mindenféle ringyónak, ahányszor a fiadat nekem akartad ugrasztani, és ahányszor végighúztál rajtam a botoddal. Meg ahányszor ágyba vittél volna, te vén ördög... Hát most annyiszor próbálj lélegzetet venni, de ott, ahol vagy, a víz alatt!"

Berta még meztelenül állt a parton és nyomta a bottal, míg érezte, hogy már nem fog feljönni. Soha többé. Akkor elengedte, az öreg magatehetetlen teste fehéren keringett a kis örvényben. Eldobta a botot és ment felöltözni. Kivár egy kicsit, míg kellően besötétedik, akkor aztán fellármázhatja a falut. "Az öreg elment mosakodni a patakhoz, de nem jött vissza, segítsenek!" - és talán még néhány könnyet is ejt majd, ha a legények kihúzzák Abraham holttestét a partra. Szaladt be a házba. A házba, ami most már csak az övé lesz, és azé, akivel önszántából megosztja majd.
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
A só, illetve a sós víz kedvező élettani hatása
  2014-04-30 17:54:07, szerda
 
  Mosd le a lelki szennyet sós vízzel
Írta: i.zsolt

A só, illetve a sós víz kedvező élettani hatásait régóta használják egyes egészségügyi panaszok kezelésére. Azonban a só szerepe lényünk finomabb - energetikai - lelki folyamataiban kevés ember számára ismert.

sos-labfurdo
Milyen testi elváltozásokban segít a só?

A só segít visszaállítani a bőr természetes pH értékét, méregtelenít, feszesíti a bőrt, gyulladáscsökkentő, szarurétegfoldó, fertőtlenítő, hámosító hatása van.

A fürdőkúrával a reumatikus fájdalmak csökkenthetők, elősegíti az alhasi és nőgyógyászati panaszok megoldását, meddőség kezelésében hatékony, de egyes fertőző és gyulladásos betegségek esetén, kimerült idegállapotokban is indokolt.

A sós lábfürdők javítják a fáradt és fájó láb állapotát és alkalmasak az ödémák csökkentésére. Nemcsak külsőleg hanem belsőleg is hasznos. Használjuk a sós vizet gargalizálásra mandula- és garatgyulladások esetén, de a náthát is lehet orrba felszívott meleg, sós vízzel csillapítani.

Tipp: Erdélyben a szovátai sós-fürdő világhírű
És hogyan hat a lélekre?

A víz és só társítás valójában még ennél is többre képes. A holisztikus gyógyászat egyik alapköve, hiszen a test- elme-lélek harmonizálásához járul hozzá.

Mivel a sós fürdő, mint spirituális gyógymód kevésbé ismert, ezért hoztunk nektek egy videót, amiből megtudhatjátok, hogy mi módon tisztítja meg a negatív energiáktól a lelkünket a sós kúra.

Mi kell hozzá? Lavór, kősó, kellemesen meleg víz és hit. A videó gyakorlati útmutatóként szolgál:
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Tíz tanács, amelyet jó megfogadni 30 éves kor előtt
  2014-04-30 15:51:36, szerda
 
  Tíz tanács, amelyet jó megfogadni 30 éves kor előtt
Írta: Jerome Flynn

1. A pénz soha nem oldja meg a személyes problémákat

A pénz egy eszköz, amely segítségével megvásárolhatjuk a létfenntartáshoz szükséges dolgokat, de sohasem jelent gyógyírt személyes gondjainkra. Számtalan olyan ember van, akiknek kevés pénzük van, de ennek ellenére boldogok és teljes életet élnek, és sokan vannak, akiknek bőven jutott az anyagi áldásból, de életük nyomorúságos. Pénzzel nagy autót, házat, szép ruhákat, biztonságot és egyebeket lehet vásárolni, de nem gyógyítja a magányt, nem javítja meg a tönkrement embertársi kapcsolatokat, és az általa eredményezett boldogság sem hosszú életű. A boldogságot ugyanis nem lehet pénzért venni, ezért, aki a pénztől vár boldogságot, az sosem lehet teljesen boldog.

penzszerzes

2. Békélj meg önmagaddal

Alighogy felnőttünk, úgy érezzük sok mindent kell csináljunk egyszerre. El kell döntenünk mindent, ami a sorsunkat meghatározza, mindent meg kell tapasztalnunk, megtaláljuk lelki társunkat, megértsük az élet értelmét, és mindezt egy időben. Lassíts! Hagyd, hogy életed a maga medrében folydogáljon. Várj egy kicsit, adj időt magadnak, és mérlegeld a lehetőségeidet. Örülj minden egyes élménynek, és gondolkodj el a téged ért hatásokon, majd ezek után hozd meg életed fontos döntéseit. Céljaink érdekében dolgozni, jövőt tervezni sok esetben nagyon fontos, ám a dolgok siettetése a legtöbb esetben visszájára fordítja azok menetét.

3. Nem lehet mindenkinek a kedvében járni

Nem ismerem a siker receptjét, de a kudarc titka, ha mindenkinek a kedvében akarunk járni - mondta Bill Cosby. Nem szükséges, hogy mindenki egyetértsen veled, vagy mindenkinek tetsszen, amit csinálsz. Természetes emberi óhaj, hogy tartozzunk valahová, becsülve és tisztelve legyünk mások által, de ezek nem egyenlők a boldogsággal. Kommunikáljunk bátran másokkal, élvezzük a körülöttünk élők társaságát, vívjuk ki a tiszteletet, de mindig maradjunk hűek saját értékeinkhez.

4. Az egészség a legértékesebb tulajdon

Az egészség felbecsülhetetlen kincs, mindig értékeljük és védjük. Fiatalkorban sajnos kevesen gondolnak bele ebbe, és kevés figyelmet tulajdonítanak neki mindaddig, amíg nem lesznek kénytelenek törődni vele. A szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a rák és számos egyéb betegség megelőzhető, ezért vigyázzunk az egészségünkre, hogy később ne bánjuk meg mulasztásunkat.

5. Nem mindig azt kapjuk, amit szeretnénk

Az élet az, ami akkor történik, amikor más dolgokkal vagyunk elfoglalva - foglalta össze a lényege John Lennon. Nem számít, hogy mennyit dolgozunk, tervezünk, sokszor nem úgy jön ki a lépés, ahogy szerettük volna. Csüggedésre semmi ok. Előbb tapasztaljunk, csak ezt követően leszünk képesek megtalálni a helyes utat.

6. Nem értünk van minden

Nem vagyunk az univerzum közepe. Normális, hogy a saját életünk középpontjában mi vagyunk, a legtöbbet magunkkal foglalkozunk, ám ne felejtsünk el időt szakítani a környezetünkben zajló folyamatokra, és környezetünkben élő személyekre is, majd próbáljuk külső szemlélőként figyelni saját életünket. A perspektivikus látás nagy segítség lehet.
7. Ne szégyelljük, ha nem tudunk valamit

Senki sem tud mindent, senkinek nincs válasza a világ összes kérdésére. Nem szégyen kimondanunk, hogy bizonyos dolgokról nincs tudomásunk, hisz senki sem tökéletes. Mindannyian követünk el ebből fakadóan kisebb-nagyobb bakikat, ám ez egy tanulási folyamat. Mindennap lehet újat tanulni, így bátran legyünk nyitottak az újra.

boldog-lany
8. A szerelem több mint egy érzés, a szerelem egy választás

A kezdeti kirobbanó boldogság és szenvedély nem tart sokáig, azonban ez nem jelenti azt, hogy a szerelmen alapuló hosszú távú kapcsolatok nem lehetségesek. A szerelem nem csak egy érzés, hanem egy választás, egy döntés, amelyet naponta meghozunk. Tudnunk kell megbocsátani, szelídnek lenni, a másikat tisztelni, támaszként szolgálni és hűségesnek lenni. A párkapcsolatokon dolgozni kell, és ez sok esetben nem is olyan könnyű.

9. Szemléjük kívülről magunkat

Minden, ami velünk történik, nagy fontosságúnak tűnhet, de külső nézőpontból vizsgálva kiderül, hogy nem különösebben lényeges. A mindennapi harcok, a terhek és változások legtöbb esetben nem örök érvényűek, nem fognak számítani 20,30 vagy 40 év múlva. Nehéz hosszú távon szemlélni a dolgokat, amikor mindannyian rövid távú célokhoz vagyunk szokva ám, ha nem élet és halál kérdéséről van szó, hadd fújja el a szél.

10. Ne vegyünk semmit készpénznek

Sok esetben hajlamosak vagyunk alulbecsülni azt, amink van, mindaddig, amíg el nem veszítjük: egészség, család, barátok, munka, pénz, stb. A fiatalok úgy tekintenek szüleikre, hogy mindig mellettük lesznek, azonban ez nem így van. Azt gondolják, hogy elegendő idejük van felvenni a kapcsolatot régi barátaikkal, vagy ápolni a kapcsolatokat az újakkal, de nem így van. Az életben semmi sem garantálja, hogy ami ma megvan, az holnap is ott lesz. Az élet egy másodperc alatt változhat, ezért értékeljük mindig, amink éppen van.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
Egyszeri ember
  2014-04-30 15:25:39, szerda
 
 


Egyszeri ember megnyeri a lottó főnyereményt, 1 milliárd forintot. Nagy boldogan be is megy a főnökéhez, hogy ő márpedig most felmond, és soha többet nem fog dolgozni. Beér, mire a főnök hívatja.
- Kedves uram, mint már biztosan hallotta, cégünket is elérte a recesszió, és egy olyan jeles munkatárstól is meg kell válnunk, mint amilyen ön. De kap tőlem 10 millió forintot végkielégítésnek.
Emberünk nagy boldogan megy haza. Látja ám, hogy valakik pakolnak ki a lakásából. Jön a szomszéd.
- Kedves szomszéd úr, borzalmas hírem van! A felesége úgy döntött, hogy gyerekestől, anyósostól kiköltözik, és többet soha nem akarják látni magát.
Mire emberünk félrefordul, és elvigyorodik:
- Ha egyszer beindul, akkor nagyon beindul!!!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Bodzaszörp télire
  2014-04-30 12:54:27, szerda
 
  Bodzaszörp télire - cukor és citromsav mentesen - fagyasztva
Antal Vali

Az oldalon már évek óta papolom, hogy bodzavirág szörpöt kristálycukor és citromsav mentesen is el lehet rakni, hisz én világ életemben így csináltam. Soha nem mértem az arányokat, és nem dekáztam a hozzávalókat, hanem mindig érzés szerint dolgoztam. Annyian nyúztatok a receptért, hogy megpróbálom leírni, bár jobb lenne az elvre ráéreznetek, mint követni a pontos receptet, ugyanis ezt nem lehet elrontani, és garantáltan nem fog megromolni - hacsak nem jön egy huzamosabb áramszünet...

bodzavirág-koktél

Hozzávalók:

30 tenyérnyi tányér bodzavirág
3 liter víz
3 citrom leve (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
30 dkg repceméz - a repceméz íze harmonizál a legjobban a bodzával, majd az erdei mézé (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
10 csepp bio citrom illóolaj (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
10 csepp GrapeVital csepp
jégkocka készítő zacskók

Elkészítése:

3 liter tisztított vizet felforralok, majd ha kihűlt, akkor bele tumkolom a bodzavirág ernyőket virággal lefelé, és 24 órát hűvös, de nem hideg helyen állni hagyom.
Ha kész, akkor lecsöpögtetve, kinyomkodva kiveszem a virágokat, és a levet átszűröm,
majd belekeverem a citromlevet, a mézet a GrapeVital cseppeket és a citrom illóolajat.
Jégkocka készítő zacskóba töltöm, és lefagyasztom

Ha kapok biocitromot, akkor héjastul belekarikázom a vízbe, és együtt áztatom a bodzavirágokkal. Ebben az esetben viszont a citrom illóolaj elhagyható.

bodzavirág-syrup

Ha megkívánom a bodza italt, akkor csak kicsomagolok 2-3 jégkockát, felöntöm vízzel, megvárom, míg felolvad a jégkocka, és már ihatom is. Akinek nincs türelme kivárni az olvadást, az langyos vízzel is felöntheti, ilyenkor nagyon hamar elolvad, és az ital sem lesz túl hideg.
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
Úgy érzed sikertelen vagy? Fogadd meg a 17 sikerelvet!
  2014-04-30 12:04:49, szerda
 
 
Úgy érzed sikertelen vagy? Fogadd meg a 17 sikerelvet!
Írta: i.zsolt

Napoleon Hill és W. Clement Stone a Success Through a Positive Mental Attitude könyv szerzői sok éven át előadásokat tartottak, tanfolyamokat vezettek és levelező kurzusokon oktatták a siker elvét.

sikeres-férfi

Tanfolyamuk címe ez volt: Pozitív lelki beállítottság - A siker tudománya.
Mi az a 17 elv, ami egyenesen a siker fele visz?
1. Pozitív Lelki Beállítottság
2. Egyértelmű, határozott szándék, világos, pontos célkitűzés
3. Készség a ,,többlet kilométer" megtételére
4. Szabatos gondolkodás
5. Önfegyelem
6. A mester elme
7. Alkalmazott hit
8. Kellemes személyiség
9. Személyes kezdeményezés
10. Lelkesedés
11. Összpontosított figyelem
12. Csoportmunka
13. Tanulni a vereségből
14. Alkotó képzelet
15. Gazdálkodás az idővel és a pénzzel
16. Lelki és testi egészség megőrzése
17. A kozmikus szokás-erők (egyetemes törvények) kihasználása

A 17 sikerelv olyan személyek élettapasztalatából szűrődött le, akik Amerika legsikeresebbjei voltak a múlt században. Elemezd magad őszintén, most, és tárd fel, a tizenhétből mely siker-elveket alkalmaztad eddig, és melyek voltak azok, amelyeket elhanyagoltál. A jövőben rendszeresen elemezd mind a sikereidet, mind a kudarcaidat, mérceként alkalmazva a 17 elvet, és hamarosan rá fogsz jönni, milyen dolgok akadályoznak a sikerben.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
5 szokás, ami hízlal. Hol hibázol? Mi megmondjuk!
  2014-04-30 12:00:15, szerda
 
 
5 szokás, ami hizlal. Hol hibázol? Mi megmondjuk!
Írta: Slavic Andrea

Az az érzésed, hogy nem fogysz, holott nagyon is odafigyelsz az étrendedre? Fedezd fel a leggyakrabban elkövethető hibákat, amelyek becsúsznak anélkül, hogy gondolnád, és amelyek nem hagyják, hogy veszíts testsúlyodból.

1. Mesterséges édesítőket használsz

Úgy tűnik, az édesítőszerek, amelyekre a legtöbb fogyókúrázó támaszkodik, éppen azért, hogy a pluszkilóitól megszabaduljon, az ellenkező hatással bír. A szakértők ugyanis rájöttek arra, hogy a szervezetünk nem képes különbséget tenni az édesítők és a cukor között. A legutóbbi kísérletek szerint, az édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, sőt! Hosszútávon az ellenkező hatást eredményezik, vagyis az elhízást. A mesterséges édesítőszerek ugyanis a cukorhoz hasonlóan viselkednek, azaz bizonyos érzékelőket aktiválnak az emésztőrendszerben, amelyek a glükóz felszívódásáért felelősek. A mű-édes ízük az agyat is becsapja, amely arra vár, hogy a cukorfogyasztás után a kalóriák is megjelenjenek. Azok viszont elmaradnak, ugyanis az édesítők nem tartalmaznak kalóriát, emiatt az agy, bizonyos hormonokat kiválasztva, módosítja az anyagcserét úgy, hogy a bekerülő táplálékból választ ki nagyobb mennyiségű kalóriát, pótolva a hiányosságokat.

Tipp: használj inkább természetes édesítőket - mézet, barna cukrot, agávét, korlátozott mennyiségben!

2. Egyenesen a csomagolásból fogyasztasz ételeket

Így nem tudod követni, mennyit is eszel egy leültedben. Szoktasd rá magad, hogy bármilyen élelemről is legyen szó, tányérba teszed, és onnan fogyasztod el. Csakis így szembesülhetsz az adaggal, és szabályozhatod a bevitt táplálékmennyiséget.

3. Miközben eszel, egyébbel is foglalkozol

Amikor eszel, igyekezz csak az evésre koncentrálni. Vagyis, ne tévézz, ne ülj a számítógép előtt, ne telefonálj, ne csinálj semmi egyebet, hanem ülj le az asztalhoz, és egyél nyugodtan. Így nemcsak oda tudsz figyelni a bevitt mennyiségre, hanem azáltal, hogy csak az evéssel foglalkozol, hamarabb jóllaksz, és nem áll fenn az esélye, hogy pukkadásig teletömöd a gyomrod.

4. Eszel a barátokkal

Kutatásokkal bizonyított tény, hogy ha társaságban étkezünk, hajlamosak vagyunk többet magunkba gyúrni, és még észre sem vesszük. Tehát, ha a barátnőddel ebédelsz, 35%-kal több eledelt fogyasztasz el, mintha egyedül ennél. A százalék pedig nő, ha az asztalnál többen foglalnak helyet - állítják a szakértők.

Tipp: sose rendelj nagyobb adaggal, gondolunk itt a tipikus dupla adag hasábburgonyára, ami oly kedves csemege, ha cseverészésre kerül szó!

5. Kizárólag zsírszegény ételeket fogyasztasz

Valóban, ezek a termékek nem tartalmaznak zsírokat, viszont ez még nem jelenti azt, hogy kalóriaszegények is. Miért? A válasz egyszerű: a gyártók ugyanis hajlamosak a zsírhiányt más adalékokkal (cukrokkal, liszttel, különféle tartósító- és gyarapítószerekkel) pótolni, amelyek jelentősen felpumpálják az adott termék kalóriaértékét. Vagyis, nem eszel zsírosat, de az ezerféle hasztalan összetevő miatt legalább annyi kalóriát viszel be a szervezetedbe, mintha a normális terméket fogyasztanád. Továbbá, ezek a vegyületek, mivel túlnyomórészt mesterségesek, kedveznek az elhízásnak. És ez még nem minden! Kutatásokkal azt is bebizonyították, hogy hajlamosabb vagy többet megenni abból a termékből, amelyről azt véled, megóv a kalóriáktól (holott az egész csak félrevezető duma).

Tipp: tartsd magad távol a feldolgozott, túlságosan is finomított, kereskedelemben kapható édességektől, termékektől. Azok az élelmek, amelyek nem estek át annyi finomítási folyamaton (mint például a tejtermékek) mértékkel fogyaszthatók.
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 476 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 476 db bejegyzés
e év: 6479 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 260
  • e Hét: 260
  • e Hónap: 13689
  • e Év: 13689
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.