Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Helyettesítsd a dzsemfixet házi készítésű pektinnel
  2014-07-18 06:43:43, péntek
 
  Helyettesítsd a dzsemfixet házi készítésű pektinnel

Link

Gyümölcshulladékból készítsünk saját, egészséges és szuperpraktikus pektint!

Minden háznál van hullós alma, olyan, amit már csak a darazsak járnak, jobb esetben, aztán ott rothad el a fa alatt. Az éretlenebb alma tartalmazza a legtöbb pektint, ezért jobb, ha azokat keressük inkább. Gyűjtsük össze a hullós almát, sőt a magházát, héját is, ami amúgy a szemétbe végezné.

A magházat és a héjat egyből dobhatjuk a fazékba, az egész almákat vágjuk apróbb darabokra, és távolítsuk el a kukacos részeket belőle. A fazékba öntsünk annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöket, majd a legerősebb hőfokon főzzük egy órán keresztül.

Ezután hűtsük le, épp hogy langyos legyen, majd tegyük sűrű szűrőbe vagy vászonzacskóba és hagyjuk csepegni másnapig. A kapott levet tegyük fel főni, majd mikor felére csökkent próbáljuk ki, ha lecsepegtetjük egy tányérra, eléggé megdermed-e. A lényeg, hogy lecseppenve gyorsan kocsonyásodjon.

Tegyük üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba pár napra, majd használjuk a lassan sűrűsödő lekvárok, dzsemek készítéséhez.
 
 
21 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Körmök elváltozásai
  2014-07-16 07:45:46, szerda
 
  Link

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ha az ember benn áll egy völgyben
  2014-07-16 06:58:34, szerda
 
  Ha az ember benn áll egy völgyben, akkor a völgyet nem tudja felülről látni, de ha elindul, akkor felfelé haladva már más a rálátása arra a völgyre, amit elhagyott. Nem mást lát, csak másként lát. Olyat is meglát, amit a völgyből nem vehetett észre. A kaptatón felfelé már fontosabbnak látszik a csúcs, az ég, ami nem azt jelenti, hogy az ember cserbenhagyná a völgyet, hanem csupán azt, hogy jelentősen kitágul számára a látóhatár.
Jókai Anna
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Keszthely, Festetics kastély
  2014-07-15 08:06:17, kedd
 
  Keszthely, Festetics kastély

Link

A Balaton környékének legimpozánsabb főúri kastélya

A keszthelyi Festetics-kastély a magyarországi kastélyépítészet remeke, a Balaton környékének egyik legnépszerűbb látnivalója. A kastélymúzeumban eredeti, korhű bútorokkal berendezett termek szemléltetik a XVIII. és XIX. század főúri világának mindennapjait, a festői angolparkban egzotikus növényekkel telezsúfolt pálmaházat találunk, a modern múzeumépületben pedig Magyarország leggazdagabb vadászati kiállítása mellett megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítását.

A kastély és a Festeticsek

Az eredetileg horvát származású Festetics család a török elleni harcokban kitűnve, nem mellesleg a Habsburgokkal ápolt jó viszonynak is köszönhetően jelentős vagyonra tett szert, amelyből Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokot. A XVIII. század folyamán az eredeti középkori vadászkastélyt többször is átépítették, kibővítették. A család egyik legjelentősebb tagja, Festetics György gróf, a Georgikon alapítója, építtette meg a könyvtári szárnyat, és tette lehetővé, akkoriban igen szokatlan módon, a szakiskola hallgatóinak, a könyvtár szabad látogatását.

A kastély mai formáját az 1880-as években Festetics Tasziló idején kapta meg, ekkor alakították ki az épület belső berendezését is, a kor divatjának megfelelően neoreneszánsz és neobarokk stílusban. Tasziló gróf felesége, az angol Hamilton hercegnő hozományának köszönhetően a keszthelyi kastély európai színvonalúvá vált, rengeteg Angliából hozott műtárgy került ekkor a palotába.

A főúri család 1944-ig élt a kastélyban, jelenleg a Helikon Kastélymúzeum kiállításainak és konferenciaközpontnak ad otthont az épület.

A kastélymúzeum

A 18 termet magában foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18-19. századi főúri életformát mutatják be.

A kiállított tárgyak között barokk, biedermeier és empire stílusú bútorokat, festményeket, és értékes porcelánokat találunk. A legszebb termek a gazdagon aranyozott, rokokó stukkós tükörterem, a családi arcképcsarnokként szolgáló nagyszalon és a kastélykápolna.

A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, bútorzata klasszicista stílusban készült egy helyi asztalosmester által.

Némileg meglepő módon több teremben is iszlám témájú műtárgyakat, ruhákat, ékszereket látunk, az egyre gyarapodó ,,Az Iszlám művészet világa" című állandó kiállításnak köszönhetően.

Hintókiállítás

A parkban álló egykori istálló épületében helyezték el a hintókiállítást. A szépen felújított 18. és 19. századi kocsik, hintók tulajdonosai közt találunk igazán eminenseket is, többek közt Ferenc Ferdinánd, Rudolf trónörökös sétakocsijait.

Vadászati gyűjtemény, Vasútmodell kiállítás

A park hátsó részében, a közút túloldalán álló monumentális, modern épületben találjuk a páratlanul gazdag vadászati kiállítást. A gigászi trófeagyűjteménynél talán egy kissé érdekesebb az emeleti részen felépített hatalmas vasúti terepasztal, közel 3000 méter hosszú vágánnyal, 156 szerelvényével igazi közönségsiker a gyerekek és nosztalgiázó apukák körében.

Kastélypark, pálmaház

A kastély mögötti XVIII. századi franciakertet Festetics György alakíttatta át angolparkká, majd a XIX. század végén egy angol kerttervező mérnök tervei alapján építették át az előkertet és az angolparkot. Az egykori 42 hektáros parkból ma csak egy 7,2 hektár területű rész látogatható, benne több évszázados famatuzsálemmel. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy. A parkot több szobor ékesíti, és találunk itt egy régi oroszlános kutat is.

A pálmaházat az Eiffel-iroda tervei alapján építették, a buja trópusi növényzet mellett kaktuszokat is találunk itt, a kertészet területén pedig egy kisebb botanikus kert kiépítése folyik a régióra jellemző növényekkel. Gyermekek nagy kedvence a halastó, a halakat egy nagy üvegfalon keresztül lehet vizsgálgatni a látogatók nagy örömére.

Balatoni Borok Háza

A kastély legkorábban épült részében, a XVI. századi ódon pincében berendezett Balatoni Borok Házában több mint 1000 féle tájjellegű bort mutatnak be. A Borházban az összes magyar borvidékről találhatunk kiemelkedő tételeket, a kínálat gerincét azonban a Balaton Régió borvidékei adják. A pince egyénileg is látogatható, borkóstolási lehetőség is van szakszerű tárlatvezetéssel.

Belépő: 600 Ft (csak a látogatás), borkóstolás szakvezetéssel: 2500 Ft.

http://www.balatoniborokhaza.hu/

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Keszthely, Kastély u. 1.

Telefon: +36/83/312-191

Nyitva tartás

június - szeptember: H-V 9-18

okt.-máj.: K-V 10-17

Júliusban és augusztusban hetente több alkalommal zenés, hangulatos gyertyafényes éjszakai kastélylátogatást is szerveznek.

Belépő

Kastély- és Hintómúzeum: 2300 Ft/ kedv.: 1150 Ft

Vadászati kiállítás: 1000 Ft/ kedv.: 500 Ft

Modellvasút-kiállítás: 1000 Ft/ kedv.: 500 Ft

Vadászati és Modellvasút-kiállítás: 1800 Ft/ kedv.: 900 Ft

Pálmaház: 500 Ft

Kombinált jegy (mindegyik kiállításra): 3500 Ft / kedv.: 1750 Ft

Nagycsaládos kedvezmény van. 6 éves kor alatt ingyenes.

http://helikonkastely.hu
 
 
1 komment , kategória:  Szép képek  
Vidéki asszonyok receptjei télire a jégszekrény előtti idők
  2014-07-15 08:02:38, kedd
 
  Vidéki asszonyok receptjei télire a jégszekrény előtti időkből

Link

A télire eltett savanyúság a hideg napokon is eszünkbe juttatja a nyarat, a kertészkedést, és ráadásként kellemes ízeket is kölcsönöz az étkezés során.
Amikor még nem létezett hűtőszekrény és fagyasztó, és a konzervgyárak nem ontották ipari mennyiségben olcsó és kétes minőségű termékeiket, a háziasszonyok akkor is igyekeztek minél több zöldséget-gyümölcsöt raktározni a kamrába, hogy a zimankós téli napokon a befőttesüvegből elővarázsolt nyári ízekkel édesítsék napjaikat.
Jól bevált receptjeikben közös vonás a változatosság, a leleményesség és az elkészítési módozat egyszerűsége. Az alábbiakban a gyergyószentmiklósi Kisné Portik Irén néprajzkutató Gyergyó vidéki háziasszonyoktól gyűjtött, befőzéssel kapcsolatos receptjeit tesszük közzé.

Vitaminsavanyúság
Hozzávalók: 2 kg sárgarépa, 1 kg hagyma, 1 kg piros paradicsompaprika, 5 szál torma, 5 db csípős paprika, 5 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 35 dkg cukor, 2 dl ecet, 1 kiskanál szalicil.
Elkészítése: a sárgarépát, a hagymát és a tormát megreszeljük, a paradicsompaprikát keskeny csíkokra vágjuk, a csípőst pedig karikára aprítjuk. A felaprított zöldséghez hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összekeverjük, majd üvegekbe gyömöszölve, celofánnal lekötözve rakhatjuk a kamrába.

Vitaminsavanyúság másképpen
Hozzávalók: 2 kg sárgarépa, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg hagyma, 2 fej fokhagyma, 5 db csípős paprika, 5 szál torma, 3 dl ecet, só ízlés szerint, 30 dkg cukor, 1 kiskanál szalicil.
Elkészítése: a zöldségeket húsdarálón ledaráljuk, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a cukrot, ecetet és a szalicilt, majd jól összekeverjük és üvegekbe rakjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Uborkasavanyúság
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű uborka, fehérhagyma és piros kápia paprika, 1 liter vízhez 1 liter ecet, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál só, 3 liternyi salátaléhez 1 mokkáskanál szalicil.
Elkészítése: az uborkát megmossuk, majd egészben megsózzuk és másnapig állni hagyjuk hűvös helyen. Ekkor héjastól meggyaluljuk és ízlés szerint megsózzuk. A hagymát és a paprikát külön-külön laskára vágjuk, majd szintén megsózzuk. Az így előkészített zöldségeket tiszta befőttesüvegekbe lazán rétegeljük úgy, hogy egy sor uborkát hagyma követ, majd piros paprika. Ezt addig folytatjuk, míg minden üveg megtelik a rétegelt piros-fehér-zöld zöldségekkel. Közben felforraljuk a salátalevet, és amikor teljesen kihűlt, az üvegekben lévő zöldségekre töltjük. Hűvös helyen tároljuk.

Erős Pista házilag
Hozzávalók: 5 kg paradicsom, 30 dkg fokhagyma, 30 dkg csípős paprika, 30 dkg só, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: a paradicsomot, fokhagymát és a csípős paprikát húsőrlőn ledaráljuk, hozzáadjuk a sót és a szalicilt, összekavarjuk, majd egy napig állni hagyjuk. Közben többször is kavargassuk meg, hogy az ízek jól öszszeálljanak. Üvegekbe rakjuk, lekötjük és hűvös helyen tároljuk.

Zöldségsaláta
Hozzávalók: 1 kg zöldparadicsom, 1 kg sárgarépa, 1 kg paprika, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg fehérhagyma, 0,5 l ecet, 5 kanál só, 25 dkg cukor, 0,5 kg mustár, 0,5 l olaj.
Elkészítése: a zöldparadicsomot és a sárgarépát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a paprikákat és a hagymát apróra vágjuk. A felaprított zöldségeket az ecettel, a sóval és a cukorral puhára főzzük, majd leszűrjük és estétől reggelig hagyjuk, hogy a leve lecsepegjen. (A levet tartsuk meg, és tároljuk hűtőben, mert igen ízletes ecetet nyerünk belőle, ami kiváló különféle ételek savanyítására.) A fél kiló mustárból és fél liter olajból majonézhez hasonló mártást keverünk, és ezt keverjük bele a leszűrt zöldségbe. Hidegen üvegekbe rakjuk, egy kis szalicillel tartósítjuk, ledugaszoljuk és hűvös helyen tároljuk. Héjában főtt krumplival vegyítve kiváló köretet készíthetünk belőle, de zsíros vagy vajas kenyérre kenve is finom ízesítő.

Csípőspaprika-savanyúság
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű cseresznyepaprika vagy csípős paprika, cukor és ecet.
Elkészítése: a cseresznyepaprikát vagy csípős paprikát megmossuk, megtisztítjuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üvegeket egyharmadáig feltöltjük cukorral, majd tovább - míg a paprikákat ellepi - ecettel. Lekötjük és hűvös helyen tároljuk. Amikor a cukor teljesen elolvadt, a savanyúság fogyasztható.

Ételízesítő
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyem, 1 kg paradicsompaprika, 40 dkg zeller, 25 dkg karalábé, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg karfiol, 2 fej fokhagyma, 0,5 kg só, kiskanál szalicil.
Elkészítése: az összes zöldséget húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a sót és a szalicilt, majd jól összekeverjük. Üvegekbe rakva, hűvös helyen tároljuk, levesek ízesítéséhez használjuk.
Forrás: kronika.ro
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Készíts finom ízesített vizet
  2014-07-14 07:13:43, hétfő
 
  Egy finom üdítő házilag? Igen!

Ne költs ízesített ásványvizekre, készíts valódi gyümölcsös, adalékmentes, hűsítő, karcsúsító italt: ízesített vizet! Szomjoltó, finomabb, mint a bolti, így a család és a vendégek körében is sikert arat. Cukor nélkül készül, édeskés ízét a gyümölcsök adják, így nem leszünk egyből szomjasak, ha megittuk. Az sk. ízesített víz titka, hogy az aromát adó friss gyümölcsöt, valamint a fűszernövényt nem kell nagyon összezúzni, csak picit megnyomkodni, majd nagy üvegben, a hűtőben érlelni 3 napig. És kész is!
A klasszikus feng shui által használt, öt elem szerinti főzésben az itt szereplő összes hozzávaló termikus hatása szerint frissítő-hűsítő. Jótanács: a hűtőből kivett, ízesített vízből egyszerre ne igyunk sokat, inkább hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, így kíméljük a torkunkat, gyomrunkat.
Az ízesített víz receptje

Mi kell hozzá?
Csészényi friss gyümölcs: bogyós, vagy citrusféle, dinnye, ananász, kiwi, vagy amilyen ízű üdítőt szeretnél.

És még
Egy szál friss fűszer- vagy gyógynövény (menta, bazsalikom, citromfű, rozmaring, zsálya, levendula, bármi, ami épp van. Ha nincs friss, a szárított is megteszi), valamint Víz, jég, és egy nagy üveg, amiben elkészítjük.

Így készül
Kicsit nyomkodjuk össze a friss gyümölcsöt, épp csak, hogy levet engedjen, és a fűszernövényt is (semmiképp se aprítsuk!), majd tegyük az üvegbe, dobjuk rá a jégkockákat, és öntsük fel vízzel. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 3 napra, ha eszünkbe jut, néha keverjük meg, és kész is!
Tipp
Időnként keverjük meg a frissítőt, így intenzívebb lesz az íze.
Ízvariációk

Citrom-narancs-lime-menta
Ízhatás: savanykás-frissítő. Ehhez 1 citromot, 1 lime-ot és 1 narancsot szeleteljünk fel, enyhén zúzzunk össze egy szál mentát, majd mindet tegyünk az üvegbe és töltsük fel vízzel. 004.jpg
Málna-lime-menta
Ízhatás: friss, pezsgős. 1-2 csésze málnát, egy lime-ot és egy szál mentát kicsit törjünk össze, majd öntsük az üvegbe, szórjuk rá a jégkockákat, és öntsük fel vízzel. Gyönyörű színe van!

Ananász-menta
Ízhatás: édeskés-mentás. Egy csésze aprított ananász egy szál mentával, kicsit kinyomkodva, jéggel és vízzel felöntve.

Szeder-menta/vagy rozmaring/levendula
Ízhatás: friss, lágy. Egy csésze gyümölcsöt a friss fűszernövénnyel nyomkodjunk ki, öntsünk rá jeget és vizet.

Görögdinnye-rozmaring
Ízhatás: édeskés.1-2 csésze aprított görögdinnyét 1 szál rozmaringgal az üvegbe teszünk, megnyomkodjuk, felöntjük jéggel és vízzel.

Link
 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
A viz a leghatasosabb fájdalomcsillapitó
  2014-07-13 17:21:50, vasárnap
 
  Link

Sajnos manapság a televízió a fájdalomcsillapító reklámoktól hangos, de kevés szó esik arról, hogy igazából a víz a leghatásosabb fájdalomcsillapító és minden kezelésnek a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével kellene kezdődnie.

water

Sokan szenvednek manapság a legkülönbözőbb fájdalmaktól, mint ízületi gyulladás, gyomorégés, hátfájás, migrén, vastagbélgyulladás, izomrost fájdalom, szívtáji fájdalom és rengeteg tabletta, gyógyszer fogy emiatt.

De sajnos a gyógyszerek sosem az okot, csak a tüneteket kezelik. Ezért, ha fájdalmunkat fájdalomcsillapító tablettákkal kezeljük, nézzük meg előtte, hogy mindent megetettünk-e annak érdekében, hogy megtaláljuk fájdalmunk kiindulásának okát és azt próbáltuk-e kezelni.

Érdekes felfedezéseket tett Dr. Batmanghelidj kutató orvos, aki évtizedeken keresztül kutatta a víz gyógyító hatását. Őszerinte:

,,A test fájdalom formájában mutatja meg a kiszáradást. Attól függően, hogy hol helyezkedik el a kiszáradt terület, ott jelentkezik a fájdalom is. Nagyon egyszerű dolog ez, elmagyaráztam, mint meghívott előadó ezt az összefüggést nemzetközi konferenciákon a rákról, elmondtam, hogy az emberi test a kiszáradást úgy jelzi, hogy fájdalmat hoz létre, a fájdalom a víz hiányát jelzi a testben; valójában a víz hiánya a mögöttes oka a legtöbb egészségügyi problémának társadalmunkban. ...De sajnos ez az információ az orvosi társadalmon keresztül nem jut el a nagyközönséghez, mert ez nem hoz pénzt a konyhára." - Dr. Batmanghelidj

Dr. Batmanghelidj állítása szerint mögöttes érdekek tartják vissza azt az információt az emberek elől, hogy a víz gyógyít. De ez még nem jelenti azt, hogy nekünk be kell dőlni minden propagandának, hanem a saját sorsunkat a kezünkbe vehetjük. Ha betegek vagyunk, mi is utánajárhatunk az okoknak, kihámozhatjuk az igazságot és sokszor rájöhetünk, hogy betegségünk forrása az életmódunk. Az, hogy tápanyagszegényen táplálkozunk, illetve nem isszuk meg a napi vízadagunkat, ezek sokszor éveken és évtizedeken keresztül fennálló hiányosságok. Ne csodálkozzunk, hogy a szervezetünk egy adott ponton bedobja a törölközőt.

Bármilyen betegségben szenvedünk, előbb ellenőrizni kell, hogy az alapok rendben vannak-e nálunk, mint például, hogy elégséges mennyiségű tiszta vizet fogyasztunk-e nap mint nap.

A japánok például használják az éhgyomorra való vízivást a gyógyászatban. A vízkúra évszázadok óta elismert ősi gyógyászati módszer japán orvosi körökben.

MOST NÉZZÜK MEG, MI A TUDOMÁNYOS MAGYARÁZAT AMÖGÖTT, HOGY A VÍZ EGY TERMÉSZETES FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ SZER

Dr. Batmanghelidj, aki egész életét tette fel a víz kutatására, a következő összefüggést fedezte fel, ami alapjaiban megrengette az orvostudomány addig ismert állásfoglalását:

,,A krónikus fájdalmat a testben, amit nem lehet megmagyarázni semmilyen sérüléssel vagy gyulladással, mindenekelőtt krónikus vízhiányként kell értelmezni, azon a területen, ahol a fájdalmat észleljük. Ezekre a fájdalom jelzésekre elsődlegesen és kizárólagosan úgy kell tekintenünk, mint a dehidratáció intő jeleire a testben, mielőtt bármilyen bonyolult eljárást erőltetnénk a páciensre." - Dr. F. Batmanghelidj

Az emberi szervezet egy bio-elektromos víz gépezet, ami 20 kilogrammonként 1 liter vizet igényel az üzemeléshez. A vér maga is nagy százalékban vízből áll. A tüdőfolyadék, ami a hulladékot és tápanyagokat szállítja, négyszer annyi, mint a testben található vér összesen és abból a vízből áll, amit fogyasztunk. Szó szerint minden egyes sejt, amiből a test áll, az életét a friss, tiszta vízellátásnak köszönheti. Ha a test nem kapja meg az állandó és megbízható vízellátmányt, el kell döntenie, hogy némely funkcióktól megvonja a vizet, hogy a rendelkezésre álló víz felosztható legyen a létfontosságú működésekhez. Például az agy teljes prioritást élvez és amíg meg nem kapja a számára nélkülözhetetlen vízmennyiséget, addig bizonyos szervek vízellátását a szervezet visszafogja.

Dr. F. Batmanghelidj felfedezése szerint, ha fájdalom jelentkezik bármilyen szervünkben vagy testrészünkben, az annak a jele, hogy az a terület krónikusan dehidratált. A fájdalom tehát a dehidratációt jelző érzet. Ezért a fájdalomcsillapítás a lehető legrosszabb, amit tehetünk, mert elnyomjuk testünk jelzését és a dehidratáció tovább folytatódik vagy akár súlyosbodik is.
Azt lehet mondani, hogy a beszedett fájdalomcsillapítónak csak egyetlen jó oldala van: a víz, amivel bevesszük.

Forrás:http://tudnodkell.info/miert-a-viz-a-leghatasosabb-fajdalomcsillapito/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatékony sebkezelés kristálycukorral
  2014-07-13 17:13:39, vasárnap
 
  Hatékony sebkezelés kristálycukorral

Link

Kicsit hihetetlen, de működik, ha sebeinket kristálycukorral gyógyítjuk. Leginkább az elfertőződött sebekre alkalmazhatjuk, úgy, hogy közben még antibiotikumot sem kell szednünk.

Már számos országban nagyon régóta használják a sebek gyógyítására, mivel ismert antibakteriális hatása, gyorsan csökkenti a fájdalmat, a gyulladást és az ödémát. A seb felületén igen gyorsan fehérje-tartalmú védőréteget képez, meggyorsítja a sebgyógyulást.

Alkalmazható többek közt műtéti sebek, autóbaleset utáni sebek, diabetes okozta fekélyek, életképtelen szövetek, égési sebek és bőrhiányok kezelésére.

A sebre előzetes megtisztítás után minél több kristálycukrot kell szórni, úgy, hogy a seb teljes üregét kitöltsük legalább 1 cm vastagságban. Majd helyezzünk a sebre gézlapokat, kössük le, és még egy nylonzacskóból vágott darabbal is fedjük le a kötést, hogy a képződő folyadék ne tudjon kiszivárogni.

Az első napon gyakrabban, majd később elegendő naponta egyszer cserélni a kötést.
A kötéscserék alkalmával nem steril oldattal, hanem egyszerű csapvízzel kell kimosni a sebet.
A kevésbé fertőzött sebek 2—4 nap alatt tisztulnak és gyógyulnak,
a fertőzöttebbeknek pedig 5—7 nap szükséges.

Természetesen mindenképpen előbb forduljunk orvoshoz és kérjük ki az ő tanácsát is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tökfasírt
  2014-07-13 11:14:50, vasárnap
 
 Tökfasírt

Hozzávalók: egy nagyobb vagy két kisebb tök (de készíthető csillagtökből vagy cukkíniből is),
kevés liszt és zsemlemorzsa, 1-2 tojás, pár gerezd fokhagyma, lilahagyma reszelve - ízlés szerint, petrezselyemlevél, szezámmag, só. Használhatunk fasírtfűszer keveréket is.
A megtisztított, legyalult tököt egy edényben rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk.
Ezt követően hozzákeverjük a tojást, a lisztet és a zsemlemorzsát, majd a megtört fokhagymát reszelt hagymát és apróra felvágott petrezselymet, szezámmagot. Tetszés szerint ízesítjük, sóval, borssal, fasírtfűszerrel. Az összedolgozott keveréket kilapogatjuk, zsemlemorzsába forgatni, majd olajban mindkét oldalon megsütjük.
 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Meggyes pite
  2014-07-13 11:06:11, vasárnap
 
 Meggyes pite

Hozzávalók: A tésztához:
40 dkg finom liszt
2 db tojás sárgája
25 dkg margarin
½ csomag sütőpor
15 dkg porcukor
2 ek. tejföl
csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelék:
1,5 kg meggy magozva
őrölt fahéj
cukor
1 cs vaníliás cukor
4 ek. búzadara
A kenéshez:
1 db egész tojás

Előkészítés: A meggyet kimagozzuk, összekeverjük a cukorral és állni hagyjuk.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a sót,cukrot,sütőport,reszelt citromhéjat a tojások sárgáját és annyi tejfölt hogy könnyen nyújtható de nem túl puha tésztát kapjunk.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk majd mindkettőt a tepsink méretére nyújtjuk. /24x30-as tepsit használtam/.Az egyik lapot a tepsibe simítjuk,megszórjuk búzadarával majd ráterítjük a kinyomkodott lecsepegtetett meggyet. Ismét búzadarát szórunk rá ,betakarjuk a második lappal,kicsit megnyomkodjuk a széleit. Megkenjük felvert egész tojással, villával megszurkáljuk és sütőben közepes lángon /150-160 fok/ megsütjük. kb.35-40 perc.
Én most berácsoztam. 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 43 db bejegyzés
e év: 609 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 242
  • e Hét: 811
  • e Hónap: 8326
  • e Év: 20087
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.