Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
A román nacionalistáknak elegük van Magyarországból
  2014-07-30 21:00:13, szerda
 
 
A ROMÁN NACIONALISTÁKNAK ELEGÜK VAN MAGYARORSZÁGBÓL


Elegünk van Magyarországból, amely Reichnak képzeli magát, elegünk van Orbán Viktorból, aki Horthynak képzeli magát, és elegünk van Budapestből, amely egy olyan birodalom fővárosának képzeli magát, amely soha nem létezett, csak azoknak a vezetőknek a beteg hallucinációiban, akik számára az élet csak mások halála által nyert értelmet.

Ennyire tömény nacionalista uszítást egy helyen régóta nem olvastunk, pedig ismerjük a szerzőt is, a gondolatvilágot is. Ettől most valóban ökölbe szorul a kéz, ezért vettük a fáradtságot, és lefordítottuk. Elgondolkodtató, hogy az adevarul.ro oldalon közel 6000 ember kedveli az effajta gyűlöletbeszédet, amelyből az is kiderül: a magyar nép felsőbbrendű fajnak tartja magát. Szándékosan nem szakítottuk meg kommentárokkal, ilyen a Bogdan Diaconu-féle kortárs román szélsőséges gondolkodás. Nem biztos, hogy épülésünkre szolgál, de kötelező tudni róla. Az alább megfogalmazott zsigeri gyűlölködés garantált hidegrázást okoz. Kegyetlen súlyos vádak következnek:

Elegünk van Magyarországból, amely tiszteletet követel magának azért, hogy semmibe vehesse a román törvényeket, amely egy olyan párbeszédet javasol, amelyben Orbán Viktor monologizál a nemzetek fölött álló magyar nemzetről, amely Budapest jó szomszédságára hivatkozva nekünk akar parancsolni, és toleranciát kér a román állam szuverenitását felszámolni hivatott itteni magyar politika román iránt. (Ugyanattól a szerzőtől: Románia, a svájci sajt országa, Putyin és Orbán kezet fogtak hazánk fölött.) A mi hazánk fölött az az állam, amely elfeledkezett népéről: a Timok-völgyi fenyegetett románokat...


fotó: erdelyimagyar.files.wordpress.com

Elegünk van Magyarország gondoskodásából a más országok területén élő magyar kisebbségekkel szemben, miközben a magyarországi románoknak még képviseletük sincs a magyar parlamentben, nemhogy a kormányban, és egyes kisebbségek nyílt célpontokká váltak az ország területén.

Elegünk van azokból a visszaszolgáltatásokból, amelyeket Magyarország támogat Romániában, miközben a Gozsdu-vagyonról már szó sem esik. Elegünk van a romániai magyar egyházak jogaiból és követeléseiből, miután a 19. században nem tették lehetővé az erdélyi románoknak, hogy saját kőtemplomokat emelhessenek, csupán fatemplomokat építhettek, hogy ne hagyjanak sokáig nyomot, azért, hogy ma azzal vádolhassanak: nincs történelmünk, múltunk vagy kultúránk. Most hirtelen a magyar egyházak rájöttek, hogy toleranciát és visszaszolgáltatást akarnak, miután ellopták Erdélyt. Nem találkoztam egyetlen olyan pappal sem, aki elnézést kért volna a magyar egyházak román lakosságot elnyomó múltja miatt.Ilyen az igazi román hazafi. Ő az. Bogdan Diaconu. Gyűlölködésből jeles.

Elegünk van abból, hogy lenyomjanak a torkunkon románok megölésével vádolt magyar háborús bűnösöket, akiknek könyveivel felvonulnak Romániában, hogy kitüntetéseket kapjanak, és szobrot állítsanak nekik, majd elátkozott hamvaikat titokban abba a földbe temessék, amelyet megcsonkítottak, és ahol az általuk megölt románok vére még mindig igazságért kiált. Nem hallottam soha, hogy Magyarország bocsánatot kért volna a Horthy-korszakban elkövetett gyilkosságokért, ellenkezőleg: Budapest központjában ünneplik azt. Sőt, Horthy szolgáinak leszármazottai, akik erdőket loptak el Erdélyben, most területeket kapnak vissza, mintha elődeik a román föld jogos tulajdonosai lettek volna.


fotó: linda-turmix.blogspot.com

Elegünk van Magyarországból, és ezeréves dicsőséges történelméből, amely mások eltiprásából állt, amely most nem tudja, hogy miként élessze újra, átlépve az igazságon, bűnökön, együttélésen, mindenféle normalitáson és jó szomszédságon.

Elegünk van Magyarországból és a pénzéből, amelyet az itteni magyar politikába és az erdélyi sajtóba fektet azért, hogy megfertőzze a magyar kisebbségieket, és arra tanítsa őket, hogyan szigetelődjenek el a románoktól, hogy ne tanulják meg annak az államnak a nyelvét, amelyben élnek, hogy etnikai enklávékat akarjanak maguknak, és azt higgyék, minden rossz a világon a románok miatt van.fotó: rbnpress.info

Elegünk van Magyarországból és azokból a funkcióval rendelkező, vagy nem rendelkező személyekből, akik felkavarják a szélsőségesség állóvizét, akik folyton mindenhol siránkoznak a magyarok tömeges kiirtása miatt, miközben a románok Hargita és Kovászna megyében az új magyar grófok terrorja alatt kénytelenek élni, mint a Nagy Egyesülés előtt.

Elegünk van Magyarországból, örök követeléseiből és elégedetlenségeiből, miközben a román diákokat elűzik az erdélyi városok központi iskoláiból, hogy helyet csináljanak a magyar gyermekeknek, miközben a trikolórt megtiltják a román gyermekeknek, akiket megbüntetnek annak viseléséért.

Elegünk van Magyarországból, és a mindenfele erőszakkal hurcolt székely zászlóból, a nácik keresztes és nyilas zászlaiból pontosan azon a területen, amely a legtöbbet szenvedett a horthysták elnyomásának köszönhetően.fotó: adevarul.ro

Elegünk van Magyarországból, és a rengeteg szavazó aranyálmát megtestesítő Jobbikból, abból a pártból, amely Moszkvával egyezkedik idegen területek átvételéről, amely bármikor kész háborúba indulni Erdélyért Románia ellen.

Elegünk van Magyarországból, és annak újraválasztott miniszterelnökéből, Orbán Viktorból, a magyar nemzet megmentőjéből, aki első parlamenti beszédében kinyilvánította azon ,,jogát", hogy a szomszédos országok területeit kontroll alatt tartsa, és parancsokat adhasson más nemzeteknek.fotó: media.rtv.net

Elegünk van a ,,független" Magyarországból, amely az ,,illiberális" oroszok pénzét veszi el azért, hogy öklét belehelyezze a sajtó szájába, a ,,büszke" Magyarországból, amely oly módon testesíti meg a neonácizmust, amit elképzelhetetlennek tartottunk a 21. században.

Elegünk van Magyarországból, amely jószomszédi viszonyt szeretne Romániával úgy, hogy eltiporja azt, amely toleranciát követel magának szélsőségességért cserébe, amely jogokat követel terjeszkedéséhez, és tiszteletet saját ünnepei iránt, amelyek a románok történelmének tagadását szimbolizálják.

Elegünk van Magyarországból, amely mindenbe bele akar avatkozni, amelyet udvariasan kiutasítasz az ajtón, de amely az ablakon keresztül mászik vissza a lelkedbe, amely lovon küldi képviselőit Erdélybe, hogy Horthy honfoglalására emlékeztessen, és amely annak a hóhérnak a frusztrációival és lelkifurdalásaival él együtt, aki már nem tudja kínozni és megsemmisíteni áldozatait, miután hosszú évszázadokig ezt tette.fotó: lorincimagazin.blog.hu

Elegünk van Magyarországból, amely folyton azzal agitál az Európai Unióban, az Európa Tanácsban, az Európai Parlamentben, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Románia Kormányánál, Ukrajna Kormányánál, Szlovákia Kormányánál, Szerbia és Törökország Kormányánál (Vona Gábor Törökországot is meglátogatta, ahol a magyar nép ,,testvéreinek" beszélt, igaz, teljesen véletlenül Magyarország az Oszmán Birodalom fennhatósága alá tartozott, de a történelem újraíródik), a Dalai Lámánál (Tőkés László Erdélybe akarta elhozni, hogy megmutassa neki az erdélyi magyar kisebbséget, amely ugyanúgy szenved, mint a tibeti nép, míg Sógor Csaba 2010-ben találkozott is vele, és ,,az erdélyi magyar kisebbség nevében" üdvözölte, és egy mondatban emlegette a tibeti és magyar kisebbség jogait), hogy foglalkozzon a magyar kisebbséggel. A lista itt nem ér véget: Magyarország összeesküvést tervez azért, hogy a magyar kisebbséggel a katalánok, baszkok, tiroliak, flamandok, olaszok és tájföldiek is foglalkozzanak, az autonómia bősz védelmezői pedig rendre jelen vannak a romániai székely tüntetéseken. Magyarország legfontosabb támogatója a határokon túl élő kisebbségek kontrollja szempontjából éppen Gagauzia, a szeparatista hadosztály, amelyet Budapest támogat. Az egész univerzumnak a magyar kisebbséggel és elképzelt problémáival kell foglalkoznia...

Elegünk van Magyarországból, és soha nem létezett nagyhatalmi státusából adódó bősz komplexusaiból, a nagy nemzetekre jellemző büszkeségéből, amelynek megszámlálhatatlan múltbéli bűne van - és nem csupán a román néppel szemben - amelyeket a jelenben kíván utolérni, és amely mindig azon nagyhatalmak oldalára helyezkedett, amelyek indokolatlan ambícióit támogatták. Úgy, ahogy most Oroszország pártjára helyezkedett, amely 1956-ban térdre kényszerítette, hátha még valami területeket el tud szakítani, amelyeket Moszkva le akar igázni. Oroszország oldalán játszva, Magyarország önmaga történelmét taposta el, kukába dobta saját kommunizmus ellenes forradalma hőseit.

Elegünk van Magyarországból, amely mindig többet akar, speciális jogokat, és preferenciális bánásmódot, ellenőrzést a határon túli magyar közösségek fölött, de főleg azoknak az országoknak a vagyona fölött, ahol ezek élnek. Abból a Magyarországból, amely mindenhol a magyart tenné hivatalos nyelvvé a felsőbbrendű faj nevében, amelyet képvisel.

Elegünk van abból a Magyarországból, amely nem akar olyan lenni, mint a többi állam, hanem államok fölötti állam státust követel magának, amely nem egy olyan népet szeretne képviselni, mint amilyenek a többi népek, hanem a más népek fölött álló népet, egy más kultúrák fölött álló kultúrát.

Elegünk van Magyarországból, amely Reichnak képzeli magát, elegünk van Orbán Viktorból, aki Horthynak képzeli magát, és elegünk van Budapestből, amely egy olyan birodalom fővárosának képzeli magát, amely soha nem létezett, csak azoknak a vezetőknek a beteg hallucinációiban, akik számára az élet csak mások halála által nyert értelmet.fotó: adevarul.ro

Elegünk van Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Tőkés László, Vona Gábor, Wass Albert és Nyirő József Magyarországából, a halál székely hadtesteinek Magyarországából, amelyeket Tőkés László fel akar éleszteni (ezeknek is vannak emlékművei Romániában), elegünk van a Horthy és a Trianon előtti korszak iránti nosztalgia Magyarországából. És ha a magyar választók - sajnos túl sokan vannak, akik e veszélyes irányt követik - el szeretnék kerülni, hogy a magyar nép úgy maradjon meg a történelemben, mint a nácizmus iránti nosztalgia utolsó bástyája, másfajta országot kellene építeniük, másfajta ideálokkal, és főleg másfajta hősökkel.


forrás: kolozsvaros. ro (szerk.) - adevarul.ro


Link


Elegünk van a gyűlölködésből, Diaconu úr!
/A székely uszítók és a béketűrő románok igaz története/

Link
Néhány hozzászólás a 287 közül:

Károly Nagy - Kiemelt hozzászóló - Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola
Nekem pedig elegem van ebből a történelem hamisító,oláh csürhéből, akik köszönettel tartoznak annak a sokat szidott Horthy Magyarországának, amiért azt a rengeteg infrastrukturát ellenszolgáltatás nélkül Oláhországban hagyta, mely nélkül mind a mai napig hegyekben élő birkapásztorokként tengetnék bocskoros szaros életüket! Elfog jönni rövidesen az az idő, mikor a normális rend vissza fog állni és az országbitorló siserehad vinnyogva fog bocsánatért esedezni! Isten engem úgy segéljen!!!

József Ricsovics - Kiemelt hozzászóló - Apáczai Csere János Szakközépiskola Dombóvár
Elegetek van a MAGYAROKBÓL mert felsőbbrendűnek hiszik magukat?Amit igazából én cáfolnék mert szerintem nem hiszik magukat felsőbbrendűnek DE ha így is lenne meg lehetne érteni mert lenne valóság alapja!!!!!A mai világ technikai téren ahogy most kinéz meg végül is a kezdetektől számítva a magyarok alkották,alakították felfedezéseikkel,találmányaikkal!A magyarok találmányai szinte mind egytől egyig korszak alkotók!!!A tudatlan magyarelleneseknek szolgáljon például! http://magyarelme.blogspot.hu/p/hires-magyar-talalmanyok-es-feltalalok.html Mind ezek után még nem is említettem a sportban való jeleskedéseket nincs még 1 olyan nép mint a magyar,a magyar sportolók!!! Utoljára hagytam,a legszebb és legcsodálatosabban kifejező nyelv a MAGYAR!!!Nincs még egy olyan bonyolultan kifinomult és a teljességet tekintve kifejező nyelv mint a MAGYAR!!! http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3298 A végére még hozzábököm a világ himnuszai közül csak egyetlen egy olyan himnusz van ami Istennel kezdődik és az a MAGYAR!!!Ha a magyarok nem lennének ez a világ kb sehol se tartana és mind ezeket nézve egyáltalán nem lehet rámondani a magyarra,hogy nagyképű!Tisztelettel aki büszke arra hogy magyarnak született!!!

Archror Inferahl Csire Rolandah
És ha nekünk elegünk van abból a romániából, ami nem nézte anno 1920-ban a magyarok jogait, és állatokként kezelte őket? Irtotta, kitelepítette őket elkobozta a vagyonukat. Ezt valahogy nem említi. Érdekes...
Idézem: "(Vona Gábor Törökországot is meglátogatta, ahol a magyar nép ,,testvéreinek" beszélt, igaz, teljesen véletlenül Magyarország az Oszmán Birodalom fennhatósága alá tartozott, de a történelem újraíródik)". Igaza van. 150 évig török fennhatóság alatt állt Magyarország 1/3-a. Ellenben az I. Világégésben a törökök mellettünk harcoltak, ám ezt nem említi. Szintén érdekes...
Ja, én még nem igazán halottam székely önkormányzatról Romániában (kérlek, javítsatok ki, ha tévedek).
Elegünk van abból is, hogy a románok sikeresen ellopták tőlünk Erdélyt, és most nekik áll feljebb.
Mi csak annyit szeretnénk szerintem, hogy a románok addig ne szóljanak le minket, amíg ők is ugyanazt csinálják csak más néven.

Ilona Soltész - Kiemelt hozzászóló · Itt dolgozik: Az élet iskolája, ahol Isten a tanár
Nekünk Magyaroknak meg elegünk van abból,hogy nem létezett országok,akiknek elosztották a Magyar földet,azok nekünk dirigáljanak a saját országunkban.Igen több ezer éves a Magyar állam,ha tetszik másoknak,ha nem!!! Idióta buta nép nem mondja meg,hogy mit hogyan,és kivel csináljuk a nemzet javára!!

Mokánszki Zoltán - Kiemelt hozzászóló - Nyíregyháza
Megmondom őszintébe végig se olvastam mert csak az agyamat b..... fel. Nem állítom, hogy a magyar felsőbbrendű faj, de hogy a románoknál felsőbbrendű az biztos :D
Van egy vicc is:
Mi a bizonyítéka annak, hogy a cigányok medvékkel dugnak?
A románok.
Ilyen erővel írhatnám, hogy elegünk van abból, hogy Románia folyamatosan hamisítja a történelmet.
Elegünk van abból, hogy Székelyföldet elnyomják, hiszen akkor is autonóm terület volt, mikor Erdély Mo. része volt.
Elegünk van abból, hogy magukénak akarják, holott árulással szerezték, ráadásul úgy, hogy megszegték a feltételt, amivel az antant nekik adta volna (kapituláció).
Elegünk van abból, hogy úgy mocskolnak minket ahol tudnak, pedig egyetlen híres emberük van (Vlad Tepes) aki a történelem egyik legvéreskezűbb embere.
Elegünk van abból, hogy focimeccseken és egyéb rendezvényeken magyar zászlót taposnak és égetnek, mindezt büntetlenül.
Elegünk van a gyűlöletbeszédeikből, mellyel hamis képet festenek más nemzeteknek a hazánkról.
Elegünk van abból, hogy minket vádolnak elnyomással, holott ők azok, akik elnyomják a székelyeket, és már egy legyőzött országot szálltak meg annak ellenére, hogy elvileg hadat sem viseltek, másrészt az antant nem is engedte, hogy megtegyék.
És végül elegünk van azzal, hogy történelmünk és kultúránk gyalázzák, a mi múltunkat meg kisajátítják (bár az már a mi hibánk, hogy mindezeket hagyjuk.)
Azért tudják ők: "Akinek nincs múltja, annak nincs jövője sem"

Gera Skoda - Kiemelt hozzászóló - Corvinus University of Budapest
Elegünk van minden olyan népből, akik Magyarország ellen van.

Menus Gábor - Esztergom BT
Ilyen az a nép, mely Lórántffy Zsuzsannának köszönheti első román nyelvre lefordított bibliáját, első nemzeti színű lobogóját, mely Erdély színeit örökíti meg. 1657-ben Lórántffy Zsuzsanna Fogarason alapít román iskolát számukra.
A románokról első ízben egy 1015-ben keletkezett bizánci krónikában olvashatunk,
melyből megtudhatjuk, hogy II. Baszileilosz császár az Albániától délre fekvő ochridai
érsekség fennhatósága alá helyezi őket. Erdélyben közvetlenül az 1241-ben bekövetkezett, általunk tatárjárás néven emlegetett mongol betörés utáni időkben kezdnek megjelenni számottevően.
Így köszönik meg a magyaroknak a gondviselést.
De hálátlan, semmirevaló tetteikről ebben az adásban is hallhatunk:
Kubínyi Tamás MAGYAR-ROMÁN HÁBORÚ 1919 - Álmos Király Akadémia
https://www.youtube.com/watch?v=m_v1DHD0yp8
ERDÉLY ŐSI MAGYAR FÖLD, ÉS BÁRMIT IS TESZNEK, AZ IS MARAD!!!!! 
 
1 komment , kategória:  Média  
Judit napra
  2014-07-30 18:15:08, szerda
 
 
JUDIT NAPRA


Névnapi köszöntő

A mai napon névnapjukat ünneplő Judit Ismerőseimnek és Látogatóimnak Boldog Névnapot kívánok!

Szeretettel köszöntjük Őket!Ez a gyönyörű nap, mit rólad neveztek el,
ma még a nap is te érted kelt fel.
Virágok, rózsák övezzék utadat,
boldogságban ünnepeld névnapodat!

A nap ma olyan fényesen ragyog,
Ma mindenki azt suttogja, boldog névnapot!
S azok akik igazán szeretnek,
sok ilyen szép napot kívánnak Neked!Mezei István György: JUDIT NÉVNAPRA

Kedves Jutkák és Juditok:
Pénzbe bokáig járjatok.
Bokától nyakig, egészség járjon át;
Arcotok tükrözze a napnak sugarát.
Így élvezet élni az életet,
Ha mindezt övezi a szeretet.Várady Lilly: NÉVNAPI KÖSZÖNTŐ
(Magdolna, Lenke, Kinga, Anna, Olga, Judit)

Ablakomon kopogott valaki
egy galamb volt, egy kis kandi.
Mosolyogva néztem, de elhűltem
megszólalt, hittem már üdvözöltem.
Utazásra hívott kedvesen
szárnya alól pálca ugrott hevesen
meglegyintett engem a pálcával
hátára terelt a szárnyával.
Elindultunk felhők fölé sebesen
bevallom egy kicsit bizony reszkettem.
Mikor végre megtaláltam hangomat
megkérdeztem, hogy most éppen hova tart?
"Névnapot kell köszönteni, nem tudod?
szép szavakat rímbe szedni a dolgod!"
Szép gondolat, igaz szavak, de hibádzik
parancs-szóra kínrím lesz csak elválik.
bólogatok, a galambom meg leszáll
szép, virágos, illatos réten megáll,
háttérben szürke sziklák látszottak
a rét felett madárfiúk játszottak.

Így ébredtem, s elővettem tollamat
hogy leírjam ezt a mesés utamat.
Szavakat formál most a gondolat
mind a szívem mélyéről fakad.

Ami csak jó van ezen a világon
az most mind Tereád átszálljon.
Mosoly, öröm, apró kis ajándék
sokasulva azért már nem játék.
Kívánok hát sok minden jót Teneked
amivel szíved, lelked megtelhet!"Ma csak élvezd az életet,örülj, aminek csak lehet!
Dallal köszöntelek téged, pohár csendül, Isten éltet!"

Virág helyett sok szeretettel:Névnapra - sok szeretettel

LinkSok boldog névnapot... /Németh Tamás/

LinkNévnapi köszöntő: Kiss Virág - A szív

LinkJudit névnapra

Link

Link


 
 
0 komment , kategória:  Névnap- szülinap  
Koós Attila: Embernek maradni
  2014-07-29 21:00:10, kedd
 
 
Koós Attila: EMBERNEK MARADNI


Könnyű takaró legyen ma álmod,
Ne váltsd meg még ma ezt a világot.
Csak magadban őrizd a szelíd csendet
és az embert, kit ember szerethet.

Könnyű kívánság legyen ma párnád,
Ne légy ma megváltó, csak őrizd álmát
Annak ki melletted piheg, s ha rezzen,
szíved melegével takard be csendben.

Könnyű takaró legyen ma álmom,
felejtés csillagát két tenyerembe zárom,
s mintha imádkozna az éjszaka felettem,
hallgatom csönded, s csöndembe rejtem. 
 
0 komment , kategória:  Lelkem szirmai  
Bolond világ
  2014-07-26 20:10:10, szombat
 
 

BOLOND VILÁG


A kocsmában egyik fickó a másiknak:
- Tegnap megtettem az első lépést a válás felé.
- Ügyvédet fogadtál?
- Megnősültem...

Ahogy a viccből is érződik, lassan már magasabb a válások, mint a házasságkötések száma. Leleményes üzletemberek ezt kihasználva őrült dolgok gyártásába fogtak. Jegygyűrűkoporsó, válási torta, válási emlékalbum és egyéb őrültségek. És ezekért még fizetnek is emberek. Nem is keveset.

Ilyenkor beindul a fantáziám. Hamarosan talán az elpusztult házi kedvencet, Gyurikát, pontosabban a hamvait is papagáj formájú kis koporsóban őrizhetjük otthon? Bizonyára erre az állatságra is lenne kereslet. Vagy ahogyan ma már teljesen természetes, hogy házasságkötéskor szerződést is kötnek a felek a vagyon felosztásáról arra az esetre, ha külön válnának útjaik, előre megvásárolhatnák a boltban a pólót ,,Újra szabad vagyok" vagy a bögrét ,,Hétfejű sárkány az exem" felirattal. Biztos, ami biztos. Sőt a gyerekeknek is árulhatnának ,,Eddig bírta anyám apámat" című képeskönyvet. Jó móka lenne? Van, akinek biztosan.

Bár mindenből lehet viccet csinálni, nem mindenből ildomos. A humor fontos az életben, de egy válás szerintem kudarc. Mindkét félnek. Fel kell dolgozni, de az elején még bizonyára fáj. Egyik, másik vagy mindkét félnek. Ahogyan sosem vettem ,,Anyósom minden karácsonykor átjön hozzánk. Idén beengedjük" feliratú inget vagy hasonlót, eszembe nem jutna válási tortát vagy nászajándék helyett gyászajándékot választani. Persze tudom, hogy én vagyok maradi, hiszen az üzlet virágzik. Az viszont bosszant, hogy miért nem nekem jutott eszembe ez a marhaság.

Talán már mil­liárdos lennék.


Pap Rita & Bodnár Attila - Bolond világ

LinkBolond, bolond világ 1963

LinkBolond világ ébredj fel! / Gáza 2009 /

Link
 
 
0 komment , kategória:  Média  
Így tették tönkre a bankarcsaládok a világot!
  2014-07-25 20:00:13, péntek
 
 ÍGY TETTÉK TÖNKRE A BANKÁRCSALÁDOK A VILÁGOT!


Összeesküvés-elmélet?
Meglehet: önre bízzuk a megítélését.


Nem Orbánnal, az EU-val, az IMF-el, és nem is Gyurcsánnyal kezdődött. De még csak nem is az óriási mértékű privatizációval, a kommunizmussal, az ész nélküli hitelezéssel - bár az utóbbi kétség kívül nagyon megnyomta a szekeret. Ezek, illetve ők főként a következmények, s nem pedig csak okok voltak.

Elcsépelt közhelyek, miszerint kevés a fizetésünk, siralmas az oktatási rendszerünk, a politikusaink hazugak és hiteltelenek, a szakembereink alulképzettek, az infrastruktúránk gyér, mi pedig egyre betegebbek vagyunk. Közhelyek? Igen, lehet, de csak azért, mert már amolyan megszokott részeivé váltak a mindennapi valóságuknak. De hogy pontosan mi állhat mindezek mögött, arról csak találgathatunk: a mindenkori kormány, néhány ,,éhes" politikus, a multik vagy egy láthatatlan világuralmi rendszer? Erre nem próbálunk meg választ találni, ugyanis ez nem egy egyszerű találós kérdés. Bőven beérjük válasz helyett azzal, ha összeszedünk néhány ügyesen elszórt morzsát a világból, majd az asztalra helyezzük, hogy elképzeljük, milyen lehetett az a kenyér, amelyet nem láttunk, amelyről nem hallottunk, csak érezzük a keserű ízét a világban nap mint nap.

Az alábbi írás sokak szemében csak egy újabb bugyuta összeesküvés-elmélet lesz, és meglehet, hogy részben vagy teljesen igazuk lesz. Így fokozottan kérjük, egy szavunkat se higgyék el, ellenkezőleg: mindenben kételkedjenek, amit leírtunk - olvassanak, gondolkodjanak, keresgéljenek, érdeklődjenek, gondolkodjanak! -, az egészséges kétkedésnél ugyanis semmi sem viszi közelebb a tiszta elmét az igazsághoz.

Nos, akkor el is kezdenénk. Íme, egy ábra, amelyen megtekinthetjük azt, hogy miképp változott az Amerikai Egyesült Államok államadóssága az utóbbi évszázadban. Nem nehéz leszűrni, hogy évről-évre ugrásszerűen, azaz exponenciálisan növekedett, de ne aggódjunk: Magyarország, Románia és a legtöbb ország sem kivétel, csak valamennyi esetben máskor kezdődött a ,,robbanás", de erre még később visszatérünk.Ennyivel többet fogyasztunk, ennyivel többen vagyunk évről-évre? Bár részigazságnak megfelelne, azonban érezhetjük: ez önmagában nem lehet csak fő kiváltó ok. Vajon mi történhetett, ami ennyire az abnormalitás mezejére siklatta a gazdaságunkat és a pénzrendszerünket? A mi válaszunk a (kamatos) kamat.

Albert Einstein: ,,A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat."

Magyarországon a folyamat később indult: a rendszerváltás gyakorlatilag államadósság nélkül zajlott le, azonban ezek után itt is beindult a henger:A fenti ábrák tanulságát leszűrve kijelenthetjük: kár a problémának a gyökereit a mában keresni. Nem várhatjuk el azt, hogy a jelenvalóság politikai vezetői majd megszüntetik a magas fokú munkanélküliség vagy az alacsony bérek problematikáját. Oda sokkal korábbra kell visszamenni, legalább félévezredet, de talán annál is többet. Nem Orbánnal, az EU-val, az IMF-el, és nem is Gyurcsánnyal kezdődött. De még csak nem is az óriási mértékű privatizációval, a kommunizmussal, az ész nélküli hitelezéssel - bár az utóbbi kétség kívül nagyon megnyomta a szekeret. Ezek, illetve ők főként a következmények, s nem pedig csak okok voltak.

Az arany-, majd az ezüstfedezet alapú pénz gyártásának a beszüntetésénél is korábbra kell visszamennünk, a huszazik század elejére, amikor az Amerikai Egyesült Államok központi bankja (FED) a monetáris jogosultságokkal együtt magánkézbe került - 1913 karácsonyának másodnapján volt az említett amerikai ,,robbanás", és azóta tart az amerikai államadósságot ábrázoló grafikon kalandozó vonalkája mohón az égbe. Az USA monetáris politikája (és a pénz maga) 1913 óta nem az USA kongresszusának és népének a kezében van. Ezeket a magántulajdonban álló Federal Reserve Corporation (az USA jegybankjának szerepét betöltő bank) irányítja a saját, és nem az amerikai polgárok érdeke szerint.

Viszont 1913 karácsonya bármennyire is megpecsételte az amerikai és az egyetemes populáció sorsát, még ennél is korábbra kell visszatekintenünk. Elérkeztünk az amerikai függetlenségi háborúhoz, amelyre főleg azért volt szükség, mert nem volt lehetőségük saját pénzt kibocsátására és használatára az amerikai gyarmatoknak, hanem ugyanarra voltak kötelezve, amire Anglia 1694-től, a Bank of England megalapításának évétől fogva: hogy a központi banktól kölcsönözzék ki kamatra azt a pénzt, amelyet az állam saját maga kamatmentesen is kibocsájthatna, hogy így tartsa mozgásban a gazdasági életet. Az amerikaiak ekkor még fellázadtak, 1913-ban viszont nem, mert nem is tudtak róla, ugyanis a karácsonyt ünnepelték, amíg Wilson elnök egy aláírással megpecsételte a sorsukat.

Íme, a ,,probléma", melynek következtében eszméletlen mértékű adósságokba lett taszítva a világ valamennyi állama 2-3 évszázad alatt.

Sokan dacból utasítanák el a fentebbi sorok üzenetét, ők bizonyára nem tudják, hogy néhány miniállamot kivéve a világ összes állama el van adósodva. El van adósodva? Nem, inkább találóbb úgy fogalmazni, hogy hatalmas adósságokban úszik, vagy görgetik maguk előtt az adóssághegyeket. Egy nap odajutunk, hogy több lesz a világ államainak az összesített adóssága, mint a rendelkezésre álló pénz. A kérdés már csak az: kiknek tartozunk? És miképp fizethetnénk végleg, ha most fizetésképtelenek vagyunk, egy napon pedig már elméletileg sem lesz lehetséges?


Németország, Japán, USA, Olaszország, a világ gazdaságilag lefejlettebb államai...
...mégis kinek tartoznak?

Kétségtelenül bizarr a helyzet. Probléma? Nem kellene annak lennie. A legtöbb helyen ugyanis egy egyszerű törvényhozással változtatni lehetne azon, hogy az állam saját szuverén jogából adódóan bocsássa ki ismét a pénzt - ugye ettől fosztotta meg felső nyomásra Wilson elnök aláírásával az államot és közvetetten az amerikai népet -, s ne pedig kölcsönözze azt a központi banktól kamatra - Magyarországon is ez a helyzet már egy ideje, és elvileg egy ,,egyszerű" kétharmados törvényt kéne megszavazni ahhoz, hogy ismét minden a helyére zökkenjen. Persze ne higgyük, hogy ez ilyen egyszerű lenne.

Nemhiába nem esik szó arról a médiában, az iskolákban, a közgazdaságtan vagy politológia kurzusokon, hogy az állam kölcsönveszi azt a pénzt évről-évre, amit saját maga is kibocsájthatna kamatmentesen, és hogy ez felelős szinte valamennyi problémánkért. Nem beszélnek róla, így ne csodálkozzunk, ha az érintett elöljárók képtelenek változtatni a helyzeten, amely vélhetően a pozíciójukba kerülne. Nem mondunk újat azzal, ha azt feltételezzük, hogy az érdekek, amelyek bizonyos személyeket egy-egy bársonyszékekben tartanak, ütköznek a közérdekkel, azzal, amely az egyszerű polgárok életét könnyítené meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban J. F. Kennedy volt a legutolsó amerikai elnök, aki megpróbálta a magánkézbe került amerikai központi jegybankot és a vele járó monetáris jogosultságokat az állam kezébe visszaszolgáltatni, titokban. Majdnem sikerült neki. Ő volt az utolsó ,,nagy", aki meg merte kísérelni. Megölték. Talán nem ezért, talán igen, ebbe sem mennénk bele. Arra viszont kitérnénk, hogy Ron Paul talán az egyetlen közismertebb politikus az utóbbi években, aki nyíltan fel merte vállalni a harcot J. F. Kennedy óta, hogy szembeszálljon az amerikai és az egyetemes populációt kizsákmányoló nemzetközi bankár- és koorporációs oligarchiával.

,,Engedd meg, hogy én bocsássam ki és felügyeljem egy nemzet pénzét, és fütyülök rá, hogy ki hozza a törvényeit."
(Mayer Amschel Rothschild)

De hol is kezdődött a mese? Pontosan nem tudni. A bibliai történetet viszont mindannyian jól ismerjük: Jézus Kiüldözte a pénzváltókat a templomból, azt mondván: ,,Az én házam imádságnak háza: ti pedig azt latroknak barlangjává tettétek." (Lukács 19:46)

De azért ennyire most nem kanyarodnánk vissza, sem bele: a szálakat ugyanis heteken át lehetne bontogatni és bolygatni. Helyette inkább megállnánk a 15. századnál, a Fugger bankárcsalád ,,aranykoránál". A következő cikket a Múlt-kor történelmi magazin közölte. Érdemes elolvasni, hogy miként került a kor legnagyobb bankárcsaládjának kezébe a Magyar Királyság alsó-magyarországi érckitermelése és -kereskedelme:,,Jacob Fugger bérbe veszi az alsó-magyarországi érckitermelést és kereskedelmet

Magyarország a középkorban arany-, ezüst- és rézkitermelése és kivitele révén tekintélyes helyet foglalt el az ekkor jószerével Európára korlátozódó nemzetközi gazdaságban. A legjelentősebb bányák a Garam vidéki városokban - Körmöc-, Selmec- és Besztercebánya környékén - továbbá Kelet-Magyarországon és Erdélyben működtek. Az ércbányászat a nehéz művelési viszonyok következtében igen költséges technikai berendezéseket igényelt, amelyeket elsősorban csak a tőkeerős délnémet vállalkozók tudtak biztosítani. Képviselőik a 15. század utolsó évtizedében egyre erősbödő érdeklődést mutattak a magyarországi ásványkincsek, elsősorban a réz kitermelése iránt. Közéjük tartozott az augsburgi Jacob Fugger, aki a legtekintélyesebb európai bankárok egyike, a Habsburgok legnagyobb hitelezője volt. 1498. március 9-én a vele rokonságban álló Thurzó családdal együtt bérbe vette az alsó-magyarországi érckitermelést és kereskedelmet. 1546-ig évente átlagosan 24 mázsa rezet és 1190 mázsa ezüstöt termeltek ki. Tiszta jövedelmük 1526 és 1539 között meghaladta az évi egymillió forintot. A Fuggerek (nevükből származik a `fukar` szó) magyarországi arany- és ezüstbányáinak termelési 1545-ig az európai élvonalba tartozott. A rezet osztrák és német területen fekvő kohóikban dolgozták fel, onnan szállították a birodalmi kézműipari központokba, illetve Antwerpenbe, a legfontosabb nemzetközi piacok egyikére. Az 1521-as években a budai nincstelenek, majd rosszul fizetett bányamunkásaik dühe fordult a Fugger-vállalkozások ellen. Budai központi kirendeltségüket a török támadások nyomán felszámolták (1529), de még két évtizedig Magyarországon maradtak. 1546-ban vonultak vissza teljesen itteni vállalkozásaikból. Utolsó ingatlanukat, a vöröskői uradalmat 1580-ban adták el a Pálffy családnak."

Egyébként a Fugger dinasztia alapítója Hans Fugger, aki szegény falusi takácsként költözött Augsburgba. Másfélszáz év múlva leszármazottai kezében volt a Német-római Birodalom vagyonának körülbelül egytizede.

A Fuggerek gazdasági befolyásához növekvő mértékű politikai befolyás társult. A 15-16. századi Európában sem pápa-, sem császárválasztás az ő megkerülésükkel nem történhetett. Fugger Jakab (1459-1525) és Fugger Antal (1493-1560) leghíresebb ilyen irányú tranzakciói közé tartozik az 1519. évi császárválasztás, amikor az általuk biztosított kölcsönnek köszönhetően foglalhatta el a császári trónt V. (Habsburg) Károly, kiszorítva ezzel a cím másik aspiránsát, a francia Valois Ferenc királyt. Áttételesen a reformáció kirobbanásához is hozzájárultak, hiszen Albert mainzi érsek a tőlük felvett kölcsön törlesztésére rendelte el pápai jóváhagyással a búcsúcédulák árusítását német területen, ami ellen Luther Márton 1517. október 31-én a híressé vált 95 tézissel tiltakozott. A kortárs Ulrich von Hutten például így írt róluk: ,,A Fuggerek megérdemlik, hogy a kurtizánok fejedelmének nevezzék őket. (...) Felállították piaci standjukat, és amit megvásárolnak a pápától, azt később jóval drágábban adják tovább, nemcsak egyházi javadalmakat, hanem tartós kegyeket is; bullákat árulnak, diszpenziumok mennek át bankjukon, és ha a Fuggerek barátaid, mi sem könnyebb annál, mint hogy papi hivatalhoz juss. (...) Egyedül őnáluk érhető el minden Rómában." A Fuggerek tevékenysége is okolható egyebek mellett a 16. század eleje után kirobbanó Németországi társadalmi konfliktusokért.

A Fugger dinasztia tudomásunk szerint kihalt, azonban kutyából nem lesz szalonna: az azóta színre lépő újabb bankárcsaládok - Rothschild, Rockefeller, Morgan, Lazard, Warburg stb. -, hasonló jellegű kereskedelmet folytattak, és nem mellesleg ,,közük lehet" az utóbbi néhány évtizedben kirobbant néhány gazdasági világválsághoz és háborúhoz - a háború a bankárok legnagyobb üzlete, ugyanis töménytelen pénzt tudnak hitelezni valamennyi háborúzó félnek, de persze csak találgatunk... - illetve ahhoz, hogy mérhetetlen gazdasági, társadalmi és politikai hanyatlás szövi át világunkat már oly régóta.


forrás: Kolozsváros


 
 
0 komment , kategória:  Média  
Kun Magdolna​: Szeretni mindhalálig
  2014-07-23 19:56:21, szerda
 
 Kun Magdolna: SZERETNI MINDHALÁLIG


Azt mondják nincs örök, végtelen szerelem.
Azt mondják gyorsan jön - gyorsan múlik el,
s mikor elválunk fájni fog, átkozzuk a percet,
mely az utolsó pillantással vasbilincsbe verhet.

Nem tudom így van e, de én most is azt érzem,
ahogy hozzád simulva kezem két kezedhez ér,
s az kapocsként szorítja szárnyát nyitó lelkem...
ilyenkor mindent felülmúl az őrült szenvedély.Ölembe hullt boldogságom soha nem adom.
Tőlem múlhatnak évek, és napok hagyhatnak el,
én mindig csak őt: azt az égig érő szívet akarom.

mi nem veszíti el soha énjének valódi mivoltát,
s megőrzi majd kincsként azt a mérhetetlen lázat,
mitől bódultan mámorossá váltak a forró éjszakák.


Zséda - Mindhalálig

Link

 
 
0 komment , kategória:  Kun Magdolna  
Tamás István: Tiéd ez az ország
  2014-07-23 19:35:02, szerda
 
 
Tamás István: TIÉD EZ AZ ORSZÁG


Még gyermek voltam,
s apám megfogta kezem.
Megmutatta nekem,
hol él a nemzetem.

Mutatta az erdőt,
a zöldellő réteket,
ahol szebb jövő vár rám,
és boldogan élhetek.

Mutatta az alföldet
a Duna - Tisza közét,
a jászságot a bakonyt
a hatvannégy vármegyét!

Mutatta az utat,
a nádasok között,
ahová hős őseink
lelke költözött.

Nézd fiam a folyókat,
nézd a völgyeket,
a nyíló virágokat
réten a fényeket.

Ez mind a tiéd fiam,
óvd és vigyázz rá,
ne hagyd az idegent,
hogy hazád elrabolják!

Érintsd meg a követ,
mert az is a tiéd.
Tiéd a folyó a part,
el ne add semmiért!

Tiéd ez az ország,
múltja és jelene.
Neked teremtette,
a magyarok Istene!
 
 
0 komment , kategória:  Tamás István  
Poller Ildikó: Vers egy baráthoz
  2014-07-23 19:20:43, szerda
 
 
Poller Ildikó: VERS EGY BARÁTHOZ


Amikor az élet meggyötör,
gond és bánat sokszor összetör,
szomorúság ül az arcodon,
fojtogat a sírás már nagyon...
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!

Amikor már nem bírod tovább,
olyankor kell egy igaz barát.
Mondd el, ami fáj és megsebez,
dobd le magadról a terheket.
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!

Amikor a kedved oly vidám,
örömöddel mindig hatsz reám.
Lelked boldog béke járja át,
legyen nyugodt minden éjszakád.
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!

Itt leszek, mint csendes lelki társ,
szeretném azt adni, amit vársz.
Akkor leszek boldog majd nagyon,
mikor mosolyt látok arcodon.
Ne feledd, én itt vagyok neked,
együtt sírok, s nevetek veled!
 
 
0 komment , kategória:  Poller Ildikó  
Magdolna napra
  2014-07-23 18:30:19, szerda
 
 MAGDOLNA NAPRA


Névnapi köszöntő

A mai napon névnapjukat ünneplő Magdolna Ismerőseimnek Boldog Névnapot kívánok!

Szeretettel köszöntöm Őket!MAGDOLNA NAPI KÖSZÖNTŐ

Gyere ide Magdaléna,
névnapod jő, talán még ma!
Köszöntelek Magdi kedves,
pezsgőtől lesz ajkam nedves!

Virágcsokrot hoztam neked,
színes, üde, frissen szedett,
annak csodás illatával,
lágyan szóló muzsikával...

Köszöntelek Magdi téged,
érjél még vagy százhúsz évet,
boldogságban, egészségben,
családod szeretetében!

/Szuhanics Albert/Vár a mosoly és a dal,
maradj mindig fiatal.
Soha bánat ne érjen
hozzád rossz szó ne férjen.

Kicsi madár válladra
vidáman repüljön.
Kacagó nótát
csak Neked fütyüljön.

Csillogó szemedből
könny sose guruljon.
Lágy tavaszi szellő
arcodhoz simuljon.

Az igaz boldogság
ne hagyjon el soha.
Kísérje utadat
angyalok mosolya.Kívánok Neked:

Mosolyokat,amikor bánatos vagy.
Szivárványt,hogy felhőkben járhass.
Nevetést,ami ajkad simogatja.
Gyengéd ölelést,amikor lelked elhagyatott.

Barátokat,akik felvidítanak.
Szépséget szemeid sokat lássanak.
Önbizalmat,ha kétségek gyötörnek.
Hitet,melyben teljes az élet.

Bátorságot,hogy megismerd magad.
Türelmet,hogy a világot elfogadd.
És SZERETETET,hogy megoszthasd másokkal...
Legyen még nagyon-nagyon sok szép napod!

Isten éltessen sokáig, boldog névnapot!Kívánok örömet, derűt, boldogságot,
Otthonodba békét, kertedbe virágot!
Fejed fölé Napot, csillag tengereket,
Köréd tiszta szívű embereket!

Lábad alá utat, biztosan járhatót,
Szívedbe éneket, magasba szárnyalót!
Ajkad köré mosolyt, lélek melengetőt,
Múltat, jelent, jövőt, egyként szerethetőt!

Szemedbe sugaras szivárvány fényeket,
Melyek megláttatják a rejtett lényeget!
Újult erőt adó öröm telt perceket,
Így kívánok BOLDOG NÉVNAPOT NEKED!Boldog Névnapot Kívánok - Für Elise

LinkBoldog névnapot!

LinkNÉVNAPI KÖSZÖNTŐ MAGDOLNA NAPRA

Link

 
 
0 komment , kategória:  Névnap- szülinap  
Brazilia
  2014-07-22 19:00:55, kedd
 
 
BRAZÍLIA


Brazília a legnagyobb és legfontosabb ország Dél-Amerikában. Chile és Ecuador kivételével minden országgal határos a kontinensen. Az első néhány dolog ami eszünkbe jut az Amazonas, a fantasztikus strandok, a foci és a karnevál - persze Brazília sokkal több ennél.

Brazília legérdekesebb helyei a nyüzsgő délkeleti metropoliszok: Rio de Janeiro és Sao Paulo; a valamivel nyugisabb Salvador északkeleten, a régi gyarmati városok Ouro Preto és Olinda, valamint a Fernando de Noronha sziget. Az Iguazu-vízesés a legszebb természeti jelenségek egyike.


A Copacabanán nagyszerű az élet

Tartson velünk Brazília legszebb városába, ahol a ,,nép strandján" nem számít, ki a gazdag és ki a szegény

- See more at: http://www.rd.hu/A_Copacaban%C3%A1n_nagyszer%C5%B1_az_%C3%A9let#sthash.dN2xZvKX.d puf


Első napomat töltöm a világhírű Copacabana-strand négy kilométernyi csillogó homokján, a szuperfitt, bronzbarna testek és a falatnyi fürdőruhák között. És máris úgy érzem magam, mint a partra vetett hal. - Ugye, nem ez lesz rajtad? - kérdezi brazil barátom, Renata, buggyos cargo rövidnadrágomra mutatva, tudják, amelynek a szárát térdnél le lehet cipzárazni.

- Miért ne? - kérdezek vissza, miközben sápadt bőrömet vastagon bekenem 100-as faktorú naptejjel.

Nem válaszol, azonban rögtön megértem a célzást, amint végignézek a strandolás örömeit élvező, többnyire remek formában lévő, barnára sült cariocákon (portugál nyelven így nevezik a riói születésűeket, akiknek a többsége itt lakik egészen közel).

Majdnem minden nő brazil bikinit visel, ami, mint Renatától megtudom, jóval kisebb, mint a francia változat. Sőt, néhányan csupán szabad szemmel alig látható vékony pántokat hordanak, amelyet a helyiek ,,fogselyemtangának" becéznek. A hasonlat találó, mivel a pántok hátulról nézve ugyanúgy eltűnnek, mint a fogselyem a fogak között.

Míg a férfiak némelyike szörfnadrágot visel, a legtöbbjük - életkortól függetlenül - szűk sungában feszít. Ez valamivel nagyobb, mint egy Speedo úszó, de sokkal kisebb, mint a rajtam lötyögő nevetséges sort, amely tévedhetetlenül jelzi, hogy gringo vagyok, vagyis külföldi, esetemben Vermont-ból érkezett amerikai, ahol az emberek inkább síelnek, mint napoznak. Itt mindenki csodálatosan le van barnulva.

Mivel azért jöttem Rióba, hogy feltárjam a tengerpart áldásos szerepét a cariocák életében, rögtön eszembe vésem: ,,lesülni, buggyos gatyát kidobni, sungát venni".

A Copacabana egy életre kelt képeslap: finom fehér homokkal borított félhold, amelyet toronyházak öveznek. Északon a 400 méteres Cukorsüveg-hegy, délen pedig a Megváltó Krisztus szobra magasodik. És mint az összes riói strand, bárki szabadon látogathatja.

- Talán nehéz belátni, miért, de a Copacabana és a többi strandunk azon kevés brazíliai hely közé tartozik, ahol nincs osztálykülönbség - mondja az ismert antropológus, Roberto DaMatta, amikor meglátogatom a Rio szomszédságában lévő otthonában.

- A tengerparton egyenlők a favelák (Rio hegyoldalra épült nyomornegyedei) lakói, az üzleti élet vezetői és a diákok - állítja. - Mivel mindenki szinte meztelen, nemigen lehet megállapítani a társadalmi hovatartozást, és mivel a strandok nyilvánosak, bárki bemehet. A tengerpart Brazília legdemokratikusabb helye.Hamarosan magam is fölfedezem, hogy a Copacabanán Michael Palin író szavaival élve ,,szinte teljesen eltűnik a kitaszított és a kiváltságos közötti szakadék". A futkározó, röplabdázó, strandteniszező, tornázó, úszó, szörföző, napozó vagy csak egyszerűen bámészkodó strandolók sokaságában összeakadok a magas, sovány, sötét bőrű Magnóval, aki az egyik közeli favela lakója.

- Ez a nép strandja - mondja, mielőtt egy csapat fitneszőrült társaságában beugrana a vízbe, hogy átússza az öblöt. - Itt senkit sem érdekel, hogy gazdag vagy-e, vagy szegény.

Nem messze Fernando Moraes újságíró vesz szabadtéri capoeiraleckét (a tánc, a sport és a harcművészet ezen ötvözete Brazília-szerte nagyon népszerű), és közben elmagyarázza, hogy a Copacabana sokszínűsége a környező zsúfolt lakónegyednek is köszönhető.

- Ez nagyon érdekes környéke Riónak, ahol mindenféle ember él. Napi 24 órában zajlik itt az éjszakai élet, és az ország minden részéből érkeznek ide gazdagok és szegények egyaránt. Itt minden előfordul.

A rendőrök rendszeresen járőröznek a parton, ettől csökkent a ,,söprések" száma, amelyek során (állítólag a környező favelákról érkező) fiatalok hordái özönlik el a strandot, hogy kiraboljanak mindenkit, helybelieket és turistákat egyaránt.

Mindazonáltal a strandolókat állandóan figyelmeztetik, hogy a lehető legkevesebb értéket hozzák magukkal és ügyeljenek minden gyanús mozzanatra. A környező sokemeletes hotelek némelyike adóvevőkkel felszerelt biztonsági embereket alkalmaz, akik az épületek tetejéről távcsővel figyelik meg a parton strandoló szállóvendégeiket. A patinás Copacabana Palace Hotel 32 tagú, magasan képzett biztonsági személyzettel dicsekedhet.

Már az első napon a saját bőrömön tapasztaltam, hogy érdemes óvatosnak lenni. - Cipőtisztítást, uram? - szólított meg egy 150 centisnél nem magasabb süvölvény, akinek a vállán átvetve cipőpucoló faláda fityegett. Aztán a tornacipőmre mutatott, amin, ki tudja honnan, egy nagy sárga mustárpaca éktelenkedett.

Mielőtt visszautasíthattam volna, a fickó már előttem térdelt, és lázasan suvickolt. Miután végzett, rámutatott a fadoboz oldalán virító feliratra, és közölte: - Ötven amerikai dollár lesz!

Hirtelen rájöttem, hogy biztosan ő vagy a tettestársa lopódzott mögém pár perccel korábban, hogy mustárt fröccsentsen a cipőmre - ősrégi trükk. Először még mulattatott a szemtelensége, ám a viselkedése megváltozott, amikor nem voltam hajlandó pár dollárnál többet adni neki. Megragadta a pénzt, és portugálul átkozódva eloldalgott. Később megtudtam, hogy szerencsém volt: a srác más turistákat meg is támadott, amikor nem akarták leperkálni az 50 dollárt.

A Copacabana ,,nép strandjaként" betöltött szerepe hétvégeken és a nagy nyilvános rendezvényeken a legszembetűnőbb. Amikor Ferenc pápa, a történelem első latin-amerikai pápája 2013-ban Brazíliába látogatott, misét celebrált itt. Több mint hárommillió zászlót lengető ember tódult a partra az egyházfő üdvözlésére.

Rod Stewart állítólag még a pápát is túlszárnyalta: 1994-ben több mint 3,5 millióan jöttek el a koncertjére. A Rolling Stones 2006-ban másfél millió embert vonzott a partra. Copacabana ad otthont a világ legnagyobb szilveszteri partijának minden évben, amikor több mint kétmillió bulizó árasztja el a strandot, hogy gyönyörködhessen a káprázatos tűzijátékban és tiszteleghessen a tenger afrobrazíliai istennője, Iemanjá előtt.Vasárnaponként Rio 6,5 millió lakosa közül annyian tartanak a Copacabana-strand felé, hogy a városi hivatalnokok kénytelenek lezárni az autóforgalom elől a fejedelmi tengerparti sétányt, az Avenida Atlânticát a gyalogosok, biciklizők, gördeszkázók és görkorcsolyázók számára. A strandról távozó rióiak Boa praia! kiáltással köszöntik az éppen érkezőket, ami annyit tesz, ,,Élvezd a strandot!"

Ezen a vasárnapon a part zsúfolásig megtelt. Sőt annyi itt az ember, hogy a tengernyi tangától szinte már nem is látni a homokot. Miközben a szelíden ívelő part mentén sétálok, látom, ahogy az árusok serege beszivárog a strandolók közé, kínálgatva bikinitől jeges italokig, szalmakalaptól futball-labdáig, és ha hiszik, ha nem, üdülési jogig mindent. Egy brazil barátom egyenesen azt tanácsolta: - Csak ülj nyugodtan, és bármi, amire szükséged lehet, előbb-utóbb odajön hozzád.

Miután hólyagosra sültem a perzselő napon, belegázolok a meglepően hűvös, 20 fokos vízbe, és úszom egy kicsit. A tenger nyugodt, ám ez nincs mindig így; néha hatalmas hullámok és dagály nehezíti az úszást. Az is meglep, hogy a tenger egyáltalán nem zsúfolt: sok strandoló láthatóan beéri a parttal vagy egy kis mártózással.

- Figyelje meg a riói strandolókat - mondta Roberto DaMatta. - Észre fogja venni, hogy senki sem olvas. Inkább egymást nézik. Ez az egyik nemzeti időtöltésünk.

Igaza van. Nézel és néznek; ez a brazil tengerpart lényege. Megkérdezek egy gyönyörű, napbarnított, hosszú, fekete hajú, karcsú, fiatal nőt, aki épp most emelkedett ki a tengerből anyagtakarékos bikinijében, hogy nem zavarja-e a sok száz reá szegeződő női és férfitekintet. - Egyáltalán nem - feleli. - Mi picike fürdőruhákban nőttünk fel, és elismerésnek tekintjük, ha jól megnéznek. A latin emberek értékelik a szép testet. Maga nem?

Hogy is mondhatnék ellent?

Egyes strandrajongók szerint lehet, hogy a Copacabana túlvan a virágkorán. Kétségkívül erősen megkopott a fénye azokhoz az időkhöz képest, amikor Brigitte Bardot, Cary Grant, a Kennedy család és kéjutazók serege látogatta Copacabana azóta bezárt kaszinóit és flancos szállodáit. A filmekben, slágerekben sokáig a ,,Ruccanjunk le Rióba!" számított a legmenőbb szórakozásnak, a legmenőbb hely pedig a Copacabana volt.

Sokan állítják, hogy a közeli Ipanema vagy Leblon strandjai elhomályosították a Copacabanát, ám egy copacabanai lakos előtt még véletlenül sem tanácsos ilyet mondani.

- Ipanema? Az a sznoboknak való - jelenti ki Lirian Rodrigues helyi lakos és ingatlanügynök, s hogy szavainak nyomatékot adjon, ujjával megérinti orrának oldalát. - A Copacabana sokkal igazibb. Sokkal brazilabb!

Andrea Natal, a Copacabana Palace Hotel igazgatója szerint ez a strand Brazília egészséges, örömteli életstílusát tükrözi. - Nagyon különleges hely - mondja az igazgatónő, amikor a 90 éves, 241 szobás szállodában üdvözöl, ahol a szobaárak 640 dollárnál kezdődnek. - A víz, a panoráma és a legbarátságosabb emberek. Nincs még egy ilyen hely a világon!

Még egy bizonyíték van arra, hogy a Copacabana egyedülálló a hetven riói strand között - ez pedig a félhold alakú tengerpart déli csücskében található, közvetlenül a Forte de Copacabana katonai bázis alatt. A pálmafákkal tűzdelt partszakasz sarkában horgonyoz egy fából készült csónakokból álló kis flotta, amelynek tulajdonosai ma is halászatból élnek, és büszkén ápolják a kis halászfaluból kifejlődött Copacabana hagyományait.Hajnalonta még jóval az előtt, hogy a strandot benépesítenék a látogatók, ezek a viharban edződött halászok egymást segítve vízre teszik csónakjaikat, majd elindulnak, hogy lehalásszák a Copacabana környéki vizeket.

- Büszkék vagyunk arra, hogy sikerül fenntartanunk ezt az életformát - mondja José Manuel Pereira Rebouças, a kolónia elnökhelyettese, egy közeli favela lakója. - A többség szórakozni jön a partra, mi viszont dolgozni.

Egy jó napon Rebouças és társai fejenként akár száz kiló halat is kifognak, amelyet a boltjukban árusítanak.

A Copacabana tengerpartjának és nyüzsgő környékének felfedezésével töltött néhány nap után sok mindent megtudtam arról, mi teszi a Copacabanát a világ egyik leghíresebb strandjává. Magam is jelentős változáson mentem át az első itteni napomhoz képest, amikor sápadtfehér bőrömről és lötyögő nadrágomról lerítt, hogy gringo vagyok.

Nos, a bőröm most sem csokiszínű, de a riói tűző napon eltöltött időnek és 20-as faktorú új naptejemnek hála legalább kezdek barnulni. És ha nem festek is úgy, mint egy vérbeli carioca, strandra már úgy járok, ahogy ők: csak annyi brazil reált viszek, amennyi elég arra, hogy napernyőt és nyugágyat béreljek, illetve igyam pár caipirinhát (hagyományos brazil koktélt).

Ami pedig a buggyos sortot illeti, megszabadultam tőle, és vásároltam egy zöldben és sárgában - a brazil nemzeti zászló színeiben - pompázó sungát. Persze ez is XL-es méretű, de nem érdekelt, ha megbámultak. Hiszen, ahogy az anyagtakarékos bikinit viselő hölgy mondotta: ,,elismerésnek tekintjük, ha jól megnéznek".

Boa praia!

- See more at: http://www.rd.hu/A_Copacaban%C3%A1n_nagyszer%C5%B1_az_%C3%A9let#sthash.t7PG4G1P.d pufLink

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 325 db bejegyzés
Összes: 3967 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2104
  • e Hét: 4595
  • e Hónap: 34135
  • e Év: 357067
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.