Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 243 
Ötletes dolgok műanyag palackokból - 3. (21 kép).
  2014-07-31 20:46:33, csütörtök
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ötletes dolgok műanyag palackokból - 2. (15 kép).
  2014-07-31 20:45:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ötletes dolgok műanyag palackokból - 1. (18 kép).
  2014-07-31 20:43:00, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Negyvenféle gyümölcs nő egyetlen fán.
  2014-07-31 20:37:41, csütörtök
 
  Sam Van Aken eredetileg szobrászként ismert, azonban hosszú évek elszánt munkájával létrehozott egy olyan fát amin nem kevesebb, mint negyven különböző gyümölcs terem.

A munka akkor kezdődött, mikor Van Aken megtudta, hogy egy csődbe ment, New York állambéli gyümölcsöskertben olyan fákat ítéltek pusztulásra, amik 150-200 éve képviselnek egy amúgy kiveszett gyümölcsfélét. A férfi ekkor kezdte el chip szemzéssel oltani a mára igencsak színessé vált fát.

Hat év kellett ahhoz, hogy a különleges mai formája kialakuljon. A tavasszal rózsaszín, fehér, piros és lila virágokkal borított fa a nyári hónapokban aztán szilvát, barackot, nektarint, cseresznyét és még mandulát is hoz, vagyis csupa csonthéjas gyümölcsöt.

Van Aken összesen 16 darab, 40 gyümölcsű fát hozott létre, ezek az USA különböző múzeumaiban, közösségi központjaiban és magángyűjteményeiben lettek elhelyezve. De mi történik a gyümölcsökkel? Van Aken egy interjúban azt is elárulta, hogy a fák gondozói szerint minden egyes gyümölcsből jó sok terem, ráadásul finomak is, így a gazdának júliustól októberig egyetlen fa oldja meg a gyümölcsszükségletét. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Meghalt az Enola Gay legénységének utolsó tagja
  2014-07-31 19:48:58, csütörtök
 
  Kilencvenhárom éves korában elhunyt az Enola Gay B-29-es amerikai bombázó Hirosimára atombombát dobó legénységének utolsó tagja, Theodore Van Kirk kapitány, aki navigátorként volt a repülőgépen 1945. augusztus 6-án. Fia keddi tájékoztatása szerint a második világháborús veterán előző nap végelgyengülésben halt meg egy Georgia állambeli idősek otthonában.
Theodore "Dutch" Van Kirk csaknem 60 küldetésben vett részt. Huszonnégy éves volt, amikor az Enola Gayről ledobták Hirosimára az első atombombát, amelyet 1945. augusztus 9-én egy második követett Nagaszakiban.

A hirosimai bevetés során minden tökéletesen ment - emlékezett vissza Van Kirk egy 2005-ös interjúban. Az éjszakai égbolton kellett navigálnia a gépet, és alig 15 másodperces késésben voltak a tervhez képest. Amikor ledobták a Little Boy néven emlegetett 4080 kilogrammos bombát az alvó városra, nem tudták mire számítsanak. Nem voltak biztosak abban, hogy a szerkezet működni fog, ha pedig mégis, akkor nem vesznek-e ők is oda. A 43 másodperc, amely a detonációig elvileg el kellett, hogy teljen, már rég lepergett Van Kirk szerint, amikor aztán villanást, majd ismétlődő lökéshullámokat észleltek.
A B-29-es legénysége 1945. augusztusában. Theodore Van Kirk a kép bal szélén.

A robbanás és annak utóhatásai 140 ezer emberrel végeztek Hirosimában. Nagaszakiban 80 ezren vesztek oda. Hat nappal a második bomba ledobása után Japán kapitulált.
Theodore Van Kirk a háború után még egy évig szolgált a seregben. Utána vegyész lett, és a DuPont vállalatnál helyezkedett el, onnan ment nyugdíjba 1985-ben.

Az Enola Gay legénységének utolsó előtti tagja, Morris Jeppson 2010-ben halt meg. Ő mindössze egy éles bevetésen vett részt, és pénzfeldobással került a bombázó fedélzetére. A gép egyébiránt Paul Tibbets parancsnok anyjáról kapta az Enola Gay nevet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
PET palackért kutyaeledelt ad az automata.
  2014-07-31 19:44:15, csütörtök
 
 


Egy törökországi cég, a Pugedon új találmánya okosan ötvözi a szelektív hulladékgyűjtést és az állatvédelmet: minden egyes bedobott PET palack után szárazeledelt ad a kóbor állatoknak.
Isztambulban a becslések szerint több mint 150 ezer állat él az utcán. Míg sokan segíteni szeretnének rajtuk, és etetik, itatják őket, a legtöbb ember leginkább a halálukat kívánja, félnek tőlük és az általuk esetlegesen terjesztett betegségektől.
A Pugedon nevű cég legújabb találmánya emlékezteti az embereket, hogy nem csak ezek az állatok szorulnak segítségre, hanem az emberiség is, és olyan eszközt terveztek, mely egyesíti a környezet- és állatvédelmet. Ha valaki bedobja a műanyagflakont, akkor a gép száraz kutyaeledelt adagol a masina alján található tálkákba. A művelet meglehetősen gazdaságos is, hiszen a visszaváltott üvegek árából fedezik a kutyák elemózsiáját.
A palackvisszaváltó gépezet segítségével az ebek vízhez is juthatnak. A tálkákat közvetve az emberek töltik meg, méghozzá úgy, hogy a palackjukban megmaradt vizet beleöntik az e célra kialakított nyílásba, ahonnan a víz átfolyik a kutyatálba.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy hatalmas faragott bogár a tároló szekrényen.
  2014-07-31 19:35:36, csütörtök
 
  Janis Straupe lett tervező által készített természet ihlette tároló szekrény úgy néz ki mint egy hatalmas bogár. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jobb adni, mint kapni...
  2014-07-31 19:34:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Föld 25. leglátványosabb természeti csodája.
  2014-07-30 22:04:46, szerda
 
  1.. 1961-ben egy pilóta fedezte fel a Jauá-Sarisarinama Nemzeti Parkban található Sarisarinama Tepui víznyelőket Venezuelában. Ezek a 350 méter átmérőjű és legalább ugyanolyan mély dolinák szinte tökéletes kör alakúak. A terület a buja erdőknek és vízeséseknek köszönhetően szinte teljesen elszigetelt, így először csak 1974-ben sikerült megközelíteni.

2.. A tengerszint feletti 3800 m magasságban található több száz jég torony, Mount Erebus vulkán, Antarktisz

3.. Foltos-tó, más néven Kliluk, Osoyoos város közelében Kanada British Columbia tartományában található. A Kliluk-tó, ahogy az őslakosok hívják, vonzerejét és különlegességét magas ásványi anyag tartalmából adódó megjelenésének köszönheti.

4.. A Moeraki-gömbsziklák szokatlanul nagy, csaknem gömb alakú vagy lekerekített sziklaalakzatok az új-zélandi Moeraki és Hampden között az otagoi tengerparton. A maorik legendája úgy tartja, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjai, egy szerencsétlenül járt óriás vitorláskenuból, az Areiteuruból kiesett lopótökök lennének.

5.. A Fehér-sivatag méltán a legismertebb sivatagi látványosság Egyiptomban. A kavicsot vagy óriási gombát fomázó, földöntúlian gyönyörű, szélfaragta sziklaalakzatoknak nincs párja a világ egyetlen más sivatagában sem. A 300 négyzetkilométeres természetvédelmi terület a végtelen fehérség birodalma.

6.. A chilei márvány barlang az egyik legszebb a világon. A barlang Dél-Amerika második legnagyobb édesvizű tavában General Carreraban található. General Carrera Argentína és Chile között húzódik, de a chilei oldalon a csodás smaragdzöld és türkiz-kék vízben áll a katedrális. A barlangrendszer valójában három fő részből áll: La Capilla (a kápolna), El Catedral (a székesegyház) és a La Cueva (a barlang). A víz formálta márvány barlang alagútjai hosszan elnyúlnak és elég nagyok ahhoz, hogy kis csónakkal vagy kajakkal be lehessen járni.

7.. Mexikóban a Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található a gyönyörű Kristálybarlang (Cueva de los Cristales). A Kristályok barlangjában található a világ legnagyobb 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye. A hatalmas, futballpályányi méretű és mintegy két emelet magas Kristálybarlang rendkívül gyönyörű.

8.. A Titicaca-tó víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, Bolívia és Peru határán.

9.. Az Angel-vízesés (Kerekupai-Merú) a világ legmagasabb vízesése, a Venezuelai Canaima nemzeti parkban. A vízesés az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. Az Angel-vízesés magassága, a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter. Ezen belül a víz megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva további 172 métert zuhan a hegy lábáig, egy hatalmas sziklamedencébe.

10.. A Perito Moreno-gleccser a Los Glaciares Nemzeti Park egyik gleccsere Argentínában, Santa Cruz tartomány délnyugati részén. A 30 km hosszú, 250 négyzetkilométeres jégképződmény egyike a dél-patagóniai jégmező által táplált 48 gleccsernek. A Perito Moreno-gleccser vége 5 km széles, és 60 m magasságban emelkedik a víztükör fölé, teljes magassága 170 méter. Naponta 2 m sebességgel nyomul előre (kb. 700 m évenként).

11.. Az Ayers Rock más néven Uluru egy óriási homokkő sziklatömb Ausztrália közepén, az Északi területen. Az Uluru az itteni őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt.

12.. A Roraima-hegy mintegy 15 km hosszú, lapos tetejű, 2772 m magas hegy a Pakaraima-hegységben, Brazília, Venezuela és Guyana határának találkozásánál. A bámulatos hegységbe csak egyetlen út létezik felfelé, méghozzá egy természet által formált lépcsőszerű rámpa. A hegy tetején szinte mindennap esik az eső, és különös tájai hatalmas vízeséseket rejtenek. A Roraima a világ legmagasabb táblahegye.

13.. A Ngorongoro-Kráter Tanzániában a kráter csak egy kis része a Ngorongoro Természetvédelmi Területnek. A Ngorongoro egy hatalmas vulkán volt, és a régmúltban többször is produkált nagy robbanásokkal járó kitöréseket. Ezek során a kitörési anyag szétszóródott a környező felföldön, majd a kráter, lávautánpótlását elveszítve, magába roskadt, aljzata megsüllyedt. Így jött létre a kaldera, mely 19,2 km átmérőjű, 610 m mély és 304 négyzetkilométeren terül el. Jelenleg ez Földünk legnagyobb, még ép peremű vulkáni üstje.

14.. A Szószék-szikla (Preikestolen, Prekestolen) természetes kőképződmény Norvégiában egy fennsíkról lóg ki a Lysefjord fölé. Ez egy 25x25 méteres, csaknem teljesen lapos szikla 604 méterrel a tengerszint felett.

15.. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezője. Sósmocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 négyzetkilométeres (majdnem 18 balatonnyi) területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon.

16.. A Na Pali Coast, Kauai, Hawaii, Egyesült Államok

17. A Stone Forest vagy Shilin mészkő képződmények, Yunnan tartomány, Kína

18.. A Trango Towers, magas gránit tüskék a Baltoro gleccser északi oldalán a Baltistan hegyvidéki térségben, Gilgit-Baltisztán területén, Észak- Pakisztánban .

19.. A Ha Long-öböl egy 1 500 négyzetkilométer nagyságú terület a Vietnami-öbölben (Tonkini-öböl), Vietnam északi részén. Hivatalos adatok szerint 1 969 mészkőszikla emelkedik ki a vízből, amelyek többsége lakatlan sziget vagy szirt, nagy része több száz méter magas. A mészkősík, amin az öböl található, süllyed.

20.. A Bromo tűzhányó Indonéziában, Jáva szigetének keleti részén. A Bromo Jáva egyik legaktívabb és egyben a turisták által leggyakrabban látogatott tűzhányója.

21.. A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek nagyjából azonos távolságra vannak a tengerparttól.

22.. A Plitvicei-tavak Horvátországban található tórendszer. Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül.

23.. A Moher-sziklák Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye. Nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal a szigetország nyugati partjainál, Clare megyében, Doolin település közelében. Legmagasabb pontján, az O'Brien-torony 214 méterrel emelkedik az Atlanti-óceán fölé, míg a tőle 5 km-re délnyugatra lévő Hag-félszigetéig egyenletesen csökkenő magassága el nem éri a még mindig impozáns 125 métert.

24.. A Moraine-tó a Banff Nemzeti Parkban, Kanada első nemzeti parkja.

25.. Seljalandsfoss vízesés, Izland 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pistike, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?
  2014-07-30 22:01:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 243 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 2754 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7021
  • e Hét: 32357
  • e Hónap: 79697
  • e Év: 79697
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.