Belépés
simocsi.blog.xfree.hu
"Egy ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg." Simányi József
1956.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Bogrács...
  2014-09-23 21:16:01, kedd
 
 



Egytál ételek, bográcsos finomságok
Inyesmester: (ős)-magyar ételek, receptek /

A magyar őstörténeti gyökerű gasztronómia pontosan az egytál-ételek terén nyeri el a csúcspontját. Hiszen a töltött káposztától a sűrű lebbencsig, a "fordított kásától" - mely attól fordított, hogy a jóféle juhhús uralkodik a kása mennyisége felett - a malacpaprikásig, birkapörköltig, tejfeles harcsapaprikásig, szóval: minden "szuper magyar" étel - egytál étel. Már csak a hun üst, illetve a bogrács hagyományai szerint is.


Egytálétel, a nehezen meghatározható kategória... Könnyű nekünk, magyaroknak!, Hiszen szinte minden bográcsos ételünk "egytálétel"! Már csak azért is, mert nagyállattartó őseink e mindenes eszköze, és az abból következő főzési technika mindíg a teljes értékű táplálkozást szolgálta. Néhány külföldi egytálételt csak azért soroltunk ide, hogy jobban értékeljük saját örökségünket.

Nézzünk egyszerre sok receptet, amit bográcsban lehet megfőzni, és persze a konyhában is, ám ott "nem az igazi", mert ott nem jár fölötte a füstaromát adó jó levegő. A zománcozatlan vaslábas külön íz- és nyomelem forrás! Rajtunk kívül csak a mediterrán népek esküsznek az öntött vas natúr konyhaeszközökre.

Gulyásosak, paprikások vegyes alapanyagokból:

Hozzávalók: bármilyen szárazon eltartható, hűtést feleslegessé tevő főzelék alapanyag: bab, lencse, sárgaborsó, köles, hántolt árpa, hajdina, stb.

A "zsírzó": sózott, vagy füstölt vastagszalonna.
A "hús": szárított húspor, füstölt húsok, általában birka, marha, sertés már csak szükségből.
A száraz tészta: napon szárított lebbencs, tarhonya, reszelt "tíszta", csipetke
Hagymafélék: vörös- és/vagy fokhagyma
Füszerek: só, bors, tört paprika, szárított zöldfűszerek: majoranna, vadmajoranna, csombord, lestyán, kakukkfű, tárkony
Az elkészítés közös technikája:

A "zsírzó" óvatos kiolvasztása
A hagymafélék hozzáadása, kivéve, ha előbb száraztésztát pirítunk, mert akkor előbb jön a tésztapirítás, utána a hagyma.
A fözelékalap hozzákeverése, vagy a tésztafélék pirítása.
A húsfélék hozzáadása
Rövid lén történő párolás
Füszerezés több ütemben.
Zsírjára sütés, de nem minden esetben. A Gulyásosak viszonylag hosszú lén maradnak, a paprikások rövid lén, a pörköltesek sűrű szaftban.
Nézzünk néhány jóízű példát!

Vigyázat, most majd néhány külföldről jött recept vegyül a magyar alapkultúrába, persze attól még ehető - akár bográcsban elkészítve is:

Bográcsos paprikás /alaprecept paprikáshoz/

A húst megtisztítjuk, csontosan feldaraboljuk. Lehet birka (alaposan leszedve a húsról a faggyút), marha (leszedve a hínyárt), disznó stb. A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a csontos részt rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni a húst, rá őrölt kömény, őrölt bors, tört (erős) paprika, só, kevés szemes bors és hagyma bőségesen, majd újból hús stb. Óvatos tüzeléssel hagyjuk levet ereszteni!

Egy órai főzés után, ha kell adunk hozzá kevés vizet, hogy jól tudjon rotyogni. Tehetünk ízlés szerint bele babérlevelet, zöldpaprikát, majoránnát és más zöldfüszerelket. Amikor már puhára főtt, adhatunk hozzá vörösbort, és ekkor tesszük bele a pirospaprika második felét, ízlés szerint paradicsomot, zöldpaprikát. Hagyjuk megrottyanni és már kész is. Főtt krumplival, vagy puha kenyérrel tálaljuk.

Fontos: soha nem keverjük, hanem a bogrács forgatásával, riszálásával mozgatjuk csupán (hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon). Ez különösen egy jó ízes birkánál fontos!

Megjegyzés: a hagymát nem pirítjuk, hanem nyersen rétegezzük bele, mégis sűrű tartalmas "rövid" lét kapunk. / A sovány marhánál nem elkerülhető a zsírban pirítás, de disznónál, birkánál igen./

* * *

És rögtön utána az elmaradhatatlan igazi tiszántúli toroskáposzta:

Itt mindent egyszerre teszünk a fazékba, bográcsba, üstbe, cserépedénybe, ki milyen adottságokkal rendelkezik és milyen ünnepi alkalomból főzi.

Nyilván a disznóölés a legmegfelelőbb időpont és alkalom, ám lehet azt finoman készíteni máskor is...

Tehát: Fele hús, fele átmosott kiválóan érlelt házi savanyú káposzta. (Nyáron érdemes édeskáposztából is tenni egy próbát, de akkor utólagos borecetes savanyítást és a végén tejfölt igényel, így az már egészen más...)

Milyen hús? Hát lehetőleg szaftos: tarja, dagadó, oldalas, lehetőleg csontosan, együtt. Disznóöléskor mehet némi "füle, farka" is hozzá, esetleg egy kis fejhús.

Zsír? Nem, az nem kell, csak száraz hús esetén kötelező. A füstölt hozzávalókat most felejtsük el.

Mivel az egész étel a lassú fövés végén a zsírjára sül, így garantáltan nem lesz száraz, hiszen addigra a húsok leadják a zamatos zsírokat.

Hagyma, fokhagyma menjen bele Istenesen: két kiló hozzávalóra számítva 20-25 dkg vöröshagyma, egy fej fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika izlés és lehetőség szerint. A 6-8 órányi fövés végén észre sem vesszük majd az összeért ízek közt.

Speciális fűszerek a só-bors-paprika-kömény mellett: babérlevél, szegfűbors 8-10 szem 2 kg alapanyagra, majoranna, tört szekfűszeg - de csak egy leheletnyi!

Ha sütőben, kemencében készül, akkor felesleges kavargatni. A teteje akár enyhén meg is pirulhat, nem árt, de akkor a paprikával vigyázzunk. Csak igazi hőálló magyar pirospaprikát használjunk!

A többi már türelem, jóérzés és tapasztalat dolga. De leginkább: a kiváló alapanyagé az érdem! Fagyos időben 2 hétig eltartható, ha maradna, ámbár ezt kétlem...

* * *

Tejfeles paprikások

Lásd fenti alaptechnológia! A tejföl hozzáadása után már csak összemelegítjük az ételt. Szinte kötelező a friss zöldpetrezselyem, majoranna a tejföllel egyidőben!

Bárány curry - hátha izlik, ami nem annyira magyar...

Hozzávalók: 60 dkg báránylapocka, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 evőkanál curry, 1 nagy fej vöröshagyma, 2,5 dl húsleves, (leveskockából) 85 dkg meghámozott paradicsom, őrölt fekete bors, 1 csipet köménymag, 1 kakukkfű ág.

Elkészítése: A húst megmossuk, szárazra itatjuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Forró olíva-olajon adagonként lepirítjuk, sózzuk, és meghintjük curryvel. Hozzákeverjük a kockákra vágott hagymát, felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a paradicsomot. Felforraljuk, és közepes tűzön 25 percig pároljuk. Közben a cukkínit megmossuk és szárvégződésének eltávolítása után vékonyan, felszeleteljük. Tipp: Tartalmasabbá tehetjük ezt az egytál ételt, ha burgonyát vagy rizst főzünk bele. A fokhagymát megtisztítjuk, és szétnyomva az ételhez adjuk. Sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez.

Virslis tarhonya

Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka

Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a tarhonyát pirítsd addig, amíg a tarhonya kissé barna nem lesz. Ekkor rakd bele a közepes méretűre vágott krumplit. Keverd össze, majd szórj rá ízlés szerint paprikát, és megint keverd össze. Öntsd fel bőven vízzel, majd tedd bele a szeletekre vágott virslit, és a leveskockát. Ezután az egészet főzd, amíg a tarhonya meg nem puhul. Elképzelhető, hogy néha kell egy kis vizet utánatölteni.

Csirke ananásszal

Hozzávalók: 1 egész csirke (kb. 1 kg-os), 1 doboz körszeletes ananászbefőtt, 2 dl rizs, 1 dl tejszín, 2 evőkanál kókuszreszelék, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 dl száraz fehérbor, Késhegynyi őrölt gyömbér, 1 evőkanál ételízesítő, ízlés szerint só.

A csirkét megtisztítom és feldarabolom. Minden darabot mindkét oldalán megsózom és néhány percig állni, hagyom. Közben a rizst szűrőkanálba teszem, és váltott vízben néhányszor átmosom, majd lecsöpögtetem. Nagy, lapos tűzálló tálat vagy egy tepsit vajjal kikenek és szétterítem benne a rizst. Rászórom a vegetát, majd ráöntöm az ananászbefőtt leszűrt levét és a tejszínt. Sorban, egymás mellé ráfektetem a besózott csirkedarabokat. Rászórom a borsot és a gyömbérport meg a kókuszreszelék felét, az ananászszeletekkel, pedig beborítom. A vajat rátördelem és rálocsolom a fehérbort. A tálat nagyon szorosan lefedem alufóliával és előmelegített, forró sütőbe tolva 60 percig közepes lángon sütöm. A sütés végén leveszem az alufóliát, és pirosra pirítom a gyümölcs tetejét. Még tűzforrón rászórom a maradék kókuszreszeléket. (A rizs alatt semmi lének sem szabad lennie, ha mégis maradna, akkor még pár percig párolom.)

Pásztortarhonya

10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, só, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, negyedkiló füstölt kolbász.

A szalonnát apró kockára vágom és a bográcsban kiolvasztom, sárgára pirítom rajta a tarhonyát, majd az apróra vágott hagymát, rászórom a paprikát és felöntöm 1 dl vízzel. Hozzáadom a paprikát, a paradicsomot, felkarikázva. Sózom, majd megkevergetem és felengedem 1 liternyi vízzel. Felforralom, majd időnként megkevergetve puhára főzöm. Készülhet tetszőleges füstölthússal is, lényeg, hogy minden alkotórész hűtőszekrény nélkül is eltartható legyen.

Tarhonyás pásztor hús

Fél kg Sertéspörkölt, 25 dkg tarhonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, negyed kiló krumpli, só, 1 kk pirospaprika, 2 zöldpaprika.

A szalonnát apró kockákra vágom és a bográcsban kiolvasztom. Szép sárgára pirítom rajta a tarhonyát, majd az apróra vágott hagymát is. Beledobom a felkockázott krumplit, majd meghintem a paprikával� megsózom. Felöntöm bő féliternyi vízzel, belekarikázom a zöldpaprikát és kis lángon puhára főzöm. Végül belekeverem a jófajta pörköltet. Eredetileg elsősorban birka és marha pörkölt, még régebben napon szárított pörkölt volt a belevaló! Terhonya helyett kölessel is készítették akkoriban.

Öhöm /tarhonya alapon/

1/2 kg burgonya, 25 dkg tarhonya, 20 dkg sós szalonna, 2 fej hagyma, 1 ek pirospaprika, bors, só.

A szalonnát apró kockákra vágom és a bográcsban félig kiolvasztom. Sárgára pirítom rajta a tarhonyát, majd az apróra vágott hagymát is. Meghintem a paprikával, beledobom a hártya vékonyra szeletelt krumplit. Felöntöm annyi vízzel, hogy 2 újjnyira ellepje. Kis lángon - időnként megkeverve - a levét folyamatops kavargatás mellett elfőzöm, zsírjára pirítom. Valaha köles volt krumli helyett, de az semlegesebb ízű.

Karahun Slambuc

1/2 kg burgonya, 25 dkg lebbencs tészta, 20 dkg sózott szalonna, 2 fej hagyma, 1 ek pirospaprika, bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom só.

A szalonnát apró kockákra vágom és a bográcsban félig kiolvasztom. Sárgára pirítom rajta a lebbencs tésztát, majd az apróra vágott hagymát is. Meghintem a paprikával, beledobom a hártya vékonyra szeletelt krumplit. Felöntöm annyi vízzel, hogy 2 újjnyira ellepje, beledobom a paprikát, paradicsomot félbevágva. Kis lángon - időnként megkeverve - puhára főzöm. Majd óvatosan zsírjára sütöm, de ekkor már forgatni kell, vagy állandóan keverni, hogy csak lepiruljon, de meg ne égjen! Akkor jó, ha a végeredmény a bogrács oldalára kikenhető, ott fészket alkot. "Szélén evős", bort kívánó finomság. régen krumpli helyett kölesből készítették.

Poulet provençi, tudnak valamit a franciák is...

Hozzávalók:

1.5 kg csirkehús (filé)
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
1 db zeller
2.5 dl csirkehúsleveslé
20 dkg paradicsom (lucullus)
4 evőkanál búzaliszt (finom)
3 evőkanál fehérbor (száraz)
petrezselyemzöld (szárított)
só, bors (őrölt)
Poulet Provençale elkészítése:
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a hagymát és zellert vágja apróra.
Mély serpenyőben vagy bográcsban hevítse az olajat a vajjal, süsse rajta a csirkét mindkét oldalán aranybarnára, vegye ki szűrőkanállal.
Zsiradékon süsse a hagymát a zellerrel kb. 5 percig.
Keverje bele a lisztet, majd lassan öntse hozzá a csirkehúsleveslét.
Tegye rá a paradicsomot, keverje míg felforr.
Sózza és borsozza.
Tegye bele a csirkét, bort és petrezselymet, párolja fedve kb. 30 percig, míg a csirke megpuhul.
Tálalja petrezselymes burgonyával körítve.

Dzsuvecs, hozzávalók:

30 dkg főtt sertéshús
15 dkg kolbász (füstölt)
10 dkg feta sajt
15 dkg gouda sajt
1-2 db paradicsom (lucullus)
1-2 db zöldpaprika
1 db erős zöldpaprika
10 dkg gomba
2 db főtt burgonya
ízlés szerint petrezselyemzöld (friss, aprított)
ízlés szerint kapor (szárított)
1 egész tojás


Dzsuvecs elkészítése:
A húst és a kolbászt vágja kockákra.
Tisztítsa meg és darabolja fel a paradicsomot, paprikát, erőspaprikát főtt burgonyát és gombát.
Aprítsa fel a zöldfűszereket.
Agyagtálba fektesse felváltva a hozzávalókat, szórja meg a fűszerekkel, a tetejére reszeltsajtot szórjon.
Süsse előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg a sajt megolvad a tetején.
Vegye ki, üssön rá egy tojást a tetejére és süsse ameddig a tojás megpirul a tetején.
Tálalja friss kenyérrel vagy pirítóssal.

E rövid ízelítőhöz nézzük meg az alábbi angol nyelvű filmet. Ha ennyit tudnak az emberek a magyar konyha "alapreceptjéről" nyugaton, kiindulásként elfogadható, bár kissé sematikus:

Mit mondhatnánk a film láttán... A külföldieknek inkább Gundel Károly: "Kis magyar szakácsköny" című több nyelvre is lefordított alapművét ajánlom!


Link

forrás: Őseink Hagyatékai,Örökségünk (https://www.facebook.com/pages/%C5%90seink-Hagyat%C3%A9kai%C3%96r%C3%B6ks%C3%A9g %C3%BCnk/291784790963214)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nevess...
  2014-09-14 09:22:31, vasárnap
 
  Ha valami nagyon hülye pofát látok, mindig rám jön a nevetés.
- És ez nem zavar borotválkozás közben?

- Miben különbözik egymástól a teve és a kőműves?
- ???
- Abban, hogy a teve napokig képes dolgozni anélkül, hogy inna.

Egy nagyhangú alak beszól a zsúfolt vasúti fülkébe:
- Na mi van, megtelt már a Noé bárkája?
Egy éles hang visszafelel:
- Jöjjön csak nyugodtan, a majom még hiányzik.

Az új vendéget megvágja a borbély.
Némi mellébeszéléssel próbálja kiengesztelni:
- Khmmm... bocsánat uram, járt már nálunk?
- Nem, a lábamat a háborúban vesztettem el.

Egy azonosíthatatlan alak elszellenti magát a zsúfolt autóbuszon.
Egyszer csak megszólal egy dörmögő hang:
- Bezzeg dohányozni tilos!

A rendőrök két homokost üldözve, információt szerezni csöngetnek be egy lakásba.
Az ajtót nyitó férfit megkérdezik:
- Elnézést uram a zavarásért! Rendőrség! Nem látott errefelé
véletlenül két meleget?
- Én nem uraim, de várjanak, rögtön megkérdem az asszonyt. Hé, Géza!

Mi a bár?
- Az a helység, ahol a tyúkok ülnek, és a kakasok költenek.

Kopasz és a dadogós találkozik.
Dadogós:
- Naa mmeennyyii voolt a fo fo fodrász? Hahaha!
Kopasz:
- Hát, biztos kevesebb, mint neked egy telefonbeszélgetés!

Apu, mit jelent a díszdoktori titulus?
- Nos, kisfiam, pontosan ugyan azt, mint amikor anyukád úgy mutat be,
mint a ház urát.

Mit mond Julius Ceasar, amikor kijön a kupiból?
- Jöttem, láttam, nőztem.

Meddig illik egy nőnek felemelni a szoknyáját?
- Harminc éves korig.

Miért növesztenek az olaszok bajuszt?
- Hogy hasonlítsanak a mamájukhoz.

Nagydarab, kövér ember megy az áruházi ruhaüzletbe:
- Tudna mutatni nekem valamit, amibe beférek? - kérdi az eladót.
- A folyosó végén van a teherlift, abba talán...

Neked is vacognak éjjel a fogaid, ha lázas vagy?
- Nem tudom, nem alszom velük...

Öreg paraszt kint szántogat a mezőn. Egyszer csak az égen megjelenik
egy sárkányrepülős.
Öreg felnéz és rettentően megijed. Bekiabál a házba:
- Asszony, hozd a puskát, saskeselyűt látok!
A feleség illedelmesen kisiet a puskával. Az öreg hosszasan céloz... majd lő!
- Na? Eltaláltad - kérdi az asszony.
- Hát... hmmmm... nem tudom, de az embert már elengedte!

A második világháború alatt az élelmiszerüzlet előtt hatalmas sor áll.
Valaki egyszer csak elszellenti magát. Teljesen megszégyenülve álldogál tovább,
mikor emberek gyülekeznek köré:
- Honnan vette a babot?

Egy texasi érkezik Sydney-be és taxit fog magának. Arra kéri, vigye
körül a városon.
Közben elkezd nagyképűsködni, hogy milyen kicsi a városi repülőtér és
hogy Texasban nagyobb kifutópályák vannak minden farmon. Hamarosan átkelnek a kikötő feletti hídon és a texasi továbbra is felvág:
- A kacsaúsztatóm nagyobb, mint ez a kikötő és a díszhidacska felette
hosszabb, mint ez a játékhíd.
Hirtelen egy kenguru ugrik a kocsi elé, a taxisofőrnek fékeznie kell,
az utas pedig erősen kapaszkodik.
A sofőr ekkor nem bírja tovább, felkiált:
- Rohadt tücskök!

Az uszodában az úszómester rászól az egyik vendégre:
- Ejnye uram, nem szégyelli magát! Hát nem tudja, hogy nem szabad a
medencébe pisilni?
- Ugyan már! Mások is belepisilnek.
- De nem a rajtkőről!

A kalóz és a csapos beszélget a bárban. A csapos megkérdi:
- Miért van falába?
- A tengeren hajóztunk, úsztam egyet, és jött egy nagy cápa, az
harapta le a lábam.
- És hogy szerezte a kampót a karja helyén?
- Csatába keveredtünk, és levágták a karom.
- És mi történt a jobb szemével, hogy kendő borítja?
- Álltam a kikötőben, bámultam a sirályokat, és az egyik pont
belepottyantott a szemembe.
- És ettől vakult meg?
- Nem. Aznap kezdtem el hordani a kampót.

A kannibálok szigete felett elkezd zuhanni egy repülő.
A kannibálok elkezdik fenni a fogukat:
- Mmmm, én egy olaszt szeretnék! - mondja az egyik - finom zsíros a húsa!
- Mmmm, én egy németet szeretnék! - mondja a másik - csupa egészség!
- Mmmm, én egy magyar kőművest szeretnék! - mondja a harmadik. - Nem
is tudjátok, mekkora mája van!

Két paraszt beszélget a ház előtt:
- Osztán eladó a lányod?
- Nem, de már lízingelik...

Hölgyem, szereti ön a természetet?
- Igen.
- Pedig de csúnyán elbánt önnel.

Jaj, de szép ez a csizma! - mondta a Télapó, és betette a zsákjába...

- Gyanúsított, volt már maga büntetve? Olyan ismerős az arca.
- Ezen ne csodálkozzon, bíró úr! Én már tíz éve ott vagyok pincér,
ahol maga minden este részegen fogdossa a kurvákat.

Mondd, drágám - kérdi a lány - mit csináljak, hogy a randin ne
borostás arccal várj engem?
- Gyere időben...

Mit szólt az apád, amikor börtönbe kerültél?
- Azt mondta, hogy isten hozott, fiam!

- Az én bátyám numizmatikus.
- Az mi?
- Pénzeket gyűjt.
- Érdekes. Ezt régebben koldusnak mondták..

Jó reggelt, szomszéd! Milyen vörös a szeme!
- Jaj, ne is mondja, egy percet sem aludtam azt éjjel. Valami szörnyen
búgott a házban. Nem hallotta?
- Én nem hallottam semmit, egész éjjel porszívóztam.

Két vénkisasszony találkozik.
- Képzeld el, tegnap este egyedül voltam az utcán, észrevettem, hogy
egy férfi feltűnően figyel.
Futásnak eredtem, szaladtam, ahogy csak bírtam...
- Na, és utolérted?

Az orvhorgász, kezében nagy vödör hallal összefut a halőrrel.
- Kérem, ezek itt a saját halaim! Néha kijövök, megúsztatom őket,
aztán egyetlen füttyszavamra
mind visszaugrálnak a vödörbe.
- Na persze. Mutassa!
Fickó bedobálja a halakat a vízbe, és vár, vár.
- Mikor hívja már vissza a halakat? - csattan a halőr.
Mire a fickó:
- Miféle halakat???

Kövesse Dante példáját!
- Ezt hogy érti?
- Menjen a pokolba!

- Mi az? Feldobod semmi, leesik kolbász.
- Román népmese.

Az áruházi eladó megszólít egy bizonytalanul tébláboló férfit.
- Segíthetek uram?
- Kérem, elvesztettem a feleségemet...
- Gyászruhák az első emeleten, balra!

Hapi bemegy a bankba, így szól az ott ülő hölgyhöz:
- Hello, nyanya, nyitnék egy rohadt folyószámlát.
- De uram, ön nem beszélhet így egy bankban.
Épp arra sétál az igazgató, és megkérdezi:
- Mi a probléma, uram?
- Tegnap nyertem ötszázmilliót a lottón és most nyitnék a bankjukban
egy számlát.
- Értem - így az igazgató - ez a hülye kis ribanc meg akadékoskodik??

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kutyám...
  2014-09-14 08:56:19, vasárnap
 
 


"Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberem szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind-mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. (...) Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak! (...) S ha majd megvigasztalódtál (mert végül is mindig megvigasztalódik az ember), örülni fogsz neki, hogy megismerkedtél velem. Mindig is a barátom leszel."
/ Antoine de Saint-Exupéry:A kis herceg /

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Ezek ugyanazok” ...
  2014-09-12 20:03:30, péntek
 
  Link
Bródy János - Ezek ugyanazok
-részlet a dalból!
"Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit
És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik
És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat
És átírja a központból kiküldött új adat
S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Ahogy mindig újra kezdődik a bálvány körül a tánc
Megint befonja életünk egy láthatatlan lánc
És jönnek a lelkes ostobák s a gyáván megalkuvók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

S ha végül rájuk dől a ház és nincs már több hitel
Majd mást vádolnak azzal, amit ők követtek el
És engedelmes szolgáló a törvény és a jog
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Hát kedves fiam, édes lányom, véssétek be jól
E szép országban pusztít más is, nemcsak az alkohol
Jönnek majd és hirdetik, hogy milyen nagy magyarok
De tudjátok, hogy ezek bizony mindig ugyanazok
Édesapám, te megmondtad: ezek ugyanazok..."

Link

forrás:Hír24 (http://www.hir24.hu/belfold/2014/09/12/koncz-zsuzsa-dobbenetes-vallomasa-a-brody -mtva-vitaban/)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Göncölszekér magyar vonatkozású mondái...
  2014-09-07 11:51:33, vasárnap
 
 


Göncöl személyét illetően több mondát is ismerünk.
A honfoglaló nomád magyarság csillaghite szerint Göncöl egy híres csodatevő táltos, félisten volt, aki az emberek közt járva mindenkit meggyógyított a szekerén található gyógyírokkal, titkos és rejtett dolgokat ismert, beszélni tudott a fákkal és a madarakkal. Egyszer eltört a szekere rúdja. Kérlelte az embereket, hogy segítsenek, de azok rútul cserbenhagyták, senki nem segített neki. Ezért Göncöl haragosan a lovak közé csapott, és a szekéren fölrepült az égbe. Azóta jár körbe a Sarkcsillag körül görbe rúdú szekerén. Mások szerint az istenek helyezték örök emlékeztetőül az égre a törött rúdú Göncöl szekeret.
Göncölt a magyarok Öregistenével is azonosítják. Más mese szerint inkább a keresztények Szent Péteréhez hasonló volt: ő őrizte az egek kapuját, és válla fölött lehetett az Öregisten színe elé jutni.
Közkedveltsége és kivételes tisztelete alapján úgy tűnik, hogy az egyetlen magyar félisten, talán éppen a sokat emlegetett Magyarok Istene, a magyarok csillagistene, aki villámhordó szekerével a Hadak Útján, a Tejúton dübörög végig.

Több változat van arra is, hogy miért görbe a szekérrúd. Lehet, hogy Göncöl a csárdában mulatott, s borosan hazafelé tartva nekihajtott valaminek, vagy azért, mert a gonoszok lehúzzák. Van, aki tudni véli, hogy a Boszorkány Szeme (Arcturus neve a Csallóközben) húzza le a rudat. A rúd egyébként erre a csillagra mutat.

Olyan hagyomány is akad, amely szerint a szekér Szent Péteré. Péter azon ment szénát lopni, de a Csősz (Vega) észrevette és nem akarta engedni. Erre Péter ijedten elhajtott, de közben elszórta a szénát. Azóta látható az égen az Országútja (Tejút).

Népünk a Göncölt más neveken is nevezi:
Döncöl (Szeged környéke). "A Döncöl szekér Illés prófétáé, azon hordja a villámokat". "Illés húzza a tüzes szekeret, Jónás meg tolja, úgy dörögnek". Ezt a szekeret nagyon nehéznek tartják: "Olyan nehéz, mint a Döncöl szekere".
Göncü (Csallóköz). A Csallóközben a göncöl szó "gyűr, összegyűr" jelentésű.
Kincső (Palócföld).
További népi elnevezések: Benceszekere, Benczer, Császár Asztala, Csíki Szekér, Demsze, Dence, Ganci, Gence, Gince, Gönc, Gönce, Gönde, Nagy Göncöl, Nagyszekér, Szekércsillag, Tündérkirálynő szekere, Úti csillag.

A szekér rúdjának középső csillaga, a Mizar mellett látható az Alcor nevű halványabb csillag. Az Alcort népünk Béresnek, Cigánygyereknek, Kisbéresnek, Kisbojtárnak, Kocsisnak nevezi.
Néhol a Göncölszekeret Ökrösszekérnek, az Alcort Ostorosnak mondják. A hiedelem szerint az Ostoros addig ugrál az Ökrösszekeret vontató ökörre, míg egyszer rajta marad, és akkor itt lesz a világ vége.
A Hüvelypici elnevezés is ismert. Az egyik népmesében: "A Dönczöl szekérbe ökör van fogva három pár; a középső ökörnek a fülében van a Hüvelypici s onnan hujángat: Cselő, hajsz!".
Több helyen úgy tartják, hogy ez a csillag a vezető, s nélküle nem is mehet a Göncölszekér. A kis csillag mondai eredete a következő: "Egyszer Jézus egy kocsin utazott. Kocsisának bérül az örök üdvösséget ajánlotta fel. A kocsis azt kérte, ha teljesülhet kívánsága, inkább azt szeretné, hogy az örökkévalóságig kocsijának bakján ülhessen. Jézus teljesítette a kérést, de mivel ily könnyelműen elutasította az örök üdvösséget, azzal a büntetéssel sújtotta, hogy kocsiján mindig visszafelé kell haladnia.".

Néhány szólásmondás, hasonlat.
"Ökör nélkül csak a Göncöl szekere fordul."
"Olyan kevély, mintha ő hajtaná a Göncölszekeret."
Ha valami nehezet kellett emelni, akkor mondták: "Olyan nehéz, mint a Göncölszekér".
Egy találós kérdés: "Melyik szekérre nem lehet szénát rakni? A Göncölszekérre"

Göncölnek mindenféle alkalmatossága is megtalálható a szekér körül az égbolton: Göncöl Koszorúja, Göncöl Lánca, Göncöl Szérűje, Göncöl Vágása.

A Göncölszekér csillagai időjósok is: ha aprón ragyognak, szép idő várható, de ha nagyra nőnek, akkor az idő rosszra fordul.

Forrás: embers-eg.webnode.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 85 db bejegyzés
Összes: 339 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 280
  • e Hónap: 554
  • e Év: 8529
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.