Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Tallóztam
  2015-02-17 16:30:45, kedd
 
 
Parasztbácsi a híd tetején guggol fényes nappal, és végzi nagy dolgát. ..Arra megy egy rendőr, majd mérgesen rászól:
- Bátyám! Ha végzett elviszem!
- Végeztem fiam, viheti...Öreg székely ül a kocsmában és tiszta víz a nadrágja, odamegy hozzá Áron:
- Hát Tamáskám, csak nem összehugyoztad magad?
- De bizony! Tegnap este ő nem akart fölállni, ma én nem fogok.Öt székely veszekszik, hogy mi a leggyorsabb dolog a világon:
- Szerintem a fény!
- Szerintem a hang!
- Pedig a pislogás az!
- Szerintem meg a gondolat!
- Szerintem meg az ágyba csinálás
Erre jól kinevették a többiek.
- Az ágyba csinálás ? Hát hogy jutott ez az eszedbe?
- Hát egyik éjjel arra ébredtem, hogy kikell mennem. Még fel sem kapcsoltam a lámpát, még azt sem mondtam, hogy "wc-znem kell", még a szememet sem nyitottam ki, sőt még rá se gondoltam, de már becsináltam !Ül az öreg székely a vonaton, vele szemben egy öltönyös manager tipusú fiatalember. Az öreg székely egyszer csak viszontlátja azt amit délben evett és pont a fiatalember ruhájára.
-Fúj maga mocskos disznó - pattan fel a fiatalember, mire az öreg:
-Én ? Hát nézzen már magára..A székely ember elmegy az állatkertbe, aztán hazamegy a fiához. Kérdezi a fiú:
- Hol voltál, édesapám?
- Az állatkertben!
- És mit láttál ott édesapám?
- Láttam én egy zebrát.
- És az milyen édesapám?
- Hát tudod, milyen a ló?
- Tudom.
- Na, ez ugyanolyan, csak csíkos.
- És még mit láttál, édesapám?
- Zsiráfot.
- És az milyen?
- Tudod, milyen a ló?
- Tudom.
- Na, ez ugyanolyan, csak hosszabb a nyaka és tarka.
- És még mit láttál, édesapám?
- Pingvint.
- És az milyen, édesapám?
- Tudod milyen a ló?
- Tudom.
- Na ez nem olyan.Felborul a szekér, a székely fiú leül a kiborult széna mellé, minek siesse el a dolgot, rágyújt egy pipára. Arra megy a komája, leül melléje, az is rágyújt egy füstülőre. Hát így pipázgatnak, mikor a koma kiveszi a pipát a szájábul, oszt mögszólal:
- Fölborút?
Hát erre a fiú is kiveszi a szájából a pipát, s válaszol emígyen:
- Föl a.
Méregeti a koma a szekeret, aztán kérdi:
- Kéne-é segítség?
Vállat ránt a fiú:
- Kén biz a.
Szippant egyet a koma:
- Híjjak segítséget?
Füst kieresztve:
- Híjjá.
Újabb szippantás:
- Apád jó lesz?
Füst ki, vállrántás.
- Jó biz a.
Szípp, kérdés:
- Oszt hun van ü most?
Füst, felelet:
- A szekír alatt.Székely bácsi a falu bíróságán, el akar válni a feleségétől.
Kérdezi a bíró:
- Mért akar elválni a feleségétől, Pista bácsi?
- Mert megcsalt a szomszéd gazdával.
- És maga, Pista bácsi, még sosem csalta meg a feleségét?
- Hát dehogynem.
- De hát akkor mért akar elválni, hiszen maga se jobb az asszonynál?
- Ejj, maga nem ért engem bíró úr! Ha én a csizmámmal belelépek a tehénlepénybe, csak lemosom, és ugyanolyan lesz, mint vót. De ha a tehén jön és belecsinál a csizmámba, hát azt a csizmát maga se venné többet fel!Székelyek fát vágnak az erdőben.
- Te, Áron, tudod-e, mi az a vagánykodás?
- Nem tudom.
A székely földobja a baltát, alááll, és az utolsó pillanatban ugrik el a leeső fejsze alól.
- Na látod Áron, ez a vagánykodás.
Áron másnap a fiával megy ki az erdőre, gondolja "villant" neki egyet.
- Fiam, tudod-e mi az a vagánykodás?
- Nem tudom.
Áron földobja a baltát, alááll, majd amikor el kellene ugrani megbotlik, és agyonüti a balta.
A fiú egyedül megy haza. Otthon az anyja:
- Apád hol van?
- Még kinn vagánykodik az erdőben.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Anatómiai okok és speciális élethelyzetek
  2015-02-17 12:23:11, kedd
 
  Ezért szaladnak a nők egy ital után is pisilni
Anatómiai okok és speciális élethelyzetek

Szerző: Kiss Éva

Partner: HáziPatika.com

Gyermekkorban még, időkorban pedig már nincs számottevő különbség, de felnőttként a vizelettartási zavarok jobban sújtják a nőket, mint a férfiakat. Vajon mi lehet ennek az oka?

Címkék: húgyhólyag, inkontinencia, gátizmok, intim torna, neurológus, dr. Szabados Péter, szülés, vizeletcsepegés, vizeletvesztés, vizeletinkontinencia
Beszéljünk erről is!
Van, aki úgy gondolja, az egészségügyi sajtó túl sokat foglalkozik az inkontinencia kérdésével, sőt olyan vélekedést is hallani, hogy ez egy "divatos", "kitalált" probléma. Nos, azok a százezrek, akiket érint, biztosan nem így gondolják. Ők örülnek, ha információt szerezhetnek arról, hogy az őket sújtó kínos kellemetlenség nem egyedi eset, hanem vannak sorstársaik, és hogy ma már egyre többet tudhatnak meg ennek okairól, hátteréről, kezelésének lehetőségeiről. A nagy sorscsapásokhoz képest persze apró kellemetlenség csupán, amiről beszélünk, nem okoz fájdalmat és nem lehet belehalni sem. Ugyanakkor az életminőséget igen súlyosan rontja, ha valaki nem mer egy jóízűt nevetni a társaságban, retteg a köhögéstől, tüsszentéstől, nem mehet el kocogni vagy egy aerobikedzésre, mert fél, hogy a legváratlanabb pillanatokban "baleset" történhet vele, elcseppenhet a vizelete, kevésbé eufemisztikusan: bepisilhet.

Az inkontinencia inkább a nőket érinti
Fel sem tudjuk igazán mérni, hány embert érinthet ez a kínos probléma, hiszen igen sokan még családjuk, sőt ami nagyobb baj, még az orvosuk előtt is titkolják ezt. Nemzetközi statisztikák becslése szerint a népesség öt-hat százaléka lehet érintett, vagyis Magyarországon legalább hatszázezerre becsülik a számukat. Elgondolkodtató tény, hogy az érintettek legnagyobb része, négyötöde nő. Míg a gyermekkorban még nincs különbség a két nem körében előforduló vizelettartási nehézségek aránya között, a legidősebbek között pedig újra kiegyenlítődik az arány, a középkorúak esetében eltolódik: sokkal több nő érintett, mint ahány férfi. Mi lehet ennek az oka?
Dr. Szabados Péter, a Margit Kórház fejlődés-neurológiai osztályának főorvosa, az inkontinencia szakértője mutatta be ennek az érdekes különbségnek a hátterét. Annak, hogy a nőket jobban sújtja az inkontinencia, mint a férfiakat, egyaránt vannak anatómiai, élettani, élethelyzetbeli okai, sőt ezeken kívül a kisfiúk és a kislányok nevelésében megmutatkozó szocializációs különbségekre is visszavezethető.

Női viszontagságok
A nők jellemzően két életszakaszukban kerülnek szembe leggyakrabban vizelettartási nehézségekkel. Először kismama korukban érheti el őket ez a kínos kellemetlenség, mivel a növekvő magzatot hordva a méh nyomja a hólyagot, illetve a megnövekedett testsúly a medencealapi izmokra nehezedő terhet átmenetileg megnöveli, rontva a zárizmok hatékonyságát.

A szülés folyamata szintén lazítja-nyújtja a záróizmokat, és előfordulhatnak a szülés során a vizeletelválasztó rendszert érintő sérülések is, mint például a hólyagsérv. A gátizmok gyengülésével alakul ki a nőket leginkább sújtó ún. stressz-inkontinencia: a hasűri nyomás hirtelen megemelkedésekor (emelés, köhögés, tüsszentés, ugrálás stb. során) a kitágult záróizom megnyílik, és vizelet távozik. Meglepően sokan tapasztalják ezt, a kismamák mintegy kétharmada éli át. Szerencsére a nagyobb részüknél a szülés utáni regenerációs időszak után elmúlnak ezek a tünetek, de több tízezerre tehető azoknak a fiatal anyukáknak a száma, akiknél egy évvel később is megmaradnak. Az inkontinenciának gyakorlatilag a szüléshez kapcsolódó az egyetlen olyan formája, amelyik magától, kezelés nélkül is megszűnhet. Ha azonban nem terhesség, hanem elhízás okozza a gátizmok meggyengülését, akkor a túlsúllyal együtt a vizelettartási nehézség is állandósulhat. Márpedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének adatai szerint Európában a magyar nők között a legnagyobb a súlyproblémákkal küzdők aránya! A változó korban lévő nők szintén ki vannak téve az inkontinencia kellemetlenségeinek, ők a megváltozott hormonháztartásuknak, az ösztrogénszint csökkenésének köszönhetik a támasztó kötőszövetek lazulását, a gátizmok gyengülését és a zárásban szerepet játszó nyálkahártyák elváltozását.
A férfiaknak könnyebb?
Mindenki ismer olyan férfiakat, akiknek elképesztő a "befogadóképessége": több sör után sem kell a vécére sietnie. A húgyhólyag űrtartalma változó, férfiaknál valóban nagyobb, a teljes kapacitás átlagosan fél liter, de ennél több is lehet, elérve akár az egy litert is. A termékeny korú férfiaknak még egy anatómiai különbség is segít abban, hogy ne legyenek vizelettartási problémáik: ők egy plusz záróizommal is el vannak látva, amely a húgyvezetéket választja el a hólyagtól. Ennek az izomnak nem a vizelettartás a funkciója, hanem a megtermékenyítés segítése, hiszen ez gondoskodik arról, hogy az ondó kifelé és ne a hólyagba ürüljön. Amikor azonban ez az izom már nincs edzésben, vagyis a férfiasan aktív időszak elmúltával aztán romlik a férfiak vizelettartási képessége is.
A nevelés is hozzájárul
A hólyag aktivitását paraszimpatikus és szimpatikus izomrostok működése vezérli. Hosszú szocializálódás során tanuljuk meg a hólyagfeszülést érzékelni és működtetni. Normál fiziológia esetén 120 ml-nél érezzük meg, hogy van valami a hólyagban, az első, még nem sürgető vizelési inger 200 ml-nél van. Azonban a hólyag kapacitását nemcsak anatómiai adottságok, hanem a szocializáció, a nevelés során elsajátított automatizmusok is befolyásolják - hívta fel a figyelmet dr. Szabados Péter fejlődés-neurológus főorvos.

Nem is gondolnánk, mennyit jelent az, hogy a nevelés során a kislányok vizeletürítési szokásait másként alakítjuk ki. Mivel az ő pisiltetésük nagyobb macerával jár, mint a dolgukat állva is elvégző fiúké, jobban is féltjük őket, korán megtanítjuk arra, hogy idegen, kétes tisztaságú vécére ne üljenek rá. Ezért aztán otthonról indulás előtt mindig elhangzik: "Voltál vécén, kislányom? Nem kell pisilni?" A gyakrabban, elővigyázatosságból, vagyis inger, késztetés jelentkezése előtt is pisiltetett lányoknál aztán a hólyag kapacitása is a fiúkénál alacsonyabb marad, mert ezt az ürítési gyakoriságot "szokja meg". Márpedig a szakemberek meghatározása szerint, ha valakinek egy nap alatt nyolcszor vagy annál gyakrabban kell vécére mennie, az már az ún. késztetéses inkontinenciában szenved: kicsi a hólyag kapacitása, illetve a vizelési inger indokolatlanul, akár félig sem telt hólyagnál is jelentkezik. A késztetéses inkontinencia is inkább a nőket érinti! (Ez a forma alakulhat ki az ismétlődő hólyagirritációk, fertőzések, gyulladások miatt is, amelyek szintén tipikus női bajok.)
A folyamat felnőttkorban is folytatódik, sőt önmagát erősítővé válik, hiszen, aki kismamaként vagy betegség során átélt már inkontinens jelenségeket, az megszokta, hogy vigyázni kell, hogy elkerülje a balesetet, így továbbra is tartja magát a beidegződött óvatossági rendszabályokhoz. Nem egy felnőtt nőtől hallottam már féltréfásan mondani indulás előtt: "Elmegyek még egy lélektani pisilésre" - vagyis maga is tudja, hogy szükségtelen megkísérelnie az ürítést, de megszokta, hogy csak így érzi magát biztonságban otthonától eltávolodva. Így nem csoda, hogy a hólyag megnyúlási képessége kicsi marad, a vizelettartási problémák pedig, kevert formában, stressz- és késztetéses inkontinencia jellemző vonásait is hordozva, állandósulnak.
 
 
0 komment , kategória:  Okos dolgok  
Tallóztam
  2015-02-17 11:26:21, kedd
 
 
Te is azt hiszed, hogy az élet értelme nem más, csak a szenvedély, mely egy napon áthatja szívünket, lelkünket és testünket, s aztán örökké ég, a halálig? Akármi történik is közben? S ha ezt megéltük, talán nem is éltünk hiába? Ilyen mély, ilyen gonosz, ilyen nagyszerű, ilyen embertelen a szenvedély? S talán nem is szól személynek, csak a vágynak? Ez a kérdés. Vagy mégis személynek szól, örökké és mindig csak annak az egy és titokzatos személynek, aki lehet jó, lehet rossz, de cselekedetein és tulajdonságain nem múlik a szenvedély bensősége, mely hozzákötöz?
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
19 dolog, amit egy anya el kell, hogy mond­jon a fiának
  2015-02-17 07:11:30, kedd
 
  19 dolog, amit egy anya el kell, hogy mond­jon a fiának

Fiús anyuka vagyok. Fiús anyá­nak lenni, több, mint meg­ta­ní­tani, hogyan kösse be a cipőfűző­jét, aztán hetente két­szer más­fél órát izgulni érte a foci­pá­lya szé­lén. Fiús anyá­nak lenni nagy felelős­ség. Nem ékes­ke­dem más tol­lá­val, ez a lista nem az én fejemből pat­tant ki. De érde­mes elol­vasni és min­den sza­vát meg­fo­gadni, mert sok év múlva egy csi­nos, ked­ves kis­lány nagyon hálás lesz majd érte...

1. Spor­tolj.

A sport meg­ta­nít becsü­le­te­sen nyerni, mél­tó­ság­gal veszí­teni, tisz­telni a sza­bá­lyo­kat. Segít beosz­tani az idő­det és távol tart a baj­tól. Meg talán meg­ta­nulsz dobni és elkapni.

2. Te adod meg egy intim kap­cso­lat alaphangját.

Ezért ne vegyél el olyas­mit egy lány­tól, amit később már nem adhatsz neki vissza.

3. Pisilj óvatosan.

Tudod, azt vala­ki­nek fel is kell taka­rí­ta­nia utána.

4. Taka­ré­kos­kodj.

Spó­rolj amíg fia­tal vagy, később még szük­sé­ged lehet rá.

5. Engedd meg, hogy bemu­tas­sam a mosogatógépet.

Meg a sütőt, a főző­la­pot, a mik­rót, a mosó­gé­pet, a vasa­lót és a por­szí­vót. Most kér­lek menj és hasz­náld is őket.

6. Legyen hited.

Higgy és légy szel­lemi vezető.

7. Ne legyél verekedős.

Soha ne legyél egy vere­ke­dés kez­de­mé­nyezője, de ha egy idi­óta beléd köt, kér­lek védd meg magad.

8. Tanulj.

A tudást soha senki nem tudja elvenni tőled.

9. Bánj ked­ve­sen a nőkkel.

Az örökké túl hosszú idő az egye­dül­lét­hez, de még hosszabb,ha együtt kell élni vala­ki­vel, aki utálja az ábrázatodat.
 
 
0 komment , kategória:  Okos dolgok  
Tallóztam
  2015-02-17 06:25:40, kedd
 
  Akkor jelent meg a róka.

- Jó napot! - mondta a róka.
- Jó napot! - felelte udvariasan a kis herceg. Megfordult, de nem látott senkit.
- Itt vagyok az almafa alatt - mondta a hang.
- Ki vagy? - kérdezte a kis herceg. - Csinosnak csinos vagy...
- Én vagyok a róka - mondta a róka.
- Gyere, játsszál velem - javasolta a kis herceg. - Olyan szomorú vagyok...
- Nem játszhatom veled - mondta a róka. - Nem vagyok megszelídítve.
- Ó, bocsánat! - mondta a kis herceg. Némi tűnődés után azonban hozzátette: - Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?
- Te nem vagy idevalósi - mondta a róka. - Mit keresel?
- Az embereket keresem - mondta a kis herceg. - Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?
- Az embereknek - mondta a róka - puskájuk van, és vadásznak. Mondhatom, nagyon kellemetlen! Azonfölül tyúkot is tenyésztenek. Ez minden érdekességük. Tyúkokat keresel?
- Nem - mondta a kis herceg. - Barátokat keresek. Mit jelent az, hogy "megszelídíteni"?
- Olyasmi, amit nagyon is elfelejtettek - mondta a róka. - Azt jelenti: kapcsolatokat teremteni.
- Kapcsolatokat teremteni?
- Úgy bizony - mondta a róka. - Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra...
- Kezdem érteni - mondta a kis herceg. - Van egy virág... az, azt hiszem, megszelídített engem...
- Lehet - mondta a róka. - Annyi minden megesik a Földön...
- Ó, ez nem a Földön volt - mondta a kis herceg.
A róka egyszeriben csupa kíváncsiság lett.
- Egy másik bolygón?
- Igen.
- Vannak azon a bolygón vadászok?
- Nincsenek.
- Lám, ez érdekes. Hát tyúkok?
- Nincsenek.
- Semmi sem tökéletes - sóhajtott a róka. De aztán visszatért a gondolatára: - Nekem bizony egyhangú az életem. Én tyúkokra vadászom, az emberek meg énrám vadásznak. Egyik tyúk olyan, mint a másik; és egyik ember is olyan, mint a másik. Így aztán meglehetősen unatkozom. De ha megszelídítesz, megfényesednék tőle az életem. Lépések neszét hallanám, amely az összes többi lépés neszétől különböznék. A többi lépés arra késztet, hogy a föld alá bújjak. A tiéd, mint valami muzsika, előcsalna a lyukamból. Aztán nézd csak! Látod ott azt a búzatáblát? Én nem eszem kenyeret. Nincs a búzára semmi szükségem. Nekem egy búzatábláról nem jut eszembe semmi. Tudod, milyen szomorú ez? De neked olyan szép aranyhajad van. Ha megszelídítesz, milyen nagyszerű lenne! Akkor az aranyos búzáról rád gondolhatnék. És hogy szeretném a búzában a szél susogását...
A róka elhallgatott, és sokáig nézte a kis herceget.
- Légy szíves, szelídíts meg! - mondta.
- Kész örömest - mondta a kis herceg -, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
- Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít - mondta a róka. - Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.
- Jó, jó, de hogyan? - kérdezte a kis herceg.
- Sok-sok türelem kell hozzá - felelte a róka. - Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...

Antoine de Saint-Exupéry
 
 
0 komment , kategória:  Elbeszélések  
Tallóztam
  2015-02-17 06:21:39, kedd
 
 
Nem tudok mást mondani, csak azt: veled szeretném leélni az életemet! Még ha őrültségnek hangzik is. Azzal is tisztában vagyok, hogy csak most kezdjük megismerni egymást. Elismerem, hogy ez után a kijelentés után joggal gondolhatod, hogy őrült vagyok. De még soha életemben nem voltam semmiben ilyen biztos. De ha esélyt adnál nekem, nekünk, egész hátralévő életemben igyekeznék bebizonyítani, hogy jól döntöttél! Szeretlek, Gabby! És nemcsak azért, amilyen vagy, hanem azért is, amilyennek a közös jövőt látom veled.

Sparks, Nicholas
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.01 2015. Február 2015.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 303 db bejegyzés
e év: 3169 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 7732
  • e Hónap: 18415
  • e Év: 1540434
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.