Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Megszívlelendő!!!!! Péld. 26,4
  2015-04-27 19:05:42, hétfő
 
 




Péld. 26,4

Az idézet más fordításban is elterjedt Woody Allen, George Carlin és Mark Twain nevével, megbízható forrásban azonban egyik sem fellelhető: "Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."



 
 
0 komment , kategória:  Tőrténetek, bölcsességek  
Szentgyörgyi Albert idézet
  2015-04-27 18:54:40, hétfő
 
 




"Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki."

Szentgyörgyi Albert







Szép álmokat kedves Barátaim!
 
 
0 komment , kategória:  Szent-Györgyi Albert  
Regnum Marianum-emlékhely
  2015-04-27 16:27:18, hétfő
 
  A Magyarok Nagyasszonya-, későbbi nevén Regnum Marianum-templom - elsősorban szomorú történelme miatt - a keresztény magyarság egyik kiemelkedő temploma volt. A Tanácsköztársaság bukása iránti hálából, több neves közéleti és egyházi személyiség kezdeményezésére építették fel a Városliget sarkában 1931-ben. A templomnak már kezdeti éveiben is különleges figyelmet tulajdonítottak. Egy kitűnő lelki közösség működött benne, különös tekintettel a kor ifjúságára.




A templom eredeti tervrajza a pénzhiány miatt soha meg nem épített toronnyal.


,,Emeljük e templomot, hogy maradandóan emlékeztessen mindenkit a vörös rémuralom borzalmaira, melyeket ránk zúdított egyházunkról és hazánkról megfeledkezett hűtlenség, önzés és gyűlölködés. Emeljük e templomot, hogy a megcsonkítás és anyagi romlás közepette fennen hirdesse és szolgálja az ezer éves integer-Magyarország, a történelmi Regnum Marianum gondolatát." (Alapító okirat)

A templom azonban útjába került a XX. század egyik leghírhedtebb, legsötétebb személyiségének: Rákosi Mátyásnak. A diktátor a magyarság engesztelő templomát 1951. szeptember 23-án leromboltatta.

Attól a naptól kezdve a keresztény Magyarország számára ez a templom az újjászületés és a remény jelképe. A templom újjáépülésének ügyét az 56-osoktól kezdve Mindszenty bíboroson és Keglevich atyán át II. János Pál pápán át sokan támogatták. 2011-ben - a lerombolás 60. évfordulóján - a templom újjáépítését kezdeményező petícióhoz több mint húszezren csatlakoztak, az egyházvezetés azonban bejelentette, hogy nem ért egyet az újjáépítéssel. A Magyar Patrióták Közössége azt szeretné elérni, hogy a megszentelt és meggyalázott helyen szakrális emlékhely jöjjön létre a templom földbe ásott alapjainak feltárásával.

Ma a templom helyén egy kereszt, egy tábla és egy nagy földkupac van. A kereszt az 1919-es kommün azóta elszállított emlékművének talapzatán áll. A templom alapjai a földbe ásva pihennek, fölöttük méltatlan gépkocsi parkoló terpeszkedik.






A Regnum Marianum-templom a félkész toronnyal


Ezt követően sikerült elérnünk Csete György magyar organikus stílusban alkotó építésszel közösen, hogy egy szakrális emlékhely kialakítása bekerült a kormányzati tervek közé. Ha minden igaz, néhány éven belül megkezdődhet a Regnum Marianum-emlékhely kialakítása.

Az egykori Regnum Marianum-templom és környéke, annak maradványai, valamint a Regnum Marianum-kereszt nemzeti emlékhelyünk. Ha a templom újjá nem is épülhet, az emlékezést és az elmélkedést nem fogja kevésbé szolgálni egy méltó emlékhely. Ezért a Magyar Patrióták Közössége a Regnum Marianum-templomhoz valóban méltó, a hely történelmi és érzelmi súlyát kellőképpen kifejezni képes emlékhely létesítését kezdeményezi. Ennek az emlékhelynek magába kell foglalnia a templom maradványainak feltárását is, hogy a szakrális tér újból megnyílhasson. 2014. november 4-én egyesületünk gyertyagyújtást és megemlékezést szervezett a Regnum-kereszthez annak érdekében, hogy az emlékhely megvalósulhasson.





Megemlékezés 2014-ben


A Regnum Marianum-templom története

A 80 éve épült Regnum Marianum-templom egyike a magyarság legismertebb szimbólumainak: a budapesti Városliget szélén, a Dózsa György úton - a Hősök terétől néhány lépésnyire - található templomot Rákosi ideológiai és politikai okokból 60 évvel ezelőtt felrobbantotta. A templom története, szimbolikája azonban ennél lényegesen összetettebb.

A templom építését már a XX. század elején eltervezték, igazi elhatározásra azonban a trianoni traumát követően jutottak a hazafias érzelmű híveket tömörítő s az ifjúság nevelésével foglalkozó Regnum Marianum Közösség tagjai. A Regnum Marianum-templomot a Tanácsköztársaság bukása iránti hálából építették többek között a nagy püspök, Prohászka Ottokár (1858-1927) kezdeményezésére.

A templom alapkövét 1925-ben rakták le Csernoch János (1852-1927) hercegprímás-bíboros részvételével. A munkálatok a következő évben meg is kezdődtek Kotsis Iván (1889-1980) tervei alapján. Az építész a historizáló Hősök tere környékére egy neoromán, Szent István korát idéző templomot tervezett: az épület egyszerre hasonlított a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikára és az árpád-kori templomokra.







A templom tornyát leszámítva sikeresen megépült közadakozásból, mire 1931. június 14-én Magna Domina Hungarorum, vagyis Magyarok Nagyasszonya néven Serédi Jusztinián (1884-1945) hercegprímás felszentelte.

A templom kisvártatva a magyarság szimbólumává vált: e kettős küldetés, a kommunista diktatúra elleni küzdelem és a magyar keresztény-nemzeti szellem továbbörökítése kiemelte a Regnum Marianumot a templomok sorából. A 20 méter átmérőjű, 25 méter magasságú kupola tetején a Szent Korona másolata vigyázott a hívekre.

A templom a II. világháborút csodálatos módon szinte sértetlenül átvészelte. A kiépülő sztálinista Rákosi-rendszer azonban nem tűrte meg a Regnum Marianumot. 1951-ben Rákosi elrendelte a templom bontását - ajándékul az ekkor 70 éves Sztálinnak. A templom lerombolása 1951. szeptember 23-án kezdődött. Az első felvonás arról szólt, hogy bontócsákánnyal felmásztak a tetőre és szétverték a Szentkoronát. Mivel az épület masszív szerkezetet nem tudták lebontani, végül a felrobbantás mellett döntöttek.

A hívek olyannyira ragaszkodtak templomukhoz, hogy azt élőlánccal vették körbe s a végsőkig mindent megtettek a megmentéséért. Azokat, akik a templomért felemelték szavukat, az ÁVH válogatott büntetésekben részesítette: a résztvevőkre gyakran több évtizedig tartó börtön várt. Cseppet sem kevésbé megalázó módon a templom lebontását részben egyházi szellemiségű diákokkal végeztették el.

A kommunista diktatúra cinikus politikája itt nem ért véget: 1969-ben a templom helyén építették fel a Tanácsköztársaságot dicsőítő emlékművet Kádár János javaslatára. A rendszerváltás előtt és után többször is felvetődött a templom visszaépítése.A templom helyén 2000-ben felállított keresztet azóta többször megrongálták... Reméljük, már nem kell sokat várnunk arra, hogy a méltó emlékhely megvalósulhasson!

Bővebben itt! : Link Link




 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Válóczy Szilvia : Megtanultam melletted...
  2015-04-27 15:39:15, hétfő
 
 





Válóczy Szilvia
Megtanultam melletted...



Megtanultam én az életet veled,
Hogy legyek önmagam melletted, s neked,
Hogy a türelem ára mindig egy rózsa,
Hogy semmi nem megy úgy harangszóra.

Megtanultam melletted, boldognak lenni,
Az elmúlt éveket könnyedén feledni,
Átvettem tőled a nyugalom létét,
Reggel, s alkonyatkor az ölelő békét.

Megtanultam azt, mit csak tőled kaphatok,
Hogy két lábon járjak, ha eget taposok,
Hogy egyedül az életnek értelme nincsen,
Hogy mindig előttem volt elveszett kincsem.







 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Zelk Zoltán : Varázskréta
  2015-04-27 15:31:45, hétfő
 
 





Zelk Zoltán : Varázskréta



Ismerek egy öregasszonyt
- igazat mondok, nem tréfát -,
aki egyszer a tavasztól
elkérte a varázskrétát.

És azóta, mint a tavasz,
hegyre-dombra és mezőre,
ő is virágokat rajzol
kemencére, terítőre.

Lehet ősz is, jöhet tél is,
olyan csudát tud e kréta,
szarkaláb és gólyahír nő,
sárgállik a margaréta.

Hadd súgok egy titkot néktek,
nagy titkot egy kicsi szóban:
benne lakik e varázslat,
benne, minden tolltartóban.

Minden színes ceruzában,
vízfestékben és ecsetben -
ha akarod, rózsa nyílik,
fa ágára levél lebben.

Amíg odakünn a tél majd
fehér jégvirágát írja,
mi idebenn, a szobában,
tavaszt írunk a papírra!





 
 
0 komment , kategória:  Zelk Zoltán  
Rózsacsokor swf kép!
  2015-04-27 12:42:05, hétfő
 
 
Rózsacsokor swf. kép: Link


 
 
0 komment , kategória:  Szép mozgó és swf. képek  
További napsütéses, vidám napot Mindenkinek!
  2015-04-27 12:33:19, hétfő
 
  Elmentem serénykedni!>>>>>>>>>>>>>>>>>& gt;>



 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
Tündérkert: vízben lebegő vágott virágok
  2015-04-27 10:24:32, hétfő
 
 
Tündérkert: vízben lebegő vágott virágok







Varázslat is lehetne, de csupán fizika és Arkhimédész-törvényének egyik legpompásabb bemutatása. Vízbe állított virágok.

Az Oodesign úszó vázája nem a hagyományos értelemben vett váza, azonban kétségtelenül igaz rá, hogy segítségével vízbe állíthatjuk a vágott virágokat. A Floating Vase névre keresztelt apró műanyag tárgy olyan hatást kelt, mintha a vízbe állított virág hullámokat keltene. Működik medencében és egy pohár vízben is.






Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing






Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing






Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing






Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing





Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing






Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing






Lebegő virág a pohárban - Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing






Lebegő virág a medencében - Úszó váza - Floating Vase/Design: Oodesing



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Reményik Sándor: Egy virág úszik...
  2015-04-27 09:43:36, hétfő
 
 






Reményik Sándor: Egy virág úszik...



Egy virág úszik végtelen vízen,
Ringatja szelíden az ár,
Ősszel fogant, ugaron termett,
Nem tudja, mi a nyár,
Egy álom úszik végtelen vízen,
Ringatja szelíden az ár.

Valaki állt egy kőhíd magasán,
És a kezében volt egy kis virág,
Ősszel termett, ugaron nőtt virág,
És a szívében volt egy álom,
S a vándor szólt:
"Mit érek véle, ha valóra váltom?

Ez álomnak itt nincs otthona, háza -
És ez a virág túlon-túl fehér:
Az élet neki rút, s törékeny váza.

Ez az álom
Se másnak, se nekem ne fájjon,
Ne hulljon erre senki könnye
És hervadó szirmához mi sem érjen,
Még egy imakönyv se!

A virágot a folyóra bocsátom,
A szent, örök folyóra,
A tengerhez hadd vigye közelebb
Minden hullám és minden óra,
Lehullatom a szent, örök folyóra.

Tartsa meg öröknek az örök víz,
És viruljon a tenger közepén,
Mint őszi pompa, s mint tavaszi dísz!"

S úgy lőn.
A vándor ott maradt, a hídon állva,
És a virág - elment - az óceánba.





 
 
0 komment , kategória:  Reményik Sándor  
Szép napot, és csodás hetet kívánok Mindenkinek!
  2015-04-27 09:37:22, hétfő
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 231 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1240
  • e Hét: 4800
  • e Hónap: 12273
  • e Év: 129519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.