Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Csak az jöjjön el a temetésemre, aki engem szeret…
  2015-04-07 23:38:40, kedd
 
  Szily Nóra interjúja: Czeizel Endre: ,,Csak az jöjjön el a temetésemre, aki engem szeret..."




Április 3-án lesz a 80. születésnapja. ,,Két életem, egy halálom" címmel mostanában íródott a róla szóló könyv. Rendszeresen hallom a rádióban, rengeteg meghívásnak tesz eleget, időpontot is csak reggelre, a rendelése elé kaptam. Tele vannak a napjai, miközben elvileg meg vannak számlálva... Ezt a mondatot félve írtam le...

Az a benyomásom, mintha megváltozott volna az időhöz való viszonya a diagnózis óta. Túlontúl elfoglaltnak tűnik.

Mindig is sűrűn éltem, de biztos, hogy amikor az ember szembesül a ténnyel, miszerint meg vannak számlálva életének hónapjai, akkor az idő sokkal fontosabbá válik. Ugyanakkor minden napnak tudok örülni. Sosem voltam vallásos, de mostanában elalvás előtt fohászkodom, és megköszönöm, hogy ez a nap is megadatott még. Megváltozik az ember, és más lesz a viszonya a családjához is. ,,A kaszás, ki holnap elragad, csak úgy dacolhatsz, ha gyermeked marad" - írja Shakespeare, és egyetértek vele.






Szigorúbbá vált a tekintetben, hogy mire mond igent vagy nemet?

Mindig rengeteg külföldi meghívásom volt, de azokat a betegségem miatt már nem merem vállalni. Itthon pedig - lehet, hogy ez hibám, bár előnyként is fel lehet fogni -, ha szakmai beszélgetésre hívnak, akkor nehezen mondok nemet. Szerintem a hippokratészi elv kötelez arra, hogy segítsek, és ezt nem csak injekcióval vagy műtéttel lehet. A szavak is fontosak. A rendelést sem hagytam abba, mert sokan számítanak rám.

Ez a munka része. De privát vágyai, álmai, amiket még valóra szeretne váltani...?

Nincsenek.

Most derül ki igazán, hogy mennyire munkafüggő, már bocsánat!

Igen. Ez komoly probléma, bár én ezt nem munkaként élem meg. A géniuszkutatásból azt tanultam, hogy jellemző rájuk a mániás-depressziós karakter. Az ihletettség lázában elhiszik magukról, hogy megváltják a világot. A mániás fázisában vizsgálatokkal is igazolni lehet, hogy felpörög az agy: gyorsabban mennek az idegingerületek, és tényleg jobban jönnek a rímek, az alliterációk. Emiatt azonban kiszipolyozódik az agy, amit aztán az úgynevezett ,,alkotói válság" követ. Ők így hívják a depresszió szakaszát. Ezt a hullámzást magamon is érzem, bár mániás túlsúllyal. Ezért is vagyok munkamániás. Ebből következően teniszezés, vitorlázás helyett inkább Kertész Imre sorsát értékelem genetikai szempontból.














Csak hallgatom önt..., és jó lenne kapaszkodókat kapni! Hogy lehet elfogadni, továbbmenni, nagy levegőt venni? Jól érzem, hogy az kell, hogy az ember az utolsó pillanatig szükségessé tegye magát?

Biztos. József Attila megfogalmazta, hogy ha nem tudna verset írni, nem tudna a versírásba menekülni, akkor sokkal korábban meghalt volna. Nekem is az első gondolatom az volt a diagnózis kapcsán, hogy még mindenképpen élnem kell, mert van négy PhD-hallgatóm, egy amerikai és egy ausztrál könyvfejezetre felkérésem, és még jó pár terv a fejemben, amiket meg akartam még csinálni. Ez segített abban, hogy harcolni tudjak az életemért. A zeneszerzőkről szóló könyvet is a kórházban fekvés hat hónapja alatt írtam. Vagyok annyira önkritikus, hogy tudom, a pályám végén vagyok, tehát a nagy dolgoknak már a végére értem. Ezek utórezgések, de nekem fontosak. Örülnék, ha a májusi határidőnél több adatna meg, ugyanakkor - bár ez talán furcsán hangzik, de gondolom ebben az orvosi felkészültségem is szerepet játszik - nem vagyok megrémülve, nem esek pánikba. Mindent megteszek, hogy minél hosszabb ideig tartson, de elfogadom, hogyha nem...

Olyan sokszor felsóhajtunk: Mi az élet értelme? Ön megtalálta a saját válaszát?

A küldetéstudatunk. Ami a genetikai tervrajzunkban benne van - mindegy, hogy ez a Jóisten vagy a DNS adománya -, annak meg kell felelnünk, mert van szabad akaratunk. A maximumot ki kell hozni azokból a lehetőségekből, amiket magunkban hordozunk.

A maximumhoz nem tartozott volna hozzá a Nobel-díj? Nem fáj, hogy nem kapta meg angol kollégájával, Smithells professzorral?

1991 volt életemben a csúcspont, amikor Washingtonban a humángenetikai világkongresszuson az USA egészségügyi minisztere félrehívott három genetikussal. Azt mondta, ők igazságtalannak tartják, hogy Sabin és Salk nem kapott Nobel-díjat, pedig a gyermekbénulás elleni polióoltással sok százezer gyermek egészséget mentették meg. Nekünk köszönhetően pedig ugyancsak sok százezer gyermek fejlődési rendellenessége előzhető meg. Azt mondta, lobbizni fognak a mi Nobel-díjunkért. El tudja képzelni, hogy ott milyen jó egy-két napom volt? Fiatalkoromban volt egy barátom, Ruzicska Péter, akivel elkezdtük az elvetélt magzatok kromoszómavizsgálatát. Kiderült, hogy a magzatok fele kromoszóma-rendellenesség miatt hal el. Azt képzeltük, e kutatás révén képesek leszünk az emberi géntérképet megalkotni. Emlékszem, a Duna-parton sétáltunk, és álmodoztunk a Nobel-díjról...






Libabőrös lettem... Hányat írtunk akkor?

1972-73 lehetett...

37-38 éves volt.

Igen, és Péter 41 éves korában meghalt infarktusban. Akkor szertefoszlott minden, mert ő volt a legprofibb a kromoszómatenyésztésben. Attól kezdve fel sem merült bennem, csak húsz évvel később, ott, Washingtonban, amikor mások mondták. Ne értse félre, tudom, hogy ez szép álom volt, ami szertefoszlott... Nekem már az is jó érzés, hogy egyáltalán felmerült. Ugyanakkor az a per, ami akkortájt az életem és munkásságom tönkretételét célozta meg, olyan lelki sebet okozott, ami azóta sem gyógyul. A testi sebek behegednek egy idő után, de a lelkiek örökké megmaradnak. Mindent megtört az életemben. Ha tragédiáról beszélek, akkor bizony én annak élem meg. Ahogy azt is, hogy az életemben öt nagy dolgot csináltam itthon, és azok döntően romokban hevernek. A Kóroki Monitor megszűnt, az iskolai oktatást, a felkészítést a családi életre - ami már több mint 500 iskolában futott - betiltották. Nem lesz folytatása az általam bevezetett genetikai tanácsi módszernek. Az optimális családvédelmi szolgáltatás lényegében nem működik. Ha a magzatvédő vitamin fogamzás előtti szedését nézzük, akkor Hollandiában 73 százalék, Angliában 56, Magyarországon pedig utolsóként mindössze 6 százalék használja. Ráadásul a stafétabotot sem tudom átadni senkinek. Nem épült fel körülöttem olyan szakmai csapat... Igen, az első nagy törés az volt, amikor '56 után nem taníthattam az orvosi egyetemen ellenforradalmi nézeteim miatt. Aztán jött a televíziózás, ami révén a szakmámban romlott a megítélésem...

Az a fajta ismertség és népszerűség épp a saját közegében rontotta az elfogadottságát, pedig előtte számos külföldi ösztöndíjra küldték.

Így van. Tévébohóc, spermahajder lettem... Az egészségügyi miniszter egyszer azt mondta, döntsem el, hogy tévébemondó akarok lenni, vagy orvos. Pedig nekem megadatott, ami József Attilának nem, hogy ,,egész népemet taníthattam nem középiskolás fokon" - épp ezért a miniszter mondatát nagyon nagy árulásnak éreztem. Ez volt a második törés a hazai szakmai életemben. És aztán jött a harmadik, ez a per, amit nem teljesen értek most sem. Mindezek ellenére, ha elmegyek erről a földről, akkor azért azt mondom, hogy ,,a Czeizel" nem herdálta el a tehetségét. Érzem, hogy az emberek szeretnek, bár azt is tudom, hogy döntően nem ismernek. Mindenki azt hiszi, hogy tévés celeb vagyok, és ez idegesít. Amikor igent mondtam arra, hogy az életemről M. Kiss Csaba könyvet írhasson, ragaszkodtam ahhoz, hogy ne az ismeretterjesztésen legyen a hangsúly. Az életemben a legmaradandóbbak a nemzetközileg elismert kutatási eredményeim, és az, hogy 35 ezer egészséges kisbaba világra jöttében segédkeztem orvosként. A minap is odajöttek ketten az előadásom után, hogy nekem köszönhetik a születésüket.






Az egy kisvárosnyi emberke!

Igen. Az egy jó város!

Életre, élethez segített sokakat. Abban hisz, hogy nem csupán ez az egy van? Hogy találkozhatunk még valahol, valamikor?

Azt hiszem, hogy nem. A betegségem előtt ateista voltam. De ahogy mondtam, ez megváltozott. Ne értse félre, nem abban a szakállas istenben hiszek, akit Michelangelo megfestett, hanem abban, hogy van ebben a világban valami összerendező elv. Kell, hogy legyen egy Mindenható, aki felügyeli a dolgokat. Nem vagyok olyan naiv, hogy ő velem külön foglalkozik, de valahogy úgy alakítja az emberek sorsát, hogy ilyen kis csodák is beleférnek, mint hogy én a második kemó után még itt lehetek. És ezért nagyon hálás vagyok neki.

Tehát ahogy van genetikai térképünk, úgy lehet a sorsoknak is rendezettségük?

Igen. Persze ez biztosan az öröklődéstől is függ, mert hogy 80 éves vagyok, azt a szüleim génjeinek is köszönhetem, és persze a szabad akarat révén sokszor döntöttem jól és rosszul, ami szintén befolyásolta az életemet.






Nehezen, de megkérdezem... Tudja, van, hogy az ember eljátszik a gondolattal, vajon milyen lesz a temetése, kik lesznek ott vajon...

Olyan sok a napi teendőm, hogy eddig nem jutottam el. Ha mondhatnám és megválaszthatnám, hogy kik jöjjenek el, akkor József Attila szép sorát módosítanám: ,,Csak az jöjjön el a temetésemre, aki engem szeret..." Amúgy van egy renegát elképzelésem. Én már eltetettem a DNS-emet, és azt kértem, hogy azt tegyék bele az urnába. Miért a hamum lenne benne? Régen a temetkezési szertartásokat az határozta meg, hogy az emberek fertőző betegségekbe haltak meg - jó mélyen el kellett ásni vagy el kellett égetni őket, hogy a kórokozókat elpusztítsák. Ez ma már nincs. Mi értelme van annak, hogy tetemeket teszünk sírokba vagy hamut az urnába? Az lenne a korszerű, hogy ha mindenkinek a DNS-ét őriznénk.

Hogyan?

Egy kis fiolában. Például ennek praktikus előnye az is lehetne, hogy tisztázható a családban később megjelenő betegségek eredete...

Előveszik a fiolámat az ükunokáim?

Persze! Hogy tőlem mit örököltek...

Nem hiszem el, hogy ezt is ilyen tudományosan végiggondolta!

Pedig igen! A másik pedig az, hogy ennek tényleg lenne misztikus jelentősége. Nem csak a gyerekeimben élek tovább, akikben ott van a kromoszómáim ötven százaléka, hanem abban a fiolában is. Hiszen a DNS-programban ott vagyok én. A lényeg, hogy legyenek gyerekeink, unokáink, akik - József Attila szavaival: ,,őriznek belőlünk egy foszlányt". De amikor mi az életünk végére érünk, akkor vége az előadásnak...






Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 173. rész
  2015-04-07 23:27:13, kedd
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 173. rész

Müller Péter: "Szeretni akkor tanulsz meg igazán..."

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Igazán csak akkor tudsz valamit, ha már meg is tudod csinálni."






Addig nem. Olvashatsz róla, megtanulhatod, megismerheted, vitázhatsz róla, és fejben már tudod, olyan részletesen és tökéletesen tudod, hogy álmodból fölkelthetnek, elmondod... mégsem tudod igazán!





Más valamit elolvasni, megtanulni, megérteni, megismerni... és más tudni. Amit tudsz, az már a tied. Annyira a tiéd, hogy nem is fontos, hogy kitől kaptad, olvastad-e, vagy tanultad, mert úgy vált a véreddé, és úgy lett a sajátod, mintha mindig is a tiéd lett volna - mintha mindig is tudtad volna. Így tanultál meg járni, beszélni, írni, biciklizni, és így ismersz meg minden nagy és fontos dolgot az életben - hogy végül megvalósítod.

Az elmélet és a valóság közötti szakadékot akkor tapasztalod, amikor négy éven át szorgalmasan tanulsz angolul, és végre találkozol egy négyéves kisgyerekkel, aki angol. Nála nem volt szakadék, csak sok természetes kis akadály, amelyeket könnyen vett.

Szeretni is akkor tanulsz meg igazán, ha már valóban, egész testeddel-lelkeddel szeretsz. Nem becsülöm le, ha fejben már nagyon jól és szépen tudsz hegedülni - de attól még nem vagy hegedűművész.

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Heti útravaló Müller Pétertől - 172. rész
  2015-04-07 23:23:43, kedd
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 172. rész

Müller Péter: "Valami van, de nem az igazi!"

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Tudom, hogy mindig készülsz valahová. De tanulj meg néha hazatérni is."






,,Valami van - de nem az igazi!"- mondta a nagy bohóc. Sohasem az igazi! Mást akarsz. Többet, jobbat, teljesebbet, szebbet, boldogabbat. Jó, jó, ami van, de nem elég jó! Nem az igazi! Mindig máshol akarunk lenni, mások akarunk lenni, mást szeretünk a másikban, mint, akik. Megérkeznénk, de mennénk, vagy maradnánk még, de nem lehet. Sohasem az igazi. Ilyen vagy te is, én is, ilyenek vagyunk, mind. Valami mindig hiányzik. Néha minden. Néha nagyon sok, néha csak kevés hiányzik ahhoz, hogy boldogok legyünk - de nem vagyunk sohasem teljesen és maradéktalanul boldogok.





Értelek! Csak egy pici só hiányzik a levesből - de nem jó. Azt mondod, majd valahol, valamikor, valahogyan jó lesz - de milyen nagy pillanat, amikor nem elmenni akarsz valahová, hanem hazatérni! Amikor otthon leszel végre a saját lelkedben, és a saját életedben, és elfogadod a sorsunkat. Ilyenkor még egy villamosmegállóban, vagy pályaudvaron is boldog vagy. ,,Legfeljebb nem jön a villamos. Legfeljebb nem jön a vonat - én jól vagyok. És megköszönöm, hogy vagyok"!

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Naramcs
  2015-04-07 23:18:03, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Fusilli gombás-medvehagymás raguval
  2015-04-07 23:14:23, kedd
 
  Fusilli gombás-medvehagymás raguval

Hozzávalók:

25 dkg fusilli tészta
35 dkg csiperke gomba
1 csokor medvehagyma
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma zöldjével
chilipaprika
1 dl főzőtejszín
1 dl fehérbor
olívabogyó

őrölt feketebors
kakukkfű
oregano
olívaolaj
5 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát aprítom. Az újhagymát és a chilit felkarikázom, a gombát és a medvehagymát szeletelem, a sajtot lereszelem.

Egy serpenyőben megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a gombát és a chilipaprikát. Közben a tésztát sós vízben al dente kifőzöm. Végül a raguhoz hozzáadom a medvehagymát, az olívabogyókat, fűszerezem. Ráöntöm a tejszínt és a bort.

Kis idő elteltével hozzászedem a leszűrt tésztát, összekeverem, összeforralom.

Reszelt füstölt sajttal tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Capuccino-krém
  2015-04-07 23:12:29, kedd
 
  Capuccino-krém

Hozzávalók:

2 dl tej
2 kanál instant kávé
15 dkg étcsokoládé
2 tojás
1 evőkanál rum
egy kevés fahéj
tejszín a díszítéshez

Elkészítés:

Forraljuk fel a tejet, keverjük hozzá a kávét. A forró tejeskávét öntsük turmixgépbe, adjuk hozzá a kockákra tördelt csokoládét és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a rumot, a fahéjat és addig keverjük, amíg teljesen síma krémet kapunk. Öntsük tálkákba és tegyük a hűtőbe - legalább három órára. Tejszínhabbal díszítsük a tetejét.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sonkás tészta (a húsvéti sonkamaradékból)
  2015-04-07 23:11:22, kedd
 
  Sonkás tészta (a húsvéti sonkamaradékból)

Hozzávalók:

50 dkg száraztészta (fodros kocka, spagetti, stb.)
50 dkg füstölt-főtt sonka
1 nagy pohár tejföl
2 tojás
őrölt bors
őrölt szerecsendió
20 dkg reszelt sajt
kevés vaj


Elkészítés:

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Közben a sonkát (a bőre nélkül) kis darabokra aprítjuk, a sajtot lereszeljük.

A tejfölt elkeverjük a tojások sárgáival, fűszerezzük, majd a sonkával és a reszelt sajt felével összekeverjük, a tésztát is hozzákeverjük, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot finoman beleforgatjuk.

Kikenünk egy tűzálló tálat vajjal, belesimítjuk a tésztát, és a maradék sajttal megszórjuk a tetejét.

Előmelegített forró sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük,





és rövid pihentetés után kockákra vágva tálalhatjuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Chilis-répás paradicsomleves
  2015-04-07 23:08:34, kedd
 
  Chilis-répás paradicsomleves

Hozzávalók:

2-3 szál répa
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 konzerv egész paradicsom (400g)
2 kis doboz paradicsomsűrítmény

bors
olaj
tejföl
chilipaprika

Elkészítés:

A répát és a hagymákat apróra vágva megpárolom egy kis olajon, majd beleöntöm a paradicsomokat és a chilit (ki mennyire csípősen szereti, annyit tegyen bele), összefőzöm. Sóval, borssal ízesítem, majd krémesre turmixolom, és felöntöm annyi vízzel, amennyitől leves állaga lesz.

Tálaláskor a tányérba 1-1 kanál tejfölt tesszek, és kicsit elkevergetem benne.





Megjegyzés:

A paradicsom lehet paradicsomlé, vagy nyáron készülhet friss paradicsomból is. Ha a hagyma kimarad, az nem nagy baj. Aki akarja, bazsalikommal vagy oregánóval fűszerezheti, de így a maga egyszerűségében is finom.

A receptet és a fotót Komuvesa küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
További jó napot!
  2015-04-07 13:09:44, kedd
 
  Ma szép, napsütéses, de hideg időre ébredtünk.
Most kicsit felhősödik, jelenleg 9 fok van és a szél is fúj rendesen.
Szerencsére a jóslás, hogy havaseső fog esni, nem következett be,
nem is hiányzott.

Mindenkinek




 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3703
  • e Hét: 8284
  • e Hónap: 22189
  • e Év: 151896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.