Belépés
anna4459.blog.xfree.hu
Másik szívhez soha el nem érsz, ha nem szívedből indulsz magad is. Konrad Lorenz Bordásné Anna
1901.02.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 176 
Az évszázad vihara - Döbbenetes fotók
  2015-01-31 10:01:52, szombat
 
  Az évszázad vihara - Döbbenetes fotók a behavazott Egyesült Államokból
Az Egyesült Államok északkeleti részén több mint 50 centiméter hó esett az elmúlt napokban. A vastag hótakaró szinte teljesen ellepte az utcán parkoló autókat, buszokat, de a lakóházakat sem volt könnyű megközelíteni. A téli viharról készült elképesztő fotókat most nálunk is megnézheted!
Parkoló autók Connecticutban a hótakaró alattInnen egy darabig biztosan nem jutnak ki

Az iskolabuszokat is ellepteÓriási mennyiségű hó hullott

A szél sem hagyott alábbA havazást tovább nehezítette az erős szél
A helyzet BostonbanA közlekedés szinte lehetetlen volt

Portlandi pillanatképEgy nő próbálja kiásni autóját

Járókelők sétálnak Boston utcáinA hó semmit nem kímélt
Hókotrás MassachusettsbenÓriási a hó

Bostoni lakosok ássák ki autóikatEgyüttes erővel talán könnyebb

Férfi takarítja az utat MassachusettsbenNem könnyű munka
forrás:femcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Egy ritkán látott, fagyott világ
  2015-01-31 09:44:35, szombat
 
  Egy ritkán látott, fagyott világ - Varázslatos jégképződmények Szibériában
Egy fantasztikus szibériai jégbarlangnál készített fotókat Andrey Grachev, a mindössze 35 esztendős fotós, a munkáit pedig most a nagyvilágnak is megmutatta. A hatalmas üreg faláról lecsüngő jégcsapok és a Bajkál-tó befagyott vize egészen különleges látványt nyújt, amikor megvilágítja őket a felkelő nap. Nézd meg őket most!
Jégcsapok lógnak leA művész az életét kockáztatta, hogy elkészítse a képeket
Varázslatos színekben pompázikNem mindenkinek adatik meg, hogy élőben láthassák ezt a látványt
Semmi pénzért nem állnánk ez alá...Különleges formák
A befagyott Bajkál-tóLenyűgöző látvány
Kék színű jégtömbök a partonErre képes a hideg tél
A napfény megvilágítja a barlangotIlyen a napfelkelte Szibériában
Csodálatos jelenségÚgy csillognak, mint a drágakövek

A fotós a jégcsapok alattA fotós szinte eltörpül a jégcsapok mellett

Igen vastag lehet a jégrétegTapasztalt idegenvezetők segítették a fotós munkáját
forrás:femcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A szellemi leépülés lelassítható
  2015-01-31 09:02:44, szombat
 
  A szellemi leépülés lelassítható - Hogy lásd az unokád esküvőjét
Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis..? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.
A demenciáról
Nehezen lehet elképzelni annál kétségbeejtőbb érzést, mint amikor a szemünk előtt romlik le idős szüleink, nagyszüleink, hozzátartozóink szellemi állapota. Tudjuk, hogy idővel a hanyatlás olyan mértékű lesz, hogy nemcsak magát nem tudja már ellátni, de kommunikációra sem lesz képes.

A demencia, vagyis a tartós, egyre fokozódó mentális leépülés, köznyelven elbutulás ezen foka viszonylag hamar eléri az embert - a páciens maga kevésbé van ezzel tisztában, mint a szerettei, akik nap mint nap látják, mi történik. Idősebb korban gyakran láthatóak a szellemi leépülés jelei - a demencia legjelentősebb kockázati tényezője ugyanis az életkor.

Az időskori elbutulás során hanyatlani kezd a gondolkodás, a teljesítőképesség, az érzelmek, valamint azon képességek, hogy másokkal együtt tudjon működni az illető - a társas tevékenységekre való képesség.

A rövid távú memória csökken és/vagy kiesik, a beteg depressziós lesz, alvászavarai vannak, felborul az alvás- és az ébrenlét természetes ciklusa. Nem ritkák az üldöztetéses téveszmék, a szorongás sem. Lényegében a demenciában szenvedő ember mind inkább teherré válik környezete számára.

A jól ismert Alzheimer-kór szintén demencia-kórkép: a leggyakoribb oka az időskori elbutulásnak, mely során a korábban egészséges agyszövet elsorvad.Hanyatlani kezd a gondolkodás, a teljesítőképesség

Nem feltétlenül jár az időskorral
Joggal gondolhatjuk, hogy az értelmi és érzelmi képességek hanyatlása az emberek többségénél az időskor egyik egyenes következménye, ez azonban nem feltétlenül igaz. Léteznek ugyanis olyan ősi molekulák, melyek nélkül az ember legalapvetőbb sejtfunkciói is csak károsodottan működnek, s már a korai hiányállapot is megmutatkozik komplex biokémiai, élettani eltérésekben.

Az elbutuláshoz szintén köthető ilyen fajta hiányállapot, mely akár már 20 évvel (!) az időskori demencia jelentkezése előtt nyilvánvaló lehet a szervezetben, időskorban pedig nagymértékben csökkenti a szellemi teljesítőképességet.

Egy olyan ősi vegyületről van szó, melynek szintézisére gyakorlatilag a baktériumok és a gombák is képesek, szüksége van rá minden állati típusú élőlény szervezetének. Nem másról, mint a B12 molekuláról beszélünk, mely központi szerepet játszik a sejt szaporodásában és optimális működésében.
Szellemi teljesítőképesség és B12
Egy 2010-ben megjelent nagy lélegzetű finnországi tudományos vizsgálat egyértelműen bebizonyította az összefüggést az aktivált B12-szint és a szellemi teljesítőképesség között: az Alzheimer szindrómás betegek 20-25 évvel korábban levett vérmintáiban, savóiban lényegesen kevesebb volt az aktivált B12-szint, mint a későbbiekben szellemileg nem leépült társaiknál. Így, ha valakinél idősebb korban alacsony a B12-szint, igen gyakran láthatóak nála a szellemi leépülés jelei.

Mindezt megerősíti szakértőnk, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos is, aki személyes tapasztalata miatt kezdett el komolyabban foglalkozni a demencia és a közismert Alzheimer-kór nehéz kérdéskörével, valamint ezek lehetséges orvoslásával.Van összefüggés az aktivált B12-szint és a szellemi teljesítőképesség között
A vitaminraktárak visszatöltése
Édesapám rövid pár év alatt gyors szellemi hanyatláson ment keresztül - a demencia olyan fokáig, hogy már kommunikációra sem volt képes és önmagát sem tudta ellátni. Ebben az időszakban olvastam először a nagy mennyiségű B12 esetleges hasznosságáról, meglehetősen komplikáltan, de végül sikerült beszereznünk, és már két-három hét után döbbenetes hatást tapasztaltunk: édesapám felkelt az ágyból, elkezdett velünk beszélgetni, sétált, emlékezett, éjjel aludt, nappal fenn volt, jókedvű lett és nem szorongott meséli Bezzegh doktor.

Ekkor határozta el, hogy komolyabban kell foglalkoznia ezzel a problémával, valamint a B12-vitaminnal, mely B6-vitaminnal és folsavval (B9-vitamin) kiegészítve segíthet a vitaminraktárak visszatöltésében, ugyanis a demenciában szenvedő betegek B12-raktárai kimerült állapotban vannak. A raktárak visszatáplálása pedig jótékonyan hat az illető szellemi teljesítőképességére.
Jobb hangulat, erő és pihentető alvás
A B12-vitamint az emberi szervezet maga nem képes előállítani. Csak és kizárólag állati eredetű táplálékkal vihető be a szervezetbe.

A B12-vitamin felszívódása egy igen összetett folyamat, mely már a gyomorban megkezdődik és a vékonybél utolsó szakaszában fejeződik be. A felszívódás előfeltétele a megfelelő diéta tartalmazzon a táplálék B12-vitamint -, valamint a jól működő emésztőrendszer, a megfelelő gyomorműködés.

Fontos tudni azonban, hogy 30 éves kor felett a gyomor olyan elváltozásokon megy keresztül, mely miatt csökken közreműködése a B12 felszívódásában - így a korábban még elegendő B12-tartalmú élelmiszerből is egyre kevesebb vitamin képes felszívódni. Ezért szép lassan kiürülnek a szervezet B12-raktárai.

Márpedig ez a vegyület olyan metilációs folyamatokat indít el a sejtekben, melyek hatására az illető jobb hangulatba kerülhet, ereje és alvása is kielégítőbb lehet. Ha nincs is jele a szellemi leépülésnek, idős embereknél akkor is igen hasznos.A B12-tartalmú élelmiszerből is egyre kevesebb vitamin képes felszívódni
Orvosi segítség
A demencia, így az Alzheimer-kór kezelése orvosi segítséget és gyógyszereket igényel, azt vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel gyógyítani nem lehet.

Azonban a gyógyszerek mellett adott táplálék-kiegészítők segítségével az esetlegesen kiürült B12-vitamin raktárak feltölthetők és így csökkenthetők a hiány okozta tünetek.

Végeredményben a gyógyszeres kezelés, a demencia elleni egyéb orvosi javaslatok és a táplálékkiegészítővel visszapótolt vitaminok együttes hatására csökkenhet a leépülés tempója, akár évekkel lelassítva a beteg szellemi hanyatlását, ami egy fontos családi esemény előtt cseppet sem lényegtelen előny.

Hiszen ki ne szeretné, hogy idős nagymamája, nagypapája vagy édesanyja, édesapja elfogadható szellemi állapotban vehessen részt az esküvőjén, vagy láthassa az unokáját, dédunokáját? A demenciában szenvedő, idős szerettünk ugyanígy szeretné
A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködött: Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa
forrás:femcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Négy ok, amiért kezeltetni kell a horkolást
  2015-01-31 08:51:01, szombat
 
  A horkolás gyakran jár együtt alvási apnoe betegséggel, annak egyik jellegzetes tünete. A betegeknél ilyenkor alvás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó légzéskimaradás jelentkezik, majd a csendet hirtelen mély, horkantásszerű lélegzetvétel szakítja meg. Az oxigénhiányos időszakok egy éjszaka folyamán többször is ismétlődnek, a betegek másnap emiatt fáradtságra, kialvatlanságra panaszkodnak, koncentrációzavartól, csökkent teljesítőképességtől szenvednek.Az érintettek figyelmét gyakran a párjuk hívja fel a problémára, ő az, aki a horkolást először észleli, a légzéskimaradásokat követő hangos lélegzetvételre felriad mondja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus.
A betegek gyakran nem értik, hogy az elegendő alvásidő ellenére miért fáradtak napközben, emellett figyelmeztető jel lehet a reggeli szájszárazság és fejfájás is. A betegség kockázatát növeli a dohányzás és a túlsúly. A nemeket illetően nincs különbség, a menopauza időszakát követően az alvási apnoe előfordulása nagyjából azonos a nők és a férfiak körében.

Az alvási apnoe következményei

Az alvási apnoe tünetei nemcsak a nyugodt éjszakai pihenést zavarják meg, de az oxigénhiányos állapot a szervezetben olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el, amelyek rövid távon az életminőséget rontják, de hosszú távon súlyos betegségekhez vezethetnek.

1. Az éjszakai légzéskimaradások megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Alvási apnoeban szenvedő betegek körében nagyobb a kamrai ritmuszavar, szívmegállás és agyvérzés kockázata, az éjszakai légzéskimaradás okozhat alvás alatti szívritmuszavart, szívinfarktust vagy stroke-ot, mely végzetes kimenetelű is lehet.

2. A gyakori éjszakai légzéskimaradás stresszt jelent a szervezet számára. Általánosan ismert, hogy a stressznek szerepe van a magasvérnyomás-betegség kialakulásában, illetve ronthatja a már meglévő betegség tüneteit. A vér oxigénszintjének gyakori és hirtelen lecsökkenése további rizikótényező nemcsak a magas vérnyomás, de az érelmeszesedés, valamint a szív- és agyi érrendszeri katasztrófák kialakulása szempontjából is. Jó hír azonban, hogy az alvási apnoe kezelésével többnyire a vérnyomást szabályozó gyógyszerek adagja is lecsökkenthető.

3. Habár kutatásokkal nem sikerült ez idáig egyértelműen azonosítani az összefüggés okát, annyi bizonyos, hogy a 2-es típusú diabéteszes betegek közel 80 százalékánál jelentkezik alvási apnoe. Az elhízás mindkét betegség rizikófaktora, ezenkívül pedig megfigyelték, hogy az alvásmegvonás szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában, amely a cukorbetegség előszobája.

4. Több ízben említettük már az elhízás szerepét az alvási apnoe megjelenésében: a betegek közel kétharmada túlsúlyos. A nyaki területen lerakódott zsír miatt légzéskimaradások jelentkeznek, a megzavart alvásra reagálva pedig az endokrin rendszer megnöveli a ghrelin hormon kibocsátását, ezért a beteg napközben jobban kívánja a szénhidrátban gazdag ételeket. Az ördögi kört az alvási apnoe kezelése szakíthatja meg, életmódváltással kiegészítve.

otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Influenza: az antibiotikum nem segít!
  2015-01-30 20:11:28, péntek
 
  A fertőzés esélye csökkenthető rendszeres kézmosással, a zsúfolt helyek elkerülésével. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.Az influenza fertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával. Fontos a rendszeres kézmosás, vagy ha erre éppen nincs lehetőség, az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről.

Tanácsos mellőzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszilkodás), amelyek szintén növelik a fertőzés kockázatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb szociális távolságot (legalább 1 méter) más személyektől. Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust.

Aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől. Ha köhög, tüsszent, használjon eldobható papírzsebkendőt.

A gyógyszerszedéssel kapcsolatban az ÁNTSZ különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Az influenza azonban vírus, az antibiotikumra nem reagál. Az indokolatlan antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is.

Az influenza fertőzés elkerülésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Most még a járvány felfelé ívelő szakaszában vagyunk, így a védőoltással csökkenthető a betegség okoza szövődmények kockázata. Tudni kell azonban azt is, hogy a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges, így azt sem lehet kizárni, hogy valaki azelőtt betegszik meg, hogy ez a védettség kialakulna. A háziorvosoknál a térítésmentes vakcina még elérhető, náluk érdeklődhetnek azok, akik még szeretnének védőoltást kérni.

Általános tudnivalók az influenzáról:
https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/jarvanyugy/influenza_2014_ 2015/gyik.html

Kórházi látogatási tilalmak listája:
https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/jarvanyugy/influenza_2014_ 2015/20150121-influenza-latogatasi-tilalom.html

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Hétköznapi növények, amelyek mérgezőek is lehetnek
  2015-01-30 13:43:43, péntek
 
  Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagyon finomak és egészségesek, ám bizonyos részeik mégis mérgezőek. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük most össze.
Burgonya
Talán kevesen tudják, de ha a még éretlen burgonyát erős fény éri, akkor abban elkezd termelődni a szolanin nevű mérgező anyag, amely fejfájást, rosszullétet, hányingert, sőt akár hallucinációt is okozhat. Ez zöld színű foltokat eredményez a krumplin, amit feltétlenül ki kell vágnunk a gumóból. Fontos, hogy ha burgonyát termesztünk, akkor érés után szedjük ki a földből és sötét helyen, például pincében tároljuk.

Rebarbara
Míg a rebarbara süteményekhez, turmixokhoz használt kissé fanyar ízű szára tele van antioxidánsokkal és kalciummal, a gyökere és a levelei oxálsavat tartalmaznak, azt a toxint, amelyek már kis mennyiségben is hányingert és gyengeséget okoznak. Nagyobb adag pedig a vesét és a májat is károsíthatja.A rebarbarának kizárólag a szára ehető
A gyümölcsök magjai
Az olyan gyümölcsök magjai, mint az alma, a körte, a mangó, az őszi- és a kajszibarack, a nektarin vagy éppen a cseresznye, mérgező anyagaik révén veszélyesek lehetnek a szervezetünk számára (fejfájást, hányingert vagy vérnyomás-emelkedést okozhatnak). A szakértők azonban megnyugtatnak, ha nem állunk neki nagy mennyiségben fogyasztani ezeket, akkor nincs mitől tartanunk.
Vadon termő gombák
Míg a boltokban és piacokon vásárolt gombák teljesen veszélytelenek, ha mi magunk szeretnénk az erdőből, mezőről begyűjteni ezeket, mindig vigyünk magunkkal szakértőt, aki még véletlenül sem keveri össze az ehetőt a mérgezővel. Utóbbiak fogyasztása ugyanis komoly következményekkel járhat, a hányás és hasmenés mellett súlyos máj- és vesekárosodást is okozhat.Csak szakértővel induljunk el gombászni
Maniókagyökér, jukka
A keményítőtartalmú maniókagyökér a legtöbbet fogyasztott szénhidrát a világon. Használhatjuk a konyhában, azonban alaposan meg kell hámozni, feldarabolni, áztatni és főzni, hogy a benne lévő méreganyagok távozzanak. A jukka levele és gyökere is tartalmaz mérgező cianidot, ami gyomor-, idegrendszeri és szívproblémákat, légzési nehézséget és görcsöket okozhat. Szirmaiból azonban gyógytea készíthető.
Vesebab
A vesebab nagyon finom tud lenni elkészítve például a chillis babban, ám arra vigyázzunk, hogy nyersen még véletlenül se fogyasszuk! Így ugyanis mérgező lektint tartalmaz. Elkészítése előtt legalább öt órán át áztassuk, majd teljesen öntsük le róla a vizet. Ezt követően legalább 10 percig ajánlott főzni. Ha azonban biztosra mennénk, vásároljuk meg inkább konzervbab formában!Konzerv formában teljesen veszélytelen
Limabab
A limabab rengeteg fehérjét, folsavat, rostot tartalmaz, ám fontos tudni, hogy limarin nevű toxin is található benne, ami hányingert és hasfájást okoz. Emiatt fogyasztás előtt legalább 10 percig főzzük!
forrás:femcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Szép hétvégét kívánok kedves Látogatóm!
  2015-01-30 08:40:37, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Köszöntések  
A legszebb 10 szigetváros
  2015-01-29 19:34:13, csütörtök
 
  A National Geographic összegyűjtötte azokat a legszebb városokat, amelyek egy szigeten terülnek el (vagy legalábbis a település egy részét körül öleli a víz). Nézzük, mely helyek alkotják a Top 10-et!
1. Trogir, Horvátország
Talán nem is lehet kellemesebb délutáni elfoglaltságot találni, mint egy finom fagylalttal a kezünkben Trogir középkori utcáin sétálni. A fallal körülvett város központja tulajdonképpen egy sziget a szárazföld és a Čiovo sziget között.Déli szomszédainknál ilyen gyönyörűségek várnak

2. Moçambique, Mozambik
Az UNESCO Világörökség részét képező szigetnek történelmi múltja van, a ma macskaköves utcáiról és XVI. századi kolostoráról híres település egykor forgalmas kereskedelmi központ volt.Az egykori kereskedelmi központ
3. Lubeck, Németország
A Trave-folyó kacskaringós ágaival átszőtt Lübeck városa időtlen szépség, amelynek sikerült megőriznie középkori arculatát. Talán ennek is köszönhető, hogy az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a bájos német települést.Lübeck, a hangulatos német város

4. Male, Maldív-szigetek
A színes házaival híressé vált Male, a Maldív-szigetek fővárosa egy ma is nyüzsgő kereskedelmi központ. Érdekessége, hogy a lakossága az elmúlt 20 esztendőben megkétszereződött.A meseszép Maldív-szigetek fővárosa
5. Key West, Florida, Egyesült Államok
A festői Key West pálmafákkal szegélyezett utcáin egykor Tennessee Williams és Ernest Hemingway is sétált, akik gyakori vendégei voltak a helyi bároknak is.Ezt az amerikai helyet a híres írók sem vetették meg

6. Mexcaltitán, Mexikó
Mexikó Velencéjének tartott Mexcaltitánt az esős évszakban csak hajóval lehet elérni. A település nem csak emiatt különleges: cseréptetős házaival és templomával festői látványt nyújt.Fentről nézve is különleges látvány
7. Troms, Norvégia
A norvég fjordok előtt, az északi sarkkörön túl terül el Troms városa. Az észak Párizsának is titulált, színes házakkal tarkított csodaszép település tökéletes helyszín lehet a sarki fény megcsodálására is.Innen fantasztikus lehet a sarki fényt nézni

8. Lindau, Németország
A Bodeni-tó ékessége Lindau, ahol több száz éves utcákon sétálhatunk. Kikötőjének jelképévé vált a bajor oroszlán.A Bodeni-tó ékessége

9. Santa Cruz del Islote, Kolumbia
A kolumbiai Santa Cruz del Islote a világ leglakottabb szigete: 10 ezer négyzetméteren 1200 ember osztozik.Aprócska csoda

10. Florianópolis, Brazília
Vagány szörfösök és gazdag üzletemberek egyaránt elférnek egymás mellett a brazíliai Florianópolis-ban, mint a zöldellő természet és a felhőkarcolók.Micsoda látvány!
forrás:femcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Mit árul el rólad a hajszíned?
  2015-01-29 19:05:32, csütörtök
 
  Vajon milyen személyiséget rejt a fekete, a barna, a szőke vagy a vörös hajszín?
Készen állsz az igazságra?Sokféle tudományos kutatás létezik, de egyik legutóbbi hallatán mi is meglepődtünk: eszerint genetikusok felfedezték, hogy a vérmérséklet a bőr és a haj színárnyalatától is függ. A hormonális változásokat kutató endokrinológusok is elcsodálkoztak azon, hogy az adrenalin, a szerotonin és a melanin hormonok termelődése az eltérő haj- és bőrtípusoknak megfelelően, egymástól különböző módon történik, ami az érzelmeket is befolyásolja. Így jutottak arra az összefüggésre, hogy a hajszín és a jellem között kapcsolat van. Csak egy felfedezést kiemelve: a vörös hajúak reakciói hevesebbek, mint a szőkéké, a barnák öntudatosabb kiállásúak, mint a feketék.

Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, mi történik hajfestés után. Vajon azok a nők, akik vörösre festik a hajukat, valóban olyan természetűvé válnak, mint a születt vörösek? A színek hatásával foglalkozó pszichológusok véleménye szerint egy kicsit igen: amikor reggelente a tükörbe nézünk, a lelkünk is látja a hajunk színét. Aki egykor barna volt, de nap mint nap egy vöröses hajkoronás nő köszön vissza rá a tükörből, annak a megjelenésén kívül egy idő után a viselkedése is kis mértékben megváltozik.

A szőkenős vicceket el lehet felejteni

Egy amerikai felmérés azt az eredményt hozta, hogy a szőke nők nagyobb eséllyel válnak el a partnerüktől, aminek több oka lehet, az egyik például, hogy a szőke nőkre nagyobb figyelem irányul, és több házassági ajánlatot kapnak. Mivel korábban mennek férjhez, valószínűleg gyakrabban is tévednek.

A szőke hajszínhez a gyengédség, a puhaság társul, simulékonyságot és engedelmességet sugall, ugyanakkor a befolyásolhatóságot és a könnyen kaphatóságot is kötik hozzá. Szintén a szőkeséghez társul a szőke gyerekek angyali ártatlansága, a szőkék arcvonásai is gyermekibbek a többi hajszín tulajdonosáénál.

A férfi zsigeri reakciója az, hogy nem történhet vele semmi rossz, ha egy szőke nővel kezd. Ez azonban óriási tévedés, mivel a szőke nőknek sokkal erősebb az öntudata, mint ahogyan azt képzelik róluk. A szőkenős vicceknek semmi alapjuk nincs, tesztek tucatja bizonyította, hogy - mint akármelyik hajszín tulajdonosának - kiváló a memóriájuk, elsőrangú a lexikális tudásuk, és sem a természettudományi, sem a matematikai feladatok megoldása nem jelent túl nehéz feladatot számukra. Ezenkívül pimaszul merész humorérzékkel rendelkeznek, amit a férfiak esetenként nehezen tolerálnak. A szőke nők sem keményebbek vagy érzéketlenebbek bárkinél, csak nem tárják nyilvánosság elé az érzéseiket, és a szenvedély sem vakítja el őket annyira, hogy elveszítenék a fejüket. A fejlődéskutatók a szőkék hűvösségét a klimatikus viszonyokra vezetik vissza, amelyek között évezredeken át éltek generációk. Az előrejelzések szerint a jövőben egyre kevesebb igazi szőke hajú ember születik majd, és 2050-re talán még a szőke hajszín génje is eltűnhet. Kár lenne.

Barna, a tudós nők színe

Ha lehet egy testi tulajdonságnak jelentőséget tulajdonítani, akkor a barna haj kétségtelen előnye, hogy tulajdonosa kiemelkedésre van rendelve. Egy francia vállalat felkérésére végeztek vizsgálatot, amelynek eredménye szerint a Nobel-díjasok között túlsúlyban vannak a barnák. Amiből nem az következik, hogy a barnák okosabbak és intelligensebbek másnál, viszont a barna hajú emberek folyamatosabban és kitartóbban dolgoznak a többieknél, szinte a végtelenségig terhelhetők, szívósak, türelmesek, és erőt próbáló helyzetekben sem jönnek ki a béketűrésből. A tudósok már előrukkoltak a hajszínek alapján az ideális munkacsoporttal: a vörös hajú ötletel, a barna megalkotja, a szőke prezentálja a nyilvánosság előtt, a fekete pedig a pénzügyekkel foglalkozik majd.

Mivel a barna a Föld színe, a barna hajúak két lábbal állnak a Földön: ettől annyira megbízhatók, képesek továbbfejleszteni a tervezetet és tökéletesen megoldani a feladatot. A barna szín pozitív üzenetet küld, megnyugtat és bizalmat ébreszt viselője iránt. Ha öntudatról van szó, igazából egyetlen más hajszín tulajdonosa sem veheti fel a versenyt a barnákkal.

A filozofikus fekete

Aki fekete hajú emberrel érintkezik, javasolt a visszafogottság és a lassú tempó. A fekete szín tiszteletet parancsol, és a pszichológusok szerint ha fekete a hajad, az automatikusan megfontoltságot és komolyságot kölcsönöz neked. A fekete igazi egyéniség.

A fekete hajú emberek általában kissé melankolikusak, egocentrikusak, gyakrabban kételkednek saját magukban. Jobban érdekli őket a honnan jöttünk, merre tartunk gondolata, és az, hogyan tehetnének valamit saját fejlődésük érdekében, mint a többieket. Az irodalom, a szellemi élet és a vallás iránt érdeklődnek. Átlagosan sokkal gyakrabban foglalkoztatják őket a spirituális témák. Az ízlésük általában extravagáns, olykor a valóságtól is elrugaszkodnak, ugyanakkor hihetetlenül tehetségesek, ha pénzügyekről van szó.

A szenvedélyes vörös

A legkevésbé azon a megállapításon lepődtünk meg, hogy a vörös hajú ember szenvedélyes. Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség tanulmányából kiderül, hogy a vörös hajú ember a többieknél érzékenyebb és önfejűbb, elképzelései nem ritkán vadak, számára valóban nincs lehetetlen, és ami a szívén, az a száján. Ebből következik, hogy alkalmazkodóképessége nem túl jó, és könnyen dühbe gurul. Ezt a megállapítást a Harvard egyetem kutatói is igazolták: a vörös hajúak szervezetében nem termelődik annyi antistressz-hormon, mint a többiekében, ezért az ingereket intenzívebben élik meg. Nem áll tőlük távol a rosszalkodás, élvezik, ha hatalmat szereznek, és sokszor elképesztő ötleteik támadnak.

A vörös haj az érzékiséget idézi meg, és a robbanékonyságuk, szenvedélyuk és heves izgatottságuk a szerelemben csak előnyükre válik.
forrás:otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Hope-gyémánt, a megátkozott drágakő
  2015-01-29 17:25:59, csütörtök
 
  A gyönyörű, zafírkék Hope-gyémánt a világ egyik legismertebb drágaköve. Értékét nem méretének köszönheti elsősorban, hiszen jóval nagyobb gyémántok is léteznek, hanem különleges színének és még különlegesebb történetének. Eddig ugyanis szinte minden tulajdonosát romlásba taszította, ezért sokan arra gyanakodnak, hogy a követ megátkozták. A Life.hu a titok nyomába eredt.
Az istennő átka?

A 112 karátos gyémánt valószínűleg egy indiai bányából származik, ám az eredetét homály fedi. A legenda szerint Sita szobrát díszítette, egészen pontosan az istennő szemét formázták meg belőle, ám egy tolvaj ellopta, ezzel magára vonta Sita haragját, ami a drágakő minden későbbi tulajdonosára lesújtott. Hogy Indiában hány kézen ment át és kiknek hozott balszerencsét, nem tudjuk, de az biztos, hogy 1668-ban egy indiai férfi Velencébe vitte és eladta egy Morosini nevű patríciusnak. A nemes úr nem örülhetett sokáig a szerzeményének, ugyanis hamarosan leszúrták egy kocsmai verekedésben. Ezután egy Tavermier nevű francia gyémántkereskedő vette meg, ám ő sem járt jobban, hiszen indiai útja során vadkutyák marcangolták halálra. A következő gazdája Touquet, a párizsi uzsorás lett, de ő sem kerülhette el végzetét: hamarosan a Bastille-ban végezte.French Blue

A rossz hírű kő ezután XIV. Lajos tulajdonába került, és a francia királyi családban is szedett néhány áldozatot. A Napkirály aktuális szeretőjének, Montespan márkinénak szánta a pazar ékszert, és hogy még inkább kifejezze érzéseit, udvari ékszerészével szív alakúra csiszoltatta azt. A beavatkozásnak köszönhetően a páratlan darab 67 karátos és még pompásabb lett. Innentől emlegették French Blue néven, ám ettől nem lett irgalmasabb a tulajdonosaihoz. Ahogy az előzmények alapján sejteni lehet, a márkinénak sem hozott szerencsét, hiszen csillaga hamarosan leáldozott. A király hűtlenséggel vádolta meg és egy kolostorba száműzte, ráadásul a gyémántot is visszavette és az Aranygyapjas lovagrend szalagjába foglaltatta. A kő néhány évtizedig nem is okozott galibát, ám XVI. Lajos felesége, Mária Antónia szemet vetett rá, és ékszert készíttetett belőle. Ez nem feltétlenül volt szerencsés lépés, hiszen mindannyian tudjuk, milyen dicstelenül végezte a királyné a francia forradalomban (Mária Antóniát 1793. október 13-án kivégezték, a szerk.), bár nyilván ebben nemcsak a hírhedt gyémántnak volt szerepe.

Zavaros évek

A királyi pár 1793-as lefejezése után ékszereiket elrabolták, így a French Blue-nak is nyoma veszett. Később az ékszerek nagy része megkerült, de a kék gyémánt nem volt köztük, és egészen 1820-ig nincsenek megbízható adatok a sorsáról. Egyesek úgy vélik, hogy Mária Lujza spanyol királyné nyakában ez a drágakő látható azon a festményen, amit Goya 1800-ban festett a királyi családról. Olyan források is vannak, melyek szerint egy Wilhelm Fals nevű holland gyémántkereskedő újracsiszolta, hogy ne lehessen felismerni az ellopott királyi ékszert, ám az átok rá is lesújtott: saját fia, Hendrick ellopta tőle a követ, ami annyira megviselte, hogy megszakadt a szíve és meghalt. A tolvajnak sem okozott azonban sok örömet a zsákmány, ugyanis hosszú ideig képtelen volt túladni rajta, majd amikor mégis akadt vevő, nevetségesen alacsony árat fizetett érte. Hendrick nem sokkal később önkezével vetett véget az életének, így ő is bekerült az áldozatok hosszú sorába.Hope-gyémánt

1820-ban egy londoni árverésen feltűnt egy 44,5 karátos, mélykék, ovális csiszolású gyémánt, amiről a szakértők megállapították, hogy a French Blue újracsiszolt változata. Végül Henry Hope, a gazdag bankár szerezte meg, és nevét is adta az ékszernek, hiszen mind a mai napig Hope-gyémántként ismerjük. Nehéz elhinni, de Hope nem került a szerencsétlen sorsú tulajdonosok sorába, a fiának pedig kifejezetten szerencsét hozott a gyémánt: IV. György angol királynak adta el igencsak áron alul, viszont egy nemesi címmel toldotta meg a szerény összeget. Szerelmének, Mary Fitzherbertnek szánta a különleges ékszert engesztelésül, amiért vallási és politikai okokból más nőt vett feleségül. 1830-ban azonban Hope visszavásárolta, és ezzel folytatódott a gyémánt ámokfutása: II. Abdul Hamid, az utolsó török szultán vásárolta meg kedvenc felesége számára, ám ahogy várható volt, nem hozott neki szerencsét: néhány hónappal később egy katonai puccs után eltávolították trónjáról, és Szalonikibe menekült, ahol egy gyémántkereskedő, Simon Manthraidesz segítette. A szultán magával vitte a gyémántot is, és hálából Manthraidesznek ajándékozta. Jobban tette volna, ha mással hálája meg a segítséget, ugyanis a gyémántkereskedő és családja nem sokkal később szörnyű tragédia áldozata lett: egy kirándulás során szakadékba zuhantak autójukkal és valamennyien a helyszínen meghaltak.A kő következő gazdája Igor Kanitovszkij orosz herceg lett, aki szeretőjének, Laurentine Ladue-nek ajándékozta a sokat látott ékszert. A herceg sem végezte azonban szerencsésebben, mint a korábbi tulajdonosok, ugyanis hamarosan meghalt egy párbaj során, amit a szeretőjéért vívott. Laurentine ezután úgy döntött, hogy ha hosszú életet szeretne magának, jobb, ha megszabadul a gyémánttól, ezért eladta egy Montez nevű spanyolnak. A férfire azonban hamar lesújtott az átok, ugyanis nem sokkal a vásárlás után elsüllyedt a hajója, ő maga pedig a tengerbe veszett. Talán mindenki jobban járt volna, ha a hírhedt ékszer a tenger mélyén pihen tovább, de nem így történt: egy búvár felszínre hozta, így tovább szedhette az áldozatait.

Eladás garanciával

A híres párizsi ékszerész, Cartier szerezte meg, ám ekkor már annyira rossz híre volt a kék gyémántnak, hogy nehezen tudott túladni rajta. Végül a Washington Post tulajdonosa, Edward McLean vásárolta meg feleségének, Evalynnek, ám kikötötte, hogy ha fél éven belül őt vagy valamelyik családtagját bármilyen szerencsétlenség éri, Cartier köteles visszavenni. A fél év különösebb baj nélkül eltelt, és úgy tűnt, hogy igaza lesz Evalynnek, aki váltig állította, hogy neki szerencsét fog hozni az ékszer, és viselte is szorgalmasan. Az első fél év nyugodtan telt ugyan, de a tragédiákat ők sem úszták meg: először fiukat gázolta halálra egy autó, majd lányuk lett öngyilkos szerelmi bánatában. Állítólag McLean kérte a feleségét, hogy mondjon le a gyémántról a további szerencsétlenségek elkerülése érdekében, de az asszony hallani sem akart erről. Végül kapcsolatuk teljesen elmérgesedett és elváltak. A drágakő az asszonynál maradt, ennek ellenére McLean sorsa nem fordult jobbra: elborult elmével halt meg egy elmegyógyintézetben. Evalyn sem járt jobban: szélütést kapott, amiből soha nem épült fel.Onassist sem kímélte

Evalyn 1947-es halála után a New York-i gyémántkirály, Harry Winston kaparintotta meg az ékszereit, köztük a baljóslatú Hope-ot is, és 1957-ben más ékszerekkel együtt kiállította a Waldorf Astoriában. Itt látta meg a legendás hajómágnás, Onassis felesége, aki azonnal beleszeretett. Athina tisztában volt vele, hogy a kőhöz sok szerencsétlenség tapad, mégis ragaszkodott hozzá, hogy megvásárolják. Onassis végül beadta a derekát, de ő is garanciát akart, ezért megállapodott Winstonnal, hogy öt éven belül köteles visszavásárolni, ha az ékszer rájuk is bajt hozna. Ez meg is történt 1958-ban, amikor a pár házassága megromlott. Igaz, ez a lépés már nem javított a helyzeten, hiszen 1961-ben elváltak.

Az átok megtörik

Érthető, hogy Winston ezután veszélyben érezte az életét és a javait, és igyekezett minél hamarabb megszabadulni a veszedelmes ékszertől. Vevőt ezek után nehezen talált rá, ezért a Smithsonian Intézet rendelkezésére bocsátotta - hivatalosan kölcsönadta -, ahol ma is ki van állítva. A drágakő egyébként egyszerű postai csomagként érkezett a múzeumba, barna borítékban - igaz, csekély esély volt, hogy elkallódik, ugyanis egymillió dollárra volt biztosítva a küldemény. Úgy tűnik, a kék gyémánt befejezte ámokfutását, ugyanis békésen pihen a Nemzeti Drágakőgyűjtemény darabjaként, és azóta sem hozott bajt senkire.
forrás:life.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 176 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 1326 db bejegyzés
Összes: 3553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 288
  • e Hét: 1511
  • e Hónap: 3706
  • e Év: 3706
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.