Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
Marokkói narancssaláta gránátalmával
  2015-01-27 08:16:36, kedd
 
  Hozzávalók 2 személyre:

2-3 szép nagy narancs
méz
fahéj
maréknyi dió
2 marék friss gránátalma-mag
4 szem datolya
friss menta

Szeleteld a narancsokat egyforma vastagságú karikákra, úgy, hogy a fehér keserű héj ne legyen rajtuk. Helyezd a szeleteket egy nagy tányérra, szépen egymás mellé elrendezve, és a szeletelésnél kifacsart levet öntsd rá a tányérra. A datolyát és diót vágd apróra. A narancsra csurgass mézet, szórd meg fahéjjal, és tedd rá a diót, a datolyát, valamint a gránátalma-magokat. Pár levél friss mentát csipkedj rá.


 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Dödölle
  2015-01-26 20:18:19, hétfő
 
  1 kg burgonya, 20 dkg finomliszt, 3 fej vöröshagyma, 10 deka zsír, 1 pohár tejföl, só.

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vékony karikákra szeletelve annyi vízben tesszük főni, amennyi épp ellepi.
2. Ha megpuhult, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, lassú tűznél 3-4 percig kevergetjük, majd a tűzről levéve simára kavarjuk.
3. Eközben a hagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk és a zsíron aranyságára dinszteljük.
4. A pityókás masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk és a hagymás zsírban enyhén megpirítjuk.
5. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Jó tudni!
A dödöllét lehet gazdagítani füstölt szalonnával, császárszalonnával, sonkával, tepertővel - ezeket szintén pirítva, tálaláskor rászórjuk.
Kukoricás dödöllét is készíthetünk oly módon, hogy fehérliszt helyett kukoricalisztet használunk.
Vegetáriánusoknak készíthetjük olajjal.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
Sajtos pogácsa
  2015-01-26 20:14:04, hétfő
 
  5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg zsír, 2 tojássárgája, 20 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, 2 dl tejföl.

1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk.
2. Ez idő alatt kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vajat, a zsírt, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot - ez lehet házi- vagy trappista sajt -, az élesztőt, a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk kelni egy órát.
3. Ezután a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és lisztezett pálinkáspohárral pogácsákat szaggatunk.
4. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
5. Sütés előtt a tetejére szórhatunk őrölt köménymagot vagy sajtot.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Csomafalvi poékaleves
  2015-01-26 19:59:03, hétfő
 
  Hagyományos gyergyócsomafalvi ételkülönlegesség

Leves: 40 dkg sertéshús, 1 füstölt csont (csülök, lapocka, bordavég, császárszalonna), 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 kisebb fej hagyma, só, ételízesítő, 1 babérlevél, 10-15 dkg aszalt szilva, szilvakompót, ízlés szerint ecet.
Rántás: 1-2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, késhegynyi paprika.
Levesbetét: 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 púpozott kávéskanál zsír, késhegynyi sütőpor, vagy szódabikarbóna; olaj a sütéshez.

1. A zöldséget megpucoljuk és apró kockára vágjuk. A friss és füstölt húst kockára vágjuk.
2. A falatnyi darabokra vágott sertéshúst zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldséget, rövid ideig együtt dinszteljük, feltöltjük vízzel, beletesszük a babérlevelet, a füstölt húst és a csontot, majd csendes tűzön addig főzzük, míg minden megpuhul.
3. Ezalatt elkészítjük a levesbetétet: a lisztet a tojással, zsírral és sütőporral összegyúrjuk, késfoknyi vastagra kinyújtjuk, gyűszűvel kiszúrjuk, majd olajban ropogósra sütjük.
4. Ha már puha a hús, megkóstoljuk, és ha szükséges, kevés ételízesítővel, sóval ízesítjük.
5. A lisztből és zsírból világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest.
6. Ekkor adjuk hozzá az aszalt szilvát, majd a szilvakompótot. Ismét megkóstoljuk, és kevés ecettel savanyítjuk, ha szükséges.
7. Tálaláskor adjuk hozzá a levesbetétet.

...a jó poéka titka, hogy kell bele pirított ,,édes-" és füstölt hús. Ugyanakkor a sárgarépát sem szabad sajnálni belőle, mert attól lesz kellemesen édeskés. Az aszalt szilva mellé pedig jó, ha teszünk kevés szilvakompótot is, mert az "különösen jó ízt ad neki".

Link

 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Paradicsomos káposzta
  2015-01-26 18:51:01, hétfő
 
  Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta, 4 dkg zsír (olaj), 6 dkg liszt, só, köménymag, 1 kisebb babérlevél,15 dkg konzerv sűrített paradicsom, 5 dkg cukor
( vagy ízlés szerint), 4 dkg vöröshagyma.

A fejes káposztát megtisztítjuk, megmossuk, metéltre vágjuk, és forrásban lévő sós vízben, köménymaggal együtt majdnem puhára főzzük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.
Zsírból és lisztből világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát (én reszelem), kissé megfonnyasztjuk, és berántjuk vele a főzelékünket.Hozzáadjuk a cukrot, és ha még szükséges akkor sózzuk is.
Nyáron friss paradicsommal is elkészíthetjük, úgy még finomabb lesz.
Általában sült hússal fogyasztjuk, de sült virslivel is finom.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség, gyümölcs, saláta  
Alexander szelet
  2015-01-26 18:40:56, hétfő
 
  Hozzávalók:

A laphoz:
20 dkg liszt
6 dkg méz (olvasztott)
6 dkg porcukor
2 dkg vaj
2 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna

A habtésztához:
30 dkg dió (aprított)
8 db tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 ek lekvár/ dzsem (baracklekvár)

A krémhez:
8 db tojássárgája
10 ek cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
3 csapott ek liszt
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
30 dkg vaj

A lap lekenéséhez:
2 ek lekvár/ dzsem (baracklekvár)

A krém tetejére:
5 dl habtejszín
5 dkg csokoládéforgács

Elkészítés:
A lap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon. (180 fokon 10-12 perc)

A habtészta készítése: Ugyanakkora tepsit sütőpapírral béleljünk ki, és az aprított diót beleszórjuk. 180 fokra melegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes aranyszíne legyen!

A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a baracklekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

A krém készítése: A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük, és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük, és vajjal habosra keverjük.

A sütemény összeállítása: A mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rákenjük a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós felülete kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszínt. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.

Link


 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Vastag almás palacsinta
  2015-01-19 14:39:24, hétfő
 
  Nagyanyám vastag almás palacsintája smile hangulatjel

Ezt a receptet a nagyanyám Aradról hozta ahol 8 kerek évet szolgált a konyhán 1924és 1932 között .A recept elkészítése egyszerű ,mert a hozzávaló alapanyagok természetesek , nem kell használni semmilyen kelesztő , lazító, és mindenféle sütő porokat .
A recept úgy kezdődik hogy ,ha reggel akarom sütni akkor este készítem elő a tésztáját ,ha pedig este szeretném a családot ezzel a finomsággal traktálni akkor reggel kell elkészíteni ,hogy legyen ideje a tésztának összeérni .
A receptet 4 személyre írom ,tehát kell ide nekünk 4 alma de nem a hiperszuper polcairól amelyik 1darab egy kiló hanem a kertből vagy a piacon vásárolt alam a termelőtől .
2 tojás sárgáját elkeverünk 10 gr vaníliás cukorral , két- három csipetnyi fahéjjal ,150 gr tejföllel , 10 evőkanál finom liszttel , és annyi hideg tejjel amíg egy jó vastag de keverhető masszát nem kapunk .Ekkor hozzáadunk egy csipetnyi sót, és a meghántott almákat a nagyon apró lyukú reszelőn ,én a sajtreszelővel reszeltem , belereszeljük a tésztába és jól elkeverjük majd berakjuk a hűtőbe , vagy hideg kamrába és hagyjuk pihenni reggelig.
Reggel elővesszük és adunk még hozzá egy kevés szódavizet annyit csak hogy a tészta ha egy kanállal belenyúlunk akkor vastagon folyjék le a kanálról szinte darabokban .
Előveszünk egy palacsinta sütőt zsírral megkenjük felhevítjük és egy merengető kanállal merünk annyit bele hogy a tészta ne legyen vastagabb 3-4 milliméternél . Mindkét oldalán megsütjük és porcukorral megszórva , áfonya lekvárral tálaljuk

Szász Elemér receptje, facebook, Székely kukta


 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Savanyú vetrece puliszkával
  2015-01-19 14:34:10, hétfő
 
  Nagyanyám savanyó vetrecéje puliszkával:)

Sziasztok. Ez az ételrecept , nagyon régi és egyszerű az elkészítése is ,a végeredmény pedig egy ízletes pikáns ,mártásos húsétel ,ami puliszkával harmonizál a legjobban . A receptet Aradról hozta magával nagyanyám , ahol 8 évet dolgozott egy úri család konyháján .
Kell hozzá 1kg hátszín (csont nélküli ) amit megmostam megpucoltam ,és kb. 1 cm vastag és 5-6 cm hosszú csíkokra vágtam .Egy vastag falú lábasban 20 deka apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztottam ,a pörcöt kiszedtem és a húst a forró zsiradékban hirtelen átforgattam de csak míg megfehéredtek a csíkok .Ekkor kiszedtem a húst is ,és a visszamaradt zsírba beledobtam 2 fej apróra vágott vereshagymát , megdinszteltem , visszaraktam a húst , megszórtam 2 evőkanál mozsárban apróra tört mustármaggal , tettem rá őrölt fekete borsot , megszórtam csomborddal ,feltöltöttem vízzel ami jól ellepte és tettem bele 1 evőkanál ecetet , 2 babérlevelet ,majd fedő alatt hagytam párolódni takarékon 1,5-2 órán keresztül .Közbe közbe rá kell figyelni hogy nehogy lesüljön .Amikor a hős megpuhult akkor a babért kivettem belőle , ráreszeltem 1 nagyobb murkot (sárgarépa) , egy nagyobb petrezselyem gyökeret , 5 cikk fokhagymát , megsóztam és 1,5 dl vörösbort beletöltve fedő nélkül főztem amíg a levét teljesen elfőtte .Ekkor szórtam rá egy leheletnyi pirospaprikát 2 evőkanál lisztet , ezt jól összekevertem majd 1 dl tejfölt és annyi hideg tejet beletöltve addig kevertem amíg egy jó híg mártást kaptam . Még tettem egy pici sót és egy kevés ecettel savanyítottam , ízlésem szerint .
Ezután elkészítettem a puliszkát
40dkg puliszka lisztet (kukorica dara ) 1 liter forró lobogó sós vízben lassan adagolva hozzákeverek,sót egy csapott evőkanállal teszek a vízbe miután elkezdett forrni és addig kevergetem, amíg nem kezd vastagodni a massza ekkor, leveszem a kályháról és addig keverem, amíg jó kemény állaga nem lesz kb. 10 perc. Ekkor vizes fakanállal szépen a tetejét körbenyomkodom, visszateszem a kályhára, és amikor egyet szusszan, leveszem és kiborítom egy lapítóra (vágódeszkára ).
A forró puliszkát tányérra rakom , mellé a vetrecét és tálalom .

Szász Elemér receptje, facebook, Recept csoport


 
 
0 komment , kategória:  Erdélyi receptek  
Cukormentes répás muffin
  2015-01-19 12:27:08, hétfő
 
  Hozzávalók:
2 közepes répa lereszelve
1 tk vanília kivonat
1 tk fahéj
2 ek méz
1 ek juharszirup
1 narancs kifacsart leve
2 tojás
80 g dió durvára aprítva
60 g arany mazsola
100 g hajdina liszt
1/2 csomag sütőpor

Elkészítése:
A reszelt répát, a vanília kivonatot, a fahéjat, a mézet, a juharszirupot és a narancslevet összekeverjük, hozzádjuk a két tojás sárgáját és a sütőporos hajdinalisztet.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre verjük, majd lapáttal/habverővel óvatosan összekeverjük az előző tésztaalappal, beleszórjuk az aprított diót és a mazsolát.
A tésztát papír muffin formákba adagoljuk,175°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig, vagy tűpróbáig sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Paleo  
Paleo Banános palacsinta
  2015-01-19 12:24:14, hétfő
 
  Hozzávalók:
3 érett banán
1/4 csésze mandula vaj
3 tojás
1/2 teáskanál vanília
csipet tengeri só

Elkészítés:
Helyezzük az összes összetevők egy turmixgépbe,
Alaposan, krém állagúvá keverjük össze.
A tészta mindkét oldalát olvasztott vajon palacsintasütőben, szép aranysárga színűre sütjük.
Ez a palacsinta elég édes a banán miatt így további édes szirup nem szükséges, tálaljuk gyümölcsökkel.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Paleo  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 507 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 423
  • e Hét: 2951
  • e Hónap: 12123
  • e Év: 74222
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.