Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 375 
Pácolt sült zöldségek kétféle mártogatóssal
  2015-01-31 23:41:50, szombat
 
  Pácolt sült zöldségek kétféle mártogatóssal

Hozzávalók:

1 nagyobb cékla
1 zellergumó
1 nagy sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 nagyobb burgonya
15 dkg sütőtök
1 kis friss chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
A juhtúrós-fűszerpaprikás mártogatóshoz:
5 dkg juhtúró
2 dl tejföl
fél teáskanál fűszerpaprika
A mézes-mákos joghurt-mártogatóshoz:
5 dkg egész mákszem
1 evőkanál méz
2 dl natúr joghurt

Elkészítés:

Egy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal.





A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk.

Egy tepsiben rusztikusan összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük.





A juhtúrós mártogatóshoz villával összetörjük a juhtúrót, majd tejföllel és fűszerpaprikával kikeverjük.





A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz. Mézzel kikevert joghurtba keverjük a ropogós mákszemeket.





A frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémeket.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Hawaii toast (melegszendvics)
  2015-01-31 23:35:39, szombat
 
  Hawaii toast (melegszendvics)

Hozzávalók:

8 szelet toast kenyér
1 evőkanál vaj
8 szelet prágai sonka
8 szelet sajt (chester)
cayenne bors
8 szelet ananász
8 teáskanál ribizlilekvár

Elkészítés:

A toastkenyereket megpirítjuk és vajjal megkenjük. A sonkaszeleteket teflonban mindkét oldalukról hirtelen egy pillanatig sütjük. A kenyérre tesszük. Erre ráhelyezzük a sajtszeleteket, amit cayenne borssal megszórunk, majd az ananászt is rátesszük. Mikróban a sajt olvadásáig pirítjuk (1 perc). Mikor kivettük, az ananász közepébe egy kanálka ribizlilekvárt teszünk.





Megjegyzés:

A receptet Takács Elvira, a fotót Szepi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejszínes-túrókrémes torta
  2015-01-31 23:33:51, szombat
 
  Tejszínes-túrókrémes torta

Hozzávalók:

A tésztához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 púpozott evőkanál liszt
1 lapos evőkanál cukrozatlan kakaópor
csipet só
A krémhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1 dl tej
1 evőkanál rétesliszt
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
Valamint:
kb. 4 evőkanál (eper) lekvár -
más ízlés szerinti lekvár is jó
2,5 dl habtejszín
kb. 3 teáskanál porcukor
reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

A tésztához valókból kakaós piskótát sütünk 26 cm-es kerek formában. Tetejét még langyosan megkenjük lekvárral.

Ameddig a tészta sül, a krémhez 1 dl tejjel, 1 evőkanál liszttel, közepes hőfokon mártást főzünk, félrehúzzuk, rövid hűlés után elkeverünk benne 1 tojássárgáját.

Habosra keverjük a vajat a cukorral, elkeverjük benne a kihűlt főzött krémet, az áttört túrót, ízesítjük vaníliás cukorral, citrom héjával, habosítjuk, a krémmel bevonjuk a tészta tetejét.

A tejszínt porcukorral kemény habbá verjük, a túrós krémre halmozzuk, összeborzoljuk, a tetejét reszelt csokival meghintjük, kb. 1 órát hideg helyen pihentetjük és tálalhatjuk.





Megjegyzés:

Az eredeti recept szerint a túrókrémbe a főzött krém (liszt és tej) helyett 1 egész tojás szerepel. Ha nincs fenntartásunk a friss nyers tojással szemben, így is keverhetjük a krémet, valamivel krémesebb lesz.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fokhagymás tejben pácolt rántott sertésmáj
  2015-01-31 23:23:29, szombat
 
  Fokhagymás tejben pácolt rántott sertésmáj

Hozzávalók:

1 kg sertésmáj
3-4 gerezd fokhagyma
5 dl tej
A panírozáshoz:
finomliszt
tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj

Elkészítés:

A májról a hártyákat és ereket eltávolítjuk, majd felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk, és a tejbe keverjük. A májszeleteket a fokhagymás tejbe helyezzük, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

A májszeleteket lecsepegtetjük, és papírtörlőn leszárítjuk majd a szokásos módon /liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa/ bepanírozzuk, és bő olajban közepes lángon kisütjük. Ne maradjon véres, de ne is szárítsuk ki!

Köretnek petrezselymes burgonyát készítettem mellé. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Camembert-es retekleves borhabos ropogóssal
  2015-01-31 23:20:39, szombat
 
  Camembert-es retekleves borhabos ropogóssal

Hozzávalók:

3 csomag hónapos retek
1,5 l zöldségalaplé
2 kávéskanál kakukkfű
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg camembert

bors
A levesbetéthez:
1 csomag leveles tészta
1 dl tejszín
0,5 dl száraz fehérbor
1 tojás

Elkészítés:

A retket meghámozzuk, kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olívaolajon. Rátesszük az apróra vágott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, hozzáadjuk a retekkockákat is. Ráöntjük a forró levest, mikor újra felforrt, belekockázzuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Mikor a retek megpuhul, összeturmixoljuk, jéghidegre hűtjük.

A tejszínt felverjük a borral. Nem kell keménynek lenni, csak sűrűsödjön be.

A leveles tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 6 cm-es köröket szaggatunk belőle. A körök szélét megkenjük a felvert tojással, közepükre kiskanálnyi habot teszünk. Félbehajtjuk, összenyomkodjuk, tetejüket a maradék tojással megkenjük. 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Tálaláskor a hideg levesre 1-2 tésztafélholdat ültetünk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Bluesun küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Túrós kuglóf
  2015-01-31 23:16:17, szombat
 
  Túrós kuglóf

Hozzávalók:

25 dkg margarin
25 dkg túró
25 dkg liszt
15 dkg cukor
2 db tojás
1 csomag sütőpor
1 db citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
csipetnyi só

Elkészítés:

A túrót átpasszírozzuk a szitán. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A puha margarint habosítsuk fel a cukorral. Ez utóbbihoz keverjük hozzá a tojást. Keverés mellett adjunk hozzá egy csipetnyi sót, majd kanalanként a sütőporos lisztet és a túrót, a végén a megmosott, belisztezett mazsolát. A tésztát dolgozzuk jól dolgozzuk össze, majd öntsük a margarinnal kikent kuglóf formába. Ügyeljünk arra, hogy a formát csak háromnegyedéig töltsük meg. Közepesen meleg sütőben süssük meg, sütési idő: kb. 30 perc. Ha kihűlt óvatosan borítsuk ki, majd porcukorral, csokoládéval vagy citrommázzal díszíthetjük.





Megjegyzés:

A fotót Dirus küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2015-01-31 12:17:16, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További szép, napsütéses napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Spórolós konyha, avagy kiadósan finomat
  2015-01-30 23:49:06, péntek
 
  Spórolós konyha, avagy kiadósan finomat

A hónap vége felé elvékonyodó pénztárcánk okán néha érdemes előszedni azokat a jól bevált recepteket, amelyeknek alapanyagköltsége viszonylag alacsony, ellenben kiadós, laktató fogásokat eredményeznek. Kis odafigyeléssel sokféle ételt készíthetünk egészen jó áron.

A kis költségvetésű ételek esetében a legdrágább tételnek számító hús legtöbbször csak kis mennyiségben jelenik meg. Ilyen megjelenési forma a feltétként kínált hússzelet vagy ragu, ami tökéletesen elégséges és ideális kiegészítő lehet a zöldségekből készített fogásokhoz. Ugyancsak kevés hússal elkészíthető sok-sok töltött és rakott fogás, ahol a hús csak az egyik összetevője a tölteléknek, így nem tűnik fel, ha kicsit csalunk a többi alapanyaggal. A kevesebb pénzből történő konyhai gazdálkodás esetében érdemes a színhúsok mellett az olcsóbb belsőségekkel is barátságot kötni, hiszen jó megoldást jelenthet a máj, a zúza vagy a pacal is.





A főzelékek fillérekből elkészülnek, feltéttel igazán kiadósak

A spórolós konyha megbízható alapanyagai közé tartozik a rizs, a tészta, sőt még a tojás is, amelynek ára elég borsosnak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy négy tojásból milyen remek csurgatott tojáslevest készíthetünk, akkor rögvest átértékelődik. A tojás ezen kívül a különféle rakott ételekben is helyt kaphat, nem beszélve a süteményekről, amelyek otthoni elkészítésével szintén sokat spórolhatunk.

A rizs igazi varázs-alapanyag. Jó eltarthatósága miatt könnyedén betárazhatunk belőle egy-egy akció során, s a kamra polcán várhatja, hogy mikor lesz rá szükségünk. A rizs a klasszikus köretként betöltött szerepe mellett remek levesbetét, sőt leturmixolva akár a leves sűrítésére is alkalmas. Töltelékekbe ideális, hiszen a húsos, zöldséges töltelékeket jól lazíthatjuk vele. Rakott fogásokba is bátran tehetünk rizst, de különféle rizses egytálakat, rizottókat, salátákat is készíthetünk vele.

A rizses hús megannyi változata szintén hóvégi fogás lehet, ha a hangsúly nem a húson, hanem a rizs ízesítésén és az esetlegesen hozzáadott zöldségeken van. Desszertfronton is kiaknázhatjuk a rizs képességeit, gondoljunk csak a rizsfelfújtra vagy a tejberizsre, amelyekhez kevés szörp vagy befőtt szükségeltetik csupán, hogy tökéletes desszertté váljanak.





A rizses húst is gazdagíthatjuk zöldségekkel - akár spórolva a hús mennyiségén

A tésztás fogások esetében szintén rengeteg lehetőségünk van, már csak abból fakadóan is, hogy hányféle tésztát kapni a boltokban. Levesfronton rögvest ott az összes olyan leves, amely tésztabetét után kiált (érdemes kipróbálni a zöldségleveseket töltött tésztabetéttel kínálva), és a sokszor hanyagolt, ellenben nagyon finom lebbencsleves. A köreteken átlépve a tésztából készíthetünk különféle rakott fogásokat, amelyek a tésztának köszönhetően igazán kiadósak. Ilyen többek között a sonkás tészta, a túrós tészta, de akár egy lasagne is ide sorolható. Édesség fronton a tészta mákos vagy grízes tésztaként is visszaköszönhet, vagy egy kevés túró felhasználásával süthetünk belőle vargabélest is.

A tészta mellett a spórolós konyha klasszikus segédereje a liszt, amelyből könnyedén készíthetünk kenyeret, pogácsát, kiflit, pizzát, édes tésztákat vagy éppen palacsintát. A palacsinta is tipikusan az a fogás, ahol a hozzáadott tojás a legnagyobb költség, ha számolhatunk azzal, hogy a kamrapolcon áll még 2-3 üvegnyi lekvár, esetleg kakaópor vagy darált mák, dió.





A pizza mindig nagy siker, akár húsmentesen is, itt a legnagyobb tételt a sajt jelenti

A krumpli és a szezonban olcsón beszerezhető zöldségek és gyümölcsök is nagy segítséget jelenthetnek, ha kis költségvetésből kell gazdálkodnunk. A krumpliból készíthetünk fantasztikusan finom krémlevest, tartalmas levesbetétként is igen jó hasznát vesszük. Főfogás mellé krémesíthetjük krumplipürének, süthetjük egyben és tálalhatjuk fűszeres tejföllel megbolondítva, vagy készíthetünk belőle hasselback burgonyát, ami ideális vacsorának is. Kipróbálhatjuk a spanyolok laktató tojásos fogását, a tortillát is, de elkészíthetjük a katonák kosztoltatására is jó grenadírmarsot, amely ötvözi a tészta és a krumpli kalóriatartalmát, s ehhez némi magyaros felhangot biztosít a pörköltös alappal. Ugyancsak klasszikus, olcsó fogás a paprikás krumpli, amelyhez leggyakrabban virslit szokás adni, de krinolinnal, kolbásszal vagy magában, egy kevés savanyúsággal kínálva is finom.





A spanyol tortilla kiadós és laktató fogás

A krumpliból készíthetünk krumplinudlit vagy gnocchit is, ami lehet köret, de kis lekvárral, porcukorral megszórva máris igazi, békebeli desszertté válik. Ugyancsak ebből a tésztából dolgozva készíthetünk szilvás vagy barackos gombócot is, aminek a tölteléke nem csak friss gyümölcs lehet, hanem sűrűbb - régebbi - lekvár is megteszi.

A különféle maradék kenyerek, kalácsok, egyéb péksütemények újrahasznosítása is jó módszer a spórolásra. Kevés tej, néhány tojás és pár evőkanálnyi cukor hozzáadásával új életre kelthetjük ezeket az amúgy kidobásra ítélt darabokat. Így válhat főfogás a szikkadt zsemléből vagy kelhet új életre a már nem tökéletes állagú kenyér - bundáskenyér formájában.





Különféle felfújtakat vagy máglyarakást készíthetünk maradék péksüteményekből is

A szezonális zöldségekből nagyon jó és értelmes áron kivitelezhető leveseket készíthetünk (pl. karfiol, brokkoli, póréhagyma), felhasználhatjuk őket különféle rakott fogásokhoz, salátákhoz is, vagy köretként kínálhatjuk, esetleg főzeléket is készíthetünk belőlük.

A szezonális zöldségek mellett érdemes felhasználni a kamrában pihenő babot, csicseriborsót, sárgaborsót vagy lencsét, ezekből is igen kiadós ételeket készíthetünk. Főzhetünk belőlük levest vagy akár egy jóféle indiai ragut is kanyaríthatunk, amelyhez túl sok mindenre nincsen szükségünk, csak egy kis curry fűszerkeverékre, amit szintén érdemes otthon tartani.





Zöldségekből is készíthetünk pörkölteket - a tök, a gomba, a karfiol például ideális ehhez

A kamrapolcon heverő paradicsomkonzerv is pénzkímélő alapanyag, olcsó és rengeteg mindenre felhasználható. Ha van paradicsomkonzerv, akkor készíthetünk belőle levest, rengeteg ragu alapját megteremthetjük, amelyek egy része aztán a különféle egytálételekbe kerülhet bele. Tipikusan ilyen az olasz pizzákhoz is használt paradicsommártás, ami nem csak a pizzára kerülhet, hanem főtt tésztára téve sugóvá válhat, esetleg a lasagne lapok közé kenve adja a meg a csőben sült tészta karakterét.





A gnocchi vagy krumplinudli is kimondottan olcsó, és egyszerű paradicsomszósszal is nagyon finom

Szintén a spórolás része lehet a házilag készített szendvicskrémek birodalma, amivel kiválthatjuk a felvágottakat, sonkákat, kolbászokat - vagy legalábbis radikálisan csökkenthetjük a mennyiségüket. Ebbe a körbe tartoznak a különféle körözöttek vagy egy lazább tojáskrém, de szezonban a padlizsánkrém is ideális választás lehet.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

bors
majonéz

Elkészítés: A padlizsánt kettévágom, majd a csónakokat az előmelegített főzőlapra, gázlapra fektetem. Addig sütöm a padlizsánok mindkét felét, amíg alaposan meg nem pirulnak. Az alaposan körbesütött padlizsánt egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg siklik benne a villa, ami nagyjából 25-30 perc, nagyobb padlizsánok esetén egy picivel több.
Miután a padlizsán kicsit kihűlt, egy kés segítségével lehántom róla a héját, húsát egy mélyebb tálba teszem. Hozzáadom a meghámozott és nagyobb darabokra vágott hagymát, valamint a megpucolt fokhagymagerezdeket. Végezetül hozzáadok annyi majonézt, amennyit szeretnék, botmixerrel elsimítom a krémet, sózom, borsozom, majd egy zárható edénybe kanalazom. 1-2 órát hagyom hűlni, érni.
A padlizsánkrémet tálalhatom magában, vagy felhasználhatom különféle mártásokhoz, szószokhoz is.





Szezonban a padlizsánkrém is kimondottan olcsó finomság

Tojásos rizs

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 bögre alaplé
6 tojás
kevés Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg emmentáli sajt

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom, kevés Tabasco-szósszal ízesítem, elkeverem, majd lefedem, és takarékláng fölött hagyom, hogy megpárolódjon.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm 1-1 felütött tojással. A tojásokat picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt emmentálival. Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.





Filléres krémleves készülhet friss csalánból - szerencsésebbek a kertben, mások kirándulások alkalmával szedhetnek belőle bőséggel

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Káposztás lángos III
  2015-01-30 23:38:45, péntek
 
  Káposztás lángos III

Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg burgonya
2 dkg élesztő
2 dl tej
csipet cukor

kevés zsír vagy olaj
1 kis fej káposzta
bors

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, felét kis pohárba rakjuk, beletesszük az élesztőt és a cukrot, majd a tetejét meghintjük liszttel. Meleg helyen felfuttatjuk.

A burgonyát puhára főzzük, majd megtisztítjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, s a közepébe fészket formálunk. Ide öntjük a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat, a maradék tejet, és megsózzuk. A tésztát jól eldolgozzuk, felverjük.

Tetejét liszttel meghintve, ruhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. (Két-háromszorosára nő.)

A káposztát lereszeljük, és erősen borsos párolt káposztát készítünk belőle.

A megkelt tészta felét lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, ráöntjük a langyos káposztát, majd a maradék tésztát. Nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk (kb. 8x10 cm-esekre), és olajos kézzel kis cipókat formázunk belőle. Ezeket tálcára téve még kb. 10 percet pihentetjük.

A cipókat tenyérnyi nagyságúra formázzuk, majd forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.





Megjegyzés:

A receptet Doktor Istvánné Horváth Ilona küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Lazacos-krémsajtos szendvics
  2015-01-30 23:36:18, péntek
 
  Lazacos-krémsajtos szendvics

Hozzávalók:

1 fej lilahagyma
4 db magos zsemle vagy szezámmagos bagel
15 dkg krémsajt
4 szelet füstölt lazac (kb. 10 dkg)
2 evőkanál kapribogyó

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a hagymákat, és vágjuk vékony szeletekre.

2. Vágjuk fel a zsemléket vagy bageleket, kenjük meg krémsajttal, és tegyünk rá 1-1 szelet füstölt lazacot. Helyezzünk el rajta néhány hagymakarikát és kapribogyót. Csukjuk össze a zsemlét. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

Fotó: Philadelphia

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 375 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 28883 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 476
  • e Hét: 10783
  • e Hónap: 73801
  • e Év: 1059933
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.