Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Mi a különbség a halloween a mindszentek és a halottak napja
  2015-10-31 18:21:01, szombat
 
 Október végén, november eleje szinte visszhangzik a Facebook az egyre divatosabb halloweeni jókívánságoktól. Ám az sem ritka, hogy a magyar hagyományok hívei kikelnek ezek ellen, mondván nekünk is van saját ünnepünk: a mindenszentek és halottak napja.

Vita helyett mi inkább megpróbálunk rendet tenni a fejekben. Utánajártunk, mi a különbség a halloween, mindenszentek és a halottak napja között. Megtudhatjátok, pontosan melyik napon és miért tartják ezeket az ünnepeket. Illetve eláruljuk azt is, hogy miért fölösleges civakodni azon, hogy melyiket ünnepeljük.
Kevesen gondolnátok, de a nálunk csak pár éve divatos halloween egyáltalán nem új keletű ünnep, a mindenszentek előestéjén tartott halloween a kísértetek és démonok pogány kelta ünnepére, a samhain-ra vezethető vissza.

Az ünnepek eredete

A kelták két évszakra osztották fel az évet. A tél Samhainkor, azaz az október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött, és május 1-ig tartott. Úgy hitték, ilyenkor a napisten Samhain a halál és sötétség istenének fogságába kerül, aki október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit.
A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.
Keresztény megemlékezés a halottakról

A kereszténység terjedésével azonban nem tiltották be ezeket a pogány ünnepeket, a korai keresztények lehetőség szerint igyekeztek ezekhez igazítani az ókeresztény szokásokat. Így a mindenszentek ünnepét az egykori kelta halottkultusz napjához kapcsolták. Az új keresztény ünnepet 835-ben hivatalosan is elismerte és azóta is november 1-jén tartja az egyház. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították.

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, míg a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő híveket ünnepli. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

Mindenszentekhez és halottak napjához kötődő népszokások

Sok európai országban, így Magyarországon is az emberek ilyenkor általában meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját. Gyertyákat, mécseseket gyújtanak és virágot visznek. Mivel a krizantém ebben az időszakban nyílik, hazánkban ilyenkor leginkább ezzel a virággal szokták díszíteni a sírokat.

E tradíciók célja eredetileg az volt, hogy a kiszabadult lelkek újra visszataláljanak a maguk sírjába, szívesen maradjanak lakhelyükben és ne kísértsék az élőket. Régen ugyanis a keresztények közül is sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból. Szokás volt ezért, hogy ilyenkor nekik is megterítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házban.Pogány kísértetek, töklámpások

A kereszténység terjedésével azonban nem merültek feledésbe a régi pogány hagyományok sem, az évek során pedig e szokások összevegyültek. A mindenszentek napját megelőző este, október 31. lett a halloween, ami az angol ,,All Hallows Eve", azaz "mindenszentek előestéje" kifejezés rövidített alakja. Az ünnep eleinte főleg az angolszász területeken terjedt el, de mára már szinte az egész világot meghódította.

Halloweeni hagyományok

Ezen az estén a gyerekek jelmezbe bújva végigjárják a szomszédságot, ahol a Trick or Treat! azaz Csokit vagy csalunk! - kiáltással édességeket kérnek, cserébe azért, hogy ne kövessenek el csínyeket.

A régiek úgy hitték, hogy ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és holtak világa között. Ezért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, ijesztő jelmezekbe bújtak, és rémisztő arcú töklámpásokat faragtak, amibe egész este égő gyertyát helyeztek.A töklámpás eredete egy régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek (angolul: Jack O'Lantern) egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A pórul járt ördög végül megígérte Jacknek, hogy soha sem fog a pokolra kerülni. Azonban amikor Jack meghalt, a mennybe nem engedték be bűnös élete miatt, az ördög viszont a pokolba sem akarta befogadni, így lelke a menny és a pokol között rekedt. Végül az ördög megszánta Jacket, és egy örökké izzó fadarabot dobott neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Jack az izzó parazsat egy kivájt karórépa belsejébe tette. A legenda szerint lelke azóta is e répa-lámpás fényénél keresi a megnyugvást.Ezek tehát a halottakra való emlékezés ünnepei. Amit láthatjátok, mind egy ősi ünnepből származik. A halloween, mindenszentek és halottak napja szorosan összekapcsolódó, egymásra épülő ünnepek. Mindhármat különböző, egymás utáni napon tartják, ezért nincs ok vitára, mindhárom ünnep elférhet a naptáratokban.

Október 31. - Halloween
November 1. - Mindenszentek
November 2. - Halottak napja
Forrás: Szeretlek Magyarország
 
 
0 komment , kategória:  Ezo,vallás,politika  
Csukás István: Istenke, vedd térdedre édesanyámat
  2015-10-30 19:47:37, péntek
 
 Csukás István: Istenke, vedd térdedre édesanyámat

Istenke, vedd térdedre édesanyámat,
ringasd szelíden, mert nagyon elfáradt,
ki adtál életet, adj neki most álmot,
és mivel ígértél, szavadat kell állnod,
mert ő mindig hitt és sose kételkedett,
szájára suttogva vette a nevedet.
Én nem tudom felfogni, hogy többé nincsen,
s szemem gyöngye hogy a semmibe tekintsen,
hová a fény is csak úgy jár, hogy megtörve:
helyettem nézzél be a mély sírgödörbe,
próbálkozz, lehelj oxigént, tüdőd a lomb!
Nem is válaszolsz, kukac-szikével boncolod,
amit összeraktál egyszer végtelen türelemmel,
csak csont, csak por, ami volt valamikor ember,
mivel nem csak Minden vagy: vagy a Hiány,
magadat operálod e föld alatti ambulancián.
Mi mit nyel el a végén, fásultan szitálod
a semmiből a semmibe a létező világot,
anyát és gyereket, az élőt a holtat,
s mert Te teremtetted, nem is káromolhat,
csak sírhat vagy könyöröghet, hogy adj neki békét,
nem tudjuk, hogyan kezdődött, de tudjuk a végét;
én sem káromollak, hallgasd meg imámat:
Istenke, vedd térdedre édesanyámat. 
 
0 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
Hallowen
  2015-10-30 14:06:19, péntek
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az egészséges táplálkozás pillérei
  2015-10-28 15:15:11, szerda
 
 Az egészséges táplálkozás pillérei

Az egészséges táplálkozás az egyik alapvető feltétele az harmonikus életnek. Tartsuk szem előtt a bölcs mondást: az vagy, amit megeszel!
Frissítsünk fel párat az egészséges táplálkozás fontos pillérei közül. A rohanó hétköznapokban könnyen megfeledkezünk róluk, pedig nem mindegy, hogy naponta hányszor és mit eszünk!

Változatos étrend - rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás

Nem csak a kisgyerekeknek javasolt a napi ötszöri étkezés! A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik a rendszeresség. Felnőttként is próbáljunk napközben többször kisebb adagokat fogyasztani.
Gyerekeinket szoktassuk szintén a rendszeres étkezésekhez. Ne induljon el a nap reggeli nélkül! Vigyenek ők is magukkal tízóraira, uzsonnára gyümölcsöt, teljes kiőrlésű harapnivalót, könnyű tejterméket. Ha nekik csomagolunk, akkor ne feledkezzünk meg magunkról sem! Ha tehetjük, este, hétvégén üljünk asztalhoz, és együnk együtt a családdal.
Naponta többször együnk zöldséget és gyümölcsöt

Minden nap tervezzük úgy az étkezéseket, hogy kerüljön minél több zöldség és gyümölcs a tányérunkra. Fogyasszuk őket lehetőség szerint nyersen, salátának vagy könnyen párolva.
A klasszikus magyar konyha gyakori szereplői a főzelékek. Próbáljunk ki olyan recepteket, ahol a főzelék készítésénél sűrítéshez nem a szokásos rántást, habarást használjuk, ellenben a főzelék saját anyagával (zöldségggel és krumplival) való sűrítést.

Válogassunk minél több színű zöldségköretet a tányérunkra, így nem csak szebb és ínycsiklandóbb lesz, hanem változatos vitaminforrásként is szolgál majd.

A gyümölcsökből válasszunk helyben termett idénygyümölcsöket, és fogyasszuk őket lehetőség szerint naponta többször is. Téli időszakban együnk citrusféléket, kivit a megfelelő C-vitamin bevitel érdekében.
Teljes kiőrlésű gabonák

Péksütemények, kenyérfélék, tésztafélék közül válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából készülteket. Ezek a gabonafélék élelmi rostban gazdagok. Emellett vitamin (B1-, B2-, B6- és E-vitaminok) és ásványi anyag (magnézium, kalcium, kálium) tartalmuk jóval meghaladja a nem teljes értékű gabonafélékét.
A szükséges rostmennyiség biztosításához - a zöldségfélék és gyümölcsök mellett - naponta többször teljes értékű gabonafélék fogyasztása javasolt: együnk reggelire müzlit, gabonapelyhet vagy teljes értékű gabonából készült pékárut!
Fogyasszunk elég fehérjét!

Válasszunk sovány húsokat fehérje forrásként! A tejtermékek, sajtok közül is válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat. Ügyeljünk az egyensúlyra, kerüljük a túlzott húsfogyasztást.
Fogyasszunk halak rendszeresen! A halakban az A-, D-, valamint a B1-, B2-, B12- vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben. A halfogyasztás hozzájárul többek között a szervezet magnézium-, vas-, szelén-, jód-, és cinkellátásához. A puha, ehető halcsontokat tartalmazó halkonzervek gazdagok kalciumban is.

Ahhoz, hogy testünk hosszú láncú omega-3-zsírsav szükségletét biztosítani tudjuk, hetente legalább 2 alkalommal fogyasszunk tengeri halat! Csináljunk halas salátát, halkrémet szendvicsekhez vagy grillezett halat.
Kerüljük a zsíros ételeket!

Vásárlásnál figyeljünk oda, mi kerül a kosárba. Részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú tej és húskészítményeket. Az alapanyagok kiválasztása mellett érdemes még odafigyelni, hogyan készítjük el a menüt.
A párolás, a grillezés vagy a sütőzacskóban sütés mind olyan módszerek, ahol kevesebb hozzáadott zsiradékkal készíthetjük el ételeinket. Nemcsak a testsúlyunkra lesz ez jó hatással, könnyebb lesz így karbantartani a koleszterin szintünket is.
Óvatosabban a sóval
Szokás kérdése, hogy mennyire sósan esszük ételeinket. Érdemes lépésről lépésre csökkenteni a főzés közben használt só mennyiségét. Inkább a főzés utolsó szakaszában sózzunk! Gyerekeink ételeit inkább sótlanul készítsük, így jobban értékelik majd az ételek ízeit.

Használjunk zöldfűszereket ízesítéshez! Ezzel kiválthatjuk részben a sózást, és új ízekkel gazdagíthatjuk a konyhánkat. Ha van kedvünk, akár az ablakpárkányon is nevelhetünk párat a kedvenc zöldfűszereinkből.
Igyunk sok folyadékot!

Az étkezések minősége és időzítése mellett ne feledkezzünk meg az éltető vízről sem! A rendszeres és minőségi folyadékpótlás az egyik fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Már rövidtávon is érezzük, ha elfeledkezünk az ivásról. A fáradékonyság vagy a fejfájás sokszor ennek a jele.
Igyunk naponta legalább 8 pohár vizet! Vigyünk magunkkal utazáshoz kulacsban innivalót, tegyünk magunk mellé egy üveg vizet, miközben dolgozunk, és minden étkezéshez igyunk is.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy növekszik a folyadék felhasználás:
• fizikai megerőltetés közben (edzés, fizikai munka, de akár a tavaszi séta is számít)
• meleg időben
• lázas betegség esetén
• terhesség, szoptatás ideje alatt
 
 
1 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Véletlen.....
  2015-10-24 11:52:14, szombat
 
 


"A véletlen Isten álneve."

Ugyanezt írja le Ruediger Schache is az alábbi idézetében:

"Az életben semmi sem történik véletlenül. Sem emberek, sem pedig események nem bukkannak fel ok nélkül az életünkben. Kapcsolataink alakulásának és fejlődésének semmi köze a szerencséhez. Minden azért történik, mert erő hat rá. Ez az erő mindenkit összeköt. Ez dönti el, megtaláljuk-e magunkat vagy sem. Ez határozza meg, mit érzünk, és hogyan viselkedünk. Ha megértjük ezt az erőt, és tudatosan alkalmazzuk, pontosan azokat az embereket és eseményeket vonzzuk be az életünkbe, akikre és amelyekre mindig is vágytunk."
(Ruediger Schache)
Eredet: Derűlátó blog
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
kép
  2015-10-20 19:05:50, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wass Albert: Őszi hangulat
  2015-10-11 16:02:02, vasárnap
 
 Wass Albert: Őszi hangulat

Mikor a hervadás varázsa
megreszket minden őszi fán,
gyere velem a hervadásba
egy ilyen őszi délután!

Ahol az erdők holt avarján
kegyetlen őszi szél nevet,
egy itt felejtett nyár-mosollyal
szárítsuk fel a könnyeket!

Hirdessük, hogy a nyári álom
varázsintésre visszatér,
s a vére-vesztett őszi tájon
csak délibáb-varázs a vér!

Hirdessük,hogy még kék az égbolt,
ne lásson senki felleget,
hazudjuk azt, hogy ami rég volt,
valamikor még itt lehet!

Ha mi már nem tudunk remélni,
hadd tudjon hinni benne más;
hogy ezután is lehet élne,
hogy tréfa csak az elmúlás!

A nyári álmok szemfedője
övezze át a lelkedet,
amíg a tölgyek temetője
hulló levéllel eltemet!

 
 
0 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
Radnóti Miklós: Október Tóth Árpád: OKTÓBER
  2015-10-04 18:51:45, vasárnap
 
 


Radnóti Miklós: Október

Hűvös arany szél lobog,
leülnek a vándorok.
Kamra mélyén egér rág,
aranylik fenn a faág.
Minden aranysárga itt,
csapzott sárga zászlait
eldobni még nem meri,
hát lengeti a tengeriTóth Árpád: OKTÓBER

A levegő hideg, kék és merev,
S sziszegve metszi éles cirpelés,
Mint bánya mélyén a kék érceret
A zengő fúró. Már a fény kevés.
A sötét ég tisztára van seperve,
A láthatár fakó vonal, üres, -
Vízszintes közönyét ezüst s veres
Tornyok nem gyujtják fel már. Komor este.

Október. Pompa és szín nincs tovább.
Ó, mikor még arany fény lihegett,
S tömör bíbor és roskadó brokát
Fedte a kéjes, ájult ligetet...
Már meztelen az erdő. Végesvégig
A züllött úton roncs, bú és szemét.
Korhadó tönkök. Egy nyirkos, setét
Kórón vén varjú hamvas hasa kéklik.

Ősz, fáradt isten! - csendes és unott,
Kinek halavány ujjaid közül
Arany hullt, s már aranyaid unod,
Szeretsz-e? - lelkem hozzád menekül.
Szemed sárga, hűvös nézését küldd le
A szívemig a hervadt végtelenből,
Ím hozzád búsan és keserűn leng föl
Eltűnődésem lassú tömjénfüstje...

Mért élek én - s boldog mért nem vagyok?
Mért fáj ez örök, tűnődve kuporgó
Magány? - és máskor mégis mért sajog
Magányért lelkem? Ó, lélek, te forró
Tropikus homok! mért hajtasz virágot:
Gyönyörű vágyat s jaj, gyökértelent?
Arany gyümölcsöt a nagy őszi csend
Nekünk nem hoz, csak bút, beteg sirámot...

Ó, ez a vak, szeszélyes földi élet
Adott-e kincset, mely ma is enyém?
Vagy, mit ha bús szemem vizsgálva nézett,
Nem halt el róla szomorún a fény?
Mily szent iramban nyargalnak a lázak,
S mily sánta mind a beteljesedés...
Ez hát az élet-lecke? - e kevés
Bölcsesség? - ez a lemondó alázat?...

És mégis, míg elnézem csendesen
A vízesést, mely mint roppant szalag,
Ezüst gépszíj egy örök kereken,
Az esti sziklán zúgva leszalad,
- Kitárja újra reszketőn, sután
Kelyhét a vágy, a lélek bús virága,
Az árva, bíbor kelyhet minden drága
Nagyszerűségek napfénye után...

És fáj az elmúlás... mint egykor, régen,
Mikor még mint gyerek, szelíd, zömök,
Ebéd után, kora őszi sötétben
Ültem az elhagyott asztal mögött:
Szomorkodtak a félbehagyott étkek...
Poharak alján tompa tűz... a torta
A halvány tálcán búsan bújt csoportba...
S egyszerre, furcsán, szememben könny égett...
 
 
3 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 73 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 329
  • e Hét: 2206
  • e Hónap: 5479
  • e Év: 5479
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.