Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
Világ-Panoráma, az egyetlen hiteles politikai műsor
  2015-10-29 23:54:04, csütörtök
 
  Világ-Panoráma : 2015-10-26


Link

Kerülhet-e valaki a globális pénzügyi hatalom nélkül engedélye nélkül kormányra? Választani általában akkor lehet, amikor a világ urai biztosak benne, hogy azt választják meg, akit ő akar - mondta Bogár László közgazdász. A szakértő szerint minden valóságos hatalom arra törekedett, hogy ne látszódjon, vagy legalábbis ne látszódjon hatalomnak.


Műsorvezető : Szaniszló Ferenc


A Világ-Panoráma eddigi adásainak elérhetősége :


Link


A Világ-Panoráma eddigi adásainak elérhetősége a YouTube-on:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Világ - Panoráma  
Miközben fényes nappal szépségkirálynőt vernek az utcán
  2015-10-29 23:46:21, csütörtök
 
  Miközben fényes nappal szépségkirálynőt vernek az utcán a cigányok, Pintér a zsidókat védelmezi az "újabb holokauszttól"

A magyar állam "soha többé nem engedheti el egyetlen polgára kezét sem", kötelessége megvédeni minden állampolgárát "a gyilkos szándékoktól, a külső ellenségtől és a belső árulástól" - mondta a belügyminiszter Budapesten, mielőtt a "holokauszt idején tanúsított segítségnyújtás elismeréseként" Bátorságért Érdemjeleket és Világ Igaza kitüntetéseket adtak át.

A belügyminiszter emlékeztetett: Magyarországon 1995 óta hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit "hősies, bátor helytállásukért" a Bátorságért Érdemjelben is részesítik.

"Ma, több mint hetven évvel a történtek után azokra a bátrakra emlékezünk, akik életük kockáztatásával, gyakran feláldozásával mentettek zsidó embereket és mindenkit, aki arra rászorult" - közölte. Hozzáfűzte: azokra emlékezünk, akik "nem fordították el a fejüket, és bátran kiálltak az üldözöttek mellett".

Pintér Sándor szerint ezek az emberek "nem hagyták megfélemlíteni magukat, és tétlenségükkel nem akartak egy szörnyű korszak bűnrészesévé válni". Megmutatták, hogy egyszerű emberek mit tehetnek az embertársaikért, máig érvényes példát adtak, amikor a "halálra szánt" embertársaikat bújtatták, példát adtak a ma és a jövő nemzedékeinek egyaránt - fogalmazott.

A tárcavezető kiemelte: az a kötelességünk, hogy fellépjünk minden olyan törekvéssel szemben, amely veszélyezteti a demokratikus társadalmat. "Nem tűrhetjük és nem is tűrjük, hogy bárkit etnikai vagy vallási hovatartozása okán megbélyegezzenek, megalázzanak vagy bántalmazzanak" - hangoztatta.

Felidézte: a kormánynak már hivatalba lépésekor, 2010-ben egyértelmű álláspontja volt, hogy minden szélsőséges megnyilvánulást vissza kell szorítani, ezért meghirdette a zéró tolerancia politikáját. A mi feladatunk és küldetésünk, hogy megakadályozzuk a holokauszt idején történtek megismétlődését - mutatott rá.

Pintér Sándor elmondta: "a német nácik által megszállt Magyarország 1944-ben tanúsított tétlensége, majd a nyilas kormány idején tanúsított magatartása elfogadhatatlan". A magyar állam "soha többé nem engedheti el egyetlen polgára kezét sem", kötelessége megvédeni minden állampolgárát a gyilkos szándékoktól, a külső ellenségtől és a belső árulástól - hangsúlyozta.

Úgy látja, Magyarország lakóinak döntő többsége elfordul azoktól, akik követik vagy támogatják az "antiszemita, rasszista, gyűlöletkeltő, másokat kirekesztő eszméket". Minél nagyobb összefogással, "az emberség és az erkölcs mentén cselekedve biztosíthatjuk, hogy az életünk és országunk a jövőben békés és sikeres legyen" - mondta.

Videó : Az államnak kötelessége megvédeni minden állampolgárát


Link


Aki nem szereti a zsidókat, az veszélyt jelent a szabadságra és a demokráciára, bizony

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete kifejtette: most azokra emlékeznek, akik "a holokauszt, az üldöztetés és tragédiák időszaka alatt az igazság pillanatában nem maradtak tétlenek". E bátor magyarok saját életüket, szabadságukat és testi épségüket kockáztatva szembeszálltak "a nácikkal és magyar kollaboránsaikkal", "az élet szentségét tiszteletben tartva kiálltak zsidó felebarátaik mellett" - fogalmazott. Hozzátette: az izraeli "túlélők" nem felejtkeznek el a megmentőkről.

A diplomata kiemelte: Európa nagy utat tett meg a "soá rémtettei" óta, de "a szabadság ismét veszélyben forog". Hangoztatta: elfogadhatatlan az antiszemitizmus eltűrése vagy racionalizálása. Az, hogy "újra fellángolt a zsidóság és Izrael gyűlölete", nemcsak a zsidó közösségekre jelent veszélyt, hanem "a világon mindenhol fenyegetést jelent a demokrácia, szabadság, egyenlőség és a pluralizmus elveire".

Ilan Mor közölte: "a Világ Igazainak tetteire erkölcsi iránytűként tekinthetünk", és azok, akik elfeledik a történelmüket vagy nem képesek tanulni belőle, arra kárhoztatnak, hogy megismételjék azt. Most az emberi szellem diadalát ünnepelik a gonosz fölött, azt, hogy még a legnehezebb időkben is lehetséges embernek maradni és kiállni az emberiesség értékei mellett - vélekedett.

Úgy vélte, a mai alkalom emlékeztet arra: "ha az antiszemitizmus, a rasszizmus vagy az igazságtalanság bármilyen apró vagy súlyos példájával is találkozunk, nem szabad feladnunk a küzdelmet és némának maradnunk". Fel kell emelni a hangunkat, szembe kell nézni a gyűlölettel, és így "mások szenvedését átérezve végül győzedelmeskedni fogunk" - mondta Ilan Mor.

Az eseményen posztumusz kitüntetést adományoztak Mózsa Ödönnek, Ács Andrásnak és Juliannának, valamint lányuknak, Margitnak, Csáki Katalinnak, Balla Alajosnak, Bozsik Rozáliának, Gedei Istvánnak, Gosztonyi Ervinnének, Nemes Tibornénak, Vági Margitnak, továbbá Víg Józsefnek és feleségének, Máriának.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a Knesszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik "zsidók életét mentették meg a vészkorszak idején". Az izraeli legfelsőbb bíróság bírája az elnöke annak a közszemélyiségekből álló bizottságnak, amely tényekkel igazolja, hogy a "megmentők" önszántukból, a németek vagy szövetségeseik fennhatóságai alatt levő területeken, a szabadságukat, biztonságukat vagy életüket veszélyeztetve bármiféle ellenszolgáltatás nélkül cselekedtek.

(MTI nyomán)


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
A hang kisérlet
  2015-10-29 23:35:29, csütörtök
 
  Videó : A hang kisérlet


Link


 
 
0 komment , kategória:  Filmek, videók  
Őseink Hagyatéka 2015.10.16. - hatoscsatorna
  2015-10-29 23:28:54, csütörtök
 
  Őseink Hagyatéka 2015.10.16. - hatoscsatorna


Link


Téma: SUMIROKTÓL A MAGYAROKIG
Vendég: Marton Veronika, tanár - sumerológusMarton Veronika blogja :


Link

Marton Veronika
 
 
0 komment , kategória:  Marton Veronika  
Mihályfalvi János legújabb videói
  2015-10-29 23:25:11, csütörtök
 
  WASS ALBERT - ERDŐK KÖNYVE - RÉSZLET - MIHI - 2015


Link


JUHÁSZ GYULA - ÖRÖK BÚCSÚ - MIHI - 2015


Link


EMLÉKEZZÜNK TOMANEK NÁNDORRA! - EGYEDÜL - MIHI - 2015


Link


BÚS ERDÉLYI NÓTA - KACZOR FERI - MIHI - 2015


Link


ESTE VAN - AM I GOD EGYÜTTES - MIHI - 2015


Link


Mihi eddig megjelent videói a YouTube-on :


LinkMihi honlapjai változatlanul itt elérhetők:
Azonos tartalommal!

http://www.igazsagok-gazsagok.info/

http://magyarigazsag.serverdomain.info/

http://magyarigazsag.serverdomain.li/
 
 
0 komment , kategória:  MIHÁLYFALVI JÁNOS, MIHI  
Hihetetlen - ISTEN HANGJA - GLOBÁLIS ELMEHÁBORÚ
  2015-10-29 23:13:27, csütörtök
 
  HIHETETLEN - ISTEN HANGJA - GLOBÁLIS ELMEHÁBORÚ (2015.10.23.)


Link


Folytatjuk az előző héten megkezdett témánkat, vagyis utána járunk annak, hogy kik, milyen módszerekkel igyekeznek eltompítani személyiségünket, kiölni elménkből mindenféle önálló gondolatot, sőt, még a gondolkodás képességétől is megfosztanának mindenkit! A él persze egyértelmű: teljes, totális kontroll, uralom. Programozott bérgyilkosok, agymosott áldozatok, akik öntudatlan bábként teljesítik gazdáik parancsait... - bizony ilyenek is vannak, és ez jól mutatja azt, hogy a legfelső hatalom birtokosai bármire képesek annak érdekében, hogy elvegyék tőlünk a szabad akarat, a szabad gondolkodás, önrendelkezés jogát!


A Hihetetlen Magazin korábbi adásai az alábbi linken tekinthetők meg :


Link


Szűcs Róbert főszerkesztő lapjának, a " Hihetetlen Magazin " - nak a honlapja :


Link

A lap az újságárusoknál vásárolható meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az évszázad rendőrvicce: Megrótt szemkilövetők
  2015-10-29 23:08:47, csütörtök
 
  Elsőfokú ítéletet hirdetett a 2006-os őszi események miatt a rendőri vezetők perében a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa. A bíróság bűnösnek mondta ki elöljárói intézkedés elmulasztása miatt Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti főkapitányt, valamint a negyedrendű vádlott Mittó Gábort, a tévészékház volt helyszíni parancsnokát, akit parancs iránti engedetlenség miatt mondta ki bűnösnek a törvényszék.

Ezért őket megrovásban részesítette a bíróság. Megszüntette ugyanakkor a büntetőeljárást a bíróság Bene László nyugalmazott rendőr altábornaggyal, volt országos főkapitánnyal és Dobozi József dandártábornokkal, a Rebisz egykori vezetőjével, illetve Majoros Zoltán ötödrendű vádlottal szemben.Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Ferenc pápa már megint csak az antiszemitizmust ítéli el
  2015-10-29 23:03:55, csütörtök
 
  Ferenc pápa már megint csak az antiszemitizmust ítéli el, miközben a menekültek mellett emeli fel szavát

Nem kívánok itt most személyéről és működéséről elemzést nyújtani - remélhetően olvasók is tisztában vannak velük. Vannak azonban olyan nyilatkozatai, éspedig szép számmal, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ilyen a mostani is.

Az MTI tegnapi közleményében olvassuk: ,,Az antiszemitizmus ellen emelte fel szavát és a vallások közötti megújult együttműködést szorgalmazta Ferenc pápa szerdán a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate című nyilatkozatának 50. évfordulójára emlékezve, amely új fejezetet nyitott a katolikus egyház és a zsidóság kapcsolatában."

Arról, hogy a nagy világnézeti összeborulásban a keresztényellenes terror ellen mikor emelte fel a szavát, tudtommal még nem készült statisztika - de hát ne is erőltessük ugye, ami nem megy. Megtudtuk aztán azt is, hogy nem kevesebb, mint ,,ötven különböző vallás képviselője vett részt a Szent Péter téren rendezett általános audiencián".

Kérdezem tisztelettel, e kakofóniára mégis mi szükség van? Ötvenen ötvenfelé? A pápa ráadásul kijelentette: ,,A nyilatkozat üzenete 50 év elteltével is aktuális, mivel minden vallás az emberi élet ugyanazon kérdéseire keres választ."

Tisztázzuk a fogalmakat! Először is, a válaszkeresés és a válaszadás nem ugyanaz. Másodszor, és ez a legfontosabb, a kereszténység, a katolicizmus az egyetlen olyan vallás, amely az élet és a lét kérdéseire csak az igazat feleli. Mert ugyebár arra a kérdésre, mennyi kétszer kettő, tengernyi felelet adható, de közülük csak egy az igaz. A katolicizmusnak nem kell az emberi élet kérdéseire keresnie a választ, hiszen azt megadta már a hit szerzője, Jézus Krisztus és az általa alapított katolikus Anyaszentegyház tanítóhivatala. Csak megértetnie és elfogadtatnia kell képviselőinek - illetve kellene.

Tisztelet persze azoknak, akik ezt teszik, a Szentatya helyett, mint a már általunk is idézett Márfi Gyula veszprémi érsek, aki a veol.hu-nak adott minapi interjújában arra az újságírói kijelentésre, hogy ,,a nem hívők sokat idézik Ferenc pápát, aki a menekültek mellett emelte fel a szavát", ekként reagált:

,,Van némi mosolyogtató abban, hogy akik a pápai tévedhetetlenség dogmáját nevetségesnek tartják, most számon kérik tőlünk, miért nem fogadjuk el a Szentatya szavait egy olyan tárgyban, amelyre a tévedhetetlenség nem is vonatkozik.A pápa csak akkor tévedhetetlen, ha hit és erkölcs dolgában az egész egyház számára kötelező tanítást ad. Itt nem erről van szó.

A Szentatya azt kérte, hogy minden plébánia fogadjon be egy menekült szír családot. Nos, számos plébánia önmagát sem tudja fenntartani külső segítség nélkül. Azonkívül a bevándorlók túlnyomó többsége nem menekült, nem szír és nem család. A pápa megnyilatkozásait befolyásolja az a félelem is, hogy a muszlim országokban fokozódhat a keresztények üldözése. De arra is gondolt, hogy az ő szülei is bevándorlók voltak Argentínában.

Ám bevándorlás és bevándorlás között is óriási különbségek vannak. A Szentatya szülei keresztényként mentek egy keresztény országba, így könnyen alkalmazkodtak új környezetükhöz. A muszlimok azonban nem tudnak és nem is akarnak alkalmazkodni. Ők, mint már mondtam, ,,harci területre" jöttek: nem alkalmazkodni, hanem hódítani."

Igen, ez itt a lényeg: a tévedhetetlenség nem vonatkozik a pápa iménti nyilatkozataira sem. Mindenesetre egy tény. ,,Roma locuta, causa finita." Róma szólt és az ügy rendeződött. Legalábbis régen. Ma azonban, ha szól, megzavarja a már amúgy is zavaros embertömegeket. Végtelenül szomorú ilyet írni, de ez az igazság.


Ifj.Tompó László írásai a Hunhíren:


Link
 
 
0 komment , kategória:  ifj.Tompó László írásai  
Irodalmi pályaudvar
  2015-10-29 22:46:59, csütörtök
 
  A napokban jelent meg a Rím Könyvkiadó gondozásában Botz Domonkos és Varga Rudolf Irodalmi pályaudvar című interjúkötete. Botz Domonkos így ír a könyv előszavában:

Mindenekelőtt talán a kötet címéről pár szót - röviden. Hogy miért lett éppen Irodalmi pályaudvar? Talán csak azért, mert hirtelen ötlettől vezetve, első felütésre ez bukott ki belőlem. Egy virtuális udvar, egy tér, ahol a hazai kortársirodalom színe-java megfordult és ahol akarva-akaratlan, mindenki hagyott maga után valamit, gazdagítva ezzel a hazai irodalom kincsestárát. Ezekből a hátrahagyott pályaképekből próbáltunk felszedegetni ezt-azt, mielőtt még végleg elfújta volna őket a szél.

Válogattunk, igyekezve megtartani a semlegesség, a tárgyilagosság látszatát, ami persze részben elfogultságból, részben terjedelmi (anyagi) okok miatt nem teljesen sikerült. Maradt hát a tárgyilagosság, a történeti hűséghez való ragaszkodás. Persze, senki se várjon alapos betekintést a teljes életművekbe, hiszen ez már csak terjedelmi okok miatt sem lehetséges, de ahhoz talán elég ez a kötet, hogy a magunk szerény eszközeivel egy-egy alkotó minél több minőségi jelet hagyjon maga után.

Ahhoz, hogy valaki lejöjjön a hegyről, oda előbb fel kell jutnia. Könyvünk alanyai hosszú, rögös utat jártak végig, megszenvedve olykor a stációkat, mire elérkeztek a csúcsra - és minden túlzás nélkül mondhatom, maradandó értékekkel, komoly szellemi örökséggel gazdagították a hazai literatúrát.

A most megkezdett műhelymunkát terveink szerint szeretnénk (lehetőségeinkhez mérten) folytatni, hogy minél több kortárs szerzőt hozhassunk közelebb az olvasókhoz.A kötetben megszólaló szerzők:

Almássy Katinka

Baranyi Ferenc

Bene Zoltán

Benke László

Czigány György

Czipott György

Csernák Árpád

Forgách B

Gyimesi László

Kaiser László

Lukáts János

Madár János

Németh Péter Mikola

Postásy Csaba

Szakonyi Károly

Szepes Erika

Szerdahelyi István

T. Ágoston László

Turcsány Péter

Varga Domokos György

Zonda Tamás


Link


Czipott György : A porondmester Botz Domonkos

A világ megismerése, megisherhetősége - lehetetlen. Számos filozófiai irányzat, gondolkodó erősítette, cáfolta már ezt a következtetést, a művészetek egyenesen lételemükké tették vagy vetettél el - az alkotók érzékenysége, belső gondolati építményük állékonysága, valóságképük anyagi-, éppenséggel szellemi rétegezettsége önismeretéből. De a valódi esszencia, a mindent megbíró alapkő megtalálása gondolkodónak, művésznek - a végső ,,nem tudom" beismeréséig, kimondásáig - lebírhatatlan mozgató erővé nemesedett a szellemtörténet múltba vesző előkora óta, és teszi ezt változó napjainkban is, mint remélhetően az eljövő korokban.

Ilyen alkotó hát Botz Domonkos, ilyen nehézségekkel viaskodik verseiben, tárcáiban, novelláiban, akár a cirkuszi porondmester, aki pontos szabályok és műsorrend szerint vezeti elő a manézs fűrészporába a földíszített elefántot, kecses lovakkal kerengő finom műlovarnőt, izomtúltengéses erőembert és a mindentől megriadó, sírdogáló, olykor harsányan hahotázó bohócot, jól tudván, utánuk csak az összetaposott, üres porond marad. Elénk vezeti őket, hátha tanulunk valamit a világról.

Tudja, érzi, csak a megközelítésben lehet pontos, a valóság, minden aljas vagy fennkölt jelenségével kisiklik górcsöve alól, a végső választ sohasem tudja majd kimondani. Mert amíg nincs birtokában - lehetetlen, ha pedig egyszer lelke mélyén vagy magasságaiban megtalálja, már nem is akarja talán szavakba - nyomorítani.

Sokféle módon elemezhető egy írásmű, értő tudorok vizsgálatában stilisztikai, verstani, nyelvészeti sajátosságaira derül fény, társadalomtudományi vonatkozásait is föltárhatja arra való szakember, én benyomásaimat, olykor megrendülésemet tárhatom magam megközelítésében az olvasó elé. Talán ez sem érdektelen, voltaképpen a befogadó válaszai épp oly fontosak, mint bármi más, elméleti okfejtés, élve boncolás. Természetesen az egész életmű taglalása nem férhet jelen dolgozat terjedelmi korlátai közé, de igyekszem majd néhány, általam fontosnak, sarkalatosnak gondolt versen, tárcán keresztül közelebb jutni alkotója lelkéhez, az írás igazi értékeinek láttató megfogalmazásával. Kinek-kinek magának kell eljutni a személyes megállapításokhoz, senki helyett nem mondhatok ki általános érvényű igazságokat, de hiszen bárki megteheti ezt akár, kicsiny fáradsággal hozzájuthat Botz Domonkos könyveihez, irodalmi lapokban megjelent közléseihez - amire sarkallok is minden, irodalmat értő és szerető olvasót...

Kifordított világ

A könyv lapjai közt nem
Levél, hanem egy lepke
Töredezett szárnya;

Simogatásra hivatott kéz
Jobbára ökölbe zárva
Rázza dühét a világra,

És ami eddig volt árva,
Az jobb sorsára még
Várhat, mert annyira

Még nem fordult ki
Magából a világ, hogy
Feledné az ököljogát

(Elengedett kézzel - 2012)

Lehetne ez vers a kötet hangütése akár, mert ebben sűrítve ott az egész világ, a gyermekkori vágyakozás a biztos, mindig istápoló, párás meleg biztonság után, a kíméletlen valósággal azonosuló, mégis ettől, ,,egy lepke töredezett szárnya" indító képben elborzadó felnőtt férfi. Igen, lehetne a verskönyv esszenciája, ami nyilvánvalóvá teszi jó előre az olvasónak, nincs, kérem itt semmi csoda, csak letépett pilleszárny, nincs ingyen simogatás, csak hadonászó ököl, mert ,,még nem fordult ki magából a világ". Csak ököljog, csak determinizmus, csak az elengedett kéz magára maradottsága vagy vakmerő egyensúlyozása.

Az Elengedett kézzel című könyv ciklussá szerkesztett szerelmes verseiben is visszaköszön ez, a valóság történéseit már azok kibontakozásában megbénító múlt belső feszültsége - a biciklikormány fölé kitárt karral száguldhatsz a beteljesedő boldogság mámorító reményével; a manézs fölött egyensúlyozó rúd nélkül táncolhatsz a publikum részegítő tapsaiért, a vége mindig a pofáraesés kijózanító végjátéka és a végtelen, alig-alig fodrozódó közöny. Fellini filmjeiben láthattam csak hasonló emberi kiszolgáltatottságot, gyarló belenyugvást és emberi közönyt.

Elengedett kézzel

Valahol tőlem messze talán épp
most bomlik szemében a reggel,
ablakot nyit, még fésületlen
hajában babrál hűs huzat, kávét
tölt magának és hosszasan nézi
benne a múltból sorjázó arcokat.

Még reggel van,

de kését már rég megfente rá
ez az elevenekre kiéhezett,
elvadult, gátlástalan világ,
de ő csak önfeledten játszik,
szavakkal, sorokkal babrál
és várja a feloldozást.

Közben

nem messze tőle hajó siklik
a Dunán, rakománya kőszén,
a parton jegenyék sora áll,
fodrozódó levelük villan,
a tat végében lompos kutya,
mellette matróz álldogál.

Teljesen védtelen,

ő az, ki a tömegben is árva,
bezárva, beletemetkezve
örökre a maga választotta,
kényszer szülte kis világba,
hol boldogtalan, és parányi
öklét most a vétlenekre rázza.

(Elengedett kézzel - 2012)

A versek soraiban - megbújva - azonban ott a világ megszenvedett bizonyossága is, feloldja, megcsendesíti mindazt, ami a következő oldalakon elénk zúdul. Nem valamiféle vallásos kinyilatkozás ez, nem a számonkérés fenyegetése, sokkal inkább a magasban kifeszített dróton lépést lépés elé csúsztató akrobata meggyőződése, hite, hogy van mégis minősítő értelme minden előadásnak.

Törvény

Törvénye van a földnek,
Az égnek és a pokolnak.
Egy napon majd eldöntik,
Te hová való vagy.

(Elengedett kézzel - 2012)

A Szálkás keresztek című novelláskötet lapjain prózában járja körül azt a világot, be-bekukucskálva rejtett zugaiba, ahol még ott vacog a gyermekkor, mint iménti néhány idecitált alkotásában a versíró Botz. Pokoljárás ez is a javából! A múlt változhatatlansága, a kimondatlan, kimondhatatlan félelmek és nyomorúságok épp úgy véreztetnek, akár a köröm alá szorult tövis. Rakódnak egymásra a rétegek, napra-nap, élethelyzetre hasonlóan megoldhatatlan élethelyzet - feloldást pedig nem tár elénk, fakadjon föl csak bennünk is a gennyedt seb, legyünk részesei vele együtt a gyógyulásnak. Kíméletlen ez a közösségbe-hívás, de hát, a tetemrehívás mindig kíméletlen dolog volt. Mert elmesélt helyzetei, figurái épp oly valóságosak, mint bármelyikünk eszmélésének szereplői. Nem ugyanazok, de hasonlóak, mert jószerént tipikusak.

Hogy hová viszik ezek a történetek az olvasót? Saját létezésük bugyraiba, megtörtént, vagy csak megsejtett valóságok emlékképeibe - egyszóval, pokoljárásra. Még ha - és ez így kerek minden történetben - mindnyájunknak más-más köveken, grádicsokon kell is botorkálni abban a purgatóriumban. De hátha! Hátha tisztulunk is!

Botz Domonkos: Azok a bizonyos nehéz idők

Azoknak, akik rendszeres újságolvasók, bizonyára feltűnt már, hogy nem múlik el nap, hogy ne derülni ki valakiről az ügynökmúltja. Lassan már sikk lesz a sárdobálás, az ún. időzített lejáratás, vájkálás mások múltjában. Na, nem mintha a bűnösöket pártolni, vagy bújtatni kellene! De biztos, hogy az igazi bűnösökről beszélünk? Mert a valódi bűnösök, az egykori vallatók, vérbírák, akik több száz ártatlant kínoztak, küldtek a halálba, ma is jólétben, háborítatlan élnek közöttünk. Jó lenne, ha egyszer minden érintett megtenné a maga vallomását, és akkor végérvényesen lezárhatnánk a múltat.

Mielőtt még bárki is a cipőfűzőjét kezdené babrálni, hogy utána járjon viselt dolgaimnak, jelzem, ne tegye. Ezennel önként tárom fel mindazt, amit "elkövettem" és teszem ezt abban a reményben, hogy talán mások is követni fognak. Tudom, hogy már az első sor is mosakodásnak fog tűnni, de kérem, olvassák végig. Nem véletlenül nevezték ezt nehéz időknek. Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy - bármennyire is hihetetlen -, teljesen ártatlan vagyok. Nem követtem el semmit, amiért a törvény előtt felelősségre vontak, vagy vonhattak volna. Ami az ún. nehéz időket illeti, arra részleteiben is ki fogok térni. Természetesen engem is megpróbáltak rábírni olyan cselekmények elkövetésének beismerésére, vállalására, amelyeket soha nem követtem el, de nem írtam alá, dacára, hogy tisztában voltam annak következményeivel. Hogy bátor voltam? Nem, dehogy, nagyon is féltem. Tudom, könnyű lenne így utólag a nagy ellenálló szerepében tetszelegni, de erről szó sem volt.

Akkoriban minden érdeklődésemet a természettudományok felé fordítottam - na, ez sem volt éppen veszélytelen vállalkozás -, melynek fókuszában a hártyás-lábúak, ezen belül is a békafélék álltak. Mielőtt még bárki fitymálódva félrehúzná a száját, szeretném emlékeztetni arra, hogy nem véletlenül nevezték ezt nehéz időknek. Könnyen megeshetett ugyanis, hogy az ember fiát megvádolták a kommunista államhatalom megdöntésére irányuló szervezkedéssel, a fasiszta restauráció vádjával, és ehhez olykor elég volt, akár egy ilyen kis rút béka is. (Na, jó ezt a rút szót visszavonom.) És erről a kis békáról, ha nagyon akarták, hamar bebizonyíthatták volna, hogy angol titkos ügynökök dobták le, sőt még az is megtörténhetett volna, hogy a monarchia visszaállítására irányuló cselekedetek tárgyi bizonyítékát látják benne. Mert ugye elég egy nyálas, cuppanós puszi, és máris aktivizáltuk a békát, mely azonnal átváltozik egy trónkövetelővé, és akkor még nem beszéltünk a fekete mágiáról, mert bizony a reakció mindenre képes! Mi van, ha ennek a titkon génkezelt békának a felhasználásával akarnak olyan főzetet készíteni, mely alkalmas pártunk és kormányunk tagjainak, szeretett vezéreink életének kioltására? Szóval, veszélyes korban éltünk. Talán ebből érezhettem meg valamit, amikor egy árnyékban meglapuló békát figyeltem meg. Akkor, amikor úgy érezte, hogy látókörömön kívülre került, ugrálni kezdett. Ugrált a béka! Értik ezt? 1957-et írtunk és a béka ugrált! Nem volt semmi veszélyérzete. Ekkor elkövettem valamit, amit ma már nem tennék meg. Néhány feléje hajított kaviccsal próbáltam meg jelenlétemre figyelmeztetni, és ez azonnal hatott. Rögtön meglapult, ami arra engedett következtetni, hogy ez a parányi jószág kiváló megfigyelőképességekkel rendelkezik. Pontosan úgy reagált, mint az emberek. Szóval éreztem én, hogy itt valami nem gömbölyű, csak azt nem tudtam még biztosan, hogy mi az. Ez a látszólag jelentéktelen, a béka ellen irányuló cselekedetem persze még nem jelentette a diktatúra melletti kiállásomat.

Ami a beszervezésemre vonatkozó körülményeket illeti, nos, egészen ártatlannak indult. A dolog úgy kezdődött, hogy az udvarunk egyik lakója, K. Eszter, aki bejáratos volt az öreg grófnő kényszerlakhelyül kijelölt szoba-konyhás lakásába, egy ízben magával csábított. Nem kellett sok hozzá! Én valami nagy kaland reményében szívdobogva követtem, mit sem sejtve annak következményeiről. Az öreg grófnő süteménnyel és igazi kakaóval (!) kínált minket, ami nagy szó volt akkoriban - ma sem tudom, hogy honnan szerezte -, és pár percre magunkra hagyott a szobában. Eszter ekkor élte ki kutatószenvedélyét, és nem feltételezem, hogy kompromittáló anyagokat keresett, vagy kívánt volna elhelyezni. Ez utóbbi egyébként mindennapos gyakorlat volt a rendszer kiszolgálói részéről. Mindenesetre nagy igyekezetében összetört egy muzeális értékű vázát, mely túlélte a világháborúkat és az azt követő zabrálásokat is. Ekkor környékezett meg Eszter azzal a gondolattal, hogy jobb lenne, ha magamra vállalnám a váza összetörésével járó hercehurcát, miután büntetlen előéletem és fiatal korom miatt enyhébben bírálnák el cselekedeteimet. "Cselekedeteimet" - fogalmazott -, amit el sem követtem. Igazságérzetem háborgott és hevesen csapott össze érzelmeimmel, melyek viszont Eszter pártjára próbáltak állítani. Egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy átvállaljam. Nem akartam elveszíteni a grófné szeretetét, ugyanakkor tudtam, hogy ezek után Eszternek végleg búcsút mondhatok. Hiába vetette be minden női báját, hajthatatlan maradtam.

Soha nem felejtem el, ahogy ott állt előttem hosszú szőke hajával, csenevész, alultáplált teste szinte reszketett. A váza összetört, Esztert elveszítettem, az öreg grófnő már nem hívott be többet. Teljesen magamra maradtam. Visszahúzódtam és meglapultam, ahogy akkor mindenki, és reggelente csak lopva figyeltem a függöny mögül, ahogy Eszter kis táskájával elindul, és irigyeltem, hogy ő már iskolás.

(Szálkás keresztek - 2013)

Folyamatos szembenézésre vagyunk kárhoztatva múltunkkal, mert csak így épülhet minden holnapi napunk. Dologi természetű világunkban, ahol minden egymás utániságból és ismétlődő szakaszokból következik, kikerülhetetlen - ha mégoly gyötrelmes is - ez az azonosulás. Bárhogy gondoljuk is, minden mai napnak múltja a tegnap és egyszersmind az maga is múltja a még el sem következett holnapnak. Ezért lerázhatatlan felelősséggel kell megélni minden pillanatot - ez a gondolat a magva minden, e kötetbe szerkesztett novellának. Együtt is, egyenként is érdemesek arra, hogy megkeressük mindben a csak nekünk szóló tanítást.

Impromtu

Bolond szívemben
kollégiumi folyosók
nyári csendje lakik.
Már nem hiányzik a
zsivaj, a lárma, 's bár
még vagyok, önnön
testembe zárva, várva
egy jelre, egy hívásra
a nagy utazás előtt.

Fölöttem reggelente
még meghasad a kék,
tűnt nyarak emléke villan,
hol lányokat érlelt nővé
szememben az éj.

Aztán egy reggel majd
köszvényes kézzel
kezdem el keresni
kapaszkodóit a múltnak,
az ifjúság elherdált
hímporát, és emlékezetemben
a hajdanvolt asszonyok
arcáról elsimul a ránc.

(Amikor a bohóc felzokog - 2014)

Összegző verskötet az Amikor a bohóc felzokog című könyv, már ha ilyet egyáltalán lehet mondani. Mindenesetre Botz Domonkos ebben a válogatásban mondja el legtisztábban egy élet megélt valóságából kiizzott következtetéseit - ha parányi akarattal felruházottan is, de kézibábjai vagyunk mindahányan valami nagy, valami felfoghatatlan mindenségformáló erőnek. És foszlik testünkben a varrás, szakad a cérna, lekopik az alkalmi- vagy eltervezetten díszítő festék, előbb-utóbb lekerül a szomorújátékunk a színlapról és a feledés dobozában találjuk magunkat.

Impromtu - egy ötlet gyors, ösztönös megvalósítása, kis, könnyű darab. E címmel valami kis gyors futamot, kicsiny finom ujjgyakorlatot varázsol elénk Botz, de hamar kiderül, nehéz, gyötrő félelmet rejt a szavakba. Látszólag megbékélés, látszólag önmegadás, de keserű vád lappang a vers sötétjében. A melankólia, a rezignáció egyben vádirat is: az előadás üres nézőtér előtt játszódott! Pedig a játszó személyek eredendően változhatatlanok, teljesek, szépek. És a tanulság is örök érvényű: emlékezetemben / a hajdanvolt asszonyok / arcáról elsimul a ránc.

Október végén

Már sárgán néma a kert,
ernyedten lóg rajta a nyár,
mint szélfútta bokrokon
a megtépázott pókfonál.

A vadrózsák tüskés ágain
megkésett jel, apró üzenet,
vöröslő bogyók izzanak,
lobbantanak parányi tüzeket.

Elpihen a hegy, a kert,
ásóra sem támaszkodik a kéz,
és a teremtés örök csendjében
a szél csak unottan fütyörész.

(Amikor a bohóc felzokog - 2014)

Gyönyörű, teljes és mégis hátborzongatóan üres kép. Október vége. Egy életút vége. Egy önmagát felemésztett világ vége. Már minden emlékké vált, hasznavehetetlen rongyokká váltak a díszruhák, és hiába csillan a tűz a pitykéken, már senki sem hordja őket. Elpihen, múlttá válik minden, hisz elment az ember, a kijelölt gazda.

Mégis! Ebben a világon túli csöndben ott szunnyad minden zaj, lárma, ,,apró üzenet, / vöröslő bogyók izzanak", ebben a nagy csöndességben ott dübörög a jövő. Meg kell hallani, bár ,,a szél csak unottan fütyörész" - de fütyörész ám! Kicsi jel, kicsi vigasztalás, mégse múlt el minden hiába, a pókhálóban ott lapulnak az elmúlt nyár emlékei.

Remek versek a kötetben, egytől-egyig idecitálhatóak lennének, de ez írás csak arra mert vállalkozni, hogy valamiféle metszetben kedvet csináljon megmerülni Botz Domonkos művészetében. Végezetül álljon itt egy vers, ami azért fontos, mert arról is szól ám a költő, hogy múlandóságának, sőt, minden világ múlandóságának tudatában van. De azt is tudja pontosan, neki helye volt, van és lesz is mindig.

Hitem töretlen

Cipőmön már rég
elengedett a varrás,
átjár rajta január;
kabátom is vékony
és hideg, fűtetlen
szobában üres
tányérom felett hatvan
év vaksin mazsoláz.
Hitem töretlen, viszem
mi még hátra van, és
csak Isten a tudója,
mikor hagyom a
világra örökül magam.

(Amikor a bohóc felzokog - 2014)Czipott György


Budapesten született 1951-ben. 1977. és 1991. között a Lapkiadó Vállalat munkatársa, a rendszerváltás után a Heti Kis Újság tervezőszerkesztője, rovatvezetője, majd könyvkiadó, végül újfent kiadványszerkesztő, -tervező. Képzőművészettel is foglalkozik, több verseskötete jelent meg.

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: 3 vers; Grabrajbejferi; Három vers;Agyaggalamb...; 3 vers; Önélesztés; 3 vers; Lepel; Szárnyak, kezek; Varga Rudolf két verseskönyve elé; Elliníki dimokratía; Hazaszer;Augusztussirató; Ötszögfonák; Fraktál; Gróf Cserkay


Link
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Sólyomfi - Nagy Zoltán programajánlatai
  2015-10-29 22:26:07, csütörtök
 
  Kedves Útonjárók!

E hétvégén két eseményre hívlak Benneteket...:

Szombaton Budapesten elindul a TamgAltyn (Arany Jel) képzés új csoportja.
Ezen az összesen 8 alkalomból álló tanításon 77 ősi jelkép segítő hatásával ismerkedhettek meg.
Részletek:
www.tamgaltyn.hu

Linkhttps://www.facebook.com/events/1640496689528649/


Link


Vasárnap az Ősforrás Központban szert tartunk az Ősök tiszteletére s a jurtát újra állítjuk...
Részletek:


www.tengri.hu

Link


https://www.facebook.com/events/182688785402824/


Link


Szeretettel várlak Benneteket!

Áldás
Sólyomfi Karaul
06203634076


 
 
0 komment , kategória:  Tengri. hu  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 161 db bejegyzés
e év: 1864 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2240
  • e Hét: 8310
  • e Hónap: 55381
  • e Év: 2083589
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.