Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 69 
Teljes kiőrlésű kenyér kezdőknek, kenyérsütőgéppel
  2015-10-31 18:46:07, szombat
 
  Teljes kiőrlésű kenyér kezdőknek, kenyérsütőgéppel
2015, március 9 - 09:49 — Juzus
Az első kenyérsütőgépemet kb. 10 évvel ezelőtt kaptuk nászajándékba. Természetesen az én kívánságom volt. Nagyon sokat hallottam és olvastam róla, hogy mennyire megkönnyíti a házimunkát, pontosabban a kenyér készítését. Elég kellemetlen, inkább izzadós rémhírként éltem meg az elbeszélések alapján a teknőben készített kenyér történeteit, amelyeket anno még a Nagymamáimtól hallottam. A legjobban az riasztott meg, amikor azt mondták, hogy addig kell dagasztani a kenyértésztát, míg nem "izzad" a plafon. Ettől még az a kis bátorságom is elment, amit addig összeszedtem.

Teljeskiőrlésű kenyérA másik ilyen sokk anyukámtól származik, aki azt mesélte, hogy akkora kenyereket készített Nagymamám, hogy amikor meg akarta szegni, akkor a kés is alig érte át. Ezek után sokáig fúrta az oldalamat a kíváncsiság: milyen az igazán jó kenyér, kenyérsütőgéppel készítve?

Tartalom:

Ismerkedés a kenyérsütőgéppel
A kenyér hozzávalói
A kenyérsütéshez szükséges eszközök
Elkészítési mód
A jó kenyér ismérvei
Hogyan szeleteljük, és hogyan tároljuk a frissen elkészült kenyerünket?
Hibalehetőségek tárháza, és megoldási javaslatok
Ismerkedés a kenyérsütőgéppel

Kezdjük az elején: Miért is kell egyáltalán kenyérsütőgép nekünk? Hiszen fiatalok vagyunk, teli életkedvvel és energiával! Ez mind igaz, annyi különbséggel, hogy a feje tetejére állt a világ. Már a nők is dolgoznak, míg évszázadokkal ezelőtt otthon voltak, a családi tűzhely melegét őrizték, és anyáról leányra szállt a kenyérsütés tudománya.

Nekem pedig azért kellett, mert ki szerettem volna próbálni, hogy milyen is a saját készítésű kenyér verejtékezés nélkül, és hogy kíméljem a még főiskolás koromban nehéz edényekkel meghúzott jobb csuklómat.

Eleinte elég érdekes kenyereket készítettem a kenyérsütővel, minden lehetséges hibát produkáltam anélkül, hogy előtte bármiféle szakirodalmat olvastam volna. Hogyan kell "V" alakú kenyeret sütni, vagy hogyan készítsünk merényletet a férjünk ellen anélkül, hogy tudna róla?

Erről jutott eszembe a következő rövid történet:

Sokat olvastam a fórumokon a frissen kisült kenyér illatáról. Sőt, arról is, hogy az egyik legjobb kenyér (amely tápanyagokban gazdag), a teljes kiőrlésű, igazán fekete rozskenyér. Úgy gondoltam, hogy megérdemli a Párom, ha meglepem reggelre egy ilyen fincsi kenyérrel. Mivel a bolt már be volt zárva - minden hozzávalót megtaláltam a szekrény polcain -, és ráadásul reggel még korábban is el kellett mennie dolgozni, így arra a döntésre jutottam, hogy elkészítem a világ legjobb teljes kiőrlésű rozskenyerét, kipróbálva az időzítőkapcsoló működését is. Ha másnak sikerül, akkor nekem is! Szóval szépen sorrendben belepakoltam a hozzávalókat a gép utasításai alapján. Na ez az, amit most már tudok, hogy nem kellett volna. Túl sok dolog jött össze, amelyben még nem szereztem tapasztalatot. Ááááááááh!

A végeredmény? Reggelre nagyon jó, friss kenyérillatra ébredtünk. A meglepetés csak ezután következett.

A kenyér még meleg volt, így a férjem nem tudta elvinni a munkába, ergo nem számoltam bele a kihűlési időt.
A kenyér nehezen jött ki, mivel rozskenyérről volt szó.
Olyan kicsi lett, hogy alig vettem észre az edény alján, ráadásul formátlan bumszli volt az egész.
Kihűlése után olyan kemény lett, hogy szeletelni nem tudtuk, így maradt a kenyértörés, no de nem átvitt értelemben. Szépen néztünk volna ki!
És még az is hozzájárult, amivel nagyon sokat poénkodtunk: fejbe lehetne kólintani bárki rosszakarónkat, de mivel ilyen nem volt, így csak törni tudtuk a kenyeret.
Ezek után jött a kísérleti szakasz, ahogy kialakítottuk a magunk szája íze szerinti kenyeret. Mivel a rozskenyeret nem mindenki szereti, és aki csak most ismerkedik a bionom életformával, vagy hiányzik neki az igazi kenyér, azoknak maradjon inkább a tönkölybúza, annak is a teljes kiőrlésű változata.

Az alábbi hozzávalókkal tényleg gyerekjáték a kenyér készítése. Ez egy olyan alap, amit bárki, bármikor meg tud csinálni, mindig sikerül, és a saját ízvilágunkra alakíthatjuk.

A kenyér hozzávalói

kb. 350 ml meleg víz, de nem forró!
30 g bio vaj
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
kb. 1 evőkanál cukor/méz
kb. 1 teáskanál só
2 teáskanál kenyér fűszerkeverék
1,5 teáskanál szárított élesztő

A kenyérsütéshez szükséges eszközök

Jó konyhai mérleg, mert a pontosság elengedhetetlen.
Mérőpohár, ami a folyadék kimérésére szolgál, amely lehet víz, író, kefír stb.
A géphez adott mérőkanál, amellyel kimérjük a cukrot, sót, olajat fűszereket stb.
Szita! A szita nagyon fontos minden olyan alkalommal, amikor liszttel van dolgunk és kalácsot, kenyeret szeretnék készíteni. A későbbiekben azt is elárulom, hogy miért.
És a legfontosabb: a kenyérsütőgép! Enélkül is menne, de nem ilyen egyszerűen.
Konyhai rács. A kisült kenyeret itt hagyjuk kihűlni, ehhez megteszi pl. egy kivehető sütőrács a sütőnkből is.
Elkészítési mód

A megadott mennyiséget a gép használati útmutatója alapján beletesszük az edénybe.

Beleöntjük a vizet, hozzátesszük a kimért bio vajat.
Fontos: mindig alulra tesszük a folyékony hozzávalókat, majd a száraz adalékokat, és végül az élesztőt!
Rászitáljuk a lisztet. Itt az ideje, hogy eláruljam: igen, bele kell szitálni, nem elég szórni. A szitálás során nemcsak a szennyeződéseket tudjuk szétválasztani a liszttől, hanem szitálás közben levegőt keverünk a lisztbe, amitől a kenyér lazább és magasabb lesz.
A közepébe, egy kis mélyedésbe beletöltjük az élesztőt, a sarkaiba pedig a sót, a cukrot és a fűszerkeveréket.
Majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot, beállítva az időt, súlyt, sülési színfokozatot is. Itt már lehet variálni.

Előre programozzuk-e be az időt? Ez azt jelenti, hogy mikorra készüljön el a kenyér: pl.: 6 vagy 10 óra múlva.
Milyen legyen a kenyér színe? Világos, sötét vagy közepes.
Sürgősen szeretnénk-e a kenyeret elkészíteni? Gyors vagy normál programot választunk.
Benyomjuk a START gombot. Természetesen a gép pihentet, majd melegíti a hozzávalókat, és elkezdi a dagasztási fázist. Jó, ha mellette állunk, és figyeljük a keverőlapát hangját és a tésztánk formálódását. Ilyenkor még javíthatunk a tészta állagán. Fontos, hogy lágyabb tésztánk legyen, de ne túl lágy. Adhatunk esetleg hozzá még vizet, ha pedig túl lágy, akkor liszttel szórhatjuk meg.

A fentebb leírt recept egy olyan alaprecept, amelyet teljesen a kedvünkre variálhatunk:

tehetünk bele különféle magokat: lenmag, tökmag, napraforgómag stb.
kevés főtt burgonyát
kovászport, amitől még savanykásabb, ízletesebb lesz a kenyér
Amikor elkészült a kenyerünk, hagyjuk egy kicsit a gépben, majd tegyük a rácsra kihűlni.

És íme az eredmény:
Kenyér tárolása

Szerintem magáért beszél! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Héja fényes, sima vagy cserepes - a jó kenyér ismérvei

Ebben a részben megpróbálom összefoglalni, hogy melyek is a jó kenyér ismérvei!

Szabályosan szép, domború alakja van!
A kenyér héja fényes, sima vagy cserepes, amely különféle magvakkal megszórt lehet, vagy vágott, hogy a gőz el tudjon illanni!
Nincsen tele repedéssel!
A kenyér héja jól átsült, de nem elváló a belétől. Egyenletes színű a liszt fajtájától függően, nem ragacsos!
Szeletelés közben nem morzsálódik! Tetszik, nem tetszik: a kenyérnek szeletelés közben nem szabad morzsálódnia. Általában kenyérszeletelővel szoktam felszeletelni, és ha az egész kenyér felszeletelése után fél marék morzsa lejön az asztalról, már keresem az okot, hogy ez miért is történt.
A jól átsült kenyér kongó hangot ad. Amikor kiveszem a gépből, és kihűlt, rögtön meghallgatom a hangját. Nagyon szép hangja van! Figyeljük csak meg!
Finom és ízletes!
Hogyan szeleteljük, és hogyan tároljuk a frissen elkészült kenyerünket?

Mikor szeletelhetjük fel a kenyerünket?

A frissen kisült kenyeret hagyjuk kihűlni egy sütőrácson, mielőtt nekilátunk felszeletelni. Ha a formában hagynánk kihűlni, akkor a sütés közben keletkezett gőz nem tudna elpárologni, és a kenyér alja ill. az oldala vizes, puha lenne. Habár vannak olyan gépek, amelyek még a sütést követően melegen tartják a kenyeret 1 órán keresztül, majd kikapcsolnak. Erre figyeljünk nagyon oda!
Ahhoz, hogy a kenyér aromája kialakuljon és jól fel tudjuk szeletelni, szükséges sütés után a megfelelő idejű pihentetés. Lehetőség szerint pihentessük a kenyeret 12 órán keresztül, mielőtt felszeleteljük. Ez alól kivételt csak a baguette és a lepénykenyér képez, amelyet ½ óra után már szeletelhetünk is.
TIPP: friss kenyeret is könnyen tudunk szeletelni, ha a kés pengéjét szeletelés előtt hideg vízbe mártjuk.

Hogyan tároljuk a friss kenyerünket?

Fel kell hívnom arra a figyelmet, hogy a kenyeret soha nem szabad hűtőben vagy nylonzsákban tárolni. Manapság is látok még ilyen tárolási módot, főleg azokon a helyeken, ahol nincsen kamra. A hűtőszekrény azért nem jó, mert a benne lévő nedvesség gyorsan elpárolog, és kemény lesz a kenyér. A műanyag zacskóban történő tárolás alkalmával a kenyerünk nem "lélegzik", ezáltal könnyebben penészedik.

A legjobb a kenyér tárolására egy olyan edény, amelyet évszázadok óta használnak, az agyagedény. Különféle színekben és formákban kapható, akár még süthetünk is benne.
A másik jó tárolóeszköz a fából készült kenyértartó. Mindkettőt rendszeresen meg kell tiszítani ecettel azért, hogy ne képződjön rajtuk penész.
Természetesen nagyon jó hatással van a kenyér tárolására az EM kerámia, amelyből még a lisztbe is tehetünk.
Lefagyasztás

Természetesen a kenyeret is le lehet fagyasztani. Ezt akkor szoktam megtenni, ha véletlenül túl sok marad meg. Fontos, hogy a zacskóban lévő levegőt szorítsuk ki, és jól zárjuk le!

Felolvasztás és a maradékok felhasználása

Ha szükségünk van a lefagyasztott kenyérre, akkor szobahőmérsékleten lassan olvasszuk fel, természetesen a zacskóból kivéve. Semmiféleképpen ne használjunk mikrohullámú készüléket vagy sütőt! A mikrohullámú készülékről tudjuk, hogy milyen káros, a sütő pedig megkeményítené a kenyeret. Ez abban az esetben lenne cél, ha le akarnánk reszelni további felhasználásra, pl. panírozáshoz, vagy beáztatva kiadni a pipiknek, röfinek.

Hibalehetőségek tárháza, és megoldási javaslatok

Meg kell említeni még a hibalehetőségeket, hogy Ti ne járjatok úgy, mint ahogy én jártam - ahogy korábban már olvashattátok. Bár az is igaz, hogy ezekből lesz a tapasztalat, amelyet megoszthatunk egymással.

Akkor kezdjünk is neki:

Dagasztás közben tocsogó hangot hallunk! A tészta túl lágy, ragadós, nyúlós.
Adjunk a tésztánkhoz még lisztet, hogy sima, jól formálható legyen, ne ragadjon le!
A tészta nehezen gyúrható, azaz a gép alig bírja dagasztani, hiába erős motor van benne! Morzsalékos, nem akar összeállni.
Túl kemény a tészta, adjunk hozzá még vizet! Ilyenkior már óvatosan bánjunk a vízzel, inkább kanalanként adagoljuk, mert túladagolhatjuk és akkor a fenti hibaforrást kell figyelembe venni.
A kisült kenyér nedves, felülete ragacsos:
A kisült kenyeret a lehető leghamarabb vegyük ki, amint elkészült a gép a sütésével, azaz lejárt a program!
A kenyér túl magasra kelt meg!
Ez a hibalehetőség főleg a fehér, búzalisztből készült kenyérnél fordulhat elő. Ilyenkor a teendő: csökkenteni kell a víz/liszt/élesztő mennyiségét!
Az előző ellentéte is előfordulhat, azaz túl lapos az elkészült kenyér, nem kelt meg.
Növelni kell az élesztő, esetleg a víz, ill. az édesítőanyag mennyiségét. Megjegyzés: a barna kenyerek, mint pl.: a rozslisztből készült kenyér nem keleszthetőek olyan magasra, mint a tisztán búzalisztből készült fehér kenyerek.
A kenyér különlegesen erős illatú.
Ellenőrizni kell, hogy megfelelő mennyiségű élesztőt tettünk-e a tésztába! Ugyanis a túl sok élesztő kellemetlen szagot okozhat, és a kenyér túlkelhet. A kenyér hozzávalói és az adalékanyagok legyenek mindig frissek!
A tészta a sütési szakasz megkezdése után összeesik, laza szerkezetű lesz. A kenyér formája V alakot vesz fel.
Csökkenteni kell a folyadék vagy az élesztő mennyiségét. Ha megfelelőnek ítéljük meg a hozzávalók mennyiségét, akkor válasszunk inkább rövidebb kelesztési idejű programot! A só kismértékű emelése is segíthet.
A liszt minősége nem elég jó.
A kenyér felülete egyenetlen.
Nem elegendő mennyiségű élesztőt használtunk, vagy az élesztőnk már elöregedett!
Dagasztás előtt az élesztő már folyadékkal érintkezett.
Túl sok sót és túl kevés édesítőanyagot használtunk.
Túl sok levegő lyukacska keletkezett a kenyérben!
Túl sok élesztőt/folyadékot használtunk!
A kenyér oldalán és az alján lisztmaradványokat fedezhetünk fel.
Túl sok lisztet használtunk, és nem tettünk hozzá elegendő folyadékot.
Ezek a hibák akkor is előfordulhatnak, ha éppenséggel nem géppel készítjük a kenyeret, hanem a saját két kis kezünkkel.

Remélem, hogy senkinek nem szegte kedvét a sok hibalehetőség, és mielőbb elkészítitek a saját kenyereteket!

Jó sütést és jó szórakozást kívánok hozzá!

Juzus

További tartalmak a témában:

Kenyér = élet
Vissza nekünk öreganyáink kenyerét!
Kovász receptek AntalVali módra


Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Mesealmás recept
  2015-10-31 18:37:35, szombat
 
  Hozzávalók:


Tésztához:


1/2 kg liszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
15 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zsiradék
2 dl tejföl

Töltelék:

1,5 kg alma
cukor
fahéj
zsemlemorzsa
1 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, fedő alatt megpároljuk, majd a cukorral és a fahéjjal beízesítjük.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kettéosztjuk és az egyik adagot a tepsink nagyságának megfelelően kinyújtjuk (kb 30×25). Belesimítjuk a tepsibe és megszórjuk zsemlemorzsával.

Rákanalazzuk a párolt almát és befedjük a másik kinyújtott lappal.Megkenjük a tojás sárgájával, megszurkáljuk.

180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.


Forrás: olcso-receptek.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Jeszenyin - Bokraink közt
  2015-10-29 08:10:02, csütörtök
 
  Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő, szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha.

Arcod haván bogyók bíbor vére -
szép voltál, te kedves, illanó!
Szelíd, mint az alkony puha fénye,
s fehéren sugárzó, mint a hó.

Szemed magvai kihulltak régen,
neved, a törékeny, messze szállt.
Gyűrött sálam őrzi már csak híven
fehér kezed hársméz-illatát.

Amikor a háztetőn a hajnal
macska módra, lustán lépeget,
emlegetnek tűnődő szavakkal
vízimanók, dúdoló szelek.

Kéklő esték azt suttogják rólad:
álom voltál, elhaló zene.
De tudom - aki formálta vállad,
fénylő titkoknak volt mestere.

Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha.

Rab Zsuzsa fordítása
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
14 helytakarékos ablakfülke kialakítás
  2015-10-27 09:23:45, kedd
 
  Ötletes otthonok - otthonos ötletek - 14 helytakarékos ablakfülke kialakítás Link  
 
0 komment , kategória:  Család  
Történelmi beismerés:tévedések borították lángba a Közel-Kel
  2015-10-27 09:14:48, kedd
 
  Történelmi beismerés: tévedések borították lángba a Közel-Keletet

Történelmi beismerés: tévedések borították lángba a Közel-Keletet
HIRDETÉS
Tévesek voltak azok a hírszerzési értesülések, amelyekre Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az iraki katonai beavatkozásról hozott döntést alapozta, a kudarcos háború pedig pedig hozzájárulhatott az Iszlám Állam felemelkedéséhez is - nyilatkozta Tony Blair volt brit miniszterelnök a CNN amerikai hírtelevíziónak. A kijelentés minden ízében rendkívüli: ilyen magas szinten még senki sem ismerte el a 2003-ban kezdődött közel-keleti kaland hazugságait.

Emlékeztetőül:

Irak Egyesült Államok vezetésével, nemzetközi erőkkel történő megszállása 2003 és 2011 között zajlott;
az iraki hadjárat névleges célja Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntése volt, oka pedig, hogy az iraki vezetés nem engedte be az országba a nemzetközi vizsgálóbizottságot, ami tömegpusztító fegyverek meglétét vizsgálta volna;
Tony Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén, George Bush amerikai elnök mellett kulcsszerepe volt az invázió megindításában.

Jól véssék naptárukba az összeesküvés-elméletek rajongói október 25-ét. A nap, amikor Tony Blair volt brit miniszterelnök elnézést kér, amiért az iraki háború előtti hírszerzési adatok ,,tévesek voltak", majd közli, hogy a háború utáni időszakra szóló tervezésnek voltak ,,bizonyos hibái". Durva, nem?Blair beismerésének egészen drámai hátteret ad napjaink válsága, amikor a migrációs helyzet miatt a fél világ a Közel-Kelet destabilizálódásának gyökereit kutatja. Zsuppán András kollégám szűk két hónappal ezelőtt írta meg Az öt legnagyobb tévedés, ami lángba borította a Közel-Keletet című összefoglalóját, és hogy, hogy nem, Blair nevének ott is kitüntetett szerep jutott. Idézem:

,,A 2003-as iraki háború fölösleges és katasztrofális volt egyszerre. Ha egyetlen okot kellene kiemelni, amely a Közel-Keletet végleg destabilizálta, az Bush és Blair iraki kalandja. Már annak idején is elég sokan kritizálták az Irak elleni támadást, de főként erkölcsi és jogi alapon, mivel a beavatkozást pártolók érvrendszere fabrikált bizonyítékokra épült, és a háború fölöslegesen követelte több ezer nyugati és több tízezer iraki katona életét."

Na nem mintha arról lenne szó, hogy Blair elolvasta a kolléga cikkét, majd baromira elszégyellte magát. A háború megalapozatlanságát már annak elindításakor kimondták egyes elemzések, az iraki tömegpusztító fegyverek létét pedig 2010-ben határozottan cáfolta Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrzési tevékenységének egykori vezetője.

Blair hétvégi őszinte pillanatában hibának nevezte azt is - és ezért is bocsánatot kért -, hogy London és Washington nem értette meg, mi következhet Szaddám Huszein akkori iraki elnök rezsimjének eltávolítása után. Hozzátette ugyanakkor: Huszein eltávolításáért ,,nehéz lenne" bocsánatot kérnie. Arra a riporteri felvetésre, hogy számos vélemény szerint az Iszlám Állam felemelkedésének elsődleges oka az iraki invázió volt, Blair úgy fogalmazott, hogy ,,ebben vannak igazságelemek (...) nem lehet azt mondani, hogy mi, akik 2003-ban eltávolítottuk Huszeint, nem viselünk felelősséget a 2015-re kialakult helyzetért".

Irakban kényes egyensúlyi helyzet bomlott meg a 2003-as beavatkozással, a - kétségkívül embertelen - diktatúra helyére valami még rosszabb lépett: az átláthatatlan káosz. Állandósult a polgárháború, megszületett az iraki al-Kaida, menekültek százezrei zúdultak a térség más országaira, köztük a korábban többé-kevésné normálisan működő Szíriára.

A bocsánatkérésbe csomagolt beismerés - mutasson akár többet, akár kevesebbet a háború valódi mozgatórugóiból - a maga pőreségében láttatja Európa egyik vezető hatalmának felelőtlenségét és tehetségtelenségét.

Link
 
 
0 komment , kategória:   Hírek - Politika -Szavazás -  
ránctalanító krém, amit odahaza elkészíthetsz
  2015-10-27 09:11:04, kedd
 
  A legjobb természetes ránctalanító krém, amit odahaza elkészíthetsz. Ezt próbáld ki!

Posted on 2015/10/26 by Neptunusz in Alternatív gyógyászat, Holotropikum
Az idő telik, mi pedig nem leszünk már fiatalabbak, és sajnos ez az arcunkon is megmutatkozik. A ráncaink egyre szaporodnak, és ami még rosszabb: mélyülnek. Azonban próbáljuk ki ezt a csodás otthoni arcpakolást, amely meggátolja, hogy a ráncaink egyre nagyobbak legyenek és mélyebben beágyazódjanak.

ranctalanito-krem

Hozzávalók:

- 3 evőkanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál méz
- 3-4 E-vitamin kapszula
- 3-4 evőkanál tej
- ¼ teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Egy kisebb tálba alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd ha minden elvegyült, vigyük fel az arcunkra, és enyhén, ujjbegyeink segítségével, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be. Hagyjuk, hogy a pakolás megszáradjon, ez 10-15 percet vesz igénybe.

A szódabikarbóna megszabadít az elhalt hámsejtektől, a méz természetes hidratáló szer és tápanyagokkal is ellátja a bőrt, köztük az öregedést féken tartó antioxidánsokkal és antibakteriális hatóanyagokkal is.

Az E-vitamin segít, hogy a bőrsejtek megőrizzék rugalmasságukat, egészségüket. A fahéj pedig felhevíti az arcbőrt, ezáltal több oxigén jut el a sejtekhez, így beindítva a természetes méregtelenítő folyamatokat. A végén pedig egy ragyogó, sima, ráncmentes és üde arcbőrnek örvendhetünk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Nők-Férfiak  
SummerHill - Teljes film, magyar felirattal
  2015-10-27 00:07:53, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Film  
Babits Mihály- Esti kérdés + Videó
  2015-10-26 23:32:33, hétfő
 
  Midőn az est, e lágyan takaró
fekete, síma bársonytakaró,
melyet terít egy óriási dajka,
a féltett földet lassan eltakarja
s oly óvatossan, hogy minden füszál
lágy leple alatt egyenessen áll
és nem kap a virágok szirma ráncot
s a hímes lepke kényes, dupla szárnyán
nem veszti a szivárványos zománcot
és úgy pihennek e lepelnek árnyán,
e könnyü, síma, bársonyos lepelnek,
hogy nem is érzik e lepelt tehernek:
olyankor bárhol járj a nagyvilágban,
vagy otthon ülhetsz barna, bús szobádban,
vagy kávéházban bámészan vigyázd,
hogy gyujtják sorban a napfényü gázt;
vagy fáradtan, domb oldalán, ebeddel
nézzed a lombon át a lusta holdat;
vagy országúton, melyet por lepett el,
álmos kocsisod bóbiskolva hajthat;
vagy a hajónak ingó padlatán
szédülj, vagy a vonatnak pamlagán;
vagy idegen várost bolygván keresztül
állj meg a sarkokon csodálni restül
a távol utcák hosszú fonalát,
az utcalángok kettős vonalát;
vagy épp a vízi városban, a Riván
hol lángot apróz matt opáltükör,
merengj a messze multba visszaríván,
melynek emléke édesen gyötör,
elmúlt korodba, mely miként a bűvös
lámpának képe van is már, de nincs is,
melynek emléke sohse lehet hűvös,
melynek emléke teher is, de kincs is:
ott emlékektől terhes fejedet
a márványföldnek elcsüggesztheted:
csupa szépség közt és gyönyörben járván
mégis csak arra fogsz gondolni gyáván:
ez a sok szépség mind mire való?
mégis arra fogsz gondolni árván:
minek a selymes víz, a tarka márvány?
minek az est, e szárnyas takaró?
miért a dombok és miért a lombok
s a tenger, melybe nem vet magvető?
minek az árok, minek az apályok
s a felhők, e bús Danaida-lányok
s a nap, ez égő szizifuszi kő?
miért az emlékek, miért a multak?
miért a lámpák és miért a holdak?
miért a végét nem lelő idő?
vagy vedd példának a piciny füszálat:
miért nő a fü, hogyha majd leszárad?
miért szárad le, hogyha újra nő?

Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
A legjobb csirkemelles receptek egy helyen!
  2015-10-25 09:36:03, vasárnap
 
 
Különleges fogások, hétköznapi hozzávalókból: A legjobb csirkemelles receptek egy helyen!

A csirkemell finom, sovány húsféle, így bármely diétába beilleszthető. Tehát akkor sem kell lemondani a húsételekről, ha épp fogyókúrára fogta magát. Ebben az...
RECEPTNEKED.HU|FORRÁS: KARAMELLA


Link
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
/Kosztolányi Dezső: Szeptemberi áhítat, részlet/
  2015-10-25 09:34:20, vasárnap
 
  Az ősz szépsége, a világ sok színe,
a fények játéka, csupa harmónia !

"Nem volt a föld még soha ily csodás,
a fák között mondhatatlan suttogás,
a fák fölött szallag,beszegve kancsal
fénnyel,lilába lángoló naranccsal,
az alkonyat csókot hajít a ködnek
és rózsaszín hullámokban fürödnek.
Miféle ország,mondd,e gyermek ország,
miféle régen elsüllyedt mennyország?.....

 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 69 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 800 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 132
  • e Hét: 4291
  • e Hónap: 11831
  • e Év: 23341
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.