Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Régi Magyar Sütemények
  2015-12-17 14:02:39, csütörtök
 
  Meggyes Joghurttorta

Hozzávalók :

3dl natúr joghurt,3 ek porcukor,25dkg meggy,1 evőkanál zselatinpor,1dl meggylé,1 csomag mézes tortalap,citromfű a díszítéshez.

Leírás :

A joghurthoz hozzáadjuk a porcukrot,simára keverjük,hozzáadjuk a meggyet,a meggylében feloldott zselatint,és közepes formájú tepsibe öntjük.

Hűtőbe tesszük, ha elkezd kocsonyásodni ráfektetjük a tortalapot, és 2 órára visszatesszük a hűtőbe. Tálaláskor friss citromfűvel díszítjük.


Diós Mézes Kuglóf

Hozzávalók, és elkészítés:

10 dkg Rama margarin 4 db tojás sárgája 8 dkg Koronás aranybarna cukor 6 dkg akácméz (2 evőkanál) 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő,

1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, Vaníliás porcukor

A margarint a tojások sárgájával, a Koronás aranybarna cukorral keverje habosra. Adjon hozzá két evőkanál mézet és a citrom levét. Öntse hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt. A diót darálja meg, keverje össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adja hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntse margarinnal kikent, lisztezett kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süsse meg 180 °C-os sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizheti, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentesse kicsit, majd szórja meg vaníliás porcukorral.

Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzza.

Hagyományosan cserépedényben sül az erdélyi kukoricás-diós kuglóf. Húsvéti karácsonyi, pünkösdi, névnapi étkezések befejező fogása. Cserépedény híján jénaiban, fémformában is sütheti - bárhogy is készül, fenséges sütemény.


Meggyes Rétes

Hozzávalók:

8 ek liszt, 1 ek zsír, 7 ek vaj (margarin), 2 tojás, 1 kk porcukor, 1 mk ecet, 1 mk só, 3 ek vaníliás cukor.

A töltelékhez:

80 dkg meggy, 6 ek cukor, 3 ek zsemlemorzsa, 3 ek darált dió, 1 kk őrölt fahéj.

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára tesszük, a közepébe mélyedést formálunk. Hozzáadjuk a zsírt, egy evőkanál vajat, a tojást, az ecetet, sót és másfél dl langyos vízzel alaposan eldolgozva, hólyagosra gyúrjuk, cipót formálunk, a tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és letakarva fél óráig pihentetjük. Abrosszal leterített asztalon, amit liszttel meghintünk, kezünk fején lebegtetve nyújtani kezdjük, s az asztalt körüljárva kézfejünkön nyújtjuk egész addig, míg az asztal széleit is betakartuk. (A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie.)

A megfelelő vékonyságú tészta asztallapról lelógó szélét leszedjük, a tésztát két evőkanál olvasztott vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A kimagozott meggyből a cukor, a dió és a fahéj hozzáadásával elkészítjük a tölteléket. A tölteléket 10 cm szélességben a tésztára halmozzuk, az abrosz segítségével lazán becsavarjuk, majd kétfelé vágjuk. A rétest két evőkanál vajjal kikent tepsibe tesszük, tojással, olvasztott vajjal megkenjük, forró sütőben 30 percig sütjük. (Tálalás: 6 cm-es darabokra vágva, vaníliás cukorral megszórva.)

Ha nyár, akkor őszibarack, amelyből finom édes rétes készíthető, különleges teasüteménnyel megbolondítva.


Tiroli Barackos Rétes

Hozzávalók, és elkészítés:

50 dkg leveles tészta, 1 kg őszibarack, 15 dkg piskóta morzsa vagy teasütemény, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 15 dkg porcukor, 1 citrom leve, és reszelt héja, 1 tojás fehérje.

Az őszibarackot meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A kicsurgó levét fogjuk fel egy tálban, majd a barackokat locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A barackszeleteket a lével együtt lábosba tesszük, és kis lángon átmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszereket,és a cukrot majd annyi teasütemény morzsát adunk hozzá hogy a levet felszívja.

A tésztát lisztezett deszkára tesszük, két részre vágjuk, majd az egyik felét tegyük be a hűtőbe. A másik tésztát nagyon vékony lapra kinyújtjuk, és a szélét megkenjük az olvasztott vajjal meghintjük piskóta morzsával és megtöltjük a töltelék felével. Szorosan felcsavarjuk, a rudat sütőlemezre tesszük, és a tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével. A másik rudat is elkészítjük és mindkét rétest forró sütőben megsütjük.

forrás: izvarazs.klanlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Régi Magyar Népi Ételek
  2015-12-17 14:01:25, csütörtök
 
  Alföldi Toros Káposzta

Valódi magyaros étel, savanyú káposztából és finom erdélyi szalonnából készül.

Hozzávalók:

2 kg savanyú káposzta, 2 kg császászvég, vagy más zsíros hús, 30 dkg császárszalonna, 2 kg sertésfarok, bors, só, 4 fej hagyma, paprika.

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba rétegezzünk egy sor káposztát, egy sor karikára vágott hagymát, majd a kockára vágott húst és szalonnát, majd megszórjuk paprikával, sóval, borssal, és addig folytatjuk a rétegezést, amíg minden hozzávaló el nem fogy.

A végén káposztával zárjuk le. Vizet ne öntsünk alá, mert a só hatására a hús levett enged. Alacsony lángol, kb. 3 óra alatt össze főzzük Jó étvágyat kívánunk!

Remek hétvégi program lehet nyáron ha meghívjuk barátainkat ismerőseinket egy kerti bográcsozásra ahol elkészíthetjük a híres magyar bográcsgulyást is.


Bográcsgulyás Magyarosan

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszárhús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés:

Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.

Hozzávalók, és elkészítés:

80 dkg sertéskaraj, 4 db sárgabarack, 3 cl barackpálinka, 1 dl olaj, só, bors, liszt, 8 szelet szendvicskenyér, 10 dkg ementáli sajt, 1 dl olaj.

A kicsontozott karajszeletek kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban kisütjük.

A kisütött hússzeleteket egy -egy szelet kenyérre helyezzük. A maradék olajban átsütjük a felezett barackokat, és húsokra tesszük.

A tetejére egy vékony szelet sajtot teszünk és forró sütőben 10 percig sütjük. A végén párolt rizzsel tálaljuk, a húst meglocsoljuk pálinkával és óvatosan meggyújtjuk.


Kolozsvári Rakott Káposzta

A kolozsvári rakott káposzta egy igazán kiadós finom étel, amely egy hétvégi ebéd főfogása lehet. Elkészítése időigényes, de megéri a fáradtságot.

Hozzávalók, és elkészítés:

60 dkg darált hús, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg rizs, 3 dl tejföl,4 szelet füstölt szalonna, 40 dkg füstölt kolbász, só, bors, 1 fej hagyma, pirospaprika.

A hagymát megtisztítjuk, majd kockára felvágjuk, és a végén forró zsírban üvegesre pároljuk. Adunk hozzá kevés pirospaprikát, átkeverjük, beledobjuk a darált húst, és kevés vízzel meglocsolva puhára főzzük. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy másik lábosban a savanyú káposztát olajon megpirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel és átpároljuk. A rizst megfőzzük és leszűrjük.

Egy hőálló edény vagy tepsi aljára, terítsünk szét zsírt, majd kezdjük el rétegenként lerakni a hozzávalókat, először egy réteg káposztát, majd egy réteg rizst, erre jöhet egy réteg hús, és így folytassuk, amíg el nem fogy minden. A végét zárjuk le kolbász karikákkal, majd öntsük le 3 dl tejföllel, és tegyük az egészet be a forró sütőbe ahol 20 perc alatt összesül.


Nyárlőrinci Tutajos

1.Hozzávalók:

15 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd foghagyma, 40 dkg tarhonya, 1 kg burgonya, pirospaprika, a só, bors.

2.Hozzávalók.

15 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 3 gerezd foghagyma, 40 dkg tarhonya, 1 kg burgonya, pirospaprika, a só, bors.

A szalonnát felkockázzuk a hagymával együtt és olajon kisütjük, illetve megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a tarhonyát majd ezzel is összepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott burgonyát is, kissé átdinszteljük és megszórjuk pirospaprikáéval.

Elkészítés:

Felöntjük, vízzel beletesszük az összenyomott foghagymát, és puhára főzzük. Ha a krumpli és a tarhonya is puha hagyjuk egy kissé kihűlni majd krumpli törővel összetörjük.

A végén, mint kis gombócokat tálaljuk friss salátával vagy savanyúsággal. Csípősen nagyon finom.


Paprikás Krumpli Alföldiesen
Hozzávalók, és elkészítés:

A paprikás krumplit is lehet variálni és változatosan elkészíteni. Íme, egy recept a paprikás krumplira. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 3 db zöldpaprika, 3 paradicsom, 10 dg tarhonya, zsír, pirospaprika, só.

A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. A zöldpaprikát karikára a paradicsomot kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd a zsíron aranysárgára pirítjuk. Ha a hagyma már szép aranysárga, hozzáadjuk a pirospaprikát, öntünk rá egy kevés vizet, majd hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, és a krumplit.

Fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tarhonyát egy másik lábosban-zsírban megpirítjuk, majd ha a krumpli elég puha hozzáadjuk a tarhonyát is. Addig főzzük, amíg a tarhonya és a burgonya is megpuhult. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk, aki szereti, füstölt kolbásszal gazdagíthatja.

Különleges magyaros étel, kacsazsírral, és káposztával.


Veszprémi Rucás Káposzta

Hozzávalók, és elkészítés:

1 nagyobb kacsa, 2 kanál kacszsír, 60 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só, 1 csokor friss kapor.

A kacsát feldaraboljuk, sózzuk, majd zsíron hirtelen kisütjük, és félre tesszük.

A visszamaradt zsírban átsütjük a karikára vágott hagymát, megszórjuk a finomra vágott kapor felével, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és pár percig összepároljuk. Visszarakjuk, a kacsát betakarjuk a szalonnaszeletekkel, a karikára vágott kolbásszal és felöntjük 3 dl vízzel.

Az egészet letakarjuk és forró sütőben ropogósra sütjük.

A hagymás rostélyos egy finom magyaros étel, amely főételnek kiválóan alkalmas, és számtalan variációban elkészíthető.


Hagymás Rostélyos

Hozzávalók, és elkészítés:

1 kg rostélyos, bors, só, 2 fej hagyma, olaj.

A rostélyos szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a széleit átvagdossuk, és húsverővel vékonyra kiverjük. Törött borssal meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig állni hagyjuk. Serpenyőben,

forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát megpirítunk szép pirosra (személyenként 3 dkg-ot), majd szűrőlapáttal kiszedjük, és meleg helyre tesszük. Ugyanebben a zsírban erős tűznél hirtelen.

A kocsonyát a legtöbb háziasszony már saját ízlés szerint kialakított recept után készíti el. De akinek még nincs saját receptje, íme, egy változat az elkészítéshez.



Kocsonya

Hozzávalók, és elkészítés:

1,5 kg vegyes kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, bőrke, fejhús), fél kiló füstölt csülök, 1-1 szál sárga és fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 2 nagyobb krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors.

A kocsonya húsokat jó alaposan megmossuk, ha szükséges kisebb darabokra vágjuk, bár ezt jó, ha a hentesre bízzuk, és annyi hideg vízbe amennyi ellepi, feltesszük főni.

Amikor felforrt a habját egy szűrővel leszedjük, majd hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, a fokhagymát, az egész csokor petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzőn minimum 5-6 órát főzzük. A kocsonya akkor jó, ha a hús már leválik a csontról. Ekkor leszűrjük, a petrezselymet kidobjuk.


Köményesen Sült Oldalas

Hozzávalók, és elkészítés:

80 dkg sertéslapocka, 1 kiskanál őrölt kömény, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 fokhagyma, húsleveskocka.

A húst megmossuk és szárazra töröljük, besózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és egy sütőedénybe helyezzük.

Aláöntünk 1,5 dl húsleves lét, rákarikázzuk a vöröshagymát, mellé tesszük a fokhagymát és lefedve 25 percig pároljuk a forró sütőbe tolva. A végén leszedjük róla az alufóliát és szép ropogósra pirítjuk.

Friss salátával, vagy párolt káposztával és tört burgonyával tálaljuk.


Brassói Aprópecsenye

Hozzávalók, és elkészítés:

1 kg burgonya, 60 dkg sertés szűz, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej fokhagyma, 50 dkg zsír, só, 1 mk. őrölt bors

A burgonyát sósvízben, héjában megfőzzük, de csak annyira, hogy hámozás után, mikor kockákra vágjuk, ne törjön szét. A szűzpecsenyét, de lehet zaftos, de sovány sertés diója is, vékony csíkokra vágjuk. Kevés füstölt szalonnát apró kockákra, vagy szintén csíkokra vágunk. A kockára vágott krumplit bő, forró zsírban pirosra sütjük.

Ha kiszedtük, akkor a szalonnát beletesszük, és ha már megpirult, hozzá adjuk a húst is. A lényeg, hogy a zsír jó forró legyen, hogy a hús süljön, és ne párolódjon. Sóval, sok borssal ízesítjük, majd a krumplit visszatesszük, és az egészen apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt az egészet átsütjük, vagy inkább csak melegítjük, hogy a fokhagyma íze ne vesszen el.


Fehérboros Sültcsirkecomb füstölt szalonnával

Hozzávalók:

személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.

Elkészítés:

A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk, és tűzálló tál aljára fektetjük.

Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok.

forrás: izvarazs.klanlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Linzer karikák habrózsákkal Eta módra
  2015-12-17 13:58:14, csütörtök
 
  Linzer karikák habrózsákkal Eta módra,,,:-)

Hozzávalók: kb 45 darabhoz
Habrózsához
5 tojás fehérje
35 dkg porcukor
2 csapott ek étkezési keményítő
1 tk vanília kivonat
pár cseppnyi piros ételfesték
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
1 tojás
csipet só
meggydsem vagy amilyet szerettek de savanykás legyen,,,

Elkészítése:
80 fokra az én sütőmbe / légkeverés/ előmelegítjük a sütőt, nagyobb sütőlemezekre sütőpapírt vágunk. A porcukrot és a keményítőt átszitáljuk egy tálkába, összekeverjük, félre tesszük.
A tojásfehérjéket félkeményre habosítjuk, vanília kivonatottal ízesítjük, majd teljes keményedésig habosítjuk tovább, amihez kanalanként adagoljuk a keményítős porcukrot! Szép fényes masszát kell kapjunk. Késhegynyi piros ételfestéket (Wilton gél alapú ételfesték) kevertem örvény szerűen a masszához és óvatosan habzsákba töltöttem, kb 5 cm átmérőjű rózsákat kanyarítva a sütőpapírozott tepsibe. A méret a linzer alap miatt fontos.
Sütőbe toljuk rózsa habcsókjainkat és az ajtót kitámasztva egy vékony fakanállal kb 120 percig “szárítjuk" őket.
Eközben elkészítjük a linzer tésztát, amit gyors mozdulatokkal összegyúrunk, becsomagoljuk és hűvös helyen pihentetjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 5 cm átmérőjűköröket szúrunk ki belőle. Előmelegített 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt világosra sütjük, majd rácsra téve hűtjük. Célszerű mindezeket a mozzanatokat előző nap elkészíteni, így másnap gyorsabb lesz az összeállítás menete.
A keményre száradt habcsókokat sütőpapíron hagyjuk kihűlni. A linzer karikákra dzsemet kenünk és habrózsával koronázzuk. Sokáig elálló, mutatós sütemény kerekedik belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
50 éves zserbó recept (cukrásztól)
  2015-12-17 10:00:18, csütörtök
 
  60 dkg liszt, 25 dkg, zsír,10 dkg cukor, 2 tojás, pici só, 2 dkg langyos tejben áztatott élesztővel összegyúrni. 4 vékony lapot nyújtani belőle.
Töltelék:30-35 dkg. dióbél, cukor izlés szerint, reszelt citromhéj,vanil. cukor, 50-60 dkg baracklekvár. Az elkészítés: laponként megkenjük lekvárral, rá a dió. Tetejére csoki, vagy kakaó.Nagyon finom! Több, mint 50 éves recept egy cukrásztól .



 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Zserbó egyszerűen
  2015-12-17 09:49:37, csütörtök
 
  50 dkg liszt, 18 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1.5 dl tej. Összedolgozás után három részre osztom , gáztepsi nagyságúra sodrom. Töltelék: 30 dkg darált dió vagy mák és 20 dkg kr. cukor. A lapok kenéséhez baracklekvár. Csoki máz a tetejére
(tej helyett 2/kanál tejföl)
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Sütőformák tisztítása egyszerűen
  2015-12-17 07:56:21, csütörtök
 
  Sütőformák (kosárka, dió, kifli) tisztítása egyszerűen

Lányok, ezt egy szlovák oldalon találtam de leírom miről is van szó ugyanis én már ki is próbáltam.
Ilyen kifli formákba sütöttem a 300 darab diós és kókuszos kiflit,,,80 darab formám van,,,mikor kisült mind a formákat bele tettem egy lábosba, öntöttem rá vizet hogy el lepje és szórtam bele 3 sütőport, közben kevergettem s hagytam 10 percig forrni, lekapcsoltam és hagytam a vízben kihűlni s másnap meleg víz alatt leöblítettem.
A formák olyanok lettek mint az újak és nem kell sikatyolni,,,nagyon klassz dolog,,,ez egy tipp, lehet valakinek meg tetszik :-)

facebook Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Legényfogó linzer
  2015-12-17 07:50:56, csütörtök
 
  Legényfogó linzer recept Eta módra:-)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 sütőpor
20 dkg porcukor
10 dkg zsír
10 dkg margarin
2 egész tojás
1 vanília
lekvár
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk vékonyra, linzer szaggatóval kiszaggatjuk, világosra sütjük. Sütés és kihűlés után lekvárral összeragasztjuk.

facebook Eta hagyományos tortái-Tradičné torty od Ety
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Puha mézeskalács
  2015-12-11 14:30:26, péntek
 
  Hozzávalók:

300 g finomliszt
50 g rétesliszt
150 g akácméz (termelői) ez kb. 3 evőkanálnyi
100 g porcukor
1-2 teáskanál porkakaó - elhagyható, de szebb színe lesz vele
1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos)
60 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
1 tojás + 1 sárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet őrölt gyömbér - elhagyható
Esetleg kevés hideg víz

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. 3 részletben dolgozunk vele tovább. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és az előkészített sütőlemezre tesszük őket. Nagyon pici lisztet szórhatunk alá és fölé, de nem mindig szükséges.

Sütés: Középső szint, 180 fok, légkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel, 8 perc.

Egyenes felületre szedjük, hagyjuk hűlni. Finom, puha, omlós. Ezután dekorálhatjuk is. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.





Íróka:

120-150 g porcukor, 1 tojásfehérje

Az 1 tojásfehérjéből egy kistálban nagyon kemény habot verünk, ez 5-6 perc is lehet, vagy még több is. (Olyan kemény legyen, hogy késsel ki tudj vágni a habból egy darabot.) Egy evőkanál porcukrot adjunk hozzá, és mixeljük el vele, ezután még két részletben adjuk hozzá a többi cukrot is, folytonos habverés mellett. Előfordulhat, hogy nem kell az összes (150 g) porcukor. Egyszer csak jó lesz. Fényes, sűrű, tartós hab. Ezt nylonzacskóba töltjük, a sarkán nagyon ici-pici lyukat vágunk, tetejét összecsavarjuk. Ezzel írókázhatunk. A díszített kalácsokat száradásig hagyjuk az asztalon. Pár óra alatt megszilárdul a díszítés. Ezután tegyük fémdobozba.

Link
 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
Csodatorta
  2015-12-11 13:59:30, péntek
 
  CSODATORTA

Hozzávalók: 30 dkg porcukor,6 tojás,6 evőkanál víz,20 dkg liszt.
Elkészitése: 30 dkg porcikrot a 6 tojás sárgájával és a 6 evőkanál vízzel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a 20 dkg lisztet és a 6 tojás kemény habját. Zsírozott, lisztezett nagy tortaformába tesszük. (én sütöpapirt használtam). Megsütjük. Olyan magas lesz, mintha 10-12 tojásból lenne,de sokkal könnyebb.
Lekvárral vagy krémmel töltjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Baconos sajtos tekercs
  2015-12-10 19:58:58, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 főre
1 csomag leveles tészta
10-12 szelet bacon
15 dkg trappista sajt
1 tojás
szezámmag
lenmag
2-3 ek. liszt

Elkészítés:

Ez egy könnyen elkészíthető sörkorcsolya, akármilyen alkalomra nagyon jó.
A leveles tésztát kicsit kilisztezett deszkára rakom , és akkorára kell kinyújtani , amilyen hosszú a baconszelet.
Ha hosszabb akkor a levágott részt is fel lehet majd használni.
A sajtot lereszelem és a tésztára egyenletesen elosztom .
Most a bacon szeleteket ráfektetem a sajtos tésztára egymás mellé, de úgy , hogy fél cm hézag maradjon közte.
Derelyevágóval a közöknél hosszába felvágom , megfogom a két végét és ellentétes irányba kezdem el tekerni. 3-4 tekerés biztos kell.
A " tekercseket " egy kilisztezett tálcára fogom rakni és a hűtőbe teszem legalább fél - 1 órára, hogy a tészta megdermedjen.
közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom egymás mellé megszórom szezámmaggal és lenmaggal és a sütőben megsütöm kb: 30 perc alatt.



 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 507 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 6883
  • e Év: 125318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.