Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 152 
Boldog Uj Evet kivanok!!!
  2015-12-31 11:56:28, csütörtök
 
 Istentol megaldott boldog Uj Evet kivanok a csoport minden tagjanak,nagyon sok szeretettel
 
 
2 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
A pezsgő
  2015-12-31 11:48:10, csütörtök
 
 A pezsgő
Ha magyar pezsgőről beszélünk, szinte mindenkinek a Törley jut eszébe, aminek a kiváló minőségen túl az lehet az oka, hogy 130 éve létezik a márka. A szabadkai születésű Törley József alig végezte el a grazi kereskedelmi akadémiát, máris felkeltette érdeklődését a pezsgőgyártás, ami nem is csoda, hiszen ekkor lendült fel igazán ez az iparág. Franciaországban telepedett le, ahol több pezsgőgyárban is megfordult, majd amikor elsajátította a pezsgőkészítés minden csínját-bínját, saját vállalkozásba fogott Reimsben. Az ott megszokott módon félkész pezsgőt vásárolt a bortermelőktől, majd azt feldolgozta, és saját neve alatt forgalmazta. Egy ilyen alapbor beszerző útja során jutott el Budafokra. Törley meglátta a tájban a lehetőséget, és 1882-ben áttelepítette a gyárát Reimsből Budafokra, és életcélként tűzte ki, hogy elfogadtassa a magyar pezsgőt itthon és külföldön is. Nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen akkoriban itthon is szinte kizárólag csak a francia pezsgőt ismerték el. Az elsők között volt, aki felismerte a reklám jelentőségét, és élt is ezzel az eszközzel. Híressé váltak a gyár művészi kivitelezésű plakátjai, és kihasználták a kor jellegzetes hirdetőfelületét, a számolócédulákat is. Ezek a cetlik egyik felükön hirdetőfelületként működtek, másik felük viszont üres volt, és számolásra használták a boltosok, vendéglősök, majd afféle számlaként a vásárlóknak adták őket. De nemcsak ezeket az eszközöket használta Törley portékája népszerűsítésére, hanem szinte mindent: a levélpapírok és számlák fejléce is a gyárat és termékeit hirdette, a pezsgőt szállító teherautók pedig Magyarországon először hordoztak reklámot, nem kis feltűnést keltve ezzel. Persze nem pusztán a reklámra szorítkozott: francia szakembereket csábított a gyárába, és a legmodernebb gépsorokkal kezdte meg a termelést. Az elgondolás sikeresnek bizonyult, ugyanis 1890-ben már 300 ezer palack pezsgő készült a gyárban, a 25 éves jubileum idején pedig több mint egymillió.
Forrás: Történelmi Őrületek
 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Osvát Erzsébet- Jókedvű köszöntő
  2015-12-31 11:42:32, csütörtök
 
 Osvát Erzsébet - Jókedvű köszöntő

Tele a tarisznyám
tréfával, jókedvvel.
Csombékot kötök rá,
hogy el ne szökhessen.
Az új esztendőre
tartogatom kincsem.
Aki búval bélelt,
annak adok ingyen.
Gyertek, ti kesergők,
ez mind a tiétek.
Jószívvel kínálom,
itt van hát, vigyétek!
Marad magamnak is,
nektek is jut bőven.
Legyen jó kedvetek
az új esztendőben!
 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Mezei Marianna -Áldás
  2015-12-31 09:58:27, csütörtök
 
 Mezei Marianna -Áldás

Adjon az Úr kenyeret
sokat asztalodra,
hozzon neked meleget,
hitet a házadba,
éltessen, hogy élni tudj,
veszni sose hagyjon,
öltöztetve szívedet
vendéged maradjon.
Adjon az Úr égi fényt,
reményt a lelkedbe,
szeretettel öleljen
reggel, délben, este,
ott legyen ha elesel,
ébresszen, hogy felkelj,
tüze vigyen utadon
mindörökké. Ámen.

,,Adjon az Isten boldog újévet
Imádságos hitet, örök békességet.
Hosszú életen át, tartós egészséget,
A bajba jutottnak biztos segítséget.
Ne legyen bús senki a holnapra kelve,
Mindenki örüljön, a kenyeret szelve.
Ne sírva ébredjünk, hanem énekelve,
Legyen a jövendőnk szeretettel telve."

(népköltés)


 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Kerecsényi Éva: Kívánj hármat
  2015-12-31 09:57:20, csütörtök
 
 Kerecsényi Éva: Kívánj hármat

Kívánok neked véget nem érő álmot,
mostoha múlt után boldog valóságot,
kívánok szenvedélyt, mely eléri a partot,
a megszokás hajóján ne játssz gályarabot.

Kívánok örömöt, nagy zsákkal belőle,
bú messze kerüljön, szabadulj meg tőle,
Adjon az ég időt, ne szűkölködj benne,
áldozhasd magadra, s minden szerettedre.

Találj igaz társat, a legjobb barátot,
kinek mosolyában önmagadat látod,
találkozzon lelked a másik lelkével,
s érintsék meg egymást meghitt békességben.

Kívánj ma magadnak, bármit, mit szeretnél,
s lépj, hogy azzá válhass, akivé lehetnél,
ne sirasd a múltat s keseregj, sajnálkozz,
menj, és váltsd valóra az álomvilágod.

http://www.poet.hu/vers/176875


 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Hamarosan felvirrad az újév első reggele,
  2015-12-31 09:52:27, csütörtök
 
 Hamarosan felvirrad az újév első reggele, és ilyenkor az emberek,
amikor felébrednek, arra gondolnak, hogy vajon mit hoz nekik a jövő,
mit várnak tőle, mit szeretnének elérni, miben reménykednek.
De én ezen a reggelen azt akarnám üzenni nekik, hogy ne szerelmi boldogságot vagy sikert vagy gazdagságot vagy hatalmat
vagy hosszú életet vagy éppen jó egészséget kívánjanak maguknak.
Azt szeretném, ha összekulcsolnák kezüket, és gondolatban egyetlen fohászt fogalmaznának meg: Istenem, mielőtt eljön az aratás ideje,
engedd megérlelődni a lelkem!
Selma Lagerlöf 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Miért koccintunk?
  2015-12-31 09:50:53, csütörtök
 
 Miért koccintunk?

Mai életünkben a koccintás az üdvözlés egyik sajátos formájának látszik, olyasvalaminek, mint kalapunk megemelése, vagy a kézfogás ismerőseinkkel találkozva. Mégis jelentősebbnek érezzük emezeknél: ünnepélyesebb, szertartásosabb, kevésbé megszokott. Ez az ünnepélyesség magában is arra utal, hogy valamikor nagyobb súlya, jelentősége volt a poharak összecsendítésének. Helyesebben: valamikor jelentett valamit az, amit ma csak szokásból, látszólag értelmetlenül csinálunk.
Néhány évszázaddal ezelőtt még nem mindenféle poharazáshoz tartozott hozzá a koccintás, csak annak egy bizonyos típusához. Arról a típusról van szó, amelyet a magyar nyelv ezzel a kifejezéssel illet: megisszuk az áldomást!
A régi időkben a koccintás minden valószínűség szerint jogi aktus, szerződésszerű megállapodások szertartása, adásvételi megegyezéseket lezáró "hivatalos" cselekvés. Ami két fél között hosszú tárgyalás vagy alkudozás után történt, arra ez az "áldomás" teszi a pontot - koccintás és szeszes ital fogyasztása kíséretében. A koccintás tehát a jogéletből szivárgott be magánéletünkbe. Ünnepélyes hangulatával, jelentőségteljességével ma is megőrzött valamit régebbi nagyobb súlyából, fontosságából. "Erre iszunk egyet" - ne felejtsük el, hogy ez a szólás rendszerint a vidám borközi beszélgetések egy-egy nyomatékosabb részénél hangzik el, ahol olyasmiről volt szó, ami különösen kiemelésre méltó.
Felvetődik azonban a kérdés: miért éppen a poharak, kupák összekoccintása vált egyes népeknél a jogélet jellemző, szertartásszerű cselekményévé? Vagy másként fogalmazva a kérdést: mit láttak a koccintásban, az ivóalkalmatosságban a régiek, aminél fogva azt jogerős megállapodásaik megpecsételésére alkalmasnak vélhették? Erre a kérdésre a természeti népek gyakorlatából kapjuk meg a feleletet, akiknek a világ minden táján az az általános vélekedése, hogy az érintésnek varázsereje van. Az érintés átsugározza életerőnket, lelkünket arra, akit megérintettünk. Így a kölcsönös érintkezés, például a kézfogás vagy csók következtében két emberi lélek kicserélődik, mintegy testvérré válik. Az érintés varázslatos erejével létrehozott lélekcsere gondolata lappang végeredményben a poharak összekoccintásának hátterében is. Mi történik tehát a jogi megállapodásokat, szerződéseket követő áldomásokon? Azok, akik a jogi aktus során mint szemben álló felek szerepelnek, poharukat összekoccintva kifejezésre juttatják, hogy egyezségük testvéri megállapodás, szerződésük meleg emberi kapcsolat eredménye, amely minden vitát, háborúskodást kizár, és megpecsételi a szerződő felek között a békét. Baráti poharazgatásainkban ennek az emléke cseng vissza. 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Jó mulatást, Boldog Új Évet Kívánok!
  2015-12-31 09:49:25, csütörtök
 
 Ady Endre: Szilveszter

"Eljön minden esztendőben, pontosan, hűségesen. Sohasem késik, és mindig egyforma vén, egyformán jókedvű. Bolondos agglegény, mindig nevet, és ezzel ríkatja meg az embereket. Hideg, kemény hideg van, mikor ő érkezik. Bejelentetlenül jön, és mégis várják. Jókedvű legényemberek, meg mindenféle bohém népség üdvözli szeretetteljesen ezt a vén legényt.
Nagyon jó ezt az éjszakát vígan keresztülélni, mert csodálatosan szomorú másként. Temetője felé megy a vén esztendő és megszületik az új. És ebből a kettős tényből mégiscsak az első dominál a szilveszter hangulatában: a szürke csöndes elmúlás képe...
Nagyon szomorú dolgokat mesél szilveszter éjjelén az embernek az egymást űző, kergető gondolat. Valami végtelenül nagy, szürke lepel borítja be a nagy mindenséget. A szürkeség kissé a fehérbe játszik, és közepén hideg merevséggel áraszt foszforeszkáló, hideg, fehér fényt egy láthatatlan kereszt.
Nem.
Összecsendül a pohár barátságos megszokott csendüléssel. A sötétveres bor olyanná festi az emberek arcát. Víg, lármás muzsika tölti be a füstös korcsmaszobát, jókedvűen köszönt be Szilveszter.
És eljön a gyors öreg esztendőről esztendőre. Mindig egyformán vén, és minden jöttekor meghal egy esztendő.
És a hosszú esztendősorral együtt vénülünk mi is, míg egyszer olyan fehérek nem leszünk, mint az öreg szilveszter apó. "
 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Mióta ünneplik a szilvesztert?
  2015-12-31 09:44:41, csütörtök
 
 Mióta ünneplik a szilvesztert?
Mi a zajkeltés eredete?
Miért fogadkozunk ezen a napon?
Milyen népi hagyományok vonatkoznak az újévre?

Íme, a szilveszteri kisokos.
Az ünnep a IV. századi Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, mivel az év utolsó napján halt meg. A hajnalig tartó ünnepség a római szaturnálikból hagyományozódott ránk. Hatalmas mulatságok voltak ezek, ahol még a rabszolgák is leülhettek az urak asztalához. A dorbézolás később elterjedt a világ számos részén és szilveszteri tradícióvá vált. A honfoglaló magyarok inkább az évszakváltást ünnepelték újévként, tavasszal és ősszel. Ilyenkor hajtották ugyanis ki- és vissza az állatokat a levedelőkről. Európában sokáig mozgóünnepként ülték, az is előfordult, hogy vízkereszt idejére esett az ünnepség. Ezt követően sokáig XVI. századig karácsonnyal esett egybe az ünnep. Végül XII. Ince Pápa pontot tett az ügy végére, és 1691-ben kihirdette, hogy az újév napja mindig január 1. legyen.
A zajkeltés eredete
Eredetileg az ártó, gonosz szellemeket űzték el a hangoskodással. Régen dudával, ostorral, kolomppal verték fel a falunépét. Ma már a zajkeltő eszközöket felváltotta a tűzijáték, petárda és más fülsiketítő pirotechnikai eszközök. A zajjal az óév rossz dolgait, bánatát feledtetjük el, hagyjuk hátra, hogy az újévben csupa boldogság, szerencsés történés következhessen be. Erre szolgál egyébként a bulizás is. Együtt boldogabb
Az ökör iszik magában - tartja a mondás. Nem véletlen, már az ókorban is sokan együtt ünnepeltek. A bánatot, fájdalmat, hibákat nem is lehet egyedül hátrahagyni, sokkal jobb ezt csoportosan tenni. Inni, bulizni, ünnepelni, de fogadkozni is együtt érdemes 
 
0 komment , kategória:  Újévi Köszöntők  
Egy férfit nem lehet ellopni..
  2015-12-30 12:02:28, szerda
 
 Egy férfit nem lehet ellopni. Egy férfit nem lehet elszeretni vagy elvenni. Egy férfi nem tárgy, amit felemelhet és zsebre tehet egy másik nő, ha magának akarja. Egy férfi dönt. Eldönti, hogy enged-e a kísértésnek, vagy sem és ha valamit nem akar, megtalálja a módot, hogy a nő tudtára adja, és lefejtse magáról a legragadósabb piócalányt is. Ha egy férfi elhagy valaki másért, nem azért teszi, mert elügyeskedték Tőled, mert jött egy harmadik és minden jót elrontott. Azért megy el, mert bizonytalan. Vagy a személyisége vagy a kapcsolata Veled, mert valami fontos nem működik köztetek. Ironikus, de néha egy harmadik személy színre lépése kell ahhoz, hogy fellebbentse a fátylat egy néma boldogtalanságról, egy gyenge jellemről, az érzelmek múlásáról, a saját mulasztásod következményeiről vagy arról, hogy nem a jó ember mellett horgonyoztál le.....
(Manna OWell)
 
 
0 komment , kategória:  Nőkről-férfiakról  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 152 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 1040 db bejegyzés
Összes: 12989 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 62
  • e Hét: 3995
  • e Hónap: 20319
  • e Év: 531075
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.