Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A Da Vinci kód megfejtése 67.
  2015-03-03 20:22:34, kedd
 
  A Fibonacci-sorozat és az aranymetszés

A ,,Fibonacci-sorozatot" Leonardo Fibonacci (szül. 1170 körül, valószínűleg Pisában, mh. 1240 után) találta fel. Fibonaccit Leonardo Pisano néven is ismerték. 1202-ben írta Liber Abaci (,,Az abakusz könyve") című művét. Ő volt az első európai, aki indiai és arab matematikával foglalkozott. Apját a pisai kereskedők közössége konzulnak delegálta a mai Algéria területére, és Leonardo arab oktatótól tanult matematikát. Emellett Egyiptomban, Szíriában, Görögországban, Szicíliában és Provence-ben is tanulmányozta a matematikát.
A Liber Abaci első megjelenésekor csak néhány értelmiségi ismerte a hindu-arab számokat. A könyv igen gyorsan terjedni kezdett, és felkeltette II. Frigyes német-római császár figyelmét is. Maga elé hívatta Leonardót, és különböző matematikai problémákat oldatott meg vele. Ekkor kezdődött a matematikus évekig tartó levelezése II. Frigyessel és tudósaival, főként matematikai kérdésekről.
A Fibonacci-sorozat a Liber Abaci egyik problémájából származik:

Egy ember betesz két nyulat egy minden oldalról falakkal körülvett helyre. Hány nyúl születik az eredeti pártól egy év alatt, ha minden pár havonta egy új párat nemz, mely új pár a második hónapban már szaporodni képes?

Az eredmény egy sorozat, amit Dan Brown is bemutat könyvében: 1-1-2-3-5-8-13-21-34-55, és így tovább. A sorozat minden tagja az előző két tag összege. Ez volt az első ismert számsorozat Európában.
Robert Simson, a Glasgow-i Egyetem matematikusa 1753-ban felfedezte, hogy az egymást követő számok aránya a phí (sajnos a jelet nem tudja értelmezni a tvn) értéket, az aranymetszést, az isteni arányt, vagy görög nevén a ,,phí"-t közelíti. A szóban forgó érték az 1,618 033 988 749 894 8482, ami annyiban hasonló a ,,pí"-hez, hogy tizedes jegyei a végtelenségig folytatódnak ismétlődés nélkül. A pontos számot a következő képlettel lehet kiszámolni: phí = (1 + négyzetgyök 5) / 2.
Az aranynégyszögben a hosszúság és a szélesség aránya megfelel az aranymetszésnek. Így a téglalap egyik oldala 3 egység, a másik pedig 3 x 1,62 = 4,86 egység hosszú.
A Fibonacci-sorozat kifejezést Edouard Lucas francia matematikus használta először. Ettől kezdve a tudósok egyre több ilyen sorozatot fedeztek fel a természetben, például a magok spirálját a napraforgó fején, a fenyőtobozokat, a rügyek elrendeződését az ágakon, a magok növénnyé növekedésének ütemében és az állatok szarvaiban. Még az ember növekedési fázisai - magzat, csecsemő, gyermek, felnőtt - is az aranymetszés szabályai szerint követik egymást.
Ha a fenti képlet segítségével felveszünk egy aranynégyszöget, látni fogjuk, hogy ha eltávolítunk belőle egy négyzetet, egy másik, kisebb aranynégyszöget kapunk. Ha további négyzeteket távolítunk el belőle, továbbra is egyre kisebb aranynégyszögeket kapunk.
A Fibonacci-sorozathoz hasonlóan fordítva is eljárhatunk egy 1 egység oldalhosszúságú négyzetből kiindulva. Adjunk hozzá egy ugyanakkora négyzetet, és egy téglalapot kapunk. Ha újabb és újabb négyzeteket adunk az így kapott téglalapok hosszabbik oldalához, a hosszabb oldalak egymást követő Fibonacci-számok lesznek, végül pedig eljutunk az aranynégyszöghöz.
Rajzoljunk egymás mellé két 1 x 1-es négyzetet, majd azok mellé egy 2 x 2-est. Ezután rajzoljunk egy 3 x 3-as négyzetet az egyik 1 x 1-es négyzet mellé, melynek másik oldala közös a 2 x 3-as oldalával. A következő lépésben rajzoljunk egy 5 x 5-ös négyzetet a 3 x 3-as és a 2 x 2-es mellé, s már láthatóvá is válik a spirálhatás. Ha elfogy a hely a papíron - ez óhatatlanul bekövetkezik -, rajzoljuk meg magát a spirált, egy-egy ívvel összekötve minden négyzet két átlós csúcsát. Az athéni Parthenon pontosan beleillik egy aranynégyszögbe. Leonardo da Vinci és számos modern művész, például Seurat és Mondrian szintén alkalmazta ezt a geometriát.
Maga a Naprendszer is egy Fibonacci-spirál, ami egy a Nap körül kavargó örvényként működik. Már Leonardo megállapította, hogy ,,szemben a kerékkel, az örvény a közepéhez közeledve egyre gyorsabb". Például a Merkúr éve 88 földi napig tart, míg a Plútóé 248 földi évig. Tracy Twyman és Boyd Rice azt írja az Isten edényében, hogy még ennél is többről van szó: a Nap és a Merkúr távolsága összeadva a Merkúr és a Vénusz távolságával megfelel a Vénusz és a Föld távolságának.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 66.
  2015-03-02 22:11:47, hétfő
 
  A cryptex

Úgy tűnik, ebben az esetben A Da Vinci-kód írója élt az alkotói szabadsággal, és egy nem létező eszközt talált ki. Nem találtam bizonyítékot arra, hogy a cryptex valaha is létezett, bár talán nem kizárható, hogy Leonardo soha nem állt elő ilyen találmánnyal.

Baphomet

A Brewer's Dictionary of Phrase and Fable szerint a ,,Baphomet" a ,,Mahomet" vagy ,,Mohammed" angolban eltorzult alakja, azaz a muzulmán próféta neve. Mivel a templomos lovagok kapcsolatban álltak a muszlim hasszaszinokkal, egyesek úgy vélik, hogy muszlim szokásokat is átvettek, ez az álláspont azonban megfeledkezik arról, hogy a muszlim vallás tiltja a bálványimádást. Az az elmélet is felmerült, hogy a kifejezés két görög szóból származik, és azt jelenti, hogy ,,a bölcsesség befogadása". Üldöztetéseik idején a templomos lovagokat a Baphomet nevű bálvány imádásával vádolták, mely állítólag egy fej vagy egy fekete macska szobra volt.
Mások szerint a Baphomet-képzetkör az ókori egyiptomi Amon istenére vezethető vissza, akinek neve azt jelenti, hogy ,,A rejtőzködő", s akit mendészi bakként is ismernek.
A Baphometről alkotott elképzelések nagymértékben korfüggők. A XIX. században előszeretettel tartották ördögimádóknak a templomos lovagokat, míg a XX. és XXI. századokban elterjedtebbé vált az a nézet, hogy egy korrupt kormány és egyház ellen küzdöttek. Akárhogy is, a Baphometről szóló történetek fennmaradtak.
Peter Underwood Dictionary of the Occult and Supernatural című műve a következő meghatározást tartalmazza:

Baphomet a templomos lovagok által imádott istenség volt, a fekete mágiában pedig minden gonoszság forrása és teremtője; a boszorkányszombatok sátáni kecskebakja és Alister Crowley egyik felvett neve.

Eliphas Lévi (eredeti nevén Alphonse Louis Constant) XIX. századi okkultista összegyűjtötte Baphomet leggyakoribb jellemzőit:

- Emberi fejű bálvány

- Kétarcú fej

- Szakállas

- Nem szakállas

- Kakasfejű

- Emberfejű

- Kecskefejű, embertestű, szárnyas és patás (a boszorkány¬- szombatok bakja)

A legutolsó felfogás, a boszorkányszombatok bakja kép a mai ördögfelfogás gyökere. Amint azt Dan Brown írja A Da Vinci-kódban, Baphomet feje lett a keresztény ördög. Az ördög jele, a fej mögé tartott két ujj, amit leggyakrabban tréfás csoportképeken láthatunk, Dél-Európában a felszarvazott férjek szimbóluma is. A Baphomet-motívumot mind Alister Crowley brit okkultista, mind a Sátán Egyházának alapítója, Anton LaVey átvette. A templomosok csak IV. Fülöp francia király kínvallatására vallották azt, hogy egy démon nagy bálványát imádják. A templomosok nagymestere, Jacques de Molay a máglyán állva kijelentette, hogy a templomosok csak egy dologban voltak bűnösek: abban, hogy a kínzások hatására hazudtak.
Tracy Twyman, az Isten edénye társszerzője szerint a király katonái egy másik Baphomet-fejet is találtak a templomosok párizsi rendházának megrohanásakor. Ezt úgy írták le, mint ,,nagy, arannyal bevont, igen szép ezüstfej, női vonásokkal. Belsejében két koponya volt fehér vászonba burkolva, egy vörös lepel alatt. A hozzájuk csatolt címkén a 'Caput 58M' felirat állt."
A Baphomet eredetéről alkotott elméletek között megtalálható még Keresztelő János feje, akit a templosok az igazi messiásnak tartottak, szemben Krisztussal, akit hamisnak véltek. Az Eliphas Lévi által hirdetett Baphomet-kép ma az ördögöt illusztrálja a tarot Waite-féle változatában: félig férfi, félig nő, félig ember, félig állat. Mivel Baphometet nemcsak női mellel, hanem férfi nemi szervekkel is ábrázolják, valószínűleg androgin jellegű lény. Ennek a képnek az volt a célja, hogy két szembenálló szélsőség küzdelmét ábrázolja. Emlékezzünk, Marilyn Manson szintén alkalmazta Lévi Baphomatjét ,,megbélyegzése" egyik szakaszában.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 65.
  2015-03-01 11:31:40, vasárnap
 
  Tizedik fejezet

A Da Vinci-kódban érintett egyéb témák


Titkosírás és az Atbas-sifrírozás

A kriptológia kifejezés a görög krüptósz, ,,rejtett" és logosz, ,,szó" szavakból származik.
Levelezésük titkosítására először a spártaiak alkalmaztak titkosírást i. e. 400 körül. Katonai parancsnokaik úgynevezett szkütálék segítségével kommunikáltak egymással. Az üzenetet felírták egy bőrdarabra vagy pergamenre, majd azt spirálisan rátekerték egy kúpos fadarabra. Amikor kitekerték, az üzenet csak kusza betűhalmaznak tűnt, s csak úgy lehetett elolvasni, ha rátekerték egy másik, hasonló méretű és arányú kúpos fadarabra.
Az Atbas-sifrírozás olyan rendszer, melyben az utolsó betű áll az első helyén, a hátulról a második az elölről a második helyén, és így tovább.
A római ábécé esetében ez így néz ki:

SIMA SZÖVEG a b c d e f g h i j k l m
KÓDOLT SZÖVEG Z Y X W V U T S R Q P O N
SIMA SZÖVEG n o p q r s t u v w x y z
KÓDOLT SZÖVEG M L K J I H G F E D C B A

Ezt a technikát dr. Hugh J. Schonfield fedezte fel. Dr. Schonfield az elsők között kezdett el dolgozni a kumráni Holt-tengeri tekercsek megfejtésén, s írt egy figyelemre méltó bibliatörténeti tárgyú könyvet, A húsvéti összeesküvést is. Alkalmazta a kódot néhány olyan tekercsre, amelyek egyébként megfejthetetlennek bizonyultak kollégái számára. A módszerrel az I. századi esszénus, cádokita és nazarénus szövegekben a neveket rejtették el. A kódot már i. e. 500 körül használták az írnokok Jeremiás könyvében. Ez az egyike annak a néhány kódrendszernek, amit a héber nyelvben használnak.
A messiási örökségben Baigent, Leigh és Lincoln azt írják, hogy dr. Schonfield leírja Az esszénus Odüsszeiában, hogy miként keltette fel az érdeklődését a templomos lovagok által imádott Baphomet. Amikor alkalmazta az Atbas-kódot a ,,Baphomet" szóra, a legnagyobb meglepetésére azt találta, hogy a szó megfejtése Szophia, a ,,bölcsesség" görög megfelelője.
Héberül a következőképpen írják a ,,Baphomet" szót - ne feledjük, hogy a hébert jobbról balra kell olvasni:

[tav] [mem] [váv] [pe] [bet]

Az Atbas-kód alkalmazása után Schonfield a következőt kapta:

[alef] [jod] [pe] [váv] [sin]

Ami kiolvasva Szophia, a görög szó héberül, jobbról balra írva.
A Szophia nemcsak azt jelenti, hogy ,,bölcsesség". Szophia az az istennő, akiről úgy tartották, hogy Isten jegyese. Sokan úgy vélik, hogy a templomos lovagok ezt az istennőt imádták.
Az, hogy templomos lovagok ismerték az Asbat-kódot, határozottan arra utal, hogy tagjaik között voltak egy nazarénus szekta hívei is, akik használhatták ezt a módszert.
Dan Brown gondolata, hogy az angol a ,,legtisztább" nyelv, talán mulatságos, de semmiképpen sem új. Henri Boudet abbé, a Rennes-le-Château-val szomszédos Rennesle-Bains papja írt egy Le Vrai Langue Celtique című könyvet, amiben azt állította, hogy az angol szent nyelv, amit talán már Bábel tornyának lerombolása előtt beszéltek. Azt mondják, a könyvet nem szó szerint kell értelmezni, hanem valami más, kódolt üzenetet rejt. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy sok más európai nyelvhez hasonlóan az angolban is sok latin eredetű szó van. Ahogyan arra Tracy Twyman rámutat a Dagobert's Revenge hasábjain, az angol ábécének 26 betűje van, így tökéletesen használható az Atbas-kóddal. Más európai nyelvekben nem páros számú betű van. Mindemellett Twyman mindig is úgy vélte, hogy a Sion-rend az angol nyelvet használta.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 64 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 137
  • e Hét: 1272
  • e Hónap: 3106
  • e Év: 3106
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.