Belépés
anna4459.blog.xfree.hu
Másik szívhez soha el nem érsz, ha nem szívedből indulsz magad is. Konrad Lorenz Bordásné Anna
1901.02.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 150 
Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négyévvel éli túl
  2015-04-30 12:15:41, csütörtök
 
  Számos más fajhoz hasonlóan, világszerte tömegesen csökken a méhek száma. Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését. Városi legenda vagy sem, egy biztos: ha a méhek eltűnnek, akkor nem csak a méznek, hanem a kávénak és csokoládénak is búcsút inthetünk.
Óránként három faj hal ki
Biológusok 10 és 100 millió közé becsülik a Földön élő fajok számát, közülük mintegy 1 milliónak adtak már nevet és százezernek még csak a rendszertani besorolása folyik. A múltban sokkal több faj született, mint amennyi kihalt. Ma azonban ennek az ellenkezője az igaz.Ha kihalnak a méhek, kihal az emberiség?
Forrás: Thinkstock
Tudósok elképesztő számokról beszélnek: Edward Osborn Wilson Pulitzer-díjas biológus évente közel 30 ezerre becsüli a kihalásra ítélt fajok számát, óránként háromtól vehetünk búcsút. Összegezve a drámai adatokat: az összes faj 20 százaléka halhat ki a következő 30 évben.Szinte napról napra szaporodik a veszélyeztetett fajok száma, az emberi civilizáció természetes élőhelyeket felforgató hatásai miatt
Forrás: AFP//Ishara S.Kodikara
Ahogy fogalmazott: a biológiai sokféleség csökkenése tragédia lesz a világban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1948-ban létrehozott, kihalással fenyegetett fajok vörös listája három alkategóriát különböztet meg: kihalt (extinct), fenyegetett (threatened), nem fenyegetett (least concern).

Végveszélyben
A fenyegetettek sorában ma közel hatezer fajt találunk, közte állat, növény, gomba és barnamoszat fajokat. A végveszélyben lévő fajok a most következő öt évben valószínűleg nyomtalanul eltűnnek az élővilágból.A jávai orrszarvú egy 1877-ben készült színes kőnyomaton. Hamarosan már csak képekről lesz ismerhető ez a végveszélybe került faj is
Forrás: Wikimedia Commons
A mértéktelen és kapzsi vadászat, a gyakran felelőtlen emberi magatartás és az élőhelyek drasztikus mértékű elvesztése több, általunk jól ismert faj kihalását okozhatja.A szumátrai tigris napjainkban leginkább már csak állatkertben látható
Forrás: Wikimedia Commons
Unokáink feltehetőleg már csak a természetfilmek archív felvételein találkozhatnak többek közt a szumátrai tigrissel (Panthera tigris sumatrae), a galapagosi óriásteknőssel (Geochelone nigra), a jávai orrszarvúval (Rhinoceros sondaicus), a vörös farkassal (Canis rufus), és az ibériai hiúzzal is (Lynx pardinus).

Méhek a veszélyeztetett fajok listáján
A méhállomány az utóbbi években, világviszonylatban átlagosan 20 százalékkal csökkent, országonként 1,8 és 53 százalék közötti mértékben. Szuper! kiáltanak fel néhányan, akik eddig keserű szájízzel gondoltak a méhekre, mint a kellemetlen csípések gazdáira. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ezek a kis rovarok igen fontos részei a táplálékláncnak.A méhek fontos részei a táplálékláncnak
Forrás: AFP/Oliver Berg
A méhféléknek csaknem kétezer faja ismert. Az elfogyasztott ételeink egy részét, a nektár és pollengyűjtést, a virágok beporzását, és természetesen az édes, sokféle mézet is nekik köszönhetjük. Gazdasági értéküket uniós szinten több tízmilliárd euróra taksáljákRengeteg haszonnövény függ a méhek beporzásától. Az európai méhállomány értéke csak euró tízmilliárdokban mérhető
Forrás: Whole Foods
Nélkülük akár az összes élelmiszerünk harmadát elveszíthetjük: a gyümölcsöket, a lekvárt, és az ökológiai folyamat végeredményeként a narancs, alma, kávé, mandula, csokoládé is akár a múlt homályába veszhet.

Teljes kolóniák tűnnek el
A már ismert veszteségek lesújtóak. Csak Amerikában például a kolóniák egyharmada elpusztult. A rejtélyes folyamatot a kutatók alig pár éve ismerték fel, és a kaptárelhagyás, azaz Colony Collapse Disorder (CCD) névvel látták el. Nem mellékesen ez a tendencia figyelhető meg több olyan vadon élő virágbeporzónál is, mint a darazsak, lepkék vagy a molyok.Az Egyesült Államokban már a méhállomány harmada elpusztult
Forrás: AFP/Ed Jones
Emellett számos más, általánosabb tényező játszik szerepet abban, hogy változik a méhek természetvédelmi státusza: ilyen a sokat emlegetett globális felmelegedés, a vegyszerek, a méhek ellenálló képességének gyengülése, helytelen technológia, a jól ismert és kevésbé beazonosított paraziták, a vulkáni tevékenység, a legeltetési szokások, a rejtélyes és általános betegségek és az egyre kisebb élőhelyek.

Kis magyar paradoxon
A tragikus méhállomány pusztulások Magyarországon azonban szerencsére nem jellemzőek. A méhcsaládok száma soha nem látott rekordmennyiséget ért el: megközelíti az 1,1 milliót, a húsz évvel ezelőtti 600 ezerrel szemben.Idehaza még kiváló a helyzet
Forrás: Kovásznai-Szász Réka
- A mézelő méhek családja nagyon érzékeny és veszélyeztetett faj, az ember nélkül ma ezek a méhek már nem lennének életképesek. A méhészek ezért valamilyen szinten kompenzálják a vesztségeket mondja Egyed Árpád az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Kft. ügyvezető igazgatója. - Rendkívül sok ember áramlik a méhészetekbe, és ha nem vándorolnának, akkor Magyarországon nem lehetne gazdaságosan ekkora méhtömeget eltartani.A méhészek valamilyen szinten kompenzálják a veszteségeket
Forrás: Flow Hive
A szakember szerint meglehet, hogy az ország eltartó képességéhez talán túl sok is a méhcsaládok száma. Ezt gazdasági okokkal magyarázza. - Ha a világtendencia méhfogyásról beszél, az nálunk nem értelmezhető teszi hozzá. Egy-egy méhcsalád élettartama gyakorlatilag folyamatos, de mindig új egyedek alkotják. Akkor beszélünk méhelhullásról, ha a család minden egyede elpusztul.Idehaza egyelőre még bőséges a méhállomány egyedszáma
Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Dave Chidley
Ha egy méhész ügyes, akkor ez soha nem fordul elő. Egy kaptárban télen 20-25 ezer, nyáron 60 ezer egyed él. A legtöbben június elején vannak. A méhek élettartama az év során változó: nyár és főidényben 42-60 napig terjed, de a telelő méhek 4-6 hónapig is élhetnek.

(Az összeállítást Jeki Gabriella készítette)
forrás:origo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Április 30 a méhek világnapja.
  2015-04-30 11:52:45, csütörtök
 
  Einstein azt mondta róluk, hogy ha hirtelen kipusztulnának a méhek a világban, az emberiség két éven belül éhen pusztulna.

Nem véletlenül kaptak tehát egy egész világnapot.
A nyughatatlan méhecske
Azt a nyughatatlan méhecskét, amelyikről ezt a történetet írom, én már az ősszel is ismertem. Mégpedig nagyon akaratos és kötözködő méhecskének ismertem. Ő még akkor is kint gubbaszkodott a dérvette őszirózsákon, mikor minden testvérkéje aludt már odabent a jó meleg kaptárban.
- Én nem vagyok olyan álomszuszék, mint a többi - döngicsélte a hullatag virágbokroknak. - Egyik fülemüle szótól a másik fülemüle szóig úgyis nagyon hosszú az éjszaka.
Bizony az őszirózsák is elmentek már mind aludni, mikor a nyughatatlan méhecske még mindig kint bújócskázott a zörgő kórók közt. Utoljára is két öreg méhecskének kellett bekaroltatni a kaptárba. Belegyömöszölték egy viaszágyba és a fejéhez tettekegy kis mézes fazekat:
- Ebből kortyanthatsz egyet-egyet, ha megszomjazol álmodban - mondták neki, azzal nyugodalmas jóéjszakát kívántak, becsukták a kaptár ajtaját és eltették magukat holnapra.
Azt hitték, szegények, föl se ébrednek tavaszig, de biz a nyughatatlan méhecske nagyon hamar fölébresztette őket. Hányta-vetette magát az ágyban, forgolódott jobbra-balra, utoljára fölkelt és panaszos zümmögéssel csetlett-botlott a sötétben.
- Hát téged mi lelt? - riadtak föl álmukból az öreg méhek.
- Én már kialudtam magam - motoszkált a nyughatatlan méhecske az ajtó körül. - Azt hiszem, régen reggel van már.
Az öreg méhek kikukucskáltak az ajtóhasadékon és azt mondták, még csak most van éjfél, alig aludtak egy-két órát. Igazuk is volt, mert még csak karácsony felé járt az idő s az jelenti az éjfelet a méhek éjszakájában.
- Mindegy az, én már nem vagyok álmos - veregette össze a szárnyait a nyughatatlan méhecske és kereste a kilincset. Az öreg méhek megint csak visszabújtatták az ágyába és álommézet kentek a szemére.
- Ettől majd mélyebben elalszik, mert ez leragasztja a szemét - takargatták be a virágszirom-paplannal és maguk is álomnak adták a fejüket.
Egy-két órát aludt is a nyughatatlan méhecske jóízűen, Liliomos kertben járt álmában és aranyos napsugárban csillogtatta a szárnyait. Piros tulipán kelyhében is vendégeskedett és úgy kell lenni, hogy ott dörzsölhette le az álommézet a szeméről, mert egyszerre megint fölneszelt az ágyban.
- Fülemüle szót hallottam - osont ki az ágyból s nagy csendesen odalopakodott az ajtóhoz.
Az ajtót bizony megrongálta egy kicsit a tél. Hó lepte, jeges eső verte s akkora nyílás támadt rajta, hogy a nyughatatlan méhecske szépen ki bírt csisszanni.
- Én vagyok a legfrissebb - döngicsélte kevélyen és repült egyenesen az ibolyacsárdába. Az ibolyacsárda azonban még csukva volt és a nyughatatlan méhecskének elmúlt a dúdolhatnékja. Dideregve nézett körül és szégyenkezve hallgatta a madárszót. Mert nem a fülemüle szólt, hanem a pipiske ugrált az országúton.
- Kalács, kalács, kalács - kiabálta örvendezve, ha egy szem elhullott magot talált.
- Zümm-zümm-zümm-zümm, jobb benn, mint künn - szomorkodott el a nyughatatlan méhecske és üres tarisznyával bandukolt vissza a kasba.
Szundikált is egy kicsikét, de megint nyughatatlan volt az álma. Arra ébredt fel belőle, hogy a napsugár besüt a hasadékon.
- De már ennek a fele se álom - készülődött fel a nyughatatlan méhecske s megint kiment szerencsét próbálni. Nagy siettében rá is taposott a testvérkéire, de azok még csak meg se rebbentek, olyan mélyen aludtak.
- A legkisebb a legfrissebb - dongott ki a nyíláson s most már nem szomorodott el, ahogy körülnézett. Enyhe szellő cirókálta a szárnyát s röpítette egyenesen a cseresznyevirág-csárdába. Ott pedig szívesen fogadták, mert ő volt az első vendég. Ezer csészikéből kínálkozott felé a finom virágméz s ő bizony sorba kóstolta valamennyit. Kerekedett is olyan kedve, hogy alig bírt vele.
- Majd megmutatom én, ki a legény a csárdában! - szálldosott egyik ágról a másikra.
S bizonyosan meg is mutatta volna, ha a nagy dúskálódás közben egyszerre valami hideg csöpp nem hull a homlokára.
- Nini, ki hajigálódzik itten? - tekintett föl a méhecske s nagyon elcsodálkozott, mikor látta, hogy mennyi cseresznyevirágszirom hull az égből.
Az ám, csakhogy azok az égi virágszirmok hidegek voltak és ráfagytak a gyönge szárnyára. Tél apó visszafordult az ég pereméről és haragosan rázta a szakállából a sűrű havat. Nem bírt vele a nyughatatlan méhecske, akárhogy rázta is a szárnyát s utoljára megdermedve hullott le a földre.
A legkisebb a legoktalanabb - ezt döngicsélte utoljára.
Jó szerencse, hogy én éppen akkor mentem végig a kerten és kiszabadítottam a hóból a nyughatatlan méhecskét. Fölszárítgattam a szárnyát, beletettem egy pohárba s most itt élesztgetem a napon. Ha föléled, visszaeresztem a testvérkéihez. De előbb megígértettem vele, hogy soha többet az életben nem nyugtalankodik éjszakának idején. 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Megdöbbentő és szívszorító képek környezetünk pusztulásáról.
  2015-04-30 10:32:25, csütörtök
 
  Rengeteg állat van kihalófélben: a jegesmedve, a koala, az óriáspanda, különböző teknősfajok, és még napestig lehetne sorolni, mennyi élőlény pusztulhat el végleg, az emberek hibájából, mégis mindenütt szeméthalmok állnak. Ma már nagyon sokan próbálnak zölden, vagyis környezettudatosan élni, de sajnos még mindig kevesen vannak.

Szelektív hulladékgyűjtés, spórolás az árammal és a vízzel, biciklizés vagy séta, esetleg tömegközlekedés igénybevétele a gépkocsi helyett, nem használt elektronikai berendezések kihúzása a konnektorból sokaknak már a könyökén jön ki a számtalan környezetvédelmi ötlet, pedig nagyon fontos lenne ezek betartása, hiszen a sok apró odafigyelés is rengeteget segíthet.

A következő képeken láthatjuk, az emberi pusztítás mekkora mértékével kell szembenézniük és megküzdeniük nap mint nap a környezetszennyezés áldozatainak.


Forrás: boredpanda
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
22 tündéri fotó kedvenceink felcseperedéséről
  2015-04-30 10:10:23, csütörtök
 
  Emberek és állatok között nagyon speciális kötelék tud kialakulni, ha együtt nőnek fel. Azok az emberek, akik már kiskoruktól barátságok kötnek az állatokkal, később sem fogják a környezetet rombolni, pusztítani, a társadalomba is könnyebben fognak beilleszkedni, könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat embertársaikkal. Az állattartás sok öröm, sokféle jótékony hatással jár, és ami a legfontosabb, felelősségvállalás is nemcsak a ránk bízott élőlényért, hanem vele együtt a környezetért is.

Az alábbi válogatásban olyan gazdikat láthatunk kedvenceikkel, akik együtt nőttek fel, részeivé váltak egymás mindennapjainak és sok esetben együtt is öregszenek meg.


Forrás: boredpanda
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Különleges hangulatú mozgó képek az evés szerelmeseinek.
  2015-04-30 07:51:06, csütörtök
 
  Számtalan fotóművész bebizonyította már, hogy a GIF formátumú animált képek is lehetnek ízlésesek és varázslatosak. A Kitchen Ghosts weboldal tulajdonosai, Daria Khoroshavina fotóművész, és Olga Kolesnikov étel stylist a minőségi, és igényes fotókhoz kíván valami többletet hozzátenni, lehetőleg pont a természetességet és az élethű hatást fokozva. Mindezt nem hivalkodóan, csak finom, szinte alig észlelhető részletként.

A két hölgy, sajátos, lenyűgöző technikával ötvözte a fényképek statikusságát és a videók dinamikusságát, így születtek meg ezek az izgalmas és ínycsiklandozó mozgó képek.

forrás:erdekesseg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Minél többféle, annál jobb! Zöldfűszerből sosem elég! Lestyá
  2015-04-29 18:58:58, szerda
 
  A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss, ha sokféle áll belőle rendelkezésünkre, vagyis a legjobb, ha magunk termesztjük. Akár cserépben az ablaban, még jobb balkonunkon, de a legjobb, ha van egy zsebkendőnyi kis kertünk. Mert akkor igazi füveskertünk lehet.

A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.

Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek. A középkorban a kolostorok kertjében, ágyásokban termesztették a gyógynövényeket, általában a betegszoba közelében. A legtöbb nagy ház kertjében is nőttek illatos gyógyfüvek, a zöldfűszerek rendszerint a virágok közt kaptak helyet.Nem csak aromásak és gyógyítóak, de szépek is!
A gyógy- és fűszernövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli, az emberek egyre inkább a természetes gyógymódokban és természetes ízekben bíznak. Nincs is jobb egy gazdagon fűszerezett fogásnál, a friss fűszerek sokkal intenzívebbek, illatosabbak, mint a szárított, zacskóban várakozó társaik.

Szerencsére a legtöbb gyógynövény jól tűri a cserepes létet. Jó minőségű, általános földkeveréket vegyünk, és olyan cserepet, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy drénréteget terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Nyáron a cserepeket besüllyeszthetjük a virágágyásba (ha van), a délvidékről származó növényeket azonban télire fagymentes helyre kell állítani.A legegyszerűbb ételek is megbolondíthatóak egy kevés friss zöldfűszerrel!
Tárkony

Fagytűrő, vízigényes, melegkedvelő fűszernövény

Felhasználás: Bársonyos zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyés ízűek. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz. Enyhe érzéstelenítő hatása van, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést.

Tárkonyecet: Készítéséhez kora tavaszi levelei a legjobbak. Egy üveget töltsünk meg friss tárkonylevelekkel. Szorosan töltsék ki az üveget, egészen a tetejéig. Öntsük föl fehérborecettel, és zárjuk le. Egy hónapig hagyjuk a napos ablakpárkányon, időről-időre rázzuk össze.

Termesztés: Jó vízelvezetésű, tápdús talajba, napos helyre ültessük. Óvjuk a túl sok víztől és a hidegtől. Nyár elején nyírjuk meg, hogy a későbbi konyhai használathoz friss leveleket hozzon. Télen fagymentes helyen tartsuk.Minél többféle, annál jobb! Zöldfűszerből sosem elég!
Lestyán

Fagytűrő évelő, a franciák hamis zellernek nevezik

Felhasználás: Húsos zamatot ad az ételeknek, csodálatos levest lehet vele készíteni. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. A gyökerét, lehámozva zöldségként, a levelet és a magot "zellersóként" használhatjuk. A mag vagy a levél főzete az inkontinenciára jótlkony hatású.

Termesztés: A magokat késő nyáron vagy tavasszal védett helyre vessük. A csírázás 6-10 napig tart. Terjedelmes növény, 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen. Tápanyagdús közegben cserépben is nevelhető. A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szedjük őket.Teraszon, erkélyen, de még az ablakpárkányon is jól érzik magukat a fűszernövények
Fodormenta

Keresett fűszernövény, fagytűrő, illatos évelő

Felhasználás: Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveléből frissítő tea készül, desszertek, koktélok ízesítésére nagyszerű.

Termesztés: Ősszel vagy kora tavasszal gyökérdugványról szaporíthatjuk. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba, napos helyre ültessük. Cserépben is nevelhető. Nyáron erősen vágjuk vissza. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük.Ha kellően ápoljuk a fűszernövényeket, akkor egyszeri beruházással egész évben élvezhetjük őket!

Rozmaring

Örökzöld rendkívül illatos fűszer- és gyógynövény

Felhasználás: Friss vagy szárított leveleit főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyashúsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva rostonsülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és mártások illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást.

Termesztés: A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Az ültetés ideje koraősz, ezáltal még a tél beállta előtt megerősödik. Termékeny talajban cserépben is nevelhető. Óvni kell a nedvességtől és a hidegtől.Salátába, sültekbe, pácokba, levesekbe, ragukba is jól illenek a friss zöldfűszerek
Kömény

A kőkorszak óta termesztik konyhai és gyógyászati célra

Felhasználás: A fiatal leveleknek enyhén ánizsos zamatuk van, jól illenek a salátákba és levesekbe. A magokat csak mértékkel használjuk, mert elnyomják az ízeket. Rágcsálásuktól kellemes a lehelet, segíti az emésztést, görcsoldó hatású, gyerekeknek is adható.

Termesztés: Szabadföldbe kora ősszel vessük, a csírázás 2-3 hétig tart. Termékeny, jó vízelevezetésű talajba, napos helyre ültessük. A köményt nem lehet cserépben nevelni.
Kardamom

Trópusi eredetű, örökzöld fűszernövény

Felhasználás: Aromás, fűszeres, citromos magjával édes és savanykás ételeket, kávét és bort ízesítenek. Levelei összezúzva vagy párolva rendkívül illatosak.

Termesztés: A friss magokat késő ősszel védett helyre ültessük. A csírázáshoz mesterséges megvilágításra is szükség lehet, 14-21 napig tart. Télikertben, üvegházban tartsuk, félárnyékban, teljes napsütésben megsárgulnak a levelei. A magról nevelt növények 5 éves koruk előtt nem virágoznak.Petrezselyem, menta, koriander és bazsalikom - az alapok :)
Amit még a füveskertbe ajánlunk:

Oregánó, a boldogság fűszere >>>

Csombor, borsfű, borsikafű >>>

Snidling, a fűnek látszó hagyma >>>

Petrezselyem, a kihagyhatatlan >>>

Zsálya, a bölcsesség fűszere >>>

Citromfű, az illatos stresszoldó >>>

Bazsalikom, a mediterrán alapfűszer >>>

Majoranna, pecsenyék virága >>>

Kedvencünk, a kapor >>>Akinek kertje van, azt nagyon irigyeljük! :)
forrás:mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tipp  
Bevásárlás: trükkökkel szednek ki pénzt a zsebünkből
  2015-04-29 17:09:38, szerda
 
 


A nagyobb kiszerelés ma már nem biztos, hogy egyben gazdaságosabb is.
Kiderült: a lakosság több mint fele havonta vagy még ritkábban tart nagybevásárlást, 2323 százalék pedig hetente és kéthetente. Ilyenkor a vevők egyszerre vesznek nagyobb mennyiséget mindenből, részben kényelemből, részben pedig azért, mert azt gondolják, így gazdaságosabb. Csakhogy ez már nem mindig van így. A boltok persze ezt elhallgatják, vagy még trükköznek is vele.

Az, hogy az üzleteket meghatározott időközönként átrendezik, nem véletlen. Így ugyanis tovább tart, amíg megtaláljuk, amit keresünk és közben sok minden mást is megveszünk. Emiatt van a kenyér és a tej is az üzlet végében. Ezek azonban megengedett dolgok, nem úgy, mint amikor egy ötdarabos kiszerelésre azt írják: gazdaságos, együtt jobban megéri, holott az öt termék külön-külön ugyanannyiba vagy kevesebbe kerül.

Folkmann Miklós nyugalmazott fogyasztóvédelmi felügyelő kérdésünkre elmondta, számos tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat létezik, ezeket külön törvény (a 2008. évi XLVII. törvény) tiltja. Tilos lenne például más áron számlázni valamit a kasszánál, mint amennyiért a polcon vagy a reklámban hirdetik, mégis gyakran előfordul általában technikai okokra hivatkozva. Egy terméken több árcédula sem lehetne, és a pontos vételárat is jól láthatóan kellene elhelyezni. Ezeket a szabálytalanságokat és az összes többi megtévesztő gyakorlatot egyébként a fogyasztóvédelmi hatóság és a versenyhivatal is ellenőrzi, és a vásárló is tehet panaszt, hangsúlyozza a szakember.
Ha tehát nem szeretnénk havonta több száz vagy több ezer forintot akaratunk ellenére kiadni a kezünkből, miközben azt hisszük, spórolunk, figyeljünk a részletekre. Megszokásból ne vásároljunk, az akciókat pedig fogadjuk fenntartással.

Mire figyeljünk?

A nagyobb kiszerelés (kávé, olaj, tejföl esetén) nem mindig olcsóbb. Az egységár (kiló vagy liter) ad igazi összehasonlítási alapot. A 10 (vagy akárhány) százalék grátisz felirat sokszor hamis, mert a tömeggel együtt az árat is növelik.

Mindig ellenőrizzük az áru súlyát: lehet, hogy az ára változatlan marad, de egy kilogramm cukor vagy egy liter étolaj helyett már csak 0,9-et tartalmaz. A táblás csokik 100 gramm helyett gyakran már csak 7090 grammot nyomnak, akárcsak a tízdekás, csomagolt felvágottak.
forrás:bama.hu
 
 
0 komment , kategória:  Tipp  
Lelki okok a daganatok mögött
  2015-04-29 12:26:50, szerda
 
 


Vajon lehetséges-e, hogy gondolataink, érzéseink szó szerint megbetegítenek minket, és legalább annyira hozzájárulnak a daganatok kialakulásához, mint az életmódbeli, illetve a környezeti tényezők? Még a szakértői vélemények is megoszlanak!

Nagy port kavart, amikor néhány évtizeddel ezelőtt a német Hamer doktor szoros összefüggést fedezett fel az érzelmek és a daganatok kialakulása között. A belgyógyász maga is hererákban szenvedett, orvostársai mindössze egy százalék túlélési esélyt jósoltak neki. Nem sokkal betegsége előtt elveszítette fiatal fiát, ám a trauma és a kór között akkor még nem látott összefüggést.

Később több száz részletes esettanulmány alapján kidolgozott egy elméletet, mely szerint a daganatos elváltozások lelki okokra is visszavezethetők.

Magyarországon Barnai Roberto honosította meg a rendszert, és oktatási anyagot készített hozzá. Képekben, anatómiai ábrák és konkrét élethelyzetek leírásával tette mindenki számára érthetővé azokat a lehetséges konfliktushelyzeteket, melyek beindítják az elváltozásokat. - A tudományosan kidolgozott, jól összefoglalt rendszer illeszkedik a tapasztalataimhoz, és összevág a homeopátiás orvoslás elméleteivel is.

Hamer szerint minden szervünk három különböző csíralemez valamelyikéből fejlődik ki, ennek megfelelően elváltozásaik is eltérő jelleget mutatnak. Más-más agyi területek vezérlik őket, a szervek pedig egyfajta jelvevőként működnek a szervezetben. Amint trauma vagy olyan erős inger ér minket, mely drámaian érint, és úgy érezzük, nem tudunk vele mit kezdeni, beindulnak a CT-vel is kimutatható agyi folyamatok. Az agyi események a szervekre is kihatnak, de ez nem jelenti azt, hogy minden lelki trauma feltétlenül betegséget indít el a szervezetben. Egy sor feltételnek kell teljesülnie mindehhez, a folyamatok pedig visszafordíthatók - szögezi le Dr. Gelléri Julianna, az új germán medicina szakértője, homeopátiás orvos.

Le kell jönnünk a sínekről
A szakértő szerint egy megrázó élmény nem elegendő a sejtszaporulat beindításához. Utóbbi feltétele, hogy tehetetlennek érezzük magunkat a helyzettel kapcsolatban, és úgy értékeljük, egyedül, elszigetelten kell szembenéznünk vele.

Az elmélet szerint ilyenkor azonban bizonyítottan beindulnak a testi folyamatok. - A belső csíralemezből fejlődő szervek, a megélt konfliktushelyzet aktív szakaszában szövetszaporulatot, például vastagbéldaganatot produkálnak. A konfliktus megoldásával pedig a feleslegessé vált sejtek gyulladás kíséretében kiürülnek a szervezetből. A külső csíralemezhez tartozó szervek, például a bőr, a konfliktus ideje alatt sorvad, fekélyesedik, a gyógyulási szakaszban az elváltozás helyreáll. A középső csíralemezből fejlődő szervek egy része a belső, másik része a külső csíralemez szerveihez hasonlóan működik - magyarázza Dr. Gelléri Julianna. Úgy véli, a legnagyobb kihívást a lelki okok orvoslásában az jelenti, hogy a negatív gondolatminták vissza-visszatérnek, mintha csak egy sínre kerülnénk.

A cél, hogy képesek legyünk felismerni ezt, majd letérni a negatív képzetekkel, félelemmel és elszigeteltség-érzéssel kikövezett útról. Ebben sokat segíthet a környezetváltozás, egy utazás vagy költözés, de az is gyógyuláshoz vezet, ha tudatosan dolgozunk azon, hogy félre tudjuk tenni a konfliktust. A daganat visszafejlődését gátolja a folyamatos rágódás egy megoldatlan kérdésen, bizonyítottan segíti azonban, ha problémáinkat megoszthatjuk, kibeszélhetjük - mondja.

A mell cisztái, jó- és rosszindulatú daganatai azonos típusú konfliktusokra vezethetők vissza, de nem mindegy, hogy a tejmirigyek vagy a tejcsatorna érintett. A nőket érintő egyik leggyakoribb daganat, a méhnyakrák pedig a nemi visszautasítás érzésével áll kapcsolatban. A betegség szakaszait és a lelki folyamatok közötti összefüggést részletes magyarázattal taglalják az elméletet elfogadó orvosok. Az új medicina választ ad az áttétek hátterében álló folyamatokra is.

Forrás:http://www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Csodaszép sírjelek a világ minden tájáról
  2015-04-29 08:43:19, szerda
 
  Egy-egy kultúra fontos jellemzője, hogyan viszonyulnak az élők a holtakhoz, hogyan őrzik a családok felmenőik emlékét.Nagy-Británia, Cornwall
A kelta sírjeleken csodálatos szimbólumokkal találkozhatunk.Skócia
A skót temetők ködös hangulata, a sírjelek ódon szépsége melegágya a kísértettörténeteknek.Dél-Korea
A koreai sírjel akár egy európai temetőben is állhatna. Persze az írásjelektől eltekintve!Alaszka
Az alaszkai sírkert egyszerű keresztjei természetközeli szemléletmódról árulkodnak.Katonai temető
A katonai temetők ritmusos egyhangúsága a harctereken pusztító halál személytelenségére hívja fel a figyelmet.Prága
A prágai zsidó temetők az emlékezés helyei. Nemcsak az elhunyt hozzátartozókról, hanem a holokauszt sírjel nélkül elpusztított áldozatairól is mesélnek.Japán, Tokió
A tokiói Zojoji-szentély környékén különleges jelek árulkodnak arról, hogy gondolkodik a buddhizmus a halálról.forrás:otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Csodaszer a természetből: a csalán
  2015-04-29 08:01:01, szerda
 
  A csalán a népi gyógyászat egyik alapösszetevője, nem véletlenül, hiszen nagyon sok probléma kezelésére alkalmazható. Vajon mit tud ez a kellemetlen növény?A csalánnal kapcsolatban először legtöbben a viszkető kiütésekre gondolunk, és csak utána a rendkívül sokoldalú gyógynövényre, mely gazdag különböző hatóanyagokban, és számtalan olyan hatással rendelkezik, amely szinte ellenállhatatlanná teszi, ha valaki a természetes megoldások híve.
A csalán gyökere tartalmaz szterolokat, melyek részlegesen megakadályozzák a koleszterin felszívódását, így csökkentik a rossz koleszterin szintjét a vérben; antibakteriális és antioxidáns hatású lignánokat, ezenkívül poliszacharidokat. Levele és virága gazdag antioxidáns flavonoidokban, fájdalomcsillapító és érzéstelenítő fahéjsavban és hangyasavban, mely antibakteriális hatású.
Egyes kutatások különleges anyagainak köszönhetően hatékony segítség lehet a daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésében is, hatékonyan veheti fel a harcot különösen a hormonok okozta daganatok ellen.

Ma már nem kell azon gondolkodnunk, hol tudunk a természetben csalánt gyűjteni. Gyógyszertárakban és drogériákban számtalan formában beszerezhetjük: szárított formája mellett, amelyből teát vagy borogatást készíthetünk, vásárolhatunk krémeket, kapszulákat, samponokat és más termékeket is.

Immunerősítő

A csalán rendkívül jó immunerősítő. Különösen nagy mennyiségben tartalmaz olyan, a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagokat, mint a vas és a szelén, továbbá megtalálhatók benne a karotinok is, melyek amellett, hogy antioxidánsok, serkentik az immunrendszer működését, és segíthetnek testünk fiatalságának megőrzésében. Jó tudni, hogy a csalánban rendkívül nagy adag C-vitamin is található, amely szintén nagyon fontos immunerősítő.

Vízhajtó

Kitűnő természetes vizelethajtó, amelyet számtalan problémára alkalmazhatsz. Főleg húgyúti fertőzésekben lehet nagyon jó hatású, mivel fokozza a vizelet kiválasztását, ezáltal segít, hogy a szervezetből kiürüljenek a betegséget okozó baktériumok. Amellett, hogy tisztítja a belső szerveket, gyorsítja a gyógyulási folyamatot, és enyhíti a megbetegedés kellemetlen tüneteit is. Érdemes csalánteát rendszeresen fogyasztaniuk azoknak, akik hajlamosak vese vagy hólyagkő kialakulására. Tisztító hatásának köszönhetően már korán segíthet kiüríteni a homokot, így megelőzhetjük a későbbi nagyobb gondok kialakulását.
Számtalan más esetben is nagyon jól alkalmazható, például nők számára, amikor a menstruációt megelőző időben lép fel a vízvisszatartás, de magas vérnyomás ellen is.

Allergia ellen

Furcsának tűnhet, de nagyon jól alkalmazható az allergiás nátha tüneteinek enyhítésére is. A csalánban lévő anyagok, mint a kvercetin, képes az allergia esetén termelődő hisztamint gátolni, így megelőzi vagy enyhíti a tünetek kialakulását. Ahhoz, hogy hosszabb távon fejthesse ki hatását akár nagyon erős allergia esetén is, legjobb naponta fogyasztani valamilyen csalánkészítményt.

Prosztatamegnagyobbodás csökkentésére

Szinte minden férfit érint valamilyen formában élete során a prosztatamegnagyobbodás, amelynek rendkívül kellemetlen, zavaró tünetei lehetnek. A csalán erre is adhat megoldást. Ilyenkor a legnagyobb gondot a vizeletürítés jelenti, mivel a megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgycsövet, tehát ezt kell enyhíteni. A csalán hatóanyagai lassítják a prosztata növekedését, sőt még csökkenthetik is a megnagyobbodott szerv méretét, enyhítve a tüneteket.

Külsőleg fájdalomcsillapító

Vásárolhatunk csalános krémeket, de használhatjuk borogatásként is, ha fájdalmakkal küzdünk. A legtöbb mozgásszervi és izomfájdalom enyhítésére alkalmazható. Leginkább ízületi gyulladások és reumás fájdalmak esetén fejti ki gyorsan a hatását, de bármilyen gyulladásos, lüktető fájdalom vagy sérülés kezelésére egyaránt alkalmas.
forrás:otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 150 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 150 db bejegyzés
e év: 1326 db bejegyzés
Összes: 3553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 31
  • e Hét: 945
  • e Hónap: 3315
  • e Év: 217925
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.