Belépés
ennmary.blog.xfree.hu
Nem mondhatom el senkinek, elmondom,hát mindenkinek--- "Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer,......" --Pedig , ...... :) Ennmary x
1972.11.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
Gondolatfalat,....
  2015-04-29 17:05:54, szerda
 
  Azok az emberek, akik megpróbálják megismerni önmagukat - és azok is, akik nem -, kérdéseikre gondolkodással keresik a választ, ahelyett, hogy egyszerűen elfogadnák magukat! Abban a pillanatban, hogy elfogadod olyannak magad, amilyen vagy, az érzéseiddel, gondolataiddal együtt, esélyt kapsz a megismerésre! Első lépésként tehát el kell fogadnod azt, aki vagy, itt, most, emberként. Ha teljesen elfogadod önmagad, képes vagy átélni és átölelni személyiséged minden részét, akkor lehetőséged lesz megváltoztatni azt, amit szeretnél! Így esélyt kapsz a Valóság felfogására.

(A. J. Christian)


Bírd még egy picit. Néha csak elég türelmesnek kell lenni. Kivárni, megvárni, és nem elvárni. Szeretni, és nem abban kételkedni, hogy ami történik, az jó - nem lehet más. Aztán persze van, hogy valamiért még várni kell, valamiért még nincs itt az idő, pedig már ott van az orrod előtt. Érzed az illatát, látod a mosolyát, de tudod, hogy még ki kell tartanod egy picit. Ne kérdőjelezd meg, hogy miért, csak élj. Menj tovább magaddal, mosolyokkal kéz a kézben, nem feladva, harcolva, megküzdve minden egyes akadállyal, néha könnyekig hatódva földre zuhanni, sárba taszítva, csináld végig, mert majd ez hozza az életedbe. Nagy harcosoknak nagy harcos jár. Olyan, aki tudja, hogy milyen az, ha fáj, vagy ha az álmaidat éled. Csak vele mehet igazán, mással nem. De a harcosokat néha hagyni kell, hogy járják az útjukat, hogy kitapossák az ösvényt a saját útjukon.

Jó tanács helyett empátia
Hogyan ne érezzük egyedül magunkat kapcsolatunkban?
Ha este rosszkedvűen érkezünk haza a munkahelyünkről, az arcunkra van írva a lehangoltság, és erre nem jön semmilyen reakció, hanem párunk a szokásos rutinból reagál, ,,na mi lesz a vacsi?", akkor igazán magunkra maradunk a bajunkkal.

Ha kiborulunk valamin, és kifejezzük indulatainkat, de a párunk csak annyit mond: ,,elegem van abból, hogy már megint hisztizel", akkor ismét nagyon egyedül maradunk, megértés hiányában.

Ha részletesen elmesélünk egy érzelmileg megterhelő problémát, és a párunk ezt kedvesen meghallgatja, de aztán elkezd minket hibáztatni, kioktatni, vagy csak jó tanácsokat adni, akkor szintén nem érezzük a támogató együttérzést.

Ha nincs empátia, akkor meg nem értettnek érezzük magunkat, és egyedül maradunk a párunk mellett. Az empátia vagy együttérzés az, amikor a párunk képes verbális és nonverbális jelzéseink dekódolására, és érzékenységet mutat a lelki állapotunkkal szemben.
Természetesen a párok ketten vesznek részt ebben a történetben is. Hiszen ha valaki nem tudja jól kifejezni az érzéseit, akkor nehéz vele empatizálni. Van, aki a látszat fenntartása érdekében mindig pozitív és mosolygós, talán még ő maga sem tudja, hogy mennyi dolog nyomasztja valójában. Van aki duzzog, puffog, vagy képeket vág, de ennél jobban nem tudja megfogalmazni érzéseit, ami szintén nehezen vált ki empátiát, inkább idegesítő. Előfordul, hogy valaki ,,nem engedheti meg" magának, hogy gyengeséget vagy szomorúságot lássanak rajta, ez által nem engedi meg azt sem, hogy együtt érezzenek vele.

Az empátiás készség tanulható. Mindenki számára elsajátítható, ha tényleg szeretnénk ebben fejlődni.

Első lépés az, hogy csendben végig tudjuk hallgatni a párunkat, anélkül, hogy kérdéseket tennénk fel, vagy félbeszakítanánk. Ez már önmagában gondot tud okozni némely párkapcsolatban.

A gyakorlat második része, hogy a párunkat meghallgatva az érzéseire figyeljünk és nem feltétlenül a tartalomra. Ezzel még több gond szokott lenni, mert a párok szeretnek a ,,kinek van igaza" üzemmódban dolgozni és nem a ,,megértésre törekvés" üzemmódban.

Harmadik lépésben egyszerűen megfogalmazzuk, amit látunk rajta és visszajelzést adunk: ,,Látom, mérges vagy. Látom, szomorú vagy. Értem, hogy ideges vagy. Értem, hogy nyugtalanít a dolog." Ez az, ami helyett gyakran a kritika és a jó tanács hangzik el, csakhogy ez nem az érzelmeket célozza, ezért nem hoz megkönnyebbülést. Pedig sokszor a másiknak csak egy érzelmi válaszra van szüksége, hogy értjük, látjuk, hogy mi van benne.

Legvégül biztosíthatjuk párunkat arról, hogy nincs egyedül, egy öleléssel vagy szavakkal is kifejezhetjük, hogy szeretjük. 
 
0 komment , kategória:  15-ben is ...  
a férfi depressziós?
  2015-04-29 16:52:35, szerda
 
  Miből derül ki, hogy a férfi depressziós? II.

Ha a férfiak depressziósak lesznek, gyakran nem mutatják ezeket a tipikusnak nevezhető tüneteket, ezért aztán a mentális szenvedést sokáig nem is lehet észrevenni. Most ebben segítünk.

Figyelmeztető jelek: lelki stresszre testi reakció
Mielőtt komolyabban jelentkezik valakinél a depresszió, a jelei már hetekkel azelőtt észrevehetőek: erőtlenség, kedvtelenség, étvágytalanság, állandó fáradtság és alvási problémák. "A férfiak erőteljesebben észlelik a testi jeleket" - magyarázza Michael Hettich, a hannoveri kórház főorvosa. - Gyakran gyomor- és bélrendszeri problémák jelentkeznek, fájdalom vagy kimerültség, légszomj vagy szokatlanul hosszan tartó megfázás."
A férfiak persze nehezen ismerik fel a jeleket, és értelmezik helyesen, különösen az elején. Sok beteg motiválatlannak és boldogtalannak érzi magát, agresszíven reagál, állandóan késésben és nyomás alatt érzi magát. A legtöbb esetben valamivel ellensúlyozni próbálja a betegséget, az értéktelenség érzése miatt a legtöbbször munkamániával.
És ha ez sem segít, jön az alkohol, egyre nagyobb mértékben, és ahelyett, hogy bevallanák a betegségüket maguknak, a családjuknak vagy a kollégáiknak, inkább üvöltöznek velük. A közvetlen környezetük előbb veszi észre, hogy gond van, ezért ha lehet, a feleségnek, barátnőnek vagy élettársnak kell orvoshoz irányítania - és kísérnie! - a párját, mert magától eszébe sem jutna elmenni. "A férfiaknak annyi a tanácsom, hogy figyeljenek oda arra, mit kér tőlük a közvetlen környezetük" - teszi hozzá Hettich.
Ne higgyünk azoknak a szóbeszédeknek, amelyek még manapság is "női betegségként" emlegetik a depressziót. Régen még súlyosabb volt a helyzet, és csak lassan tört meg a jég, mire a férfiak is felvállalták a betegségüket. Az gyakran nem elég, ha tisztában vannak vele, segítség kell. Jó példa az egykori német válogatott focikapus, Robert Enke példája, aki tudott a betegségéről, de magában tartotta, és 2009-ben inkább az öngyilkosságba menekült.

Még drámaibb példáért még ennyire sem kell visszamenni az időben: a súlyos betegből tömeggyilkos lett, amikor a Germanwings depressziós másodpilótája idén márciusban az Alpok szikláinak irányított egy utasszállító repülőgépet, 160 emberrel a fedélzeten. A férfiak attól félnek, hogy betegségük miatt megbélyegzik őket, pedig éppen akkor nem fogják ezt tenni az emberek, ha időben segítségért fordulnak.
A terápia fontossága: az első lépés
A legtöbb beteg először a háziorvosához fordul, akinek fel kell ismernie a testi tünetek mögött meghúzódó depressziót, és közben kizárnia minden más betegséget. Ez nem könnyű feladat. "Ha az orvos nem talál szervi betegséget, akkor résen kell lennie, és el kell kezdenie utánajárni a dolgoknak" - mondja Hettlich. Milyen terhelést kap a munkahelyén, otthon, iszik-e alkoholt stb.

Ezután pszichológushoz küldi, aki terápiát javasol majd, mellette esetleg antidepresszánst is felír. Enyhe, és középsúlyos depresszió esetén a pszichoterápia magában is ugyanolyan jól működik, mint a gyógyszerek. A súlyos vagy krónikus depresszió esetén már egy kombinált terápia a hatásos gyógymód.
A pszichoedukáció nem más, mint egy oktatási módszer, amely hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat a terápia előtt. Ennek során elmagyarázzák a betegnek, mit kell tudnia a betegségről, hogyan lehet kezelni, és hogyan lehet felismerni tüneteket, hogy időben tudjon segítséget kérni. Sőt, bizonyos intézményekben - ugyancsak több hónap alatt - konkrét stratégiákat is elsajátíthatnak a depresszió és az agresszió ellen.

Hogyan viselkedjünk a depressziós emberrel?
Aki már találkozott, netán élt olyan emberrel, aki gyakran feszült, az pontosan ismeri annak állapotait és fázisait. Összeszedtük a leggyakoribb tüneteket, ezekre kell figyelni a kívülállóknak, főleg ha két hét után sem javulnak: túlzott igénybevételből fakadó feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, megnövekedett alkoholfogyasztás, kimerültség, kedvetlenség, szomorúság, szorongás, kihátrálás az emberi kapcsolatokból.

Lehet, hogy csak átmeneti hangulatváltozásról van szó, de ez már lehet a depresszió előszele is. A későbbiekben nagyon fontos, hogy az öngyilkossági szándékot, és annak bejelentését mindig vegyük nagyon komolyan! Ne adjunk tanácsokat, bármennyire jó szándékkal tennénk!

A betegség ebben a fázisában ugyanis már orvosi segítséget igényel, mert a depresszió sok esetben valóban öngyilkosságban végződik. Semmit sem érnek az olyan frázisok, mint a "szedd már össze magad!", vagy "pihend ki magad!", pláne a "lesz ez jobb is, hidd el!" A depresszió ugyanis nem az akaraterő betegsége, és a rövid távú kikapcsolódás sem szünteti meg a tüneteket.

A beteg, orvosi segítség nélkül nem csak saját magának jelent óriási terhet, hanem környezetének is. Családok és barátságok eshetnek szét. Ezért akkor is erőltetnünk kell az orvosi kezelést, ha erős ellenállásba ütközünk a beteg részéről. Az orvos ugyanis nemcsak magának a betegnek tud segíteni, hanem azoknak is, akik körülötte és vele élnek.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
Gondolatfalat,.
  2015-04-29 16:43:32, szerda
 
  Várunk... és közben szépen... lassan eltelik az Életünk...
"Várunk... Az idő múlik... De mi csak várunk...
A pillanat elmúlik és a múlt része lesz... És mi csak várunk...
Várjuk... hogy elmúljon a hideg... hogy elálljon az eső... hogy véget érjen a fárasztó nap... hogy elteljen a hét... hogy hazamehessünk... hogy elmehessünk... hogy egy jobb helyen legyünk... hogy elmúljon az unalom... hogy elmúljon a bánat... hogy megértsük... hogy elfelejtsük... hogy megbocsássunk... hogy megbocsássanak... hogy kisüssön a nap... hogy eljöjjön az igazi... hogy viszont lássuk Őt... hogy eljöjjön a nagy nap...hogy eljöjjön a nagy lehetőség... hogy erősek legyünk... hogy megmerjük tenni... hogy változzanak a dolgok... Várjuk... hogy elkezdődjön... várjuk... hogy elmúljon...
Csak várunk... Mindannyian mást... És sokszor csak a várakozásnak élünk, amely betölti mindennapjainkat... óráinkat... perceinket... és eközben elfelejtünk a pillanatnak élni... Elfeledkezünk a pillanatról, amely a kezünkben van... amely mindvégig a kezünkben volt... és közben elillan... Várunk... és közben szépen... lassan eltelik az Életünk..."Magad is örök változás vagy. Miért kívánnád a többiektől, hogy olyanok maradjanak, amilyennek megszeretted őket?"
(Hioszi Tatiosz)


"Kibírtam száz és száz próbát, átléptem megannyi akadályt. Nevettem, sírtam. Voltam boldog, és voltam szomorú. Hibáztam sokszor, de volt, hogy helyesen cselekedtem. S volt hogy rosszul ítéltem meg embereket. Beleszerettem, s odaadtam a szívem olyan valakinek, aki azt sem érdemelte volna meg, hogy ránézzek. S aki a szívemért bármit megtett volna, volt, hogy észre sem vettem ott... Összetörtek, padlón voltam. Felálltam segítség nélkül, majd segítettem valakinek, aki szintén padlón volt. S volt, hogy épp egy ilyen személy taszított újból a földre. Újból felálltam, és képes voltam újra mosolyogni. Többször összetörték még a szívem, s emiatt volt, hogy zárkózott voltam. Voltam nagyszájú, és voltam félénk nyuszi. Voltak mélypontjaim, és voltak pillanatok, amikor mennyországban éreztem magam. De mindezek ellenére büszke vagyok magamra. Mert a hibáimmal együtt, mindig, minden pillanatban én voltam. És vállalom, amiket tettem, vagy nem tettem. Teljes mértékben, száz százalékban önmagamat adtam. Mind akkor, mikor a padlón voltam, mind akkor, amikor valakit felsegítettem onnan. És akkor is, amikor szerettem, pont úgy, mint amikor nevettem magamon."


 
 
0 komment , kategória:  15-ben is ...  
Pajzsmirigyrák
  2015-04-29 16:34:42, szerda
 
 A pajzsmirigy része az endokrin rendszernek. Ez a kicsi, pillangó alakú mirigy a torok két oldalán helyezkedik el (bal és jobb lebeny). A pajzsmirigy bal és jobb lebenyét összekötő rész az isztmusz. A pajzsmirigy által termelt hormon a tiroxin, melynek fontos szerepe van az anyagcsere, vérnyomás, pulzusszám, testhőmérséklet és testsúly szabályozásában.

Az endokrin rendszer leggyakoribb rákos elfajulása a pajzsmirigyrák, melynek incidenciája növekvő tendenciát mutat a fejlett világban.

A pajzsmirigyrákot mikroszkopikus megjelenése alapján kategorizáljuk. Ez alapján megkülönböztetünk papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus típust.

A leggyakoribb a papilláris pajzsmirigyrák, mely az esetek kb. 80%-ában fordul elő. Szerencsére ez a legkevésbé veszélyes fajtája a pajzsmirigy daganatoknak, a betegség lassan terjed és jó eséllyel gyógyítható.

A medulláris pajzsmirigy daganat kb. 5-10%-ban fordul elő, gyakran terjed át a környező szervekre. A pajzsmirigyrákok ezen típusa még viszonylag jól kezelhető, amennyiben nem ad áttétet a nyaki nyirokcsomókba, a 10 éves túlélés 90% körül alakul.

A follikuláris pajzsmirigy daganat előfordulási gyakorisága 10% körül alakul, ebben a típusban a legvalószínűbb az áttétképződés (nyaki nyirokcsomók, csont, tüdő). Fiataloknál a 10 éves túlélés 95% körül alakul, idősebb korban romlik a túlélés esélye.

A pajzsmirigyrákok legagresszívabb formája az anaplasztikus típus, melynek kezelése meglehetősen nehéz, éppen ezért kedvezőtlen prognózis jellemzi.

A pajzsmirigyrákok ritka típusa a pajzsmirigy limfóma, mely a pajzsmirigy immunsejtjeiből kiinduló rosszindulatú megbetegedés.

A pajzsmirigyrák főbb rizikófaktorai:
-genetikai tényezők
-40 év feletti életkor
-nőknél gyakoribb az előfordulása
-radioaktív sugárzás

A pajzsmirigyrák legfontosabb tünetei:

-csomó kialakulása a torok környékén
-köhögés
-rekedtség
-nyaki fájdalom
-nyelési nehézség
-duzzadt nyirokcsomók a nyakon

Pajzsmirigyrák diagnosztizálása

A pajzsmirigyrákot fizikális vizsgálatokkal és labor tesztekkel, de biztosan csak szövettannal lehet diagnosztizálni:

-nyirokcsomók kitapintása
-pajzsmirigy funkciók (T4, T3RU, TSH)
-thyroglobulin
-ultrahang vizsgálat
-izotóp vizsgálat
-biopszia
-vér kalcium és foszforszintje
-vér kalcitonin szintje
-laringoszkóp

Pajzsmirigyrák gyógyítása

A kezelés módja a pajzsmirigyrák fajtájától függ. Jelentősen befolyásolja a kezelést, ha a betegség tovább terjedt és áttét alakult ki.

Lehetséges kezelési módok:

-sebészeti beavatkozás (a pajzsmirigy teljes eltávolítása)
-radioaktív jód kezelés, mely szintén teljes mirigypusztulást eredményez, de előtte jódhiány állapotot célszerű kialakítani, hogy a mirigy majd az összes radioaktív izotópot felvegye
-sugárkezelés
-kemoterápia
Bár a pajzsmirigyrákok többségének prognózisa kifejezetten jó, a betegség kiújulásának valószínűsége kb. 30%, ezért különösen fontos a megfelelő után követés (még a sikeres eradikáció után 1 évvel is!). A hormonpótlás pedig egész életre szóló feladat és kötelesség.

 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
gondolatok....
  2015-04-29 16:23:43, szerda
 
 Az igazán nagy harcok nem mások előtt zajlanak, hanem mélyen, legbelül. Olyan csatákat vívunk, amikről mások talán nem is tudnak, hiszen nem érzékelik, mi meg inkább megtartjuk őket magunknak. Azt hiszik, hogy ismernek, de csak a felszínt látják. Ítélkeznek, közben semmit sem tudnak. Nem látják azokat a könnycseppeket, amik meg sem születnek, csak belülről kínoznak. Ők bizony a legalávalóbbak. Szétrombolnak mindent benned, fájdalmat okozva, miközben soha nem születnek meg.
Oravecz Nóra

Az út nem az ajtón túl kezdődik...
Hanem éppen ott, ahol állsz. A lábad alatt. És ha nem lépsz, akkor az ajtóig sem jutsz el. Lehet, hogy kevésnek érzel egy lépést, de ha azt sem teszed meg, sosem látod meg az utat az ajtón túl. És a holnapot sem. Mert a holnap sem "majd" kezdődik, hanem most. Ma. Minden holnap a mában indul, és lehet, hogy kevésnek tűnik a mai tett, de holnap látod az eredményét. A mai "kevés" a holnap "mindene" lesz. Csak indulni kell. A mában. Az ajtó felé...
A holnap felé...
Csitáry-Hock Tamás

"Mielőtt az ember képes lenne másokkal törődni, először a saját bőrében kell jól éreznie magát. Hogyan adhatsz szeretetet, ha a saját életedet sem szereted?"
(Fabio Geda)

"Vigyázz, hogy kit engedsz magadhoz közel. Mert előfordul, hogy olyanok kerülnek közel a szívedhez, akik nem érdemlik meg a szereteted. A jó arcukat mutatják feléd sokáig. De ne aggódj, idővel úgy is rájössz az igazságra, hogy kik is ők valójában. Megszerettetik magukat, majd hátba döfnek egy váratlan pillanatban. És úgy érzed az egyik feled meghalt. De soha ne légy szomorú ilyen emberek miatt!"


Children of Distance - A pokol pora Link


Miért fizetsz a terapeutádnak?

A fenti cím beszédes; talán többet is mondd a kelleténél. Ezért szeretném az elején tisztázni: ez a cikk nem a terapeuták kritizálásáról szól, sem pedig az egyes terápiás iskolák vagy módszerek fikázásáról. A változatosság kedvéért most ,,kliens oldali" megközelítésben nézzük meg, hogy mivel is lehet eltölteni azt a heti 50 vagy 60 percet, amit általában terápiának nevezünk.

A kérdés azért fontos, mert pusztán abból, hogy egy szobában összezárunk egy klienst meg egy terapeutát, még pontosan ugyanúgy nem lesz pszichoterápiás munka, mint ahogy abból sem lesz vakbélműtét, hogy egyazon szobába eresztünk be egy beteget és egy sebészt. Arról, hogy mit tegyen vagy ne tegyen a terapeuta azért, hogy a terápia valóban hatékony legyen, már nagyon sokszor írtam (pl. itt, itt, itt vagy itt). Azonban kettőn áll a vásár: ha példának okáért a vakbeles beteg nem hajlandó levetkőzni és egy helyben maradni, akkor nincs az a zseniális sebész, aki a szobában körbeszaladgáló, felöltözött beteget megoperálja.

A pszichoterápiában is fontos a ,,levetkőzés" és az ,,egy helyben maradás" csak épp nem testi értelemben. Mindaddig, amíg egy kliens nem tudja vagy nem hajlandó lecsupaszítani a lelkét a terapeutája előtt, nem lehet vele érdemi munkát végezni. Csakúgy, mint akkor, ha a kliens állandóan ,,elugrik", amikor közelít felé a terapeuta ,,szikéje" - azaz a kérdései, felvetései, meglátásai.

Az elugrás legszélsőségesebb módja az, ha a kliens nem jelenik meg a terápiás órán: vagy mert úgy döntött, hogy kilép a terápiából, vagy mert az adott alkalmat szabotálja el, akár tudatosan, akár tudattalanul (pl. azzal, hogy ,,elfelejti" az órát). Ennél azonban vannak kifinomultabb eszközök is. A kliens önfeltárása nem fekete vagy fehér, azaz olyasmi, ami vagy megvan, vagy nincs. Számos fokozata lehetséges; olyan ez, mintha egyre mélyebbre ereszkednénk alá egy titkos kincseket rejtő tárnába. Minél mélyebbre hatolunk, annál gazdagabban térünk majd vissza a felszínre.

buvarok.jpgA következőkben az önfeltárás fokozatait vesszük sorra, elindulva a felszín felől a mélység irányába. Minél mélyebben tudja és hajlandó a kliens önmagát feltárni (elsősorban nem is a terapeuta, hanem önmaga előtt), annál hatékonyabb a terápiás munka: annál előbb lehet elérni a célként kitűzött változást.

Fontos látnunk, hogy ezek a szintek nem az egyes ember állandó tulajdonságai. Lehetnek ugyan terápiás időszakok, amikor valaki hétről hétre ugyanazon a szinten dolgozik, de minden további nélkül megtörténhet az oda-vissza ugrálás a szintek között, akár egyetlen alkalmon belül is. Az, hogy egy perce beláthatatlan mélységekben jártam, nem garantálja, hogy e pillanatban is ott vagyok, nem pedig a felszínt kapirgálom. (Erről mind terapeutaként, mind kliensként bőven van saját tapasztalatom.) Ilyenformán a terápiás óra minden egyes pillanatában mind a terapeuta, mind a kliens fölteheti a kérdést: Hol járunk most éppen, ebben a pillanatban? Olyan mélységben, ahol már valódi terápiás munka folyik, vagy csak szaladgálunk fel-alá a szobában, és terápiának nevezzük az egy légtérben töltött időt?

A terapeuta szakmai felelőssége, hogy fölismerje, milyen szinten mozognak épp, és annak megfelelően cselekedjen (vagy épp ne cselekedjen, csak várjon türelemmel).

A kliens ugyanakkor azzal a kérdéssel szembesülhet, amit én szögeztem neki a címben az Olvasónak:

- Voltaképpen miért is fizetek én a mai alkalommal? - És hogy valamiért vagy semmiért, annak nem kis része önmagán, nem a terapeután múlik.

Ami nem terápia


Számos módja van annak, hogyan töltheti el együtt idejét a kliens és a terapeuta anélkül, hogy ezalatt az idő alatt valódi terápiás munka folyjon. Jobb esetben az ilyen időtöltést legalább a terapeuta észreveszi - rosszabb esetben ő sem. Az alább felsorolt szinteken - meggyőződésem szerint - nem történik terápia, legfeljebb annak előkészítése.

0. Értekezés
Ezt azért tekintem 0. szintnek mert itt személyes bevonódásról egyáltalán nem beszélhetünk. A kliens eszmefuttatást tart valamilyen elméleti témáról. Ez lehet politika; lehet bármilyen tudományos, technikai vagy társadalmi kérdés; elmerülhet a filozófiai és teológiai levezetések dzsungelében; sőt ide tartozik a pszichológiai és pszichoterápiás modellek tárgyában tartott székfoglaló is. Nem a téma határozza meg a mélységet (pontosabban annak hiányát), hanem az, hogy az előadottak a klienst mindössze annyira érintik személyesen, mint rajta kívül bármely más embert.

1. Ismeretterjesztés
A kliens részletekbe menően mesél valamiről, amihez ért, ami érdekli. Ez lehet a munkája, a hobbija; lehet élőszóban előadott olvasónapló egy nemrég olvasott könyvről; mesélhet az új autója extráiról, vagy bármi egyébről. Nagy a kísértés, ha a felvetett téma történetesen érdekli a terapeutát; hosszú perceken vagy akár órákon keresztül lehet jólesően dagonyázni a személyes bevonódást szinte teljes mértékben nélkülöző információdömpingben.

2. Sztorizás másokról
Eric Berne az Emberi játszmákban a ,,Hát nem borzasztó?" címet adta az egyik legnépszerűbb időtöltésnek. A kliens gyakran kezdeményezi ezt, vagy valami ehhez hasonló programot a terápiás óra során: anekdotákat mesél a nagyapja katonakoráról, a szomszéd lehetetlen szokásairól, a munkahelyén történt szörnyűségekről, és arról, hogy mit látott idefelé a villamoson. A történetek lehetnek pozitívak is, például, hogy milyen aranyosat mondott a gyereke, de felkavaróak is: hogy hogyan veszekedtek egymással múlt vasárnap a szülei. A közös nevező, hogy a bevonódás mértéke csekély: a kliens megfigyelője volt az eseményeknek, esetleg elhanyagolható mértékben résztvevője.

3. Sztorizás önmagáról
Eggyel beljebb van az, aki legalább főszereplője a saját meséjének. E mesék közé tartozik az ,,Ez történt a héten" jellegű epizódok sorakoztatása, a nyári élmények megosztása, illetve évekkel vagy évtizedekkel ezelőtti történetek elmesélése. Ezekkel a gond mindössze annyi, hogy e sztorik az önismeret és a személyiségfejlődés szempontjából szinte tökéletesen érdektelenek. Ha a terapeuta megtalál fogást találni valamelyik eseményen, és mondjuk rákérdez a megélt érzelmekre, gyakran jelzi vissza a kliens, hogy ,,ja, semmi különös, hagyjuk is". Aztán jön a következő mese, amely pontosan ugyanilyen fontosságú.

4. Igazságtétel keresése
A világ igazságtalan, és teljesen érthető, ha valaki ezt rossz néven veszi. A terápiás órán ez gyakran olyan formában jelenik meg, hogy a kliens panaszkodik arról, hogy a jelenben vagy a múltban milyen sérelmek, bántások érték családtagok, ismerősök, kollégák vagy ismeretlenek részéről. A panaszáradat célja, hogy maga mellé állítsa a terapeutát, mintegy bírói szerepbe helyezve őt: igazolást keres saját álláspontjára, sérelme jogosságára, illetve értékrendjére, amely szerint a másik ember viselkedése elfogadhatatlan. A fókusz tehát nem önmagán van, hanem a másik fél viselkedésén, s mint ilyen, tökéletesen alkalmatlan a terápiás munkára.

A fenti szinteken a terapeuta annyit tehet, hogy türelmesen kivár, illetve egy-egy ,,csalogató" mondattal vagy gesztussal próbálja elcsábítani a klienst a mélyebb munka felé. Nem állítom, hogy a terapeuta empátiája és felkészültsége teljesen irreleváns lenne e folyamatban, de van, hogy a kliens Bizalmatlanság-abúzus sémája vagy elkerülő magatartása miatt hónapokig nem lehet meghaladni ezeket a szinteket; a kliensnek egyszerűen ,,ki kell engedni", meg kell érnie a mélyebb munkára.


Ami már majdnem terápia


A következő három szinten a személyes bevonódásról legalább annyit el lehet mondani, hogy van. Emiatt a terapeuta játéktere is nagyobb, és a kliens lehetőséget kap arról, hogy közelebb kerüljön önmagához, valamivel többet megértsen saját magából. A személyiségszintű változástól azonban ez is olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

5. Problémakezelés
A kliens valamely konkrét döntési helyzetben tényleges segítséget kér: legyen szó párkapcsolati krízisről, munkahelyváltásról, egészségügyi beavatkozás felőli döntésről vagy bármi hasonlóról. Ebben az esetben a behozott probléma nem ,,fedő sztori", hanem valóban releváns, valóban a sajátja és valóban aktuális. Mivel az élet nincs tekintettel arra, hogy a kliens épp terápiába jár, hanem zajlik a maga ütemében, problémakezelésre bármikor sor kerülhet a terápia során. Nincs is vele baj, vannak is rá megfelelő eszközök. Csak fontos tudni mindkét félnek, hogy ez nem az önismeret és a személyiségfejlődés szintje; a probléma megoldása vagy a döntés meghozatala után (tartson ez félóráig vagy három hónapig) el- vagy vissza kell találni a valódi terápiás mélységig.

6. Panaszkodás
Ez annyiban hasonlít az önmagáról való sztorizáshoz, hogy az elmondottaknak ő maga a főszereplője, annyival viszont mélyebb régiókat érint, hogy a kliens nem a külső történések szintjét ragadja meg, hanem az átélt fájdalmak és sérelmek valódi, belső élményéről beszél. A fókusz tehát önmagán, a saját megélésén van. Ami azonban hiányzik, az a viselkedés és az érzelmek visszatérő mintázatainak felismerése. A kliens sorolja a fájdalmait - de ennél előrébb, ennél beljebb nem jut. A terapeuta empatikusan hallgatja és elfogadja őt, és próbál rákérdezni vagy rámutatni az összefüggésekre - inkább kevesebb, mint több sikerrel.

7. A viselkedés belátása
E szinten az önreflexió nagyobb: a kliens belátja, viselkedésében vannak visszatérő elemek, és hajlandó beismerni önmagának, hogy e minták némelyike diszfunkcionális, tehát változásra szorul. Ő, és nem a főnöke, az anyósa, a kamasz gyereke vagy a politikai helyzet. Tehát látja saját szerepét a problémákban - új összefüggések felismerésére azonban nem nyitott még. Ez a szint gyakran a reménytelenség és a kétségbeesés szintje: a kliens menthetetlennek érzi magát, és beletemetkezik az önvád változatos szólamaiba.

Összességében e szintekről az mondható el, hogy a kliens már látja, de nem érti önmagát. Mindenesetre a látás az első lépcső a megértés, majd a megalapozott változás felé.


Ami már terápia


A következő két szinten már kétségtelenül terápiás munka zajlik.

8. Kapcsolati minták felismerése
Eggyel feljebb a kliens a saját diszfunkcionális viselkedésének visszatérő mintázatait ismerte fel. Itt már a személyes kapcsolataiban - mint rendszerekben - látja meg az ismétlődő mintákat, s megérti azok valódi természetét. Ha mind ő, mind a terapeuta beszélik a tranzakcióanalízis nyelvét, akkor a kliens képes beazonosítani saját játszmáit. Képes erre - azonban a játszmákat generáló sorskönyvet még nem látja át, a diszfunkcionális viselkedést generáló hiedelemrendszerére még nem reflektál.

9. A kognitív modell alkalmazása
A kliens megérti és alkalmazni tudja életében a kognitív modellt: felismeri NAG-jait (negatív automatikus gondolatait), képes rájuk adaptív válaszokat kidolgozni, felismeri jellegzetes kognitív torzításait, feltárja hiedelemrendszerét, megérti annak belső összefüggését, és képes adaptív hiedelemrendszert kiépíteni. Ez már valóban nagyon komoly munka, és le a kalappal minden kliens előtt, aki elég elszánt ahhoz, hogy ezen cseppet sem könnyű szinten aprólékos munkával dolgozzon önmagán. Ami hibádzik: a hiedelemrendszer élettörténeti gyökerei és a jelenlegi életeseményekre való kihatásai csak korlátozott figyelmet kapnak, így limitálják a változás lehetőségét is.


Ami mély terápia


A következő két szint valójában kaphatná ugyanazt a sorszámot, mert az itt dolgozó kliensek nem eltérő mélységekben járnak, csupán eltérő eszközökkel dolgoznak. Mindkét szint a pszichoterápia magasiskolája - és e kifejezés itt nem a terapeuta felkészültségét dicséri, hanem a kliens bátorságát és kitartását, amivel elmerészkedik ezekre a sokszor fájdalmas szintekre, ott megveti a lábát, és állhatatosan küzd önmaga gyökeres változásáért.

10. A sématerápia modelljének alkalmazása
A kliens nemcsak kezelni tudja NAG-jait, hiedelmeit és rossz érzéseit, hanem mindezeket komplex összefüggésrendszerben látja át: felismeri, hogy a NAG-ok, hiedelmek és rossz érzések mely korai maladaptív sémákból és/vagy sémamódokból erednek (az ún. sémamódok külön világot alkotnak a sématerápia kiterjedt birodalmán belül; ezeken az oldalakon még nem esett róluk szó); felismeri, hogy milyen maladaptív megküzdési móddal tartja fenn e sémákat; tudatosítja minden egyes sémájának és sémamódjának gyerekkori eredetét, és világosan látja a különbséget a séma által felkínált illúzió, illetve a valóság között.

11. Elsődleges folyamatokra való reflexió
Ismételjük meg: e szint nem mélyebb, mint a sémáké, csak más. Itt a munka a szimbólumok világában történik, ott, ahol nem az ún. másodlagos folyamatok (a logika, a ráció, a beszéd) kapják a főszerepet. Ebben a régióban a terapeuta és a kliens által megdolgozott ,,munkadarabok" a kliens álmai, testi érzései, fantáziái, belső képei; az, hogy ezeket hogy éli meg, illetve ezek megdolgozása. A munka többnyire valamilyen módosult tudatállapotban zajlik. Fontos szerep jut a belső tartalmakra adott asszociációknak és interpretációknak (értelmezéseknek); ezek a klienst új belátásokra vezetik el önmagáról, és megnyitják előtte a változás útját.


Ami a cél


Terápiába az ember szinte mindig azért megy, mert ,,úgy tapasztalja, hogy valami nem stimmel vele", és szeretné, hogy stimmeljen. A terápia célja tehát a változás - ez zajlik azon a szinten, amit én a fenti logikában utolsó helyre teszek:

12. Új belátáson alapuló új, adaptív viselkedés
Hogy az új belátások kognitív úton vagy szimbolikus munkával jöttek létre, az e szempontból lényegtelen. Ami számít, hogy e belátások új, adaptív viselkedésminták kialakításához vezetnek. Persze nem maguktól, hanem sokszor izzasztó viselkedésterápiás feladatok kitartó teljesítése révén. Az új viselkedések pedig - túl azon, hogy sok esetben már önmagukban beteljesítik a terápia célját - visszahatva megerősítik az új hiedelemrendszert (amint a régi, diszfunkcionális viselkedések is megerősítették, s így fenntartották a maladaptív hiedelmeket). Az új, adaptív hiedelmek pedig - a kognitív modell értelmében - pozitív érzéseket okoznak - vagyis a kliens szubjektíve jobban érzi magát, mint a munkát megelőzően. Urambocsá', még a boldogságot is megtapasztalja.

A kérdés, emlékezz vissza, ez volt: Miért fizetsz a terapeutádnak?

Azért, hogy elkötelezett kísérőd legyen azon az úton, amely téged e változásokhoz elvezet. Ebben a folyamatban rengeteg felelősség hárul rá, mind emberileg, mind szakmailag. De hogy az úton te leülsz az árokszélre, esetleg visszafelé indulsz el, avagy megküzdve fáradtsággal, csüggedéssel, félelmekkel sőt rettegéssel, kitartóan haladsz előre - ennek felelőssége kizárólag a tied.


 
 
0 komment , kategória:  15-ben is ...  
egy kis torna , és róla :) /3
  2015-04-29 16:00:17, szerda
 
  Mitől vagyunk elhízva?Link
Az elhízás már népbetegségnek számít, szív- és érrendszeri problémák elősegítője és a cukorbetegség kiváltója is lehet.

Csak napi 10 perc az életedből... Zsírfelesleg van a combodon? Hát így meg tudsz szabadulni tőle az már biztos. Hoztunk nektek egy bombasztikus zsírrobbantó módszert, amivel örökre búcsút inthetsz a zsírfeleslegnek a combodon!
Link


Étvágycsökkentő és zsírégető spray! - amit -
Inzulinrezisztencia, és metabolikus szindróma esetén kötelező a nyelved alá fújni!

Lapos-has diéta
Zsírok, szénhidrátok, fehérjékAmikor fehérjét fogyasztunk, akkor az emésztés során ezek a fehérjék szétesnek aminosavakra (ideális esetben) vagy nagyon rövid, néhány aminosavból álló töredékekre. Így szívódnak fel és azután a szervezetünk sejtjeiben ezekből az aminosavakból teljesen új fehérjék szintetizálódnak. Pontosan olyanok amilyenekre szükségünk van. ,,Csodálatos dolog, csodásabb nem is lehet, bármit is egyél meg egyenlő lesz veled". Ez volt a nagy rejtély, ami a még a felvilágosodás korabeli kémikusokat is izgatta.

Azok az aminosavak, amiket a szervezet nem tud hasznosítani, azok cukorrá alakulnak át és úgy hasznosulnak, mintha cukrot ettünk volna (a folyamat neve: glukoneogenezis = cukor újragyártás). Ez a legdrágább módja a szénhidrátok bevitelének, és ebből is világosan látható, hogy a fehérjék kalória tartalma megegyezik a szénhidrátok kalória tartalmával.

Az ajánlott napi fehérje bevitelünk általában 0,7-1 g/testsúlykilogramm. Bizonyos betegségekben (leggyakrabban vesebetegségek) ezt a bevitelt akár 0,4g/tskg-ra is le kell csökkenteni. Aminosavakat azonban szervezetünk is tud szintetizálni nyolc kivételével. Ezért ezt a nyolcat esszenciális aminosavaknak nevezzük (ezek: Izoleucin, Leucin, Lizin, Metionin, Fenil -alanin, Treonin, Triptofán,Valin).

A fehérjéket nem raktározzuk, hanem beépítjük szöveteinkbe. A legnagyobb beépítő az izomszövet.
A szénhidrátokból sem tudunk sokat elraktározni. A máj maximum 120g glikogént (összetett szénhidrátot) képes elraktározni, és egy keveset az izomszövet is. A szív, az agy és a vesék óránkét 10 g szénhidrátot fogyasztanak, tehát 10-12 óra alatt a glikogén raktárainkat le tudjuk nullázni. Ezért kell naponta 135g szénhidrátot okvetlenül elfogyasztanunk (ez nem cukrot jelent, hanem összetett szénhidrátokat, keményítőket), amikből a szervezet csak lassan szabadítja fel a cukrot, éppen amennyire szüksége van.

Ha a szénhidrát fogyasztásunkat ez alá a szint alá csökkentjük, akkor is a fent említett három életfontos szerv számára a szervezetünk biztosítani fogja a megfelelő mennyiségű cukrot, méghozzá úgy, hogy a saját izom fehérjéit kezdi el lebontani a már említett módon, s ebből készíti el a szükséges cukormennyiséget létfontos szerveink számára.

A harmadik nagy játékos a zsír. Ez az egyetlen formája a kalóriák szinte korlátlan elraktározásának. A zsírok kétszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok. A táplálékkal bevitt zsírok is kisebb zsírsavláncokká bomlanak, majd felszívódva (egy bonyolult mechanizmus révén) a májban újra szintetizálódnak. Ami nem kell, az feleslegként a zsírsejtekbe kerül, melyből negyven-ötven milliárd van a testünkben, de a nagyon kövér emberekben a zsírsejtek száma akár 400 milliárdra is emelkedhet.
Ezért van az, hogy ha valaki nagyon meghízott, de azután lefogy, akkor is őt ,,lefogyott kövér embernek" kell tartanuk, aki, ha nem vigyáz a diétájára, nagyon hamar visszahízik, hiszen a zsírsejtjeinek a száma nem csökkent, csak ezek a sejtek kiürítették a fogyás során bennük lévő zsiradék nagy részét. Ha sok fehérjét eszünk, abból cukor lesz, a cukorból pedig zsír, de visszafelé ez nem működik. A zsírból az ember nem képes fehérjéket szintetizálni és cukrot sem. Minden feleslegesen bevitt kalória a ,,zsírtóban" végzi, amiből könnyen fejlődhet ki a ,,zsírtenger".

Vajon nincs itt beépítve egy fék, ami gátat vethetne ennek a folyamatnak?

Valószínűleg van és ezek a leptineknek nevezett molekulák. Ezek ,,mondják meg" az agynak, mekkora a testünk. Ez a finom szabályozó mechanizmus azonban könnyen elállítódhat, és ekkor már a test zsírtartalmának a növekedését nem fékezi semmi sem, csak a saját tudatunk.

Az elhízás tehát súlyos betegség. Nagyon komolyan kell vele foglalkozni. A mai modern táplálkozásunk az elhízás betegség meleg ágya. Ne faljuk fel se ,,Amerikát", sem mást, inkább csak együnk mértékkel. Minél természetesebb egy táplálék, annál kevésbé hizlal, annál egészségesebb, sőt, annál finomabb. Változtassunk! Most, azonnal!


Napi 7 perces gyakorlat, és átváltozik a tested (videó)Link

Fogyókúrás módszerek
A legtöbb diétás, fogyókúrás módszer kissé megkésve a tengerentúlról érkezik hozzánk. Nézzük meg, milyen hatásai lehetnek az egyes fogyókúrás módszereknek.

1, Vércsoport diéta

A vércsoport diéta elméleti háttere, hogy a lektin nevű fehérje, mely a gabonában, húsokban és tejtermékekben egyaránt található, másként hat a különböző vércsoportú emberekben és a nem megfelelő kölcsönhatás következménye számos probléma, köztük az elhízás is.

Az ,,A" vércsoportú embereknek sok zöldséget kell fogyasztaniuk és mellőzni a vörös húsokat és a tejtermékeket. A ,,B" vércsoportúaknak kerülniük kell a gabonákat, viszont több tejterméket kell fogyasztaniuk. Az ,,AB" vércsoportúak a kettő között vannak. A 0-s vércsoportú embereknek sok húst kell enniük.

Jelenleg semmilyen evidencia nem támasztja alá a vércsoport diétát, azonban fontos táplálék csoportok megvonása a szervezettől nem támogatja annak egészségét és a megfelelő energiaszint biztosítását.

2, Tisztító programok

Az általában 3 hétig tartó tisztító, méregtelenítő program alapját a természetes, friss, növényi alapú táplálkozás alkotja. A diéta során naponta kétszer kell folyékony formában zöldségeket fogyasztani (leves vagy turmix) és naponta egyszer szilárd formában.

Az ilyen típusú diéta, ha megfelelően végezzük, hatásos lehet, főleg ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk a zöldségeket. A zöldségek széles választéka biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat és folyadék mennyiséget.

dr. Robert Young az ilyen típusú diéták mellé sok olíva olajat, jó minőségű sókat és megfelelő mennyiségű rost bevitelt javasol. Természetesen a testmozgás is fontos része a programnak.

3, Atkins 2 módszer

Az Atkins diéták lényege a nagy mennyiségű fehérje bevitel mellett az alacsony szintű szénhidrát fogyasztás. Ez a módszer beindítja az ún. ketózis folyamatát, melynek során a szervezet az elraktározott szénhidrátokat használja fel energiaforrásként.

Az Atkins diéta 2-es formája egészségesebb, mint az eredeti, mivel enged némi szénhidrát bevitel (barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér). Az Atkins 2-es módszer határozottan jobb az elsőnél, de egészségesnek nehezen mondható, mivel az ilyen szigorú szénhidrát megvonásnak és túlzott fehérje és zsír bevitelnek komoly mellékhatásai lehetnek.

4, Limonádé diéta

A limonádé diéta lényege, hogy 10 napig csak egy speciális méregtelenítő koktélt szabad inni, mely juharszirupot, limonádét, szűrt forró vizet és cayenne paprikát tartalmaz. Az elmélet szerint a limonádé segíti a súlyvesztést, a cayenne paprika gyorsítja az anyagcserét és a véráramlást azokon a területeken, ahol szükség van a méregtelenítésre. A juharszirup pedig energiát biztosít.

Ez a diétás módszer nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és rostot. Ráadásul minden diétás programnak legalább napi 600 kalóriát kell biztosítania. Az ilyen drasztikus energia megvonás komoly mellékhatásokkal járhat, az esetleges eredmény pedig kizárólag átmeneti lesz.

5, Nyers táplálék diéta

A nyers diéta elmélete mögött az áll, hogy a legtöbb táplálék megfőzve elveszíti tápanyag tartalmát, elvesznek belőle azok az enzimek, amik segítik az emésztést. A nyers diéta követői 80%-ban olyan ételeket fogyasztanak, amik nincsenek megfőzve és olyan speciális módszereket alkalmaznak, melyek ,,felébresztik" az ételekben lévő enzimeket (áztatás, préselés, stb.). Sokak szerint a diéta alkalmazása során egészségesebbnek érzik magukat, több mentális és fizikai energiával.

A magas hőmérséklet valóban sok étel tápanyagtartalmát csökkenti, azonban tévhit, hogys minden étel jobb nyersen. Bizonyos répaféléknél pl. kifejezetten jót tesz a főzés, mert annak során felrepednek a sejtfalak, így több értékes vegyület jut be szervezetünkbe. Gyerekeknél és terhes nőknél az ilyen típusú étkezés kifejezetten nem ajánlott. Ettől függetlenül a nyers zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt mindenkinek.

6, ,,30% zsír" diéta

A diéta és egészségünk szempontjából is hatásosabb, ha csökkentjük a zsír bevitelt, mint hogy teljes egészében kizárjuk azt étrendünkből. A diéta lényege egy mérsékelt zsírfogyasztás visszafogás, melynek során az összes bevitt kalória max. 30%-át teszi ki a zsír. A diéta követői precízen kiszámolják az ételek zsírtartalmát és igyekeznek alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztani.

A diéta alapvetően jól működik, hiszen a zsírok kalória tartalma duplája a fehérjék vagy szénhidrátok kalóriatartalmának. Azonban figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat juttassunk szervezetünkbe és kerüljük a transz zsírsavakat. Ezen felül fontos, hogy pótoljuk azokat a vitaminokat, melyek zsírban oldódnak, pl. a D-vitamint.

7, Dukan diéta

A Dukan diéta az Atkins diétához hasonlóan arra alapoz, hogy a sok-sok fehérje és minimális szénhidrát bevitellel fogyás érhető el. A Dukan diéta 4 lépcsőből áll.

Az első szint 1-10 napig tart, melynek során csak fehérje bevitel történik (hús). A második szinten a fehérje és zöldség napok váltják egymást. A harmadik szinten már egy kis szénhidrát is kerül a táplálékok közé, míg a 4. szint, mely onnantól folyamatosan fenntartható heti 1 fehérje napot jelent, a maradék 6 napon pedig mindenki azt eszik, amit csak szeretne.

Az Atkins diétához hasonlóan itt is az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a túl sok fehérje nem kedvez az egészségnek, ha ez alacsony folyadékfogyasztással párosul, akkor jelentősen megterheli a veséket, ami akár vesekárosodáshoz is vezethet.

A legideálisabb és legegészségesebb fogyókúrás módszernek - véleményem szerint - a lúgosítás tűnik, azzal a kiegészítéssel, hogy a napi 130 g szénhidrátot be kell vinni mindenképpen a szervezetbe, hiszen agyunk a legnagyobb ,,szénhidrát evő" és ugyan az agy is képes részben átállni a ketontestek fogyasztására.

De ez csak néhány ritka betegségben kívánatos, ugyanakkor a napi 5 adag zöldség vagy annak megfelelő étrend-kiegészítő, a jó minőségű olajok és esszenciális aminosavakban gazdag fehérjék (pl. hal) biztosítja a szervezet számára mindazt a tápanyagot, amire annak szüksége van: vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket, polifenolokat, enzimeket, stb.

A lúgosítás főbb tényezői:

- zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nagyobb mennyiségben
- olajos magvak, esszenciális zsírsavak, olíva olaj
- sók (Himalája só)
- alacsony fehérjebevitel (főleg fehér húsok és halak)
- sok folyadékfogyasztás (lehetőleg tisztított víz vagy lúgosító ital)
- cukrok, vörös húsok, transz zsírsavak, gyors éttermi ételek, koffein és szénsav tartalmú italok kerülése

7 + 2 gyakorlat a tökéletes bikinialakért!Link


 
 
0 komment , kategória:  15-ben is ...  
A szorongás
  2015-04-29 15:34:01, szerda
 
 A szorongás

Minden ember szorong. Egyeseket teljesen megfertőz ez az állapot, és napi szinten találkoznak a kellemetlen tüneteivel.

A szorongás tünetei:

borús gondolatok
erős szívdobogás
izzadó tenyér
izomgörcsök
kiszáradt száj
hányinger
az érzés, hogy a legrosszabb fog megtörténni
képtelenség a koncentrációra
álmatlanság
az ágyból felkelni nem akarás
a legsúlyosabb formája a halálfélelem, amit sokszor magának sem mer bevallani a beteg

(A szorongás egy olyan aggodalomérzet, amely szellemileg és fizikailag is megviseli a testünket. Az igazi szorongásnak nincsen tárgya, megfoghatatlan, ezért nehéz is küzdeni ellene.)


Ezek a tünetek sokakat teljesen legyengítenek, és ott nehezítik meg az életüket, ahol csak lehet. Amikor valaki eljut erre a szintre, általában szakemberhez fordul, és felírnak neki valami gyógyszert, ami elnyomja a tüneteket, így a páciens megkönnyebbül. Igen ám, de a szorongásra felírt készítmények időnként borzalmas mellékhatásokat produkálnak, így megeshet, hogy még rosszabb állapotot idéznek elő, mint maga a szorongás. Ráadásul az ilyen gyógyszerek függőséget okoznak, miközben veszélyesek lehetnek létfontosságú szerveink - például a máj vagy a vesék - működésére is.
Mi a szorongás?

A szorongás a testünk ,,üss vagy fuss" reakciója. Az őseink az életben maradáshoz használták ezt az érzést, amikor vadásztak, vagy ha megtámadták őket. Ilyenkor a mellékvese adrenalint pumpált a vérükbe, harcra vagy menekülésre ösztönözve őket. A szorongásra ma is szükségünk van, mert figyelmeztető jelként működik, habár a legtöbb esetben nincs szó küzdelemről vagy menekülésről, mint őseinknél. Igen ám, csak hogy őseinknél a szorongás csak rövid átmeneti állapot volt (vagy győzött, vagy vesztett), ha pedig a szorongásnak nem volt konkrét tárgya, akkor sokat segítettek a rítusok, a mágikus gondolkodás. Szorongást érzünk, ha be kell fizetnünk egy számlát, vagy ha kirúgnak a munkahelyünkről, de nem biztos, hogy ilyenkor jó ötlet lenne elfutni a főnökünk vagy a számlák befizetése elől, mint ahogy régen a vadak elől tették. A szorongás tünetei, amikor már szinte elviselhetetlenek, nagyban károsíthatják szervezetünket és betegségekhez vezethetnek. Ahelyett, hogy gyógyszerekkel próbálnánk kezelni, vannak természetes módok is a stressz feloldására.
Természetes módszerek szorongás ellen

1, Egészséges étrend

Sokféle kutatást végeznek mostanában arról, hogy a szorongás a belekből eredhet. Ezért vannak az aggódó embereknek bélmozgási problémáik is. Az egészséges ételek enyhíthetnek a szorongás tünetein. Fogyasszon kevesebb koffeint, cukrot és tejterméket, és helyette egyen több gyümölcsöt, zöldséget, magokat, gabonákat és csonthéjasokat!

2, Étrend-kiegészítők

GABA: A GABA egy aminosav, amely a központi idegrendszerre kifejtett nyugtató hatásáról ismert. Ez egy ingerületátvivő, amely segíti az idegi impulzusok közti kommunikációt. Ha a testedben nincs elég GABA, előfordulhat, hogy szorongást tapasztal. Sokan ilyenkor alkohollal próbálják ,,gyógyítani" magukat. Napi 500-1000 mg GABÁ-val segíthet a helyzeten, valamint olyan ételek fogyasztásával, amelyek elősegítik a termelődését: zöld tea, citrusfélék, banán, csonthéjas gyümölcsök és zöld színű zöldségek.

Omega-3: Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a szorongás tüneteit.

Magnézium: A magnézium természetesen nyugtatja az idegrendszert. Megtalálható a kókuszvízben, a hínárban, a tökmagban, a kesudióban, a mandulában, a csokoládéban (de nem olyan sok, mint azt sokan hiszik) és más ételekben.

3, Relaxációs terápia

A meditáció, légzésgyakorlatok, masszázs, akupunktúra, hosszú fürdőzések, stb. Ezek mind javítanak a hangulaton és olyan hormonokat termelnek, amelyektől jobban érezzük magunkat.

4, Testmozgás

Kezdjen el mozogni! Az erősebb szívverés segít eloszlatni a keringésben megakadt energiát, ami szorongást okoz, plusz sportolás közben rengeteg boldogság-hormont szabadít fel. Mozogjon napi 30 percet és máris fel fog tűnni, mennyivel jobban érzi magát!

5, Gyógynövények

A Föld minden gyógyszert megtermel, amire csak szükségünk lehet.

A kamilla nyugtató és altató hatása segíti az alvást.

A kava vagy mámorbors a testben lévő GABA-receptorok aktiválásával enyhít a szorongáson.

A macskagyökeret álmatlanság ellen használják étrend-kiegészítőként vagy teának lefekvés előtt egy órával.

A golgotavirágot is álmatlanság és szorongás ellen fogyasztják tea formájában.

6, Aromaterápia

Illóolajokat adhat a fürdővizéhez, masszázsolajakhoz vagy párologtatókhoz. A legjobb illóolajok szorongás ellen a levendula, az ylang-ylang, a muskátli, a rózsa, a bergamott és a jázmin.


 
 
0 komment , kategória:  15-ben is ...  
mi váltják ki a depressziót?
  2015-04-29 15:26:16, szerda
 
  "Mielőtt az ember képes lenne másokkal törődni, először a saját bőrében kell jól éreznie magát. Hogyan adhatsz szeretetet, ha a saját életedet sem szereted?"
(Fabio Geda)Gyulladások váltják ki a depressziót?

A depresszió nem feltétlenül lelki okokra vezethető vissza. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a testünkben keletkező gyulladások is hozzájárulnak ehhez. Vagyis immunrendszerünk és hangulatunk összefügg egymással.
Rémálmok gyötörnek hosszú hónapok óta egy 25 éves férfit, éjszaka nem tud aludni, állandóan kimerült. Mindez tényleg azért történik, mert a szervezete így reagál arra, hogy tehetetlenül kellett végignéznie, amint a lakótársa áramütés miatt meghal? A fiatalember és pszichiátere hihető magyarázatnak tartotta ezt.

A kezelőorvos le is írta e lehetséges verziót a Delhi Psychiatry Journal című szakfolyóiratban. Ám a rétegfelvételek, amelyeket a radiológusok készítettek a férfi agyáról, elnyálkásodott orrmelléküregekről tanúskodnak. Mindeközben a férfi fejfájásról és eldugult orról is panaszkodott. A panaszok pedig a nyomott hangulattal és a félelmi reakciókkal, szorongással együtt léptek fel

Az orvosok a páciensnek orrcseppet, antibiotikumot és gyulladáscsökkentőket adtak. Öt nap múlva a szinuszitisz (melléküreggyulladás) meggyógyult, de meglepő módon a szorongás, a kiüresedettség-érzet és a motiválatlanság is eltűnt. Bár az eset a német lap szerint egyedinek tűnik, szó sincs erről. Foggyökérgyulladások, húgyúti fertőzések, krónikus bélbetegségek szintén befolyásolhatják a lelkünket, méghozzá oly erősen, hogy az érintettek depresszívekké válhatnak.
A reumában, illetve multiplex sclerosisban szenvedőknél is megfigyelték az átlagosnál nagyobb depressziós hajlamot. Az esetek felében a betegségre adott pszichológiai reakcióra utalnak a jelek - mondta Stefan Gold, a Berlini Charité klinika neuropszichiátere. Tehát a páciensekben nem a betegségtudat váltja ki a depressziót, hanem maga a betegség.

Mindez egyébként nem is annyira meglepő: ha valaki valamilyen mindennapos betegségben szenved, akkor is visszahúzódik, sokat alszik és keveset eszik. Már egy erőteljesebb megfázás is okozhat pszichikai változásokat - magyarázta Erich Kasten, a hamburgi orvosi klinika neuropszichológusa. Ilyenkor a szakértők betegséghez kötődő viselkedésről, úgynevezett "sickness-behaviour"-ről beszélnek. Ennek biológiai funkciója van, hiszen nyugalomban az immunrendszer jobban működik.

A visszahúzódás és a motiválatlanság ugyanakkor a valódi depresszió tünetei közé is beletartozik. A betegesen nyomott hangulat jó "táptalajt" ad az újabb fertőzéseknek. Így tehát egyre inkább arra gyanakszanak az orvosok, hogy a pszichikai betegségekben az immunrendszer fontos szerepet játszik. Mindez akár azt is jelenthetné, hogy a depresszió mindig összefügg valamilyen gyulladással, és a klasszikus antidepresszánsok mellett az antibiotikumoknak és a gyulladáscsökkentőknek is szerep juthat a depresszió kezelésében. Ez azonban hangsúlyozottan csak teória. A valóság ennél bonyolultabb. Azt, hogy a depresszió maga is fertőzés lenne vagy autoimmun betegség, sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet jelenleg - mondja a már idézett neuropszichiáter.

Nincsenek biomarkerek, amelyek jeleznék a betegséget
Olyan biomarkerek sincsenek, amelyek bizonyos rákfajtákhoz hasonlóan jeleznék a betegség fellépését. A depresszió keletkezésénél ezért genetikai, immunológiai, hormonális és pszichológiai tényezőket egyaránt számításba vesznek a szakértők, csakúgy, mint az anyagcsere sajátosságait is. Gold szerint biztos, hogy nem minden depresszió magyarázható immunológiailag, ugyanakkor van egy releváns alcsoport, amelyet azonosítani kell.

A helyzet ugyanis az, hogy a testünkben lévő jelzőmolekulák nemcsak az immunrendszer számára fontosak (például a vérsejtek szabályozásakor és így a kórokozók elpusztításakor), hanem az agy anyagcseréjét is befolyásolják, és ezáltal a pszichénket is.

E folyamatban számos hírvivő anyag, elsősorban a citokinek játszanak szerepet. Ezek koordinálják az immunrendszert, felerősítik vagy lecsillapítják. Közéjük tartoznak az interferonok, amelyek elsősorban a vírusok elleni küzdelemben vesznek részt. Az interleukinek a sejtek közti kommunikációt segítik és a láz kiváltásában is vállalnak szerepet. De ide tartoznak a tumornekrózist (a rákos sejtek halálát) okozó faktorok, amelyek az elfajult sejteket képesek leölni.

A depressziósok vérében a kutatók ez utóbbi faktorok és bizonyos interleukinek jelentősen magasabb koncentrációját mutatták ki (az egészséges emberekhez képest). A bipoláris zavarban szenvedőknél is hasonló elváltozásokat találtak. Ugyanakkor a citokinek szintjéből a pszichikai panaszok mértékére nem lehet egyértelműen következtetni.

Miből derül ki, hogy a férfi depressziós?
A kutatók eddig abból indultak ki, hogy a szerotoninhiány okozhat depressziós tüneteket. A gyógyszeres terápia is ennek a hormonnak a szintjét hivatott mesterségesen emelni. Ám ez a módszer nem minden páciensnek segít. A szerotonin hírvivő anyagként működik az agyban: testünkben a triptofán aminosavból keletkezik, amit az élelmiszerekkel együtt veszünk fel. A citokinok viszont gátolják a szerotonin termelődését. Ezért, ha a citokinok szabadulnak fel a szervezetünkben, akkor tompának, betegnek, motiválatlannak érezzük magunkat. A gyulladások és a depresszió közti összefüggést egy új kanadai tanulmány is erősíteni látszik. Az agyat vizsgáló PET-tel, azaz pozitron-emissziós tomográfiával kimutatták, hogy a depressziósok meghatározott immunsejtjei jelentsen aktívabbak voltak, mint az egészséges embereké.

A tanulmány egyik szerzője, Jeffrey Meyer, aki a torontói Center for Addiction and Mental Health munkatársa, megjegyezte, hogy eredményeik az első meggyőző bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az agyban gyulladást lehet kimutatni súlyos depresszió esetén.

De mit jelenthet ez a terápiában? Máris több kutatócsoport vizsgálja az ASS-nek hívott gyulladáscsökkentők és az úgynevezett Cox-2-gátlók esetleges szerepét a depresszió lefolyásának befolyásolásában. Egyelőre az eredmények ellentmondóak, bár bizonyos tanulmányok szerint a tünetek mérséklődtek a gyógyszeres kezelés nyomán. Aligha fogják ezért valaha is engedélyezni a Cox-2-gátlókat depresszió kezelésére - véli Norbert Müller, aki a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem pszicho-neuroimmunológiai specialistája.

Jelenleg antibiotikumokat is vizsgálnak, hasonló okokból és célokkal - a tetraciklinek és a tumornekrózis-faktorok ellen ható szerek jöhetnek itt számításba. Ezek a már ismert szerek egy izgalmas, új területen lehetnének bevethetők - véli Joshua Rosenblat pszichiáter egy elemzésében, amelyet a Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry című szaklapban jelentetett meg.

Sajnos távol vagyunk még a depresszió személyre szabott kezelésétől - mondja Gold. De ha azt elérnénk, hogy az immunológiai eredetű depressziót jobban ismernénk, már az is nagy lépés lenne előre. Összefoglalva: a depressziósok egy részénél a testükben keletkező gyulladások és az immunrendszerük nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában. Azt pedig jelenleg is kutatják, hogy a gyulladáscsökkentő szerek a depresszió kezelésében hatékonyak lehetnek-e.


 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
rOKKANTAK A kILÁTÁSTALANSÁG öRVÉNYÉBEN
  2015-04-29 15:17:10, szerda
 
  ROKKANTAK A KILÁTÁSTALANSÁG ÖRVÉNYÉBEN
Link

Egyre több olyan öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkant jelentkezik nálunk, akik a kilátástalanság örvényében sodródnak az embertelen törvénykezés miatt. Ugyanis, ha nem rendelkeznek elég biztosítási idővel, akármilyen betegek, nem jár számukra egyetlen fillér ellátás sem a saját jogukon, még akkor sem, ha több évtizedet ledolgoztak előtte.

Az utolsó 5 évben 1095 nap = 3 év

Az utolsó 10 évben 2555 nap = 7 év

Az utolsó 15 évben 3650 nap =10 év

biztosítási (munkaviszony) idővel kell rendelkezni, ahhoz, hogy az igénylő rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásra jogosult legyen.Ezekbe az időkbe, nem számít be a gyes, a gyet, az ápolási díj ideje sem. Az is probléma, ha egy idősebb, de még az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő rokkant munkanélkülivé válik, akkor közülük sokan azon csúsznak el, hogy az utolsó 15 évben nincs meg a 10 év munkaviszonyuk. Az nem számít semmit, ha pl. a megrokkanás előtt összesen pl. 35 évet dolgozott valaki, ha nincs meg a biztosítási ideje. 
 
0 komment , kategória:  15-ben is ...  
ételek az elhízás ellen
  2015-04-29 15:12:34, szerda
 
  Természetes ételek az elhízás ellen

A világ egyes fejlett országaiban (USA) odáig jutottunk, hogy a felnőtt lakosság 1/3-a klinikailag elhízott, a teljes populációnak pedig kb. a fele tekinthető túlsúlyosnak. Ez a borzalmas tendencia nem másnak köszönhető, mint a mozgásszegény életmódnak és a rendkívül egészségtelen, szénhidrátokban és kalóriákban dús étrendnek. Magyarországon ennyire még nem drámai a helyzet, de az elmúlt évtizedek tendenciái egyértelmű romlást mutatnak.

Nézzük meg, melyek azok a természetes ételek, melyek segítségével megkezdődhet az egészséges fogyás.

Avokádó

Bár köztudott, hogy az avokádó egy meglehetősen ,,zsíros" gyümölcs, mégis fontos részét képezi az egészséges, diétás étrendnek. Az avokádóban lévő rendkívül egészséges, egyszeresen telítetlen zsírok ugyanis fontos szerepet töltenek be a szervezetben lévő krónikus gyulladások visszaszorításában, ami egyébként emelkedett koleszterinszinthez, vércukorszinthez vezet. Amikor a szervezetben a vércukorszint magasan áll, arra utasítja testünket, hogy kezdjen el zsírt raktározni (főleg a derék és csípő környékére). Ennek hatására felborul a hormonháztartás, ami utat nyit az elhízáshoz. Az avokádó emellett egy kiváló káliumforrás, a káliumnak pedig fontos szerepe van a táplálék energiává történő átalakításában.

A benne lévő B-vitaminok, aminosavak és rostok pedig teltségérzetet biztosítanak, ezáltal nem kívánjuk a fő étkezések közti nasikat, édességeket.

Avokádó tartalmú termék: Doc Brocs
Magas rost tartalmú termék: Bios Life Slim

Zöld tea

A zöld tea anyagcsere fokozó tulajdonságának köszönhetően minden típusú fogyókúra kiváló összetevője. Néhány korábbi tanulmány rámutatott arra, hogy a zöld tea fogyasztás növeli a test hőtermelését (ami kalóriát von el), és stimulálja a zsírszövet oxidációját. A zöld tea polifenolokban és katekinekben rendkívül gazdag, közülük talán az EGCg segíti legjobban elő a zsírégetést.

EGCg tartalmú termék: NOW EGCg

Citrusfélék

A citrom, lime, narancs, grapefruit, mandarin mind-mind kiváló zsírégető gyümölcsök, mivel flavonoidokban gazdagok, erős antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, harcolnak a krónikus gyulladásokkal szemben és elősegítik a máj zsírégető funkcióját.

Érdemes minden reggelt egy nagy pohár citromos vízzel indítani (két teljes citrom levét kell belefacsarni), ezzel sokat tehetünk egészségünkért, csökkenthetjük a cukorbetegség rizikóját és fokozhatjuk szervezetünk zsírégető funkcióját.

Citrus falvonoidokban gazdag termékek: NOW C-1000 citrus flavonoidokkal, MegaFood C Complex


 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 78 db bejegyzés
e év: 364 db bejegyzés
Összes: 5440 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 90
  • e Hónap: 2422
  • e Év: 2422
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.