2 db. érett, friss paradicsom, vagy 1 teáskanál konzerv paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem
chili
a káposztát csikokra vágom fel, a paradicsomot kis kockákra darabolom ,
a serpenyőben olajon megpiritom a káposztát, hozzáadom a répát is
fűszerezem sóval és borssal, 5 percig együtt piritom .
most keverem bele a paradicsomot, s lassú tüzön párolom puhára .
a végén megszórom friss petrezselyemmel.
a burgonyát megfözöm , majd áttöröm , hozzákeverem a tojást, hagymát, sajtokat fűszerezem ,
4 - 5 cm átméröjű gombócokat formálok belőle.
megforgatom olvasztott vajbn , utána pedig zsemlemorzsában .
tepsire rakom és megsütöm , 200 fokon 15 - 20 perc alatt .
a hozzávalókat egyforma darabokra felvágom ,
a húst kevés olajon megpiitom , s kiveszem utána egy tányérra .
a maradék olajon a hagymát, fokhagymát is megpiritom , hozzáadom a paprikát, répát, s a fűszereket .
a paradicsompürét is belekeverem , majd beleteszem az előpiritot húst, bort, kevés levest ,
ha kell útóizesitem , lefedem és puhára párolom az egészet .
Hozzávalók:
alsó réteg,tészta
4 tojásfehérje
150 g cukrot
150 g őrölt dió (mandula vagy dió-fele-fele)
70 g liszt
125 g vaj
közép réteg
4 tojás sárgája
120 g cukrot
felső réteg
125 g vaj
60 ml tejet
150 g cukrot
300 g darált dió
a vajat felolvasztom , a fehérjét a cukorral keményre felverem , s hozzáadom a lisztet, diót, vajat .
alaposan kikeverem és egy 25 x 35 - s tepsibe öntöm a maszát.
190 fokon 20 percig sütöm ., hagyom kihülni .
a közép réteghez a tojássárgát,cukrot krémesre kikeverem , majd gőz felett sürüre fözöm , s ezt is hagyomm egy kicsit hülni .
a kihült tésztára simtitom a krémet, s levegőn hagyom száradni pár órát .
a tetejére a vajat felolvasztom , hozzáadom a tejet, cukrot, fözöm pár percig .
most keverem bele a darált diót is .
a krém tetejére kenem ezt a masszát is , hagyom egy kicsit szikkkadni .
később szeletlem fel.
Hozzávalók:
4 tojás
400 ml joghurt
300 g liszt
só
1/2 sütőpor
150 g darált sonka vagy bologna
150g darált sajt
100 ml olaj
savanyú uborka 50-60 g
kakukkfű
petrzselyemzöld
a sonkát, sav . uborkát kis kockákra vágom fel.
hozzákeverem a többit is , s sima tésztává dolgozom ki .
egy közepes nagy kivajazott , lisztezett tepsibe öntöm és megsütöm , 180 fokon 35 - 40 perc alatt .
később vágom fel,
2 cukkini, 250-300gr
1 sárgarépa, kb 200gr
5 tojás
1 csésze liszt
kevés kukoricaliszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 csésze joghurt
1 csésze tejszín
100 g szalonna vagy valami szalámi, sült hús
kis paradicsom
150-20 gr sajt, túró vagy feta
petrezselyem / zellerlevél-apróra vágott
a cukkinit, répát lereszelem , a paradicsomot és a sajtot kis kockákra vágom fel.
hozzáadom a lisztet, sütőport, joghurtot, tejszint zöldeket, tojásokat , szalámit , jól elkeverem .
sürü palacsinta tészta állagúnak kell lennie .
egy 20 x 30 cm - s tepsit kivajazok, kukoricaliszttel megszórom .
beleöntöm a masszát, s megsütöm , 170 fokon 50 perc alatt .
hagyom kihülni , majd szeletelem .
Hozzávalók:
1 kg káposzta
500 g bárány vagy borjú
4 evőkanál olaj
150 g hagyma
200 g sárgarépa
300 g zöldpaprika
1 evőkanál Vegeta
só
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
3 fokhagyma fokhagyma
bors
a káposztát kiseb darabokra felvágom , a húst , zöldségeket is felvágom szeletekre .
kevés olajon megpiritom a húst, fehéregésig sütöm , hozzáadom a hagymát, répát, paprikát, vegetát, s felöntöm vizzel, s elkezdem főzni .
félidőben adom hozzá a káposztát is , majd puhára fözöm az egészet .
a végén keverem bele a paradicsompürét, fokhagymát, majd tálalom .
sárgakrém :
6 db tojássárga
3 - 4 ek. liszt
3 dl tej
20 dkg vaj ( margarin )
3 ek. cukor
1 / 2 csomag vaniliás pudingpor
izlésszerint vanilia
20 dkg tortabevonó
kevés kókuszreszelék a tetejére
A tésztához a lisztet, vajat elmorzsolom , hozzáadom a tojást, sütőport, kakaót, cukrot. Alaposan kidolgozom a masszát, majd folpack- ba csomagolom és a hütőbe teszem legalább fél órára .
Addig elkészitem a kókuszos " tésztát " is . A fehérjét keményre felverem , utána adom hozzá a cukrot és a kókuszreszeléket is . Óvatosan keverem össze, nehogy megtörjön a hab . Félreteszem .
A tésztát kiveszem a hütőből , kétfelé vágom , egyenként kinyújtom , akkorára mint a tepsi ,kb : fél cm vastagra . A tepsit kivajazom és lisztezem s a tésztát belefektem óvatosan , mivel kissé törékeny . Erre a tésztára simitom rá a kókuszos masszát, majd rárakom a másik lapot is . Előmelegitett 200 fokos sütőben megsütöm kb : 20 - 24 perc alatt . Fogpiszkálóval ellenörzöm , hogy megsült - e már a tésza .
Ha jó , kiveszem és kihütöm .
Addig elkészitem a sárgakrémet is .
A tojássárgát, cukrot habosra kikeverem , hozzáadom a lisztet, tejet , pudingport , vaniliát és csomómentesre kikeverem az egészet.
Egy kisebb lábasban vizet melegitek , rárakok egy üvegtálat, s abba átöntöm a tejes tojásos masszát, , gőz felett a sürü krémmé fözöm . Ezt is kihütöm , majd hozzákeverem a vajat is . Krémesnek kell lennie majd .
A kihült tésztát a tepsibe hagyom , rásimitom a sárga krémet, ezutána hütőbe teszem 1 órára .
A csokit gőz felett felolvasztom és a krém tetejére öntöm , majd szép egyenletesen elkenem rajta . Mig meleg , megszórom kókusszal.
Hütőbe rakom pár órára , hogy megdermedjen a csoki , s a krémtől puhuljon a tészta .
Később fogom felszeletelni .
Apróra vágjuk a hagymát, majd megfuttatjuk az olajon. A megmosott húst nagyobb kockákra vágjuk, rátesszük a hagymás alapra, fehéredésig pirítjuk.
Levesszük tűzről, megszórjuk az őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a köményt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Kis vizet adunk hozzá, visszatesszük a tűzhelyre, és szakaszos párolással majdnem puhára főzzük a húsokat. Ekkor rakjuk bele a meghámozott, feldarabolt leveszöldségeket.
Felöntjük annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen a levesünk, és csendes forralással addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek is.
Végül jöhet a kisebb kockákra vágott káposzta és a felaprított csombor. Készre főzzük. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, majd tálaljuk. Link
A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, beletesszük a felaprított vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd a felkockázott marhahúst.
Gyakori kevergetés mellett pörköljük, és hagyjuk, hogy levet engedjen.
Sózzuk, borsozzuk, és a köményt is beletesszük. Saját levében pároljuk, majd egy óra múlva húslét vagy vizet adunk hozzá.
A húshoz, ha már félig megfőtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a gombát, a paradicsomot, a kétféle paprikát.
Egy-két babérlevelet is dobhatunk bele. Hagyjuk, amíg a zöldségekkel együtt is forr egyet a levesünk, ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát.
Lassú tűzön főzzük, majd beletesszük a lepirított lebbencset.
Mielőtt a tűzről levesszük, beleöntjük a bort, majd a tűzről levéve hozzátesszük az apróra zúzott fokhagymát is. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük, és erős paprikával, ropogós kenyérrel tálaljuk.