Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 372 
Kellemes, szép hétvégét!
  2015-04-30 21:28:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2015.ÁLD.REGGEL, NAP, ÉJ  
Jó éjt Mindenkinek!
  2015-04-30 21:25:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  2015.ÁLD.REGGEL, NAP, ÉJ  
Tallóztam...Rainer Maria Rilke: SPANYOL TÁNCOSNŐ
  2015-04-30 20:41:00, csütörtök
 
 Rainer Maria Rilke: SPANYOL TÁNCOSNŐ

Akárcsak a most gyújtott kénesgyújtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.

Kosztolányi Dezső fordítása
 
 
0 komment , kategória:  **Tallóztam...  
2015. Április 30. – A MÉHEK NAPJA MAGYARORSZÁGON
  2015-04-30 20:37:22, csütörtök
 
  2015. ÁPRILIS 30. - A MÉHEK NAPJA MAGYARORSZÁGON
1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mert ez idő tájt indul be igazán az élet a kaptárokban. Hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. Magyarország az unión belül méhészeti nagyhatalom, a kereskedelem 40 %-a származik hazánkból!
E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek (védőszentjük Szent Ambrus) az érdeklődőket.

Forrás: szerkeszto.gportal.hu
Szent Ambrus - méhészek védőszentje 
 
0 komment , kategória:  2015.KINCSEST. ÉVFORD.MŰV.  
145 éve született Lehár Ferenc magyar zeneszerző, karmester.
  2015-04-30 20:30:40, csütörtök
 
  145 éve született Lehár Ferenc magyar zeneszerző, karmester.
(Komárom, 1870. április 30.- Bad Ischl, 1948. október 24.).
1870. április 30-án született Komáromban, s bár élete nagy részét Ausztriában élte le, mindig magyar állampolgár maradt. 1880-tól Budapesten, a Nemzeti Zenedében tanult, majd a prágai konzervatóriumba is járt, ekkoriban igen szerény körülmények között élt. Hangmester lett, majd apja zenekarába szegődött szólóhegedűsnek, 1890-től katonakarmesterként végigjárta a monarchia városait.
1902-ben Bécsben telepedett le, itteni hírnevét egy keringő alapozta meg. A fiatal Lehár Paulina Metternich hercegnő farsangi báljára, amelyen a hölgyek arannyal és ezüsttel átszőtt ruhákat viseltek, komponálta meg a mulatság résztvevőit elbűvölő Arany és ezüst című keringőjét. Még abban az évben bemutatták első operettjét, a Bécsi asszonyokat, s a siker lehetővé tette, hogy otthagyja a hadsereget. A drótostótot már sorozatban százszor játszotta a pesti Magyar Színház, majd 1905-ben színre került legnépszerűbb alkotása, A víg özvegy. A premier kis híján kudarcba fulladt, mert a bemutatóra alig költöttek, alig próbáltak, a közönség pedig nem értékelte a hagyományos bécsi stílustól elütő művet. A Víg özvegy mégis világsikert aratott, New Yorkban 416 alkalommal játszották.
Lehár összesen 31 operettet írt, a legtöbbnek Bécsben volt a premierje, de valamennyit rövid időn belül Budapesten is műsorra tűzték. Világsikert aratott a Luxemburg grófja, a Cigányszerelem és A mosoly országa című darabja, gyakran játsszák A három grácia, A cárevics, a Paganini, a Friderika és a Giuditta című műveit is.
Az operett a monarchiában és utódállamaiban a könnyű szórakoztatás alapműfaja lett, jelesei között számos magyart találhatunk (Kálmán Imre, Jacobi Viktor, Huszka Jenő, Szirmai Albert, Ábrahám Pál). Lehár munkáit friss színpadi ötletek jellemezik, fantáziájával, technikai igényességével, humorával megújította a hagyományossá vált bécsi operett stílusát. Ostobácska történetek és egysíkú figurák helyett élő embereket állított a színpadra, s dallamos, fülbemászó melódiái ellenére olyan követelményeket támasztott a zenekarral és az énekesekkel szemben, amilyenekhez azok korábban nem szoktak hozzá.
1926 és 1938 között Berlinben, majd ismét Ausztriában, Bad Ischlben lakott. 1945 után Zürichbe költözött, s csak halála előtt tért vissza Ausztriába. Hírnevével, befolyásával soha nem akart élni. Akkor sem keresett hatósági védelmet, amikor az Anschluss után a Gestapo el akarta hurcolni "hibás" születésű feleségét, az asszonyt végül a szomszédok rejtették el, így menekült meg. Lehár Ferenc Bad Ischlben lévő egykori villája ma múzeum, és a helyi színház is a nevét viseli. Műveit a XXI. században is világszerte játsszák.
Operettjei közül: A víg özvegy (1905), Luxemburg grófja (1909), A mosoly országa (1929).
 
 
0 komment , kategória:  2015.KINCSEST. ÉVFORD.MŰV.  
61 éves Bánfalvy Ágnes magyar színésznő, rendező.
  2015-04-30 20:28:11, csütörtök
 
  61 éves Bánfalvy Ágnes magyar színésznő, rendező.
(Budapest, 1954. április 30.-). 1976-ban a SzAk elvégzése után a Vígszínházhoz szerződött. 1978-1982 között a Magyar Filmgyártó Vállalat társ.-ának tagja volt, 1982-től az USA-ban élt, 1991 óta újra itthon játszik. Számos filmben szerepelt, Los Angelesben megrendezte Sh.: Vízkereszt, vagy amit akartok c. művét. Főbb szerepei:. Dejarina (Goldoni: Mirandolina); Tünde (Vörösmarty M.: Csongor és Tünde); Kati (Déry T.: Kedves Bópeer...!); Gyümölcsárus lány (Fejes E.: Jó estét nyár, jó estét szerelem); Ilona (Molnár F.: Játék a kastélyban).
 
 
0 komment , kategória:  2015.KINCSEST. ÉVFORD.MŰV.  
53 éves Nádas György magyar humorista, előadóművész.
  2015-04-30 20:25:38, csütörtök
 
  53 éves Nádas György magyar humorista, előadóművész.
(Budapest, 1962. április 30. -)
1982-ben társával - későbbi állandó partnerével, Markos Györggyel - megnyerték a II. humorfesztivált. Aztán a Mikroszkóp Színpadon szerepeltek, s gyakorta felléptek a Rádiókabaréban, ill. a televízióban. Tréfáik nagyban improvizációra épülnek, és a jelen, ill. a közelmúlt történelmével, s fonákságaival foglalkoztak. Több lemezük, kazettájuk jelent meg.
A páros később Boncz Gézával egészült ki. Rádiós és televíziós fellépéseikkel milliós rajongótábort szereztek. Ahogy Hofi Géza nélkül, úgy Markos-Nádas-Boncz nélkül is elképzelhetetlen volt egy szilveszteri műsor.
Nádas aktívan zenélt is. Az Aladdin és a skodalámpa nevű formációban ontotta a poénokat, hatalmas sikert aratva.
Az 1990-es évek közepe táján szakított Markos Györggyel és a Mikroszkóp Színpaddal, ettől kezdve főleg Boncz Gézával vállalt fellépéseket. Rendszeresen játszott sikeres színházi előadásokban is.
2011-től újra a Mikroszkóp Színpad tagja lett. Verebes István igazgató távozása után fél évig az Új Mikroszkóp Színpad művészeti vezetőjeként dolgozott. 2012 január elsejétől távozott a színházból.
 
 
0 komment , kategória:  2015.KINCSEST. ÉVFORD.MŰV.  
131 éve halt meg Édouard Manet francia festő, grafikus
  2015-04-30 20:21:15, csütörtök
 
  131 éve halt meg Édouard Manet francia festő, grafikus.
(Párizs, 1832. január 23. - Párizs, 1883. április 30.)
Edouard Manet rossz tanuló volt, egyedül a rajzórák iránt mutatott érdeklődést. Minisztériumi tisztviselőként dolgozó apja jogra akarta küldeni, ám ő inkább egy hajóra szegődött. 1850-ben szülei engedtek neki, s Thomas Couture akadémikus festő tanítványa lett. 1856-ban nyitotta műtermét, emellett a Louvre-ban Tiziano, Velázquez és Goya festményeit másolta, majd utazásokat tett Hollandiában, Németországban és Itáliában.

1874-től évekig együtt dolgozott Claude Monet-val a Szajna partján. Ez Manet impresszionista korszaka, a Csónakban, az Argenteuil és a Monet csónakban című alkotások a plen air modorában készültek, a képek kivágása újszerű és meghökkentő. Manet jóban volt a többi impresszionistával, mégsem vett részt kiállításaikon, képeit a Salonnak küldte.
A La Vie Moderne folyóirat 1880-ban kiállítást rendezett Manet műveiből, a Salon 1882-ben mutatta be A Folies-Bergeres bárja című, utolsó nagy művét.
1883. április 30-án bekövetkezett halála után egy évvel az École des Beaux Arts Manet-kiállításán műveit Zola mutatta be.
Manet képeit, művészi törekvéseit évtizedekig teljes meg nem értés fogadta. Életműve átmenet Courbet realizmusa és az impresszionizmus között, saját korát és annak eseményeit festette, a megszépítetlen és erkölcsi tanulság nélküli valóságot. Festészete nem a pillanatnyi látványt rögzíti, nem is utánoz, a megismerés révén ábrázol. A klasszikusok formai zártságát megtartva mutatta be környezetét, a nagyvárosi életet.

Néhány műve: Émile Zola portréja, Miksa császár kivégzése, Olympia, Reggeli a szabadban, A Pére Lathuille-ben-1879 Zene a Tuilériák kertjében, Szőke nő fedetlen keblekkel, Spanyol táncosnő (1862), Nana, Mosnier utca zászlókkal, A folkestoni gőzhajó indulása, Vasútnál (1873) 
 
0 komment , kategória:  2015.KINCSEST. ÉVFORD.MŰV.  
Tallóztam...Szergej Jeszenyin: ÜLJ LE MELLÉM
  2015-04-30 20:10:14, csütörtök
 
 Napok, emberek, események, ünnepek
Szergej Jeszenyin: ÜLJ LE MELLÉM

Ülj le mellém, kedves, ülj le,
hogy szelíd szemedbe zárva
hadd figyeljek elmerülve
szívem förgeteg-szavára.

Ez az őszi arany-áldás,
fürtöd hamvas dér-fehére
úgy hullott, mint a megváltás
a mihaszna lókötőre.

Rég mögöttem szülőföldem,
rétek, erdők sűrűsége,
életem hogy beleöljem
városi vad dicsőségbe,

odahagyott kertre, nyárra
hogy ritkábban emlékezzem,
hol a békák muzsikája
költővé nevelt föl engem.

Éppen ilyen ősz van arra.
Ág-mancsával be-betéved
ablakunkon a juharfa,
keresi az eltűnőket.

Rég nincsenek a világon.
Cinteremben az ezüst hold
jóslata a keresztfákon:
mi is vendégek leszünk ott.

Mi is, túlján bajnak-gondnak,
ott leljük meg végre békénk.
Ezek a hullámzó dombok
vigasztalják, aki él még.

Ülj le mellém, kedves, ülj le,
hogy szelíd szemedbe zárva
hadd figyeljek elmerülve
szívem förgeteg-szavára.

(Rab Zsuzsa fordítása)
 
 
0 komment , kategória:  **Tallóztam...  
Katalin, Kitti névnap
  2015-04-30 20:00:47, csütörtök
 
 Április 30. Kitti névnap.
Eredete: egyiptomi-görög-angol.
A Katalin angol becézőjéből önállósult.
Jelentése: mindig tiszta, érintetlen, ártatlan.
Elemzés:Feladata, hogy megtanulj, mit jelent a szabad akarat. Élete a szabadságról és a függetlenségről szól. Keresi az olyan helyzeteket, amelyekben érvényesítheti akaratát, bár ez sokszor a kapcsolataiba kerül. Emiatt csak olyan párkapcsolat lehetséges számára, amelynek ő határozza meg a kereteit. Nehezen fogad el korlátokat, mindig kilép belőlük, azt hiszi, akkor jobb lesz. Sokszor túl hangsúlyozza a szabadságát. Vonzódik az extrém dolgokhoz,mindenben ezt keresi. Mindent meg akar változtatni, még ezt hangsúlyozza is. Ezért a házasság és a család sem magától értetődő. Az igazi feladata a kiszolgáltatottságot megélni. Ez lehet az embereken való segítés, vagy akár a párjának való kiszolgáltatottság. Nehezen találja meg a célokat, így jobb, ha ezt mások jelölik ki. Nehézséget az állandó kielégíthetetlenség okozhat, ami nyughatatlanná és szélsőségessé teheti.
 
 
0 komment , kategória:   #Névnap, születésnap  
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 372 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 372 db bejegyzés
e év: 4081 db bejegyzés
Összes: 34939 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 577
  • e Hét: 12686
  • e Hónap: 41652
  • e Év: 787274
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.