Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Diós ropogós
  2015-05-14 13:28:09, csütörtök
 
  Hozzávalók:
500 g finomliszt
160 ml tejföl
10-12 g só
250 g margarin
80-100 g darált dió
0.5 kiskanál sütőpor

Tetejére:
1 tojás
10-20 g darált dió

Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tejfölt, margarint, darált diót, ízlés szerint adjunk hozzá sót, meg egy nagyon kevés sütőport. Mindezt gyorsan gyúrjuk össze, és tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe.

Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastagságúra a tésztánkat, szaggassunk belőle apró pogácsákat. Szorosan tegyük egymás mellé a tepsibe, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, és szórjuk meg darált dióval. Előmelegített sütőben 200 ºC-on süssük kb. 20 percig, vagy míg szép halvány barna színt nem kapnak a sütemények.

Hidegen is, melegen is nagyon finom, sokáig elálló vendégváró pogácsa. Napokkal a vendégek érkezése előtt el lehet készíteni ezt a finom, omlós, ropogós süteményt.

Tipp:
Dió helyett mogyoróval is elkészíthetjük.
Ha túl kemény lenne a tésztánk, akkor adjunk még hozzá 1 evőkanál tejfölt. Ha viszont túl lágy tésztát kapnánk, gyúrjunk bele 1 evőkanál lisztet.
Pogácsaszaggató helyett derelyevágóval is csíkokra vághatjuk; ekkor már a tészta kinyújtása után bekenhetjük tojással, és megszórhatjuk darált dióval, ezután vágjuk fel a nyers tésztát.
A tepsit nem kell előre kivajazni, mert a pogácsákban van elég zsiradék.
A tepsibe szorosan egymás mellé tehetjük a pogácsákat, nem folynak szét, vagy kelnek meg, csak magasodnak kicsit.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Bodza-és akác szörp mézzel
  2015-05-14 10:00:02, csütörtök
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Bodzaszörp változatok
  2015-05-14 09:56:28, csütörtök
 
  Hozzávalók:

tiszta helyen gyűjtött bodzavirág
1 citrom
1 kg kristálycukor
1 l víz

1 nagy befőttesüveg

A bodzavirágot kirázogatjuk, hogy ne maradjon benne bogár, hangya.
A száráról levágjuk ollóval a virágokat és megtöltjük vele az üveget.
A karikára vágott citromot is közé rakjuk.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, kihűtjük, feltöltjük vele a virággal teli üveget.
3 napig állni hagyjuk, időnként megkavargatjuk.
A 3 nap leteltével leszűrjük, a kész szörpöt üvegekbe töltjük, amiket dugóval vagy kupakkal lezárunk.
Az így készített bodzaszörpöt tartsuk hűtőben fogyasztásig. Ízlés szerint hígítva fogyasszuk.

Link



Másik változat:
2,5 liter hideg vízbe beleönteni 2 kg. cukrot, 1 teáskanál nátrium benzonátot, 7 gr. citromsavat, beletenni 2 citromot felkarikázva, 15-20 db bodza virágot.
3 napig állni hagyni, naponta néhányszor meg kell keverni. Leszűrni és kész. Nem kell hűtőbe tenni.

Másik változat:
2 l víz
15-20 bodzavirág
2 citrom
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
5 dkg citromsav

Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.

Másik változat:
hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Másik változat:
Hozzávalók
Friss italhoz: 15-20 bodzavirág, 5 l víz, 2 citrom, kb.: 30 dkg cukor
Eltevésre való szörphöz: 30-40 bodzavirág, 3 l víz, 3 kg cukor, 3 citrom vékonyan levágott héja, 4 púpos teáskanál citromsav, kevéske szalicil

Előkészület: A leszedett bodzavirágok legyenek lehetőleg frissen nyíltak; a legjobb reggel szedni, és persze lehetőleg nem közvetlenül eső után, útszéli bokorról. Kosárba, ennek hiányában vászon- vagy papírzacskóba jó szedni, hogy ne fülledjen be. A bodzavirág szárát imádják a levéltetvek, tehát nem árt figyelni, hogy olyat szedjünk, ami nincs tele velük. Karolópókok és különféle szárnyas miszlinkek így is bőven tanyázhatnak a virágok között és bennük; én kb.: 1 órára ki szoktam teregetni a leszedett virágokat a napra, és így a fauna nagy része távozik belőlük. Mosni viszont soha nem szabad, mert az kivinné belőlük a nektár és pollen jó részét.

Először a friss bodzaital elkészítése:
A virágokat beáztatjuk egy uborkásüvegben vagy vödörben a vízbe. Hozzákeverjük a két citrom kinyomott levét, és beledobjuk a citromok héját (úgy, ahogy van kinyomás után). Ezt másnapig (hűvös helyen) állni hagyjuk, majd leszűrjük, cukorral megédesítjük, és 1-2 napon belül elfogyasztjuk. Van, aki 1-2 napig is szereti állni hagyni; ilyenkor a bodzás keverék megbuggyan (különösen, ha a cukrot is mindjárt az elején belekeveri), és valami murciféle, buborékos-savanykás, erjedt lötty lesz a végeredmény - nekem még nem sikerült rájönnöm, hogy mi a jó benne.

Ami pedig a hígítva fogyasztható, eltenni való szörpöt illeti: Az is majdnem ilyen egyszerű. Ehhez is beáztatjuk vízbe a bodzavirágokat, de csak a bodzát, a citromot nem. Másnap (24 óra állás után) a levet leszűrjük, majd egy jó nagy fazékban feltesszük a tűzhelyre forrni. Ekkor tesszük hozzá a citromhéjat (én krumplihámozóval szeretem levágni a sárga részt). Ha felforrt, belezúdítjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetve feloldjuk. Amikor már a cukor nem látható, elég időnként megkeverni, amíg újra fel nem forr. Én eközben szoktam apránként adogatva kimérni a szükséges savanyúságot: teszek bele savat, aztán egy kanállal kiveszek a szörpből pohárba, ivósűrűségre hígítom, és megkóstolom. A fenti négy púpos teáskanál citromsav jó lett a megadott mennyiségekhez. Ha a cukorral együtt is felforrt a szörp, akkor el lehet zárni a lángot, és pár percig (5-20) hagyni lehet hűlni a levet.
A hosszabb tárolásra szánt adagokhoz a palackokat előre kimosom, aztán lábasba állítva kigőzölöm, vagy 120 fokos sütőben kb. fél órát tartom úgy, hogy kevéske vizet töltök beléjük előtte. A legjobb, ha a palackok még forrók, amikor a szörpöt kezdjük töltögetni beléjük. Ha nem tűzforró a palack, akkor persze óvatosan kell csinálni: először csak egész kevés forró szörp menjen belé, és azt jól rázzuk meg, hogy fokozatosan melegítse át az üveget. Aztán lassan jöhetnek nagyobb töltések is egyszerre. A megtelt palackokban álló szörp tetejére késhegynyi szalicilt szórok, és az üveg peremét, a kupakkal találkozó részt is bekenem egy kis szalicillal, úgy csavarom rá a még forró italra a kupakot. Dunsztolni nem kell, csak egyszerűen hagyni, kihűlni.
Bónusz: aki szereti, a visszamaradt citromhéjak pedig gyakorlatilag kandírozott citromhéjjá válnak, csak meg kell szárítani őket.

Link



Link



A virágokat mosatlanul (ezt ne csináld utánunk) beleraktam a szörpkészítő nagy üvegembe, és nekiálltam a cukorszirup elkészítésének. 1,5 l vízből és 1 kg cukorból főztem, és amikor elkészült, ráöntöttem a virágokra. Mikor már szinte teljesen kihűlt facsartam bele a 4 citrom levét, és miután sikerült bio citromot vennem, a héja is belekerült.
A két szörpös üveg a spájzban pihen, majd 4-5 nap múlva fogom leszűrni, és a kész szörpöt a hűtőben tárolni tovább.
Link



Másik változat:
Hozzávalók 1 liter szörphöz:
4 dl víz
1 kg cukor
3-4 közepes citrom
10 nagy fej bodzavirág
citromsav

Előkészítés:
A citromokat alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A bodzavirágokat csap alatt szintén jól lemossuk, és lecsepegtetjük.

Elkészítés:
Egy nagy edényben a vizet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromkarikákat, majd a megmosott és lecsepegtetett bodzavirágokat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd letakarva hűvös helyen érleljük 1 hétig, közben minden nap alaposan megkeverjük. Akkor mondhatjuk, hogy elkészült a szörp, amikor az egy hét elteltével a cukor teljesen felolvadt, már nem kristályosodik ki.

Miután a bodzavirágok átadták illatukat a cukros-vizes keveréknek, egy nagyobb szűrőbe sűrű szövésű ruhát teszünk, és ezen keresztül szűrjük, nyomkodjuk át a szörpöt egy másik edénybe. Ha nem találjuk elég savanykásnak, utólag citromsavval ízesíthetjük, majd kisebb üvegekbe töltve légmentesen zárjuk le. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Javasolt hígítási arány: 1:8

Tipp:
A kevergetés alatt nem probléma, ha a virágok széthullnak, hiszen a végén úgyis leszűrjük a szörpöt. Attól se ijedjünk meg, ha a fehér virágok az egy hét alatt megbarnulnak, a szörpnek semmi baja sem lesz ettől.
Letakarni azért kell, hogy ne kerüljön a szörpbe semmilyen szemét.
Aki hosszabb ideig szeretné élvezni a bodzavirág kellemes zamatát, oldjon fel 2 g nátrium-benzoátot kb. 0.5 dl langyos vízben, és keverje a szörphöz. Ezután ugyanúgy, mint az előzőekben, töltsük üvegekbe, majd zárjuk le légmentesen

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Tigris szelet (zebratortából is)
  2015-05-14 09:48:01, csütörtök
 
  Hozzávalók

Tésztához
380 g búzaliszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
220 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 narancs reszelt héja
6 tojás (közepes méretű)
60 ml langyos víz
240 ml napraforgó olaj
Dr. Oetker ételszínezék sárga (ízlés szerint)
3 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)

Krémhez
480 g őszibarack konzerv
100 g kekszes vagy kukoricapelyhes csokoládé
1 tasak Dr. Oetker Lapzselatin (6 lap)
250 g ricotta krémsajt (vagy jól áttört túró)
1 citrom leve
30 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
400 ml hideg habtejszín

Elkészítés

A tepsit (30 x 40 cm-es) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A kakaópor és az ételszínezék kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát elfelezzük, az egyik feléhez hozzáadunk kevés sárga ételszínezéket, a másik feléhez a kakaóport. A tésztát közepről indulva a tepsibe töltjük úgy, hogy felváltva 2 evőkanál sárga, majd 2 evőkanál kakaós tészta kerüljön egymás fölé. A tésztát ne simítsuk el, a tepsi oldalát megütögetve hagyjuk, hogy egyenletesen szétosztódjon. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc

A megsült süteményt sütőrácson a sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni. Majd a sütőpapírt óvatosan eltávolítjuk.
A barackot lecsöpögtetjük, apró kockákra vágjuk. A csokoládét nagyobb darabokra törjük. A süteményt elfelezzük. Az egyik tortalap köré sütőkeretet helyezünk. A lapzselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint feloldjuk. A ricottát a citromlével, a cukorral és a vanillincukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. A tejszínt kemény habbá verjük. Amint a ricottás massza zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd a barack- és a csokoládédarabokat is. A krémet egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon, majd ráhelyezzük a felső tortalapot is. A süteményt legalább 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
A süteményt ízlés szerint kockára vágva tálaljuk.

Link



(készíthetjük zebratortából is)
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Sajtos rúd és perec
  2015-05-14 09:39:45, csütörtök
 
  Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg reszelt sajt és a tetejére a megszóráshoz még 5 dkg. 30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, só, tejföl, amennyi az összeállításhoz szükséges (nem egészen 2 dl). A megadott anyagokból könnyen gyúrható tésztát készítünk. Fél cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal és derelyevágóval kivágjuk. Vagy tetszés szerint perec alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Zsirozott tepsiben aranysárgára sütjük. Kb. 2 zománcos tepsire való lesz belőle, ez olyan 42 darabot jelent. Persze ez attól is függ, hogy ki milyen szélesre és hosszúra vágja. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 20 percig sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Akácszörp
  2015-05-14 09:36:45, csütörtök
 
  Hozzávalók:

tiszta helyen gyűjtött akácvirág (legjobb eső után)
1 citrom
1 kg kristálycukor
1 l víz

1 nagy befőttesüveg

Az akácvirágot kirázogatjuk, hogy ne maradjon benne bogár, hangya.
A fürtök száráról lehúzzuk a virágszirmokat és megtöltjük vele az üveget.
A karikára vágott citromot is közé rakjuk.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, kihűtjük, feltöltjük vele a virággal teli üveget.
3 napig állni hagyjuk, időnként megkavargatjuk.
A 3 nap leteltével leszűrjük, a kész szörpöt üvegekbe töltjük, amiket dugóval vagy kupakkal lezárunk.
Az így készített akácszörpöt tartsuk hűtőben fogyasztásig. Ízlés szerint hígítva fogyasszuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 507 db bejegyzés
Összes: 2931 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 1685
  • e Hónap: 6010
  • e Év: 148426
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.