Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 292 
Jó éjt, békés álmokat!
  2015-05-31 21:59:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tallóztam...Nagyapa, hány éves is vagy?
  2015-05-31 21:42:00, vasárnap
 
 Női koktél, nemcsak nőknek

Nagyapa, hány éves is vagy?

-Hadd gondolkozzam egy kicsit!
Mikor megszülettem, minden családban volt apuka és anyuka.
Még nem találták fel a szárítógépet
(a ruhát egyszerűen kitették száradni a friss levegőre).
Az ember még nem lépett a Holdra, és nem léteztek sugárhajtású utasszállító repülőgépek.
Nem volt televízió, fénymásoló gép, és kontaktlencse.
Én a számítógép és a csoportterápia előtt születtem.
Az emberek nem analizáltatták magukat, legfeljebb amikor az orvos vér- vagy vizeletvizsgálatra küldte őket.
25 éves koromig minden rendőrt és férfit uram-nak szólítottam, minden nőt pedig "asszonyom"-nak vagy "kisasszony"-nak.
Párjuk a galamboknak és a nyulaknak volt, de nem az embereknek.
Az én időmben, ha egy hölgy felszállt az autóbuszra vagy a villamosra, a gyerekek és a fiatalok mindenki másnál hamarabb álltak fel, hogy átadják neki a helyüket, de ha állapotos volt, a helyére kísérték és - ha kellett - megváltották a jegyét és odavitték neki.

A nő elsőként lépett liftből ki; egy férfi sosem üdvözölt úgy egy nőt, hogy ne állt volna fel, ha éppen ült, kinyitotta előtte az autó vagy bármi más ajtaját, és a férfi segített neki levenni a kabátját.
A mi életünket a tízparancsolat, a józan ész, az idősebbek és az érvényes törvények tisztelete szabályozta.
Bennünket megtanítottak arra, hogy különbséget tegyünk jó és rossz között, és hogy felelősek vagyunk tetteinkért és következményeikért.
A komoly kapcsolat azt jelentette, hogy jóban voltunk unokatestvérekkel és barátokkal.
Ismeretlen volt a vezeték nélküli telefon, a mobiltelefonról nem is beszélve.
Sosem hallottunk sztereó zenéről, URH rádióról, kazettákról, CD-ről, DVD-ről, elektromos írógépekről, számológépekről (még mechanikusakról sem, hát még hordozhatókról).
A "notebook" jegyzetfüzet volt.
Az órákat naponta felhúzták.

Semmi digitális nem létezett, sem órák, sem világító számos kijelzők a háztartási gépeken.
Gépeknél tartva: nem voltak pénzkiadó automaták, se mikrohullámú sütők, se ébresztőórás rádiók.
Hogy videomagnókról és videokamerákról ne is beszéljünk.
Nem léteztek azonnal előhívott színes fényképek.
Csak fekete-fehér képek voltak, előhívásuk és másolásuk több mint 3 napig tartott.
Színes képek nem léteztek.
Nem hallottunk a McDonald'sról, az instant kávéról, se a mesterséges édesítőkről.
Az én időmben a fű olyasmit jelentett, amit nyírtak, nem szívtak.
Mi voltunk az utolsó nemzedék, amely azt hitte, hogy egy asszonynak férjre van szüksége ahhoz, hogy gyereke legyen.
És most mondd, szerinted hány éves vagyok!
- Hát, nagyapa, biztosan több mint 200!
- Nem, kedvesem csak 70!
 
 
0 komment , kategória:  *Csal,ház. ANYÁK-, GYERMEKnap  
Angéla, Petronella névnap
  2015-05-31 21:25:20, vasárnap
 
  Május 31. Angéla névnap.
Eredete: görög-latin, az Angelus és Angelusz férfinevek női párja.
Jelentése: angyal, követ, hírnök.
Elemzés: Életfeladata, hogy környezetében közvetítő szerepet töltsön be. Könnyen teremt kapcsolatot, és ezt jól ki is használja. Keresi a tökéletességet és az érzelmi biztonságot. Egész életében a munka fog dominálni, ezért rendkívüli szorgalma és teherbírása van. Ezt természetesen a hivatásában a legkönnyebb ma megteremteni. Ebben az esetben a tanítás vagy a kommunikációs tehetségét érdemes kihasználni. Viszont ez megkérdőjelezi a magánélet sikerét. Emiatt lehet kérdéses a párkapcsolat és a család. Minden helyzetben segíteni akar másokon. Fontos megtanulnia, hogy a segítség az, amit kérnek és nem az, amit ő jónak lát. Hajlamos a kritikára, amit a környezete nem könnyen visel. Sugározza magából a maximalizmust, és ezt elvárja másoktól is. Problémája a kishitűsége és az önbizalom hiánya lehet. Ilyenkor érzékennyé és labilissá válhat.

Május 31. Petronella névnap.
Eredete: latin
Jelentése: nemzetségből származó nő; kőszikla
Elemzés: Életfeladata a lelkiség és a testiség között egyensúlyt találni. Ilyenkor mindig a vágyak és az érzések között ingadozik. A lelki mélységeket keresi, akár a szülővel, akár később a párkapcsolatában. Minden rejtélyt és titkot meg akar fejteni, ezért is lesz a feladata a dolgok mélyére nézni. Ezt akkor tudja pozitívan megélni, ha megtanul bízni az emberekben. Mindent érzelmileg közelít meg, és így gyakran elköteleződik. Az egyéni utakat keresi, nem nagyon akar alkalmazkodni. Máskor meg elköteleződik, és nem képes elengedni, sem leválni. Hajlamos a dolgokat birtokolni, gyakran anyagiassá válik. Párjától is lángolást és szenvedélyeinek viszonzását várja. Megjelenhet az ellenkező véglet is, ilyenkor érdektelenné és apatikussá válik. Problémája a szélsőségessége, ami labilissá teheti, amit nehezen tud kezelni. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai gondolat...
  2015-05-31 21:20:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Május 31. VASÁRNAP - SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE
  2015-05-31 21:18:23, vasárnap
 
 SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE
a mai nap igéi

SZENT, SZENT, SZENT A SEREGEK URA, DICSŐSÉGE BET�--LTI AZ EGÉSZ F�--LDET! (Ézs 6,3)

Az én Uram ad nekem erőt. (Hab 3,19a)

Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. (2Kor 4,16)

--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------
Lelki útravaló a mai napra
Május 31.

"Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a bels emberünk mégis megújul napról napra." (2Kor 4,16)

Belső lendület
A fiatal lelkész leugrott a teherautó magas vezetőfülkéjéből, és lendülettel köszöntötte az első gyülekezete tagjait, akik a parókia előtt várták.
Régen volt. Több évtized is elmúlt azóta. Ma már biztos nem merne olyan nagyot ugrani, és lassabban lép. Megöregedett. Néha talán el is csügged, hogy már nem megy azzal a lendülettel és erővel a munka.
Ismerős ez az érzés.
A bölcs apostol azt írja szívünkbe, hogy a külső embernél, a test lendületénél van fontosabb. Nem az teszi hitelessé az embert, hogy fürgén tud szaladni, lendületesen tud tenni és nagy erővel tud munkálkodni, hanem az, hogy van valami belső kincse. A külső ember, a test erejénél fontosabb a belső ember kincse.
Látjuk, hogy a világ nagy erőkkel akar tenni a külső ember megromlása ellen. Testépítő edzések, ránctalanító krémek, ősz hajakat eltakaró festék és erősítő vitaminok sora érhető el már mindenki számára. De nekünk, akik az Isten szeretetének vonzásában élünk, többre van szükségünk! Arra, ami nem a külsőt, hanem a belső embert erősíti.
Mert mit ér, ha egy korhadó, tartását vesztett lécet dekoratív lakkfestékkel vonunk be? Lehet, hogy kívülről szebb lesz, de aligha lesz erősebb!
Az apostol átélte azt, hogy nem a test ereje teszi hitelessé a szolgálatban. Ezért bátorít, hogy a belső ember erősítéséhez mi is merjünk élni azokkal a lelki táplálékokkal, amelyeket az Isten kínál nekünk. Merjünk élni Jézussal, aki az élet kenyere. Merjünk élni az igével, amely vigasztal és erősít, s még ha a halál árnyékának völgyében járunk is, akkor sem kell félnünk. Merjünk élni az úrvacsora ajándékával, mert az erőnkön felül való útra ilyen, Jézus által nyújtott táplálékra van szükségünk.
A biológia valóság. A külső emberünk nem maradandó, a porból vett test nagyívű élet után is megromlik! Még a szellemi képességek tárháza is kiürül. De ha belső emberünk egyetlen kincse marad meg, a Krisztusba kapaszkodó hit, akkor soha semmit nem veszítünk el.
Hát miért csüggednénk? Csüggedjen az, akinek fontosabb a külső, mint a belső, az emberi erő, mint az Isten ereje, a földi alkotásai, mint az Isten örök világa! Csüggedés nélküli örömben tegyünk meg mindent azért, hogy sokak tartsák fontosnak az Isten belső embert megerősítő szeretetét.


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
Lelki útravalónk az Északi Egyházkerület lelkészei által szerkesztett Igeidő c. kötetből való.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cseri Kálmán igehirdetései és gondolatai.
  2015-05-31 21:01:28, vasárnap
 
 Cseri Kálmán igehirdetései és gondolatai.
Egymás terhe és a magunk terhe

"Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be a Krisztus törvényét... mindenki a maga terhét hordozza. "(Gal 6,2.5)

A felületes bibliaolvasó azt mondja: ez ellentmondás a Bibliában. Először azt írja, hogy egymás terhét hordozzuk, utána meg ezt: ki-ki a maga terhét hordozza.
Csakhogy itt az eredeti szövegben két különböző kifejezés van. Amikor egymás terhét említi az apostol, akkor valami nagyon nehéz, erőnket meghaladó teherre gondol, a hajóteher szót használja. Az utóbbi esetben pedig azt a hátizsákot, személyes poggyászt, amit minden római katonának magának kellett vinnie.
Ha váratlan, nagy terhek zuhannak a vállunkra: betegség, gyász, munkanélküliség, anyagi gondok, megaláztatás, kudarcok, hitbeli kételyek..., olyankor a családban, a gyülekezetben, a hívők közösségében legyen természetes, hogy odaállunk egymás mellé, és segítünk a roskadozónak a terhek cipelésében, és nem mondjuk azt, hogy nekem is megvan a magam baja, vigye mindenki a magáét. Persze tudni kell elfogadni is a testvéri segítséget, le kell vetni minden büszkeséget. És nem szabad visszaélni ezzel, mert a teher attól még az enyém marad, csak most segítségre szorultam.
A személyes, megszokott, mindenkire jellemző terheimet viszont hordjam szép csendesen, zúgolódás és dicsekedés nélkül, nem terhelve meg vele feleslegesen másokat! Kérjek erőt Uramtól, aki megígérte: ,,Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." (Ézs 40,29) Közben pedig legyen nyitva a szemem, és legyen kész a szívem észrevenni, ha valaki mellettem roskadozik! Mert az Isten országában van ilyen különös törvényszerűség is: ha nehéz a magad terhe, vedd fel a másikét is, és könnyebb lesz!

Minden gondom, keservem
Az Úrnak átadom,
Ő hordja minden terhem,
Eltörli bánatom...
(Bonar Horatius, ford. Vargha Gyuláné és Vargha Tamás)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért
  2015-05-31 20:46:47, vasárnap
 
 Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért

Fák, csillagok, állatok és kövek,
szeressétek a gyermekeimet.
Ha messze voltak tőlem, azalatt
eddig is rátok bíztam sorsukat.
Énhozzám mindig csak jók voltatok,
szeressétek őket, ha meghalok.
Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet.
Te, homokos, köves, aszfaltos út,
vezesd okosan a lányt, a fiút.
Csókold helyettem, szél, az arcukat,
fű, kő, légy párna a fejük alatt.
KÍnáld őket gyümölccsel, almafa,
tanítsd őket csillagos éjszaka.
Tanítsd, melengesd te is, drága nap,
csempészd zsebükbe titkos aranyad.
S ti mind, él‹ és holt anyagok,
tanítsátok őket, felhők, sasok,
vad villámok, jó hangyák, kis csigák,
vigyázz reájuk, hatalmas világ.
Az ember gonosz, benne nem bízom.
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.
Igaz rokon, hozzátok fordulok,
tűz, víz, ég s föld leszek, ha meghalok;
tűz, víz, ég és föld s minden istenek:
szeressétek, akiket szeretek!

Boldog gyerek napot gyerekeinknek és unokáknak


Link
 
 
0 komment , kategória:  *Csal,ház. ANYÁK-, GYERMEKnap  
Május 31. GYERMEKNAP
  2015-05-31 20:37:09, vasárnap
 
 
Irodalmi Kávéház
A mai nap a Gyerekeké...és abban biztosan egyetértünk, hogy mind gyönyörű, bárhol született a világon...
 
 
0 komment , kategória:  *Csal,ház. ANYÁK-, GYERMEKnap  
Reményik Sándor: Egy virág úszik...
  2015-05-31 20:33:48, vasárnap
 
 Newcontact
Reményik Sándor: Egy virág úszik...

Egy virág úszik végtelen vízen,
Ringatja szelíden az ár.
Ősszel fogant, ugaron termett,
Nem tudja, mi a nyár,
Egy álom úszik végtelen vízen,
Ringatja szelíden az ár.
Valaki áll egy kőhíd magasán,
És a kezében volt egy kis virág,
Ősszel termett, ugaron nőtt virág,
És a szívében volt egy álom,
S a vándor szólt:
"Mit érek véle, ha valóra váltom?
Ez álomnak itt nincs otthona, háza -
és ez a virág túlon-túl fehér:
Az élet neki rút, s törékeny váza.
Ez az álom
Se másnak, se nekem ne fájjon,
Ne hulljon erre senki könnye
És hervadó szirmához mi sem érjen
Még egy imakönyv se!
A virágot a folyóra bocsátom,
A szent, örök folyóra,
A tengerhez hadd vigye közelebb
Minden hullám és minden óra,
Lehullatom a szent, örök folyóra.
Tartsa meg öröknek az örök víz,
És viruljon a tenger közepén,
Mint őszi pompa, s mint tavaszi dísz!"
S úgy lőn.
A vándor ott maradt, a hídon állva,
És a virág - elment - az óceánba.
 
 
0 komment , kategória:  V-Reményik Sándor versek  
Reggeli gondolat...
  2015-05-31 20:31:27, vasárnap
 
 Newcontact
Reggeli gondolat

"Vízcseppek vagyunk, jelentéktelen szürke kis parányok mind, mindannyian. Néha fent vagyunk, néha lesüllyedünk. Tenger az élet. Mindannyian keresünk mindig, keresünk egy másik vízcseppet a nagy, szörnyű óceánban. Néha megtaláljuk. Összesimulunk egy pillanatra, aztán jön egy hullám és felkap, vagy leránt a mélybe, és mi keresünk, keresünk újra tovább."
(Wass Albert)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 292 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 292 db bejegyzés
e év: 4081 db bejegyzés
Összes: 35458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 350
  • e Hét: 5278
  • e Hónap: 19359
  • e Év: 19359
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.