Belépés
anna4459.blog.xfree.hu
Másik szívhez soha el nem érsz, ha nem szívedből indulsz magad is. Konrad Lorenz Bordásné Anna
1901.02.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
Zavar lehet holnap az egész interneten
  2015-06-30 19:50:26, kedd
 
  Zavar lehet holnap az egész interneten
2015. június 30., kedd, 19:03 Utolsó frissítés: 1 órája
Szerző: hvg.hu

Címkék: szökőmásodperc;

Keddről szerdára éjszaka egy másodpercre megállítják a világidőt, a szökőmásodperc komoly zavarokat okozhat az internetes szolgáltatásokban. Három éve több weboldal és számítógépes rendszer is megzavarodott.

Magyar idő szerint szerda éjjel 2 órakor egy másodpercet betoldanak az időbe.
A gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy az atomórák a csillagászati idő szerint nézett 23:59:59 után nem 00:00:00-ra, hanem 23:59:60-ra váltanak, és csak egy másodperccel később következik majd július 1-je.

Ez nekünk, embereknek tulajdonképpen észrevehetetlen, de a szigorú fegyelemhez szokott számítógépek, ha nincsenek felkészítve, nem mindig tudnak mit kezdeni azzal, hogy egy nap a szokásosnál akár csak egyetelen másodperccel is tovább tart - és ilyenkor gyakoriak a lefagyások és egyéb működési zavarok.

Legutóbb 2012-ben volt szükség szökőmásodperc betoldására, és ahogy az ArsTechnica írja, komoly zavarok keletkeztek több számítógépes rendszerben is.
Sok linuxos szerver leállt, ami népszerű webes szolgáltatások elérhetetlenségét is okozta.
Az USA-ban népszerű reddit hírgyűjtő oldal és a magyar vonatkozású Gawker-birodalom szájtjai is leálltak.
A weboldalak megzavarodásán túl komolyabb gondok is adódtak, mivel néhány légitársaság rendszere is megzavarodott, ami fennakadást okozott a légi közlekedésben.

Hogy hol lesz gond, mire mennyire hat majd ki a szerdai internetezés, az majd csak holnap hajnalban/reggelre derül ki.
Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilcsi Mama 2014. évtől elbúcsúzik az éves időjárás előrejelz
  2015-06-30 16:28:07, kedd
 
  Ezt a bejegyzést a .hoxa.hu portálon találtam, és úgy érzem, a mai napig aktuális és nagyon hasznos dolgokat tartalmaz. Olvassátok szeretettel, én meg megköszönöm, hogy megoszthatom.

Ilcsi Mama 2014. évtől elbúcsúzik az éves időjárás előrejelzés elkészítésétől.

Köszönöm mindenkinek a sok érdeklődő magán levelet - fórumokon való bejegyzéseket, melyben hiányoltátok már a 2014. évre szóló időjárás előrejelzést.
Ez úton búcsúzom mindazoktól, akik hosszú éveken keresztül szerettétek, és figyelembe vettétek a leírásom.

Több helyeken olykor -olykor bántó megjegyzéseket is kaptam, ezért aztán már elgondolkoztam azon, hogy kell-e ez nekem, már így 8. X-hez közeledvén.
Éppen ezért úgy gondoltam, hogy a továbbiakban már nem teszem közzé az év elejei egészévre szóló időjárás előre jelzésem!

Persze az eltelt több mint 40 évben nagyon sokaktól inkább elismerő visszajelzéseket, kaptam.
{Azt is tudnotok kell, hogy kérésre mindig is, csak - ajándékként adtam - sok-sok éven át akár még saját költségen felbélyegzett levélben is, vagy az utóbbi években már különböző fórumokon a feltöltés lehetőségét. }
Már legalábbis akik tudatában vannak azzal, hogy én ezeket az előre jelzéseket minden év első hetében egész évre szólóan tettem közzé. Persze, hogy előfordulhatott benne, hogy nem pontosan azon a napon és ott azon helyen, ahol éppen az illető lakik, történtek meg a konkrétan az időjárási események.

Tudjátok a népi megfigyelések és a saját sok éves tapasztalataim mellett a HOLD, mint második fővilágosítónk a legjobb időjárást előre jelző, amelyet én figyelembe veszek, és használtam az előrejelzés készítésemnél.
Be kell, hogy lássam, hogy mostanság a szélsőséges időjárási viszonyok következtében már a sok - sok éves népi megfigyelésekre sajnos már nem lehet alapozni.

(Bár nekem még a XVIII- XIX századból is van KALENDÁRIUM, melyben az elődök minden hónap napja mellett - szép gyöngybetűkkel - feljegyezték a napi időjárást. Sajnálattal olvasom vissza, hogy akkor még a tavasz tavaszidőkben volt a tél is időben jött és bővelkedett hóesésben, hogy vetést a földben megvédje.)

Mostanság viszont teljesen felborult a körülöttünk lévő légköri világ rendje!

Be kell, hogy lássam, hogy megváltozott a természetes világkép, ha csak arra gondolunk, hogy például Moszkvában ilyenkor mínusz 20-30° fokos hidegek szoktak lenni. Most pedig karácsonykor + 15-20° fokokat mértek. Vagy Amerikában 100 év óta nem volt ilyen kemény tél méteres hó torlaszokkal és hetekre szóló áram kimaradásokkal. Máshol a világban is, olyan szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, amelyre emberemlékezet óta nem volt példa.

Ezeknek a rendkívüli időjárási helyzeteknek, sajnos mi emberek vagyunk leginkább az okozói, mert nem vigyázzunk kellően a szép ,,kék" földünkre. Olyan sok légköri szennyeződés kerül a föld légkörébe, hogy bizony teljesen meg fog változni a földi élet.
Ezzel ránk zúdítva a sok természeti katasztrófákat.

Ezt én abból is érzékelem, hogy 40 év távlatában a tényleges adatokat feldolgozva
- összességében - több mint 80%-ban volt a beteljesülési érték, de mostanában már ez nem mondható el, leginkább is, csak a holdfázisok figyelembevételének volt leginkább a köszönhető, hogy az előrejelzésre hagyatkozni lehessen.

Éppen ezért azt szeretném, hogy legyen mindenki, - akit ez érdekel -, saját magának az időjárás előre jelzésének a kovácsa akár oly módon is, hogy figyelemmel kísérik a HOLD fázisok időjárásra vonatkozó jelzéseit. Talán még ez háboríthatatlanul megmaradhat nekünk.

Nagyon sok éves naptárban már megtalálhatjátok a Holdfázisra osztott napok jelzéseit.

Van ezeknek egy nagyon jól megjegyezhető értékei: Mégpedig, ha a szabadidő eltöltésre szeretnétek a legjobb időket már jó előre kiválasztani, akkor általában a növő hold időket és telihold időket válasszátok, mert legnagyobb biztonsággal ezekben, a napokban lesz nyáron a legjobb, legmelegebb az idő. Télen pedig ilyenkor vannak a mínuszok, akár hóval akár napsütéssel.
Persze itt ezekre, az időpontokra is esik majd párnap, amikor csapadékot hozó légtömegek érik el hazánkat. Azonban ezek a napok, pláne nyáron a jó nyaraló időket nem igen befolyásolják.

Sok éves megfigyelésem, hogy Ď = első negyed (növekvő hold), és O = holdtölte (telihold), idejét megelőző 2 -3 napjában, majd O = teliholdat követő 2-4 napban van nagyobb lehetőség arra, hogy ezeken, a napokon záporok - zivatarok és nagyobb mennyiségű esős időszakok előforduljanak.
Ugyancsak O = (holdtölte telihold), telihold idejének a végénél, amikor már szabad szemmel is láthatóan a Hold jobb oldalán már fogyni kezd a hold, kissé hűvösebb, szeles idővel vált át az időjárás a © = Utolsó negyedben a csökkenő hold fázásába ekkor várható legtöbb esetben a csapadékosabb idő.

A téli hónapokban ekkor ©/ csökkenő hold időkben, (síelők nagy örömére), várható a legtöbb hóesés, azonban az ónos esőktől a - csúszós utak lehetőségei is ekkor a legvalószínűbbek.

Aztán majd az ● = Újhold /előtti 3-4. napnál, és az ● újholdat követő 3-4. napokon, gomolyfelhők gyülekezésével nyár idejében, zivataros-dörgés villámlással kísért esős időkre, néhol akár jégesőre (pláne a tavaszi hónapokban), nagymennyiségű esőre is, lehet számítani.
Téli időkben ekkortájt eshet le a legtöbb hótakaró is.

Kívánok mindenkinek nagyon sok szép meleg nyarakat és hóeséssel tarkított teleket.
Szép zöldellő tavaszokat és minden jót, amit csak az élettől várható.

Időjárási szempontból pedig, ha csak az első három hónapot nézzük a Holdhatás szempontjából, <hogy azoknak is részben eleget tegyek, akik bejegyzéseikben írtak nekem és sajnálják, hogy már nem lesz a továbbiakban olvasható az előrejelzés, íme itt a válaszom>.

Január
1-én &#9679;
8-án Ď
16-án O
24-én &#169;
30-án &#9679;
Éppen ezért véleményem szerint most is: az időjárás két arculatát mutathatja meg.
A növő hold idejében 8-9.-től - főleg a reggeli órákban- hidegebb idő lehetséges, a nappalok akár szikrázó napsütést is hozhatnak, de ekkor már havazás is lehetséges.
Majd 22.-ét - követően a hónap hátralévő részében enyhe idő ígérkezi, már-már akár tavaszias időnek is elfogadható lehetne.

Aztán majd Februárban:
6-án Ď
15-én O (00óra 54'van a Telihold tetőzés.)
22-én &#169; .
Már más a helyzet, mert ugye januárban két &#9679;Új Hold fázis lesz. Így aztán ekkor enyhébb lehet az időjárás is. Majd február 4-5-től hidegebbre fordulhat az idő, mely havazást is, hozhat.

Aztán a hónap közepétől ismét fokozatosan, enyhébb idő lehetséges. Azonban a tél még nem hagyja magát, és ismét havazással telhetnek a február végi napok.

Márciusban:
1-én &#9679;
8-án Ď
16-án O
24-án &#169;
30-án &#9679;

Szintén két Új hold lesz márciusban. Ennek következtében a március is havazással, havas-esővel, esővel kezdődhet, majd a hidegebb idő még érezteti a hatását.
Aztán majd a teliholdat követően enyhülés várható. Akár már tavasz eljövetelének is örülhetnénk, de még nem temethetjük el végleg a telet, mert a hónap utolsó napjai, és a szeszélyes
Április is, igencsak tartogathatnak még számunkra meglepetéseket.

7-én Ď
15-én O
22-én &#169;
29-én &#9679;

Azt javaslom nektek, hogy másoljátok ki saját mappába ezeket hónapos jelzéseket, és az éves naptárból mindenkor be tudjátok helyettesíteni a további holdfázis napokat.

Ne feledjétek, hogy
,,A hold mindannyiunk számára fénylik, hogy lelkünket felemelje,
Gondolatainkat a csillagok magasságáig röpítse." / Vágó Zsuzsa/

Szeretném még arra is, felhívni figyelmeteket, hogy a holdra egyébként is érdemes nem csak időjárás jelzőként, hanem mástekintetben is, nagyfigyelmet fordítani.
Ugyanis mint a FÖLD kísérője a ,,második fővilágosítónk" nagy hatással van az emberekre, és az emberi szervezetre is!

Éppen ezért asztrológiai szempontból is szeretném egy kicsit a holdhatásokat megvilágítani.
Amennyiben kíváncsiak vagytok esetleg erre is, a leírásom elolvashatjátok itt a Hoxán:
" Aki szereti asztrológiát" fórumon.

Gondoljatok azért jószívvel rám, én is, szeretettel Üdvözöllek benneteket. Ilcsi mama.
 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek  
Megkeseríti az életet – sok allergiásnak fogalma sincs
  2015-06-30 12:44:46, kedd
 
 


Érdemes odafigyelni rá, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Pórul járhat az, aki allergiás a parlagfűre és sok dinnyét, vagy paradicsomot fogyaszt. Magyarországon körülbelül 300 ezer ember keresztallergiás.

Magyarországon körülbelül 1,5-3 millió ember allergiás, közülük egymillióan a parlagfűre. A betegek száma egyre emelkedik. Ez nem feltétlen a pollenszám miatt van, Európában ugyanis az összpollenszám valamelyest csökkent. Az, hogy egyre több az allergiás, a környezetszennyezésnek tudható be. Alig van olyan betegség, amelynek az előfordulási gyakoriság ne növekedne a magas környezetszennyezés miatt - mondta a hirado.hu-nak Dr. Nékám Kristóf allergológus.

,,Szörnyű volt az elmúlt hónap"

,,Minden reggel úgy keltem, hogy alig kapok levegőt és ömlik a könny a szememből, szörnyű volt az elmúlt egy hónap" - mondta Perge Krisztina, akiről több mint tíz éve derült ki, hogy allergiás a fa- és fűfélékre.

Krisztina gyógyszereket is szed az allergiájára, folyamatosan variálva őket, mert a szervezete könnyen hozzászokik a készítményekhez. Ennek ellenére a késő tavaszi, kora nyári, valamint a nyár vége és az ősz eleje nagyon rossz időszak számára. Júliusban, amikor nagy hőség van, kevésbé érzi a tüneteket.

Nemrég kimutatták, hogy allergiás a tejtermékekre, a hagymafélékre, a paradicsomra és a szójára is, ezért a minimálisra kell csökkentenie ezek fogyasztását.

300 ezren keresztallergiások Magyarországon

Az allergia nem egy testrésznek, hanem az egész testnek a betegsége - hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf. Nemcsak a 'sima' légúti vagy a 'sima' ételallergia létezik. Sokan felfigyelhettek már arra, hogy a tüneteik akkor is erősödnek, ha nem emelkedett az allergénkoncentráció. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll. Hazánkban körülbelül 300 ezer ember szenved ettől.

Mindez az anyagok kémiai szerkezetének hasonlóságára vezethető vissza. Gyakran olyan kicsi a két anyag - például növényeknél a parlagfű és a paradicsom - közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyikre, nem tudja megkülönböztetni a másiktól. Ezért a tünetek jóval erősebbek lehetnek, ha fogyasztottunk olyan gyümölcsöket vagy zöldségeket, amelyek hasonló szerkezetűek azzal a növénnyel, ami megkeseríti az életünk - mondta el a hirado.hu-nak Miháldy Kinga dietetikus.

A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Ám ha valaki érzékeny a parlagfűre és keresztallergiája is van, akkor dinnye vagy paradicsom fogyasztása után száj- és nyelvdagadás, fulladás léphet fel, továbbá viszketést érezhet a garatrészen.

Jellemző keresztallergiák:
- Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini

- Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.

- Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, cseresznye, őszibarack, burgonya, kiwi, avokádó.

- Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Fontos azokat a zöldségeket és gyümölcsöket kerülni, amire keresztallergiánk van. A paradicsomot például egész évben esszük és álladóan irritáljuk vele a szervezetünket ahelyett, hogy kerülnénk, vagy csak a nyári szezonban fogyasztanánk, ezzel is tehermentesítve a szervezetünket - mondta Miháldy Kinga, dietetikus.

Akik tudják, hogy allergiásak kerüljék az allergéneket tartalmazó ételek fogyasztását. Nagyon fontos, hogy tudatosan táplálkozzanak és az élelmiszerek címkéjét is olvassák el figyelmesen. A méz fogyasztása is okozhat allergiát. Sokan édesítenek mézzel, vagy nagyobb mennyiségben fogyasztják, és nem gondolnak arra, hogy esetleg a rendszeres méz fogyasztása is megbújhat a panaszok mögött.

Nem szabad csak legyinteni

Sokan csak legyintenek, amikor kiderül az ételallergiájuk. Egyszerűen beveszik a gyógyszert, hogy enyhítsenek a tüneteken, de ezzel az alapproblémát nem tudják megszüntetni. ,,Fontos odafigyelni rá, hogy milyen ételeket fogyasztanak, ugyanis a táplálkozással csökkenthetőek leginkább a tünetek. Például érdemes mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Ha erre odafigyelnek az arra érzékenyek, sokkal jobbá tudják tenni az életminőségüket" - emelte ki Miháldy Kinga.

Így különböztethetjük meg

Ha erős légúti tüneteket tapasztalunk például könnyezünk, folyik az orrunk, továbbá bizonyos gyümölcsök és zöldségek fogyasztása után újabb tünetek lépnek fel, akkor nagy valószínűséggel keresztallergiánk van.

Érdemes figyelni szervezetünk reakcióját. Ha valakiben felmerül gyanúként, hogy allergiája vagy keresztallergiája van, forduljon orvoshoz. Vizsgálattal a keresztallergia is kimutatható. Az összetettebb allergiák orvosi közreműködés nélkül nem háríthatók el - mondta el a hirado.hu-nak Nékám Kristóf allergológus.

S.J., hirado.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A csintalan szent
  2015-06-30 09:40:43, kedd
 
  Péter-Pál napja alkalmából megtudhatjuk, hogy keletkeztek az erdők és a gombák. Kiderül, ki őrzi a mennyország kulcsát, és mivel szolgált rá Péter a büntetésre.
Wenszky Nóra|2015. június 29.|

Június 29-én két nagy apostolt is ünnepel a keresztény egyház: Szent Pétert és Szent Pált a hagyomány szerint június 29-én végezték ki 67-ben. Szent Pétert fejjel lefelé keresztre feszítették, míg Pálnak fejét vették. A kettős vértanúhalál emléknapja a magyar néphagyományban is fontos nap. Ekkor kezdődött meg ugyanis a búza aratása, bár sok helyütt három nappal később, Sarlós Boldogasszony napján kezdték meg a legnagyobb és legkeményebb nyári munkát. Mivel korábbi cikkeinkben már részletesen beszámoltunk Szent Péter és Szent Pál történetéről, ma azt mutatjuk be, milyen történetek kapcsolódtak a néphagyományban a két apostolhoz. A történeteket Lammel Annamária és Nagy Ilona Parasztbiblia című művéből idézzük.
Péter és Pál egy időben folytatott térítő tevékenységet Rómában. Amikor 64-ben, Néró császár idejében tűz ütött ki Rómában, a császár bűnbakot keresett, és a Péter és Pál tanítványaiból álló kis keresztény szekta tagjait végeztette ki. Az első keresztényüldözés névtelen áldozatainak emléknapja a katolikus naptárban június 30., Szent Pál emléknapja. Az előtte levő napon pedig a két vezetőre, Péterre és Pálra együtt emlékeznek.
Bár a keresztény ikonográfiában Pétert ábrázolják a mennyország kulcsaival, ismert olyan nép száján élő történet is, miszerint Péter és Pál nem csak együtt térítettek és együtt haltak meg, hanem a kulcsőrzésben is közösen vesznek részt.Szent Péter a mennyország kulcsával
(Forrás: Wikimedia Commons / PD)
A mennyország kulcsai
Szent Péternél és Szent Pálnál van a mennyország kulcsa. Mind a kettőnél van kulcs. Egyik bezárja, másik kinyitja. Ők engedik be a tiszta lelkeket.
A mennyország tiszta fényesség. Az a sok szép virágok, ami ott van, gyönyörű szép, jó illatú virágok ott vannak. S az angyalok, akik kísérik mindig Szűz Máriát, tisztelik, esedeznek. Esedeznek a népért, mert nem tudnak imádkozni, csak esedezni, immár ők nem tudnak beszélgetni, csak esedezni.
Míg Szent Pálról viszonylag kevés nép száján forgó történet olvasható, Szent Péter egyike a legnépszerűbb alakoknak. Számos apró történet alaphelyzete az, hogy Jézus Krisztus és Szent Péter emberi alakban a földön járnak. Krisztus ilyenkor a bölcs atya, Péter pedig a lázadó, aki folyton megpróbálja megszegni a szabályokat. De végül mindig lebukik, hisz Krisztus mindent lát. Ilyen például az erdők keletkezéséről szóló történet.
Ott nyőttek ki a fák
Jézus és szent Péter vándorúnak az úton. Az egyik faluba kapnak egy szál kalbászt. De Szent Péter olyan éhes vót, hogy elmaradt Jézustól, és mindig akarta enni a kalbászt. De mikó harapott, Jézus mindig szólt, és nem tudta megenni, rögtön kivette a szájából és eldobta. És így mentek mentek, de mindig, mikó le akarta vóna nyelvi a kalbászt, Jézus mindig beleszólt, és nem tudta sose lenyelni, mindig el köllött vóna dobni.
Elmentek a másik faluba, és másnap jönnek visszafelé. Azt mondja neki Péter, a Jézusnak:
- Jézusom, azt mondja -, Hát tennap, míg erre jöttünk, még nem vótak fák, nem vót erdő.
Mert ahol Péter eldobta a kalbászt, mindenhol erdő nyőtt.
- Ja, Péter - azt mondja -, itt, ahun most erdő van, itt dobtad el mindig a kalbászt, amint lopva haraptál a kalbászbú.
Ott nyőttek ki a fák, ott lettek az erdők. (192. o.)A fák kolbászból lettek
(Forrás: Wikimedia Commons / Moyan Brenn / CC BY 2.0)
Az ember számára kellemetlen állatok keletkezéséről sok nép meséiben olvashatunk. Érdemes összehasonlításként megnézni a Pumasipa című rajzfilmet.
Igen hasonló történetet olvashatunk a gombák keletkezéséről is, csak ott kenyeret harapdált Péter a Sínai-hegyen, nem pedig kolbászt. De ezzel is megszegte a szigorú böjtöt, és ismételten lebukott. Csakúgy, mint egy halászat alkalmával, amikor Péter hazugságának a következményét máig nyögjük.
Péter, hol a hal?
Szent Péter elment halászni, és egész éjjel aludt, nem fogott semmit. Hazament reggel, és Jézus kérdi:
- Hát Péter, hol a hal?
Azt mondja:
- Uram, nem tudtam halat fogni.
De az Isten tudta, hogy ez nem igaz, csak Péter hazudik; egész éjjel aludt, azér nem fogott halat. Há másnap megint elment Péter halászni. Akkó annyi szúnyogot teremtett az Isten, hogy nem tudott Péter egész éjjel aludni, állandóan halászott.
Reggel, mikó megy haza, hát rengeteg halat vitt. Innen származik a szúnyog. (172. o.)Péter lustasága miatt van a szúnyog
(Forrás: Wikimedia Commons / Jim Gathany / PD)
Nem csak a szúnyogok köszönhetőek Szent Péter csínytevéseinek. A púpos emberek púpját is az ő ügyetlenkedése okozza, sőt, a folyó örvényei is miatta vannak. De nem csak az emberek, maga Péter is megbűnhődött csínyeiért.
Miért kopasz Szent Péter?
Mikor Szent Péter Krisztus Urunkkal utazott, egyszer elfogyott minden élelmük a tarisznyából. Szent Péter erősen megehűlt [= megéhezett]. Az egyik házba, akin a kürtő füstölt, bément s éppen a konyhába került, ahol egy ügyes menyecske palacsintát sütött. Szégyenlette kérni, hát csak megállott a konyha közepin, de a menyecske bizony nem adott neki palacsintát. Az első sült palacsintát egy tányérra tette, aztán valamiért kiment a konyhából. Alig fordula ki, Szent Péter kapta a palacsintát, bétette a kalapjába, és a kalapot a fejébe húzta. Mikor visszajött a menyecske, mindenütt kereste a palacsintát, de sehol sem találta. Utoljára lekapta Péter kalapját, mert azt gondolta, hogy oda dugta el, de ott sem volt, mert uramfia, a palacsinta elsüllyedt, s helyette akkora kopaszság maradt a feje tetjin, amekkora a palacsinta volt.
Azóta mondják a kopasz embernek:
- Né, ez es palacsintát lopott! (220. o.)Szent Péter palacsintával a fején - 17. századi festmény José de Ribera nyomán
(Forrás: Wikimedia Commons / Arnaud 25 / CC BY-SA 3.0)
A sok bosszantó dolgot így Szent Péter számlájára írták a történetek. De nem elég, hogy szabályszegése miatt Péter megkopaszodott, pákosztossága miatt még egy fél névnapot veszített is a naptárban.
Szent Pétör neve napja
Eccör, mikó Krisztus Urunk meg Szent Pétör vándoroltak, Szent Pétör vót a táskahordó, oszt kilopta a libacombot a táskábú. Krisztus Urunk pedig kereste, hogy huvá lött a liba combája. Éppen egy tó mellett möntek el. Ott mög libák vótak. Hideg üdő vót, a libák fél lábon álltak.
- Nézd, Uram, Teremtőm, hisz a libák fél lábon állnak!
Krisztus Urunk tudta, hogy azér húzzák föl a lábukat, mert hideg idő van. Azt mondta:
- Jól van, Pétör, ha te úgy tudod, eztán a te neved napja is csak fél napig tart!
Így büntette mög Krisztus Urunk Szent Pétört, amér kilopta a liba combját. Most csak fél napig tart a neve napja, mert Pálnak is akkor van.(219. o.)A fél lábú liba
(Forrás: Wikimedia Commons / Alan Vernon / CC BY 2.0)
Azért nem kell annyira sajnálnunk Pétert, hisz mint az egyház egyik legnagyobb szentjének, szinte minden hónapban van Péter-nap: marad neki így is bőven.
Források
Lammel Annamária - Nagy Ilona: Parasztbiblia
Tátrai Zsuzsanna - Karácsony-Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások
Bálint Sándor: Ünnepi szokások
Fercsik Erzsébet - Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Kocsányos tölgy (Quercus robur) Magyarországon 2015-ben
  2015-06-29 11:16:43, hétfő
 
  Kocsányos tölgy (Quercus robur) Magyarországon 2015-ben az év fájának választották meg.2014-ben a mezei juhar után, idén a kocsányos tölgyet választották meg az év fájának.
Ismerkedjünk meg közelebbről az év fájával.
Jellegzetes a rügy- és levélállása. Ezt úgy kell érteni, hogy a hajtástengelyen két fordulat megtétele után jutunk, el az egymással fedésben lévő rügyekhez és levelekhez, miközben 5 rügyet, illetve levelet érintettünk. Ezt legjobban a magról kikelt egyéves egyedeknél, az úgynevezett magoncoknál szembetűnő. Ezeket felülről nézve úgy látjuk az öt levelüket, hogy azok szabályos csillagot formálnak. Ezt nevezik erdészcsillagnak, ami a hazai erdészek jelképe. A kocsányos tölgy a mitológiában az égi istenek szent fája volt, mert a rituális szertartásaikat ennek a fának a tekintélyes méretű példányai alatt tartották. Quercus robur latin nevet Carl Linné (1707-1778) svéd természettudós adta neki 1753-ban, mivel a robur szilárdságot, erőt, keménységet jelent.

Kocsányos tölgy ismertetői:
Ez a fa akár 40-45 méter magasra is megnő, de ismertek olyan példányokat amelyek 50 méter magasak voltak. Törzsátmérője is hatalmasra nő, Svédországban van egy példány Kvill községben, Rumskullaeken névre van keresztelve, melynek a törzskerete 14,75 méter.
A világ legidősebb példánya Dániában található, Jagerspris Nordskov mellett, aminek a becsült életkora 1500-2000 év.
Magyarországon a nagy méretű példányok sajnos már nagyon megfogyatkoztak.
1871-ben Simonkai Lajos botanikus, a Szabolcs megyei Halász (ma Nagyhalász) nevű községben egy közel 30 méter magas, 14 méter törzskerületű fáról számolt be. Zsennye, Vas megyei településen, sajnos mára már kipusztult kocsányos tölgye 10,2 méter törzskerületű volt.
A hazai legidősebb kocsányos tölgy életkora megközelítőleg 700 év, ez a fa Héderváron található, Árpád-fa a neve.
Az ott élők hiedelme szerint, viszont ez a fa 1000 éves.

Felhasználása:
A kocsányos tölgy kemény, szívós fa.
Fontos nyersanyaga a hajóépítésnek, kádáriparnak, hidak és zsilipek építésének, asztalosiparnak és régebben a vasúti talpfák készítésének. Földbe ásva vagy vízben is nagyon tartós volt. Elviselte a nedvesség és a szárazság váltakozásait.
Termése a makk, amely hosszú évszázadokon át nagyon fontos takarmánya volt a sertés tartóknak.
A makkal felhízlalt sertéseknek nagyon ízletes szalonnája volt, amit drágán tudtak a gazdák eladni. Ínséges időkben a tölgyfa lombját is fel tudtak használni az állatok etetésére.
Gubacsából vas hozzáadásával tintát is lehetett készíteni.

Forrás: amierdonk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Meglepő felfedezés a pókok világából
  2015-06-29 11:07:27, hétfő
 
  Sokkal ügyesebb ragadozók, mint gondolnánk - áldozataik még a vízben sem lehetnek biztonságban!Gyermekkorunk kedves emléke lehet a Vízipók-csodapók című rajzfilmsorozat. Ám a valóságban ezek az ízeltlábúak nem olyan barátságosak, mint a mese képkockáin... Ezt a megállapítást erősíti meg a nemrég publikált, prof. Martin Nyffeler (University of Basel) és prof. Bradley Pusey (University of Western Australia) vezette új tanulmány, ami azért is érdekes, mert nagy meglepetéssel szolgálhat olvasóink számára.

Egyes pókfajokat vonz a víz közelsége - nem véletlenül, hiszen az életük szerves részét képezi ez a környezet. Míg egyes fajok afféle nyolclábú Krisztusként képesek a víz felszínén járni, megint mások búvárokká fejlődtek. A kutatók közel nyolcvan olyan esetet vizsgáltak meg, ahol szemtanúi lehettek a pókok halászatának. Igen, jól olvassa! A vizsgált csoportok (Pisauridae, Ctenidae, Trechallidae, Lycosidae és Liocranidae) példányai ugyanis a kisebb-nagyobb rovarok mellett halakat is zsákmányolnak. A tanulmány kimutatta, hogy ez a jelenség (bár a figyelem középpontjába Florida került) az Antarktisz kivételével minden kontinensen elterjedt.

A halászó ízeltlábúak számos ponton különböznek szárazföldi rokonaiktól - és ez nem merül ki egyedül az eltérő élőhelyben és az ahhoz való alkalmazkodás módszereiben. Azon pókok, amelyek étlapjára a halak is felkerültek, sokkal erősebb csáprágókkal rendelkeznek, mint más csoportok fajai. Ezekre azonban szükségük is van, hiszen egy pikkelyes test sokkal keményebbnek bizonyul a már jól ismert kitinpáncélnál. Ezen pókok erős neurotoxinokkal (idegre ható méreg) kábítják el áldozataikat. A megfigyelések szerint ezek a nyolclábú halászok igen bátraknak mutatkoznak: egyes fajok a maguknál jóval nagyobb halakra is lecsapnak. Míg közülük a legtöbben ,,csak" a kétszer akkora példányokra vadásznak, addig a legvakmerőbb fajok a saját súlyuknál akár 4,5-szer testesebb halakat is zsákmányolnak

,,A megfigyeléseink alapján úgy tűnik, hogy ezek a különleges pókok csak alkalmanként egészítik ki étrendjüket a hal-diétával." - magyarázta prof. Nyffeler. Egy hal testének lebontása akár több órát is igénybe vehet a pókoknál, ám az ilyen akciók korántsem bizonyulnak időpocsékolásnak - egy-egy fogás ugyanis jóval több tápanyaghoz juttatja a vadászt, mintha az egész nap rovarokat és más ízeltlábúakat csemegézne.
forrás:http://hu.blastingnews.com/
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Fatia Negra a fekete álarcos hús- vér személy volt.
  2015-06-29 11:03:22, hétfő
 
  Jókai Mór rejtélyes fekete álarcosáról lekerül az álarc,hogy szembe nézzen velünk...Nem hiszem hogy akadna olyan ember Magyarországon aki ne halott volna Jókai 1860-ban megjelent könyvéről. A ,,Szegény Gazdagok"talán a legolvasottabb Jókai regények egyike. Többszöri és gyakori kiadásoknak köszönhetően nem csak a magyar olvasók köreiben terjedt
rohamosan,de a több nyelvre való fordítások következtében világviszonylatban is olvasottá vált.

1959-ben elsőrangú szereposztással színes-szélesvásznú film is készült belőle.
Jókai 1853.május 5.-június 2.-ig járt Erdélyben és ekkor hallott először az egykori Hunyad megyei főispán viselt dolgairól.1958.októberében utazott Móc vidékre.
Utazása során Kőrösbánya, Dézna,Brád, Abrudbánya,Verespatak,stb. a Fehér-Körös völgyébe érkezve alkalma adódott személyesen hallani az akkor még élő Fatia Negra történetét. A suttogó megjegyzésekből lehetett sejteni, hogy a fekete álarcos nem más, mint báró Nopcsa László. Jókai nem bűnügyi nyomozást folytatott csak információkat akart szerezni a báró viselt dolgairól. Állítólag azért is zárta le kurtán a regényt mert Nopcsa megfenyegette. Nopcsa egész családja féktelen,hatalomvágyó,erőszakos ember volt és valóságos kényúrkén uralkodott a vidéken.

A család oláh származású volt,de magyar nemesnek vallották magukat. Aki útját keresztezte nem ijedt meg a megfélemlítés legkegyetlenebb eszközeitől sem.
Nopcsa László üldözte azokat akik a regényt olvasták ha a tudomása jutott.
(15 éven keresztül Hunyad megye mindenható főispánja volt) Ebből is sejthető,hogy róla mintázták a regényt. Mondák, legendák és titokzatosság vette körül a Nopcsa kastélyt. Még 1970-ben is amikor Kisegítő iskolaként működött terjedtek olyan szóbeszédek hogy a vár pincéjében tömött aranyzsákok vannak amit annak idején a földesúr halmozott fel.Ma a kastély a Román Tudományos Akadémia birtokában van.
Alsófarkadin azt beszélték hogy titkos alagút vezet a kastélyból Dévára és Zámra. Hátszeg vidékén a Strigy és Maros mentén állt Magyarbrettye és Hátszeg között áll a betyár hírhedt mulatótanyája. Erdő alján húzódva,elhagyott,félig roskadozó épület már napjainkban. Az ottaniak azt mesélik,hogy a pince mélyen üreges és beletorkollik a hegybe.

A titokzatos rablóvezér 1850-es évek elején eltűnt,visszavonult.
Nopcsa László 1794.Július 6.-án született a Hátszeg-vidéki Alsófarkadinban.1814-ben 20 évesen nősült. Feleségül vette az akkor 19 éves kézdiszentléleki Kozma Ágnest aki 1847.február.17.-én Kolozsváron meghalt,így Nopcsa 53 évesen újra nősült. A fiatal ara a 26 éves Bája Mária (1821-1882) lett.Mindkét feleségét túlélte és mindegyiktől egy-egy fiúgyermeke lett,Ferenc és Elek.
Nopcsa László 1884.január.12.-én hunyt el 90 éves korában és a Nopcsa kriptába temették első felesége mellé.
forrás:http://hu.blastingnews.com/
 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek  
Horváth M. Zsuzsanna: Szívem dobbanása
  2015-06-27 21:38:05, szombat
 
 


Horváth M. Zsuzsanna: Szívem dobbanása

Meredek magas sziklán állok,
alattam sötét mélység tátong.
Sebes sodrású folyó rohan...
hullámot vetve siet tova.

Lelkem háborog, könnyem folyik...
gyöngyszemként a mélybe hullik.
Rám borul a sötétség árnya,
egyedül vagyok az éjszakába'.

Fényes csillag ragyog felettem,
üres minden, nélküled elvesztem.
Háborgó víz hív csalogat...
könnyfátylon át nézem a habokat.

Pillám lehunyom: arcod látom,
kezed felém nyújtod, ez csak álom.
Hullámverés hangja felriaszt,
szívem dobbanása visszatart. 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Horváth M. Zsuzsanna: A mosoly
  2015-06-27 21:26:24, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
Horváth M. Zsuzsanna: Egy mosoly
  2015-06-27 21:24:41, szombat
 
 Link
 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 99 db bejegyzés
e év: 1326 db bejegyzés
Összes: 3553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 82
  • e Hét: 82
  • e Hónap: 3918
  • e Év: 218528
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.