Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Háromszéki pogácsa
  2015-06-29 10:06:42, hétfő
 
  Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2,5 dl aludttej, 5 dkg vaj, késhegynyi darált köménymag, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, tojás a kenéshez, reszelt sajt,1 teáskanál só. Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsáljuk, majd jól beledolgozzuk az aludttejet, beleszórjuk a köményt és a szódabikarbónát, sózzuk. Sima tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A tojást felverjük, megkenjük a pogácsákat és reszelt sajttal megszórjuk. Sütőlemezre tesszük, és forró sütőben pirosra sütjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Manicotti
  2015-06-29 09:11:02, hétfő
 
  Hozzávalók:
Tészta: (6 nagy palacsinta lesz belőle)
1 csésze liszt
1 csésze víz
3 nagy tojás
1/2 tk só
olaj a serpenyő kikenéséhez

Töltelék:
90 dkg ricotta
15 dkg reszelt mozarella
1/2 csésze reszelt parmezán
1 nagy tojás
2 ek. aprított petrezselyemlevél
csipet só
frissen őrölt bors
500 ml paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma
4-5 bazsalikomlevél aprítva
1/2 csésze parmezán a tetejére

Először a palacsintatésztát készítettem el: A tészta hozzávalóit egy tálban simára kevertem, majd 30 percig a hűtőben pihentettem.
A felforrósított serpenyőt kikentem az olajjal és belemertem egy merőkanál tésztát, amit egyenletesen eloszlattam a serpenyőben, úgy mint amikor palacsintát sütünk.
Amíg elkészítettem a tölteléket, a sütőt előmelegítettem 180 °C -ra.
A töltelék: A ricotátt a parmezánnal, mozarellával, tojással, és petrezselyemmel alaposan kikevertem és sóztam borsoztam.
A paradicsomszószba belenyomtam a fokhagymát, beletépkedtem a bazsalikomlevelet és azt is sóztam, borsoztam. A szósz egy részét a tepsi aljára terítettem. (kb. 30x25x5 cm-s sűtőforma) A palacsintákat megtöltöttem és a paradicsomszószra sorakoztattam őket. A tetejére ráöntöttem a maradék szószt és megszórtam a reszelt parmezánnal. Lefedve kb. 30 percig majd kitakarva még kb. 15 percig kell sütni, amíg a sajt szépen meg nem olvad és a szósz kicsit besűrűsödik.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Tészta  
Sztifádó (görög marharagu)
  2015-06-29 09:07:07, hétfő
 
  Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 marék aranymazsola, 2 db egész fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 narancs reszelt héja, bors, himalája só, 3 ek. szőlőmagolaj, 2 marék gyöngyhagyma, 1 ek. méz, 3 ek. paradicsompüré

Elkészítése: felhevített olajra dobom a felkockázott hagymát, megdinsztelem, majd ráteszem a feldarabolt marhahúst, átpirítom. Rákanalazom a paradicsompürét, ízesítem a mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel, borssal, mézzel, a narancs lereszelt héjával,a felaprított fokhagymával, sóval. Beleteszem a gyöngyhagymákat és felöntöm a ragut annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön puhára főzöm.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Étlap szótár
  2015-06-29 08:38:58, hétfő
 
  ambassador módra
(ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan
(ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
bakonyi módon
tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
Batthyány-
(ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
bácskai
(ha pörköltös jellegû) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon
tárkonyos karakterû, tojássárgájával, ecettel és fûszerekkel készült) mártással
bordói
vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfûvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra
valamilyen belsőséggel készült
breton módon
(gyakran) babbal és paradicsommal
Budapest módra
pörkölt lével - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra
vörösborral, vagy burgundi körettel (húsos-szalonna gombával és gyöngyhagymával
cigány-
sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Corneille módra
(ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfûszerekkel
creol módon
(ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
csabai
(rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin)
sütőben sült
dalmát
(ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
debreceni
(legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
dorozsmai
(ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry módon
kelvirággal készített
dunai
(ha halászlé) tésztával tálalt
elzászi
(rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi
(gyakran) tárkonyos
erdészné módra
erdei gombával készített
Eszterházy-
(ha rostélyos, vagy szûzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva
Florentin módra
(ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan
(ha máj) tûzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti
virslivel (és többnyire kelkáposztával)
Giuseppe módra
(ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és kemény tojással dúsítva
Godard módon
(ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hasé
vagdalék
hentesné módra
szalonnával, ecetes uborkával
Holstein módon
tükörtojással
Julienne módra
hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
kalocsai módon
paprikával
kantoni
(ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal
kassai módra
sonkával készült kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
kertészné módon
vegyes zöldséggel
korhely-
savanykás jellegû
Kossuth-
(ha rostélyos) szalonnás pörkölt lében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
lyoni módra
sült hagymával
magyaros
lecsós (esetleg pörköltös)
mexikói
(rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra
(ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából raguval
milánói módon
(gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
normandiai
(rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
Orly módon
sörtésztába mártva és kisütve
parasztosan
(rendszerint) szalonnával
párizsiasan
lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi
az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra
hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra
(ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fûszermártással tálalva
roastbeef
marhasült
rolád
tekercs
Rossini módra
libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással
rumpsteak
hátszínszelet
Stefánia módon
főtt tojással töltve
strasbourgi
libamájjal vagy libamájpürével
Szapáry-
(ha máj) vesével és velővel
szecsuáni
csípős jellegû
szegedi
(ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon
(ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi-
(ha rostélyos) szalonnás pörkölt lében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
székely-
(rendszerint) savanyú káposztával
Sztroganoff módon
(ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fûszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
tiszai
(ha halászlé) tészta nélkül készült
tournedos
bélszínszelet
udvarmester módra
(ha sült) fûszeres vajjal
vesztfáliai módon
(ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Wellington módra
(ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra
(ha sonka) előfőzés után szegfûszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna-
kisadag
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Palócleves
  2015-06-25 07:51:48, csütörtök
 
  Palócleves

Alapanyagok:
fél kg báránylapocka vagy comb - csontos, tehát kb. 30 dkg színhús
5 dkg füstölt szalonna
fél fej vöröshagyma
édesnemes őrölt pirospaprika
őrölt rómaikömény
babérlevél

20 dkg krumpli
20 dkg friss zöldbab
egy szál sárgarépa
egy szál fehér répa

A tálaláshoz:
egy csokor friss kapor
tejföl
citrom vagy ecet

Először is keresek egy hentest, aki árul felkockázott bárányhúst, vagy ha nem, megteszi, hogy felaprítja. Ha ilyet nem találok, akkor a húst, amennyire tudom, leválasztom a csontról, megtisztítom, és egészen kis kockákra vágom. A vöröshagymát apróra vágom.

A szalonnát felkockázom. Egy nagy lábos alján egészen alacsony lángon kiolvasztom a szalonna zsírját. Ehhez adom a hagymát, és félig megpárolom. Hozzáadom a húst és a csontot, nagy lángon átpirítom. Lehúzom a lángról, megszórom pirospaprikával és a rómaiköménnyel, átkeverem.
Egészen pici vizet adok hozzá, beledobom a babérlevelet, alacsonyra veszem a lángot, és a húst puhára párolom. Ez kuktában körülbelül másfél óra, anélkül akár három is lehet. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a megtisztított, felkarikázott répákat és a megpucolt, felkockázott krumplit. Felöntöm alaplével, csontlével vagy vízzel, sózom. Közben a zöldbabot kétcentis darabokra vágom. Akkor adom a leveshez, amikor a zöldségek félig megpuhultak. Amikor minden éppen puha, kész. Tálaláskor adok hozzá tejfölt, ecetet vagy citromot és friss kaprot.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Nannyó kelesztett tepertyüs pogácsája
  2015-06-24 21:30:13, szerda
 
  Nannyó kelesztett tepertyüs pogácsája

1kg lisztet 5 tojásárgáját ,2 diónyi zsírt , 3 teáskanál sót , 2 dl tejfölt összegyúrtam a csupornyi tejben felfuttatott 5 dkg élesztővel .A leőrölt tepertyüt is hozzágyúrtam 60 dkg -ot , és eldolgoztam annyi meleg tejjel amíg egy könnyen formálható de nem lágy tésztát nem kaptam .
Letakartam majd hagytam kelni másfél órát , ekkor kinyújtottam bevagdostam és pohárral kerek formákat szaggattam a tésztából .Megkentem felvert tojással , és forró sütőben sütöttem kb 20 percet . Nagyon finom lett .

facebook, Elemér Szász receptje



 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Málnás habos kocka - sütés nélkül
  2015-06-23 10:44:56, kedd
 
  Hozzávalók:
kb. 35 db négyzet alakú háztartási keksz
2 csomag vaníliás pudingpor
700 ml tej
6 evőkanál cukor
300 g málna
250 ml tejszín + 3 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló

Elkészítés:
Egy 22 x 30 cm-es tepsi alját kirakjuk a kekszekkel.
A málnát szűrőben átmossuk, majd hagyjuk lecsepegni.
Ezalatt elkészítjük a pudingot. A pudingport a cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejjel együtt sűrű krémmé főzzük.
A még meleg krémet a kekszek tetejére simítjuk, majd egy kicsit hagyjuk, hűlni, de csak annyit, hogy ne bőrösödjön meg nagyon, mert akkor nehéz lesz a málnaszemeket belenyomni.
Tehát kirakjuk málnával, majd a porcukorral és habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel feldíszítjük.
A tetejére elszórva tehetünk még málnaszemeket.
Tegyük hűtőbe, minimum 2 órára fogyasztás előtt.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Baconos-cukkinis tészta
  2015-06-23 09:11:38, kedd
 
  Hozzávalók 4 személyre:
250 gramm tagliatelle száraztészta
1 szép cukkini
5-6 vékony szelet bacon szalonna vagy kockabacon
3 gerezd fokhagyma
3 szelet apró kockákra vágott sonka
3 szép szál újhagyma
2 dl tejszín
4 tojás sárgája (a fehérjét érdemes lefagyasztani - akár 6 hónapig is eláll - és később felhasználni madártejhez, pavlovához, fehér piskótához, habcsókhoz)
só, bors
bazsalikom
5 dkg parmezán sajt

Mindenek előtt felteszek egy lábasban sós vizet a tésztának, majd amikor elkezd forrni, beledobom a száraztésztát és a használati utasításnak megfelelően elkészítem.

A baconszalonnát vékony csíkokra vágom és megpirítom kevés olajon, majd a sonkakockákkal is ugyanezt teszem. Mindkét pirított húst félreteszem, majd a gyufaszálnyi csíkokra aprított cukkinit is megpirítom és külön tányérra teszem.
Az újhagymát is vékony karikákra vágom, a zöld karikákból keveset félreteszek díszítésre.

Kevés olívaolajon megfuttatom az újhagyma-karikákat és az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáöntöm a már előzőleg megpirított szalonnát, sonkát és cukkinit. Összeforgatom és még picikét pirítom, de vigyázok, nehogy odaégjen!

Egy kis tálkában a 4 tojássárgáját összekeverem a 2 dl tejszínnel és félreteszem. Majd, a már kész tésztát beleforgatom a cukkinis-baconos egyvelegbe és lezárom alatta a gázt. Ekkor ráöntöm a tejszínes-tojássárgájás egyveleget és gyorsan összekeverem, hogy a szósz besűrűsödhessen.
A végén reszelt parmezánnal tálalom!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
Fokhagymás csirkecombok sörben sütve
  2015-06-23 09:01:51, kedd
 
  A fokhagyma és a rozmaring teszi ízletessé a húsokat. Nagyon könnyű recept, de a végeredmény egyszerűen csodás!

Hozzávalók:
8 csirkecomb
8-10 gerezd fokhagyma
1 teáskanál rozmaring
só, bors
3 dl sör
olaj

Elkészítése:
A húsokat megmossuk, átkenjük a fűszerekkel és kiolajozott tepsibe tesszük. A megtisztított fokhagymagerezdeket mellé tesszük és felöntjük a sörrel. 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Néha megforgatjuk, hogy egyenletesen átsüljön. Burgonyapürével, vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Krumplitorta - lisztmentes
  2015-06-23 08:40:54, kedd
 
  A tésztájában csak krumpli és tojás van, lisztmentes. Egyszerű krumplitorta desszert, melyet lekvárral vagy gyümölccsel érdemes felturbózni.

Hozzávalók:
50 dkg krumpli
4 tojás
20 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor
kevés vaj, liszt
a díszítéshez: lekvár vagy friss gyümölcs

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és vízben puhára főzzük. Még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. A kihűlt krumplihoz adjuk a tojások sárgáját a kétféle cukorral.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a krumplis masszához kavarjuk.
Vajjal kikent, lisztezett tortaformába simítjuk a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
Amikor a krumplitorta teljesen kihűlt lekvárral vagy gyümölccsel fogyasztjuk.
Eredeti recept: http://ottisfoz.szhblog.ro/2014/08/21/krumplitorta/

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 507 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 275
  • e Hét: 3443
  • e Hónap: 9946
  • e Év: 176838
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.