Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Tavaszi dekorációval
  2015-06-26 13:20:20, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 71.
  2015-06-26 13:18:05, péntek
 
  A vatikáni obszervatórium és a Castel Gandolfo története

A vatikáni obszervatórium

A vatikáni obszervatóriumot a világ egyik legrégebbi csillagászati intézetének tartják. Legelőször XIII. Gergely pápa hozott létre egy tanácsot 1582-ben, hogy vizsgálják meg a naptárreform tudományos aspektusait. Ettől kezdve a pápaság érdeklődést tanúsít a csillagászati ügyek iránt, és három obszervatóriumot is létrehozott - a római kollégium obszervatóriumát (1774-1878), a Capitolium obszervatóriumát (1827-1870) és a Specula Vaticanát (1789-1821) a vatikáni Szelek tornyában. A XIX. században az ismert jezsuita atya, Angelo Secchi úttörő módon a színképük alapján kezdte osztályozni a csillagokat. Válaszul arra a vádra, hogy a katolikus egyház nem törődik a tudomány fejlődésével, XIII. Leó pápa 1891-ben újra megalapította a Specula Vaticanát, ez alkalommal a Szent Péter-székesegyház mögötti domb oldalában. Eredetileg az egész eget fel akarták térképezni, de az intézmény 1936-ban átkerült a Castel Gandolfóba (lásd lentebb). Az obszervatórium munkatársai a különböző rendekből kerültek ki, köztük az ágostoniakkal és a jezsuitákkal is. Az egyik leghíresebb csillagászuk Johann Georg Hagen jezsuita atya volt, a Hagen-felhőknek is nevezett vékony, sötét csillagközi felhők felfedezője. 1906-ban X. Pius pápa őt nevezte ki a vatikáni obszervatórium igazgatójává. 1981-ben a megfigyelések pontosságát rontó helyi fény szintjének folyamatos növekedése miatt ismét áthelyezték az obszervatóriumot, ez alkalommal a Vatican Observatory Research Grouphoz (VORG), az arizonai Tucsonba. A Vatican Advanced Technology Telescope nevű berendezés ma az arizonai Graham-hegyen áll.

A Castel Gandolfo

Castel Gandolfo falva és kastélya Közép-Itáliában, a Lazio (Latium) régióban, Róma tartományban helyezkedik el. A falu Rómától 35 kilométerre délkeletre, az Albano-tó partján áll. Az Apostoli vagy Pápai palota felépítése óta itt található a pápák nyári rezidenciája.
A hely neve a XII. századi Gandalfi hercegi család kastélyától származik. Az Apostoli palota építését VIII. Orbán pápa (1623-1644) kezdte el. A palota hivatalosan Vatikán államhoz tartozik, a korábbi Villa Barberini pedig Domitianus római császár villájának romjaira épült. 1936-tól itt működött a vatikáni obszervatórium - ekkor jöttek rá ugyanis, hogy Róma fényei miatt a legtávolabbi csillagokat nem lehet megfigyelni a vatikánvárosi obszervatóriumból. Ekkor két új teleszkópot és egy asztrofizikai laboratóriumot szereltek fel. A kastély könyvtárában mintegy 22 000 könyv található, köztük Kopernikusz, Galilei és Sir Isaac Newton ritka műveivel. Az 1960-as olimpiai játékok idején a falu adott otthont az evezős számoknak. A vidék híres barackjáról, boráról és haláról.

A gnosztikus evangéliumok

A gnosztikus szó a görög gnósziszból ered, melynek jelentése ,,tudás", különösen ezoterikus tudás. A gnoszticizmus a vallási dualizmus rendszere; azaz abban hisz, hogy a jó és a gonosz egyenlő erejű hatalmai uralják a világegyetemet. (Egyes gnosztikusok szerint az anyagi világ, ami fölött a teremtő Isten, ,,Rex Mundi" (A világ királya) uralkodik, gonosz, míg a spirituális világ, amit az afölött uralkodó Isten teremtett, jó.) Egyes gnosztikusok ,,Abraxas"-ban, a mindenható, egyszerre jó és gonosz istenségben hittek.
Az ,,Abraxas" kifejezést a bazilideánusok, egy II. századi gnosztikus szekta használta. Ebből a névből származik az ,,abrakadabra" varázsszó. A szekta abban hitt, hogy Jézus Krisztus Abraxasból jött, és fantomként élt a földön. Azért tulajdonítottak különös jelentőséget az Abraxas névnek, mert tartalmazza azt a hét görög betűt, melyek összege 365, azaz a normális évek napjainak száma. Ennek kiterjesztéseképpen Abraxas 365 isten fölött uralkodott, melyek mindegyike egy-egy erényt birtokolt, ami azt jelentette, hogy az év minden egyes napjához tartozott egy adott erény.
A gnosztikus evangéliumok az újszövetségi apokrifoknak nevezett kategóriába tartoznak. Az ,,apokrif" kifejezés eredetileg azt jelentette, hogy az írások titkosak, és csak bizonyos keresztény vagy kisebbségi eretnek csoportok fogadták el őket. A IV. századtól kezdődően olyan könyveket jelöl, amelyeket nem olvastak fel a templomokban. Az egyház szemében végül oly mértékben meggyengült a státusuk, hogy már hamisítványoknak nevezték őket.
A gnosztikus evangéliumokat az apostolok nevében, vagy az apostolokról írták, ám nem az apostolok a szerzőik. Az i. sz. II. században keletkeztek, mielőtt kialakult volna az Újszövetség elfogadott könyveinek listája. Eredetileg számos eltérő evangélium létezett, ám i. sz. 367-ben Alexandriai Athanáziusz püspök kiválasztott néhány írást, s ezeket fogadta el és hagyta jóvá 393-ban a hippói zsinat. Később még tovább szűkítették a listát, s végül csak Máté, Márk, Lukács és János evangéliumait ismerték el.
Az apokrif írások fokozatosan kiszorultak a keresztények olvasmányai közül mind a nyilvános, mind a magánszférában. A legtöbb csak töredékesen maradt fenn, de néhányra rábukkantak Egyiptomban görög és kopt nyelvű papiruszokon. Ezek a szövegek a Krisztusról, híveiről és a keresztény hitről alkotott népi elképzeléseket tartalmazzák. Az egyház úgy tartotta, hogy amit ezekben a könyvekben írnak Krisztusról, az hamis, és ezért nem engedélyezte az olvasásukat.
Fülöp evangéliuma, amiről Leigh Teabing azt mondja A Da Vinci-kódban, hogy ,,mindig jó kiindulási pont", a tizenkét apostolnak tulajdonított evangéliumok egyike, és a Valentinusi gnosztikus értekezések közé tartozik. Valentinus egyiptomi vallásfilozófus volt, a római és alexandriai gnosztikus iskolák alapítója. Fülöp evangéliuma körülbelül száz, a keresztény gnosztikus tanokból származó rövid részlet gyűjteménye. Foglalkozik a beavatási rítusokkal, a nevek jelentésével, különösen Jézus nevével. Egyik vitatott állítása - s talán emiatt kedvelte annyira Teabing - az, hogy ,,Egyesek szerint Mária a Szentlélektől fogant. Tévednek. Nem tudják, mit beszélnek." Az evangéliumot a Nag Hammadi papiruszok Kódexében találták meg, mely tizenhárom gnosztikus szentíráskódexből és kommentárból áll. Ezeket a II. és III. században írták (bár maguk a kódexek IV. századi másolatok), és 1945-ben fedezték fel Nag Hammadi Felső-Egyiptomban, a Nílus nyugati partján található, Khenoboszkion ókori városa közelében.
 
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Titok
  2015-06-25 20:44:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 70.
  2015-06-25 20:06:36, csütörtök
 
  A tarot eredete

A ,,tarot-játék" eredete homályba vész, de valószínűleg Franciaországban találták ki a megcsömörlött és mániás depressziós VI. Károly (ur. 1380-1422) szórakoztatására. Körülbelül ugyanebben az időszakban bukkant fel Itáliában is. A tarot-t egészen a közelmúltig szórakozásként használták Franciaországban. Egyes a XIV-XV. századból származó, a mai tarot-lapokon láthatókhoz hasonló figurákat ábrázoló lapok mindmáig fennmaradtak. Itáliában egy egyszerű, a teológiai ,,erényeket és bűnöket" megtestesítő játékot játszottak a kártyával. Mai ismereteink szerint a tarot kitalálója valószínűleg egy héber kabbalista volt, aki be akarta mutatni az ősi keleti bölcsességet Európában, és ennek megfelelően modernizálta annak szimbólumait. Kétségtelenül tisztában volt azzal, hogy milyen hatékony lehet a szórakozás közvetítő közege üzenete elterjesztésében. Korunkból hasonló példa az a kártyacsomag, amit az amerikai hadsereg adott ki, a lapokon a körözött terroristák fényképével. Dan Brown azon kijelentése A Da Vinci-kódban, hogy a tarot az elveszett menyasszonyt és a gonosz egyház általi elnyomásának történetét örökíti meg, talán kicsit merész, de nem feltétlenül alaptalan.
Brownnal szemben Tracy Twyman és Boyd Rice azt állítja az Isten edénye című könyvben, hogy bizonyított, bár kevéssé ismert tény, hogy a kis arkánumok a modern kártyacsomagból származnak, s nem fordítva.
Semmi sem bizonyítja, hogy a tarot-t a XVI. század vége vagy a XVII. század eleje előtt jóslásra használták volna. Sem Paracelsus, sem Boissard nem említik a tarot-t a jóslásról írt XVI. századi értekezéseikben. A tarot ily módon történő használatáról legelőször egy a XVII. században, Frankfurtban kiadott könyv számol be. A XVIII. századig nem használták széles körben jóslásra a kártyát, s akkor is a cigányok alkalmazták először. A XVIII. századtól kezdve a tarot összefonódását az ezotériával különböző írók alapozták meg, és mi az ő elképzeléseiket örököltük meg.
Ugyanakkor a nagy arkánumok egyes lapjainak szimbolikája legalább az i. sz. II. századig visszavezethető. Az egyiptomi kultúra nagy hatást gyakorolt a görögre, s így fennmaradt az isteni egység fogalma, melyben fontos szerepet játszott a Nap. A hit mögött rejlő ismereteket olyan szimbólumokkal közvetítették, melyeknek kulcsát csak a beavatottak ismerték. A vallás külső rítusai egyszerűen csak a hiedelmek fizikai megtestesítését szolgálták.
Ilyen szimbólumok találhatók a Tarot-ban is, melynek 22 nagy arkánumát úgy is felfoghatjuk, mint a kérdező életének spirituális problémáit és hajlamait, míg az 56 kis arkánum az üzleti és anyagi ügyeket jelképezi. Ehhez hasonló szimbolika alkalmazása megfigyelhető a kínai írásjegyekben, de még a nyugati heraldikában is.
Így joggal mondhatjuk azt, hogy a tarot egy könyv, amit olyan szimbólumokkal írtak, amik az ókori Egyiptom, Kis-Ázsia és a világegyetem tudománya i. sz. II. században még létező eszméiből maradtak ránk. Ugyanakkor, amint arra Twyman és Rice rámutat, sok kutató úgy tartja, hogy a lapokat a keresztes lovagok hozták el Európába, és a templomosok leszármazottainak meghatározó szerepük volt a tarot kialakulásában.
Dan Brown azt írja, hogy a kard megfelel a mai játékkártya pikkjének, a kehely a szívnek, a jogar (vagy pálca) a treffnek, a pentagram pedig a kárónak. Ugyanakkor az általánosan elfogadott nézet szerint a treff a pentagram, a káró pedig a jogar megfelelője. A modern tarot-csomag a velencei vagy piedmonti tarot-n alapul. Minden lapnak megvan a saját jelentése: a pálcákat az üzleti ügyekkel hozzák összefüggésbe, a kelyheket a szerelemmel, a kardokat a konfliktusokkal, a pentagramokat pedig a pénzzel és az anyagi kényelemmel. A kártyákat a jövendőmondó kiteríti a kérdező előtt, s valamelyikük kiválaszt néhány lapot, melyeket bizonyos ,,leosztásban" helyeznek el. A lap jelentése függ attól, hogy fejjel lefelé áll-e, hol szerepel a leosztásban, illetve milyen lapok előzik meg és követik.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
A Da Vinci kód megfejtése 69.
  2015-06-24 18:14:08, szerda
 
  P2
Az 1966-ban alapított P2 (a teljes neve Raggruppamento Gelli Propaganda Due) egy szabadkőműves páholy, ami a kommunizmus elleni küzdelemben is részt vett. Az Olasz Republikánus Párt akkori vezetőjének véleménye szerint a P2 ,,a nemzet életének legfőbb szennyezője lett - titkos, perverz és korrumpáló". A P2 buktatta meg Arnaldo Forlani miniszterelnök kormányát. Közvetítőként tevékenykedett a Vatikánból és a CIA-tól az európai és latin-amerikai antikommunista szervezetekhez címzett támogatások eljuttatásában. A P2 akkor került az előtérbe, amikor ,,Isten bankárát", Roberto Calvit 1982-ben holtan találták a londoni Blackfriars-híd alatt. Calvi több millió dollárt juttatott a Vatikánból a lengyel Szolidaritásnak. Amikor Calvi saját bankja nehéz helyzetbe került, a Vatikántól kért segítséget, homályos fenyegetéseket téve, hogy felfedi a Szolidaritás támogatóit. Ezután még tizenkét napig élt - aktatáskája pedig eltűnt, s a Vatikán később mintegy 10 millió euróért vásárolta vissza.
Egyesek szerint a P2-t a maffia irányította, s valószínűleg irányítja még ma is. Mások szerint a KGB, a CIA vagy akár a Sion-rend állhatott mögötte.
A P2 leginkább nagymestere, Licio Gelli révén fejtette ki tevékenységét. Gelli meggyőzte a potenciális jelölteket arról, hogy óriási befolyással rendelkezik, azok pedig elhitték, hogy Gelli ki tudja kövezni az utat saját személyes sikereik számára. A rendszer öngerjesztő volt, így Gelli hatalma exponenciálisan növekedett. A tagoktól sikerült hivatali titkokat megszereznie, amiket saját hatalma növelésére és zsarolásra használt fel.
1981-ben a rendőrség átkutatta Gelli ingatlanjait, és megtalálta a tagok listáját, amit az olasz sajtó nyilvánosságra is hozott. Az egyik rubrikában az ,,Opus Dei" név állt, a felsorolt tagok között pedig szerepelt Giulio Andreotti kereszténydemokrata politikus, aki hatszor lett Olaszország miniszterelnöke, s állítólag a Sion-rendnek is tagja volt. 1995-ben azzal vádolták meg, hogy politikai szívességeket tett a maffiának, illetve hogy 1979-ben köze volt egy újságíró meggyilkolásához. 1999-ben mindkét vád alól felmentették. Ezt a döntést hozta 2003-ban a fellebbviteli bíróság is.
A Jeruzsálemi Templom Önálló és Katonai Rendje szintén szerepelt a P2 taglistáján.

Compaigne de Saint-Sacrament
A Compaigne de Saint-Sacramentet 1627 és 1629 között alapították. Egyesek szerint annyira hasonló a Sion-rendhez, hogy valójában ugyanarról a szervezetről van szó, vagy legalábbis a Sion-rend irányítja a Compaigne-t. A Compaigne azon ritka titkos társaságok közé tartozik, melyeknek jól dokumentált a története. A Sion-rend dokumentumai azt állítják, hogy a rend ,,Mazarin megdöntésének szentelte magát", és gyakran utal a Compaigne-ra. A XVII. században Mazarin volt XIV. Lajos első minisztere. Ténykedése annyira népszerűtlen volt, hogy a vele szemben kialakult ellenérzés miatt robbant ki a ,,Fronde" néven ismert polgárháború.
A Compaigne igen ismert Franciaországban. Ugyanakkor annyira titokban működött, hogy még tagjai sem tudták, ki irányítja, és a tagjelöltekkel azt hitették el, hogy karitatív tevékenységet fognak végezni. Befolyása a párizsi Saint-Sulpice szemináriumából áradt ki - itt keresi Silas a ,,zárókövet" A Da Vinci-kódban. Jean-Jacques Olier, a Saint-Sulpice alapítója közeli kapcsolatban állt a Compaigne-nyal. Más ismert, a Fronde-val és a Sion-renddel kapcsolatban álló családok neve is felmerült a Compaigne kapcsán. A társaság tevékenységének középpontjában a ,,Titok" állt, aminek mibenlétét senki sem ismerte. Ma úgy tartják, hogy a szervezet főleg kémkedéssel foglalkozott, különösen a királyi körökben és egyéb intézményekben, úgymint a bíróságokon, a rendőrségen és a kormányban. Noha raison d'étre-je elméletileg az eretnekség elleni küzdelem volt, a katolikus hatóságok a Compaigne-t vádolták eretnekséggel.
XIV. Lajos 1660-ban feloszlatta a Compaigne-t, de rendeletét öt éven át nem hajtották végre. A társaság iratait összegyűjtötték és ismeretlen helyre szállították, feltehetőleg a Saint-Sulpice-ba. A Compaigne azonban valószínűleg egyszerűen illegalitásba vonult, és állítólag még a XX. században is létezett. 1667-ben Moliére, a megrögzötten királypárti drámaíró színpadra vitte Tartuffe című színdarabját, melyben egyértelmű és nagy károkat okozó utalásokat tett a Compaigne-ra. A Compaige azzal bizonyította, hogy megőrizte a befolyását, hogy két évre betiltatta a darabot.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Várni fogsz rá
  2015-06-24 18:11:00, szerda
 
  ,,Az élet talán legigazságtalanabb helyzete ez. Megtalálni azt az embert, akiről az első pillanattól kezdve tudod, hogy megtestesít mindent, amire valaha is vágytál. Olyan személyt, akinek egyetlen érintése felér egy évszázad csodájával. Tudni, hogy tökéletesek lehetnétek együtt és érezni, hogy sosem kellene más. Az élet legcsodálatosabb találkozása lehetne ez. Két rokonlélek vég nélküli szárnyalása. De ez sosem ilyen egyszerű. Hisz Ő még nem lát Téged, Te pedig nem ronthatsz be az életébe hangosan kiáltva, hogy: "Szia, én vagyok a tökéletes társad, akinek az egyetlen célja, hogy boldoggá tegyen." Nem törhetsz be minden egyes ajtót, mert hiába figyel fel rád, az sosem lesz ugyanaz. Nem tehetsz mást, mint hogy egyszer elsétálsz előtte, mélyen a szemébe nézel, és reméled, hogy a lelkeitek épp ugyanazon a frekvencián rezegnek és összekapaszkodnak majd. Talán csak várnod kell. Lehet, hogy még nem áll készen rád. Így végül két lehetőséged marad. És Te várni fogsz rá. Mert szereted..."  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 64 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 1319
  • e Hónap: 3153
  • e Év: 3153
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.