Belépés
anna4459.blog.xfree.hu
Másik szívhez soha el nem érsz, ha nem szívedből indulsz magad is. Konrad Lorenz Bordásné Anna
1901.02.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 82 
7 érdekes tény a nevetésről
  2015-07-30 12:11:16, csütörtök
 
  A nevetés nagyon sok betegség gyógyszere, és a nevetésre való hajlam talán a legfontosabb emberi tulajdonság - mondta Audrey Hepburn.Nevetés közben láthatatlanul is komoly izommunkát végzünk, és több életfunkciónk is változáson megy át. A mellkas izmai, a rekeszizmok összehúzódnak, sőt, ha kellően intenzív és hosszan tartó a nevetés, még meg is fájdulhatnak. Ugyanakkor az agyban fájdalomcsillapító vegyületek szabadulnak fel, a légzés felgyorsul, javul a belső szervek oxigénellátása. Az egész testünk részt vesz a ,,munkában", amihez elég egy jó poén vagy egy vicces videó. Bizony, olyannyira jótékony hatással van ránk, hogy akár az orvos is felírhatná, hiszen jótékony hatását számtalan kutatás bizonyítja.
Mégis, milyen evolúciós haszna van a nevetésnek, milyen élettani következményei lehetnek, és egyáltalán: mi a fiziológiai magyarázata? A következő néhány bekezdésben az érdekesebb felénél fogjuk meg a kérdéseket.

Tudtad? A nevetéssel csökken a stresszhormonok - például a kortizol vagy az adrenalin - kibocsátása, és a szervezet endorfint termel. Egyes vélemények szerint azért alakult ki az evolúció során ez a képességünk, hogy oldjuk a félelmet.

Tudtad? A gyerekek akár kétszázszor is nevetnek egy nap, míg a felnőttek átlagos nevetésszáma tizenöt.

Tudtad? Miközben nevetünk, agyunk három területén mutatható ki fokozottabb tevékenység. Egyrészt a gondolkodásért felelős terület aktiválódik, ahogy megértjük figyelmünk tárgyát, másrészt a mozgásért felelős rész, mely működésbe hozza az izmokat, valamint az érzelmekért felelős terület, ami a kellemes érzést okozza.

Tudtad? Miközben a nevetés élettani folyamatáról annyi mindent tudunk, a nevetést kiváltó humorról, humorérzékről gyakorlatilag semmit. Miért tartunk viccesnek valamit? Miért különbözik a humorérzékünk? Miért értékelünk más-más poént életszakasztól, hangulatunktól vagy akár napszaktól függően? Ennek kiderítésével még adós a tudomány.

Tudtad? Dr. Madan Kataria indiai orvos alapította meg 1995-ben a hahotamozgalmat. A terápiás foglalkozásokon a résztvevők megtanulnak láthatóan minden ok nélkül nevetni, pusztán légzőgyakorlatok segítségével. Így saját maguk idézhetik elő a nevetéssel járó jótékony hatásokat. Hahotaklub Magyarországon is működik.

Tudtad? A nevetésbe bele is lehet halni, igaz, a halál oka csak közvetetten lehet a kacagás. Mivel a nevetéssel felgyorsul a pulzus, a szívverés, az erek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Egészséges szervezet számára ez nem lehet probléma, általában a meszes vagy egyébként is gyenge érrendszer számára lehet végzetes a kitartó nevetés. Általában az agyi ér elpattanása a halál közvetlen oka, amire mondhatjuk: belehalt a nevetésbe.

Tudtad? Vajon mi a közös a kannibalizmusban és a nevetésben? Egy ritka betegség. A kór kuru néven is ismert, Új-Guinea népei között jegyezték fel. Hirtelen nevetőgörcs, a végtagok remegése, majd bizonyos idővel egyensúlyvesztés, mozgásképtelenség, kancsalság, beszédképtelenség jellemzi. Valójában a szivacsos agysorvadás egyik fajtája, és a kannibalizmus végével a járvány is véget ért. Carleton Gajdusek amerikai orvos a felfedezésért 1976-ban Nobel-díjat kapott.

otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
6 érdekes tény a mosolyról
  2015-07-30 11:46:38, csütörtök
 
  Egy jól időzített, őszinte mosoly szinte minden bűnt eltöröl. Bearanyozza a napot, boldogsággal és szeretettel tölt el. Mégis mintha eltűnt volna...Miért beszélünk a mosolyról? Erről a természetes, emberi reakcióról, mely nap mint nap megjelenik az emberek arcán? Mert ma sajnos egyáltalán nem természetes. A legtöbben fásult arccal, szinte megdermedve utazunk a buszokon, a metrón, a villamoson, vagy egyedül, a volán mögött, az útra meredve. A boltban a hosszú soron bosszankodunk, az eladó pedig mintha szívességet tenne, kelletlenül szolgál ki. A postás már reggel hullafáradt, a ruhaboltban szinte hozzánk vágják a kért méretet, az irodában mindenki savanyú a munka miatt, otthon pedig a televízió nyomja el a véletlenül előbújó mosolyokat.

Ugye milyen jólesne néha egy-egy váratlan mosoly? És nemcsak az, hogy rád mosolyogjanak, hanem hogy te magad is olykor-olykor, szinte ok nélkül, csak úgy, bele a nagyvilágba mosolyogj (netán nevess) egyet! Hát, éppen ezért beszélünk a mosolyról: emlékeztessük önmagunkat, hogy a mosoly ajándék, meglepetés, szeretet, melegség, a mosoly gyógyír az életre.

Tudtad? A valódi és a színlelt mosoly közti különbséget azok ismerik fel a legnagyobb százalékban, akiket sokszor utasítanak vissza. Az összefüggést egy felmérés mutatta ki, melyet az ohiói Miami Egyetemen végeztek. A tanulmány vezetője nem tért ki arra, miért fejleszti a visszautasítás élménye az álmosoly felismerésének képességét, de feltehető, hogy az elutasítást gyakran kíséri a vigasztalásnak szánt, ám őszintétlen mosoly.

Tudtad? Amíg az embereknél a mosoly a boldogság, a rokonszenv, a kedvesség vagy éppen az öröm jele, az állatoknál a fogak kimutatását az alárendeltség, a harag vagy a félelem érzése váltja ki.

Tudtad? Az igazi, őszinte mosoly nem csupán a száj körüli izmokat mozgatja meg. A mosolygásban a szem izmai is közreműködnek - melyeket azonban akaratlagosan nem lehet mozgatni. Ezt az összefüggést Guillaume Duchenne francia orvos fedezte fel, így a valódi, spontán mosolyt Duchenne-mosolynak is nevezik.

Tudtad? A majmok 30 millió évvel ezelőtt rendelkeztek egy bizonyos félelemgrimasszal, azaz az összeszorított fogak kimutatásának képességével. Így jelezték ellenfelüknek, hogy fegyvertelenek. Signe Preuschoff osztrák főemlőskutató szerint az emberi mosoly is ebből a félelemgrimaszból alakult ki, éppen csak tartalmi háttere, jelentése változott meg.

Tudtad? A mosolygáskor az arcon megjelenő gödröcskéket grüberlinek nevezik. Azt, hogy kinek van grüberlije, egyetlen gén befolyásolja.

Tudtad?
A kifejezéstelen arcot a legtöbben visszataszítónak találják, ezért a mosolygós szem és arc sok élethelyzetben jól jöhet. Az ebből fakadó szimpátia, nyitottság akár egy állásinterjút is sikerre vihet. A mosoly a testbeszéd egyik alapeszköze.

otvenentul.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
7 érdekes tény a könnyről
  2015-07-30 11:32:57, csütörtök
 
  Sírni kell. Legalábbis bizonyos időközönként. Az ember megkönnyebbül tőle. De mégis mi a könny?Sírni sokféleképpen lehet. Hangosan, rázkódva, ordítva, könnyekkel és könnyek nélkül. Bár a sírás általában valamilyen szomorú eseményhez, rossz érzéshez, félelemhez köthető, vannak esetek, amikor sírni jó. Mintha minden egyes könnycseppel a bennünk lévő feszültség távozna a testünkből. Mintha a sírás nem volna más, mint feloldozás bűneink alól, megkönnyebbülés és újjászületés.

A sírás tehát fontos. Felszabadítja az érzelmeket, ennek ellenére sokan azt sem tudjuk, mi a könny. Honnan jön, hol termelődik, mire jó és miből áll? Egyáltalán, miért jár a sírás könnyel? És mi van akkor, ha valakinek nincsenek könnyei? Ugye, mennyi kérdést lehet csupán a könnyel kapcsolatban feltenni?

Tudtad? A könnyet a szeműr külső zugában elhelyezkedő könnymirigyek termelik. A mirigy nem csupán síráskor termeli váladékát, hanem folyamatosan, hogy a szemet nedves, a szemhártyát pedig átlátszó állapotban tartsa.

Tudtad? A könny 98,2 százalékban vízből áll, a maradék 1,8 százalék különböző szilárd összetevőket tartalmaz:

fehérje,
szervetlen sók - különösen konyhasó.
Tudtad? A szemszárazság első jelei a gyakori pislogás, az égető, viszkető érzés, a szemfehérje kipirosodása, az úgynevezett homokszemérzés (mintha homok borítaná be a szemgolyót), súlyosabb esetekben a homályos látás, szemfájdalom, a szemgolyón jelentkező erős nyomásérzet.

Tudtad? A könny normális esetben - tehát a síráson kívüli állapotban - sosem folyik ki az arcra. Erről a Meibom-féle mirigyek gondoskodnak. A Meibom-féle mirigyek ugyanis zsírral vonják be a szemhéjak belső szélét, így a könny a számára kijelölt úton halad a megtermelődés után.

Tudtad? A könnytermelődés mértékét idegbefolyás tartja fenn és szabályozza, ezért hathatnak rá az érzelmek, hirtelen érzelemváltozások.

Tudtad? A könny útja több állomáson keresztül az orrüregben végződik. A könnymirigyekből ered, majd a könnytócsa után a felső és alsó szemhéjon lévő könnypontokon keresztül a könnycsövecskébe, a könnytömlőbe jut, ahonnan a könnyjárat vezeti az orrüregbe. Ha a könny mennyisége hirtelen megnő, a szűk csatornákon nem tud kellő sebességgel elfolyni, így átfolyik a szemhéjon, majd lefolyik az arcon.

Tudtad? A folyamatosan termelődő könny segít abban, hogy az idegen anyagok kimosódjanak a szemből, antibakteriális és antivirális összetevői pedig megvédik a szemet a kórokozók támadásaitól. Ha a könnytermelődés csökken, a szem érzékenyebbé, sérülékenyebbé válik.

forrás:otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Egy jó alvás után jobban emlékezünk dolgokra
  2015-07-30 08:40:08, csütörtök
 
  Az alvás nemcsak óvja az emlékezetet a feledékenység ellen, hanem segít az emlékek könnyebb felidézésében - állítja egy friss tanulmány, amelyet mások mellett az Exeteri Egyetem tudósai jegyeznek.

A hétfőn publikált kutatás szerint alvás után könnyebben felidézünk dolgokat, amelyekre az ébrenlét alatt nem tudunk visszaemlékezni.

Az Exeteri Egyetem és a spanyol Basque Centre kognitív, agyi és nyelvi kutatóközpontja (BCBL) önkéntesek bevonásával végezte kutatását. A résztvevőknek új és kitalált szavakra kellett visszaemlékeznie, amelyeket egy éjszakai alvás vagy azonos idejű ébrenlét előtt mondtak nekik.

A szavakat a hallottak után nyomban, majd az alvási vagy ébrenléti szakasz után kellett ismét visszamondaniuk. Az eredmények szerint a résztvevők alvás után jobban emlékeztek a szavakra, mint azonos idejű ébrenlét után.

Az alvás csaknem megduplázta a korábban nem ismert szavak felidézésének esélyét, ami azt jelzi, hogy egyeseknél élesítheti az emlékezetet az éjszakai alvás.

Ez aláhúzza azt a megfigyelést, hogy mialatt alszunk, feldolgozzuk a fontosnak tartott információt - mondta a kutatásban részvevő Nicolas Dumay. Hozzáfűzte: további vizsgálatokkal meg lehetne állapítani, pontosan milyen szerepe is van ennek az alvás közbeni "próbának", és vajon ezáltal az emlékek szélesebb kontextusban is elérhetővé válnak-e, amivel még hasznosabbá válnak.
forrás:http://inforadio.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szeretet (immár sokadszorra)
  2015-07-29 22:54:31, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
A te dontésed
  2015-07-27 19:11:09, hétfő
 
 Te döntöd el, hogy a szívedben boldogság vagy szenvedés legyen, mert míg a külső forma adott, a belső tartalmat te adod.
Hogy a sorsod felfelé vagy lefelé kanyarog, az csak rajtad múlik - ne feledd az emelkedő is csak lejtő. Minden jelenlegi esemény, minden pillanatnyi probléma azért része az életednek, mert annak idején valahogy választottál, vagy nem választottál.
Döntéseid eredménye a jelened, következménye a holnapod.

A.J. Christian
forrás:szeretet-forras.blog
 
 
0 komment , kategória:  Írások, történetek  
Zen tanmese
  2015-07-27 18:51:36, hétfő
 
  Élt egyszer egy idős zen mester, aki nemcsak a meditációban, hanem a harcokban is jeleskedett.
Már öreg volt, de mégis le tudta győzni a kihívóit. Híre elterjedt messzi földön és sok tanítvány jött hozzá.
Egy nap egy kételyes hírű, dölyfös, fiatal, erős harcos érkezett a mester falujába és azzal kérkedett, hogy Ő majd legyőzi az idős zen mestert. A fiatal harcos általában megvárta, hogy az ellenfele tegye meg az első lépést és megfigyelte támadója harcmodorát, gyengeségeit és aztán kegyetlenül kihasználva ellenfele gyenge pontját villámgyorsan lecsapott. Eddig minden párviadalból győztesen került ki.
Az idős mester elfogadta a kihívást a harcra. Ott álltak egymással szemben és a fiatal harcos sértéseket és gúnyolódásokat vágott az idős mester fejéhez.
A zen mester csak állt csendesen és tekintetét a gőgös harcosra szegezte szelíden. Amikor a fiatal látta, hogy sértegetéssel nem ér el semmit köpködni kezdett, majd pedig átkozódni.
Az idős bölcs meg sem moccant csak állt türelmesen. Órák teltek el így.
Végül a harcos semmi újat nem tudott kitalálni és megsemmisülten állt a zen mester előtt.
Érezte, hogy alul maradt és elismerte a vereséget.
A ,,harc" végezetével a tanítványai körbevették az idős mestert és így kérdezték?
- Mester, hogy tudtad elviselni ezt a sok gúnyt, sértegetést és átkozódást?
Erre a Mester így felelt:
- Ha valaki ajándékot hoz, amit nem fogadok el, vajon kié marad az ajándék?

forrás:szeretet-forras.blog
 
 
0 komment , kategória:  Írások, történetek  
Legyen békés, pihentető hétvégéd!
  2015-07-25 23:06:42, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Köszöntések  
Amikor csalódunk...
  2015-07-25 23:04:34, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
Évszakok változnak...
  2015-07-25 23:02:29, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 82 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 82 db bejegyzés
e év: 1326 db bejegyzés
Összes: 3553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 1241
  • e Hónap: 5308
  • e Év: 5308
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.