Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
Narancsos, gyömbéres, fahéjas répalekvár
  2015-07-30 19:39:47, csütörtök
 
  Hozzávalók:

2 kg sárgarépa
80 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 narancs
2 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt fahéj

A sárgarépát megpucoljuk, feldaraboljuk, megfőzzük, pürésítjük. 2 kg nyers répából kb. 1,5 kg pürére számíthatunk úgy, hogy a hámozás alapos volt és darabolás közben elfogyott néhány répakarika is (ebből már kiderült, hogy mi melyik táborba tartozunk... :)

A citromot és a narancsokat kifacsarjuk, jöhet a gyümölcshúsuk is. Ha sikerült kezeletlen gyümölcsöket szereznünk, akkor a héjukból is reszelhetünk.

A püréhez hozzáadjuk a cukrot, a gyümölcslevet és a fűszereket, majd feltesszük az egészet rotyogni. Nem kell sok ideig főzni, 15 perc bőven elég, hogy elérjük a teljes rendezetlenség állapotát. (A cukor mennyiségéről annyit megjegyzünk, hogy kóstolással kalibráltuk és függ a répa édességétől is. Természetesen, aki kevésbé édesen szereti, az használhat belőle kevesebbet.)

Ha túl hígnak találnánk a lekvárt, jöhet lekvársűrítésre dzsemfix vagy pektin. Mi az utóbbit alkalmaztuk, elegendő volt 6 g a kívánt állag eléréshez. Van, aki almával sűrít, de mi már újabb növénnyel nem akartuk fokozni a kialakult ízkavalkádot :)

És már el is készültünk! Jöhetnek az üvegek. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha szemrevaló üvegekbe töltjük a végterméket, akkor tovább is ajándékozhatjuk (arról nem is beszélve, hogy a meglepink egyedien snájdig és nem is kerül sokba.) Ha ügyes betöltő tölcsért is használunk, akkor ráadásul egy csepp se megy mellé!

A fenti mennyiségből 6 db 3 decis (annál kicsit nagyobb) üveget töltöttünk meg, és még maradt néhány evőkanálnyi a kóstolásra. Aki kreatív vénát érez magában és a finommotorikája is rendben van, az az üvegben elhelyezhet kezeletlen(!) narancs- vagy citromkarikát is (ahogyan mi is megtettük, nem volt könnyű). Lezárás után ne felejtsük el az üvegeket fejjel lefelé fordítani 10 percre, így megoldjuk a tartósítást is.

A kóstolás eredménye: az első löket némileg hasonlít a sárgarépára, de olyan gyorsan úszik utána a narancs, a gyömbér és a fahéj aromája, hogy emlékeink össze is zavarodtak, mi is volt az első benyomás. Ugye milyen pompás?

Link

 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Fahéjszirup
  2015-07-30 10:41:50, csütörtök
 
  Hozzávalók 2-2,5 dl-hez:
20 dkg barna cukor
3 dl víz
4-5 rúd fahéj
1 ek. frissen facsart citromlé

A citromlé kivételével mindent összekeverünk és lassan forralva főzzük, míg kb a felére visszaforr és besűrűsödik.
Vegyük ki a fahéjat, keverjük hozzá a citrom levét és töltsük üvegbe.

facebook, Hami sütödéje
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Kókuszfánk
  2015-07-30 10:38:33, csütörtök
 
  Kívül ropogós, belül puha... Íze a bounty-ra hasonlít.

Hozzávalók
1 tojás
2 dl tejföl
3 ek porcukor
1/2 cs. sütőpor
2 tk vanília kivonat
20 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék (de lehet 15 liszt-10 kókusz is)

sütéshez 0,5 liter olaj
tálaláshoz porcukor + olvasztott étcsokoládé

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a vanília kivonatot, végül a sütőporos liszttel és a kókuszreszelékkel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet. Ha összeállt, forrósítsunk olajat. Csípjünk le kis darabokat vagy kanállal is szaggathatjuk. Beletesszük az olajba, és ha az egyik fele megsült, átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Porcukorral meghintve, olvasztott csokival megcsurgatva kínáljuk.

facebook, Hami sütödéje


 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Cukkinis ételek
  2015-07-30 10:30:23, csütörtök
 
  Cukkínitorta
- 1 kg cukkíni, 20 dkg sonka, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors
A cukkínit lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat teszek, átforgatom rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálalás előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem, mint a tortát.

Cukkínis csirkemell 1.
- Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csirkemell, 1,2 kg cukkíni, 4 nagy krumpli, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, egy kis csomó metélőhagyma, őrölt fehér bors, őrölt koriander, só.
A csirkemelleket bőrözzük le és filézzük ki, a csontot és a bőrt rövid lében főzzük meg. A filézett csirkemelleket enyhén veregessük ki, sózzuk meg, s egy olyan magasabb falú serpenyőben, amelyben elfér majd a cukkíni is, forró olajban mindkét oldalán süssük pirosbarnára. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel a csontlével, és fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús már puha, tegyük bele a tejfölt, de azzal már ne forraljuk. A krumplit hámozzuk meg, s egészben főzzük meg, tálalásnál a cukkínis csirkemell mellé minden tányérra egy-egy főtt krumplit tegyünk. Az apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal és őrölt korianderrel a tányéron fűszerezzük az ételt.

Cukkínis csirkemell 2.
- Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 kg cukkíni, 40 dkg burgonya, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, bors.
A csirkemelleket csontozzuk ki, vágjuk ketté, veregessük ki, és sózzuk meg. Az olajon mind két oldalukat süssük szép pirosra. Adjuk hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig pároljuk együtt, öntsük fel vízzel, majd fedő alatt pároljuk tovább. Amikor a hús puha, tegyük bele a tejfölt, de ezzel már ne forraljuk. Közben főzzük meg héjában a burgonyát.

Cukkínis pizzatöltelék
Rézsútosan felszeletelünk 3 cukkínit, 1 fokhagymagerezdet negyedelünk, s összekeverve 6-8 percig pirítjuk 3 ek, olajon. Kihűtjük, és kidobjuk belőle a fokhagymát. Összekeverjük 250 g felkockázott mozzarella sajttal, 1 maréknyi összevágott mentalevéllel, sózzuk, borsozzuk. A pizzára terítjük, meglocsoljuk olívaolajjal és megsütjük.

Fokhagymás cukkínileves
- Hozzávalók: 2 vékonyka cukkíni, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors.
A cukkínit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk. A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.

Olasz töltött cukkíni
- Összeállítás: 15 perc.
- Sütés: 30 perc.
- Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2 szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanál chilipor, 2 evőkanál reszelt (parmezán) sajt.
Elkészítés:
1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal kiszedjük, és kockákra vágjuk.
2. Teflonserpenyőben az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát közepes lángon 3 percig, kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős lángon 4 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve elpárologjon. Az apró húsdarabokat villával szétbontjuk.
3. A rizst a fűszerekkel, a paradicsompürével és a cukkíni-darabokkal összekeverjük, és kissé átsütjük. Ezt a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe halmozzuk, és sajttal megszórjuk. A sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a cukkíni is megpuhul.

Olaszos töltött csirke
- (5-6 személyre)
- Hozzávalók: 1 nagy (1,5 kg-os) csirke, 20 dkg spagetti, 20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, bazsalikom, rozmaring, ízlés szerint só, kevés cukor, 4 karcsú, kis méretű cukkíni, 3 dl ízesített paradicsommártás.
A kívül-belül megtisztított, megmosott és lecsurgatott csirkét leszárítom, majd a bőrét fellazítom. A hasüregét belülről jól megsózom, és a megmosott petrezselyemcsokrot beleteszem. Félrerakom. A töltelékhez a spagettit eltördelem, és a szokásos módon, forrásban lévő vízbe téve megfőzöm, majd meleg vízzel le is öblítem. Hagyom, hogy kihűljön. Közben a vajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, és megsózva hozzáteszem az ugyancsak megtisztított és apróra vágott gombát. Beleszórom a fűszereket, majd fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a metéltre vágott sonkát, belekeverem a paradicsompürét, és együtt pirítom néhány percig. Ezután kevés cukorral ízesítem, végül belekeverem a főtt spagettit, a reszelt sajtot, valamint a zúzott fokhagymát. A tölteléket óvatosan úgy töltöm a csirke bőre alá, hogy az ne nagyon feszüljön, illetve a bőr ne szakadhasson fel. Kézzel egyenletesre nyomogatom, hogy egyformán vastag legyen mindenütt. A megtöltött szárnyast megfelelő nagyságú tepsibe helyezem, aláöntök 1 pohárka vizet, és kevés olajjal leforrázom. Hideg sütőbe teszem, majd a lángot fokozatosan közepes erősségig emelve, majdnem készre sütöm. Ekkor körérakom a megmaradt tölteléket, beborítom az előzőleg megmosott és felkarikázott, héjas cukkínivel, és a saját pecsenyelevével megöntözve, pirosra sütöm. 15 percnyi pihentetés után csirkeollóval kis darabjaira vágom, és a paradicsommártással tálalom. Külön is meg lehet hinteni még kevés reszelt sajttal.

Ropogós cukkíni tejfölös hagymával
- 4 kis cukkíni, 2 db egész tojás, kevés szójaliszt vagy rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors
- A hagymához: 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, bors
A cukkínikat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony karikákra. A tojásokat sóval, borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe mártva megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe hempergetjük. A 180 fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük (5-7 perc), és leszűrve tálra rakjuk. Nem szabad lefedni, nehogy megereszkedjen. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tejfölös hagymát: a megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a karikákat szétszedjük. A forró olajon megsózzuk, fedő alatt üvegesre pároljuk (3-4 perc), majd meghintjük a törött borssal, és a tűzről lehúzzuk. Ráöntjük a tejfölt, jól összekeverjük, és kihűtjük.
Egyszerűen készíthető, finom vendégváró étel

Töltött cukkíni 1.
- Hozzávalók: 5 dkg köles (rizs, búza, árpagyöngy), 2 dl víz, 1 közepes cukkíni, Vegeta, 1 evőkanál olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fél kávéskanál fűszeres só, 2 evőkanál vágott zöld (petrezselyem. lestyán. Zeller zöldje). 1 fej hagyma, 1 kávéskanál vaj, 1 paradicsompaprika, 1 sárgarépa, 10 dkg friss gomba, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál rózsapaprika. 1 evőkanál tejföl, 3 dkg csíkokra vágott sajt, kevés vaj a forma kikenéséhez
A kölest a forrásban lévő vízbe tesszük, Vegetával ízesítjük, és 25-30 percig főzzük. A cukkínit megmossuk, hosszában kettévágjuk, és a közepét kivájjuk A kivájt részt, később salátához felhasznál hatjuk. Az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a fűszeres sót és a vágott zöldfűszert összedolgozzuk, és megkenjük vele a cukkíni belsejét. Ezután meghámozzuk hagymát, felkockázzuk, és a vajban üvegesre pároljuk.
A paradicsompaprikát kicsumázzuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A paprikacsíkokat, a sárgarépát és a gombát a hagymára dobjuk. és 5-8 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a kölest. Majoránnával. rózsapaprikával ízesítjük, és tejföllel dúsítjuk. A köleskásával megtöltjük a cukkínit, és a tetejére sajtcsíkokat teszünk. A megtöltött cukkínit kivajazott tűzálló tálra tesszük, alufóliával letakarjuk, és 200 °C-on. kb. 40 percig sütjük.

Töltött cukkíni 2.
- Hozzávalók: 2 db kb. 25 cm hosszú cukkíni, 20 dkg főtt füstölt hós, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis paradicsompüré, 10 dkg edami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd tört fokhagyma, őrölt bors, csipetnyi babérlevélpor
Az olajon a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve még egy percig a tűzön hagyjuk. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott, főtt füstölt húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a paradicsompürével meg a fűszerekkel összekeverjük. (Csak akkor sózzuk, ha a füstölt hús nem elég sós.) Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve összekeverjük a kockára vágott kemény tojással, a sajttal, végül a nyers tojással. A cukkíniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magjukat kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe halmozzuk. Hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel befedjük, és tűzálló tálra egymás mellé ültetve, forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna, ropogós piros nem lett. Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére reszelt sajtot helyette.

Töltött cukkíni 3.
- Hozzávalók: 4 nagy cukkíni, 2,5 dkg vaj, 45 dkg paradicsom, 1 ek finomra metélt petrezselyemzöld, só, bors
- A mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 5-10 dkg reszelt sajt
A cukkíniket hosszában kettévágjuk, magját kivájjuk, enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A paradicsomokat pár percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. Kevés vajon addig pároljuk, míg össze nem áll, fűszerezzük.
A mártáshoz a felolvasztott vajat és a lisztet elkeverjük, felöntjük a tej harmadával. Nagy lángon, kevergetve sűrűre főzzük, miközben két részletben hozzáadjuk a maradék tejet. Belekeverjük a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A kész mártás felét kivajazott jénaiba tesszük, belehelyezzük a cukkínikat, üregükbe belekanalazzuk a fűszeres paradicsomot. Ráöntjük a mártás másik felét, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

Töltött cukkíni 4.
Bár majdnem mindegyik zöldségből készült étel vegetáriánusoknak való, a töltött cukkínit különösen ajánljuk, mivel ízében is újat nyújt, és megfelel eme táplálkozási mód szigorúbb előírásainak is. Két közepes nagyságú cukkínit megmosunk, hosszában félbevágjuk, a belsejüket kiszedjük, és kockákra aprítjuk. Egy kis fej vöröshagymát összevagdalunk, egy evőkanál olajon megpirítjuk, majd 30 deka megtisztított, cikkekre vágott gombát adunk hozzá. Erős lángon kevergetve 3-4 percig sütjük, majd a kiszedett cukkínibelsőt beleforgatva sóval, borssal, kakukkfűvel vagy oreganóval fűszerezzük. Két, kockákra vágott paradicsomot is adunk hozzá, és szárazra pároljuk. A kivájt cukkínihéjba töltjük, és 10 deka reszelt sajttal megszórjuk. A forró sütőbe téve szép pirosra sütjük.

Töltött cukkíni 5.
- Hozzávalók 4 személyre: 1.5 kg (2 nagyobb) cukkíni, 2 tojás, 50 dkg gomba vagy darált hús, 10 dkg reszelt sajt, kakukkfű, őrölt bors, só, oregano, 1 nagy fej hagyma, 2-3 evőkanál vaj vagy margarin.
A cukkíniket megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk, és kockára vágjuk. A kivájt cukkíniket lobogó forró, sós vízben főzzük 4-5 percig, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük, s kivajazott tepsibe tesszük. Az apróra vágott, kakukkfűvel ízesített gombát a vaj egy részén megpirítjuk, a maradék vajon a finomra vágott hagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a felaprított cukkínit, s néhány percig együtt pároljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, apróra vágjuk. A megpirított gombát,
a hagymás cukkínit és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, megtöltjük vele a kivájt cukkíniket, mindegyiket gazdagon megszórjuk sajttal, és forró sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Ha darált húst használunk, azt a pirításnál nem kakukkfűvel, hanem őrölt borssal és oreganóval fűszerezzük.

Töltött cukkíni 6.
- Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb cukkíni, 15 dkg darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2 sárgarépa, 5 fej gomba, 1 kaliforniai paprika, só fehér bors, kakukkfű 1,5 dl húsleves, 5 dkg reszelt sajt
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis kockára vágott sárgarépát, gombát és paprikát, fűszerezzük, s a húslevest ráöntve puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a párolt rizst, majd félretesszük. A cukkíniket félbevágjuk, belsejükből kivájjuk a magházat, majd beletöltjük a darált húsos masszát. Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd tepsibe helyezzük őket. Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt levéve 5 percig pirítjuk, hogy színt kapjon. Tejfölt kínáljunk hozzá, melybe keverhetünk zúzott fokhagymát, vagy apróra vágott metélőhagymát.

Töltött cukkíni 7.
- Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 30 dkg alma, 10 dkg trappista, 2 dl joghurt, 1 ek. porcukor, fél citrom, só, bors, 1 kemény tojás, 1 paradicsom
A cukkínit hosszában kettévágjuk, a belsejét kivájjuk. Az almát, a sajtot, a kivájt cukkínit apróra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. A joghurtot sóval, borssal, porcukorral ízesítjük, citromlével savanyítjuk. Az almás-sajtos cikkínira öntjük, összekeverjük, és a kivájt cikkíniba töltjük. Keménytojással és paradicsomszeletekkel díszítjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Zöldséges tepsis palacsinta
  2015-07-30 10:27:21, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 főre
Hozzávalók:
50 dkg vegyes főzelékféle (zöldbab, sárgarépa, karalábé, cukkíni, zöldborsó, kukorica)
4 tojás
4 dl tej
4 evőkanál liszt
kevés vaj

10 dkg reszelt sajt

A zöldségféléket (ha nem főtt maradékokat használsz) párold meg, majd a nagyobbakat vágd apróra. Készíts gyengén sózott palacsintatésztát. Egy tűzálló tálat vajazz ki, terítsd el benne a zöldséget, és
öntsd rá a tésztát. Előmelegített, forró sütőben süsd meg, és tálalás előtt szórd meg a reszelt sajttal.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Túró puffancs
  2015-07-30 10:25:02, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg liszt
25 dkg túró
1 dob tejföl
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg cukor
1 csipetnyi só
olaj /sütéshez/

A hozzávalókat a felsorolt sorrendben összekeverjük és félórát pihenni hagyjuk Majd evőkanállal a forró zsiradékba rakjuk. Vigyázzunk arra hogy 5-6.-nál többet ne tegyünk bele mert általában nagyra megnő. A puffancsok saját maguktól megfordulnak.
Kihűlés után vaníliás cukorral megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Hagymás kukoricapuffancs
  2015-07-30 10:22:18, csütörtök
 
  Hozzávalók:
30 dkg csemege morzsolt kukorica (mirelit vagy konzerv), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 15-20 dkg liszt, 1 csokor petrezselyem-zöld, teáskanálnyi porcukor, csapott teáskanálnyi só,1 mokkáskanál sütőpor
Elkészítése: A tojást habosra verjük. Hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a sót, és a megmosott, lecsöpögtetett, apróra vágott petrezselyem-zöldet. Belekeverjük a lisztet, és 15 percig hagyjuk állni. A tésztának majdnem galuskamassza keménységűnek kell lennie. A még fagyos kukoricaszemeket is belekeverjük, majd a forró olajba mártott teáskanállal 170 fokos olajba beleszaggatjuk a masszát. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajsütő készülékbe, mert a sülés folyamán megnő a kukoricapuffancs! A 7-8 perc alatt megsült tésztát lecsöpögtetjük, és tálra tesszük. (Ha konzervből készítjük, a konzerv levét is keverjük bele, ekkor valamivel több lisztre lesz szükségünk.) Forrón, jéghideg majonézes mártással kínáljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető, nem drága, de különleges étel.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Kókuszos barackos (gyümölcsös) pite
  2015-07-30 10:17:18, csütörtök
 
  Hozzávaló:
25dkg margarin
1 nagy csomag (20 dkg) kókuszreszelék
7 dl tejszín
3 csom. vaníliás cukor
27 dkg cukor
5 tojás
42 dkg liszt
1 csom. sütőpor
1,25 dl tej
1 kg túró.
1 doboz őszibarackbefőtt (vagy

A tejszínt a kókuszreszelékkel felmelegítjük, a tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a hűtőbe tesszük.
A margarint 1 csom. vaníliás cukorral, 17 dkg cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet, végül hozzáadjuk a tejet.
Kivajazott tepsibe kenjük, és előmelegített sütőben / 175 fok, gáz 2.fokozat/ 30 percig sütjük.
Közben a barackot cikkekre vágjuk, a túrót elkeverjük a maradék cukorral, 2 csom. vaníliás cukorral. A kókuszos tejszínt habbá verjük, és a túróhoz keverjük.
A masszát a kihűlt tésztára kenjük, és a barack darabokkal díszítjük. Bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Flódni
  2015-07-30 10:11:34, csütörtök
 
  Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
4 egész tojás,
1 dl száraz bor,
csipetnyi só;

a máktöltelékhez
25 dkg darált mák,
25 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
1 citrom leve és reszelt héja,
1 dl tej; a diótöltelékhez
25 dkg darált dió,
1 dl bor,
25 dkg cukor,
fél citrom leve és reszelt héja,
3 dl szilvalekvár,
a tészta tetejére 1 tojás.

A tésztához valókat simára gyúrom, majd négy cipóba osztom. Két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben.
Közben elkészítem a töltelékeket. A darált mákot, a tejet, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet összekeverem, majd kis lángon, állandó keverés közben addig melegítem, amíg az egész össze nem áll. Ezután belekeverem a megmosott, és szárától megtisztított mazsolát. A diótöltelékhez is ugyanígy összekeverek mindent. A szilvalekvárt (ha kemény és nem kenhető), egy-két evőkanál vízzel kenhetőre keverem. Az egyik kis tésztacipót egy közepes tepsi méretére kinyújtom, majd kibélelem vele a tepsit. Rákenem a szilvalekvárt. Erre ráborítom a második kinyújtott tésztalapot, ezt a diótöltelékkel kenem meg, ezután a harmadik tésztalapot teszem rá. Végül rákenem a máktölteléket, és a negyedik lappal beborítom. Kicsit rányomkodom, majd felvert egész tojással a tetejét megkenem. Előmelegített, forró sütőbe teszem, és 8-10 percig erős lángon sütöm, ezután takarékon szép piros-barnára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, ezután hosszúkás téglalapokat vágok belőle. Rendkívül finom, de nagyon hizlaló, kalóriadús sütemény.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Szerb rakott burgonya
  2015-07-30 10:06:53, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1 kg. Nyers burgonya
25 dkg. rizs 1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg. füstölt szalonna
2 db. Tyúkhúsleveskocka
2 gerezd fokhagyma 2 dl. Tejföl
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál törött bors 1 teáskanál só.

A rizst megmosom, és fél órára vízbe áztatom. A burgonyát hámozás után kis kockákra vágom. A hagymát nagyon finomra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. A zsírra ráteszem a vöröshagymát, és megfonnyasztom majd, a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát. Felöntöm fél liter vízzel, beleteszem a tyúkhúsleveskockát, és sóval, borssal fűszerezem. Felforralom beleteszem a zúzott fokhagymát. Egy közepes nagyságú tepsibe belerakom a kockára vágott burgonya felét, erre rászóróm a nyers, lecsorgatott rizs felét. Beborítom a maradék burgonyával és ráöntöm a hagymás levet. Az egészet szorosan lefedem alufóliával, és közepes lángon legalább egy órát párolom. Ezután leveszem a fóliát, ráöntöm a tejfölt, és pirosra sütöm sajtot is lehet rá szórni úgy még finomabb.
 
 
0 komment , kategória:  Szerb receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 63 
2015.06 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 63 db bejegyzés
e év: 507 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 2014
  • e Hónap: 6883
  • e Év: 125318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.