Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 160 
Ma vasárnap van ! ( évközi 22. vas. B év )
  2015-08-30 11:53:39, vasárnap
 
  Az én Jézusom a Krisztus, aki a farizeusoknak
és írástudóknak kijelentette, - idézve Izajás prófétát:
,,Ez a nép ajkával tisztel engem,
ám szíve távol áll tőlem." (Mk 7,6)

Parancsokról és törvényekről szól,
valamint azok megtartásáról.
A farizeusok és írástudók
műmegbotránkozására válaszol.
Kérdőre vonták a Mestert,
hogy tanítványai nem tartják meg
a mózesi törvényeket.
Jézus, válaszában nem arra törekszik,
hogy tanítványait megvédje,
hanem a törvény hasznáról,
azok megtartásának értelméről ad tanítást.
Ami akkor probléma volt
a törvények megtartásában,
az jelent ma is nehézséget, a mi életünkben.
Ma is okoz nézetkülönbségeket az,
amikor megkülönböztetjük
az isteni és az emberi törvényeket.
Ha rangsorban akarjuk nézni a törvényeket,
akkor az isteniek megelőzik az emberieket.
Ez nagyon fontos megkülönböztetés.
A keresztény ember számára
természetesnek kellene lenni,
hogy az isteni törvény megtartása
elsőbbséget élvez.
A farizeusi szándékot,
amely emberi törvények sokaságával akarja
helyettesíteni az Istentől kapott parancsokat,
Jézus elveti. Mint ahogyan elveti
a farizeusi hagyományokat is,
mert azokkal
nem lehet pótolni az isteni törvényeket.
Izajás prófétát idézve, bátran
képmutatóknak nevezi őket.
Szolgai módon, - elsősorban külsőleg, -
betartottak mindent, de belsejükben,
lelkületükben istentelenségekkel voltak tele.

Ítélete ránk is áll, ha vallásosságunk
külsőségeit megéljük,
de belső lényegétől távol áll szívünk.
Azt ítéli el Jézusunk,
ha valaki csak a törvény külsőségeire
helyezi a hangsúlyt.
Kinek számára csak a látszat fontos.
A "mit szólnak az emberek?"
Ugyanakkor szíve mélyén
ott vannak dédelgetett bűnei.

Arról is szól Jézus, hogy emberi tekintély,
- legyen az akár egyházi is, -
soha nem kap felhatalmazást arra,
hogy az isteni törvényekkel kénye-kedvére bánjon.
Emberi törvényekkel nem szabad helyettesíteni,
vagy felcserélni az isteni parancsolatokat.
Isten az Ő törvényeit az emberek közötti
együttélés szabályozására adta.
Senki ne merje ezeket figyelmen kívül hagyni!
Mert ha így tesz, súlyosan vétkezik
a legfőbb Törvényhozó, az Isten ellen.
Szép, - nyár végi vasárnapot!

Szeretettel : Árpád
VASÁRNAPI AJÁNDÉKOM : Évközi 22. vasárnap B év ( videó )


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csukor Árpád áhítatai  
Bagdy Emőke - Krízisek a Szülő Gyermek Kapcsolatban
  2015-08-30 11:42:31, vasárnap
 
  Bagdy Emőke - Krízisek a Szülő Gyermek Kapcsolatban


Link
 
 
0 komment , kategória:  Értékes előadások,filmek  
Csíkszentgyörgyi Székely Góbék - humoros jelenetek
  2015-08-30 11:32:47, vasárnap
 
  Székely Góbék - Leánnézés


Link


Székely Góbék - Ajándékgyermek


Link


Székely Góbék - Pityókaszedés


Link


Székely Góbék és a komputer


Link


Csíkszentgyörgyi Székely Góbék II/ Disznó vágás öregmódra!


LinkCsíkszentgyörgyi Székely Góbék - Facebook


Link
 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
Világ-Panoráma, az egyetlen hiteles politikai műsor
  2015-08-30 11:20:01, vasárnap
 
  Világ-Panoráma 2015-08-28


Link


Most a tét: behódol-e a globális pénzügyi háttérhatalomnak Oroszország? Visszatér-e a szervezett nemzetközi magánhatalom uralmába - amely a nemzetköziség jegyében 1917-­től megsemmisítette és a kommunisták kezére játszotta Oroszországot. S amelynek Lenin, Trockij, Sztalin, Hruscsov és a többiek kiszolgálói voltak, bár látszólag kapitalizmus és szocializmus, liberális demokrácia és kommunizmus szemben állt egymással. Valójában jól kiegészítették egymást.


Műsorvezető : Szaniszló Ferenc


A Világ-Panoráma eddigi adásainak elérhetősége :


Link
 
 
0 komment , kategória:  Világ - Panoráma  
Minden visszatérhet, ha akarjuk
  2015-08-30 11:15:41, vasárnap
 
 Hetvenöt éve, 1940. augusztus 30-án szentesíttetett a második bécsi döntés. Mit is írhatunk tanulságként erre emlékezve? Mintha elfelejtettük volna az elmúlt évtizedek során, hogyha ennek az egymás iránt való szolidaritásnak a lángja kialszik lelkünkből, akkor van csak igazán nagy baj. Ha viszont ez forrósítja, minden látszat ellenére is idővel más lesz a helyzet, vagyis minden visszatérhet, ha akarjuk. Mert akárki is mondta egykor, EGY SZERZŐDÉS NEM LEHET SÍRBOLT!/

Nem, nem kívánunk most az akkor történtek részletes ismertetésébe bocsátkozni. Úgyszólván mindenki által unt, sőt megvetett moralizálásba sem, annak firtatásába, miért nem vagyunk olyanok ma, mint voltak eleink akkor, hetvenöt éve. Csak arra emlékeztetünk ezúttal is, hogy minden egyes ember és nemzet annyit ér végső soron, amennyit megvalósít - önmagából. Amennyit ősei jussából kér akkor is, amikor azért nem stallum, hanem szilencium jár.

Igen, szilencium, a hallgatás demoralizáló hatalma. Amiből 1918 és 1940 között bőven volt része Erdélyországnak. De magyarjai mégsem adták fel. Vallották, hogy ragaszkodnunk mindahhoz, ami a miénk, amit költőnk, Juhász Gyula szavaival, ,,magyar erő szerzett vitézül / S magyar szív és ész tartott meg bizony". Tudta ezt mindenki, aki ott volt a hetvenöt évvel ezelőtti erdélyi bevonuláson. Amikor még a magyar valóban átölelte a magyart, s nem nézte mindenáron, hogy a másiknak mennyi földje van, vagy a társadalmi szamárlétrán hányadán is áll. Régi székely szóval kalákában gondolkodott. Szeretetben. Ami abban nyilvánult meg, hogy kölcsönösen segítettek egymáson az emberek.

Lehetetlen meghatódottság nélkül olvasnunk például Nyisztor Zoltán pápai prelátus tárcáját (A legszebb élmény Erdélyből) e napokról. Amint a Magyar Kultúra című társadalmi és tudományos szemle 1940. október 20-i számában írta, bebizonyosodott, hogy az oláh impérium alatt mennyire megedződött az ottani magyarság, s ezt tudva mennyire segítették őket az anyaország:

,,Amikor az országút az első vasúti sín mellé futott s a közelben feltűnt az első vasúti állomás, egy nemcsak érdekes, hanem nagyon vigasztaló látványban volt részünk. Épp akkor futott be lassú méltósággal az első magyar vonat az állomásra. Gondoltuk, bizonyára katonák, valamelyik különlegesebb fegyvernem, amelynek könnyebb és gazdaságosabb a vasúti szállítás és utánpótlás.

Legnagyobb meglepetésünkre az első kocsiból magyar vasutasok ugráltak le, akik pillanatok alatt átvették az állomást és a szolgálatot, kipróbálták a berendezéseket s az állomásfőnöktől a váltóőrig mindenki elfoglalta a helyét. Percek alatt már üzemképes volt a vasút és az állomás, s a vonat felőlük akár roboghatott volna tovább! A második kocsiból postások kerültek elő, akik hasonló tüneményes gyorsasággal vették át a postahivatalt, állították helyre az összeköttetést s már mártották is a fekete tuspárnába az új bélyegzőt, hogy elferdített csúf román nevét levetkőzve, ősi hangzásával a község ,,visszatért".

S így jöttek a többi vagonokból a csendőrök vagy a rendőrök, a közigazgatás szervei s mintha csak egy futó éjszakára hagyták volna el húsz évvel ezelőtt, a község új magyar élete pillanatok alatt megindult. Azok, akik szellemi fölényüket mindig a magyar szervezetlenség ócsárlásában szokták kiélni, most az egyszer tágra nyílt szemmel csodálkozhattak."

Igen, mert akkor még ilyen volt a magyar. Akkor, hangsúlyozzuk. Ma a fenti idézetben megnyilvánuló szolidaritást úgy tűnik, csak nyomokban látni - talán leginkább még Székelyföldön, Kárpátalján és Délvidéken. Mintha elfelejtettük volna az elmúlt évtizedek során, hogyha ennek az egymás iránt való szolidaritásnak a lángja kialszik lelkünkből, akkor van csak igazán nagy baj. Ha viszont ez forrósítja, minden látszat ellenére is idővel más lesz a helyzet, vagyis minden visszatérhet, ha akarjuk. Mert akárki is mondta egykor, EGY SZERZŐDÉS NEM LEHET SÍRBOLT!/


Ifj.Tompó László írásai a Hunhíren :


Link
 
 
0 komment , kategória:  ifj.Tompó László írásai  
Migránsok tüntetnek a Keletinél
  2015-08-30 11:00:43, vasárnap
 
  Körülbelül 150 "menekült" kezdett el transzparensekkel tüntetni a Keleti pályaudvarnál szombat délután. Azért tiltakoznak, mert nem engedik tovább őket, és attól tartanak, hogy börtönbe fognak kerülni. Mint látható, csupa nő, gyerek fiesztázik a pályaudvarnál. A mobiltelefonnal készített felvételt kollégánk, Almási Lajos készítette.

Videó : Migránsok tüntetnek a Keletinél 2015.08.29.


Link

Körülbelül 150 "menekült" kezdett el transzparensekkel tüntetni a Keleti pályaudvarnál szombat délután. Azért tiltakoznak, mert nem engedik tovább őket, és attól tartanak, hogy börtönbe fognak kerülni - írja a 444.hu.
A kiérkező rendőröknek sikerült meggyőzniük a menekülteket, hogy vonuljanak vissza a tranzitzóna területére. A portál úgy tudja, összetűzés nem történt.

A gondot az okozza, hogy a budapesti tranzitzónák teljesen megteltek a hétvégére, mivel a Szegedről érkezőket most nem a befogadó állomásokra irányítják, hanem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budafoki úti központjába.

A központ azonban hétvégén nem működik, így a most Budapestre érkezőket nem tudják hova irányítani, nekik a pályaudvarokon kell várniuk - írjál.

A Nyugati pályaudvarnál dolgozó civilek szerint ez okozza, hogy ezen a hétvégén sokkal több menekült tartózkodik az államások területén, mint korábban. Ez pedig egyre komolyabb ellátási problémákat okoz a pályaudvarokon.

A videót kiposztoló MigSzol Csoport szerint a menekültek azt skandálták, hogy "Engedjetek minket menni", "Németország!".


Link


MIGRÁNSOK HALÁLA: ELFOGTÁK A TEHERAUTÓS CSEMPÉSZBANDÁT


Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó, a migránstragédia ügyében három személyt, köztük egy magyar okmányokkal rendelkező embert letartóztattak Magyarországon - jelentette be pénteki kismartoni sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök.
Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. Az áldozatok között a feltételezések szerint egy szíriai csoport is volt. Halálukat valószínűleg fulladás okozta.

A három gyanúsítottról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik.

Doskozil hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

Az éjszakai órákban Magyarországon mintegy hét embert vettek őrizetbe, majd hármat tartóztattak le közülük.

ORFK: nincs magyar állampolgár a gyanúsítottak között

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A Legfőbb Ügyészség közölte: kiemelt ügyként kezelik az eljárást.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként.

A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte.

A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.


Link
 
 
0 komment , kategória:  N1 TV   
 A tömeges illegális bevándorlás hatásai Magyarorsz
  2015-08-30 10:56:03, vasárnap
 
  A tömeges illegális bevándorlás hatásai Magyarországra, a magyar emberekre

A fenti címmel jelzett témában adott interjút a Lánchíd rádiónak Morvai Krisztina jogász, EP képviselő.

Az interjú az alábbi linken hallgatható meg:


Link


Egyebek mellett rámutatott: a tömeges illegális migráció egyre több és egyre elviselhetetlenebb terhet ró Magyarországra, s a magyar emberekre. Mivel az államhatár és így a Magyar Állam gyakorlatilag változatlanul őrizetlen, a határmenti lakosság szenved az embercsempészek és a migránsok fenyegetéseitől, a mezőgazdasági terményeik megsemmisítésétől, termőföldjük károsításától, s a közegészségügyi intézkedések hiánya miatt a járványoktól. A menekülttáborok illetve tranzitzónák által sújtott városokban lassan ellehetetlenül az élet, a nők és lányok a migráns csoportok rendszeres zaklatásainak vannak kitéve, nagy a fertőzésveszély, hatalmas és mindent eláraszt a szemét. Morvai Krisztina 2015 szeptemberében és októberében országjárást tart, amelynek témája szintén a tömeges illegális bevándorlás hatásai Magyarországra, a magyar emberekre. Az országjárás célja az érintett települések, lakosok meghallgatása, a migráció következményeinek megtekintése és megismerése, tekintettel arra is, hogy a "jogvédők" szinte kizárólag a migránsok helyzetével és jogaival foglalkoznak, a migrációtól szenvedő magyar embereket alig-alig képviseli valaki.

Az országjáráson tapasztaltakról Morvai Krisztina és rendező-operatőr munkatársa, Almási Lajos dokumentumfilmet forgatnak majd, amelyet a képviselő bemutat az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottság illetékeseinek, valamint a magyar politikusoknak és hatóságoknak, azonnali, hatékony intézkedéseiket sürgetve. A képviselőnő ezúton kéri azon települések, közösségek jelentkezését - párthovatartozásra tekintet nélkül -, akik szívesen bemutatnák, s a nemzetközi nyilvánosság elé is tárnák a tömeges, illegális migráció következményeit saját életükre, s környezetükre nézve. Kérjük, hogy megkereséseiket küldjék el a következő email-címre: krisztina.morvai@europarl.europa.eu


Link


MORVAI KRISZTINA HONLAPJA :


Link
 
 
0 komment , kategória:  Morvai Krisztina honlapja  
Miért olyan veszélyes a muzulmán hódítók befogadása?
  2015-08-30 10:48:21, vasárnap
 
 Vannak, talán nem is kevesen, akik szerint a romokban heverő keresztény civilizációnál sokkal egészségesebb az iszlám. Csakhogy akik ezt jóhiszeműen állítják, nem ismerik igazán sem a Koránt, sem magukat a muzulmán közösségeket. Éppen ezért lássuk, milyen tényleges válaszokat adhatunk a címadó kérdésre?

A minap a Konzervativcsalád.blog.hu arra mutatott rá, hogy mind a múltbeli, mind a jelenbeli tapasztalatok szerint nem várható békés együttélés az iszlám híveivel, a muzulmánokkal. Öt tényt sorolt fel ennek bizonyságául. Lássuk most ezeket!

"1. Míg Magyarországon az Alaptörvény rendelkezik az állam és a vallás szétválasztásáról (,,Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek. A vallási közösségek önállóak." VII. cikk, 3.), a muszlim bevándorlók olyan országokból érkeznek, ahol az iszlám az államvallás, amelyet minden más vallásnál felsőbbrendűnek tekintenek, és ami az állami törvényeket is nagy mértékben befolyásolja. A muszlimokat nem tanítják az egyéb vallások és vallásúak tiszteletére. Más vallások hirdetése sok muszlim országban bűncselekménynek minősül, amiért gyakran halálbüntetés jár. Ezek után hogyan várhatnánk, hogy valóban integrálódni akarjanak a befogadó keresztény társadalmakba?

2. A keresztény országokba érkező muszlim bevándorlók jellemzően egy adott városrészben telepednek le, ahol szélsőséges esetben párhuzamos társadalmat hoznak létre, amelyre nem a befogadó állam törvényeit, hanem a muszlim vallási törvényt, a Shariát tekintik érvényesnek. Franciaországban már 2011-ben több mint 750 ilyen ,,no go" övezetet tartottak számon, ahol a rendőrség, a tűzoltóság nem tudja végezni a munkáját, és ahová nem muszlimoknak fokozottan veszélyes belépni. De nagy számban vannak ilyen kerületek Nagy-Britanniában, Hollandiában, Svédországban, Németországban, és minden olyan államban, amely nagy számban fogadott be muszlim bevándorlókat.

3. A muszlim bevándorlók nagy része munkanélküli lesz a befogadó országban, és sokan nem is törekednek arra, hogy munkát találjanak, egyrészt, mivel a segélyekből is jól megélhetnek, másrészt, mivel így próbálják a befogadó keresztény társadalom politikai/gazdasági rendszerét összeroppantani. Nem véletlen, hogy a legtöbb bevándorló célpontja Svédország, ahol gyakorlatilag munka nélkül is meg lehet élni. Malmö muszlimok lakta negyedében például a férfiak több mint 80%-a munkanélküli. A munkanélküliség növekedése pedig egyenes arányban van a bűnözés növekedésével. Tegyük hozzá, hogy Magyarországon ráadásul távolról sem lehet segélyekből megélni...

4. Az iszlám vallási szabályai miatt a muszlim bevándorlóknak sajátos igényeik vannak az élet több területén (pl.: napi imák, pénteki ima, halal étkezés), amelyek nincsenek összhangban a befogadó társadalom életmódjával. Az aktivisták nem érik be az ilyen igények egyszerű tiszteletben tartásával, több angol állami iskolában például elérték, hogy a muszlim diákok vallási érzékenysége miatt a keresztény tanulók se fogyaszthassanak mást, mint halal ételt.

5. Az oktatás területén a muszlim bevándorlók szervezett kampányokat folytatnak az intézmények világnézeti átformálására. A nyugati országok megpróbáltak ellenőrzött kereteket biztosítani bevándorlóiknak az iszlám mérsékeltebb irányzatainak oktatására, de ez gyakorlatilag kudarcot vallott. A hírhedt muszlim gyűlöletprédikátorok nagy része európai országokban él. A felnőtt muszlim bevándorlók egy jelentős része ráadásul nem akarja elsajátítani a befogadó ország nyelvét, így az integráció legalapvetőbb szintjére sem jutnak el."

Eddig a Konzervativcsalád.blog.hu szemfelnyitó válaszai. Miket is mondhatnánk ezután? Hangsúlyozandó, sokan nem ismerik alaposan iszlám világot, a muzulmán embereket. Egy-egy kirándulóúton a róluk szerzett pillanatnyi pozitív tapasztalatok hatása alatt állva bizonyára túlzásnak is tartják a fentieket. Csakhogy akik mélyebben megismerik őket, inkább keserű tapasztalatokról számolhatnak be.

Mondhatnók persze, Magyarországon jelenleg csak nyomokban van jelen az iszlám, legalábbis Németországhoz és Franciaországhoz képest. Mert például Kölnben akkora mecset építését tervezik, ami felülmúlná még az ottani dóm méreteit is, s valóságos propaganda-hadjáratot folytatnak országszerte a templomok mecsetekké alakítására és az iszlám életmód népszerűsításére.

A történelem, amint tudjuk, az élet tanítómestere, s mi magyarok, ha másból nem, legalább a sajátunkéból tanuljunk, s gondoljunk csak arra, hogy a másfél százados török hódoltság során az iszlám hívei ahol csak megjelentek, raboltak. Amiből persze messzemenően nem az következik, hogy rosszban legyünk a mai Törökországgal. Szó sincsen erről!

Itt egyedül arról van szó, hogy egy könnyen mobilizálható fanatikus iszlám térhódítás zajlik. Egy, a fehér emberiségtől teljesen idegen, sőt azzal egyenesen ellentétes civilizáció és életforma ráerőltetése mindazokra, akikkel képviselői csak kapcsolatba kerülnek. Ez az, ami ellen minden becsületes európai nemzetnek a maga viszonyai közepette nemcsak lehet, de kell is védekeznie!


Link
 
 
0 komment , kategória:  ifj.Tompó László írásai  
És mi van a ti több száz atomtöltetekkel? Az csak úgy jár a
  2015-08-30 10:39:57, vasárnap
 
  És mi van a ti több száz atomtöltetekkel? Az csak úgy jár a holokauszt miatt?

Izrael nem ellenzi Irán békés célú nukleáris programját, csak az atomenergia katonai felhasználása ellen tiltakozik - mondta az izraeli kormányfő Olaszországban. A cionführer arról nem beszélt, hogy mi van a több száz izraeli atomtöltettel, a brutális fegyverkezési programjukkal, az amerikai kongresszus revolverezésével, a minden nemzetközi egyezmény lábbal tiporásával.


Benjámin Netanjahu a jeruzsálemi közszolgálati rádió vasárnapi értesülése szerint Firenzében Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel folytatott szombati tárgyalásai előtt azt is kijelentette, hogy a nagyhatalmak Iránnal megkötött atomegyezménye lehetővé teszi az Iszlám Köztársaság atomprogramjának katonai célú fejlesztését.

Netanjahu megjegyzésével az amerikai elnök pénteki szavaira válaszolt. Barack Obama azt mondta, hogy az iráni nukleáris megállapodás ellenzői szemben állnak Teherán bármilyen atomprogramjával, még a békés célú nukleáris fejlesztéssel is.

Netanjahu közölte: az Iránnal aláírt alku alapján az Iszlám Köztársaság olyan infrastruktúrát is megtarthat, amely felesleges a békés célú atomprogramhoz.
Benjámin Netanjahu Olaszországban ismét éles szavakkal ítélte el a megállapodást. Kijelentette, hogy
"Irán tizenhárom éven belül képes lesz annyi centrifugát használni, amennyit csak akar, annyi uránt dúsítani, amennyit csak akar, és olyan magas szintre, amilyenre csak akarja".

Az izraeli kormányfő szerint ez azért jelent veszélyt mert képessé teszi a "terrort gyakorló államot", hogy a teljes nukleáris arzenál küszöbére jusson. Netanjahu azért is óva intett a már aláírt egyezménytől, mert szerinte "Irán dollármilliárdokat kap a szankciók feloldása és befektetések révén, amelyekkel fűteni fogja agresszióját a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és azon is túl."

Irán és a hatok csoportja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína - július 14-én átfogó megállapodást kötött Iránnal, amely céljaik szerint szavatolja, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserében a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a perzsa állam ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat. A nyugati hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadja ezt.


Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
A húsfogyasztás súlyos következményei
  2015-08-30 10:37:46, vasárnap
 
  Egy annyira hétköznapi dolog, mint az étkezési szokásaink, sokkal nagyobb hatással bírnak, mint az elsőre gondolnánk. A húsfogyasztásunk mértéke nem csak, hogy az egészségünknek nem jó, de a környezetre nézve is rendkívül káros.

Az elmúlt évtizedekben a jövedelmek növekedése nagy változást idézett elő táplálkozási szokásainkban. A húsfogyasztás nagyon fontos eleme lett az étkezésünknek. A haszonállatok tenyésztése és szállítása sokkal több tápanyagot, földet, vizet és energiát igényel, mint a növényeké. A húsfogyasztás iránti növekvő igény nagy nyomást helyez az élelmiszer előállítókra, kimeríti a természeti erőforrásokat, és tönkreteszi az ökoszisztémát.

De mit is jelent ez számokban kifejezve?

- A húson alapuló étkezés 10-szer több vizet igényel, mint a növényi étrend. 1 kilogramm marhahús előállítása több mint 15 ezer liter vizet igényel.

- Nem túl hatékony módon, 1 kalória előállításához 30 kalóriányi takarmány elfogyasztása szükséges.

- A haszonállattartás a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának majdnem 15 %-ért felelős, és a vízszennyezéshez is jelentős mértékben hozzájárul.

- A mezőgazdaságban felhasznált víz kb. 30%-t a húselőállításra fordítják.

- A világon termelt gabona (rozs, zab és kukorica) 40 %-a az állatok takarmányozására használják.

- Az állattartás nagy szerepet játszik a biodiverzitás csökkenésében és a fajkihalásokban, hiszen a Föld felszínének 30 %-át foglalja el, ami egykor a vadvilágnak adott otthont.


Több mint 100 év kellett hozzá, hogy az általunk ismert nyugati étrend elérjen oda, hogy már minden étkezés alkalmával fogyasztunk húst. Ehhez képest Ázsia nagy részén ez a változás már egy generáció alatt végbement. Ez az étkezés pedig világszinten súlyos egészségügyi problémákhoz, többek közt elhízáshoz vezet.

Az előrejelzések aggasztóak. 2025-re 50 %-os növekedést jósolnak a húsfogyasztásban a 2013-as mennyiséghez képest, mind a nyugati országokban, mint a fejlődő országokban, különösen Ázsiában.

Ahhoz, hogy a termelők ki tudják elégíteni ezt a növekvő keresletet, egyre problémásabb tenyésztési módokhoz fordulnak. A cél, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra hízzanak az állatok, hiszen a fogyasztói igények ezt kívánják. Ehhez már nem elég ha szabadon legeltetik az állatokat, hanem gabonafélékkel is etetik őket. Így a gabonatermelésen is nagyobb a nyomás, és ezáltal, a természeti erőforrásokon és a környezeten is.

Mit lehet tenni?

Első lépesként, a termelőknek fenntarthatóbb termelési módokra kéne átállniuk, kezdve egy víztakarékosabb termelési móddal, beleértve a csepegtetéses öntözés használatát a mezőgazdaságban. Ezzel együtt a kormányoknak és civil kezdeményezéseknek egy sokkal inkább növényeken alapuló étrendet kéne népszerűsíteniük, mint a saját egészségünk, mint a Föld megóvása érdekében.

Persze nem kell mindenkinek egyből vegetáriánusnak lennie. Már az is jó, ha részben változtatunk az étkezésünkön és például inkább halat vagy csirkét eszünk marhahús helyett, hiszen a marhatenyésztés 28-szor több földet és 11-szer több vizet igényel, mint bármelyik másik haszonállaté.

Ha hetente egy húsmentes napot tartunk
, új zöldségalapú ételeket próbálhatunk ki helyette, ez a nyári hőségben különösen előnyös. A Húsmentes hétfő mozgalom oldalán kiváló recepteket találsz, próbáld ki Te is!

Link

Egy kiegyensúlyozott, nagyrészt növényeken alapuló étrend, minimális vörös- és feldolgozott hús fogyasztásával nagyban segíthet a környezet megóvásában valamint csökkenthető vele az étkezéssel összefüggő megbetegedések száma is.


Forrás :


Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 160 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 160 db bejegyzés
e év: 1864 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 7508
  • e Hónap: 37472
  • e Év: 2065680
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.