Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
Miért van az, hogy képesek imádság erejével meggyógyítani
  2015-09-29 23:43:38, kedd
 
  Miért van az, hogy egyesek képesek imádság erejével meggyógyítani magukat, másoknak pedig ez nem megy?

Miért van az, hogy egyesek képesek imádság erejével meggyógyítani magukat, másoknak pedig ez nem megy? Most megtudhatod, hogy hogyan kell igazán imádkozni!

Az elmélyült imádkozás a legjobb mentális módszer, amellyel hathatunk a sorsunkra, életünkre, kapcsolatainkra. Minél inkább képesek vagyunk arra, hogy imádkozás előtt magunk mögött hagyjunk minden problémát, sérelmet, annál erősebb és pozitívabb hatást fogunk elérni.
Ha viszont nem tudunk valakinek megbocsátani, akkor az imádkozásnak semmilyen hatása nem lesz az életünkre.

Csak úgy tudunk az imádság erejével megtisztulni, ha szívünkben nem érzünk haragot, dühöt,
ha nem hibáztatunk másokat. Ha imádság előtt a legfontosabb dologra,a szeretetre gondolunk, akkor meggyógyulhat a lelkünk, és ezáltal a testi jellegű betegségeink is megszűnhetnek.

Sokan imádkoznak ugyan, de idővel mégis betegek lesznek, amibe bele is halnak. Egyeseknél segít az imádság, másoknál egyszerűen nem működik.

Az Isten a szeretetet jelképezni, az ember pedig a tudatot.
A tudatunk pedig sokszor fél, hiszen rettegünk, ha belegondolunk abba, hogy egyszer megöregszünk és meg fogunk halni.Félünk a problémáktól, aggódunk a jövőért. Ez pedig mind-mind energiaveszteséggel jár, hiszen ha a lelkünk fél, nincs az a gyógyszer, amely meggyógyítana,esetleg csak az életünket menti meg napokra, pár hónapra, akár egy évre.

El kell fogadnunk azt, hogy Isten szeret, és akkor is szeretni fog, ha már idősek, tehetetlenek leszünk, és akkor is, ha meghalunk.Nem szabad félni a haláltól. Élni kell, célokat kell keresni és azokért dolgozni, ami boldogságot, energiát ad, azokért kell imádkozni. Így a lélek megtisztul, a test pedig meggyógyul.

A lélek halhatatlan, ezért nem kell rettegni, hogy mi történik, ha bekövetkezik a halál. Fontos, hogy megtisztítsuk a lelkünket, és hálával szólítsuk Istent, és ne a problémáinkkal, panaszainkkal keressük Őt.


Link
 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Rendőri erőszak: Tízmilliós kártérítés a gárdistáknak
  2015-09-29 23:27:17, kedd
 
  Áttörést hozó elsőfokú ítélet született a 2009-es Bajtársiasság napján meghurcolt gárdisták ügyében - tudatta Gaudi-Nagy Tamás a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Közel 10 millió forint kártérítést ítéltek 13 gárdistának a 2009. július 4-ei rendőri erőszak miatt.

Képtár:

Link

A Fővárosi Törvényszék hat gárdista felperesnek nyolcszázezer, hatnak hatszázezer és egy eszméletlenre vert gárdistának egymillió forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélt meg. Megállapította azt is, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megsértette a - dr. Borbély Andrea ügyvéd és dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője által képviselt - gárdisták emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épségét és egészségét, vélemény-nyilvánítási szabadságát, gyülekezési jogát és vélemény-nyilvánítási szabadságát. A rendőrségnek magánlevélben kell mindezekért elnézést kérnie.

A felpereseket 2009. július 4-én, a budapesti Erzsébet téri gárdistatüntetésen bántalmazta, fújta le ingerlőgázzal, állította elő és tartotta fogva öt és nyolc óra közötti időtartamban önkényesen a Bajnai-kormány rendőrsége. Ezen a napon 216, a Magyar Gárda feloszlatása ellen és a politikai foglyok szabadon bocsátásáért tüntetőt hurcoltak el az Erzsébet térről. Az oszlatásban tizenheten megsérültek. Az esetet az állampolgári jogok
országgyűlési biztosa, a Független Rendészeti Panasztestület és az Országgyűlés is jogsértőnek nyilvánította, a tüntetés feloszlatásának jogellenességét a Kúria megállapította.

A törvényszék eljáró bírája, dr. Schöck Beatrix helyesen alkalmazta a megfelelő jóvátétel elvét és vette ez alapján figyelembe az ezen és hasonló ügyekben született korábbi jogerős ítéleteket, amelyek átlagosan ilyen
nagyságrendű nem vagyoni kártérítésről rendelkeztek - véleményezte a bírói eljárást Gaudi-Nagy. A bíróság
indokolásában kiemelte, hogy nem lehetett vitás, hogy nemcsak az oszlatás elrendelése volt jogellenes, hanem az azt végrehajtó rendőri "intézkedések" (ingerlőgáz, elfogások, bántalmazások, fogva tartások) is, mivel azok
szükségtelenek és aránytalanok voltak.

A nemzeti jogvédő szerint ez a döntés megerősíti a jogbiztonsággal és az igazságszolgáltatással kapcsolatos társadalmi bizalmat. Ismét rámutatunk: a rendőrség továbbra is védi a Bajnai-kormány időszakában elkövetett ezen tömeges jogsértést, ahelyett, hogy az eddig elzárkózást feladva, az adófizetők pénzével felelősen gazdálkodva, tisztességes egyezségeket kötne a további több mint száz jogsértettel, akik már szintén bírósághoz fordultak - fogalmazott Gaudi-Nagy.


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Közoktatási reform Amerikában: "A gyerek nem tartozik a
  2015-09-29 23:22:48, kedd
 
  Új tanterv: szoft pornó, abortusz tabletta és Mohamed

Közoktatási reform Amerikában: "A gyerek nem tartozik a szüleihez"


Az Amerikai Egyesült Államok új közoktatási alaptantervet dolgozott ki, amely megkülönböztetett figyelmet szentel az iszlám hitnek, oktatni kívánják és egyúttal terjeszteni Mohamed tanait, ezzel együtt diszkriminálja a Biblia Istenét és Jézus Krisztust. Az amerikai gyermek szülője többé már nem apa és anya, hanem "szülő 1" és "szülő 2", a gyermek pedig felfedezheti saját nemi identitását, szexuális hovatartozását attól függetlenül, hogy fiúként vagy lányként látta meg a napvilágot. Az új tanterv szabadjára engedi a szexuális perverzitások tárházát, szoft pornóval mérgezi az alig 10 éves kisgyerekeket. Ez ma Amerika.

Összegyűjtöttük néhány pontba az amerikai oktatási rendszer legfontosabb változásait, amelyek sem rövid sem hosszú távon nem kecsegtetnek semmi jóval:

1. Az idei évtől kezdve az alaptantervben előírt szokásos felmérések mellett az állam mentális alkalmassági és viselkedési adatokat is gyűjteni fog a gyerekekről azokban az intézményekben, melyek bármiféle állami támogatásban részesülnek.

"Az adatok gyűjtése kötelező lesz a szülők tudta és beleegyezése nélkül is."

A szülőknek egyetlen esélyük az alkotmányos jogaikkal való élésre annak érdekében, hogy gyermekük ne kerüljön ilyenféle vizsgálat alá, egy külön kérvény kitöltése. A keresztény szülőket arra bátorítják a különböző keresztény szervezetek, hogy ne elégedjenek meg a kérvény kitöltésével, hanem hagyják ott az állami rendszerű oktatást amilyen gyorsan csak lehet.

2. A tinédzserek szexuális felvilágosítása során már ötödikes korosztálytól kezdve a legextrémebb szexuális közösülési módokról adnak tájékoztatást a gyerekeknek, aminek keretein belül bátorítják a gyerekeket arra, hogy fedezzék fel saját nemiségüket, legyenek homo- vagy heteroszexuálisok, majd a hetedikes kortól kezdve saját fantáziájukra bízzák a gyerekeket. Mindezek mellett az Oktatási Minisztérium egy új formanyomtatványt adott ki, ahol már nem nevezik a szülőket anyának és apának hanem csak szülő 1 és szülő 2-nek.

3. New Yorkban az adófizetők pénzéből létrehozott alkalmazás letöltése után könnyen rá lehet keresni a legközelebbi klinikára, ahol lehetősség van spirál felhelyezésére, vagy abortuszt elvégzésére vagy fogamzásgátló gyógyszer felíratására a szülők tudta és beleegyezése nélkül. A szülők hevesen tiltakoznak a iskolák szabályai ellen, ami lehetővé teszi, hogy abortusz tablettákat osztogassanak az iskolákban tudtuk nélkül, továbbá az ellen is, hogy a heteroszexuális gyerekeknek meg kelljen osztani az öltözőt azokkal, akik éppen ,,felfedezik" saját nemiségüket.

4. Még durvább ennél az a könyv, amit a negyedik osztályosok kötelező olvasmány listáján szerepel, ami ,,It"s Perfectly Normal" - Teljesen Normális - ami bevezeti a kisebb korosztályt a szoft pornóba. Természetesen a szülők nem kapják meg ezt a listát és arra sincsen lehetősségük, hogy a gyerekeiket bármilyen formában megvédjék az ilyenféle perverzitásoktól az állami oktatás keretein belül.

"A gyerekek nem tartoznak a szüleikhez."

- állítják az iskolák.

5.Az Alaptanterv egyik legsúlyosabb pontja az iszlám oktatás hangsúlyozása. A Bibliáról vagy imádkozásról szó sem eshet,hacsak nem Mekka felé fordulva szeretnének hajlongani a tanulók. A gyerekeknek az is tilos, hogy Istenről beszéljenek, vagy Jézus nevét leírják, de az állami iskolákban megtanítják őket az iszlám hit öt alappillérére és legalább 120 oldalnyi anyagot a vallásról csak a hetedik osztályban, amit a szülők gyűjtöttek össze különböző munkafüzetekből, szókészletekből, képekből a gyerekek által mindennap használt könyvekből.

Ezen kívül sok gyerek panaszkodik arra is, hogy nagyon kellemetlen számukra osztálykirándulások alkalmával mecseteket látogatni, és ott imádkozni valaki olyanhoz, akit ők nem fogadnak el. Abban az esetben, ha egy szülő lépéseket tenne azért, hogy a gyermekét megvédje az ilyen, és ehhez hasonló, a lelkiismeretüket sértő cselekedetektől, akkor azzal kell szembe nézniük, hogy a gyerek rosszabb jegyet fog hazavinni az iskolából, és őket pedig akár ki is tilthatják az iskola épületéből.

Még egy fontos része az új rendszernek, hogy az iszlámot nem a vallás fogalmi körén belül tanítják, hanem az Amerikai és Iszlám kapcsolatok (CAIR) témakörében. Sem az alkotmányt, sem a Bibliát nem tanítják többé a gyerekeknek,de Mohamedről természetesen megtanulják, hogy milyen ügyes üzletember volt, és azt, hogy:

"minden kereszténynek, zsidónak és muszlimnak valójában ugyanaz az istene, csak másképpen nevezi minden egyes vallás. "

6. Fontos megjegyeznünk azt a tényt is, hogy az Alaptanterv felmérésének anyagait a Pearson Education állította össze, ami Katarban és Szaud Arábiában is rendelkezik irodával, és nem mellesleg a Bill Gates Alapitvány támogatását élvezi, ami külön erőfeszítéseket tesz a felnövekvő generáció kinevelésére a régi alapokból.


Link
 
 
0 komment , kategória:  ERKÖLCS  
Világ-Panoráma, az egyetlen hiteles politikai műsor
  2015-09-29 22:57:50, kedd
 
  Világ-Panoráma 2015-09-28


Link


1526: A végzetes mohácsi úttévesztés - Béke, vagy 150 év háború! Ezen címen jelent meg Cey-Bert Róbert Gyula legújabb könyve. Mohács az útvesztés betetőzése és jelképe mindmáig. 1526. augusztus 29-én a magyar sereg súlyos vereséget szenvedett. Mi volt a török hadsereg célja? Az ország megszállása? Nem! Beszéljenek a tények! Kinek hozta a legnagyobb hasznot a mohácsi veresé? A töröknek? Nem! Hát akkor kinek? Egyértelműen a Nyugatnak. Újabb és újabb mohácsi csatákat, mohácsi vészeket élt, és él át a magyarság.

Műsorvezető : Szaniszló Ferenc


A Világ-Panoráma eddigi adásainak elérhetősége :


Link
Link

1526: A végzetes mohácsi úttévesztés

Béke, vagy 150 év Háború!

Személyes előhang: A könyv a csaldiráni csatával indul; a török győzelem Kelet felől biztosítja a birodalmat. A félholddals lobogó indulhat Európa, a mediteráneum felé felé. Az oszmánoknál végleg elhalványult a több mint száz év előtti angorai ütközet keserű emléke, amikor Timur Lenk megsemmisítette Yildirim Bajasid szultán seregét. Csaldiránnál különösen kitüntette magát egy székely fiatalember, Perkői Albert - török nevén Albey - aki sebesülten került Sztambulba. Fegyverbarátság és lelki közelség révén az uralkodó és a trónörökös - Szulejmán - bizalmi környezetébe fogadták. Főrendi családba nősül. Romantikus szerelem, idilli családi élet következik az adományul kapott Márvány-tenger melletti birtokon, s majd, hazatelepülése után, a háromszéki havasok alatt. Albert és török felesége, Indzsi történetét kezdetben könnyebb, majd egyre komorodó színekkel átlengi a XVI. századelő forgataga. A történelmi tabló sorakozik, világesemények - új földek felfedezése, reformáció - förgetegében. A keresztény Európa összefogása csak ábránd; - feltörekvő vagy újra erőt gyűjtő dinasztiák ellenérdekűek. A vagyonéhség fertőző. A szövetségkötések és szegések, az ármány és cselszövés, a páratlan kegyetlenkedés szinte természetes része a cél-eszköz elvnek. A Magyar Királyság rövid időn belül a peremre sodródik; aztán hadszíntérré válik és martalékká, hosszú időre. Mohács az útvesztés betetőzése és jelképe mindmáig. A regényes Perkői, a történelmi Tomori és a későn eszmélő Lajos Király végzete szükségszerű. Vitéz, de naivan nemesszívű, lovagias kiállás személyes párbajban győzelmet hozhat, de háborút és országot veszít, ha nem méri fel az ellenoldal módszereit, hálóját, mérgét. Tudatunkban egyféle közhelyként lapul a ,,török kor" pusztítása. Furcsa módon felejthetőbben - sokan el is felejtkeztek róla - de következményeiben még jobban a rákövetkező századoké. Pedig akitől elveszik történelmét, a gyökereit veszíti. A függetlenség, a nemzeti egyetértés és az önbecsülés az erő, ami nem ,,hős vértől pirosult gyásztér"-re vezet ismét, de a boldogulás mezejére. * * * * * * * Bevezetés: A magyar történelemírás rendkívül egyoldalú módon elemzi a mohácsi csata történetét. Szemlélete évszázadok óta semmit nem változott: csak a csatavesztés körülményeit vizsgálják, kiemelve a vezérek felelősségét, a hibás döntéseket, a csatatér helytelen kiválasztását, a magyar haderő számbeli hátrányát és felkészületlenségét. Az erőviszonyokat ismerve ma már világosan látható, hogy a magyar seregnek semmi esélye nem volt a török haderővel szemben, s még akkor sem lett volna, ha Szapolyai János, erdélyi vajda és Frangepán Kristóf horvát hadai időben megérkeznek a mohácsi csatatérre. Ezt annak idején maga Tomori Pál fővezér is így látta és három hónappal a csata előtt azt tanácsolta a királynak, hogy kössön békét a törökökkel. A valódi kérdés az, hogy kinek az érdeke volt, hogy sor kerüljön a csatára? A magyarok érdeke? Bizonyosan nem! A magyarok érdeke az lett volna, hogy elkerüljék a biztos vereséget jelentő csatát. Az történt, ami előrelátható volt, és 1526. augusztus 29-én a magyar sereg súlyos vereséget szenvedett. Mi volt a török hadsereg célja? Az ország megszállása? Nem! Beszéljenek a tények! Kinek hozta a legnagyobb hasznot a mohácsi veresé? A töröknek? Nem! Hát akkor kinek? Egyértelműen a Nyugatnak és a kor nyugati nagyhatalmának, a Habsburg Birodalomnak! A könyv mindezt világosan bemutatja.
 
 
0 komment , kategória:  Világ - Panoráma  
Milyen varázslással mérgezik a tudatunkat?
  2015-09-29 22:50:59, kedd
 
  Videó : Milyen varázslással mérgezik a tudatunkat???


Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek, videók  
Ne engedd, hogy manipuláljanak
  2015-09-29 22:45:45, kedd
 
  Vigyázz mit teremtesz!

Menekült ügy egy hipnoterapeuta szemével


Másról sem lehet hallani és beszélni, mindenhol ez a téma. Mindenkinek van véleménye, hallani ezt-azt. Nyilván nem kis dologról van szó, de nézzünk azért mögé egy kicsit. Nagyjából két tábor alakult ki rengeteg érvvel és ellenérvvel. Én nem ezekről szeretnék írni, mutatnék egy másik nézőpontot és kíváncsi vagyok arra, ki az, aki tud vele azonosulni.

Ez egy mesterségesen gerjesztett folyamat. Nézzük:
1, Olvasni olyat, hogy Amerika pénzeli az egészet és ezzel 2 legyet üt egy csapásra... Nem tudom, nem láttam, de el tudom képzelni, logikus. Nem erről szeretnék beszélni, hanem arról, amit látok.
2, Biztosan látom, hogy a média szinte csak ezzel foglalkozik. Nyilván a média mögött is hatalom és pénz van. Minek hívjuk a tévében bemutatott információt? Televízió programoknak. Tele-vízió program, vagyis távolból-látvány-programozás. Mondjuk: manipuláció, befolyásolás. Sokan tudjuk, mégis hagyjuk.

Itt jegyezném meg, hogy szerintem hogyan is működik a világunk:
Az agyukkal ,,látunk". Az agy az egyetlen hely, ahol a ,,világ", amiről azt hiszed, hogy most ,,körülötted" van, létezik. Minden szubjektív, viszonylagos, relatív. Ez a legkisebb kvantumrészecskétől a legösszetettebb rendszerig igaz. Ezért igaza van annak, aki ellenzi a bevándorlást és félti az irháját és pontosan ugyanolyan igaza van annak, aki segíteni akar és sajnálja őket. Igazatok van! Mindenkinek igaza van, de tudd, hogy a másiknak is igaza van, még akkor is, ha pont ellentétes a tieddel. Szemünk csak elektromos jeleket küld. Csak amikor agyunk egy látszólagosan háromdimenziós valósággá dekódolja ezeket a jeleket, ténylegesen csak akkor létezik a világ, amiről azt hisszük, hogy körülöttünk van. Hányszor van abból félreértés, ha amit te egyértelmű ténynek hiszel, a másik ember pont ugyanazt másképpen látta. Nincs világ ,,körülöttünk", ahogyan azt érzékeljük, hanem minden az agyunkban történik, vagy legalábbis az illúzió egyik szintjén így van. És ez minden érzékszervvel hasonló. Vegyünk egy példát:

A show hipnotizőrök rendszeresen tréfát tudnak űzni az emberrel, hisz gond nélkül pillanatok alatt egy citromról elhitetik az emberrel, hogy alma és azt vígan megeszi az áldozat. Fintorgás nélkül, érzi az alma illatát, a héját sem találja túl keménynek vagy rágósnak... Én ilyesmivel nem foglalkozom, terápiás eszköznek használom, de tanulmányaim során csináltam olyan gyakorlatot, hogy 1 dl vízre mondtam hogy pálinka, és 10 perc nem kellett a kliens teljesen részeg és bódult lett. Minden tünetet produkált, majd amikor azt mondtam, h 15 perc múlva elmúlik a hatása, mértük stopperrel, nem foglalkoztunk az idővel, csak vigyáztunk a srácra és ha hiszitek, ha nem, elmúlt másodperc pontosan. (Meg kell jegyeznem, hogy ez egy előzetes belegyezéssel történt és tudta a srác, hogy ez lesz és még úgy sem tudott mást tenni) Ez csak egy példa, lehetne hozni több százat, csodálatos gyógyulásokról és hangulatváltozásokról, de talán ezt könnyebb elhinni. Nem is ez a lényeg, hanem az hogy vegyétek észre:

1, Manipulálnak titeket, a szátokba adják a szavakat, hogy csámcsogjatok rajta
2, Az van, amit elhiszel. Azt ,,látsz, amit az agyadban projektálsz. És itt van a lényeg! Ezért írom ezt az egészet, hogy VIGYÁZZ! Sokan vagytok és ha sok agy ugyanarra gondol, nagy energiák mozdulnak meg!


,,Soha egyetlen hópehely sem érezte magát felelősnek egy lavinában"

Ha félsz attól, hogy sokan jönnek és elszaporodnak és kitúrnak, esetleg a terroristák kirobbantanak - igazad lesz

Ha segíteni szeretnél és sajnálod őket és nyitott karokkal várod - igazad lesz
És itt olvad össze a két tábor. Teljesen mindegy hova tartozol, pont azt erősíted, amit nem szeretnél. ESZKÖZ VAGY és a bevándorlók is eszközök. Itt jöhetnének megint összeesküvés elméletek, hogy ki és miért akarja ezt. Nem mindegy? Az a kérdés, te mit akarsz! Egy játszma, amiből tudatosan csak úgy léphetsz ki, ha nem foglalkozok vele, nem teszed bele az energiád a gondolatod. Hisz megosztok veled még egy nagy igazságot:

Először van a gondolat, ha mellé raksz érzelmet, majd energiát és időt, akkor az megteremtődik. Fizikailag manifesztálódik.

Ezt olvashatod a népszerű ,,gazdagodj meg okosan könyvekben" és a Bibliában a teremtés történetben és igazából minden nagy vallás teremtés történetében. Te is teremtesz. És FELELŐS vagy azért amit teremtesz, akár tudatosan teszed, akár tudattalanul, a világodat te alakítod olyanná, amilyen. No, most te hol tartasz? Mennyi időt foglalkozol már ezzel a témával? Mennyit agyaltál magadban és mennyit beszélgettél erről másokkal? Esetleg dühös vagy, gyomorideged is van tőle? Félsz? Vagy megszorul a szíved egy-egy kép láttán; szomorúvá tesz? Együtt érzel? Elképzelted már Európa pusztulását? Hol tartasz a teremtésben? Te is gerjesztesz?

Elég! Térj magadhoz és tudd mit akarsz, mi a célod, mibe fordítasz energiát és figyelmet!

Felelősségérzetből írom e sorokat, hisz nincs jogom kérni senkitől, hogy dobja ki a tévét vagy többé ne posztolja ezeket a gerjesztett híreket. Én csak egy kicsi hópehely vagyok, aki nem akar elsodródni a lavinával, nincs mögöttem pénz és csak a közeli hópelyhekhez tudok szólni. Még azt sem kérem tőled, hogy oszd meg én nem kényszerítelek, nem befolyásollak és nem gerjesztek. Azt csináltok, amit akartok, szabadok vagytok.

Egyébként csak annyira vagytok szabadok, amennyire mertek azok lenni, de ez már más téma. Köszönöm, hogy elolvastad az én igazságomat.


Velez Robi, pont olyan hópehely, mint te


Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
Nyílt levél Orbán Viktornak
  2015-09-29 22:38:00, kedd
 
  Nyílt levél Orbán Viktornak

Tisztelt Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Minden erőmet össze kellett szednem 57.éves rokkant özvegyként, hogy félig vakon, félig siketen, szklerózis multiplex korképben szenvedőként erőt vegyek magamon, hogy írjak Önnek. Nekem már nincs mit vesztenem, mert kegyetlenül elbántak velem. Nem, nem túlzom el a bajomat. Már régóta rokkant vagyok. Először agyi infarktust kaptam még egészen fiatalon. Később kimutatták a diagnosztikai vizsgálatok a szklerózis multiplex betegségem, de még akkor is volt bennem remény. Olyannyira, hogy ápolói és szociális gondozói képzettséggel ismertem azt, hogy milyen szörnyű leépüléssel jár ez a kórkép, melyet nálam kimutattak a vizsgálatok. Azt is tudtam, hogy, ha a felismerés nem hagy bennem mély nyomokat, akkor talán késleltethetem a leépülési folyamatot, mely rám vár - olvasható a Fullánkon.

Egyedül kellett megküzdenem a betegségeimmel is, mert 15 évvel ezelőtt a karjaimban halt meg a férjem, hátsó fali infarktussal. Hiába próbáltam kétségbeesetten újra éleszteni, nem tudtak mások sem már segíteni rajta. Pont emiatt, minden lelkierőmet összeszedve, még betegen is évekig próbáltam tartani magam és a munkába menekültem a magányom elől, mint ápoló, úgy éreztem, talán másokon még segíthetek.

A sors az Ön édesapjával hozott össze, amikor motorbalesetet szenvedett 2006. évben és hozzánk került az intenzív osztályra, a Székesfehérvári Szent György Kórházba. Ápolóként segítettem javítani az ő lábadozását is. Nekem mindenki élete egyformán fontos, az Ön édesapjáé is, de nem azért, mert tudtam, hogy ő kicsoda, hanem emberségből.

Intenzív osztályos nővérként láttam az életért folytatott küzdelmét az embereknek, és ettől lettem én is olyan erős, amikor szembesítettek a szklerózis multiplex betegségemmel. Elhatároztam, hogy nem hagyom el magam, amíg bírok, addig talpon maradok, de 2008-ban bekövetkezett az, amitől nagyon féltem. Hiába akartam annyira dolgozni, már nem ment a munka, mert gyakran jöttek rám a tüneti rohamok, látótér kiesés, vakfolt és fényzavar, és az egyik fülemen súlyos halláskárosodás, egyensúlyzavar és járászavar blokkolta a munkavégző képességemet. Kezelőorvosaim szerint is egyértelmű, hogy rokkant vagyok.

Amikor 2012.-től jött az új rokkant-törvény szigora, már visszaminősítettek 60%-ra, de még meghagyták a rokkant ellátásomat és az özvegyi nyugdíjamat is. Legutóbb, a 2014.évi felülvizsgálatnál azonban elképesztően visszaminősítettek, csupán 42% egészségkárosodottá, miközben az állapotom romlott. Akkor már Békéscsabán laktam, a II. fokra pedig Szegedre kellett utaznom. Furcsállottam, ha ingyenes a rokkantak jogorvoslati útja, miért csak az odafelé útra jár az útiköltség térítés az OEP-től, az visszafelé miért nem jár? Nem én akartam utazgatni, nekem oda kellett mennem, ahová küldtek.

Mivel II. fokon, Szegeden helyben hagyták az I. fokú határozatban foglalt 42% össz- szervezeti károsodás mértéket, így tovább kerestem a jogorvoslati út lehetőségét. A Békés-megyei munkaügyi bíróság túlterheltségre hivatkozott, azt javasolták utazzam Szegedre, és érdeklődjem az ottani munkaügyi bíróságon, mikor tudnának szóba állni velem? Kiderült, hogy annyi a rokkantak munkaügyi pere, hogy ott is fuldokolnak azokban, a munkaügyi bíróságon. Ott, azt javasolták menjek Budapestre. Budapesten viszonylag gyorsan be is soroltak, de mire megkaptam a végső döntést, addigra 2015. év áprilistól-szeptemberig ,,lezavartak" 3 villám tárgyalást és a független orvos-szakértői vélemény alapján helyben hagyták az I. fokú szakhatósági határozat szerinti 42% össz- szervezeti károsodás mértéket.

Tisztelt Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Mindezért a gyalázatos döntésért utaztattak 2 ezer km-t a saját pénzemen, miközben 40 ezer forintomba került az ,,ingyenes jogorvoslatom", az utazásom?

Az orvosi szakirodalom szerint a szklerózis multiplexes betegség, az egyik legsúlyosabb rokkantsági kórkép! Mégis a szégyenteljes munkaügyi bírósági döntés értelmében is éppen, csak alig vagyok megváltozott munkaképességű beteg a 42% egészségkárosodásommal? ,, Papíron" egyre javuló állapottal? Azonban, nem csak az agyi infarktus és a szklerózis multiplex, hanem még számos más betegség is szerepel a kórképeim között, mint lumbális IV, V., cervicalis VI. gerincsérv és D1-es spondylosis és protrusio, más egyébb betegségekkel. Azonban, sem a fényzavart és látótérkiesést, sem a súlyos halláskárosodásomat nem vették figyelembe az orvos-szakértői minősítések kapcsán.

Tudom, hogy arra ment ki a ,,játék", hogy meg akartak kopasztani az özvegyi nyugdíjamtól. Azt, csak kategória visszaminősítéssel képesek véghezvinni, így a saját jogú ellátásom is csorbult. A pénzellátásom nagy részét jogtalanul vették el. Mindössze 36.680,- Ft/hó ellátást hagytak nekem. Eközben porig aláztak az eljárások kapcsán. Szörnyű, hogy 2 ezer kilométert még utaztattak is - 40 ezer forintért a saját pénzemen - hogy megalázzanak? Micsoda arcátlanság! Ezt követően volt képe a hatóságoknak azt leírni, hogy én vettem fel jogtalanul 2 havi özvegyi nyugdíjat, amit azonnal egy összegben kérték, hogy fizessek vissza? Hiába kértem méltányosságot, de azt is elutasították!

Tisztelt Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Miután ezt a gyalázatot elkövették ellenem, Ön és a kormánya, nem szégyellik magukat egy cseppet sem? Én elsüllyednék szégyenemben, ha ezt művelném vétlen, félholt rokkantak ellen, mint amit Önök tesznek velünk, nagybeteg emberekkel, és a rokkant özvegyekkel. Ez már tényleg az erkölcsi norma legalja, amit Önök művelnek a rokkantakkal. A magyarországi rokkantak ,,kivégzését" végig nézi az egész ország, egész Európa, és a Strasbourgi Emberjogi Bíróság is?

Azt hallom, hogy egymás után elkaszálják a rokkantakat Strasbourgban is. Miféle emberjogi bíróság ez? Hol vannak az alapvető emberi jogaink? Azok csak papíron léteznek Magyarországon és Strasbourgban is?

A rablógyilkosokat, és családirtó rabokat támogatják Önök is, a strasbourgi bíróság is abban, hogy több millió forintos kártalanításokat kapjanak a magyar rabok a semmiért? Önök, ezt a strasbourgi döntést, még csak meg sem fellebbezték? Ingyen etetik és látják el a magyar rabokat minden földi jóval, az adófizetők pénzén? Azok szórakozhatnak a börtönökben: a tágas könyvtárakban, a konditermekben, az imaszobákban, sétálgathatnak a friss levegőn, a hatalmas börtönudvaron futkosnak és edzenek, a TV műsorokat is bámulhatják, miközben én meg földönfutó leszek az Önök jóvoltából, akit Önök az út szélén hagytak? Én, még elveszíthetem a lakásomat is, mert engem becsületes rokkantként Önök kisemmiztek?

Viszont, egy strasbourgi rokkant-perben, egy magyarországi rokkant nőnek az I. fokú győztes perét Önök megfellebbezték? Viszik a nagy-kamara elé, mert Önöknek az a rokkant, aki felépítette az országot, az egy ,,senkiházi"?

Istenem! Hová fajult ez a világ?

Hol vannak a magyarok és hol van az Európai Unió, és hol van a Strasbourgi Emberjogi Bíróság?

Álságos politikát folytatunk a menekültekkel is? A magyarországi korhatár alatti rokkantakat, azokat mindenki kinyírhatja? Ön szerint, Tisztelt Miniszterelnök Úr, mi hová menekülhetnénk EU állampolgárként? Mi nem menekülhetünk sehová! Nekünk itt kell elpusztulni az Önök rokkant-programja miatt? Ez rosszabb ,,fajelmélet", mint a hitleri gondolkodás! Ön, Önök élve eltemetnének engem és a sorstársaimat is? Minél hamarabb, csak tűnjünk már el az élők sorából? Ez nem más, Tisztelt Miniszterelnök Úr, mint népirtás! Ez így tovább nem mehet, ezért valakinek felelni kell Hágában!

Tisztelt Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Gondolkozzon el azon Ön és a kormánya, hogy mit tettek Önök ellenem és a magyarországi korhatár alatti rokkantak ellen! Azok az orvosok is gondolkozzanak el, akik az Önök kiszolgálói ebben az embertelen játszmában! Azok, akik velem ezt tették, és a többi jogtalanul visszaminősített sorstársammal is ezt tették. Ők, mindenható ,,halálosztónak" képzelik magukat az Önök parancsára? Mi, hajdan évtizedekig építettük ezt az országot. Amikor megrokkantunk, akkor Önök ki akarnak hajítani minket a szemétbe? Szégyelljék magukat, de nagyon! Ezért felelniük kell!

Én nem a világot akarom megváltani. Én, az Önök hatalmát sem akarom megdönteni, mert ahhoz én és a félholt sorstársaim is túl gyengék vagyunk. Azonban, emberi méltósággal szeretnék távozni a túlvilágra azzal a tudattal, hogy Önöknek, az emberiesség ellen elkövetett bűneikért felelni kell!

Ön, és az Önök kormánya még tiszteletet sem érdemel, ezért csak úgy köszönök el, Öntől, hogy sose legyen jobb sorsa, mint nekem. Az Önök számára megbocsájthatatlan bűn az, hogy halálraítéltek minket, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantakat. Ezért az embertelenségért felelniük kell, mert én mindent bizonyítani tudok, hogy mit követtek el ellenem.

Czibolyáné Máté EditLink
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
A ceruza meséje
  2015-09-29 00:04:18, kedd
 
  A gyermek nézte a nagyapját,ahogy levelet ír.Egy adott pillanatban megkérdezte Tőle:
-Olyan mesét írsz,ami velünk megtörtént? Vagy talán egy rólam szóló történetet írsz?
Nagyapa félbehagyta az írást és mosolyogva ezt mondta az unokájának:
-Igaz rólad írok.Azonban a szavaknál fontosabb a ceruza amivel írok.
Szeretném,ha ilyen lennél Te is amikor megnősz.
A gyermek értetlenül nézte a ceruzát,mivel semmi különöset nem látott rajta.
-De ez olyan,mint az összes többi ceruza,amit életemben láttam!
-Minden attól függ,hogyan nézed a dolgokat.

A ceruzának öt értéke van:

Első érték :Tehetsz nagy dolgokat,de soha ne feledd,hogy létezik egy KÉZ.
Ezt a kezet Istennek nevezzük és Ő vezet mindig kívánsága szerint minket.

Második érték :Időnként abba kell hagynom az írást,hogy meghegyezzem a ceruzámat.
Ez kevés fájdalmat okoz a ceruzának, azonban végül élesebb lesz.
Tehát el kell tudnod viselni a fájdalmat,mivel ezek tesznek jobbá Téged.

Harmadik érték:A ceruza megengedi nekünk a radír használatát,hogy kitörüljük,
azt ami téves.Meg kell értened azt,hogy kijavítani egy dolgot,nem jelent feltétlenül
rosszat,a legfontosabb az,hogy megmaradjunk az igaz/egyenes úton.

Negyedik érték:A ceruzának nem a fája vagy a külső formája a fontos,hanem a benne
levő grafit.Ugyanígy gondozd ami benned van.

És végül az ötödik érték,mindig nyomot hagy.
Neked is tudnod kell,hogy bármit is teszel az életben,nyomokat fog hagyni,
ezért meg kell próbálnod minden tetted tudatosítani.

Ha ezeket megtanuljuk,olyan emberré válunk,aki egész életében békében
fog élni a világgal!


( Paulo Coelho )"Én egy kis ceruza vagyok ISTEN kezében, AKI a világnak szerelmes
levelet ír. Ez minden. Ő gondolkodik. Ő ír. A ceruza nem képes arra,
hogy ezt megtegye. A ceruza csak arra való, hogy használják. Emberi
erőből a munkánk nem lehetne sikeres, nemde? Ez egy jel, annak a jele,
hogy minden az Ő munkája. Az ember pedig csak eszköz, akit Ő
felhasznál. Egyikünk sem tudná véghezvinni mindezt a saját erejéből.
Mégis láthatjuk, hogy az Ő hatalma végtelen."

(Boldog Kalkuttai Teréz Anya)


 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Miért kiabálunk, amikor dühösek vagyunk? Tanmese
  2015-09-28 23:49:04, hétfő
 
  Egy hindu szent, aki elment a Gangesz folyóhoz megfürödni, egy családot látott a folyóparton, akik mérgesen kiabáltak egymásra. Odafordult a tanítványaihoz, mosolygott és megkérdezte:

"Miért kiabálnak az emberek, amikor idegesek egymásra?"

A tanítványok gondolkodtak egy ideig, majd az egyikük ezt mondta:

"Azért, mert ilyenkor elveszítjük a nyugalmunkat."
"De miért kiabálunk, amikor a másik személy ott áll mellettünk?
Mondhatnánk neki sokkal halkabban is" - kérdezte a szent.

A tanítványok tanakodtak még, de nem találták a megfelelő választ.

Végül a szent elmagyarázta:


"Mikor két ember mérges egymásra a lelkük eltávolodik egymástól. Hogy leküzdjék, ezt a távolságot kiabálniuk kell, hogy meghallják egymást. Minél mérgesebbek, annál hangosabban kiabálnak, hogy leküzdjék a nagy távolságot.Mi történik a szerelmeseknél? Ők nem kiabálnak egymásra, hanem halkan beszélnek, mert a lelkük nagyon közel van egymáshoz. Köztük lévő távolság nincs is vagy nagyon kicsi."

A szent folytatta:

"Amikor még jobban szeretik egymást mi történik? Nem beszélnek, csak suttognak, és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Végül már suttogniuk sem kell, csak egymás tekintetéből megértik egymást. Ez mutatja meg milyen közel áll két ember egymáshoz, amikor szeretik egymást."

Ránézett a tanítványaira és ezt mondta:

"Ezért amikor vitáztok, ne hagyjátok, hogy lelketek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan dolgokat, amik eltávolítanak egymástól, különben egyszer eljön a nap, mikor akkora lesz a távolság köztetek, hogy lelketek többé nem talál vissza egymáshoz." 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Kihalófélben lévő faj: a dolgos öreg néni
  2015-09-28 23:13:04, hétfő
 
  Biztos mindannyian ismertek olyan dolgos öreg nénit, aki már közel van a 80-hoz (vagy túl is van rajta), és a munka tartja életben. Ő az, aki a nappal kel és a nappal fekszik, a két pont közti időben pedig kertészkedik, a tyúkjaival beszélget, hímez, mániákusan takarít vagy egyéb tevékenységeket végez. Ha már mindent elvégzett, akkor kétszer egymás után elsöpri a nem létező szemetet a háza elől, mert "mit szónának a nípek, ha szemetes vóna a Böske néni háza eleje"? Ha pihenésre van kárhoztatva, rosszul érzi magát, és a kórházból kijőve is egy kis kapálással hozza helyre az egészségét.

Ezek az öreg nénik nagyon szorgalmasak és teherbírók, ezenfelül takarékosak is. Csekély nyugdíjukból nemcsak hogy a temetésükre való pénzt teszik félre (külön borítékban van az ágyneműk alá becsúsztatva), de mindig be van fizetve minden számlájuk (életükben nem tartoztak még senkinek, és bele is halnának, ha adósságuk lenne). Emellett összekuporgatják a csatorna bevezetésének árát, és kölcsön adnak a szomszéd rokkantnyugdíjasnak is. Rejtély, hogy hogy csinálják ezt a pénzügyi bravúrt; valószínűleg ilyen öreg nénit kéne megtenni a Nemzeti Bank elnökének, vagy pénzügyminiszternek!

Az öreg néni napjai dolgosan telnek, és az éjszakái is, csak más jellegű munkával. Mivel egyre kevesebb alvásra van szüksége, a felszabaduló időt gondolkodással tölti. Elmélkedik a világ "dógain", és arra jut, hogy "szegíny mai gyerekek, milyen világra születtek...?" Sokat aggódik, és sokat imádkozik, ha eddig nem járt templomba, most biztos elkezdi a hitéletet.

Külsőre minden öreg néni egyforma: töpörödöttek és hajlottak, foguk kevés. Csúnya és tűzveszélyes műszálas otthonkájukat még fenyegetés hatására se hajlandóak levenni. Télen ronda de meleg mamusz van a lábukon, nyáron sár - mert hogy kapálnak és gyomlálnak.

Ez a korosztály gyerek vagy fiatal volt a második világháború idején. Sokan közülük már 45 előtt is kemény fizikai munkát végeztek - és erről azóta se tudnak leszokni. A világégés után felépítették az országot, az 50-es években gyerekeket szültek, akiket óvodába adtak, csak hogy még többet tudjanak dolgozni. Végiggürcölték az életüket. És most... teljesen elveszettek ebben a modern világban. Amikor megjelentek az első fotocellás ajtók, nem mertek átmenni rajtuk, és azóta megbarátkoztak ugyan velük, de a legtöbb technikai újítással nem. A mobiltelefontól (még a legnagyobb gombútól is) például úgy félnek, mintha kibiztosított kézigránát lenne. Azért pedig külön fohászkodnak, hogy a kormány nehogy bankkártyára utalja a nyugdíjat, mert akkor nem tudnak majd hozzájutni a pénzükhöz. Egy modernebb épületbe nem mernek bemenni, mert félő, hogy nem találnának ki belőle. Ha hosszas unszolásra mégis beteszik a lábukat a bevásárlóközpontba, akkor véletlenül bezárják magukat a mosdóba, és ha kiszabadította őket a biztonsági őr, a kezüket nem tudják megmosni, mert nem találják a csapot a mosdó felett (merthogy nincs is).

Az audiovizuális fejlődést már 30 éve nem tudják követni. Amikor nagy sokára sikerül elcipelni őket egy moziba (utólag belátható: kár volt), képesek elhinni azt, amit a vásznon látnak, és megkérdezik: "kisjányom, hun a feníbe fogdosták össze ezt a sok dinotauroszt" ? (A Jurassic Park-ot néztük meg.)

Korunk politikai-közéleti témáiról (korrupció, melegfelvonulás) sommás véleményük van: "mennínek el napszámba kapáni, vagy aratni, oszt nem vóna kedvük buziskonni meg lopni!"

Igénytelenek. Nekik napokig elég 10 deka párizsi, meg néhány zsömle. Nem ruházkodnak, évtizedek óta ugyanabban a kabátban járnak, és ha nagy nehezen sikerül rájuk erőltetni egy jobb holmit, azt is inkább a szekrényben kímélik.

Ahogy egyre gyöngébbek és fáradtabbak, egyre többet gondolnak a meghalt szeretteikre: szüleikre, férjükre. Készülnek a halálra - de azért még gyomlálgatnak a kiskertben egy kicsit. Nem egy néni még a temetésre való ruháját is kikészíti, hogy a rokonoknak azzal se kelljen bajlódni.

Halálukkal eltűnik az a nemzedék, akik még méltósággal tudták viselni a tisztes szegénységet, akik soha nem az államtól várták a segítséget, hanem tudták, hogy csak magukra számíthatnak. Az ő szemükben volt utoljára megfelelő becsülete a kemény, fizikai munkának. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér - vallották egész életükben.

...Jaj, félek, hogy mi soha nem leszünk méltók arra, hogy az ő nyomdokaikba lépjünk...!

Isten éltessen minden öreg nénit erőben, egészségben, még nagyon sokáig, köztük a mi nagymamánkat, is akiért nem győzünk hálát adni!

S hogy tovább lehet-e vinni az elődeink által ránk hagyott tudást? Nemcsak lehet, hanem KELL is! Egy másik írás arról, hogy a stafétabotot igenis át kell vennünk az előttünk járóktól, és tovább kell adnunk az utánunk következőknek:

Fedezd fel magadban az ősasszonyt!

Beszélgettem egy kedves ismerősömmel, aki mindig elmondja: mennyire csodálja, hogy én magam varrom a ruháink egy részét, és azt is, hogy néha szövök is, valamint kenyeret sütök és befőzök. Szerinte mindez kiemelkedő dolog a mai világban, neki ezekhez nem lenne tehetsége.

Elgondolkodtam: valóban olyan kiemelkedő tudás ez? Tehetség kérdése az önellátás? Arra jutottam, hogy NEM az. Van egy elméletem az ősi tudásról; arról, hogy mindaz, aminek őseink birtokoltak, valahol mélyen bennünk is megvan, csak elő kell hívni.

Az én dédanyámat Ágnesnek hívták, az 1800-as évek végén született.Nagymamámmal való beszélgetéseimből felsejlett, hogy micsoda tudás birtokában volt:

- értett a föld megműveléséhez (főleg a veteményezéshez), tudta, hogy melyik növényt mikor és hogy kell elültetni, mikor kell felszedni

- a termést el is tudta készíteni (pl. főzeléknek, lekvárnak, aszalványnak)

- értett a jószághoz; csirkét, kacsát, libát, pulykát és disznót nevelt, ezeket le is vágta(a disznót persze nem egyedül), valamint a tehenet megfejte

- tudta, hogy hogyan kell feldolgozni a tejet túrónak, vajnak, tejfölnek, a levágott jószág húsának tartósításáról is voltak ismeretei

- főzött szappant

- ismerte a kender feldolgozásának fortélyait, és a kész szálat meg is szőtte

- a vászonból ruhát varrt a családnak

- tudta gyógyítani az egyszerűbb (gyerek)betegségeket és kisebb sérüléseket (egy idősebb rokonunk kiválóan tudott törött csontot összerakni!)

- minden nap főzött a majdnem tucatnyi emberre, és minden héten kenyeret sütött

- háztartást vezetett egy olyan világban, ahol a meleg víz nem a falból jött ki, hanem külön melegíteni kellett a sparhelten; mosott (mosógép nélkül), a fehér vásznat fehérítette is (hipó nélkül), mosogatott (mosogatógép nélkül), felsúrolta a padlót (csupán egy kefével és a szappannal), begyújtotta a kemencét (amit évente kétszer ki is kellet tapasztania), a kint dolgozó férfiaknak ebédet és váltás ruhát vitt, tavasszal kívül-belül kimeszelte a házat és az ólakat. Egyáltalán: nem kis dolog egy kb. 10 fős családdal úgy végigcsinálni a teleket (de a nyarakat is!), hogy nincs bolt, ahonnan minden nap be tudna vásárolni

- a korabeli viszonyokhoz képest kiválóan vizsgázott életvezetésből is: megszülte és felnevelte a 8 gyerekét (mind megérte a felnőttkort), a gyerekeket iskolába járatta (más gyerekek kimaradtak az iskolából tavasszal a mezei munkák miatt), fiait kiházasította, lányait ,,fírhö" adta, elsiratta a háborúkban elesett férfiakat, valamint egy életen át türelmesen elviselte masszív alkoholista urát.
Asszonyi munkák egykor (fentről lefelé): füvesasszony, gyereket gyógyító asszony, varrás, mosás a patakban, fonás, dagasztás, szövés, egy asszony talicskában tolja a gyerekét, toll válogatása, piacozás, kenyér bevetése a kemencébe, kender tilolása, marokszedés aratáson, kenderfeldolgozás, fonás, kapálás, csirke levágása.


Ágnes néni mai értelemben véve valóságos polihisztor volt.

Ha most élne mindennek a tudásnak a birtokában, híres életmód guru lenne, egymásnak adnák a házában a kilincset az érdeklődők, életmódmagazinok könyörögnének, hogy cikkeket írjon nekik, és tanfolyamokat tarthatna tartósítás - önellátás témában.

Kiemelkedő volt a maga korában az ő tudása? Egyáltalán nem, átlagos képességű lehetett, hisz az előbb felsorolt tevékenységeket majd minden asszony el tudta végezni a faluban. És nem azért, mert tudatosan vonták ki magukat a fogyasztói társadalom bűvköréből, és vállalták az egyszerű, alternatív életet és az önellátást, hanem azért, mert akkoriban mindenki így élt és nem volt más választása. Nem az számított a kiemelkedőnek, ha valaki ilyen sokoldalú volt, hanem az, ha boltból vette volna a tejet és a kenyeret, ha nincs konyhakertje, és nem tart otthon állatot, valamint ha pénzért veszi a gatyát az urának.

Ez a tudás és tartás mára mintha kiveszett volna az emberekből, de valahol mélyen mégis meg kell, hogy legyen bennünk, legfeljebb a kényszerítő helyzet vagy az elszántság hiányzik.

Én például most kijelentem, hogy nem lennék képes elvágni egy csirke nyakát, de ha éheznének a gyerekeim, nemcsak a csirke, hanem még a kisbárány nyakát is elvágnám, csak hogy tudjak nekik enni adni. Itt tehát az éhezés lenne a motiváció, ami tettre kényszerítene. De hiszem, hogy sok mai asszony is nekivágna a kenyérdagasztásnak, ha holnaptól elkezdene akadozni az ellátás, vagy gyertyát mártana, ha nem lenne áram.

Talán valaki most azt gondolja: igen, könnyű volt dédanyáinknak, mert ebbe születtek bele, ezt látták kislánykoruktól kezdve, és nem is volt választásuk, ezt az életet kellett élniük. Ebben van is igazság, de azt gondolom, hogy élő hagyomány nélkül is lehetséges nagyon sok tudás elsajátítása. Engem például senki nem tanított varrni (leszámítva az idős mestert, aki a zsinórozás alapjait megmutatta), mégis fel tudom ruházni a családot. Több életmód-blog írójánál olvastam, hogy mindenfajta előzetes tudás nélkül vágtak bele az önellátásba és az életmódváltásba, nem tagadják, hogy voltak nehézségeik, de végül belerázódtak. És egy biztató kezdeményezés: városi asszonyok rokkát vesznek, és gyapjút dolgoznak fel, amit aztán néhányan meg is szőnek!

Természetesen nem akarok senkit arra buzdítani, hogy holnaptól ne menjen boltba, hanem kezdjen el libát tömni, vagy juhsajtot csinálni, de arra igen, hogy bízzon önmagában, és bátran vágjon bele új dolgokba! Fedezzük fel magunkban az ősanyát, mert bizonyára mi sem vagyunk tehetségtelenebbek őseinknél!

Egyszer eljön az idő, mikor nekünk is át kell adnunk a tudást az utánunk következőknek (lányainknak); hadd legyen mit átadni!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Élet  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 1864 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2046
  • e Hét: 5508
  • e Hónap: 52579
  • e Év: 2080787
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.