Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A Jóisten nagy fakanalat ragadott
  2015-09-28 08:51:09, hétfő
 
  Nem a bevándorlóktól féltem Európát, hanem a lagymatag keresztényektől - mondja a dévai gyermekmentő, Böjte Csaba, akinek van némi tapasztalata a befogadás nehézségeiről és lehetőségeiről. Egy menekült, véli, lehet Isten áldása is, ám mérlegelnünk kell, az ide özönlők közül hányat tudunk szeretettel, biztonsággal integrálni.

- Jézus azt mondja, az alapján ítél meg, hogyan bántunk a rászorulókkal, etettük-e, felruháztuk-e, befogadtuk-e őket. De hogyan lehet szeretettel, jósággal befogadni a menekültáradatot, akik közül sokan nem kérnek, hanem követelnek, mégpedig azt, úgy és akkor, ahogy az szerintük jár nekik? Úgy tűnik, a befogadásban előttünk járnak azok, akik az egyháztól távolabb állnak. Ők tértek volna meg, mi pedig elfelejtettük Krisztus tanítását?
- Az országot járva azt tapasztalom, hogy az emberekben, az egyházon belül, de nem is kell olyan messzire menni, bennem is, két, egymással szemben álló erő van. Egyrészt egy védekező mechanizmus, mert napi több ezer ember, hónapokon keresztül, ráadásul úgy, hogy az ember nem is látja a végét, cunaminak tűnik. Féltjük a békét. Félünk, nehogy az történjen velünk, hogy a jobb élettel kecsegtetett embertömeg, amely mindenét hátrahagyva az ígéret földje felé elindult, kiábrándulva, álmaiban csalódva, kétségbeesésében hitegetői, befogadói ellen forduljon. És naivitás lenne azt is elképzelni, hogy a kalifátus vezetője ne ragadná meg az alkalmat, hogy néhány munkatársát a menekültek közé csempéssze. Másfelől bennem is és még nagyon sokakban mélyen él, hogy az igenek viszik előre a világot, a befogadásból születik az élet. Mindkét erő, a félelem és a segíteni akarás elég erős bennünk, keresztényekben is. Főleg, ha tudjuk, hogy a most érkező bevándorlók nem akarnak itt maradni, sokan bűnszövetkezetek, embercsempészek által szervezett népvándorlás áldozatai. Egyértelműen különbséget kell tenni a háborús övezetekből menekülők és a jobb élet reményében útra kelők között. És ezt a feladatot a magánemberek bízzák az erre a célra kiképzett, felhatalmazott állami hatóságokra. Az természetes, hogy a közvetlen veszélyben lévő emberen segíteni kell, de neki is együtt kell működnie a fogadó ország hatóságaival.

- A nyomor elől menekülő gazdasági bevándorlóknak nincs joguk a jobb élethez?
- A világ lakosságának 95 százaléka nálunknál rosszabb körülmények között él, sok millió gyereknek nem szól az iskolacsengő évek óta, és őket nem a tanárok, hanem a terroristák keresik meg, akik nem könyvet, tollat, hanem gépfegyvert nyomnak a kezükbe, és azt mondják nekik, úgy juttok előre, ha harcoltok, így a gazdag országok mesés kincsei a tieitek lehetnek. A gazdag nyugati államoknak el kell gondolkodniuk rajta, vajon igazságos-e, hogy egy házi kedvenc több és finomabb táplálékot kap, mint a harmadik világban egy sokgyerekes család. Vajon igazságos, hogy csak Afrikában többen élnek az utakon hajléktalanul, mint amennyien mi összesen vagyunk Európában? Vajon igazságos, hogy a gazdag világ szexrabszolgákat tart saját kényére-kedvére? És itt sorolhatnánk az égbekiáltó különbségeket, amelyekkel ha őszintén szembenézünk, szomorúan ki kell mondanunk, hogy nagyon sokszor igazságtalanságok haszonélvezői vagyunk. Az erkölcsi felelősségen túl, józanul mérlegelve a jelenlegi helyzetet, számítani lehet arra is, ha mi nem megyünk oda, hogy begyógyítsuk a sebeiket, ők jönnek ide, hogy részesedjenek a mi jólétünkből. A háború, a fegyverkereskedelem, a kétségbeesett emberek millióinak kizsákmányolása halálos bűn, s ezeket a szemünk láttára követik el. Európa és a fejlett világ képes és köteles is segíteni a bajban lévőkön!

- A menekültek befogadása nem csak tapasz a gennyes sebre? Nem inkább a kivándorlást előidéző okokat kellene megszüntetni?
- Ha mi nem tudunk a harmadik világba oktatási központokat, szakiskolákat telepíteni, ahol meg lehetne magyarázni, tanítani, hogy sokkal jobb békében, szeretetben együtt dolgozni, élni, mint gyűlöletben, harcban egymást elpusztítani, akkor a polgárháborúkban széteső országok lakói nálunk fognak menedéket keresni. Meg vagyok győződve róla, hogy mindenki a maga szülőföldjén lehet igazán boldog. A probléma gyökerének orvoslása nélkül nincs megoldás, a nagyhatalmaknak a harmadik világ igazságtalan kizsákmányolását meg kell szüntetniük, a békét helyre kell állítaniuk, segíteniük kell megnyitni az emberhez méltó élethez vezető kaput. Ehhez viszont le kell vetkőznünk önzésünket, a pénzisten imádata helyett a jóság és a szeretet útjára kell lépnünk, mert minden más zsákutca. Krisztus térdre borulva sírt Jeruzsálem falai előtt, és valószínű, hogy most is ott sír a nagyvárosok csillogó-villogó palotái előtt, mint ahogy világunk számtalan nyomornegyedében is. Törékeny létünket hosszú távon nem a fegyveres szövetségek vagy a hatalmas falak védik meg, hanem a szeretet, az igazságosság és a szolidaritás.

- A magyar kormányzatot számtalan támadás éri amiatt, hogy meg akarja védeni az országot, kerítést építtet, regisztráltat. Ön szerint vezetőink jól végzik a dolgukat?
- Biztos, hogy nem az a helyes, ha megnyitjuk a határainkat, és átadjuk városainkat mindenkinek, aki bármilyen okból is ide akar jönni, mert abból valószínű, hogy anarchia, pusztulás lenne, s ettől nemcsak mi, hanem a migránsok is szenvednének. Egy ilyen óriási probléma megoldásában mindenkinek más és más feladata, felelőssége van. Demokratikusan megválasztott vezetőink tudják, mi a feladatuk, hagyjuk őket dolgozni. Én inkább azt nézném meg, hogy nekünk civileknek, papoknak, magának az egyháznak, az oktatási rendszernek, az újságíróknak mi a feladatuk. Tegyük, tegyék azt a lehető leghatékonyabban, legbecsületesebben.

- Gyakran mondja, hogy Isten nem teremt selejtet, ugyanazon öntőformából teremti a cigány, az arab gyereket. Felnövekedve viszont sok hatás ér mindannyiunkat, amelyek mélyen belénk ivódnak. Hogyan tudunk párbeszédet folytatni olyan emberekkel, akik nem ugyanazon játékszabályok szerint élnek, mint mi? Akik nem feltétlenül gondolják úgy, hogy az a helyes, amit itt elvárnak tőlük.
- A keresztény egyházaknak van egy nagyszerű alapítójuk, Jézus Krisztus, aki kérte, hogy menjetek, és hirdessétek az evangéliumot az egész világon. Nem azt mondta, hogy már kitaláltuk a tökéletes egyházat, csukjátok be az ajtót, és éldegéljetek békében, szeretetben. Nagy hiba, hogy leállt az egyház missziós lendülete. Nekünk az lenne a feladatunk, hogy merjük felkínálni azokat az alapértékeinket, amelyek szerint az életünket éljük. Egyik intézményünkben a nevelője keményen megrótta tanítványát, ám mit sem ért el vele. A fiú így érvelt: hiába kiabál velem, ha apám kikötött lánccal az istállóban, akkor sem csináltam meg, amit mondott. Mit gondol, magának megcsinálom? A menekültek egy része olyan országból jön, ahol öldökölték egymást, számukra nevetséges, ha mi gumibotokkal akarjuk rendezni őket. Ne lépjünk olyan pályára, ahol ők sokkal tapasztaltabbak. Az erőszak, a durvaság nem vezet sehova. Ők azért jöttek, mert itt meglelhetik a vágyott békét, a biztonságot. Hitelesen el kell magyarázni nekik, hogy ha nem szeretnének ugyanolyan káoszban élni, mint hazájukban, be kell tartaniuk a szabályokat. Iratokat felmutatni, regisztrálni, befogadásért folyamodni kell. A legfontosabb talán az lenne, hogy minél hamarább hozzunk létre egy nagy európai akadémiát, ahol oktatnák, számon kérnék azt a minimumot, amit a bevándorlónak el kell sajátítania. Egy ideig mentor segítse, felügyelje a mindennapokba való beilleszkedését, kövesse nyomon élete alakulását, felelősséget vállaljon érte. Ha pedig megbizonyosodtak róla, hogy kiegyensúlyozott személyiségről van szó, aki dolgozni akar, élhessen szabadon egész Európában. Hiszem, hogy ha túl leszünk a zaklatott állapotok első idegességi hullámán, valami hasonlót ki fognak dolgozni az európai hatalmak.

- A történelem azt bizonyította, hogy a keresztények üldözés esetén megerősödnek, a szenvedés olyan, mint a királyvíz az aranynak, megmutatja, hitelesek, valódiak vagyunk-e, vagy pedig - Ferenc pápa szavaival - kirakatkeresztények, megélhetési keresztények. Ez a fenyegetés arra sarkallhat, hogy megfogalmazzuk magunknak értékeinket, kitartsunk mellettük.
- Én nem a bevándorlóktól féltem Európát, hanem a lagymatag keresztényektől. Az a természet rendje, hogy az a népcsoport, amely vegetál, amely nem alkalmas rá, hogy az életet továbbvigye, elsorvad, kihal, lehúzzák a lefolyón, és a helyüket elfoglalják azok a népek, amelyekben van életerő, lendület, bátorság, Teherbe ejtik feleségüket, csobogó élet veszi őket körül. A mai Európa langyos állóvíz, ahol sok ember egyik legfőbb gondja a fogyókúra, az alakformálás és értéktelen, csillogó kacatok gyűjtése, a testet, lelket megrontó élvezetek utáni hajsza. A Jóisten, úgy látom, a migrációs kérdéssel egy jó nagy fakanalat ragadott, és elkezdte kavarni ezt a hatalmas fazekat. Isten azt szeretné, hogy térjünk észhez, térjünk meg, különben elveszünk. Ne magunkra aggatott címkékkel jelezzük, miben hiszünk, hanem legyen gerincünk, jól definiált értékeink, amelyekhez tartjuk magunkat. Ne nyafogjunk, hogy de nehéz a feladat, hanem küzdjünk. A focicsapat sem siránkozhat, ha erős az ellenfél, hogy jaj, összeesküdtek ellenünk, tervet eszeltek ki, hogyan győzzenek le bennünket! Küzdeniük kell, megfogalmazni saját elméletüket, hogyan nyerhetik meg a meccset! Az most a kérdés, káoszba süllyedt harmadik világ lesz-e Európából, vagy a tolerancia, a becsületes munka, a párbeszéd útján mi leszünk képesek segítő kezet nyújtani, hogy mindenütt megteremtődjön egy rendezett, békés világ. Nem lehet folyamatosan félrevert harangok zajában élni, ezért nyugtassuk meg magunkat, s arra összpontosítsuk erőinket, ami a feladatunk. Jókedvvel, örömmel, gyermekekkel töltsük meg a Kárpát-medencét, mert az ország mindig azé lesz, aki élettel, gyermekkel tölti meg. Ha nem lesz gyermek, a légüres teret a máshonnan jövő emberek töltik be. A demográfiai kérdés az egyik legfontosabb a Kárpát-medencében. Ha ezt nem tudja népünk megoldani, legördül számunkra a függöny.

- A függöny számunkra legördül... Hogyan értsük ezt? Háború lesz-e, vagy eljön a világvége?
- Nem ismerem a forgatókönyvet, nem vagyok próféta, de szerintem nem lesz globális háború, ekkora aljasságot nem nézek ki a világ jelenlegi uraiból. Amitől félhetünk, az a globális forradalom egy globális világban. Ahogyan a francia Napkirály az akkori kor leghatalmasabb hadseregével nem tudta megvédeni magát, vagy ahogyan 1917-ben az orosz cár tizennyolcmillió felfegyverzett katonája nem tudta megvédeni azt a bűnös rendszert, ahol egyeseknek csak fény, másoknak pedig csak árnyék jutott, ugyanúgy hiszem, hogy egy globális forradalomban a gyűlölet hullámai ma is mindent el tudnának sodorni. Mindennek ellenére bízom a holnapban. Amikor pappá szenteltek, ezt a jelmondatot választottam: ,,Isten azt akarja, hogy az emberiség egy nagy családot alkosson, s mindannyian egymásnak testvérei legyünk." Néhány hete Zürichben ültem az állomáson, és ott minden ember más színű volt. Ekként gondolkoztam: ,,Uram, Te komolyan veszel engem, Te nagyban játszol. Ez a világ így is olyan tarka, és Te még ráteszel egy lapáttal, még emeled a tétet!" Hiszem, hogy Isten ezt a Föld nevű projektet tovább fogja futtatni, jó végre viszi, és a szeretet országát építi fel itt, ezen a földön. Én azért drukkolok, hogy ezt velünk tegye, és ne nélkülünk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 09. 26.

Link
 
 
0 komment , kategória:  SZERETet - HIT - VALLÁS  
Nagykőrösi filmcsillag Los Angelesben - Hajmássy Ilona
  2015-09-27 19:12:59, vasárnap
 
  Ma már kevesen emlékeznek Hajmássy Ilonára, aki Ilona Massey néven 1938-tól több mint egy évtizeden át a Metro-Goldwyn-Mayer, az United Artists és más vezető nagy filmvállalatok produkcióinak sztárja volt. Szép koloratúr hangjának, dekoratív megjelenésének, színészi képességeinek köszönhetően az amerikai filmsztárok élvonalába emelkedett. Elsősorban zenés filmek főszerepeit játszotta a filmmusical műfajának kibontakozása idején. Később krimik, kémtörténetek kedvelt hősnője. Pályája végén pedig az amerikai televízióban szerepelt.A gyermekévek - Ilona, Budapesten született 1910. június 16-án. A szülei régi, tősgyökeres nagykőrösi család, édesapja, Hajmási Ferenc (1882-1944) és édesanyja, Kis Lídia (1879-1958) is e város született. Ilona gyermekora is a fővároshoz kötődik, ahol meglehetős szegénységben telnek az évek. Az első világháború után ő is, Karady Katalinhoz hasonlóan, élvezi a külföld szerető kezének simogatását. A vézna, nyápic, sápadt kislánykát Hollandiába viszik egy gyermek-nyaraltatási akcióval. A nevelőszüleinél megtanul hollandul, és egy időre elfelejti a magyar nyelvet. Hazajön, és nem tud érintkezni a családjával. Újból kezd magyarul tanulni, mint a csecsemők, de emlékezetében feldereng az anyanyelv dallama és néhány hónap alatt újból tökéletesen, beszéli a magyar nyelvet, hogy aztán lassacskán elfelejtse időleges lakóhelyének érdekes beszédét.

Iskolás évei - Ilonából varrólány lesz. Beadják tanonclánynak egy belvárosi varrodába. Itt tanulja meg a cérna és a tű mesterségét. Két év múlva diplomás varrónő, erről tanúskodik az a munkakönyv, amelyet 1927. február 8-án állítanak ki, és a Budapesti Női Ruhakészítő Ipartestület által, Hajmási Ilona női-szabónak minősíttetik. A Munkakönyvből még azt is megtudhatjuk, hogy termete közepes, arca hosszas, szeme kékes, szemöldöke barna, orra, szája rendes, fogai épek, haja világos barna. Azonban megszerzett szakmájában nem dolgozik soha, hiszen álmai másfelé csábítják.

Idősebb nővére - édesapjának korábbi házasságából származó lánya, Dodó - férjhez megy egy "úri és hölgyfodrászhoz" és a sógor alkalmazza a csinos és ifjú lányt az üzletben. Nemsokára jelentkezik a Király Színházban Lázár Ödönnél. "Mit tud?" - kérdezte az igazgató. - "Semmit!" - feleli a szép szőke lány önérzetesen. - Énekelni tud? - Nem! - Táncolni? - Nem. - Hát akkor mit akar itt? - Görl szeretnék lenni. Már majdnem eltanácsolják, de a legfelsőbb Hatalom mindig vigyáz arra, hogy az igazi tehetség el ne kallódjék. Zerkovitz Béla lép be a szobába és megkérdezi, ki ez a csinos lány? "Görl akar lenni, nem tud semmit!" "Ha úgy tudna énekelni, mint Jeritza, akkor nem ajánlkozna görlnek!" Végül is addig protezsálja a jövevényt, amíg Lázár kijelenti "jó nézni a színpadon az ilyen teremtést" - és felveszi hatvan pengő havi fizetéssel. Ez az összeg vagyont jelent a Nefelejets-utcai, szoba-konyhás otthonban. Két darabban lép fel, és a Diákszerelemben kezdi pályafutását.

Nincsenek véletlenek, avagy egy karrier elindul - Életének egy különös epizódja következik, ami tulajdonképpen megindítja a karrier útján. Munkácsy Márton, a később világhírűvé vált fényképész, fotoriporter, akkor többek közt a Színházi Élet fotográfusa bevetődik egyszer a színházba, felvételeket készít a lányokról. Hajmássy Ilonát is megörökíti. Ráírja a képre: "Napsugár" és miután a kép megjelenik a Színházi Életben, beküldi vaktában a legnagyobb berlini folyóiratoknak is. Valóban Napsugárra emlékeztet Hajmássy Ilona, gyönyörű szőke hajával, amely selyemzuhatagként omlik nyakára Napsugár kisasszony, megjelenik több külföldi lapban, és ismertté teszi Munkácsy Márton nevét is, kölcsönösen segítve elő egymás karrierjét, a kezdő fotoriporter, és a kezdő kis színésznő.

Ilona végzetes első házassága - A Színházi Életben meglátja a fotográfiát egy fiatal földbirtokos, azonnal beleszeret a fotó modelljébe, majd feleségül veszi. A férj, Szávozd Miklós Lajos jómódú, előkelő család sarja, aki személyes találkozások során, annyira megszereti Hajmássy Ilonát, hogy feleségül veszi, a családja minden ellenkezését semmibe véve. A Fejér megyében több ezer hold földdel rendelkező család birtokán a férj gondtalan életet biztosított volna Ilonának - ha lemond színésznői karrierjéről. Erre azonban Ilona nem hajlandó. A Szávozd család kérése, hogy aktív színésznő ne legyen a család tagja. Annak idején sokat foglalkozik ezzel a témával Budapesten a sajtó. Hiába a nagy szerelem, a család közbelépésére Szávozdnak el kell válni a feleségétől. A fiatalember bánatában öngyilkosságot követ el. A temetésen Hajmássy Ilona énekkel búcsúztatja el szerelmét. Évtizedekkel később az elhunyt Szávozd Miklós Lajos lánytestvére, minden harag nélkül tart kapcsolatot Ilonával.

Bécsben - A rövid házasság ideje alatt jegyezi el igazán magát a művészettel Hajmássy Ilona. Pénzhez jut, aminek kapcsán tanulni kezd. Énektanárhoz jár, és nyelvleckék színesítik nem túl vidám életét.

A szomorú esemény után elmegy szerencsét próbálni az osztrák fővárosba. Ekkor már értékes útipoggyászt visz magával, képzett, nagyszerű hangot: és olyan ajánlólevelet, ami megnyitja előtte minden zenei intézmény ajtaját. Zádor Jenő protezsálja a Volksoperhez, itt már a Toscát énekelte. "Ki ez?" - kérdezték Budapesten, amikor a jellegzetes magyar név megjelent a Bécsi Színház plakátján. Alig három hónap múltán Weingartner Félix szerződteti a bécsi állami operaházhoz. Nagy vívmány, nem szokás kezdő magyar énekesnőket a Staatsoper színpadára vinni, hanem inkább beérkezett sztárokat. És ebben az előkelő környezetben Németh Mária egyengeti az újdonsült énekesnő útját. Első fellépésénél kézen fogva vezeti a színpadra és így szólt: "Ne félj, te csacsi! Fölösleges a lámpaláz, nem lesz itt semmi baj!"

Ilona beugrással lesz az új magyar operett-csillag - A méltán híres operaénekesnő, Németh Mária - a véletlen folytán - később is meghatározó szerepet játszik Ilona pályájában. Amikor megbetegszik, ő ajánlja Ilonát Josephine császárné szerepébe - maga helyett. Új megszemélyesítője méltó a nagy előd produkciójára. A bemutató másnapján nem jelent meg Magyarországon újság, amelyik ne írt volna a szenzációs beugrásról. A Reggeli Újság 1937. április 19-én így ír az emlékezetes napról:

"Vasárnap délután nagy meglepetése volt a Városi Színház közönségének. A Josephine császárné volt kitűzve előadásra, a megbetegedett Németh Mária helyett - Hajmássy Ilonával a címszerepben. ... A közönség szeme előtt úgyszólván percek alatt egy új operettprimadonna született meg, egy új Petráss Sárija és Péchy Erzsije a magyar színpadnak, aki szépségben és üdeségben, hangban és játékban méltó utódja ezeknek a felejthetetlen primadonnáknak.

Ilona tüneményes szőkesége, egyszerű, természetes beszéde, pompásan csengő, hajlékony és rendkívül kulturált hangja a nagy Magyar primadonnára emlékeztet...

....A Josephine császárné körüli bajok, Németh Mária megbetegedése és a színház kényszerhelyzete végül meghozták Hajmássy Ilonának azt, ami olyan régen esedékes: a kirobbanó sikert. De nemcsak a művésznőnek szerezte meg a véletlen ezt az ajándékot, hanem a pesti közönségnek, amely oly régóta lesi az operett borús égboltozatán az új feltűnő csillagot. Ilona már megjelenésével és belépő áriájával meghódította a közönséget. Percekig tartott a taps az ária befejezése után. A közönség lelkesedése percről-percről fokozódott és a darab első részének a végén Hajmássy Ilonának számtalanszor meg kellett jelennie a függöny előtt, hogy megköszönje az ovációt."

Több vidéki lap mellett, a Nagykőrösi Híradó is megemlékezett a nem mindennapi eseményről, "Én vagyok a legboldogabb színésznő a világon" - olvashatjuk a korabeli újság első oldalán.Hajmássy Ilona a beugrásáról - A Pesti Naplónak adott interjújában Hajmássy Ilona a következőképpen meséli el az emlékezetes beugrást:

" Az igazság az, hogy már egy héttel a szerep átvétele előtt bizalmasan arra kért a színház igazgatója és Szabolcs Ernő főrendező, hogy minden kötelezettség nélkül foglalkozzam az operettel. Elküldték az operettet. Átnéztem a zeneszámokat és nagyon tetszettek, de arra gondoltam, hogy az operett úgysem kerülhet sorra velem, mert hiszen Németh Mária nem fog kilépni a darabból. Ezért félretettem a kottákat és az operett szövegét el sem olvastam. Egy-két nap múlva jegyet kértem a színháztól, hogy csütörtökön este végignézhessem Németh Máriával a darabot, és hogy személyesen gratulálhassak a nagy énekesnőnek, akit jól ismerek. Csütörtök este hét órakor megszólalt lakásomon a telefon. Szabolcs Ernő beszélt. Ezt kérdezte: Kedves Ilona, felöltözött már a mai estéhez? Igen! Szabolcs izgatott hangon válaszolt: Kérem, vesse le azonnal a gálaruháját, vegyen fel próbaruhát és siessen a színházba - próbálni! Rendkívül boldog voltam, de kijelentettem, hogy csakis abban az esetben vállalkozom, ha a próbákra egy teljes hetet adnak. Szabolcs elfogadta követelésemet. Azonnal besiettem a színházhoz és csütörtök éjszakától szombat délutánig, úgyszólván szünet nélkül próbáltam. Az utolsó próba után hozzám lépett Szabolcs Ernő és mosolyogva azt mondta: Rendben van minden, holnap, vasárnap délután játszani fogsz! Nem hittem el, hogy komolyan beszél, nevettem. A színpadon hideg volt. Mellém lépett három karénekes és közülük az egyik szóról-szóra azt mondta: Művésznő, mindhárman arra kérjük, hogy azonnal vegye fel a kabátját, kabát nélkül ne próbáljon tovább, mert itt szörnyen hideg van! Tessék? A karénekes folytatta: Tessék azonnal felvenni a kabátját. Ha ön is meghűti magát, ismét százharminc ember családja marad kenyér nélkül!

- Ebben a pillanatban döntöttem. Játszani fogok vasárnap délután! Nem magamért, hanem most már csak a százharminc ember családjának kenyeréért!

" Kiléptem a színpadra és felzúgott a nézőtéren a taps. Első pillanatokban nem hittem, hogy ez a taps nekem szól. Rettenetesen le voltam gyengülve, ki voltam merülve, de ettől a tapstól felfrissültem, s úgy éreztem, hogy ismét megjött az erőm. Sikerem volt. Este megismétlődött a siker. A két előadás után hazamentem, de a szörnyű izgalomtól két éjszakán keresztül egy pillanatra sem tudtam elaludni. Amikor másnap a nagyszerű kritikákat olvastam, akkor ijedtem meg igazán: Úristen, micsoda vakmerőség volt tőlem, hogy három próba után fel mertem lépni Németh Mária szerepében a pesti közönség és a pesti kritikusok előtt! Talán ez volt az oka annak, hogy az első fellépésem után négy nappal sokkal nagyobb izgalommal léptem a Városi Színház színpadára, mint legelőször."

A riport végén megtudhatjuk azt is, hogy az egészben mi okozta Ilonának a legnagyobb örömöt: "...az, hogy az első bemutatkozásomkor a nézőtér legelső sorában ültek a szüleim, akik eddig még sohasem láttak színpadon."

Egyed Zoltán - Hajmássy Ilonát jóval Amerikába utazása előtt már Budapesten érzelmi szálak fűzik a kor egyéni hangú színházi újságírójához, szerkesztőjéhez, Egyed Zoltánhoz. Szerelmük történetét maga Egyed panaszolja el színházi és filmújságokban, így saját lapjában, a Film Színház Irodalomban is. Mikor Hajmássy Ilona Hollywoodba utazik, úgy érzi, lezárta Egyeddel való kapcsolatát. Nem úgy a szerkesztő, aki költséget és fáradtságot nem kímélve utána utazik. Találkozni azonban nem sikerül vele, a filmstúdió "gorillái" vigyáznak szerelmére, a filmgyárba pedig a gyári őrök zordsága miatt be sem tud jutni. Hiába kelt át az óceánon, még csak nem is láthatja az imádott nőt. Egyed, Hollywoodi kaland címen regényben írja meg keserű szerelme történetét.

Ilona Hollywoodban - Néhány hét elteltével érkeztek az első híradások a messzi Amerikából. A Nagykőrösi Híradó 1937. szeptember 26-án számolt be először a friss hírekről, a szülők Kölcsey utcában történt meglátogatása után. A szigorú hollywoodi filmmogulok már akkor sem bíztak semmit a véletlenre, így a színésznőknek a következő fogyókúrás recept szerint kellett a mindennapjaikat tengetniük: Reggel narancslé vagy tej és egy szem szilva. Délben: Banán, alma, kétszersült, narancslé. Este: zeller levél vagy petrezselyem zöldje és egy karalábéval. Mindezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a jóféle kőrösi koszthoz szokott Ilona a következő sorokkal búcsúzott el szüleitől: "Még álmomban is disznókarajt és szárazkolbászt látok kőrösi uborkával, jó erős zöldpaprikával"

Ilona Massey néven filmcsillag Los Angelesben

Essék néhány szó Hajmássy Ilona filmkarrierjéről is, aki Ilona Massey néven 1938-tól, több mint egy évtizeden át a Metro-Goldwyn-Mayer, az United Artists és más vezető filmvállalatok produkcióinak sztárja. Szép koloratúr hangjának, dekoratív megjelenésének, színészi képességeinek köszönhetően az amerikai filmsztárok élvonalába emelkedik rövid idő leforgása alatt. Elsősorban zenés filmek főszerepeit játssza, a filmmusical műfajának kibontakozása idején. Később krimik, kémtörténetek kedvelt hősnője. Pályája végén pedig az amerikai televízióban szerepel, sőt több önálló Show-műsort készít.

Rosalie c.filmben - Hajmassy Ilona és Eddy Nelson
Filmszerepei - Ilona mindjárt élvonalbeli produkciókban mutatkozik be, mint például a Rosalie című filmben, amelyet a nagy veterán Van Dyke rendez. A kollégiumi futballsztár és az inkognitóban lévő balkáni hercegnő kalandjairól szóló történetben Hajmássy kiváló partnerekkel játszik: a pályája csúcsán levő, behízelgő hangú Nelson Eddy-vel, a "géppuska lábú lány"-nak nevezett kiváló táncos színésznővel, Eleanor Powel-lel.

Ilona Messey -Nelson Eddy- Balalaika c. film
Az igazi nagy sikert, második filmje hozza meg, a zenével, dallal fűszerezett "Balalajka". Az 1939-ben készült film, hozzánk is eljut: a korabeli magyar recenzens így ír róla: "Nelson Eddy trojkán vágtat át egy álomszerű erdei ösvényen. Száguld a három ló. Hajmássy Ilona mellette ül, hófehér ruhában, nagy tüllkalapban. Álomszerű."

Reinhold Schünzzel még két filmet forgatott Hajmássy, az Új bor-t (1941) és a Tavaszi felhők az égen-t (1944). Mindkét mű Franz Schubert életének szokványosan szomorkás feldolgozása. Az elsőben a művésznő férje, Alan Curtis játszotta a boldogtalan zeneköltőt. Alan Curtis Hajmássy férje is volt 1941 és 1942 között.

A negyvenes évek elejétől tűntek fel a kém-, sőt a rémfilmek pályáján. A "Nemzetközi hölgy" 1941-ben készült.

Lugosi Béla és Hajmassy Ilona - Frankenstein találkozik a Farskasemberrel c. Filmben
Különösen érdekes produkció az 1943-as Frankenstein találkozik a Farkasemberrel; ahol két ismert mozi-rém találkozik össze. Hajmássy Ilona egy másik, ugyancsak világhírű magyar színésszel,kongeniális alakítójával játszik együtt.

Hajmássy és a Massey művésznév - Abban az időben dagad a nagykőrösi önérzet, ha a csodára gondoltak, amelynek révén a hajdani kőrösi lányt már világsztárként emlegetik. Bántja ugyanakkor a Nagykőrösieket, hogy városuk híres lánya, ősi családi nevét, mely Nagykőrös egyik legrégibb családneve, kénytelen a film nemzetközisége kedvéért megváltoztatni. Ezen szeretnének segíteni és ezért 1939 januárjában egy társadalmi akció indul, amelynek keretében több ezer nagykőrösi írásban kéri Lona Masseyt, hogy maradjon meg Hajmássy Ilonának. Álljon itt maga a levél:

" Kedves Művésznő!

A maga szülővárosából Nagykőrösről, de az egész féltő szeretettel figyelő, reménykedő magyarság nevében küldjük ezt a levelet és kérjük, hogy ne engedje elferdíteni, elcsúfítani a szép, zengő magyar nevét!

Ilona az Adrien c. filmben - Hollywood
Ide, mifelénk csak szállongó hírek, reklám-kommünikék jutnak el Magáról, de ezekből is sejtjük, hisszük, reméljük, hogy sikere lesz, hogy nagy filmművésznővé, világsztárrá fog nőni, a szépsége, a hangja, a játéka, de nem utolsósorban a magyar földből kinőtt egyénisége meg fogja hódítani az öt világrészt, a nevét szász- meg százezer városban, faluban fogják harsogni öles plakátok, és tízmilliók fogják megtanulni.

Bele tudna nyugodni abba, hogy ez a név a színtelen, nemzetközi Lona Massey legyen? Nem akarja, hogy a maga jövendő dicsőségéből a szegény, ismeretlen, letiport szülőhazájára is essen egy sugár? Nem azt akarja, hogy a Maga nevét a szülei, a magyar ősei nevét visszhangozza a világ egy kitalált, idegen tucatnév helyett?

Ma még nem késő talán, ma még a sarkára állhat és a tehetsége, sikere és dicsősége jogán követelheti, hogy hagyják meg bántatlanul a legegyénibb tulajdonát; a nevét.

Hajmássy Ilona és Lugosi Béla az Utazó visszatér C. filmben
Nekünk, a maroknyi magyarságnak szükségünk van minden tehetségünkre, hogy a népek zajló és fenyegető tengervészében meg tudjunk maradni. Ne gyöngítse Maga is ezt a sok vért vesztett, sok hibával, sok átokkal megvert, de sok nemes értékkel és szépséggel is ékes, nekünk minden fogyatékosságával együtt drága és egyetlen magyar fajtánkat, ne vegye el tőle egy, innen a távolból biztosra vett, nagy karrier visszfényét.

Hajmássy Ilona kedvenc lovával
Mi bízunk Magában, csak arra kérjük, hogy maradjon ne csak a szívében, de a nevében is magyar!"

Természetesen nem késik a válasz sem Hajmássy Ilona részéről, márciusban érkezik a következő levél:

"Nagykőrösi testvéreim!
Meghatott szívvel és könnyes szemmel olvastam Nagykőrös harcát magyaros nevem elcserélése ellen. Sajnos nekem semmi beleszólásom nincsen nevem elváltoztatásába. (ez művésznév szerk.) Tudniillik, az amerikai közönség a nevemet nem tudja helyesen kiejteni, és ami a legfontosabb - megjegyezni. Ezért kellett egy rövid, de jól hangzó nevet választani. a filmgyárnak. Az Ilona magyar név, tehát ebből már mindenki következtet magyarságomra. Massey pedig nem más, mint az igazi nevem fele, mint Haj Mássy.

Én a magyar mivoltomra nagyon büszke vagyok s ezért minden alkalmat meg is ragadok annak hirdetésére. A nyáron, ha hazamehetek, magammal viszem az itteni újságokat, amelyekben Nagykőrös is sokat szerepel. Még egyszer megköszönöm a kedves nagykőrösieknek irántam érzett szeretetét és remélem, hogy soha nem fognak bennem csalatkozni.

Augusztusban már két éve lesz, hogy eljöttem Kőrösről. A honvágy már nagyon gyötör. A mielőbbi viszontlátásig üdvözlök minden jó nagykőrösit és kérem őket, továbbra is tartsanak meg szeretetükben.

Maradok igaz hívük, szeretettel: Hajmássy Ilona"


Ilona a világháború alatt és után - A második világháború éveiben Hajmássy fellép a háború ellen, és több koncertjéből, hangversenyéből befolyó jövedelmét, több mint egymillió dollárt felajánlja a Vöröskeresztnek. A művésznő közben újra szerelemre lobban, majd férjhez megy, Jay B. Kurt katonatiszt- és feltalálóhoz. Férje találmányai többnyire automatákra vonatkoznak, azonban ennél többre viszi a katonai pályán, ahol a tábornoki rangig jut el. A második világháború után Lona tovább őrzi sztár rangját.

Az ugyancsak magyar származású Joe Pasternak produkciójában "Mexikói vakáció" címen forgat filmmusicalt.

Ilona a "Mexicoi vakació" c. filmben
Több krimiben és westernben is játszik. Érdekes neveket találunk az 1949-ben forgatott Szerelmi boldogság stáblistáján: Hajmássy filmpartnerei a nevezetes Marx-testvérek, Chico, Gaucho, Harpo. A szereplők között még egy fiatal kezdő színésznő nevét találjuk: Marylin Monroe-ét.

Ilona 1946-ban vált amerikai állampolgárra.

Lona Massey Amerikában, a hidegháború alatt - Több mint egy évtized az élvonalban, Hollywoodban - nagy idő. Különösen zenés, énekes műfajban. Új nevek, új sztárok bukkannak fel, szinte hetente. 1952-től már csak a televízióban szerepel.

Ilona és Néró kutyája
Filmjei: Jet Over the Atlantic, 1959, The Ilona Massey Show (tévésorozat), 1954, The Colgate Comedy Hour (tévésorozat), 1954, Rendezvous (tévésrozat), 1952, Curtain Call (tévésorozat), 1952, Faith Baldwin Romance Theatre (tévésorozat), 1951, Cameo Theatre (TV Series) 1951, Studio One (TV Series) 1950-1951, Lux Video Theatre (TV Series) 1951, The Magnavox Theatre (TV Series) 1950, Love Happy 1949, The Plunderers 1949, Northwest Outpost 1947, Holiday in Mexico 1946 - Marilyn Monroe-val, Frankenstein és a Farkasember 1943 - Lugosi Bélával, Invisible Agent 1942, International Lady 1941, New Wine 1941, Balalajka 1939, Rosalie 1937, Zirkus Saran 1935, Der Himmel auf Erden 1935

Ilona férje Donald R. Dawson tábornok
Az 1956-os megmozdulások idején az USA-ban tüntetéseket szervez a forradalom eszméje mellett. A Fehér Ház előtti megmozduláson petíciót ad át a kormány képviselőjének, Donald R. Dawson tábornoknak, akivel kezdetben nem felhőtlen a viszonya. Aztán még abban az évben férjhez megy hozzá s csak a halál választja szét őket 1975-ben. Mivel Ilona hitet tett a forradalom mellett, ezután soha többé nem jöhet haza, hiába kérvényezi többször is.

Ilona és Donald Dawson othona Washington DC-ben
A Washington Post 1958. június 13-án számol be arról, hogy Hagymási Lídia, a színésznő Ilona Massey édesanyja szerdán, június 11-én 79 évesen elhalálozott. Több mint tíz évvel előtte, 1947-ben utazott ki a lányához, amely tényről úgy a hazai, mint az amerikai lapok is fényképes tudósításokkal számolnak be. Egy hazaküldött fényképen "Lidi mama" azt írta, "annyi virágot kaptam, hogy másnak is sok jutott belőle."

Ilona 1960-ban vizumot kért a Magyarországtol, de a beutazási engedélyt megtagadták tőle.

Halála - Hajmássy Ilona férjével együtt Washington közelében lévő, Bethesdában telepedik le, Maryland államban. Ilona állandó kapcsolatot tart a kint élő magyarokkal, fellép vagy védnökséget vállal különböző rendezvényeken. 1974. augusztus 20-án, Bethesda városban hunyt el, hosszantartó rákbetegsége folytán

Ilona hamvait a Washingtoni Arlington nemzeti temetöben helyezték el.

A hivatalos bejegyzés: DAWSON, ILONA MASSEY DATE OF BIRTH: 06/16/1910 - DATE OF DEATH: 08/20/1974, BURIED AT: SECTION 5 SITE 7056-1 ARLINGTON NATIONAL CEMETERY - WIFE OF DAWSON, DONALD S, MAJ GEN US AIR FORCE

Nem hivatalos adatok szerint: Halála után férje ellátogatott a nagykőrösi református temetőbe és hamvait édesapja sírjára szórja, Ilona utolsó kívánságának megfelelően. Itthon pihen, annyi év múltán.

Köszönöm dr. Novák Lászlónak, az Arany János Múzeum igazgatójának és Hajmássy Ilona unokatestvérének, dr. Konrád Zoltánné Hagymási Katalinnak a segítségét.
Varga István


Forrás:

http://www.arlingtoncemetery.net/dsdawson.htm,

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/f-j/hajmelet.htm, http://stefan2001.blogspot.ca/2013/01/frankenstein-es-verfarkas-1943_28.html

http://maceddy.com/tag/ilona-massey/

http://www.arlingtoncemetery.net/dsdawson.htm

Link

A Holiday in Mexico (1946) című telljes film itt látható
Link
 
 
1 komment , kategória:  NAGYKŐRÖS-ről  
Nem fontos a betűk sorrendje ?
  2015-09-25 10:23:32, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Orchidea 3D-ben
  2015-09-25 10:17:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép képek, képes idézetek  
...mi meg Európában szőjük az összeesküvés-elméleteket
  2015-09-23 09:01:50, szerda
 
  "Milliók tengődnek Szíriából az otthonuktól távol, mi meg Európában szőjük az összeesküvés-elméleteket a tömeges bevándorlás okairól. Csak a menekülttáborokat kéne rendbe tenni, és megszűnne az utánpótlás. Ehhez viszont politikai akarat kéne, ezermilliárd forintok hiányoznak a segélyszervezetek büdzséjéből, holott Európa bankokat ment ilyen pénzekért.

3 000 000 ember hagyta el már Szíriát, sőt van ez simán több is. Akkora a káosz a közel-keleti országban, amilyet Bosznia óta nem lehetett látni: mindenki harcol mindenki ellen, nincs az országnak egy nyugodt szeglete, emiatt aki élni akar, az elhagyja a lakhelyét, sőt az országot is adott esetben. Untig ismételt érv, de ezért jön a menekülttömeg töredéke Európába is.

Megint pontosítanunk kell, nem csak ezért jönnek. Hanem mert a menekültek jelentős részét a környező országok (Törökország, Irak, Libanon és Jordánia) menekülttáborokban telepítik le átmenetileg, 12 százalékuk él ezekben. Így olyan sátorvárosok, sőt lassan metropoliszok nőttek ki a földből, mint a közel 80 ezres észak-jordániai Zátari tábor, ami a Google Mapsen és az OpenStreetMapen is kiválóan látszik, akkora.

Zátari pont a pozitív példája annak, hogyan kéne kinéznie, vagy legalábbis merre kéne fejlődnie egy menekülttábornak. A sátorváros saját Twitter-csatornáján látható képek alapján pezseg az élet: épül a csatornahálózat, egymásnak adják a kapukilincset az odalátogató politikusok (legutóbb az Európai Bizottságot vezető Donald Tusk járt itt) és közben végzett az első koreai harcművészetet, tékvandót tanuló szír srácokból álló csoport is.
Szép és jó volna, de...

Azonban nem minden menekülttábor néz ki így, miközben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) annyi pénzből működik, amennyi nem elég milliók ellátására és emberi körülmények között való tengődésére sem. Ahogy António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa fogalmazott:

- Azoknak, akik azt gondolják, hogy ez rengeteg pénz, nem emlékszem egyetlen olyan mentőakcióra egyetlen közepes méretű bank esetében sem, amely ennél kisebb összegről szólt volna.

Guterres arra az összegre gondolt, amit az ENSZ kért a tagállamoktól. Ez 8,4 milliárd dollárt (2327 milliárd forintot) tesz ki, amiből a háború által sújtott 18 millió ember ellátását biztosítanák. 2,9 milliárd dollár menne Szírián belülre, 5,5 milliárd pedig a környező országok táboraiba. Közben az EU-tagok magukra költenek sokat, a németek pl. 6,6 milliárd dollárt különítettek el az ide várhatóan idén érkező menekültek ellátására.

És hogy visszatérjünk Guterres bankmentős sztorijához, pár tűzoltás összege álljon itt összehasonlításul az ENSZ által kért 8,4 milliárd dollárhoz, ami 7,5 milliárd eurónak felel meg:

Portugália 2014-ben 4,4 milliárd euróval mentette meg a Banco Espirito Santót.
5 milliárd euróra árazták be, amikor évekkel ezelőtt az osztrák állam kihúzta a gödörből a Hypo Alpe Adria Bankot.
2012-ben EU-s segítséggel 37 milliárd eurós tőkeinjekciót kapott négy bajban lévő spanyol bank.
És akkor a végére a hab a tortán: Görögország sokadik mentőcsomagja, amit augusztus elején szavaztak meg, 86 milliárd eurót taksál.

Szóval a világ gazdag országai némi összefogással össze tudnának rakni egy vállalható büdzsét az UNHCR-nek, aztán lehet foglalkozni az ennél sokkal költségesebb megoldással, a szír helyzet katonai és/vagy diplomáciai rendezésével. És a fentiek csak összegek, számjegyek, de ezeket lefordítva látható, mennyire sokrétű segítségre van szükség, hogy ezek az emberek ne hagyják ott a nyomorúságos táborokat és induljanak veszélyes útra Európa felé.
Erre lenne szükség, nem is jönne a menekült

Amellett, hogy a segélyekből élelemmel és tiszta vízzel lehet ellátni milliókat, fenn kell tartani a szállítási infrastruktúrát, fizetni a személyzetet, a szállítóeszközök üzemanyagát és szervizét, a táborok komfortfokozatát ideiglenes épületekkel kell emelni (pláne, hogy a háború ötödik tele közeleg), gondoskodni kell az egészségügyi ellátásról, a gyerekek taníttatásáról, felnőttek továbbképzéséről és elfoglaltságáról, a közbiztonságról és még sorolhatnánk.

Mindemellett az UNHCR a táboroknak helyt adó államokat is fejleszti, illetve segít a helyi hatóságoknak a helyén kezelni a nem mindennapi helyzetet. “A szír menekülteket befogadó országok a gazdaságukra, társadalmukra és infrastruktúrájukra nehezedő masszív hatással küzdenek, ami nemcsak az ő stabilitásukat, hanem az egész régió stabilitását fenyegeti" - mondta erről Gina Casar az ENSZ Fejlesztési Programjától.

A híres Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács feje 2014 végén még reménykedett, hogy 2015 lesz az az év, amikor segítségre számíthatnak a kereszttűzbe került menekültek. Nem így lett. A Guardian a hó elején írt arról, hogy az ENSZ szakszervei csődközelbe kerültek a rendkívüli helyzet miatt: a 2015-ös büdzsét terheli a szír, a dél-szudáni, a jemeni és az iraki konfliktus, de a nepáli földrengésnél is szükség volt a segítségre. 2010-ben napi 11 ezer, tavaly már napi 42 ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát.
Nem tetszik a rendszer

Az ember persze így is feltehetné a kérdést: az ENSZ tagállamainak befizetései tartják fenn a világszervezetet, akkor meg hogy a fenébe nincs pénz? Azért, mert az UNHCR és az Unicef félig-meddig független az ENSZ-től, kormányzati és magánadományokból tartják fenn magukat, ami Guterres szerint fenntarthatatlan. Most is iszonyatos pénzek hiányoznak, az afrikai humanitárius célokra előirányzott költségvetés 15 százaléka van mindössze biztosítva.

A Világélelmezési Program 63, az Egészségügyi Világszervezet pedig 27 százalékon áll. Ezért sok táborban csökkentették a fejadagokat is, az orvosi ellátás szintje is visszaesőben van, és a nyomorgás könnyen a szélsőségesek karjaiba taszíthatja a földönfutókat. Akik nem akarnak lövöldözni, azoknak pedig nincs más választásuk, el kell indulniuk Európa felé. Ahogy a jordán fővárosban, Ammánban tengődő Múnib Zákija mondta:

- Jobb gyorsan meghalni útközben, mint lassan, nézve, ahogy a gyerekeid éheznek. "

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
FakePhoneText és legjobb online fotó effektek
  2015-09-22 22:41:23, kedd
 
  Create fake iPhone text message. Download right after you're done and share with your friends. Use for textmessage pranks, jokes or whatever you like. Enjoy!

Link


Online fotó effektek
Photo Effects - Choose any fun photo effect and generate a new image out of it. Post the new pics and share with your friends through whatsapp, facebook, twitter, tumblr, pinterest etc and your other favourite sites.

WishAFriend.com Link
VipTALISMAN.com
Link
frames Link

nagyon jó !!!
PhotoFaceFun Link
frames, effects

 
 
0 komment , kategória:  Képszerkesztők, fotóalbumok  
Olivér 22.
  2015-09-16 08:20:30, szerda
 
  Olivér 2 nap múlva 22 éves

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Közel ötszáz ingyen letölthető művészeti könyv
  2015-09-03 12:13:39, csütörtök
 
  Jó hír a művészetkedvelőknek és művészettörténészeknek, ugyanis mostantól ingyenesen le lehet tölteni több száz művészeti könyvet, vagy publikációt. Eddig a Metropolitan Múzeum kiadványait és tanulmányait csak az Amazon.com-ról lehetett több mint száz dollárért beszerezni, most azonban egyszerűen csak rá kell keresni a kívánt műre és indulhat az olvasás. A MET adatbázisában egyébként 1964-ig visszamenőleg lehet keresgélni, ahol a teljes szövegű könyvek mellett 400.000 nagy felbontású képet is ingyenes használatra bocsátott a múzeum.

A teljes szöveggel olvasható vagy letölthető könyvek:Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Könyvajánló  
Aki nem segít, legalább ne gyalázza őket
  2015-09-02 17:58:31, szerda
 
  Gróf László, az Oxfordban élő történész, egykori 56-os menekült gondolatai Link  
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
A világ eközben tétlenül üldögél, és a szemetelésen, a rendb
  2015-09-02 17:25:31, szerda
 
  "A világ eközben tétlenül üldögél, és a szemetelésen, a rendbontáson háborodik fel..."

SOKKOLÓ VALÓSÁG A BEVÁNDORLÁS MÖGÖTT

A második holokauszt

SZEMBENÉZÉS

Életem nagyobbik részében nem érdekelt az iszlám világ és a Közel-Kelet politikája. A legtöbb magyar ember hozzám hasonlóan éli le életét. Természetesen hallunk a vallásról, és ismerjük az Allah és a Mohamed neveket is. Tudjuk, hogy a Korán a szent könyvük.

Sokáig hittem azoknak, akik azt mondták: ,,Az iszlám egy külön világ. Ők mindig háborúznak, nem tudnak békében élni. Terroristák."

A kedvenc tárgyam a matematika. Amikor egy érthetetlen képletet kell megfejtenem, nem csukom be a könyvet. Agyunkkal végtelen dolgot tudunk megtanulni, megérteni. Ezért létezik elménk, csak tőlünk függ, hogy vesszük-e a fáradtságot. Miért ne?

Arra ösztönzöm az Olvasót is, hogy tegye most ezt, és ahelyett, hogy elfordulna a sokkoló valóságtól, szedje össze a bátorságát és civil, ártatlan emberként nézzen körbe a nagyvilágban!

Én akkor tettem ugyanígy, amikor hallottam a bevándorlásról. Láttam a televízióban tüntető tömegeket, a Franciaország és Anglia határán lévő elszánt embereket. Hallottam, ahogyan Orbán Úr ismételgetni kezdte a ,,bevándorló" szót, és természetesen elküldték nekem is azt az igen-nem-nem kérdőívet, amire én logika órán elégtelen jegyet kaptam volna.

A MAGYAR TABU

Egyből felismertem, hogy nem kapok információt a határon túli helyzetről. Tudtam, hogy így csapdába eshetek, hiszen nem ismerem, hogy miből ered mindez. Kíváncsi lettem, mit titkolnak el előlem. Ha valamit csak hiszel, de nem tudsz, akkor bármikor át lehet téged verni. Figyelj!

Éhes vagy. Hozok neked nagyon finom pizzát. A ketchup a tetején fantasztikus. Jól is laksz, mosolyogva meg is köszönöd.
Most pedig azt mondom, valójában egy gyilkos alkotása volt ez, és a ketchup csak fűszerezett vér volt. Most is megennéd?

Ha nem bizonyosodsz meg a valóságról, akkor bárki átverhet téged. Találtam olyan linkeket, ahol azt állítják, hogy pár bevándorló elmondta, hogy az USA támogatja utazásukat. Programozóként én ilyen oldalt pár perc alatt gyártok a számodra. Pár ember egy képen, hatásos szöveg és hivatkozás egy médiára. Ha nem nézel utána annak, amit a hatalom elhallgat előled, csapdába esel, és egy gyűlölködő ember válik belőled. Nem arra figyelsz, ami a legfontosabb.

Az eltelt idő óta mára teljesen máshogy látom az iszlám világát. Keresztény vagyok. A biológiát is kedvelem, de nem vagyok biológus. Máshogy látom a bevándorlást is. Annyira, hogy már tudom, hogy ez valójában csak mellékhatása annak a pokolnak, amiről nem mesélnek a magyar embereknek.

Az összes hír, amit Magyarországon látsz a bevándorlásról eltörpül a valódi probléma mellett. Szánalmassá és nevetségessé válik minden felháborodás a szemetelésen, a menekülők viselkedésén. Szánalmassá válunk, hiszen a legnagyobb problémán nem háborodunk fel. Azt a valóságot mutatom be az Olvasónak, amit könnyedén be tudok bizonyítani. A bizonyítékok sokkolóak és önmagukért beszélnek. A bevándorlás azonnal eltörpül a valódi probléma mellett. Egyből megértjük, hogy a hatalom nem tájékoztat a lényegről, ehelyett egy színjátékot ad elő, hogy ne is keressük a valódi okokat.

Figyelem!

Népirtás történik Szíriában.SZÍRIA, A MAGÁRA HAGYOTT VILÁG

Szíria. Az a hely, ahová Jézus követői menekültek a próféta halála után. A hely, ahol először hívták őket keresztényeknek. Az ország területén tíznél is több nemzetiség él együtt. Mondhatnánk erre azt, hogy ezért nem tudnak megférni egymás mellett. A valóságban e közösségek a vallások kezdete óta együtt élnek, és még ma is őrzik ősi építményeiket. Több millió lakosú, egyetemekkel tarkított városokban laknak. A keresztények központja Homsz, de sok él Aleppóban, Damaszkuszban is. Az ország elnöke alavita vallású, és hatalmának alapja a vallásszabadság. Az alaviták között élnek keresztények, arabok, muzulmánok, kurdok, drúzok és zsidók is.

Egy könyvet írhatnék arról a folyamatról, ami Szíriát e tragédiába sodorta. Az Olvasónak most csak az ártatlan civilek sorsát mutatom be. Azonban azt le kell szögeznem, hogy a kialakult káoszért az egész világ felelős. Törökországtól kezdve az Egyesült Államokig minden állam (és némán hallgató társai) mocskos kezeikkel csak a feszültséget szították. A török elnök azonnal kampányolni kezdett, hogy Szíriába exportálhassa saját politikai rendszerét. Az Egyesült Államok hivatalos közleményben ismerte el, hogy a szíriai politika ellen lázadó csoportokat támogat. Minden ilyen cselekedet a tragédia felé sodorta az országot. Szíria belső forradalmát külső érdekek egy óriási káoszba sodorták. Információk kezdtek kiszivárogni arról, hogy tömegpusztító és vegyi fegyverek jutottak az országba.

A civilek békés forradalmát hirtelen felhergelt, pusztításra éhes csoportok vették körbe. Elkezdődött az a rémálom, ami milliókat késztet menekülésre, miközben ennél is több civil rekedt Szíria határain belül és a mai napig küzd a túlélésért.

Végül e káoszt kihasználva Irakból betört Szíriába az Iszlám Állam és támogatóinak hadserege. A legkeményebb, legelszántabb ellenfélnek bizonyul. Zászlajuk, ruházatuk, pusztító fegyvereik magát a Sátánt juttatják eszünkbe. Korábban az elnök ellen harcoló szélsőségesek mára egyre több helyen az elnökkel együtt harcolnak az Iszlám Állam ellen. Az ország felismerte, hogy átverték. Nem is tudjuk elképzelni, milyen keserves küzdelmet folytat a magára hagyott Szíria a terrorista hadsereg ellen. A civilizáció bölcsője a tét. Keresztény kultúránk ősi emlékeit őrző világ a pusztulás szélén áll, miközben válogatás nélkül mészárolják le lakosságát.

Aleppó 2015-ben, Szíria 2 és fél millió lakosú, 7000 éves városa
A világ eközben tétlenül üldögél, és a szemetelésen, a rendbontáson háborodik fel...

Mára az ország egy romhalmaz, nincs egészségügy, nincs oktatás. Aleppót, a több millió lakosú, 7000 éve létező nagyvárost porig rombolták, a szélsőségesek elzárták a várostól a vizet és az áramot.
...
Amikor először szembesültem a valósággal, szó szerint elsírtam magam. Patakokban folytak a könnyeim a látványtól. Rádöbbentem, hogy végig hazudtak nekem. Rádöbbentem, hogy a hatalom megpróbálta kiölni az embert belőlem. Ez az érzés eltartott pár napig. Sok millió ártatlan ember fájdalmát és kínos szenvedését láttam magam előtt.
...
A VALÓDI PROBLÉMA

Azt mondják a magyar hírek, illegális bevándorló?

Én azt mondom: végtagjukat elvesztett, félfejű, haldokló gyermekek, őrületbe kergetett szülők, agyonvert idősek.

Azt mondják a magyar hírek, szemetelés, tüntetés?

Én azt mondom: milliós lakosságú városok teljes lerombolása.

Azt mondják a magyar hírek, a bevándorlók nem tisztelnek minket.

Én azt mondom, hogy nem lehet tisztelni azt, akit hidegen hagy a népirtás.

A fővárosban ragadt menekültek helyzete valójában csak egy színjáték.

Ahogy a pizzás példámban is láthattad, a hatalom nem a népirtásról beszél, csak a bevándorlókról. Ezért megeszed a pizzát. A politika minden döntése a színjáték része. Egy szót nem hallasz a sok millió áldozatról, a kegyetlen pokolról. Kapcsold be a rádiót és hallgasd a híreket! Illegális határátlépőkről beszélnek. A menekülteket feltartóztatják. Nagyon jól tudják, hogy ezzel feszültséget gerjesztenek. Így nevezheti a hatalom önmagát a magyarokat megvédő erőnek.

Amíg a magyar média nem a sok millió áldozatról és a lelketlen mészárlásról beszél, addig átveri az embereket.

Megesszük a pizzát. A valódi, sokkoló probléma nélkül láttatják velünk a folyamatot, és így nem értjük az eseményeket. Hazánkban a legtöbb feszültséget a saját politikánk gerjeszti a saját döntéseivel. Ha gyűlölsz, akkor a hatalomnak adsz igazat. Ez a játék lényege.

A Szíriát ért tragikus eseményeket kezdetben a nemzetközi média a szíriai elnök tetteinek tulajdonította. Bashar Al-Assad keményen fellépett az elmérgesedő tüntetések ellen, a tömegpusztító és vegyi fegyverek használatát a mai napig nem sikerült rábizonyítani. 2015-re már tisztán látható az a szélsőséges erő (és külső támogatói is körvonalazódnak), aki mindezekből nagy előnyre tesz szert.

A MENEKÜLTEK, AZAZ A TÚLÉLŐK

Sokan mondják azt: "Csak a férfiak menekülnek! Miért hagyják hátra családtagjaikat?"

Erre én azt válaszolom, hogy ostoba az, aki a bevándorlók nemek szerinti megoszlásából következtet a menekültekre. Szíriát és szomszédos államait kell alaposan szemügyre vennünk. A szíriai bevándorlók száma Európában augusztus 29-én 348.540 fő volt. Soknak tűnik, de induljunk ki Szíriából! Ne együk meg a pizzát!

Szíria menekültjeinek száma augusztus 29-én 4.088.078 fő volt. 12-szer több ez a szám annál, mint ahogy mi Európában azt megéljük.

Nem igaz, hogy mindenki Európába menekül.

(forrás: http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php)

Viszont sokkal nagyobb a probléma annál, mint ahogy mi azt itthon látjuk.

Szíria népessége 20 millió fő felett van. Képzeljük el, hány millió ember vált az ország határain belül áldozattá és hány ember hal meg ebben a pillanatban is.

Egy népirtás hatását éljük át 2015-ben.

A 4.088.078 menekülőnek 50 %-a kiskorú gyermek, és több nő menekül összesen, mint férfi. A szíriai férfiak többsége a mai napig elszántan harcol az Iszlám Állam ellen. Aleppó városában 300 veterán katona ragadt a város egyik repülőterén. Az Iszlám Állam teljesen körbezárta őket, mégis hősiesen visszavertek minden támadást. A mai napig ellenállnak. A szíriai hadsereg eközben hosszú ideje próbálja magát a veteránok közelébe küzdeni, de az Iszlám Állam elállja útjukat.

Homsz városát, a kereszténység fontos központját augusztus elején közelítette meg a szélsőséges hadsereg. Ezrek menekültek Homsz felé. Az érsek nyílt levélben kérte a világ keresztényeinek segítségét. A magyar politika még csak meg sem említette ezt. A legrégebbi keresztény közösségek pusztulása nem hír, csak a bevándorlás. Végül a szíriai elnök avatkozott közbe, és a mai napig távol tartja a terroristákat Homsz városától.

Az arabok védik a keresztények életét. Eközben a keresztények háborognak a szemetelés miatt...
...
A hírekben ezekből semmit sem hallasz. Valójában a bevándorlás mögött ez a rideg, és óriási pusztítás néz velünk farkasszemet. Mennyire szánalmas az a nép, aki nem a népirtás azonnali leállításért emeli fel szavát, hanem vakon visszaküldené a menekülteket a pokolba?
...

Megrázó képek, videók
Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 282 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 65
  • e Hét: 595
  • e Hónap: 10772
  • e Év: 10772
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.