Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
További kellemes napot, délutánt.....
  2016-08-17 13:54:28, szerda
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
80 éve született informatikus, programozó..
  2016-08-17 13:52:01, szerda
 
 
A képen Hamilton egy kupac kinyomtatott programkód mellett látható - ezt a programot használták az Apollo űrhajók navigációs rendszeréhez.Margaret Hamilton
Informatikus
Született: 1936. augusztus 17. (életkor 79), Paoli, Indiana, Egyesült Államok
Iskolai végzettség: Earlham College
Szülők: Kenneth Heafield, Ruth Esther Heafield

a NASA híres holdraszállás-programján, az Apollón is dolgozott. Méghozzá programozóként.

Margaret Hamilton az Earlham College-ben diplomázott matematikából, de a programozást is meg kellett tanulnia.

Hamilton 31 éves volt, amikor a programot írta; a NASA ki is tüntette érte. 1986-ban megalapította a Hamilton Technologiest a massachusettsi Cambridge-ben, és azóta is ő vezeti a céget.
 
 
0 komment , kategória:  Feltalálók,és tudósokról...   
Herta Müller A róka volt a vadász
  2016-08-17 13:48:13, szerda
 
 Herta Müller A róka volt a vadász

2009-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Herta Müller fiatalon szembesült a Ceausescu-rezsim elnyomásával. Mivel nem volt hajlandó a Securitate ügynökeként dolgozni, állásából elbocsátották, a titkosszolgálat folyamatosan zaklatta. Már első műveiben keményen bírálta a diktatúrát, Romániában nem is publikálhatott, könyvei cenzúrázatlan formában csak Németországban jelenhettek meg, miután 1987-ben Berlinbe emigrált, ahol azóta is él. A róka volt a vadász című regény a Ceausescu-diktatúra utolsó hónapjainak krónikája, és Temesváron játszódik. Mégis attól megrendítő igazán, hogy a történetet végigolvasva tudatosul bennünk: ami a rendszerváltás előtt a szovjet blokk országaiban megtörténhetett, az a világ bármely szegletében újra visszatérhet. A mag a gonosz termékeny talajából egy szép napon ismét szárba szökkenhet, mert az emberek nem változnak, mert megvan a fogadókészség, mert az emberek a fenyegetettség árnyékában, ha kell, mindig és mindenhol megvásárolhatók, mert készen állnak, hogy elárulják egymást és önmagukat.
libri.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Herta Müller Fácán ​az ember, semmi több
  2016-08-17 13:47:13, szerda
 
 Herta Müller
Fácán ​az ember, semmi több

Úgy ​​tűnik, minden rendben. A kis közösség éli a maga apró örömökkel, bánatokkal, hétköznapi csodákkal teljes életét. Mint például Windisch, aki éveken át ugyanabba a kátyúba hajt bele kerékpárjával. A falu fölött mégis ott köröz a bagoly, a kívülről érkező fenyegetés szimbóluma. Az öreg bagoly elköltözik, és másik bagoly érkezik helyette. A bánsági sváb falu lakossága is kivándorol, egymás után hagyják el őseik földjét, és az öreg bagollyal ellentétben még azt is láthatják, milyenek azok, akik elfoglalják az üresen hagyott családi fészket. Az útlevél Windisch és családja számára drágán vett belépő egy új lehetőségeket ígérő világba. De kiderül, hogy az Új Világ se sokkal jobb, mint az elhagyott, és Windisch befejezésként újra ott áll az út kezdetén.
Herta Müller szikár lendülettel írt prózája a mozdulatlan bánsági sváb falu apró csodákkal teli hétköznapjait tárja elénk. A könyv 1986-ban jelent meg Németországban. A Lélegzethinta, A róka volt a vadász és a Szívjószág után a Fácán az ember, semmi több Herta Müller negyedik magyarul megjelenő könyve.

,,Windisch a falióra fehér foltját lesi az asztalon. A faliórában egy kakukk él. Megérzi a mutatókat. Felsikolt. A szűcs a milicistának ajándékozta a faliórát.
Két hete a szűcs egy levelet mutatott Windischnek. A levél Münchenből érkezett.
- Ott él a sógorom - dicsekedett. Letette a levelet az asztalra. Az ujjbegyét végighúzta a sorokon, és kikereste azt a részt, amit fel akart olvasni. - Mindenképp hozzatok magatokkal edényeket és evőeszközöket. A szemüveg méregdrága. A bundát itt senki sem engedheti meg magának. A szűcs lapozott.
Windischnek a fülébe hasított a kakukkolás. A mennyezeten át is érezte a kitömött madarak szagát. A kakukk az egyetlen eleven madár az egész házban. Éles hangjával darabolja szét az időt."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Herta Müller Szívjószág
  2016-08-17 13:46:01, szerda
 
 Herta Müller Szívjószág

Herta Müller önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye a diktatúra mindennapjainak pontos, költői látlelete. Adina holtan találja egyetemi évfolyamtársnőjét a kollégiumi szobában. Úgy tűnik, öngyilkos lett. Adina azonban megtalálja a naplóját, és gyanakodni kezd, így kerül Edgar, Kurt és Georg társaságába, akik gyilkosságról beszélnek. Tőlük kapja a tiltott, külföldről behozott könyveket is, és hozzájuk hasonlóan verseket kezd írni.

Cartaphilus.hu.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Herta Müller Lélegzethinta
  2016-08-17 13:44:32, szerda
 
 Herta Müller
Lélegzethinta
Leo ​​Auberg nagyszebeni kamaszfiú még nem tudja, mit jelent, ha valakit elvisznek az oroszok. Egyet akar csupán: minél messzebb utazni a kisvárosból, ahol, úgy tűnik, mindenki az ő homoerotikus kalandjait figyeli.
Öt évet tölt egy kelet-ukrajnai láger poklában. Megismeri az éhséget és a tetveket, megtanul szenet lapátolni és koldulni. Megérti a kegyetlenség és a jóság bonyolult egyensúlyát. És megtapasztalja a lágerboldogságot.
Leo Auberg Köves Gyuri német testvére a Sorstalanság ikerkönyvében.
A Lélegzethinta a Nobel-díjas német írónő, Herta Müller megrázó, költői erejű és dokumentum-hitelességű regénye.

Herta Müller 1953-ban született a bánáti Niczkyfalván, Romániában. 1987 óta Berlinben él. Műveiért számos német és nemzetközi díjjal tüntették ki. 2009-ben Nobel-díjat kapott.

Lélegzethinta című regényét Oskar Pastior késő-dadaista költővel együtt tervezte megírni. Pastior a saját lágerélményeit osztotta meg vele, de 2006-ban bekövetkezett halála véget vetett a közös munkának. Herta Müller a jegyzetek felhasználásával, egyedül írta meg a regényt, amely óriási visszhangot váltott ki hazájában és külföldön. A könyv hozzájárul annak az évtizedekig elhallgatott traumának a feldolgozásához, amelyet a német polgári lakosság élt át a második világháború után.
moly.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
63 éve született írónő
  2016-08-17 13:43:14, szerda
 
 

Herta Müller (Niczkyfalva, 1953. augusztus 17. -) irodalmi Nobel-díjas bánsági születésű sváb származású német írónő.

Édesapja a második világháború alatt a Waffen-SS kötelékében szolgált. Édesanyját a német kisebbség tagjaként a háború után a Szovjetunióba deportálták, ahol öt évet töltött.

Herta Müller a Temesvári Egyetemen szerzett német-román szakos diplomát 1977-ben. Diákévei alatt tagja volt az Aktionsgruppe Banat nevű ellenzéki beállítottságú, német fiatalokat tömörítő irodalmi csoportnak. Tanulmányai befejezése után 1979-ig egy gépgyárban dolgozott fordítóként. Innen elbocsátották, amikor megtagadta, hogy rendőrségi besúgó legyen és ezt követően a Securitate zaklatásainak volt kitéve.

Első kötete, az elbeszéléseket tartalmazó Niederungen (1982), Romániában csak cenzúrázott változatban jelenhetett meg. A rövidítetlen változat két évvel később jelent meg Németországban; ugyanebben az évben adták ki Romániában a Drückender Tango című kötetét. Mindkét kötetben egy kis romániai német falu korrupcióval, intoleranciával és elnyomással telített világát írja le. A román sajtó kritikusan viszonyult a műveihez, viszont Németországban pozitív fogadtatásban volt része. Mivel Müller nyilvánosan kritizálta a romániai diktatúrát, tiltólistára került. 1987-ben az akkori férjével, a szintén író Richard Wagnerrel együtt Németországba emigrált. Jelenleg Berlinben él.

Wikipédia.
 
 
0 komment , kategória:  Nobel dijasok röviden  
Vidiadhar Surajprasad Naipaul EVA PERÓN VISSZATÉR
  2016-08-17 13:29:17, szerda
 
 Vidiadhar Surajprasad Naipaul EVA PERÓN VISSZATÉR

Indiai származású, trinidadi születésű angol író. Életművének legfőbb, szinte kizárólagos témája a gyarmatosítás alól felszabadult harmadik világ viszontagságos, modern történelme, a heroikus kezdetek emberi tragédiákba torkollása, a gyarmati világ máig nyúló, hosszú árnyéka. Életművének főhőse a hajdani brit birodalom távoli sarkaiba szétszóródott s hazátlanná, gyökértelenné lett hindu nép, amelyből származik. Naipaul írói fejlődése felfedező út volt: a főhős alakjában rejlő nagy hatású jelkép felfedezése és kiaknázása. Naipaul nem "szószólója" a harmadik világnak, hanem irodalmi megfogalmazója - mert kevesen ismerik nála jobban ezt a szétszórt kontinenst, emberi viszonylatait, történelmi terheit.

libri.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vidiadhar Surajprasad Naipaul Fél élet
  2016-08-17 13:28:14, szerda
 
 Vidiadhar Surajprasad Naipaul Fél élet

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul Fél élet című regénye 2001-ben jelent meg, ugyanabban az évben, amikor a Svéd Királyi Akadémia Nobel-díjjal tüntette ki életművéért. Ez a könyv harminc évvel "fő" műve, az A House for Mr Biswas (Mr Biswas háza) után látott napvilágot, de ugyanabból az élményanyagból táplálkozik - írója a kultúrák határain akarva-akaratlanul átkelő ember meghasonlott, néha elviselhetetlen feszültségekkel terhes életét ábrázolja. A történet főhőse, Willie Somerset Chandran indiai bráhmincsalád gyermeke, aki helyi iskoláztatása után Londonba kerül, ahol aztán megjárja az ottani értelmiségi mikrokozmosz különböző színtereit...

cartaphilus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
84 éve született író
  2016-08-17 13:26:58, szerda
 
 
Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Chaguanas, Trinidad és Tobago 1932. augusztus 17. -) trinidadi indiai családból származó Nobel-díjas brit író.

Iskoláit a trinidadi Queens Royal College-ban és az oxfordi University College-ban végezte. Előbb Kongóban, majd 1950-ben Angliában telepedett le, ahol újságíróként kezdte pályáját. Irodalmi kritikákat is írt, ezenkívül a New Statesman és a BBC munkatársa volt. A St. Andrew's College, a Columbia, valamint a cambridge-i, oxfordi és londoni egyetem díszdoktora. 1990-ben Erzsébet királynő a brit irodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütötte.

2001-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

 
 
0 komment , kategória:  Nobel dijasok röviden  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 586 db bejegyzés
e év: 4275 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 827
  • e Hét: 827
  • e Hónap: 23695
  • e Év: 58977
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.