Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Mára ennyi....
  2016-08-26 19:11:17, péntek
 
  Mára ennyi időm volt, elköszönök, ezt a képet a facen kaptam egy barátnőmtől.. 
 
3 komment , kategória:  Általános  
Most először sikerült levideózni a korallfehéredést
  2016-08-26 18:52:56, péntek
 
 

Állatbarát egyperces


Most először sikerült levideózni a korallfehéredést

Régóta ismert jelenség a korallfehéredés, aminek következtében a korallok elveszítik jellegzetes színűket. Bár a tudósok a folyamat működését eddig is ismerték, most először sikerült videóra venni a jelenséget.

Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem kutatóinak első alkalommal sikerült rögzíteniük azt a jelenséget, amire a tengerbiológusok is régóta kíváncsiak voltak. A korallfehéredés akkor következik be, ha a legfontosabb környezeti tényezők közül (a víz hőmérséklete, sótartalma, a víz tisztasága vagy a napsugárzás) megváltozik.

A kutatók az általuk berendezett 10 literes speciális akváriumban egy Anemónakorallt helyeztek el, aminek a vizét 12 órán keresztül melegítették 26 Celsius-fokról 32 Celsius-fokra - vagyis nagyjából azt a jelenséget szimulálták (természetesen felgyorsítva), ami a globális felmelegedéssel a tengerek vizével is történik. A hőstressz hatását egy mikroszkóp, egy digitális kamera és egy táblagép segítségével egy timelapse-videóban rögzítették.

A video megnézhető Link


A hőmérséklet emelkedése miatt a korall mérete mintegy 340 százalékkal megnőtt, majd megkezdődött a korallok színét adó Symbiodinium algák (más néven zooxanthellák) kilökődése. A probléma ezzel az, hogy ezek az algák nemcsak a korall színét adják, de a köztük lévő szimbiózis miatt az életet is jelenti számukra.

A korall védelmet nyújt a zooxanthellák számára, így az képes a fotoszintézisre, cserébe pedig az alga oxigént termel és eltávolítja a korall anyagcseretermékeit. A kutatók szerint jó hír, hogy ha sikerül rövid időn belül visszaállítani az algák szintjét, a korall meggyógyulhat, ellenkező esetben azonban elpusztul.

Forrás: hvg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tippek, hogy a nyaraláson csak a jókedv legyen fertőző
  2016-08-26 18:49:39, péntek
 
 Utazás egyperces
Tippek, hogy a nyaraláson csak a jókedv legyen fertőző

Szerencsés esetben minden nyáron van egy nagy nap, amit legalább annyira várunk, mint gyermekként a Mikulást, és néha jobban, mint az esküvőnk napját.
S mikor a nyaralás végre elkezdődik, csak gondtalan, élményekben gazdag pihenésre vágyunk.
A forgatókönyvben betegségek, hazatérés utáni láz, fejfájás, hányinger és izomfájdalmak biztosan nem szerepelnek, pedig nem csupán egzotikus utazás, hanem már egy európai túra esetén is számolnunk kell a fertőző betegségekkel. Ezért érdemes utánajárni, hogy a legkedveltebb nyaralóhelyeken milyen egészségügyi veszélyek leselkednek ránk, mikor van szükség védőoltásokra, laborvizsgálatokra, hogy a nyaralás valóban szép emlék maradjon.Életre szóló kaland, életre szóló betegség?

A szabadság közeledtével az időjárás-előrejelzések monitorozása napi rutinná válik, papírokat intézünk, fürdőruhát próbálunk és ügyelünk rá, hogy bele is férjünk. S ha minden és mindenki a helyén van, indulhat az életre szóló kaland.Annak érdekében, hogy ez minden szempontból pozitív élmény legyen, a bőröndünkben kapjon helyet egy kis gyógyszeres doboz is. Fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, hasmenés elleni gyógyszer, gyulladáscsökkentő és gombás fertőzés elleni krém mindenképpen legyen nálunk. Ezek megmenthetik a nyaralást, de a veszélyes, fertőző betegségektől nem védenek meg, ezért utazás előtt fontos minél több forrásból információkat gyűjteni arról, hogy a célországban milyen egészségügyi veszélyek vannak.

Azt gondolnánk, hogy Európán belül nem lehet gondunk a fertőzésekkel, hiszen hasonló higiénés körülmények biztosítottak, mint hazánkban. Ugyanakkor nem számolunk az eltérő körülményekkel, például, hogy a tengerparton felszolgált halételek, tengeri csemegék a Földközi-tengerből kerülnek a tányérunkra, ahová a környező városok szennyvize is kerül. A halételek számos fertőzés forrásai lehetnek, a mediterrán tengeri kagylók közel 40%-a például hepatitis A-val fertőzött. Többek között Görögország, Bulgária, Montenegró vagy Törökország területén a csapvíz nem fogyasztható.

A szennyezett csapvízből készült jégkockák, üdítők és koktélok is fertőzés forrásai lehetnek.
S ez csupán néhány példa, de azért ne riadjunk vissza a kalandoktól, hiszen odafigyeléssel ezek a betegségek megelőzhetőek. S ha mégis megtörténne a baj, a labordiagnosztikának köszönhetően gyorsan fel lehet ismerni a kórokozót és megkezdeni a kezelést. Ezt elkerülendő az utazás előtt legalább egy hónappal érdemes felkeresni az oltóközpontokat, ahol felvilágosítanak az előforduló betegségekről, és beadják a szükséges oltásokat. A mediterrán országokban három kiemelt, de védőoltással megelőzhető fertőzésre kell felkészülni, ezek a hepatitis A, a hepatitis B és a hastífusz. Amennyiben körültekintően, az egészségügyi körümények ismeretében vágunk bele a nyaralásba, megkímélhetjük magunkat attól, hogy egy idegen ország kórházi ellátásának legyünk kitéve. S valljuk be, ez azért megéri a fáradságot. Ezt megkönnyítendő összegyűjtöttük néhány közkedvelt desztináció egészségügyi veszélyeit, s a jellemző betegségek legfőbb ismérveit.

Spanyolország

Európa egyik gyöngyszeméről nem feltétlenül gondolnánk, hogy számolni kell valamilyen fertőző betegséggel, pedig Spanyolországban az utóbbi pár évben megnőtt a hepatitis B fertőzés veszélye, mely májrákot okozhat.
A betegség leggyakrabban tűszúrással, sérüléssel, szexuális érintkezéssel terjed. A hepatitis B elleni védőoltással életre szóló védettség szerezhető, ezért érdemes fontolóra venni utazás előtt. Nem szabad elfeledkeznünk a hepatitis A-ról sem, amely szennyezett étellel és itallal, jégkockával, csapvízzel, valamint tengeri és nyers ételekkel is terjedhet. A hepatitis A elleni két védőoltással több évtizedre szóló védettség szerezhető.

Mexikó

A világhírű mexikói konyhát és a helyi Tequilát nem szabad kihagyni, de elővigyázatosan kell fogyasztani a finomságokból. Érdemes a jól átsült és átfőtt ételeket választani, valamint a hepatitis A és hastífusz ellen védőoltással védekezni. A csapvíz fogyasztása sehol sem ajánlott az országban.
A trópusi országrészeken, Cancun, illetve Acapulco környékén sok a malária parazitával fertőzött szúnyog és a moszkitó. A malária ellen gyógyszerekkel lehet védekezni, amelyek eltérőek lehetnek az ellenjavallataikat tekintve. Ezért is érdemes utazás előtt a háziorvosunk és az oltóközpontok véleményét, tanácsait kérni. Mivel a rovarok alkalmanként Dengue-lázat is okozhatnak, ami ellen nem létezik védőoltás, használjunk szúnyogriasztó krémeket a nyaralás teljes ideje alatt!

Thaiföld

Vakító kék tenger, fehér homok, maga a földi paradicsom. Thaiföld egy igazi csoda, azonban a higiénés körülmények az országban uralkodó szegénység miatt eltérnek az európai normáktól.
Emiatt ez a terület erősen fertőzöttnek számít hepatitis A és hastífusz szempontjából.
A virágzó szexturizmus miatt a hepatitis B fertőzés is igen elterjedt. Mivel az ország trópusi éghajlatú, vigyáznunk kell a rovarokkal, különösen a maláriát terjesztő szúnyogok lehetnek veszélyesek.
A heves hidegrázással és lázrohamokkal járó betegség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet, és az is előfordulhat, hogy a tünetek csak egy év elteltével jelentkeznek. Ez azért különösen veszélyes, mert ennyi idő múltán keveseknek jut eszükbe, hogy maláriára gyanakodjanak, s ha az utazó nem hívja fel a figyelmet arra, hogy korábban mediterrán, fertőzés-veszélyes területen járt, a tünetek könnyen az influenza irányába terelhetik az orvos diagnózisát. Ez pedig veszélyes késlekedéshez vezethet a kezelésben, és halált is okozhat. A tünetek akár évek múltán többször is visszatérhetnek.

Szokatlan tünetek? Irány a laborvizsgálat!

A fentieken túl bármilyen egzotikus vagy kétes higiéniával rendelkező országból hazatérve még hetekig érdemes odafigyelnünk a testi tünetekre. Amennyiben nem kaptunk védőoltást és lázat, hányingert, fejfájást, izomfájdalmakat, esetleg egyéb szokatlan tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk a háziorvoshoz! A fertőző betegségek kizárása érdekében érdemes laborvizsgálatot kérni, hiszen csak a labordiagnosztika képes közel százszázalékos pontossággal megállapítani ezen kórokozók jelenlétét.
A különféle laborvizsgálatoknak köszönhetően a betegségeket már olyan korai szakaszukban felismerik, amikor káros következményeik még kiküszöbölhetőek. Mivel a nyaralás során elkapott fertőzések lappangási ideje sokszor hetekig, hónapokig is tarthat, s fennáll a továbbfertőzés veszélye, a saját és a környezetünk védelme érdekében is érdemes élni ezzel a lehetőséggel. S ha kellő gondot fordítottunk a vizsgálatokra és a prevenciós lépésekre, akkor felszabadultan vehetjük nyakunkba a világot újra és újra.

Forrás: delina.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
106 éve született Teréz anya
  2016-08-26 18:46:16, péntek
 
 


Kalkuttai Boldog Teréz, közismert nevén Teréz anya (születési neve albánul: Agnes Gonxha Bojaxhiu; arománul: Agnesa/Antigona Gongea Boiagi; Szkopje, 1910. augusztus 26.[1] - Kalkutta, 1997. szeptember 5.) vlach, pontosabban a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán nemzetiséghez tartozó, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa, aki Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta.
Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven Üsküb (ma Szkopje) városában született, ami akkor az Oszmán Birodalom része volt. Édesapja, Nikollë Bojaxhiu (Nicola Boiagi) sikeres albán építési vállalkozó volt, édesanyja, Dranafile Bojaxhiu (Dranafile Boiagi) a háztartást vezette. Ágnesnek még két idősebb testvére volt. A szülők Prizrenből, Koszovó déli részéről költöztek Szkopjébe, és az albán többséggel ellentétben ‒ a mohamedán környezet dacára ‒ katolikus vallásúak voltak. Ágnes 9 éves volt, amikor édesapja váratlanul meghalt, ettől kezdve az anya kézimunka-üzletükből tartotta fenn magát és három gyermekét. E súlyos megpróbáltatás még jobban összeforrasztotta a családot. Az édesanya jelentős szerepet töltött be a Szent Szív egyházközségben, a szegények segítője és támogatója volt. Ágnes állami iskolába járt, de tagja lett a Mária Kongregációnak. Teréz anya emlékei szerint a mély hitből származó szeretet volt az, ami enyhített az apa elvesztésének fájdalmán, és segített összetartani a családot. Édesanyja tevékeny szerepet töltött be az egyházközség életében, mindig igyekezett segíteni a szegényeken, és gyermekeit is ebben a szellemben tanította. Ágnes is tagja lett a Mária-kongregációnak. Ebben az időben az akkori Jugoszlávia területéről jezsuiták jártak a kalkuttai főegyházmegyébe, és lelkes levelekben számoltak be az ottani missziós tevékenységről.
bővebben itt olvasható még :
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kalkuttai_Boldog_Ter%C3%A9z
1983-ban Teréz anya II. János Pál pápánál tett látogatása során szívrohamot kapott. 1989-ben a második szívroham után már pacemakerrel élt. 1991-ben Mexikóban tüdőgyulladást kapott és súlyosbodtak a szívproblémái. 1991-ben hosszú idő után először tért vissza hazájába, Albániába, és megnyitotta a rend ottani házát. Felajánlotta lemondását a rend vezetéséről, de apácái ösztönzésére mégis maradt a rend élén. 1997-ben előbb csonttörést szenvedett, majd maláriát kapott, melynek következtében súlyos szívkárosodást szenvedett. Szívműtétnek vetette magát alá, de egészsége végképp megrendült. 1997. március 31-én leköszönt a rend vezetéséről és kilenc nappal 87. születésnapja után, 1997. szeptember 5-én elhunyt. Halálakor a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott. Bár India nem keresztény ország, a kormány mégis három napos nemzeti gyászt rendelt el, és állami temetést rendezett. Halálát az egész világ az emberiség nagy veszteségeként értékelte.


Az élet himnusza

Az élet egyetlen - ezért vedd komolyan!
Az élet szép - csodáld meg!
Az élet boldogság - ízleld!
Az élet álom - tedd valósággá!
Az élet kihívás - fogadd el!
Az élet kötelesség - teljesítsd!
Az élet játék - játszd!
Az élet vagyon - használd fel!
Az élet szeretet - add át magad!
Az élet titok - fejtsd meg!
Az élet ígéret - teljesítsd!
Az élet szomorúság - győzd le!
Az élet dal - énekeld!
Az élet küzdelem - harcold meg!
Az élet kaland - vállald!
Az élet jutalom - érdemeld ki!
Az élet élet - éljed!
"
- Kalkuttai Boldog Teréz anya[

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
166 éve született fiziológus, pszichológus.....
  2016-08-26 18:44:41, péntek
 
 
Charles Robert Richet (Párizs, 1850. augusztus 26. - Párizs, 1935. december 4.) francia fiziológus, pszichológus, parapszichológus. Az anafilaxia kutatásában elért eredményeiért 1913-ban fiziológiai Nobel-díjban részesült.

Charles Richet 1850. augusztus 26-án született Párizsban. Apja, Alfred Richet a Sorbonne orvostudományi tanszékének sebészprofesszora volt, anyja Eugenie Richet (lánykori nevén Renouard). Charles is orvosnak tanult Párizsban, de unta az anatómiát és a sebészetet és szívesebben írt verseket és színdarabokat. 1869-ben megkapta orvosi diplomáját. 1872-ben tanúja volt egy hipnózisos kísérletnek és a későbbiekben ő is többször megpróbálkozott betegei hipnotikus gyógyításával. Foglalkozott a szövettannal és tanulmányozta a halak emésztési folyamatait. 1878-ban a tudományok doktora lett és tanársegédi állást kapott az egyetemen. A következő években elsősorban neurológiával, a testhőmérséklet idegi szabályozásával foglalkozott. 1887-ben a Sorbonne fiziológiaprofesszorává nevezték ki, ezt az állását egészen 1927-ig betöltötte. 1914-ben tagja lett a Francia Tudományos Akadémiának, 1926-ban pedig megkapta a Becsületrendet.

24 éven keresztül (1878-1902 között) a Revue Scientifique főszerkesztője, 1917-től pedig a Journal de Physiologie et de Pathologie Générale társszerkesztője volt. Tudományos cikkeit élettan, élettani kémia, patológia és pszichológia témakörökben közölte.

Az 1880-as évek végén vakcinációs kísérleteket végzett és 1890-ben ő volt az első aki emberen próbálkozott szeroterápiával a tuberkulózis ellen. 1900-ban nyers hús és tej (zomoterápia) etetésével sikeresen kezelt tuberkulózissal megfertőzött kutyákat.

Az anafilaxia iránt 1888-ban kezdett érdeklődni, amikor egy kutya epiteliális daganatából új típusú Staphylococcus baktériumot izolált. A baktériummal beoltott nyulak elpusztultak, de a kísérleti kutyákon csak tályogokat okozott. Évek munkája után Richet 1902-ben közölte a jelenséget és vezette be az anafilaxia kifejezést. 1907-re kidolgozta a túlérzékenységi reakció általános elméletét is és 1913-ban eredményeit fiziológiai Nobel-díjjal jutalmazták.


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Nobel dijasok röviden  
Guillaume Apollinaire Madár dalol
  2016-08-26 18:29:05, péntek
 
 
Guillaume Apollinaire Madár dalol

Madár dalol itt valahol
Én azt hiszem hogy a te lelked
Virraszt közöttünk ránkhajol
S tépett bakáknak énekelget

Hallgasd csak oly szeliden búg
Nem is tudom hogy melyik ágon
Teli dalával minden út
Bármerre járok e világon

S mit is mondhatnék lélek ez
De dallá lett s dalol a fáról
S a szívből égi rózsa lesz
Mit is mondhatnék e madárról

Bakáknak ő a szerelem
Az én szerelmem mint a rózsa
Oly szép leány és csak nekem
Dalol a kék madár ma róla

Ó kék madár oly kék vagy mint
Égi szerelmem szíve bájos
Gyöngy éneked kezdd el megint
A távol kattogó halálos

Gépfegyvereknek is ne félj
Talán csak csillag hull sziszegve
Az éjre nap jő napra éj
Kék szerelem hajlik szívemre

fordító: Radnóti Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Guillaume Apollinaire Kötéltáncosok
  2016-08-26 18:26:56, péntek
 
 Guillaume Apollinaire Kötéltáncosok

Kertek alatt a síkon át
Templomtalan faluk porát
Fölverve rokkant csárdák mellett
Komédiások menetelnek

Elől a gyermekek sora
A többi mélán lép tova
A távoli gyümölcsfa retteg
Előre már ha integetnek

Cókmókjuk szögletes s kerek
Dobok aranyló kerekek
Bölcs állat a majom s a medve
Garast koldulgat lépegetve

fordító: Radnóti Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Guillaume Apollinaire Kikericsek
  2016-08-26 18:25:50, péntek
 
 Guillaume Apollinaire Kikericsek


Most mérget hajt a rét s virágzik késő őszig
Legelget a tehén
S lassan megmérgeződik
Kikericsek virítnak kékek és lilák
Álmos szemed olyan mint itt ez a virág
Mint szirmuk fodra kéklő s kék akár ez ősz itt
S szemedtől életem lassan megmérgeződik

Egy falka kisdiák a rétre fut s rivall
Lebernyegük röpül és zeng a harmonikadal
S letépik a virágot mely anya és leány is
És színe mint szemhéjadé s oly félve rebben már is

Mint rebben a virág ha szélben térdepel
A csordás csöndesen halk hangon énekel
Míg bőg a sok tehén s elhagyja gőzölögve
E halnikészülő nagy rétet mindörökre

fordító: Radnóti Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Mirabeau-híd
  2016-08-26 18:23:51, péntek
 
 
Guillaume Apollinaire A Mirabeau-híd

A Mirabeau-híd alatt fut a Szajna
S szerelmeink
Emléke mért zavar ma
Mi volt az öröm ráadás a jajra

Jöjj el éj az óra verjen
Száll az idő itthagy engem

Kéz kézben nézz szemembe s közbe tudnám
Hogy karjaink
Hídja alatt a hullám
Fut az örök tekinteteket únván

Jöjj el éj az óra verjen

Száll az idő itthagy engem

Mint ez a víz elfolyó messzeség lett
A szerelem
Milyen lassú az élet
S milyen erőszakosak a remények

Jöjj el éj az óra verjen
Száll az idő itthagy engem

Jön napra nap új év válik tavalyra
Nincs ami a
Szerelmet visszacsalja
A Mirabeau-híd alatt fut a Szajna

Jöjj el éj az óra verjen
Száll az idő itt hagy engem

Vas István
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Guillaume Apollinaire A búcsúzás
  2016-08-26 18:20:43, péntek
 
 


Guillaume Apollinaire A búcsúzásSírásuk szállt csak vészesebben
S az arcuk volt megtört fehér

Mint tisztaszirmu hó ha lebben
Vagy két kezed A sok levél
Csókomra hullt a rőt ligetben

fordító: Radnóti Miklós
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 586 db bejegyzés
e év: 4275 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1718
  • e Hét: 5047
  • e Hónap: 16077
  • e Év: 16077
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.