Belépés
anna4459.blog.xfree.hu
Másik szívhez soha el nem érsz, ha nem szívedből indulsz magad is. Konrad Lorenz Bordásné Anna
1901.02.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Hétköznapi mérgek – rákkeltő anyagok a konyhában
  2016-01-31 17:37:20, vasárnap
 
  Tízezer mesterséges vegyi anyaggal érintkezünk naponta. Az Európai Unióban és hazánkban is több mint százezer különböző szintetikus anyag van forgalomban, aminek egyelőre csak a töredékéről tudjuk, milyen hatással van az egészségünkre.Hosszú éveken át kongatták a vészharangokat például a biszfenol-A (BPA, a polikarbonát műanyagok alapanyaga) káros hatását illetően a szakemberek, míg egyre több bizonyíték támasztotta alá, hogy felborítja a hormonrendszer egyensúlyát, hormonokhoz kötődő tumoros megbetegedéseket okozhat, károsíthatja a májat, a vesét és az idegrendszert, valamint az elhízással és a cukorbetegséggel is kapcsoltba hozható - mondta Simon Gergely vegyianyag-szakértő a hirado.hu-nak.

Papírpénzen és a fogtömésben is ott van
A biszfenol-A rendkívül elterjedt vegyület, konzervek belső falában éppen úgy megtalálható, mint a dobozos italokban, a fogtömésekben, a hőnyomott papírokban, blokkokban, papírpénzekben, műanyag kulacsokban vagy ételtároló dobozokban. Néhány évvel ezelőtt az uniós tagállamokban betiltották a biszfenolt tartalmazó cumisüvegek gyártását, majd pár hónappal később az árusításuk is tilos lett. Számos kutatás bizonyította, hogy a biszfenol-A beszivárgott a tejbe és a teába a cumisüvegből. Ez a szintetikus vegyület, akármennyire kis dózisról beszélünk is, káros hatással van a csecsemők agyi fejlődésre.

Sajnos ez a 2011-es uniós szabályozás nem terjedt ki az egyéb biszfenol-A tartalmú termékekre például a műanyag ételtárolókra. Ezekből az edényekből, különösen savas ételek és melegítés hatására könnyen kioldódik a biszfenol, ami rövid távon hormonrendszer károsító, hosszú távon rákkeltő.

Szorosan ide kapcsolódó, gyakran felvetett probléma, hogy a mikrohullámú sütő káros-e? A szakember szerint az eddigi ismeretek alapján maga a mikrohullámú sütő nem okoz rákot - persze arra figyelni kell, hogy a mikrohullám ne jusson ki a sütőből, tehát ne legyen rossz például az ajtaja -, hanem az a műanyag edény, amiből kioldódik a melegítés hatására a káros anyag és így bekerül az ételbe.

A bűvös szám a 7-es

Érdemes ellenőriznünk, hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag. Ha a műanyag dobozon található háromszög szimbólumban 7-est (ez többféle műanyag lehet, többek között polikarbonát) vagy PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol-A.

A biszfenol-A kiváltásra használják a BPS-t (biszfenol-s), amiről azonban a közelmúltban kiderült, hogy ez a vegyi anyag sem éppen megbízható. Hasonló anyaggal próbálták helyettesíteni a BPA-t, de sajnos éppen a nagy megegyezés miatt valószínűsíthető, hogy ez az anyag is befolyásolja az agyi működését, alacsony dózisban is káros lehet a magzatokra és a csecsemőkre.

Ott van a padlón és a terítőn

Otthonunkban azonban a biszfenolt tartalmaz tárgyakon kívül számos egyéb rákkeltő kockázatú anyaggal is egy fedél alatt élünk. Többek között ilyenek a ftalátot tartalmazó műanyagok (a kémiailag ellenálló műanyagok lágyítására használják ezt a vegyületet). Több ftalát alkalmazását az Európai Unióban korlátozzák, például gyerekjátékokban már nem használhatják a gyártók, de teljesen nincsen betiltva, így semmi sem akadályozza, hogy PVC padlón járjunk vagy PVC műanyag terítőt tegyünk a kerti asztalra.

A vegyianyag-szakértő óva int attól is, hogy a konyhában többször használt olajban süssünk, mert ezeknek a rákkeltő hatása is bizonyított. A teflon edények tapadásmenetes rétegének alapanyaga, az egészségünket károsító, rákkockázatot jelentő perfluorktánsav (PFOA). A sérült teflon edény használata kockázatos. A PFOA azonban nem csak a teflon edényekben van, hanem vizsgálatok bizonyították, hogy a mikrohullámú sütőbe való popcorn belső csomagolásában is van ebből a káros anyagból.

hirado.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
Átállás gluténmentes étrendre
  2016-01-31 17:29:05, vasárnap
 
  Felcsiki Tünde áttekintette a gluténmentes étkezéssel járó nehézségeket, és megírta Mentes pillanatok című receptkönyvét. A szerzővel beszélgettünk a tapasztalatairól, a megélt problémákról.- Régen, mondjuk 100 évvel ezelőtt még nem voltak olyan felvetések, hogy gluténmentesen vagy laktózmentesen kéne táplálkozni. Hogyan jöttek elő ezek a problémák?
- Régen egyszerűbb, tisztább, laktatóbb ételeket fogyasztottunk. Az egyszerű egészséges ételek kultúrája eltűnt. Ehhez járul a stresszesebb életforma, a külső negatív hatások, amelyek, ha összeadódnak, megterhelhetik a szervezetet. Ez különböző tünetekhez vezethet - pl. levertség, bőrtünetek, nőgyógyászati problémák -, amelyek még jobban növelik rossz közérzetünket.
- Nálad ez hogyan jelentkezett?
- Amikor 2003-ban megszületett a kislányom, megbetegedtem. Jöttek a bőrkiütések, a hajhullás, a levertség, a folytonos fáradtság stb. Úgy gondoltam, kezelésbe veszem a saját életemet, szervezetemet. A gyermekem orvosa tanácsolta, hogy próbáljam meg az étrendemből kihagyni a tejet, a tejtermékeket, a cukrot és a fehér lisztet.
- Mivel kezdted a próbát?
- Régi, családi recepteket vettem elő, és újragondoltam őket. Rengeteg próbálkozás után formára is alakulni kezdtek az ételek, de az ízük teljesen elmaradt a hagyományostól. A kudarcok nem szegték kedvemet, hanem annál nagyobb elszántsággal kísérleteztem tovább. Például három héten keresztül csak a rántásokkal próbálkoztam, hogy a főzelék íze ugyanolyan finom legyen, mint korábban. Igazi szakmai kihívást jelentett a finom ízvilág kialakítása. Akkoriban sem a családokon belül, sem a gasztronómiában nem voltak előzmények ,,mentes" jó ízű ételek elkészítésében. Büszkén mondhatom, hogy sikerült olyan ételsorokat összeállítanom, amelyek semmiben nem maradtak el az eredeti mögött. Ennek a folyamatnak leglelkesebb tesztelője, kritikusa a lányom volt.

- Mit ettél kenyér vagy zsömle helyett?
- Semmit, de mára szerencsére ez a probléma is megoldódott. Régebben szeretem a tejbegrízt, amelynek az ízélményét a puliszka adta vissza. Például reggelire gluténmentes kásákat, puffasztott rizst fogyasztottam, natúrgyümölcsökkel, édesen elkészítve desszertnek is nagyon jó és gyomorkímélő választás volt.

- Miért kell annyit kísérletezni? Vendéglátó-ipari főiskolát végeztél, ezeket az ételeket a főiskolán nem tanították?
- Nem. Minden alapanyaggal meg kellett ismerkednem. A gluténmentes alapanyagok viszont teljesen másként viselkednek, mint a hagyományosak. Más az állaguk, magatartásuk, nedvszívó képességük, rugalmasságuk, száradásuk, eltarthatóságuk és ízük. Gőzerővel vetettem bele magam az alapanyagok megismerésébe. Kivételes érzékenységem ezúttal kreativitássá alakult. Folyamatosan fejlesztett, tökéletesített receptek sokaságát őrzöm, amelyek naponta aktivizálódnak.
- Mennyi idő múlva éreztél komoly változást?
- Ehhez egy bő fél év kellett. Megszűntek a bőrtünetek, az általános fáradtság, a korábbi mindennapos és már-már megszokott fejfájások. Amikor ezek a zavaró jelenségek eltűnnek, az ember úgy érzi, hogy mázsás tehertől szabadult meg.
- Hogyan fogadta az étrendváltozást a családod?
- Negatívan, nem nagyon hittek benne. Nem akartam semmit sem rájuk erőltetni. Inkább külön főztem mindenkinek. Amikor a szemük láttára javult az egészségi állapotom, természetesen mellém álltak, és amiben tudtak, támogattak. A gyerek is választhatott, hogy azt eszi, amit én, vagy amit az apukája. Most, tizenkét évesen már neki is ez a természetes. A gyerek általában másolja a szüleit, ezzel együtt a kamaszkorhoz érve választhat, és bűntudat nélkül bármit megehet. Megtanulta, hogy ne ítélkezzen mások felett, ki mit eszik, hogyan él. A barátai között is vannak hasonlóan gondolkodó gyerekek.
- Mennyire tartod az étrendedet, nincsenek apró ,,kiruccanások"?
- Nincsenek. Eljutottam oda, hogy társaságban, vendégségben gluténmentes finomságokkal kedveskednek nekem.
- Milyen gluténmentes liszteket használsz?
- Alaplisztjeim a rizs-, kukorica-, köles-, csicseriborsó-, barna rizsliszt, illetve ezek keveréke.
- A következő a laktóz és a tejfehérje.
- Sokan érzékenyek nemcsak a tejcukorra, hanem a tejfehérjére is, és amíg laktózmentes termékeket már egyre gyakrabban kapni, tejfehérjementes alapanyagokat ritkábban.
- Nézzük a tojásmentességet!
- A glutén mellett orvosi javaslatra sokaknak a tojást és szóját tartalmazó élelmiszereket is kerülniük kell. Különleges feladat volt a gluténmentes palacsintát úgy elkészíteni, hogy nincs benne tej, illetve tojás.
- És lehet?
- Igen. A formája ugyanolyan lesz, és az íze sem marad el az eredetitől.
- Mi a helyzet az adalékanyagokkal?
- Ezen nem a fűszereket kell érteni, hanem például a mesterséges ízfokozókat.
- Hogyan kezdjen neki az, akiről kiderül, hogy ilyen problémái vannak?
- Nekem is sokan mondták, hogy ez egy sznob betegség, nyugodtan abba lehet hagyni, de aki ebbe a helyzetbe kerül, tudni fogja, hogy nem az. Először is fogadja el a helyzetet, hogy ezzel jól együtt lehet élni. Aztán jön a gyakorlás, de először is keresse fel a házi orvosát, esetleg egy gasztroenterológust a diagnózis felállításához. Bizonyosodjon meg arról, pontosan mit ehet, mit nem. Az átállás nem könnyű, de örömünket is lelhetjük ebben az újfajta főzésben. A lényeg, hogy főzés közben érezze jól magát az ember. Ne sajnálja rá az időt, mert megéri! Az étel ízében megtérül majd minden befektetett energia. Élvezzék a főzés intimitását, akár egyedül, akár azzal, aki fontos számukra.
- Nem drágábbak ezek az alapanyagok?
- Drágábbak, viszont ezek az ételek laktatóbbak, ezért kevesebbet eszem belőlük.
- Amikor már mindennel tisztában lettél, mi volt a következő lépés?
- Alapítottam 2010-ben egy ételkiszállító céget. A nulláról kezdtem, óriási lelkesedéssel, tenni akarással. Nem volt könnyű, ,,gyenge nőként"... vadonatúj géppark, az ételek kifogástalan steril körülmények közötti elkészítése, alkalmazottak, akik maguk is érintettek. Egyedisége és összetettsége miatt egyedülálló cég volt a piacon. Igyekeztem a legkülönlegesebb igényeket kiszolgálni - sokszor olyan klienseket, akik számára ez az étrend létkérdés. Rengeteg tapasztalattal, emberi és szakmai kapcsolattal zárult ez az élményekben gazdag, intenzív időszak.
- Van kedvenced?
- Igen. A palacsinta, vadas marha zsömlegombóccal és a házi csirkepaprikás, de tejföl helyett növényi tejszínt használok, a nokedli pedig gluténmentes lisztek keverékéből készül.
- Ha beszállsz a kocsiba, mész száz kilométert, megéhezel és enni akarsz, hova mész be ebédelni?
- Sehova, viszek magammal ennivalót.
Huszti Zoltán
otvenentul.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében  
A Guatapé szikla mely a mennybe visz
  2016-01-30 08:31:13, szombat
 
 


Hatalmas kő 650 láb fölött emelkedik ki a sík földön,ez a Guatapé. Kolumbia,
a Piedra de Penol vagy El Peñon de Guatapé.Valamikor régen imádták a Tahamies indiánok.


1954-ben egy baráti társaság - állítólag egy helyi pap unszolására- felmászott a sziklára
egy sor repedésekbe illesztett táblák segítségével.
Ezek voltak az első ismert személyek akik felmásztak El Peñon de Guatapéra.

A szikla tetején kiderült hogy gyönyörű a kilátás és egy új növény fajt is felfedeztek,
Pitcairma heterophila nevet kapta.
A szikla hamarosan egy turisztikai látványosság lett.


Az 1970-es években a területet felduzzasztották és most a kilátás a szikláról
drámaian megváltozott.Mindenhol kis szigetek láthatóak.

Szerkesztő: Vadász Ili
Forrásvicus54ezmegaz
 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek  
Csináld jól, és mosolyogj
  2016-01-29 16:43:07, péntek
 
  "Csináld azt, amit én csináltam: eldöntöttem, hogy a hétvégéig jól leszek.
Préselj ki egy mosolyt, mert még életben vagy, és ez a dolgod!
Aztán a jövő héten újra!
Csináld jól, és mosolyogj, vagy hagyd a francba az egészet!"

(Odaát c. film)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Csináld jól, és mosolyogj
  2016-01-29 16:43:05, péntek
 
  "Csináld azt, amit én csináltam: eldöntöttem, hogy a hétvégéig jól leszek.
Préselj ki egy mosolyt, mert még életben vagy, és ez a dolgod!
Aztán a jövő héten újra!
Csináld jól, és mosolyogj, vagy hagyd a francba az egészet!"

(Odaát c. film)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ébresztőőőőőőőőőőő!
  2016-01-29 15:35:30, péntek
 
 


Link
 
 
1 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
Álomszép Velence... velencei álom
  2016-01-27 15:25:29, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Képre írtam;verset, idézetet  
A részeg szülők a földön aludtak, miközben ...
  2016-01-25 19:28:18, hétfő
 
  A részeg szülők a földön aludtak, miközben lányukat felvette egy férfi a kocsijába. Soha többet nem látják a kislányt...
Vigyázzunk nagyon a gyerekeinkre!Egy hosszú nap után Ivan Razumov épp hazafelé tartott. A belorusz férfi szeretett volna már hazaérni és lepihenni. Ám ekkor az út szélén valami egészen elképesztő dolgot látott: egy kislány rohant a porban, mögötte egy kutyával.
Ivan azonnal megállt, és elcsípte a kislányt, aki poros, szakadt kis ruhájában, lábáról szinte leszakadt papucsában, kimerülve a sok futástól csak remegni tudott. A férfi azonnal megitatta, és mivel látta, hogy a kislány nincs jó állapotban, megkérdezte tőle, hogy mi a neve. A kislány pedig udvariasan elmondta neki, hogy Zsenya Fjodorovics Vlagyimirovnának hívják. Majd azt is elmesélte, hogy már nagyon régóta fut, fájnak a lábai és a keze is, és nem érzi jól magát. Ivan azonnal beszállította a kórházba.A kislányt azonnal ellátták az orvosok, míg a szociális munkások azt próbálták kideríteni, hogy hol lakhat. Mivel Zsenya nagyon udvariasan elárulta, hogy hogy hívják, könnyű volt megtalálni az otthonát is. Amit viszont a lakásban találtak, attól elállt a szavuk: a kislány szülei ugyanis mindketten részegen fetrengtek, az anya a földön, az apa az asztalon horkolt. Észre sem vették, hogy eltűnt a gyermekük. Egyértelmű volt a szakembereknek, hogy a kislányt ilyen körülmények közé nem engedhetik vissza.

Eközben Zsenya a kórházban lábadozott, mit sem tudva arról, mi minden történik körülötte. Kiderült, hogy egy csupaszív, kedves, cserfes, ellenállhatatlan kislány, aki hamar az egész kórház kedvencévé vált.

Ivan sem tudta őt kiverni a fejéből, hisz aggódott a lányért, akit az út mentén talált. A kórházban az orvosok beszámoltak neki arról, milyen körülmények közt él Zsenya, és hogy valószínűleg nem mehet vissza a szüleihez. Ivan pedig azonnal döntött: ,,Örökbe fogom fogadni, ha a szülei is elfogadják ezt. Egy gyerek sem érdemli azt a sorsot, hogy az út mellett futva kelljen menekülnie. Ami engem ebben az egészben megijeszt, hogy bár Zsenya órákig vándorolt az út mentén, senki sem állt meg, hogy megnézze, segíthet-e rajta. És ami még ennél is ijesztőbb: megállhatott volna olyan valaki is, aki ártani akart volna neki" - magyarázta Ivan.

Zsenya története tehát szerencsésen végződött. De ez csak annak köszönhető, hogy volt egy önzetlen ember segített rajta. Tanuljunk ebből az esetből!


kiskegyed.blikk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Írások, történetek  
Ma reggelre ismét...
  2016-01-24 15:09:49, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Köszöntések  
Farsangi karnevál Velencében
  2016-01-24 09:49:19, vasárnap
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Köszöntések  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 336 db bejegyzés
Összes: 3553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 149
  • e Hét: 1372
  • e Hónap: 3567
  • e Év: 3567
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.