Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 487 
Viszlát Január...HELLÓ FEBRUÁR!
  2016-01-31 23:04:26, vasárnap
 
 Viszlát Január...HELLÓ FEBRUÁR!
 
 
0 komment , kategória:  # Évszakok  
Esik... A február pedig enyhe idővel indul
  2016-01-31 22:42:40, vasárnap
 
 Már csak egy hónap, és hivatalosan is itt a tavasz! A február pedig enyhe idővel indul
 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat, Időjárás  
114 éve sz. Jávor Pál színész,az első magyar férfi filmsztár
  2016-01-31 22:34:03, vasárnap
 
  114 éve született Jávor Pál - eredeti nevén Jermann Pál Gusztáv - (Arad, 1902. január 31. - Budapest, 1959. augusztus 14.) minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének, tucatfilmekben eljátszott erős karakterű figuráinak köszönhette. Később ismerték fel drámai tehetségét, mély jellemábrázoló képességét, de ezért meg kellett küzdenie.

Édesanyja az Állami Főreálba íratta, de az iskola helyett szívesebben járt az Uránia és az Apolló mozikba.

Az első világháború alatt kiszökött a frontra és leveleket kézbesített a katonáknak. Édesanyja kerestette és hónapok múlva a tábori csendőrök szállították haza.

1918-ban az Aradi Hírlap újságíró gyakornoka volt, de kiutasíttatta magát az újdonsült Romániából, mert Dániában akart letelepedni.

A vasúti jegyét azonban Budapesten érvénytelenítették, így ottragadt, és beiratkozott a Színművészeti Akadémiára. De oklevelet már az Országos Színiegyesület színiiskolában szerzett, 1922-ben.

Először a Várszínházban, majd 1922 és 1924 között a Renaissance Színházban játszott, 1924 és 1926 között Székesfehérváron, 1927 és 1928-ban Szegeden. Ekkor a Magyar Színházhoz szerződött, 1929-ben fellépett a Belvárosi Színházban és a Fővárosi Operettszínházban is. 1934. július 24-én házasságot kötött Landessman Olgával, egy gyermekeit egyedül nevelő asszonnyal. 1930-tól 1935-ig a Vígszínház, 1935-től 1944-ig a Nemzeti Színház tagja volt. (Közben 1938-ban és 1943-ban fellépett az Erzsébetvárosi Színházban és 1944-ben a Vígszínházban is.

1944-ben a németek Sopronkőhidára hurcolták. 1945-ben a Magyar Színházban, 1946-ban a Művész Színházban kapott egy-egy szerepet.
1946-ban Sárossy Süle Mihály társulatával az Egyesült Államokban turnézott, 1950-ben és 1951-ben kisebb filmszerepeket kapott Hollywoodban. Az itthon ünnepelt sztár sokat szerepelt amerikai magyarok előtt nagy sikerrel, rögtönzött, szegényesen díszletezett színpadokon. Az amerikai életszakasza egészében véve azonban sikertelen volt, és honvágyát sem tudta leküzdeni.

1956-ban Izraelben vendégszerepelt, de a következő évben hazatért, először a Petőfi Színházban, majd a Jókai Színházban játszott.

Kitörő lelkesedéssel fogadták itthon, elhalmozták szerepekkel, de betegsége ekkor már egyre inkább elhatalmasodott rajta. Várkonyi Zoltán Sóbálvány című filmjében a próbafelvételek után Mohai dr. szerepét kénytelen volt átadni az akkor hazatért Páger Antalnak. 1959-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött, ami nagy elégtétel volt számára, hiszen a háború után Major Tamás nem fogadta be a színházba. De betegsége miatt szerepet már nem kapott.

Horatio (Shakespeare: Hamlet); Essex (Bruckner: Angliai Erzsébet); Ifj. Nagy István (Bródy Sándor: A tanítónő); Bolond (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok); Kukorica Jancsi (Kacsoh Pongrác: János vitéz); Orlando (Shakespeare: Ahogy tetszik); Noszty Feri (Mikszáth Kálmán-Harsányi Zsolt: A Noszty fiú esete Tóth Marival); Mercutio (Shakespeare: Hamlet); Peer (Ibsen: Peer Gynt); Rank doktor (Ibsen: Nóra); Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy); Liliom (Molnár Ferenc); Széll Kálmán (Földes M.: Örök szerelem). Jávor Pál műve: Egy színész elmondja (1946).

Több, mint 70 filmben játszott, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Rengeteg filmdalt, filmslágert énekelt. Vele végződött a magyar némafilmgyártás (Csak egy kislány van a világon... - 1929),[Mj. 2] vele kezdődött a magyar hangosfilmgyártás (Hyppolit, a lakáj - 1931) és a háború után meginduló ,,új" magyar filmgyártás (A Tanítónő - 1945).

Legsikeresebb filmjei: A szerelem nem szégyen és Egy tál lencse). Gyakran volt partnere a filmekben Karády Katalin (hét filmben játszottak együtt, legendás volt a ,,Karády-Jávor páros") például a Szörényi Éva rendezésű filmekben: A Tanítónő, Madách, Halálos tavasz, Igen vagy nem, A Noszty-fiú esete Tóth Marival, de játszott a kor legnagyobbjaival: Szeleczky Zita, Simor Erzsi, Muráti Lili, Turay Ida, Tolnay Klári sok filmben voltak partnerei.
A csúnya lány, Fizessen, nagysád!, Egy csók és más semmi, A beszélő köntös, Valamit visz a víz ...

Kétségtelenül a háború előtti magyar filmgyártás legjelentősebb alakja volt. Emlékét ma filmjei őrzik, amelyeket egyre nagyobb számban árusítanak DVD-lemezeken, így mindenki láthatja milyen volt a ,,jávorbajusz", a filmamorózó, akiért egy ország női szívei dobogtak a harmincas-negyvenes években. Egykori filmbeli partnerei közül a Hyppolit Terkája, Fenyvessy Éva, a Halálos tavasz Józsája, Szörényi Éva, a Lángok Évája, Hidvéghy Valéria azonban nem csak a hősszerelmest látták benne. A színpadi-filmes kollégák közül Vay Ilus, Bakó Márta, Bárdy György is megnyilatkozásaikban Jávor Pál irántuk megnyilvánuló pozitív emberi oldalát emelték ki. Vay Ilus 2006-ban megjelent ,,Miközben bohóckodtam" című könyvében idézte fel emlékeit a színművészről. A dalszövegíró Szenes Iván Jávor Pálnak írta az ötvenes évek második felében (amikor külföldről hazatért) az ,,Egy tisztes őszes halánték" című dalt, amelyet többször hallhatunk archív műsorokban.

1959 augusztusában a János kórház kertjének egy félreeső zugában egy hófehér klinikai asztal mellett Jávor Pálnak utoljára húzták legkedvesebb nótáit a budapesti muzsikus cigányok. Az egykori filmsztár utolsó kívánsága volt, hogy halála előtt még egyszer mulathasson úgy, ahogyan azt éveken át tette a székesfőváros ezüst tükrös kávéházaiban, majd néhány esztendővel később az Egyesült Államok magyarlakta vidékein.

Temetésére a Farkasréti temetőben tízezrek kísérték.

Karády és Jávor egy filmforgatás szünetében!
 
 
0 komment , kategória:  2016.KINCSEST, ÉVF., MŰV  
52 éve történt - A Delta tudományos híradó MTV első száma
  2016-01-31 22:08:24, vasárnap
 
  52 éve történt - A Delta tudományos híradó a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő műsora. 1964. január 31-én adták le az első számát a műsornak, mely "a Holdra szállás előtt indult és a Mars-kutatás korában is tájékoztatja a nézőket". A műsor sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, mely a "nyugati világ" tudományos eredményeit, újdonságait ismertette. Zenéje a Song of the Second Moon, mely Tom Dissevelt és Kid Baltan műve, ami egyben az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Leghosszabb ideig Kudlik Júlia vezette a műsort. 
 
0 komment , kategória:  2016.KINCSEST, ÉVF., MŰV  
Marcella névnap
  2016-01-31 13:43:28, vasárnap
 
 Január 31. Marcella névnap.
Eredete: latin
Jelentése: határerdő, a határvidék védője.
 
 
1 komment , kategória:   #Névnap, születésnap  
Tallóztam...Dsida Jenő: Én hívlak élni
  2016-01-31 13:30:41, vasárnap
 
 Newcontact
Dsida Jenő: Én hívlak élni

Hallgasd meg mit suttog az élet,
élni hív újra meg újra téged.
Ne nézz vissza a sáros útra,
legyen előtted minden tiszta.

Emeld fel fejed, lásd meg a szépet
szemed kékjében égjen a fényed..
Lásd meg végre, hogy szeretnek
még akkor is, ha nevetnek,
hisz mosolyt te csalsz arcukra,
ismerj bennük magadra!

Soha ne bánd, ha fáj,
hisz erőre így találsz.
S mi most bánatot okoz
később nem lesz rá gondod.

Hidd el jól tudom, hogy fáj,
de hinnünk mindig muszáj.
Fogd a kezem, ha úgy érzed,
hogy szívedből kihull az élet.

Ne keresd már, hogy hol tévedtél,
ne sírj azon, mit meg nem tettél.
Gyere velem, én hívlak élni
vérző szívvel is remélni...
 
 
0 komment , kategória:  V-Dsida Jenő versei  
Áldott, békés napot Mindenkinek!
  2016-01-31 13:28:20, vasárnap
 
 Áldás, Békesség !
RÉGI MAGYAR ÁLDÁS

Áldott legyen a szív, mely hordozott,
És áldott legyen a kéz, mely felnevelt
Legyen áldott eddigi utad,
És áldott legyen egész életed.
Legyen áldott Benned a Fény,
Hogy másoknak is fénye lehess.
Legyen áldott a Nap sugara,
És melegítse fel szívedet,
Hogy lehess meleget adó forrás
A szeretetedre szomjasoknak,
És legyen áldott támasz karod
A segítségre szorulóknak.
Legyen áldott gyógyír szavad,
Minden hozzád fordulónak
Legyen áldást hozó kezed
Azoknak, kik érte nyúlnak.
Áldott legyen a mosolyod,
Légy vigasz a szenvedőknek.
Légy te áldott találkozás
Minden téged keresőnek.
Legyen áldott immár
Minden hibád, bűnöd, vétked.
Hiszen aki megbocsátja,
Végtelenül szeret téged.
Őrizzen hát ez az áldás
fájdalomban, szenvedésben.
Örömödben, bánatodban,
bűnök közti kísértésben.
Őrizze meg tisztaságod,
Őrizze meg kedvességed.
Őrizzen meg Önmagadnak,
és a Téged szeretőknek.
 
 
0 komment , kategória:  2016.MAI ÜZENET, ÁHÍTAT  
BÉKÉS, ÖRÖMTELI VASÁRNAPOT KÍVÁNOK Mindenkinek!
  2016-01-31 13:26:02, vasárnap
 
 BÉKÉS, ÖRÖMTELI VASÁRNAPOT KÍVÁNOK Mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  2016.ÁLDOTT VASÁRNAPOT  
Január 31. HATVANAD VASÁRNAP
  2016-01-31 13:21:56, vasárnap
 
 A mai nap igéi

HATVANAD VASÁRNAP

Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket. (Zsid 3,15)

Mert a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki nyereséget hajhász, a prófétától a papig mindenki elvetemült csaló. Népem romlását azzal gyógyítanák, hogy könnyelműen mondogatják: Békesség, békesség! - pedig nincs békesség! (Jer 6,13-14)

Pál írja: Nem a magam hasznát keresem, hanem a többiekét, hogy üdvözüljenek. (1Kor 10,33)

--------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------

Lelki útravaló a mai napra
2016. Január 31.
HATVANAD VASÁRNAP

ISTEN IGÉJÉNEK SORSA


Amelyik pedig a jó földbe esett, ezek azok, akik a hallott Igét tiszta és jó szívvel megtartják és gyümölcsöt teremnek béketűréssel.
Lukács 8, 15.

"Tiszta és jó szívvel" - mondja. Mint a szántóföld, amely megtisztogatva, megmunkálva és elkészítve vár, - olyan a tiszta, jó szív is. Kitárult és elkészített, e világ gondjaitól megtisztított, hogy Isten igéjének jó talaja legyen.
Most már értjük, hogy miért van olyan kevés igazi keresztyén. Mert nem minden mag hull jó talajba, hanem csak negyede, - a kisebbik része. Nem lehet megbízni mindenkiben, aki magát dicsekedve keresztyénnek állítja és az evangéliom tanítását dicséri. Hiszen Krisztus maga figyelmeztet: "Akinek van füle a hallásra, (az) hallja." Ami azt jelenti, hogy bizony kevés az igazi keresztyén. Nem lehet mindazoknak hinni, kiknek keresztyén a nevük és az evangéliomot hallgatják. Ez még nem elég ahhoz, hogy valóban keresztyének legyenek.
De mit törődünk mi azzal, hogy sokan megvetik? Csak úgy kell annak lenni, hogy sokan vannak a hivatalosak és kevesen a választottak. A gyümölcstermő jó talaj kedvéért kell a magnak útfélre, kősziklára, tövis közé hiába is hullnia. De éppen ezért abban is biztosak lehetünk, hogy Isten igéje nem marad gyümölcs nélkül; hanem talál mindig jó talajt is, mint a mai evangéliomban is. Mert ahol az evangéliom felhangzik, ott vannak keresztyének. "Az én beszédem . . . nem tér hozzám üresen."

A te áldott beszéded
Teremjen bő gyümölcsöket!
Szentigéd és Szentlelked
Térítse a bûnösöket.
Vigasztaljon bánatunkban,
Bátorítson halálunkban.A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
Lelki útravalónk az Északi Egyházkerület lelkészei által szerkesztett IgeIdő c. kötetből való.
 
 
0 komment , kategória:  2016.ÁLDOTT VASÁRNAPOT  
Január 31. Szép Vasárnapot!
  2016-01-31 12:52:08, vasárnap
 
 

 
 
1 komment , kategória:  2016.ÁLDOTT VASÁRNAPOT  
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 487 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 487 db bejegyzés
e év: 4816 db bejegyzés
Összes: 35280 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2280
  • e Hét: 6475
  • e Hónap: 49957
  • e Év: 859082
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.