Belépés
naplopoleon.blog.xfree.hu
Kinek megadatott egy kis darab kenyér, s otthon, hova este nyugodtan hazatér, s nem kell mást szolgálni, s úrnak se kell lenni: oly boldogság ez, mely minden... Fontos Manó
1915.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Csontváry: "megkomponált" életmű?
  2016-10-31 15:44:50, hétfő
 
  Mielőtt az életmű ecsetelésébe kezdenék meg kell emlékeznem az előző nap színpompás látogatóközönségéről. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű nap a vasárnap, de erre azért nem számítottam, ami ránk, a személyzetre szakadt. Roppant naivan a hónom alá csaptam Márquez Szerelem a kolera idején regényét, abban a hitben, hogy milyen jót is fogok én majd olvasni. A könyvet letettem az ablakpárkányra, ami a nap végéig ott is maradt. Pedig a baljós felhők már gyülekeztek az égen: sütött a nap, hosszú hétvége, ráadásul egyik társunkat egy másik múzeumba vezényelték, így csak hárman maradtunk összesen a pénztárost is beleértve a létszámba. Pedig jól indult a nap, nyitás 10-kor, sehol senki, majd 10 óra 09-kor megindult az áradat, és csak jöttek, csak jöttek... Hiába, nem tudok már nyolc órát végigállni, hatot se. Jó, egyszer leültem két percre falatozni, majd pár órával később még egy percre, hogy befejezzem az "ebédem". Az utolsó két órában már nem érdekelt, leültem, ha tudtam. Egyetlen örömöm az volt, hogy a tisztelt látogatóközönség felvonultatta az intelligencia hányados skáláját 60-tól úgy 140-ig (az utolsó érték udvariasságból erős túlzás). Akinek nem inge, az ne vacakoljon a gombolkozással! Érkezik a lelkes apuka, három fiával. Az apa magyarázz, csak magyarázz. A legidősebb ficsúrnak sürgős okostelefon bütykölésbe kell merülnie, a két kisebbik félszből engedelmesen az apát hallgatja, aki valóban nagy lelkesedéssel magyaráz. Legyőzöm a késztetést, hogy kijavítsam - az apai tekintély mindenek felett. Érkezik egy anyuka két leánygyermekével. Ő ujjaival igyekszik korrigálni a mester ecsetvonásait. Kevésnek tartom azt a 40 centit, amennyire a festményektől állnak. Roppant udvariasan megkérem őket, hogy tartsanak már tisztes távolságot, egy szót sem szólnak, de engedelmeskednek. Megittasodom a hatalmamtól. Eme hatalom tovább fokozódik, amikor a pozícióm kibővül a wc-s néni funkciójával is. Befut egy cserkész csapat. A társaság fele rohamot indít a toilet bevételére. Győznek. Pár méteres sort alkotnak, így az első kiállítási terem bejáratát el is barikádozzák. Viszont a gyorsaság érdekében a wc külső ajtaját inkább nyitva hagyják. Más látogatók is szeretnék igénybe venni a múzeum legnépszerűbb szolgáltatását, de látva a hosszú sort inkább elmerülnek a ... művészetben. Pedig érdemesebb lenne kitartónak lenni és beállni a sorba, mert vannak szemfülesek, akik kihasználva az ajtó előtti tumultus váratlan megszűnését kígyó sebességével húznak be ammóniát üríteni. Hamar feltűnt, hogy a cserkészek között akadt egy-két leányzó, aki állandóan vigyorgott, talán korábban a Mecsekben voltak varázsgombát szedni. A kedvencem azonban az a 6 év körüli pajkos leányka, aki jobb keze középső és mutató ujját egyszerre tövig bekapva közlekedett. Talán még nem cserkész, mert még nincs rajta egyenruha, ami a többieken egy ing és kék vagy zöld nyakkendőt jelent. Nem tudom, hogy van-e a színnek jelentősége, én csak kisdobos és úttörő voltam.
A képek megtekintésére szánt idő nagyon változó, van aki 15 perc alatt végez, ebben a negyedórában már benne van a shoppingolásra eltöltött idő is. Vannak, akik órákat töltenek el a múzeumban. Persze ezek egy része csak üldögél a képek előtt és okosabb telefonját nyomkodja, esetleg a párját taperolja. Mások pedig céltalanul bolyonganak a termek között, ami megint nem baj, mert talán a művészetet keresik. Csak a személyzet volt nagyon kevés ezen a napon. Amikor a nap végén bejött egy pár, és női tagja jobbra, férfi tagja pedig balra fordulva ment el szó nélkül, már csak nevettem magamon, a férfit követtem a terembe. A nő úgy nézett át rajtam, mintha ott se lettem volna, ő elhúzott a kettes terem homályába - hasonló a hasonlóhoz.
192 látogató érkezett vasárnap, és ez jó. Különlegesebb volt ez a nap, mert ezen a napon sok fiatal is volt a látogatók között, családok jöttek szép számmal. Az már más kérdés, hogy a fiatalok zömét a legteljesebb mértékben hidegen hagyta Csontváry művészete. Megértem őket. Amikor először léptem be a nagy terem sötét homályába és zuhantak rám a hatalmas képek rikító színei a frász kerülgetett. Számomra nem Csontvárynál kezdődik a festészet, de nem is nála végződik. A személyiségi viszont annál figyelemreméltóbb. Hogy mennyire nem vagyunk egyformák, hogy mennyire szubjektív a szép fogalma, és mennyire ragaszkodunk igazunkhoz álljon itt a következő eset.
Pár hete rögtön múzeum nyitáskor egy kis csoport érkezett tárlatvezetővel. A tucatnyi látogatót maga köré gyűjtve hosszú perceken át beszélt Csontváry művészetéről. Mondom, hosszú perceken át, talán ez volt túl sok a társaság egy részének, aki egy idő után elkóboroltak a múzeumban, vagy a tárlatvezető mondandója nem tetszett nekik. Nem azt kapták, amit vártak, hanem egy egészen más megközelítés módját Csontváry művészetének. Egyikőjük véleménye olvasható is a Csontváry albumban szépen és helyesen címmel. A tárlatvezető mondandójának lényege röviden, hogy Csontváry tudatosan alakította életművét. A "korai" festményei (állatábrázolás) később elkészített művek, aminek célja, hogy bemutassa, az ő életműve teljes, van kezdete. A különcségei (se nő, se pia, se cigi, messiás, netán őrült) elvártak voltak (szerinte) egy nagy művésztől. Ahogy az utazások is fontos részét képezték egy művésznek. De annak nincs biztos nyoma, hogy Csontváry valaha is járt volna azokon a helyeken, amiket megfestett. Például a mostari hídról készült festménye (is) mintha egy korabeli képeslapról festette volna. Amikor a siratófalat ábrázoló festményéről azt állította a tárlatvezető, hogy az egy antiszemita karikatúra (gyorsan hozzátéve, hogy nem olyan jellegű antiszemitizmus ez, ami a korra jellemző volt) az egyik, még kitartó látogató dühös arccal állt fel, és hagyta ott az előadást. De a szigetvári kirohanást megörökítő festménye is valójában egy karikatúra, már a tárlatvezető szerint. Én egy kicsit erősebben fogalmaznék: egy vicc az a "mű" A cserkészek például jót derültek rajta.
Végül még egy dolog. Akár utazott épp a nagyvilágban Csontváry, akár máshol "komponálta" életművét, nem volt ott apja halálánál. Én úgy érzem, hogy valamiféle lelkiismeret furdalása lehetett ezzel kapcsolatban, mert visszaemlékezésében megemlíti a helyet, ahol az apja meghalt: Jászapáti. Az öreg apja utolsó napjait leélni érkezett ide, ahol a lánya élt a férjével. Sírja már nincs meg a temetőben, nem volt, aki gondozza. A halotti anyakönyv a Csontváry albumban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sohasem elég korán kezdeni
  2016-10-27 14:29:58, csütörtök
 
  Helyszín a pécsi Éltes Mátyás suli környéke. Verőfényes napsütésben zajlik a tornaóra. 12-14 éves lurkók róják az iskola körül a köröket. Ki fut, ki sétál, de a hangos kiabálás és sikoltozás az általános. Talán hanglökés segítségével igyekeznek letudni a távot - a fizika lehet a kedvenc tárgyuk Az iskola mögött gyalogolnak, csak a tanár közelében imitálják a futást, de az roppant meggyőzően. Jó is a tornaóra, ép(p) testben, ép(p) (l)élek szól a mondás. Egy 13 év körüli leányzó (indiai migránsok leszármazottja) a sarkon megbeszéli társaival (kiabálva) az első 60 méter tapasztalatait, teszik ezt csoportba verődve. A megbeszélés eredménye stresszessé teszi a leányt. A közelben egy lepukkadt játszótér, melynek túloldalán közhasznú munkásokat pillant meg, megragadja az alkalmat, és átkiabál az egyiknek:
- Jó napot! Van egy szál cigije?
- Nincsen.
- Jól van akkor - és zaklatott idegekkel, de tiszta tüdővel tovább trappol.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fehéren feketék
  2016-10-26 17:01:42, szerda
 
  Nem, ez nem egy egzotikus csoportos fitnesz.
Kipárnázott csípőjű hölgy kis pulpituson áll. Egy magas polcrendszer felső traktusában igazgatja az árukat, amikor hírtelen ütést érez a lapockája alatt. Az első ütést újabb kettő követi, de közben mögötte egy kérdés is elhangzik:
- Hé, hol vannak a fekete gumicsizmák?
Az eladónő döbbenten fordul hátra. Egy sétabottal felszerelkezett öregúr néz fel rá kérdően. A nő mérgét elfojtva ad nem feltétlenül kielégítő választ:
- Itt a tejtermékek találhatók.
A kollégái később érdeklődve kérdik tőle, hogy mik azok a fekete körök a fehér köpenyének a hátán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Forradalmi pillanatok
  2016-10-23 19:36:58, vasárnap
 
  1.Nekem ma munkanap volt. Nem akartam egyedül otthon maradni a gondolataimmal, szegény apám ezen a napon halt meg harminc évvel ezelőtt. Már korábban eldöntöttem, hogy jobb lesz nekem, ha dolgozom.
2.Munkába menet az utcán egy szürke öltönyös férfi telefonál:
- Ha valamelyik fütyülni mer azt lecsapom - közben harciasan fel-alá járkál a több milliós autója mellett. Szíve felett egy koronás címert visel (még szerencse, hogy már csak köztársaság vagyunk a nép köztársasága helyett). Kezében a nemzeti trikolort szorongatja, természetesen az is címeres. Ej, hát nem tudtál szerezni egy ollót, hogy autentikus zászlód legyen? A fickó tovább bizonygatja a telefonba, hogy megtorol minden fütyszót. A figura van tán 170 centi is - cipősarokkal - , viszont az öltöny feszül rajta, na nem az izomtól, hanem a hájtól. A haja fülét takarva majd a válláig ér. Harcias egy vitamingombóc.
3.Az épületet rohamozzák. Na nem a TV-székházát, hanem a múzeum épületét, nem is a rendszert megdönteni szándékozók, vagy éppen potya plazma tévét beszerezni kívánók hada, hanem a látogatók. Ugyanis a nemzeti ünnepen a múzeumok ingyen megtekinthetők. Röhejes, belépőt nem kell fizetni, de ha fotózni szeretnének, azért fizetni kell - sóher ország. Vihettem én könyvet magammal, ülni nem volt időm, annyian jöttek. Volt, aki 10 percet se szánt a kiállításra, volt, aki elidőzött hosszabban. Megint volt, akit főként az érdekelt, hogy mennyibe is kerülnek a képek. Mégis mi vagyok én, értékbecsüs? Annyit érnek, amennyit fizetnek értük - anyagias egy ország.
4.Érkezik egy öt év körüli kislány, köszöntöm:
- Szia!
- Szia, - köszön vissza, majd a mögötte lépkedő dekoratív hölgy felé fordulva közli - ő az anyám.
Az anyukával együtt kacagunk, de mégsem ez lesz a nap csúcspontja. A roham múltával lesettenkedem a mosdóba, pont melegváltás van, rezignáltan veszem tudomásul, hogy Saci fanszőrzete ott díszeleg a wc ülőkéjén. Úgy döntök, hogy inkább hazaviszem a feszítő problémámat.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A forradalom már a spájzban van
  2016-10-22 20:05:16, szombat
 
  Franciaország bejelentette a La Manche csatorna államosítását, a britek válaszul az Angol-csatornát államosították. A nemzetközi helyzet fokozódik. Az egész világ a csatornára figyel, miközben holnap egy közép-kelet-európai (mások szerint kelet-közép-európai) országban kitör a forradalom, ellenforradalom, népfelkelés, zavargás (vagy nem).
A gonosz baloldali erők síppal, dobbal, nádi hegedűvel akarják A király beszédét megzavarni, pedig V. Győző demokráciája így is dadog, mint egy dadogós break. A hírek szerint mindkét oldal mozgósít.A baloldal észak-koreai pénzen pécsi fekete rigókat utaztat a fővárosba, hogy a füttykoncertet erősítsék. A kormány hatásvadász egységeket vezényelt a határról a Kossuth Orbán térre (a zöld vállapokat Simicskó osztja majd ki). Továbbá megkezdték tevés vagy tetves alakulatok szervezését szír migránsokból. Állítólag pakisztáni menekültekből harci elefántos egységet is szerveznek, de bevetésükre csak legvégső esetben kerülhet sor, például a sajtószabadság végső eltiprásánál.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az intimitás veszélyei: sugárzó szerelem
  2016-10-18 20:16:30, kedd
 
  Minden ember kibocsát radioaktív sugárzást, így a sugárzásnak jobban ki vagyunk téve, ha alszik valaki mellettünk, mintha egyedül tennénk azt. A férfiak többsége tudja ezt, és csak az egészsége megóvása végett szeret párjával nem összegabalyodva aludni (és nem kényelmi szempontokból), hiszen úgy a sugárzás még közvetlenebb. Gondoljunk bele, hogy vannak még testközelibb helyzetek. Mindenek tudója nem véletlenül folyamodott a szűznemzéshez a bevett, ugyanakkor kockázatos módszerrel szemben. Hiába, a kívánatos dolgok mindig veszélyesek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győr-Moson-Sopron sikere?
  2016-10-14 08:11:59, péntek
 
  A Kossuth Orbán rádió zengi folyamatosan, hogy a nyugati megyében milyen alacsony a munkanélküliség, sőt, hiány van a munkaerőből. Már a közhasznú rabszolgák sorait sem tudják feltölteni! Ez ám a sikertörténet. Arról persze nem beszélnek, hogy ennek mi az oka. Pedig nagyon egyszerű: Ausztria, különösen Bécs közelsége, illetve ebben a megyében a legalacsonyabb a cigányok száma. Ennyi. A Jobbik Nagymosás akció tervével állt a kormány elé. Javaslatuk szerint az összes megyét ki kell mosni (egyes megyéket egyenesen kifőzni) a barna kosztól. Majd kivasalni, élre hajtogatni, és mind a 19 megyét az ország nyugati határára helyezni.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nemzetközi helyzet fokozódik a Vasarelyben
  2016-10-10 17:25:37, hétfő
 
  A pécsi Vasarely Múzeumról van szó, hogy térben képben legyünk. A múzeumnak helyet adó épület multifunkcionális, mert a mester műalkotásai (gyakran nagyon mű, sőt múú) mellett az épület emelete helyet ad a tartós 15 foknak is, továbbá agoraként is funkcionál.
Szombaton egy anyuka három csemetéjével rohamozta meg a múzeumot. A kolleginák megjegyzése a családra:
- Ennek is három gyerekkel kellett ide jönnie.
Valóban, a látogatásukban benne rejlett egy esetleges katasztrófa, de pont ezért van ott ugye a teremőr, tisztelt kolleginák. A gyerekeket nem igazán hatotta meg Viktor bácsi munkássága, nem sokat érthettek meg a genius munkásságából, ez persze nem is meglepő, hiszen az alkotások egy jó méterrel a fejük felett van elhelyezve a falon, egyébként tuti, hogy imádták volna. Én rögtön átéreztem a helyzetüket, és a visongó lurkókat egyből a zebrákhoz hívtam be. A szőnyegből kivágtatni készülő állat meg is ragadta a figyelmüket - talán 20 másodpercre. Én közben felszivárogtam a múzeum hűtőház részlegére, az emeletre, hogy felkészüljek a rohamra. Ami nem is késett sokáig, már robogtak is fel a falépcsőn. A hat év körüli Geri (Gergő) meglepetten állt meg előttem:
- Te mikor jöttél fel?
Ködként szálltam fel - gondoltam magamban. Pár fokkal hidegebb lesz az emeleten és hóágyút is beüzemelhetünk. A gyerekeket nem zavarta a hideg, felkészültek a testnevelés órára:
- Te tudsz egy lábon ugrálni? - kérdezték.
Tudtam. Ha minden igaz, holnap már törlődni fog a biztonsági kamera felvétele. A két gyerkőc előbb rohangált a teremben, majd Geri átváltott a padlón történő hempergésre. Ebbéli tevékenységében a nála egy kicsit idősebb tejfölszőke nővére nem követte, patkányosdit játszott a fal mellett futkározva, feje pont a képek aljának magasságában volt. Harmadik testvérük nem folytatott sporttevékenységet, ő igyekezett mindent megfogdosni, persze a futás nem is igen ment volna neki, mert karon ülő csöppség volt még. A napom mindenesetre feldobták, jó, több szőrszálam megőszült, de ők lettek a hét kedvenc látogatói. Egészen vasárnapig...
Vasárnap ugyanaz a hideg és sötét börtön fogadott, még a smasszerek is ugyanazok voltak (egy korábbi látogató írta egykor a vendégkönyvbe, hogy a teremőr ott volt a nyomában végig, mint egy börtönőr). Az öt teremőrből kettő szólt, hogy elvonul cigizni, a harmadik szó nélkül csatlakozott hozzájuk. Igen, a dohányzók csoportosan szeretnek füstölni, mert félnek a dohányzás káros következményeitől. Így a két, nemdohányzó balekra maradt a látogatók mindent a szemnek, semmit a kéznek elv csapásirányán terelgetése. Szerencsére nem voltak sokan, de akkor is, ne menjen már el ötből három bagózni, ha munka van közben. Ilyenkor persze sehol sincs "Zsandár Mari". Tehát csak ketten voltunk, így nem volt mit tenni, felvonultam az emeletre tartósítani magamat. A látogatók közül egy német pár hamarosan fel is lépkedett az emeletre. Nem különösebben sok időt időzve a képek mellett, de nem is rohanva (erre is van példa) közeledtek a folyosó végén található utolsó teremhez. Ennek bejárata előtt vártam őket, amikor a pár női tagja hírtelen felém fordulva megszólalt:
- Azért itt sokkal jobb.
Meglepődtem, hogy a német hölgy folyékony magyarsággal szólít meg, de azt se értettem, hogy mi lehet jó a 15 fokos "melegben". Értetlenkedő arcomat látva folytatta:
- A lenti idegesítő zene után felüdülés ez a csend.
Na igen, nem elég, hogy hideg van és sötét, de a földszinten cincogó zene is szól. Hideg azért, mert még nincs fűtés, egyébként ha majd lesz, akkor sem lesz meleg, mert takarékoskodni kell (esetleg később rájönnek, hogy a közhasznúakkal fűteni is lehet). Sötét, mert az ablakokon a spalettákat zárva kell tartani az alkotások megóvása érdekében. Az idegesítő zene pedig a múzeum 1976-os megnyitójának a videójából érkezik, aminek folyamatosan kell mennie a nyitvatartási idő alatt. Számomra ez a múzeum kész börtön, rafinált kínzóeszközökkel megspékelve. A kollégákat nem zavarja a zene, nekem a fejem fájdul meg tőle, így nem csoda, hogy rögtön a szívembe zártam a panaszkodó "német" hölgyet, és kibuggyant belőlem:
- Orbán Viktor közhasznú rabszolgáinak bírniuk kell.
- Ó, ezt a nevet ki ne mondja!
- Kénytelen vagyok ilyen szépen mondani, s nem is politizálhatok itt, munkahely.
- Én viszont vendég vagyok, hogy a jó************** - szeretett vezírünk édes anyukájának fő- vagy társadalmi (a mai önkéntes munka) munkában végzett tevékenységét ecsetelte.
Kiderült, hogy a hölgy magyar, csak kiment dolgozni külföldre. Mesélte, hogy Németország északi részén él, így nem tudott elmenni szavazni, mert ahhoz Berlinbe kellett volna utaznia hogy le tudjon szavazni, persze a román paraszt (az ő szavai) leszavazhatott levélben is, neki pedig hiába van Magyarországon lakcíme. Az egyébként kedves és csinos negyvenes nő kiadta minden keserűségét a magyar társadalommal kapcsolatban, aminek a lényege, hogy birkák a magyarok, hogy eltűrik Orbánc garázdálkodását. Én hevesen bólogattam, de különösebb megjegyzést nem fűztem hozzá, én ugyanis szeretem Orbán Viktort, hogy hulljon aranyeső (olvadásponton) az egész családjára, more. Azt viszont élénken javasoltam nekik, hogyha ennyire zavarja őket a földszinti, valóban idegtépő zene, akkor ha gondolják, írjanak csak bátran a vendégkönyvbe. Megtették. Német párja németül röviden, a hölgy bővebben magyarul. Megtekinthető a csacskaságok fotó albumban zajos megjegyzés címen.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Esélyek: Magyarország-Svájc
  2016-10-07 08:31:29, péntek
 
  Kijelenthetjük, hogy a három válogatott közül az egyik esélyes lesz a ma esti magyar-svájci-albán meccsen. A magyarok esélyeit jelentősen megnövelné, ha újabb, úgy tizenegy svájci sérülne még le. Ebben az esetben már csak a labdával és a pályával kellene megküzdenie a nemzeti válogatottunknak. A nemzeti öntudat erősítése érdekében fiaink ebédre mákos tésztát kapnak. A megfelelően forró hangulat a lelátókon biztosítva lesz, mert a hírek szerint a teljes Orbán család kivonul szurkolni. A sportszerű szurkolás biztosítva lesz egyébként. Egy egész tehén csordát festettek például lilára. A kezdő pontra pedig egy minaretet helyeztek el egy müezzinnel együtt.
Biztos vagyok benne, hogy a "jövő csapata" megmutatja, hogy mit tud.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyakorlatok kezdő mazochistáknak II.
  2016-10-05 20:39:17, szerda
 
  Csontváry képek bámulása napi nyolc órában. Teremőrök és nyugdíjasok előnyben. Ha szerencsénk van, akkor a nagyteremben található zongorát épp hangolják. Ha a feladat teljesítése közben nem tör ránk a frász, akkor csaltunk, és biztos, hogy lezárt szemhéjon keresztül igyekeztünk magunkba szívni a művészetet. Ha azonban azt éreznénk, hogy személyiségünk több irányba szaladna, akkor legalább két szintet léptünk előre. Továbbá Csontváry is, meg Kosztka is üdvözöl a klubban. Pénteken, este hat után a harmadik testvér, Tivadar is tiszteletét teszi. Lesz hegedűszó és pezsgő (utóbbi akkor, ha hoztok).  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 184 db bejegyzés
Összes: 900 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 249
  • e Hónap: 758
  • e Év: 46585
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.