Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 171 
2016 - negyedik adventi estje!
  2016-11-30 16:50:50, szerda
 
  A békesség Istene szenteljen meg benneteket,
hogy tökéletesek legyetek, őrizze meg szellemeteket,
lelketeket és testeteket feddhetetlenül
Urunk, Jézus Krisztus eljöveteléig!"
(1Tessz 5, 23)

,,Aki jól várakozik, az időből éppen azt váltja meg,
ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb:
hetek, órák, percek kattogó szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik
az a mélységes türelem,
amely szépségében és jelentésében
semmivel se kevesebb annál, mint amire vár."
(Pilinszky János)

Várakozásunk megszentelése e néhány adventi hét.
Őrá várakozunk, aki már a miénk.
Istenre várunk, hogy valóban megérkezzék hozzánk.
Hogy megszülessen bennünk.
De ehhez egészen nyitottá kell tegyük magunkat.
Az a mi nagy bajunk, hogy nem hisszük el,
- erre képesek is vagyunk.
Egyedül, - valóban nem sikerülhet ez.
De az Érkező segítségévek igen!
Helyzetünk tehát,
- éppen azt kell belátnunk advent folyamán, -
egyáltalán nem reménytelen!Videó : Advent első vasárnapjára ...


Link
 
 
0 komment , kategória:  Csukor Árpád áhítatai  
”Ez gyásznap” - nem mennek el Erdély elrablásána
  2016-11-30 16:43:22, szerda
 
  "Ez gyásznap" - nem mennek el Erdély elrablásának ünnepére a háromszéki politikai vezetők

Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői elutasították a megyei tanács legutóbbi ülésén azt, hogy részt vegyenek december elsején, a román nemzeti ünnepen. Azt mondják: a "romániai" magyarságnak nincs oka ünnepelni.

A meghívást Florentina Teaca szociáldemokrata tanácsos fogalmazta meg, aki a "nyitás jelének" érzékelné, ha Tamás Sándor elmenne az ünnepségre. - Még máskor is hívtak, de ha odamegyek, mondok is valamit, s azt nem biztos, hogy hallani akarják az ünneplők. Emlékeztetni lennék kénytelen azokra a lassan száz éve be nem tartott ígéretekre, amit Gyulafehérváron tettek - mondta Tamás Sándor. Kulcsár-Terza József, az MPP megyei elnöke Ion Deaconu liberális tanácsos meghívását utasította vissza. - Ez számomra gyásznap, nem mehetek el. Akármilyen más alkalommal ihatunk kávét, pezsgőt, bármit - mondta Kulcsár-Terza.

Ezzel szemben Antal Árpád megyeszékhelyi polgármester elérkezettnek látja az időt, hogy a románságot nyilvánosan is szembesítsék azzal, hogy "98 éves tartozásai vannak".

(Székely Hírmondó)


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
A cionista rezsim harci gépi úgy repkednek Szíriában, mintha
  2016-11-30 16:37:47, szerda
 
  A cionista rezsim harci gépei úgy repkednek Szíriában, mintha az övék lenne

Az izraeli légierő légicsapást mért szerdára virradóan Damaszkusz határánál egy Libanonba tartó fegyverszállítmányra - jelentette arab forrásokra hivatkozva az izraeli média. Legutóbb februárban hajtott végre hasonló légicsapást az izraeli hadsereg Szíriából a Hezbollahhoz tartó fegyverszállítmány ellen. Az izraeli hadsereg szóvivői nem erősítették meg, de nem is cáfolták az utóbbi években Szíria légterében történt bevetéseket.


Az izraeli gépek két bevetést hajtottak végre, a Londonban megjelenő, arab nyelvű Rai Al-Jom című lap szerint rakétákkal lőttek egy fegyverraktárt, amely Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének negyedik hadosztályához tartozik, és egy fegyverszállító teherautó-konvojt, amely a Damaszkuszból Bejrútba vezető úton haladt.

Szakértők szerint Izrael a légicsapással olyan fegyvereket semmisített meg, amelyeket a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetnek szántak. Az an-Nisra című libanoni újság szerint hajnali fél kettőkor történt a támadás, amikor négy hatalmas robbanást lehetett hallani Damaszkusz környékén. A tudósítások nem számoltak be sebesültekről vagy halottakról.

A jelentések nem írnak arról, hogy a szóban forgó fegyverek honnan származtak, de a Hezbollah legjelentősebb fegyverellátója mindig Irán volt.

A Hezbollah megerősítette az izraeli légicsapások tényét. Az izraeli hadsereg szóvivői nem erősítették meg, de nem is cáfolták az utóbbi években Szíria légterében történt bevetéseket.

Oroszország október elején SZ-300-as légvédelmi rakétarendszert telepített Szíriába, de Izrael megállapodást kötött Moszkvával arról, hogy ezekkel nem veszik célba az izraeli vadászgépeket.Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok a Pharaon
  2016-11-30 16:34:23, szerda
 
  Egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok a Pharaon-botrányban. Mi az igazság?

Az elmúlt időszakban rengeteg ellentmondásos nyilatkozat látott napvilágot a Pharaon-botránnyal kapcsolatban. Az FBI által is körözött szaúdi üzletembert egyik nap foggal-körömmel védi a kormány, másnap meg letagadják, hogy közük lenne hozzá. Az ügyben több miniszter felelőssége is tetten érhető, jelesül a belügyminiszteré, a külügyminiszteré, a hírszerzést felügyelő kancelláriaminiszteré és nem utolsósorban a miniszterelnöké, akinek veje többek között üzletelt is a terrorizmust támogató bűnözővel.


Talán a titkosszolgálatok felelőssége a legnagyobb az ügyben, ugyanis, ha nem észlelték a problémát, akkor az az alkalmasságukat kérdőjelezi meg, ha politikai utasításra csak szemet hunytak fölötte, akkor még nagyobb a baj.

Felmerül a kérdés, hogy ha családi, haveri üzletről van szó, akkor nem érvényesek a nemzetbiztonsági szempontok, nem hatályosak a magyar törvények? Miért hagyták Pharaont szabadon távozni Magyarországról? Nem valószínű, hogy a fenti kérdések megmagyarázására elég csupán bevetni a Habony-kommandót, hogy ők majd kommunikálják valahogy a kormány bűnpártolását.

A Jobbik mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minél előbb kiderüljön az igazság, és a felelősök ezúttal ne ússzák meg a felelősségre vonást, ahogy az sajnos az elmúlt 26 évben jellemző volt. Ennek érdekében - noha Szijjártó Péter miniszteri meghallgatása során nem volt hajlandó a Pharaon-dossziét bemutatni - a Jobbik a Külügyi Bizottságba delegált tagjai révén szeretne dokumentumokból tájékozódni, mi módon kaphatott vízumot és/vagy letelepedési engedélyt Gaith Pharaon.

Apáti István országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Korok leletei Gesztről
  2016-11-30 16:28:45, szerda
 
  Adott egy kétezer négyzetméteres parcella a település szívében, ahol a kőkori lelettől a középkori emlékig megannyi minden látott újra napvilágot.

Geszt egy 800 lelkes Békés megyei község, karnyújtásnyira a román-magyar határtól. Éppen egy tornaterem megépítése előtt végeztek feltárást a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Forster Központ régészei. A topográfiai vizsgálatokból ismert volt a szakemberek előtt, hogy régészeti lelőhely van a tervezett tornaterem alatt, az azonban a kutatókat is meglepte, hogy ennyi koron átívelő leletanyagra bukkantak. Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze hatodmagával vett részt a munkában.
Ez az agyaglelő gödör a rézkor végéről került elő, tehát nagyjából 5000 éves
Az agyaglelő gödörből előkerült, kb. 5000 éves edény.

Mikor kezdődött és meddig tart még az ásatás?

Az ásatás első szakasza, a próbafeltárásokat 2016 augusztusában végezte a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. Ezek során bebizonyosodott, hogy két régészeti lelőhely is van a leendő iskola helyén. Mi október elején kezdtük az ásatást, és az affektív feltárómunka október 20-án befejeződött. Ezután mi a dokumentálással és a bemérésekkel foglalkozunk. Jövő héttől kezdve már a kivitelezőé a terep.

Úgy tudjuk, több korszakból is került elő leletanyag.

Valóban. Annak ellenére, hogy ez egy kis terület, rengeteg korszak emlékei kerültek elő. A kőkortól egészen a középkorig.
A gepida sírok között női és férfi nyughely is van. Erre a bennük található használati tárgyakból lehet következtetni.

Vegyük sorra ezeket! Melyik korból való a legrégebbi lelet?

A legidősebb leletek 8000 évesek, kőkoriak, és az úgynevezett Körös-kultúra népe hagyta ránk ezeket. Például egy agyagnyerő gödröt és egy sírt is találtunk ebből az időszakból, amibe zsugorított temetkezéssel hantolták elhunytjukat az akkor itt élők.

Mit lehet tudni a Körös-kultúra népéről?

Egy balkáni eredetű népcsoportról van szó, akik nem csak a növénytermesztés és állattartás ismereteit hozták magukkal, hanem az edénykészítés mesterségét is megismertették az itt lakókkal. Nyolcezer éve érkeztek ide és mintegy ezer évet éltek errefelé. Hangsúlyozni kell, hogy a Körös-kultúra életének csak egy nagyon pici szeletét tudtuk feltárni. Házakat sem találtunk, így valószínű, hogy a településük központja sem itt volt. Ezt csak akkor tudnánk kideríteni, ha a jelenlegi ásatási terület környékét is feltárnánk.
Egy gepida női sírból előkerült, agancsból faragott fésű.
Egy férfi sírból előkerült kés, szintén a gepidák idejéből.

Melyik volt a következő kor, ahonnan leletre bukkantak?

A rézkor végéről, 5000 évvel ezelőttről találtunk szintén egy agyagnyerő gödröt, amit aztán szeméttel töltöttek fel, miután már nem használták. Ezek között van állatcsont és edénytörmelék, amiből remélhetőleg egynéhány szép edényt fog összeállítani a restaurátor.

Ezután mi következett?

Találtunk még egy vaskori kutat (Krisztus előtti 6-7. századból), amit a talajvízviszonyok miatt, és munkabiztonsági szempontokból sem tudtunk teljesen feltárni. A gepidák korából, azaz a kora középkorból származó sírok közül, szerencsétlenségünkre, egy kivételével mindet kirabolták. Ezekből edények, egy bronzból készült szőrcsipesz, illetve egy agancsból faragott fésű került elő. Ez azért is érdekes, mert 2011 óta nem ástunk gepida leleteket. Jóformán alig van gyűjteményünkben gepidáktól származó tárgy. Róluk annyit érdemes tudni, hogy a hunok után, az avarok előtt ők voltak a Kárpát-medence keleti felének az urai. A 16. századi emlékeket, gabonatárló gödröket, sekély árkokat említeném, amit vagy vízvetésre, vagy telekhatár-jelölésre szolgáltak. Van leletünk a 17-18. századból is, és mivel az ásatás előtt bontottak le ezen a telken egy épületet, így annak a ,,hagyatékát" is megtaláltuk, de természetesen, azokat nem tártuk fel.

Mennyire számít eredményesnek az az ásatás?

Számunkra is kellemes meglepetés, hogy ennyi mindent találtunk ezekből a korokból, így érdekes lehet mindezeket összevetni a közelben és messzebb talált, hasonló időszakból származó tárgyakkal. Kijelenthető, hogy összességében nagyon érdekes leletanyag került itt elő.

Mikor láthatja a publikum ezeket a tárgyakat?

A nagyközönség egy része már látta ezeket a tárgyakat - célzok itt a geszti iskolásokra, óvodásokra, akik többször is kijöttek meglátogatni az ásatást. Egyelőre még meg kell vizsgálni, hogy mi az, ami bemutatható, majd ezeket akár egy kisebb kiállítás alkalmával látogatók elé lehetne tárni. Ennek részletei azonban még igencsak képlékenyek.

Írta és fényképezte: Sarusi István

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
2016 - harmadik adventi estje!
  2016-11-29 21:49:57, kedd
 
  ,,Múlóban az éjszaka, a nappal pedig közel.
Vessük hát le a sötétség tetteit,
és öltsük fel a világosság fegyvereit."
(Róm 13, 12)

Úgy tűnik,
- a kínnak űző árnya messze jár.
Az Érkezőnek Fénye feltűnt már!
Nyitva szívem?
Bizony, - várva vár!

A gyötrő kín mely összetört,
megtaposott, meggyötört,
elmúlt már?
Látod - e?
Nagy Sebedre békét hintve,
ez az Advent,
- balzsamát, hinti rád!
Bízz tovább!
Mindezt hittel, szeretettel,
- gondold át!

Ha együtt haladunk adventi napjaink útján,
minden napunk egy-egy láncszem a kötelékben,
mely egybeköt Bennünket, - Ővele.
Ez áldást esd ránk, s változást szülhet, - bennünk.
Mindössze annyit kell tennünk,
hogy kezünket összekulcsolva,
emeljük fel, - szívünk!Videó : ALMA REDEMPTORIS MATER, G. P. Palestrina, Cappella Musicale Basilica di San Marco, Milano, Dir. Giovanni Vianini, anno 1988, Italia,Link
 
 
0 komment , kategória:  Csukor Árpád áhítatai  
Miért kérdés a hun kérdés - Péterfai János
  2016-11-29 21:33:38, kedd
 
  Miért kérdés a hun kérdés - Péterfai János


Link


Tegyük jobbá együtt a világot!
 
 
0 komment , kategória:  Péterfai János István írásai  
Magyar Agy - Ne savazzon, igyon vizet!
  2016-11-29 21:21:54, kedd
 
  Magyar Agy - Ne savazzon, igyon vizet!


Link


Stressz, egészségtelen életmód, nem megfelelő táplálkozás. Magára ismer a felsorolásban? Ha igen, akkor lehet, hogy az ön szervezete is savasodással küzd. A probléma kezelése lehet, hogy sokkal egyszerűbb, mint első hallásra gondolnánk, napi néhány liter víz elfogyasztása segíthet a szervezet számára optimális PH érték beállításában.
 
 
0 komment , kategória:  N1 TV   
Mihályfalvi János legújabb videói
  2016-11-29 21:15:57, kedd
 
  A MEGFESZÍTETT - KORMORÁN - MIHI - 2016


Link


EZ AZ A DAL - PIROS ILDIKÓ és HUSZTI PÉTER - MIHI - 2016


Link


GYULAI PÁL - SZÜLŐFÖLDEMEN - MIHI - 2016


Link


Mihi eddig megjelent videói a YouTube-on :


LinkMihi honlapjai változatlanul itt elérhetők:
Azonos tartalommal!

http://www.igazsagok-gazsagok.info/

http://magyarigazsag.serverdomain.info/

http://magyarigazsag.serverdomain.li/
 
 
0 komment , kategória:  MIHÁLYFALVI JÁNOS, MIHI  
Pompás püspökkenyér
  2016-11-29 21:06:31, kedd
 
 


A püspökkenyér

Bár a gyermekkori emlékeim csodásak voltak erről a sütiről, az első néhány próbálkozásom, hogy elkészítsem magamnak... Nos, finoman szólva is csúfos kudarcba fulladt. Egyszer túl sok csokit tettem bele, máskor egy zacskó gumicukrot, néha a tészta volt rágós és gumis, vagy a töltelék teljesen lesüllyedt a tésztában... Ezt a sütit gyakorlatilag az egyetemi éveim alatt minden hónapban megsütöttem, és ki is dobtam... Ennek ellenére 101-edjére is csak nekiálltam, csak kihagytam valamit és hozzáadtam valami mást, csak tettem még tejet a tésztába... És SIKERÜLT!!! Azóta minden nagyobb ünnepen ezt sütöm, sőt Péter már ragaszkodik is hozzá szülinapokon, karácsonykor, baráti összejöveteleken.

Eljött az idő, hogy ezt a receptet veletek is megosszam, hiszen:
,,A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja, /A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle." (Hamvas B.)

Hozzávalók: (2 őzgerinc formához)
(1) Tészta:
45 dkg liszt
5 tojás
2,5 dl tej (+ 0,5 dl tej a gyümölcsöt beáztatni)
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 vanília rúd
1 evőkanál rumaroma
5 cl fehér rum, vagy pálinka
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
(2) Töltelék: (össztömeg max. 35 dkg)
6 dkg durvára vágott dió
6 dkg aranymazsola
6 dkg aszalt gyümölcskeverék
6 dkg cukrozott gyümölcskenyérbe való aprított gyümölcskeverék
6 dkg töltött csoki (pl. Autós, Sport szelet, Bohóc csoki, banános vagy epres csoki)
6 dkg meggybefőtt
(Tehetünk bele plusz 5 dkg 1:1-es, jó minőségű aprított marcipánt is, ebben az esetben minden felsorolt hozzávalóból 5-5 dkg kerüljön csak bele. A töltelék max. 35 dkg legyen!!!)
(3) Máz:
175 g jó minőségű étcsokoládé (70%-os)

Ez a sok minden mind belekerül a sütibe!
Előkészületek:
A vaníliarudat középen hosszába felhasítjuk, majd egy határozott (!) mozdulattal kikaparjuk a magokat. (Közben igyekszünk nem megrészegülni a bódító vanília illattól.) A 2,5 dl tejet feltesszük melegedni a kikapart vaníliarúd magjaival. (A vaníliarúd hüvelyét 2-3 darabra aprítjuk, ezt cukor közé dugjuk, 1 héten belül ledaráljuk és kész is a bourbon vaníliás cukor!) A tejet kb. 80-90°C-osra hevítjük, - nem kell forrnia, csak gőzölögnie - és néha megkeverjük. Ebbe a meleg vaníliás tejbe belereszeljük a megmosott citrom héját, majd ha meghűlt az 1 evőkanál rumaromát is belekeverjük. Amíg a tej hűl, előkészítjük a tölteléket.

(1) A diót durvára összeaprítjuk.
(2) Az aranymazsolát is összevágjuk, de elég csak a szemeket elfelezni. (Sokan nem szeretik a mazsolát, pedig ha kisebbre összevágjuk, mindjárt barátságosabb! Érdemes a hagyományos mazsola helyett aranymazsolát használni, ennek sokkal lágyabb az íze!)
(3) A szárított gyümölcsből a nagyobb darabokat összeaprítjuk, majd összekeverjük a mazsolával és beáztatjuk a tejbe.
(4) Az tölteléknek való csokoládét összeszeljük. Én ált. valamilyen kókuszos, vagy gyümölcsös (eper, banán, citrom) töltelékkel töltött tejcsoki szeletet vásárolok, azt aprítom össze kisebb darabokra. (Kedvencem a kókuszos Autós szelet, vagy a Bohóc csoki.) A töltelék mindig kemény, sosem folyós!!!
(5) A meggybefőttet kinyomkodom és összeaprítom, majd meglocsolom fehér rummal, vagy pálinkával. (Ami éppen van itthon, azt teszem bele. Szíverősítőnek ált. inni is szoktam egyet, hogy biztosan tudjam, megfelel-e a minősége a sütibe.) A meggybefőttet anyukám késziti, sima főzés nélküli cukrozott meggy!
(6) A gyümölcskenyérbe való vágott gyümölcsöt beforgatom lisztbe, hogy annyira ne ragadjon. Ettől a gyümölcstől senki ne ijedjen meg, Magyarországon pl. a Sparban is lehet kapni, a sütis részlegen megtalálható kb. 100 g-os kiszerelésben. Már több országban is láttam, nálunk a Dr. Oetker gyártja, de mindenhol ugyanúgy nevezik, hogy ,,Gyümölcskenyér keverék". Ez ált. cukrozott aprított koktélcseresznye, papaja stb. Elég snassz íze van, igazán csak ebben a sütiben érvényesül.

Tipp:
Ha a tölteléket előkészítettük, akkor vajazzuk ki a formát. Lisztezni ekkor még nem szabad, hiszen még jó 5-10 perc, mire a tésztát összeállítjuk. Addig a liszt beszívja a vajat, és a formaleválasztó hatás nem érvényesül. Lisztezni csak közvetlenül akkor kell, mikor a tésztát beleöntjük a formába! Ekkor ugyanis a vaj réteg még elkülönül a liszt rétegtől, majd a forró sütőben a vaj felhevül, a liszt elválik a vajtól és így egyetlen mozdulattal kifordítható a kész sütemény! (Ez a trükk minden sütinél alkalmazható, de itt különösen fontos, hiszen ha egy ragadós csoki-, vagy gyümölcsdarab a tészta aljához kerül, jó időben végzett vajazás-lisztezés híján letapad a süteményünk... És akkor sírhatunk! J )

A tészta összeállítása:
A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét szép fényesre felverjük egy csipet sóval és 5 dkg cukorral. A tojások sárgáját jó alaposan, fehéredésig habosítjuk a maradék 15 dkg cukorral egy nagyobb tálban. (Ez a tál jó nagy legyen, mivel ebben fogjuk a végleges tésztát összeállítani.) Erre a tojáshabra ráöntjük a vaníliás-rumos tejet, amit aztán teljesen simára kell keverni. Erre a keverékre rászitáljuk a sütőporos-lisztes keveréket, majd határozott mozdulatokkal csomómentesre keverünk. Ezután ezt a nagyon sűrű, palacsinta-szerű tésztába több részletben beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Itt mondanám, hogy óvatosan, O-alakú mozdulatokkal dolgozzunk, de a tészta olyan sűrű, hogy ezt vajmi kevéssé lehet betartani. Azért próbáljuk meg a fehérjét nem nagyon összetörni.
Ezután már csak a tölteléket kell elkeverni a tésztában (dió, gyümölcsök, meggy, csoki-kockák), majd a kész tésztát kivajazott, és ekkor kilisztezett formába öntjük. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük és kb. 40 percig sütjük. A tűpróbát ne feledjük, de vigyázzunk, ne tévesszük össze az olvadt csokiragacsot, a tészta ragacsával!
A tészta születése!

Mázazás:
A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd egy határozott mozdulattal kifordítjuk egy szilikonpapírra. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd óvatosan a tésztára simogatjuk. A csokit jó folyósra kell olvasztani, a hideg tésztán azonban így sem fog lefolyni, kb. 1-2 mm-es bevonatot képez majd.
Úgy is készíthetjük, hogy közvetlenül a forró sütit borítjuk be a forró csokival, ekkor kevesebb, kb. 130-150 g csoki fog kelleni és így egy vékonyabb csokiréteget lehet kialakítani a süteményen. Ki hogy szereti, ugyebár!

Csokitrükkök:
A tésztába semmiképpen ne tegyünk több csokoládét, csak azt a néhány dekányit, azt is főleg töltöttet. Régebben próbálkoztam a csokimennyiség növelésével a tésztában, de mivel sokáig kell sütni a tésztát, ezért a csoki benne megkeseredik, szétsül. Jobb a sütibe gyümölcsöt, magokat tenni és csokival bevonni, így ízletesebb is, meg nem is ég le a süti a formában a csokitól.

A lecsokizás.
Ne használjunk tejcsokit a tészta burkolására! Sokan nem szeretik az étcsokit, mert keserűbb, nem olyan édes. Mivel itt a tészta maga is édes, ezért vétek elrontani egy tejcsokival. Az étcsoki kihozza a fűszereket, a gyümölcsök ízét, míg a tejcsokitól csak egy édes, jellegtelen ízt érzünk. (A Túró Rudin sem véletlenül van étcsoki!) Merjünk bátran étcsokival sütni, körökkel finomabb lesz minden, mint tejcsokival!

Vanília:
Régebben mindig vaníliás cukrot, vagy aromát használtam, de újabban szívesebben sütök vaníliarúddal. Ha meggondoljuk, hogy mennyi kell tenni az aromából, akkor könnyen belátható, hogy érdemesebb venni egy vaníliarudat, aminek a magjait felhasználhatjuk ehhez a sütihez, a hüvelyből bourbon vaníliás cukor készíthető. Egy vanília rúd akár 2 sütihez is elég, plusz még vaníliás cukrot is tudunk készíteni. Árban kb. ugyanott vagyunk, de minőségben és ízben sokkal jobb lesz minden süti, ha vaníliarúddal készítjük el!

Töltelék trükkök:
A töltelékbe szánt összes anyagnak (meggy, dió, mazsola, szárított gyümölcsök és töltött csoki) azonos, vagy hasonló méretűre kell aprítani! Ennek nem kell nagyon kicsinek lennie, de nem jó az sem, ha túl nagy! Azonos méretű darabok esetén a töltelék nem süllyed le, szépen eloszlik a tésztában!
A ragacsosabb anyagokat - mint pl. töltött csoki, cukrozott gyümölcs- megforgathatjuk egy leheletnyi lisztben, így sem összetapadni, sem a süti aljára letapadni biztosan nem fognak!

Érdemes ebből a sütiből egyből 2 rúddal készíteni, az egyiket akár le is fagyaszthatjuk... Nekem erre még soha esélyem sem volt, hiszen nálunk az első rúd a kisülés után valahogy szinte azonnal eltűnik. (Nem is értem, miért?!)
A tészta összeállítása nagyon egyszerű, bár az előkészületek picit tovább tartanak! Ajánlom mindenkinek, mert ha egyszer megkóstoltad, onnét már nincs megállás...
A világ legfinomabb süteménye, a püspökkenyér!


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 171 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 171 db bejegyzés
e év: 1855 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 910
  • e Hét: 6246
  • e Hónap: 34380
  • e Év: 80535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.