Belépés
nagyuska.blog.xfree.hu
"Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség. "- Kölcsey Ferenc Parainessis Kölcsey Kálmánhoz Juhászné Szunyogh Mária Marika
1947.09.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
x
  2016-11-27 09:26:20, vasárnap
 
  -  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasi Szabó János
  2016-11-24 09:31:19, csütörtök
 
  Vasi Szabó János...... ........... ........... ........... ........... ........... ..............2016-11 -24 , 9:22 .

Örömmel értesítem Önöket, hogy a 2013 utolsó dekádjában kiadott levegőkovács című novelláskötetemnek elkészült az e-könyv változata is. Ez a nagyon mai ? és jóval olcsóbb formátum ? már elérhető valamennyi hazai könyvesbolthálózat felületén. Most csak a két legnagyobb linkjét osztanám meg Önökkel, illetve kedvcsinálónak két ismertetőt is csatolnék, Pete László Miklósnak az először a Gömöri Hírlapban megjelent ? itt a Szózat oldalán található ? Globalizált édenkertjét illetve Varga Tibor irodalomtörténésznek a Kelet felől 2014-es számában megjelent recenzióját. Köszönöm megtisztelő figyelmüket: Vasi Szabó János

http://www.lira.hu/hu/ekonyv/szorakoztato-irodalom-1/sci-fi/levegokovacs-ekonyv-e pub-mobi

https://www.libri.hu/konyv/janos_vasi_szabo.levegokovacs.html

http://www.szozat.org/index.php/ajanlo/tartalommutato/4340-vasi-szabo-janos-leveg okovacs

https://www.facebook.com/levegokovacs/posts/250459448457322 
 
0 komment , kategória:  3. Liber libri versgyűjtemény  
A laborvizsgálati eredmények magyarázata - KÖZÉRTHETŐEN
  2016-11-19 15:07:24, szombat
 
  Bartal Klári...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ........... ........... ..............2016-11-19 , 13:24

FONTOS! A laborvizsgálati eredmények magyarázata - KÖZÉRTHETŐEN!

A laboreredmények egy átlagembernek nem sokat mondanak - esetleg csak azt, hogy magas vagy alacsony az érték. Most elolvashatja, melyik mire utal.

Fontos megjegyezni, hogy a laborvizsgálati eredmények tényleges kiértékelése az orvos feladata, ezért az alábbi információk kizárólag tájékoztatásként szolgálnak!

Figyeljünk oda arra, hogy vérvétel előtt ne együnk semmit. Ezt elvileg minden orvosnak és páciensnek tudnia kellene, mégis számos vérképvizsgálat eredményez pontatlan adatokat, mivel nem éhgyomorra végzik el azt. A lényeg tehát: vérvétel előtt legalább 9-12 órával ne fogyasszunk semmilyen ételt.


1. VIZELETMINTA EREDMÉNYEK
A vizeletvizsgálat eredményének magyarázata

Aceton: A vizeletben lévő aceton a cukor-anyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. A normálértéke éjszakai éhezést követően 50 mg/l alatt van.

Bilirubin (BI): Epeúti elzáródással járó betegségek diagnosztikájában használatos. A vörös vértestekben lévő hemoglobin első lebontási terméke a konjugálatlan bilirubin (indirekt bilirubin), mely a májban konjugált bilirubinná (direkt bilirubin) alakul át. Míg az első egyáltalán nem ürül a vesén keresztül, addig az utóbbinak kb. 1%-a szűrődik ki a vizelettel, a többi a májon keresztül az epével ürül, majd a bélben átalakul, és részben vissza is szívódik. A normálértéke 7-8 ?mol/l alatt van.

Kalcium (CA): A vizelettel egy nap alatt ürített kalcium mennyiségét lehet meghatározni. Vesekő gyanúja esetén használják. A normálértéke 100-300mg/nap.

Fajsúly (Fs): A vese koncentráló-képességének felmérésére, illetve a vizeletben található esetleges kóros anyagok kimutatására szolgál. Az alacsony fajsúly híg vizeletre (sok folyadék fogyasztásakor), míg a magas fajsúly koncentrált vizeletre utal (szomjazás esetén). A normálértéke 1001-1030 g/l.

Glükóz: Vércukorszint meghatározására szolgál, emelkedett szintje cukorbetegséget jelez. A normálértéke 0 mmol/l.

Leukocyta: A húgyutak, a prosztata vagy a vese gyulladását jelzik. A normálérték 10 fehérvérsejt/mikroliter (?l) mennyiség alatt van.

Lipáz: A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használják. A lipáz enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg. A normálértéke 40-240 IU/l (nemzetközi egység/liter).

Mikroalbumin (MAU): A cukorbetegekben kialakuló vesekárosodás kimutatására szolgál. A normálértéke 30 mg/l alatt van.

Nitrit: Baktériumok jelenlétére utal a vizeletben. Normálértéke: a vizelet normálisan nem tartalmaz nitriteket.

Vegyhatás (PH): A vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri, és bakteriális fertőzés meghatározására szolgál. A normálértéke 4,5-8,5 PH tartományba esik, és az értéke függ az étrendtől is.

Fehérje (Prot.): A nagy mennyiségű fehérje vesebetegség jele lehet. A normálértéke 75 mg/nap körül van, a 150 mg/24 óra érték már kórosnak tekinthető.

Parathyreoid hormon (Parathormon, PTH): A kalcium- és foszfor-anyagcsere zavarainak felderítésére szolgál. A normálértéke 10-65 pg/ml.

Urobilinogén (UBG): Epeúti elzáródással járó betegségek, vörösvértest-széteséssel járó betegségek és májbetegségek kimutatására szolgál. A normálértéke kb 17 ?mol/l alatt van.

Vizelet vér: A húgyutak, a prosztata vagy a vese betegségeire utal. A normálértéke 1000 vörösvértest / ml alatt van.

Vanillin-mandulasav (VMA): Mellékvesevelő hormonokat (adrenalin, noradrenalin) termelő daganat gyanúja esetén végzik. A normálértéke felnőtteknél 3,3-6,5 mg/24 óra.


2. VÉRVIZSGÁLAT EREDMÉNYEI
A vérvizsgálat eredményeinek magyarázata

Alfa-1-antitripszin (AAT): Az alfa-1-antitripszin egy vérben keringő fehérje, amelynek alacsony szintje tüdő- és májbetegségekre utal. A normálértéke a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Vércsoport-meghatározás (AB0): Minden olyan esetben elvégzik, amikor a beavatkozás során elképzelhető, hogy a betegnek vérre lesz szüksége.

Adrenocorticotrop hormon (ACTH): A mellékvese működési zavarainak felderítésében használják. A normálértéke reggeli (8-9 óra) vérvétel esetén 1,1- 13,3 pmol/l, éjjeli (24 óra) vérvétel esetén 2,2 pmol/l alatt van.

Alfa-fötoprotein, terhesség esetén (AFP): Magzati fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet. A normálértéke a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg.

Alfa-fötoprotein tumor ? nem terhességben (AFP): Súlyos májbetegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban nem terhes betegeknél. A normálértéke 0-15 ?g/l.

Alanin amino-transzferáz (ALT, SGPT): Májbetegség és májkárosodás felismerésére és elemzésére szolgál. A normálértéke 10-35 IU/l (nemzetközi egység/liter).

Amiláz: Akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 70-200 UI/l (nemzetközi egység/liter)

Anti-nukleáris antitest (ANA): Az ANA-vizsgálat olyan auto-antitesteket vizsgál, melyek szintje autoimmun betegségekben megemelkedik. Az autoimmun betegségek alapja, hogy az immunrendszer ismeretlen okokból idegennek tart a saját szervezetben lévő sejteket, és immunreakciót indít ellenük. Az ANA az autoimmun betegségekben termelődő ellenanyagok egyike. A normálértéke negatív, vagyis nem mutatható ki a vérben.

Anti-dsDNS, anti-dsDNA: A sejtmag ellen termelődő antitesteket összefoglalóan ANA-nak nevezzük, de ezen belül számos antitestet különböztetünk meg, és ezek egyik legfontosabbika a kettős szálú DNS elleni antitest (Anti-dsDNS). A normálérték a laboratóriumban alkalmazott módszertől függ.

Anti-HBc: Akut májgyulladás gyanúja esetén végzik. A B-típusú májgyulladás vírus belső magfehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelynek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője.

Anti-HBs: A B-típusú májgyulladás vírus felszíni fehérjéje ellen termelődő ellenanyag, amelyek magas szintje a vírusfertőzésre adott immunválasz jelzője. Az anti-HBs a klinikai tünetek csökkenése után jelenik meg, és az egész élet során kimutatható marad jelezve a fertőzésen való átesést.

APC-rezisztencia (FVL, Leiden-mutáció, Aktivált Protein-rezisztencia): A trombózishajlam genetikai hátterének kimutatására szolgál.

Aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI): A véralvadást szabályzó egyik enzimrendszer működését mutatja. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, míg a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálértéke 30-40 másodperc.

Kalcium: A kalcium anyagcsere ellenőrzésére szolgál. A normálértéke a teljes kalciumnál 2,2-2,6 mmol/l, az ionizált kalciumnál 1,0-1,2 mmol/l.

Carcino-embrionális antigén (CEA): A magzatban normálisan is megtalálható olyan fehérje, amely vastagbélrák, súlyos májzsugor és további betegségek esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben. A normálértéke 0-2,5 ug/l.

Kreatin-kináz (kreatin-foszfokináz, CK, CPK): Az izomban található ezen enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. Ez több betegség következménye lehet (szívinfarktus, izomgyulladás, égés, stb.). A normálértéke férfiaknál 17- 150 UI/l (nemzetközi egység/liter), nőknél: 10 ? 80 UI/l.

Kreatin-kináz-MB (kreatin-foszfokináz-MB, CK-MB, CPK-MB): A szívizom sérülését jelzi, az enzimaktivitás emelkedése szívinfarktus következményére utal. A normálértéke 8 UI/l (nemzetközi egység/liter).

Szérum klorid-szint (Cl): A szervezet ionösszetételének felmérésére szolgál. Eltérései utalhatnak a víztartalom, a kémhatás vagy az ionösszetétel megváltozására a szív-, tüdő- vagy vesebetegségekben. A normálértéke 98-106 mmol/l.

Kreatinin (Crea, Cre): Az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. Mivel kizárólag a vesén keresztül távozik, vérszintje a veseműködés jelzője. A normálértéke 53-133 ?m/l.

C-reaktív protein (CRP): Ez a fehérje tulajdonképpen az immunsejtek tevékenységének mellékterméke: önmagában nem okoz problémát, inkább csak a gyulladás általános és hatékony jelzőjének tekinthető. Ha elkapunk valamilyen fertőzést, akkor a CRP szintje magas lesz, ugyanis az immunsejtek felveszik a harcot a gyulladással. A normálértéke 8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt van.

Krioglobulinok, cryoglobulinok (CRYO): Autoimmun eredetű, kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisára szolgál. A normálértéke 0,12mg/dl alatt van.

D-dimer: Emelkedett szintje fokozott véralvadásra utal, ezért vérrögképződéssel járó betegségek jelzésére szolgál. A normálértéke 0,8 alatt van.

Direkt-bilirubin: A vérfesték egyik lebontási terméke, szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegségek esetén emelkedhet meg. A normálértéke 7 ?mol/l (4 mg/l) alatt van.

Ferritin: A szervezet vastartalékát méri, vashiányban a szintje csökken. Gyulladásokban, daganatos betegségekben és májkárosodás esetén fokozottan termelődik. A normálértéke nőknél 4-161?g/l, férfiaknál 16-300?g/l.

Vas (FE): A vér oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak fontos alkotóeleme. Vashiány esetén vérszegénység alakul ki, és a vér oxigénszállító kapacitása csökken. A normálértéke felnőtt férfiaknál 12-31 umol/l (65-175 mg/dl), felnőtt nőknél 9-30 umol/l (50-170 mg/dl).

Fruktózamin: A vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, amelyekhez glükóz kapcsolódott A cukorbetegség megfelelő kezelésének megállapítására szolgál. A normálértéke 2-3 mmol/l.

Szabad tiroxin-szint (FT4): A pajzsmirigy által termelt hormon, annak működésének egyik mutatója. Pajzsmirigy-túlműködés esetén értéke magas, alulműködés esetén pedig alacsony. A normálértéke 9-24 pmol/l.

Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC): A fehérvérsejtek a szervezet védekező rendszerének tagjai, a csontvelőben termelődnek, a vérben és a nyirokutakban keringenek. Feladatuk az idegen anyagok (baktériumok, vírusok) elpusztítása. A normálértéke 4300 ? 10800 /ml.

Gasztrin: A gyomor és a vékonybél ún. G-sejtjei által termelt hormon, amely a gyomor savelválasztását fokozza. Értéke emésztőrendszeri daganatok esetén emelkedik. A normálértéke 300ng/l alatt van.

Gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT, y-GT): Májbetegségek diagnózisára és megfigyelésére szolgál. A normálérték 50 IU/l (nemzetközi egység/liter) alatt van.

Növekedési hormon (GH): Az agyalapi mirigyből szabadul fel, és legfontosabb hatása a növekedés serkentése. Gyermekkorban az alacsony szintje törpenövést, túltermelődése óriásnövést eredményez. A normálérték 0-5 ug/dl.

Glükóz: A glükóz a sejtek üzemanyaga. A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. Az emelkedett glükózszint cukorbetegségre utal. A normálértéke 3,9 ? 5,6 mmol/l.

Haptoglobin: A máj termeli, és a vérben található fehérje. Vörösvérsejt szétesésével járó betegségek jelenlétének kimutatására szolgál. A normálértéke 400-3360 mg/l.

HBs-antigén (HBs-Ag): A B-típusú fertőző májgyulladás korai szakaszában segít a betegség felismerésében. A vírus felszíni fehérjéjét mutatja ki, azaz annak magas szintje a heveny vírusfertőzés jelzője. Normálérték: normál állapotban nem található meg a vérben.

Humán Coriogonadotropin, Humán Koriális Gonadotropin (HCG, ?-HCG):Várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben. A normálértéke férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. A várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd értéke folyamatosan duplázódik.

Hematokrit (HCT, HTK): A vérben lévő szilárd alkotók (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) térfogatarányát mutatja. A normálérték férfiaknál 45-51%, nőknél 37-48%.

Összkoleszterin: Ez a vérzsírok arányát jelenti, mely vérzsírok a zsíroknak és a koleszterinnek a testben való mozgatását szolgáló fehérjékben találhatóak. Az egyszerűség kedvéért most ezek mindegyikét az általános kolesztérin névvel illetjük. Ide tartoznak az LDL-ek (alacsony sűrűségű lipoproteidek) és a HDL-ek (magas sűrűségű lipoproteidek). Ideális esetben a koleszterinszint 120-140 mg/dl érték körül mozog.

HDL-koleszterin (HDL, HDL-C): Olyan lipoproteid-típus, amely segít a zsírokat a test távolabbi részeiről a májba szállítani. Az emésztési folyamatban a máj központi szerepet tölt be. A belekből felszívott étel a májba kerül, hogy ez a szerv feldolgozza, utána elossza a test különböző területeire, majd visszajuttassa ugyanide újbóli feldolgozásra. Az elosztási folyamat utolsó lépéséhez, vagyis az étel májba való visszajuttatásához olyan szállítómolekulákra van szükség, mint a HDL. A HDL-t általában ?jó? koleszterinnek tartják, ugyanis a zsírok májba való visszaszállításával részt vesz vénáink és artériáink megtisztításában. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A normálérték 0,9 mmol/l felett van.

LDL-koleszterin (LDL, LDL-C): Az LDL a HDL-lel pontosan ellentétes funkciót lát el, mert szétosztja a zsírokat a test különböző részein. Az izmok fenntartásához szükséges energiát, a sejthártya nyersanyagait, az agyunkat felépítő Omega-3 zsírsavakat mind-mind az LDL szállítja el a szervezet egyes pontjaira. Az LDL-t gyakran ?rossz? koleszterinnek nevezik. Emelkedett értéke esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. A normálértéke 5,2 mmol/l alatt van.

Hemoglobin, Haemoglobin (HGB): A vér oxigénszállító molekulája, festékanyaga, amely a vörös vértestekben található. Ha csökken a mennyisége, vérszegénység alakul ki. A normálértéke férfiaknál 130-180 g/l, nőknél 120-160 g/l.

Hemoglobin A1c: Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi cukor tapad a vörösvérsejtjeidhez. Minthogy a vörösvérsejtek 120 naponta kicserélődnek, ez az érték információt nyújt az ez idő alatti vércukorszintről. Egy 1%-nyi A1c-változás egy 1,67 mmol/l-nyi változást tükröz az átlagos vérglükózszintben. Például a 6% A1c-érték 7,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek, míg a 9% A1c-érték 13,5 mmol/l átlagos vérglükózszintnek felel meg. Minél közelebb van a 6% értékhez az A1c-szint, annál megfelelőbb a vér glükózszint-beállítása. Ahogy viszont emelkedik az A1c-szint, úgy nő a komplikációk kockázata is.

Homocisztein: Olyan aminosav, amely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek kockázatát növeli. A normálértéke jellemzően 14 ?mol/l alatt van.

Húgysav: A nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke, a vesén keresztül távozik és a vizelettel ürül. Magas szintje esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le, és gyulladásos reakciót válthat ki, ez a köszvény. A normálértéke 30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l).

Indirekt bilirubin: A vérfesték egyik lebontási terméke, emelkedett szintje a vörösvértestek fokozott szétesésére, illetve májbetegségre utal. A normálértéke 10 ?mol/l (6 mg/l) alatt van.

Kálium (K): Fontos információt ad a folyadékháztartásról, a hormonális hatásokról, illetve az alkalmazott terápia hatásosságáról. A normálértéke 3,5-5,0 mmol/l.

Karbamid, karbamid nitrogén, urea (KN, CN): Az aminosavak lebomlási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Emelkedett szintje jellemzően a veseműködés elégtelenségét mutatja. A normálértéke 8-20 mg/dl (3-7 mmol/l).

Laktát-dehidrogenáz (LDH): Szövetpusztulással járó betegsége (szívinfarktus, májgyulladás, tumornövekedés, izomsérülés) mértékének és lefolyásának elemzésére szolgál. A normálértéke 200-400 UI/l (nemzetközi egység/liter).

Vörösvértest-térfogat, átlagos sejttérfogat (MCV, vvt-térfogat): A vörösvértest-szám alapján számított érték, a vérszegénység felismerésére, okainak meghatározására szolgál. A normálértéke 80-100 fl.

Methemoglobin (MetHb): Mérgező anyagok okozta károsodás kimutatására szolgál. Emelkedett szintje esetén a vér oxigénszállító képessége csökken, és ez a szervezetben oxigénhiányhoz vezet. A normálérték a teljes hemoglobin koncentráció kevesebb mint 1%-a.

Magnézium (Mg): A vérben lévő szabad magnéziumionok szintjének kimutatására szolgál. A normálértéke 0,75 -1,25 mmol/l.

Nátrium (Na): A vér nátriumion-koncentrációját mutatja. A szervezet folyadék- és sóegyensúlyának általános vizsgálatára szolgál. A normálértéke 135-145 mmol/l.

Ammónium (NH4+): Az ammónium-ion mennyiségét méri a vérben. Emelkedett értéke májelégtelenségre vagy súlyos májbetegségre utal. A normálértéke férfiaknál 150-550 ?g/l, nőknél 100-450 ?g/l.

Glükóz terhelés, Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT): A tüneteket még nem mutató cukorbetegség vagy az azt megelőző állapot (csökkent cukortolerancia) kimutatására szolgál. A normálérték 11,1 mmol/l alatt van.

Össz-bilirubin: A vérfesték lebomlási terméke, emelkedett szintje a vörös vértestek fokozott lebomlására, májbetegségekre vagy epeút-elzáródásra utal. A normálértéke 17 umol/l (10 mg/l) alatt van.

Protrombin idő (PI): A vér alvadékonyságának vizsgálatára szolgál. Az alacsonyabb érték fokozott véralvadékonysággal, a magasabb érték vérzékenységgel járhat. A normálérték 11-15 másodperc.

Foszfát (P, PO4): A vérben lévő foszfátionok koncentrációjának meghatározására szolgál. Csont-, vese- és hormonbetegségek jelenlétére utalhat. A normálértéke 0,9-1,4 mmol/l.

Prolaktin (PRL): Az agyalapi mirigyben termelődő hormon. Emelkedett szintje az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára utalhat, viszont a meddőség egyik oka is lehet. A normálértéke nőknél 15ug/ml, férfiaknál 10ng/ml alatt.

B-típusú átriális natriuretikus peptid (ProBNP): Vérben található fehérje, amely a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik. Szívelégtelenség kimutatására szolgál. A normálértéke <450 pg/ml alatt van.

Procalcitonin (ProCT): Vérben található fehérje, amely a vérmérgezés hatékony kimutatására szolgál. A normál szintje 0,5 ng/ml alatt van.

Prolactin: Tejelválasztást serkentő hormon, az agyalapi mirigy termeli. Nem terhes, nem szoptató nőkben és férfiakban az emelkedett szintje betegségre utalhat. A normálértéke 0,08 ? 6 nmol/l.

Protein C: A véralvadék feloldódását eredményező folyamatot (fibrinolízist) irányító fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott véralvadékonyságot és trombóziskockázatot jelent. A normálértéke 60-150%, 3-6 mg/l.

Protein S: A fibrinolízisben szerepet játszó fehérje, amelynek alacsony szintje fokozott véralvadékonyságot és trombózisveszélyt jelent. A normálértéke férfiaknál 65-145 %, nőknél 50-120%.

Prosztata specifikus antigén (PSA): A prosztatában termelődő fehérje, amelynek szintje prosztatabetegségek esetén megnő. A normálértéke 5 ?g/l alatt van.

Pszeudokolineszteráz: Vérben található enzim, amely többféle gyógyszer, például a műtéti altatáshoz alkalmazott szukcinil-kolin lebontását végzi.

Parathyreoid hormon, Parathormon (PTH): A mellékpajzsmirigy termeli, a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és a foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében, illetve fokozódik a foszfor ürülése. A normálértéke 10-65 pg/ml.

Retikulocitaszám (rtc): Éretlen, magjukat már elvesztett, élő vörösvérsejtek. Alapesetben csak minimális koncentrációban vannak jelen a vérben. A normálértéke 18-158×109/l.

Szérum összfehérje: A fehérjék aminosavakból felépülő óriásmolekulák. A vérben szállítómolekulák, enzimek, antitestek és hormonok formájában fordulnak elő. Alacsony szintje a vízháztartás zavarát, míg emelkedett szintje a vér áramlási tulajdonságainak romlását okozhatja. A normálértéke 60-84 g/l.

Tiroxin (T4, fT4): A pajzsmirigy egyik hormonja, amely a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozza. Alacsony szintje esetén az anyagcsere lelassul, emelkedett szintje esetén az anyagcsere felgyorsul. A normál érték T4-nél 50-110 ?g/l (64-142 nmol/l), fT4-nél 8-18 ng/l (10-23 pmol/l).

Trombin idő (TI): Emelkedett értéke a véralvadási rendszer zavarára utal, és vérzékenység alakulhat ki. A normálérték 20-22 másodperc.

Transzferrin: A vér fő vasszállító fehérjéje. Emelkedett értéke a szervezet magas vaskoncentrációjára utal. A vérszegénység okainak felderítésére és a kezelések ellenőrzésére szolgál. A normálértéke felnőtteknél 200-340 g/dl.

Trombocita (PLT, Thr): A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók, csökkent számuk vérzékenységet okoz. A normálérték 150 000-300 000 /ml.

Troponin-T, Troponin: A szívizomból felszabaduló egyik fehérje, amelynek szintje megnő a szívizomelhalással járó betegségekben (infarktus, koszorúér-betegség). A normálértéke 0,1 ng/ml alatt van.

Thyreoidea-stimuláló hormon, tireotropin (TSH): Pajzsmirigy-serkentő hormon. Az agyalapi mirigy termeli, és a pajzsmirigy működését, hormontermelését szabályozza. A normálértéke 0,4-6 mIU/l.

Teljes vaskötő kapacitás (TVK): Azt mutatja, hogy a vérplazma vasat szállító fehérjéi milyen arányban telítettek vassal. A vérszegénység okainak felderítésére, a kezelések hatásának elemzésére szolgál. A normálértéke felnőtteknél 45-72 mmol/l (250-400 mg/dl).

Triglicerid: Amikor zsírokról beszélünk, akkor igazából a trigliceridre gondolunk. Ez egy olyan molekula, amelyben három zsírsav kapcsolódik a glicerinhez. A trigliceridszint azt mutatja meg, hogy mennyi vérzsír kering a szervezetben. Azt hihetnénk, hogy ha magas zsírtartalmú étrendet követünk, akkor a trigliceridszint is magas lesz. Furcsa módon ez nem így van. A trigliceridszint alapján valójában az étkezési szénhidrátokra, illetve az inzulinérzékenységre vonatkozóan vonhatunk le következtetéseket. Magas szénhidrátbevitel + alacsony inzulinérzékenység = magas trigliceridszint. Ha alacsony a trigliceridszint, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fogyasztunk túl sok szénhidrátot, és az életmódunk is elfogadható, hiszen még érzékenyek vagyunk az inzulinra. Ezzel szemben, ha trigliceridszintünk 100 mg/dl fölé emelkedik, akkor valószínűleg gyulladással kapcsolatos problémáink keletkeznek majd, vérünkben pedig nagyon meg fog növekedni a kicsi, tömör, érszűkületet okozó LDL-ek aránya. A normálértéke 30-40 mg/dl körül mozog.

Vörösvértest-süllyedés, Westergren vizsgálat (vvt-süllyedés, We): A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására figyelmeztet. Az értéke fertőzés, gyulladás, tumor esetén megemelkedik.A normálértéke 50 év alatti férfiaknál 15 mm/óra alatt, 50 év feletti férfiaknál 20 mm/óra alatt, 50 év alatti nőknél 20 mm/óra alatt, 50 év feletti nőknél 30 mm/óra alatt van.

 
 
0 komment , kategória:  11 Igaz volna?  
Bartal Klári
  2016-11-18 16:54:57, péntek
 
  Bartal Klári...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ......... 2016-11-17 , 0:09 .

Bartal Klári - A csókavőlegény

(Zádornak)


Csókai csóka úr
Mit gondolt magába?
Asszonyt ment keresni
Hetedhét határba.

Unta, hogy az ételt
Nincs, ki elé rakja,
Frakkját fényesítse,
Fészkét csinosítsa.

Nem kell, csóka legyen,
- Cserregte nagy hévvel -
Csak épp rendelkezzék
Egy szép előnévvel!

Körösztül repülte
Ungot és a berket,
Kereste, méltó párt
Vajon merre lelhet.

Szép Erdélyországba
Röpítette szárnya,
Farkaslaka mellett
Megpihent az árva.

"Farkaslaki farkas" -
Szépen hangzik neve,
De csókához bizony
Nem illik sehogy se!

Farkas, hogyha éhes,
Megenné a csókát,
Talán meg se érné
Saját lakodalmát.

Tovább röpült árván
A csókai csóka,
Csóktalan, cserregve,
S lecsüccsent egy tóra.

Vargyas község mellett
Varjúnép serege
Váltig azt károgta:
Ez az ősi neve,

Elírták csak régen
Azt az anyakönyvben.
No, de bizonyítni
Nem lehet ezt könnyen!

Pedig jó frigy lenne
- Gondolta a csóka -
Két fekete madár!
S lenne szép fióka!

Csókamadár búsan
Újra szárnyra kapott
S messze hagyván Erdélyt,
Másutt próbálkozott.

Így talált Verebre
Velencés tó mellett.
Verebek serege
Menten ott is termett.

Csiviteltek: Csip-csip,
Jó, hogy itt vagy, csóka,
Régen vártunk már az
Úri hódolóra!

Törleszkedtek hozzá
Tolluk fölborzolva,
Csőrük kiélezve.
Kínálgatták sorra

Magukat a szép szál
Fekete legénynek.
De a szürkeségük
Nem tetszett szegénynek.

Így hát meg sem nősült
Csóka úr, a dőre -
Hóbagolyné lett a
Házvezetőnője.

Székesfehérvár, 2016.novemberén

Link

 
 
0 komment , kategória:  Bartal Klári 1.  
Hegedűs Béla
  2016-11-18 16:28:42, péntek
 
  Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla - A félelem bátorságot szül
a bátorság pedig hallgatást!

A Wolkertelep felett nyílni kezdett a korai hajnal
A setétségből távoli szirma bomolva világosodott
Felhúzódó fekete szemhéja alól még látni lehetett
hogy éber csillagait lassan homlokáról letörli.
A horizont felett vastagodott szivárgó fény,
mint zuhatag, mely a fellegek csúcsáról
ömlene a forduló Földünk éltető talajára.
Még a csend uralja a telep otthonait,
csak a papa gépje zakatol és cérnát vet.
A férc egyenletes léptekkel a hurkoknak
vezérelt helyes kijelölt pontos utat mutat.
A tű sercen ahogyan összekapcsolja posztókat.
A bekapcsolt dobozos rádió az ajtó felett,
mert tápláló áramot itt kapott legközelebb.
Barna vászonnal bevont alakja, simulva kifeszült
anyaga nem volt fakult, pár hónapja került helyére.
Nagy bakelit gombját kattanás után jobbra tekerve
két állomását lehetett fogni recsegve keresve.
Hol, itt! Hol, ott! Végre kitisztult a hang
A Petőfi és a Kossuth adók szólni kezdtek.
Belépett a világ sok kis falú töpörödött házába.

2


Ma is szólt mint máskor!
Híreket szárnyaltatott és szórakoztató zenét,
de ma mintha elpusztult volna recsegett kattogva
Néha megszólalt hangja időnként fuldokolva halkult
már megint, felerősödött érthetetlenül recsegett
A bemondó riporter hangja időközönként elveszett,
vagy beleolvadt a megszakadozó erős zúgásba
Korán volt: az igazságot még bemondani se merte,
mert háta mögött egy nép több fia tanulva kezelte
A haza (a nép) rádióját (hírközlőjét) foglalták le
késve a mikrofonba a valós igazság tört be.
Míg helyét adván az új megvilágosult elméknek
átvenni kellett a mától váltott, értesített korszakot
Némaság járta át a helységet csak a sparhert
lánglobogását és a hasított akáctuskók pattogását
hallani, ahogyan kitörnének a tűztér izzó karikái alól
Hatalmas lélegzés és a tüdőből roppant erővel kipréselődik
Tiszta magyar nyelven Szabadság, szabadság!
Egy magyar szív lüktető erejéből szabadon tört fel
Korán volt!
Ébredj nemzet! Új tévő gondolatra ébredj.
A magyar embernek a Jóisten tán súgni kezd,
de még nem lépett elő felhő szövevényéből a Nap
az emberiség éltető összes fényét most ide add
Valami történhetett e türelmesen váró hazában.
Budapesten, megmozdult egy áldott csoport
mely tömegekre nőtt, hogy a szabadság újabb
hajtásának a forradalomnak adjon lüktető erőt.
3


Ma az embereknek Petőfi kimondott gondolata
a " világszabadság" adott fényt--
Egy ideig megint idegeket tépkedő zavaró csend
Elhalkult a recsegés szomorú hangzású zene
a kiskonyha melege szinte reszketett bele
egy fertályóra is eltelt és hatalmas csend
A hangszóró recsegése majd megújult hangja cseng

Végre az adás tisztán letisztulva jelentkezett
mozgás a stúdióban valaki a mikrofon elé lépett
Határozott mélyről jövő dörgő hanggal közölte
kemény megfontolt mondatok forrva dermedtek
Budapesten kitört a népi igazságot kereső forradalom
Halljátok magyar emberek .

Gyertek és a lobogónk alatt ropogjanak
ha kell a szabadságért rendet tévő fegyverek
Ébredjetek, mert van miért és most figyeljetek
eljött az idő és velünk együtt cselekedjetek
Megint csend-- felfüggesztett akaró csend!
Pattogó régi katonai indulók majd nóták követték.

A papa arcán a ráncok helyezkedve megváltoztak
a mama szeméből a meghatottság gyöngyszemei kigördültek
Nagy baj lehet, gondoltam
kérdezni sem mertem
a rádióban kimondott kemény mondatok súlyát
Szavakra lefejtve jóval később értelmeztem.
4


Eszembe jutott a másik mamámnál
pár hete otthon voltunk ebédelni
mert legtöbbször éhes szájunkat ott tömtük be
Az általa dagasztott megsütött kenyérrel
Ma is a ropogós kenyér alját keresztvetés után
késével félbe szegte míg az asztalra helyezte

Észlelte megdöbbenve és tán pislantani sem mert
Amit látott hirtelen lelkébe lépett a jövő gondolata
A most előtte megjelenő valós kép tán valós jóslat?
Hiedelem, de mégis, ha fogytán a kenyér
majd éhínség és szegénység,háború követi.
Mely e nép sorsát nem tudni merre tereli

Karjai ölelésében két belül üres vekni féltekék
ezeket a hófehér damaszt abroszra remegve helyezi
Hatalmas félbeszelt vekni üregei meredtek rá és ránk is
Az omlós foszlányos rész szinte elveszett
illetve szoros ölelő tapadással a héjhoz simult
Felhúzódott a megsült külső részhez a tészta
mint pára az égben lecsapódva viharfelhőt jelzett

Lelkünkben most a rémület láncgondolatai
a kormos lila ég csattanó villámgallyait törték
Hatalmas dörgések rázták az ismeretlen
még számunkra titokzatos fenti birodalmat
Majd arcunkon hirtelen kavargón csavaródó
átláthatatlan, sűrű hideg lehűlt rideg könnyet képzett.
5

Elcsukló hangok rohantak az ősi otthonban
Torokszorítón a csend is óva rejtőzött a némaságba
A megdöbbenéstől kiszáradt kicserepesedett
ráncokkal körbevett sok gondolatot kimondó
a vértől megapadt ajkak remegve megmozdultak
A Mama szinte betörte elcsukló gondolatait

Rezzenés nélküli hófehér arccal szól:
Nagy változás lesz itt gyermekeim!
A jelzést a jó Isten felénk megadta.
Lám pár nap múlva kiforrni kezdett a népi akarat
önmagából tettre kész és kibuggyant lelke forradalma
Íme, pislákoló parazsáról fellobbant az őrző láng
Hatalmas erővel feszengett magasba az éltető hit.

A múlta letaposott hamuja alatt idők óta kitörésre várt
végre újjá született megerősödve újra él a közös gondolat
Kinyitotta a jelen hályoggal bevont szemét
és a vakságot nem tűrve öklét láthatóan a magasba emelte
Béna nyelvét feloldva harsogva kiáltva
szabadság harcolj újra az Ősi letöredezett hazában.
A 48-asok testvérei magyarságunkat együtt védelmezik.


Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

A forradalom kezdete 1956 október 23

Én még tízéves voltam érteni sem értettem tisztán
a felnőtt életet mely a háború után sok családnál
a múltat nem feledve megpecsételtetett
Keserű sors volt a több gyermek nevelése
többszázezer édesapa más honon békéért veszett el.
Nagyszüleim házában kevés ideig laktunk
de ott mindig féltem ha az ágyunk felett lévő
festményre néztem melyen golyók sora ívesen vésett
Az orosz géppisztoly sorozata a mama fekhelye vonalában
a vászonon keresztül a falban emlékezetes lyukakat fúrt.
Délutánonként az udvarrészbe ki se mehettem
próbára egyenruhás férfik jöttek keltek feszesen
Mily nagy volt a felhajtás amikor a gárdatiszt jelent meg
nem magyar egyenruhába volt öltözve
fényes balcsizmája oldalán díszes kard tokját lengette
Jobb oldalán sárgás bőrtokban tán hosszú csövű pisztoly
mely távolabbi védelmét szolgálta vagy mások életét védte
Fején simlis magas csákó bajsza orra alatt rövidre metszve:
én a beépített gang üvegkockáin figyeltem, de legalább láttam
és elhelyeztem gyermekkori emlékeim tarsolyában.7

Ma valahogy más gondolatokkal indultam el az iskolába
A rádióban hallottak alapján jó anyám is féltett
A forró kipattanó héjú gesztenyéket markomba tette
A kapunál a szeretet szorításából elengedte soványka kezem
a fáradt olajjal bekent deszkakerítés mellett nem volt járda
a rovátkolt utat minden map lovas kocsik nyomvonala járta

Hűvös didergést éreztem a letérdepelt vályogházak tövében
Piciny besötétített ablakain néhol csak a lámpa fénye verődött át
az utcából kiérve a learatott rovarok elől leégetett tarló
itt ott még egy egy szár meglibbenő hamvát felkapta a szél
hideg volt a reggel mert a Nap kelő oszló bíbora csak éledezett
közben görcsösen szorítottam a kihűlő gesztenyéket.

Elértem a Piarista templomig egy csoport siránkozott
a téren itt egy katonatisztet lőttek le hajnalban.
Istenem! Istenem egymás után mély fájdalommal
hangzottak e szavak a torony harangzúgása alatt
A templom mellékbejáratát nyitottam, mert ide igyekeztem
az iskola kezdés előtt ígéretemnek becsületet adván .

A töredezett ráncokkal ékesített járóköveken lépdeltem
Lábujjhegyen a csendben a belső templom helységébe tartva
hogy a ministrációs beosztásom pontos időpontját tudjam
izgatott lettem , mert már az esti misére jönni kellett
ma a szentély oldalában Isten szolgájának kell lennem
Ez lesz az első alkalom az oltár közvetlen közelében
Díszes egyházi ruhában hallhatom a hívekhez szólt igét.
ki kellett választanom próbával összekötve a hímzett selymet
Meghatódva vettem tudomásul, hogy rám is szükség van
forróság futotta át a csontjaimon heverésző minden porcikámat
estére nem Isten lelkéért az ostyáért térdepelek isten házában
A három hajóban az orgonasípok égi zenéje is lelkembe lebben .

Az Újkollégium épülete magasan kiemelkedett a központban
a sarki kupola vörös cserepekkel zárta le az épület egy részét
mely beleolvadva bizonyos táv után a toronyba összekapcsolta
és lefedte körbe a terméskővel díszként mintázott falakat
Az árkádot robusztus gótikus ívek nyílásai világították meg

A sarokrész ívet vető lépcsőjén többen emeltük lábunkat
A ki nem támasztott csapóajtó fáradhatatlanul lengett
A szerteágazó folyósokon nagy volt a zsibongás
mintha, mindenki kis tudós lenne és értené mi is történ
Forradalom! Forradalom! szinte visszhangként ismétlődött.
A tantestület a következményeket nem ismerve
diákjaik biztonságát védve felelősséget érezve
rövid döntésük alapján hazaküldött bennünket
A szülői otthonhoz sietve mentem és végtelenül
büszke voltam hogy egy 48- as szabadságharcos
nevét viselő-- megörökítő utcában lakom.
Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

Az otthon és szeretet most már együtt élKlapka György háza pár házzal volt túl
A Bem utca erősebb karának ölelő féltekén
Jellegzetes ablakain egyszerű rács feszült
A matt márványon a betűk is halványra égtek
Az októberi éjszakai fény tán most is lerótta
a múltnak fennmaradt örök kegyeletét


Pár hete költöztünk újból a városközpontba
Édesanyám hugáék adták át a polgári házukban
megüresedett lakást családunk részére
Berendezkedtünk: szegényes ósdi bútorunk
boldogságunkat kielégítette megint együtt volt a szeretet.


Másnap kora délután apám hozta Pestről a híreket
az íves robosztus kaput bejövetkor retesszel zárta le.
A motorja hátsó ülésének fogantyúján nemzeti színű szalag
most rajta az országút porának súlya miatt nem kapta fel a szél
az oldalsó szerszámos dobozból az összegyűrt sajtót
a csavarkulcsokat betekerő rongy alól az udvar bozótosánál emelte ki11


Arcán a gondtól ráncokat szövő izomzatok mozogtak
míg tenyerével vasalni kezdte a megkínzott íveket.
Jó anyámmal olvasták töredezett nyelvbotlásokkal
melyet az izgalom sokkja okozott és a keserű sorok.
A pesti nép a szabadságért fegyvert fogott.

Majd megdöbbenve nézték a képeket --szemük kimeredt
melyekre én is lopva lestem és megrémültem a szörnyűségen
A pártház ablakaiból kiugráló emberek most,
mind a vörös zászlók kialvó tüzében lépdesett
A fákon is lógtak, míg a pókháló kötéséből el nem engedtek
az idő során még fennmaradni -- uralkodni akaró levelek.
Keress kegyetlen az emberi: meg nem alkuvó érzelemmel
a szabadságot, ha kell ellenséges életekkel küzdve meg.
Pusztuló, kirabolt, megfogyott kicsi országunknak végre
a forradalom keserű füstjét vidékre is elfújta a szél,
lásd alája szintén izzó lelki szabadságot szított.

A Nagy Alföldön Kecskemét Opidumjára is
melengető forróságot eresztett az isteni jelt adó.
Az egyre jobban felzúgó ércen szóló nagyharangunk
bátor hangja rezegve lépett a város peremén tova
A paraszt is a forradalom fészkébe légyen ő sem mostoha.

12


Az Iparos ház előtt ténferegtem még egyszer utoljára
a felépített halálkatlant kerestem melynek belső falán
hetekig centrifugális robajtól tapadó motorok kergetőztek
Eltűnt az építmény üres lett a tér már rajta megjelent tapadva a dér
Delelő felé járt de még késett a sziporkázó fakult Nap.Csend volt a szovjetemlékmű márványa feketedett ki megtörve
A mellette toporgó fagyhalál elöl elrepkedő üresedő gallykoronák
a látottaktól megrázkódva izzadva verejtékeztek.
Látom az emlékmű skalpolva -- a létra még elhagyott erejével döntené
Az elégedetlen korszak jelképét: döntöttek fiatal összekulcsolt bátor erős kezek.A háromdimenziós aranyozott csillag zsarnoki elvet a magasba emelő
márványkúpjával már az igazság kövezetén mozdulatlanul nyugodott.
Még acélos nyakán ott volt a vastag erős kibolyhosodott sodrott kötél
mint kígyó úgy rátekeredett és a fojtással (látszott) végképp megelégedett.Az utcán alig látni embert csak a bátrak tevékenykednek
Az izgalomtól zúgott a fülem a Zsinagóga felöl ordítások sodródnak
Megtorpantam ! Engem a történelem követ
Kivehetetlen torokhangokat továbbított kisérve a szél
A városi börtönnél ma feltörték a forradalom íratlan hangos lapjait.Egy csoport kik az emlékművet is helyben hagyták
a magyarra húzott zsarnokságot mától meggyalázták
a városi börtönhöz sietve a politikai foglyokat kiengedve
azok csattogó szabaduló lépteik verték a Rákóczi út alig kopott
V formában szorosan lerakott víz által csúszós keramittégláit
Az osztott rész a Cifra Palotát elhagyva testvérként összeölelkezett13


Kékcsíkos ruhában bukkantak fel és rohantak eszeveszetten a foglyok
nem csak az út közepén az Állami Áruház oldalában is követték egymást
Tán többen a vasútkert felé vették a szabaduló irány utat
hogy láthassák védelmezzék a forradalmárokkal családjukat
Lihegtek félmeztelen, lengő begombolatlan kabátban, papucsban
fűzőnélküli bakancsban, melynek a sietségtől nyelve lógott.
Mégis egy pillanatra a múlt igazságtalan kínjait elfeledve
torok szakadtából üvöltve ordították szabadon
végre eljöttél valós szabadság.
kiszabadítottak, kiszabadultunk!

Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

A Nagykőrösi utcai tüntetés

Reggel éhes gyomorral keltünk ,ettünk volna de nem volt kenyér
Édesanyánk krumplit tett fel hajában gyermeki éhségünket megoldva.
a fehér fajenc tányérokba melegen olvasztott paprikás zsírt csorgatott
A fedő alatt bugyogott a víz és szorgosan zörögve emelte
kész volt minden porcikája átfőtt késsel finoman körbe vágta
és barna héját három ujjával ügyesen leemelte.Mi ettünk a megnyúlt folyosó szerű konyhában
mely egyben anyu saját varrodája is volt
Sajnos két szűkebb szobánk egyike egyből az udvarról nyílt
Itt a bútorzattól csak leülni lehetett csak a magasság adott
a friss levegő cserélésekor bővebb kihasználhatatlan helyetElindultunk a Nagykőrösi utca felé de szinte kihaltnak véltük
a várost, nem tudtuk. hogy késtünk és a tömeg a vasútkertig ér
Szervezett csendes tűntetés nyolcas sorokban karöltve álltak
mi is újabb sort alkottunk várakoztak ránk de nem a sor végén
megindult a tömeg a leheletektől megizzadt hideg rideg útonEz volt vasárnaponként a korzó itt finom fagylajtot mértek nyáron
ilyenkor a gyermekek részére öröm az ötvenfilléres csoki gombóc
Hideg volt az évszakhoz mérten mégis fel voltak öltözve ünnepélyesen
Pár lépést tettünk előre és hangos vezényszóra fordulva vissza
távolabb zászlók emelkedtek és türelmesen álltak büszkén a magasban.


15

Az utca házainak sejtelmes árnyai védve zárták közre a tüntetőket
Valami zaj majd az úttestben is ismeretlen rezgése jelezte a jövevényt
A Beretvás szállótól a Cifra palotáig a derekas út nyílegyenesen feküdt
A zúgást erősítő rezgést talpunkon keresztül testünk is átvette
A Zsidó templom láthatatlan oldalából egy kétéltű gördült felénk,
majd sunyin lassítva megállt, láthatatlan szemek lestek ránk belülről.
Sokan megjegyzéseket közöltek a halottas zárt bárka koporsó
kerekei nyersgumiból ki sem lehet ezeket a fenevadakat lőni
Dehogynem, gránát kell ezek alá és még a menybe is berepülnek
Anyukánk szólt álljunk ki a sorból és induljunk hazafelé
többen mondták is most már gyereknek itt félelem lenni
Felléptünk szinte csatársorba a Béke szálló előtti placcra.
Hátunk mögött a magas boltíves kirakat -- üvegekben
a csillogás tükörképében a kétéltű fedele felemelkedett
Nagy robajjal erős éles lánccsattogással rohant a tank
amit idáig nem láttunk csak morajló robaja jelezte.
a toronyban a védőpajzsnak támasztva egy katona
Fülvédős sapkája alól mongolos arca vörösödött.
szinte boldogan forgatta jobbra balra gépfegyverét
A tüntetők a sorokat megbontották egy hatalmas
köralakot vettek fel egyre jobban ide tódult az utca tömege
A tank megállt, majd hirtelen felmordulva hatalmas fekete
füstfelhőt köpve hagyott maga után parancsra felgyorsult-


16

A büdös üzemanyag szaga nem tudta utolérni a vaskolosszust
Pörgött csattogva a lánctalp szinte kapaszkodva szikrát vetett
A keramittéglát egy csatornafedél követte nyálkás fénnyel
A gépezet elérte: a vas a vassal találkozott, kormányozhatatlan lett
tengelye körül tehetetlenül kilencven fokban elpördült.Mi ott állva előtte az akkor divatos kékszín mackókban
a hatalmas robusztus vasvállak közrefogtak bennünket.
Karjaink egymásba fonódva majd kitépődtek vállainkból
Édesanyánk kétségbeesett rántásától és ordításától
a mi hangjaink is végszóként artikulátlan hangokká változtak
az ágyúcső forrósága befagyasztotta lelkűnk bugyrait is.
A halálzónán ma kívül voltunk azon a fél méteren-
Itt születtem e város peremén, mely még az enyém
Köszönöm Neked Istenem-
Köszönöm Neked Istenem!


&#8195;


Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -
Az Ismeretlen ellenforradalmárAz ég mogorva arca egyre jobban elsötétedett
keskeny szobánk egyikében a kályha már óva falatázta
a leghitványabb lignitet nehezen ment le a lángnak torkán
néha napokon át nyelni próbálta volna, de legtöbb kővé változott
Az évezredek múltja a föld alá temetett erdőinek kevés idő volt
hogy fekete szénné változzék, mely így csak éretlen barna maradt
A külszíni fejtés miatt a az égi víztől szivacsossá vált
A tüzép-telepeken meg nem volt ideje kiszáradni
Biz sok volt a biciklis egyzsákos szegény fuvarozó.
A kályhacső hosszan nyújtózkodott a felvizesedett falon
a lignitbe itt- ott kukucskálni kezdett a parázs parányi benőtt szemei
Talán azért is mert a kifelé keringő maró füstje marta
Öntött ajtajával láthatatlanná lett téve a rács mely a tűztérre vigyázott
A füstöt a magas kémény a tűzfalón ömölve rángatta kifelé a huzat
Ettől régóta a kémény kávája már szurok fekete volt és kirózsásodott.
Sokkal nem lett melegebb az átnyíló szobában sem
ott két ágy volt mely az őszi illatos sárga szalmával pihent
mily jó volt bele feküdni és a frissen felrázott dunyha alá bújni
Egy darabig a konyha tűzhely rendlijében felmelegített tégláról
a hidegtől kivörösödött lábainkra a meleget loptuk
19
Az udvarra néző egyetlen szűk ablak keresztje
a gittel berögzített besárgult ablaküvegeken,
sziporkázva engedte át a Hold ezüstben fürdő képét
Ma ő is szegény volt ruhája idomtalan foltokkal tükröződött.
Már szenderegtünk!
A gerendás famennyezetet hirtelen ropogás majd tompa moraj kísérte
hirtelen felerősödve téglabontás zaja, halk puffanások követték
Megijedtünk gyors szaladással mindnyájan egy ágyban voltunk
Rémisztő percek következtek valaki vagy valakik vannak a padláson
Anyánk nyugtatott idegenek nem lehetnek a kapu zárva és reteszelve
Még az is lehet a kémény rozoga rózsája szétnyílt és a mélybe zuhant.Kezdtük elhinni és megnyugodni , visszatértünk saját ágyunkba
nem tudtam elaludni pedig a tollpárnát a fejemre húztamValaki megint zörögni kezdett fenn, mintha valamit húzna
Egyszer váratlanul megindult a folyamatos hangorkán
Géppisztoly szorgos kattogása hallatszott , golyók fütyürésztek
sikító éles hangorkán pillanatnyi szünetek után mindig ismétlődött
Megint szorosan jó anyánk karja óva ölelt át bennünket.
Tán a rémület mellett a halál is belépett a szobába szétnézni
Remegtünk !Apu tegnap mesélte szörnyű harcok folynak, tűzharcok
Az utcákon fegyveresek az emelt barikádok mögött
Az oroszok gépesített egységei ellen elkeseredve védekeznek
A fiatal gyerekek is fegyvert fogtak!
Fiúk lányok harcolnak a felnőttek oldalán.
Szörnyű ami van.

20


Molotov koktélokkal tankokat robbantottak a szinte gyerekek
valamint tömény szappan oldatot öntenek az utcák aszfaltjára
irányítatlanul pörögnek rajta a tankok, így nehezítik előre haladásukat
Volt olyan utca ahol drótháló csapdába ejtették a tűzokádókat
majd a villanyáram nagyfeszültségét kapcsolták rá.
A mamánk suttogta -
A kecskemétiek is elkezdték az ellenállást most!
Cserepek pattogó töredező hangjai zúgtak
majd egy hatalmas durranás tán tank lőtt.
Szinte a ház is beleremegett a régi többrétegű
budaiföld a rázkódástól potyogni kezdett a plafonról.
Nem lehetett időben felmérni meddig üvöltöttek
a halált kereső osztó fegyverek tűzokádó csövei
Lehet, hogy félelmünk remegése végül álomba ringatta
magára hagyott kis családunkat.
Apánk minden nap jött ment Pestre híreket vitt és hozott

Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

Az est, éjszakája és hajnala, reggele

Reggel nővéremmel kenyérért mentünk
A Beretvás kocsma után volt a kenyérbolt
Későn értünk! A várakozó sor a Wesselényi utcáig tartott
Beálltunk a sorba elölről hátrafelé mondták
mindenki egy kiló kenyeret kap majd
Pár lépés és mi is bent vagyunk a pultnál
De egy férfi észrevette, hogy testvérek vagyunk
engem kihúzott karomnál megfogva a sorból
Öcsi te már tegnap voltál itt.

Nővérem boldogan szorongatta a fél kenyeret
Nagyon féltettük és a szembejövő embereket kikerülve
futni kezdtünk hazáig
Reménykedtünk hogy holnap is be tudjuk szerezni
mindnyájunk részére az engedélyezett porciót.
Másnap a sor közepéről zavartak el bennünket!
Hazafelé menve a pékség ajtaja nyitva volt
könyörögve mondtam éhesek vagyunk
Vásárolnánk egy kenyeret
Egy kedves Női hang Gyerekek nem adhatók
mert akkor engem megbüntetnek nagyon.

22


Délután elmentem megint a bolt zárva volt
A számomra legszebb kis épület oldalsó falán
fenn az ereszet alatt kerestem kedves kis kecskémet
Boldog voltam hogy nem sérült meg ott volt sértetlenül.Aegopolis, Kecskemét város címere!Ha tehetem minden héten megnéztem
már úgy jártam oda mintha gondoznám és megetetném
Ti még nem láttatok szépet
Gyönyörű színezetű volt


A pajzson a három egymásba olvadó üde zöld halom
közepén a Hold ezüstjével festett ágaskodó kecske bal felé nézett
a mező piros pipacsainak leheletének máza rég csillogón körbeölelte
mindig álmélkodtam bizakodtam tán engem vár
Megnyugodtam nem lőtték le!
Ott volt ott és ágaskodott!


A Zsinagóga szépen vasalt ajtaja emberrésnyire nyitva
látom egy pár felnőtt befelé tart nehézkesen
Soványka , vékony testemmel akadálytalanul bejutottam
Hatalmas teremrész a szívem is megsajdult a látványtól
mintha megnyúzták volna az egész helységet élve fájdalom nélkül
A jobb oldali karzaton még lehetett látni régi szépségének színeit
az idő és az embertelenség bemocskolta
Ők voltak a történelem hóhérai-
Maga a hit nélküli ember.


23

A számomra idegenek hajladoztak a törmelékből golyókat emeltek ki
hangosan mondta egyikük ezek tegnap kerültek ide lecsapódva
Felnéztem a mennyezet gömbkupolája felé nem láttam réseket
egy széles falépcsőn felfelé indult két fő félúton megálltak
a fogakat tartó rész egyik oldala megbillent elkorhadt
Látni lehetett a beeső víz még mindig fényes csúszdaként tapadt
Halk roppanások, mint barbárok úgy estek neki.
A valamikor még a mennyezeten lévő az örök világosságot megtestesítő
felemelő karokkal teli de védtelen csillárnak mely zúzódva pihent
Most törések reccsenések hangja a szilícium kristályok sírni kezdtek
Az összemocskolt meggyalázott régen igaz emberek taposta kövezeten.
Hirtelen a magányos asztalon puffanás hangja kavargott
benne egy hatalmas fekete könyv körül oszlott a tizedes por
Gúnyos nevetések kisérték! Hála istennek továbbra is árván hagyták
Gondolkoztam,beteszem a fiókba , elhozom, megmentem,
de a lelkiismeretem megszólalt, nem kellet vívódnom
Itt volt és ennek továbbra is itt a helye
A nappali sárguló égitest az iskolám tetejét rég elhagyta
Dühében nem bámészkodott az éjszakai setétséget követte .
Mely a tegnapi fület siketítő események hű tanúja volt
Az Újkollégium órás tornya átlátható lett csak a lécek rácsa
kifoszladozva --azok szálkái lebegtek a magasban
Apró megszakított szomorú berregéssel közölték a tényt
Melyet bíz ember könnyes szemekkel sem tud megérteni

24
Ez esemény látványa megrendített mindenkit
kutató tekintetem észlelte a torony bal oldali részét
a négy tartógerenda közül ez az egy elvolt lőve
csak az épp tetőlécek tartották segítve a még három épnek
A cserepek tört morzsái szorgosan cipők alá kerültek
ropogva szintén az éjszakai zajt idézték ,de tompább hanggal.
Az állomás park felé siető léptekkel mentem
délutánonként a park vörös cundrával terített részén
A cigány gyerekekkel rúgtuk közösen a megkopott bőrt
soha nem volt vita nem is lehetett barátság volt
mivel a vegyes csapatokat sorsolással állítottuk össze
nem volt kint senki szinte a csendtől aludt a tér
Megfordultam a kereszt mellett, mint mindig
keresztet vetettem most lehet hogy tévesztettem a sorrenden
arra gondoltam remélem senkinek nem történt baja
az elmúlt zavaros napokban
Átmentem a Városi rendőrség előtt elmenő gyalogjárdára
egész téglák és többnek megcsonkított darabjai szanaszét
kikerülve átmentem a középső sétáló parkrészre
Visszapillantottam a Bejárat jobboldali körívén
Hatalmas kifogazott rész követte
úgy nézett ki mint egy krokodil kitátott szájjal
és öregségénél fogai részben kipotyogtak fogai
Sajnos ágyúlövés érte.25

&#8195;
26

A Mátyási utca mely a költő nevét viselte mindig csendes volt
nem szerettem arra járni a börtön épülete zárta le a sarkot
az utolsó épület előtt a kis udvaron a rabok sétáltatása történt
a magasban a fal síkján szögesdrót rozsdás hurkai kapcsolódtak
Az a hír járta az ablaktalan rész siralomház és akasztásokat hajtanak végre
vajon hány igazságtalanul elítélt gyanúsított életét oltották ki itt.
Az utcába benézve egy kisteherautó leengedett platóval
a lemezzel borított kiszárnyalt kapurészek előtt ált
hangok majd nehézkesen feltett ládák követték
nem álltam meg jobb az ilyent még felnőttként is nem látni
Gyereknek meg még az emlékezetében sem maradhat
nehogy csupán csak látása is bűnrészességet kelesszen.&#8195;

Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

Tiértetek mi is elveszünk!


Egyre jobban forrongtak
A Nagy Alföld közepén lévő Opidum város napjai
Az emberekből előtört a titkon rejtegetett szabadságvágy.
Pár napja hangosabb volt már a Kossuth tér!
A kiszabadított foglyok itt rohantak keresztül
Lihegve, kifulladva kapkodták a szabad levegőt
A régóta síkos keramittéglával borított területen.
A teret öntöttvas ívek és rudak erős kerete fogta közre
Régen ezen ültek a kubikusok munkára várva
most a gazdák sem emelgették bökve botjukat.
Nem hallatszott a szó! Maga, Maga és Maga!
Holnap a piacnál legyen ásóval lapáttal, kaszával.
Az emelkedő fény meg világította az alvó üzletsort
a Barátok temploma oldalában húzódtak meg
A templomkert belső ajtajánál megrázták a csengőt
várakozás, csuhás szerzetes jelent meg valakit beengedett.
Még látni Két templom-köz közepén a papa régi műhelyét
Az úri szabóságának felirata az eltelt idő során
betűk fekete részein itt - ott kipördült rétege levált.
Egy párszor voltam bent a meredek lépcső tetszett,
mely az emeletre ért szinte félelmetes volt rajta menni.28

Sok uniformis készült itt híres volt a szakma művelőinek.
A keskeny utca sarkán az akkori szólásszabadság műhelye
eléggé belátható volt német típusú nyomdagépek zajongtak
Boszorkányos gyorsasággal pörgették a betűket láthatóvá
kattogó zörejjel forgatták az ólommal nyomtatott íveket.
Az elmúlt éj csendes titokzatos leple alatt senki nem észlelte
de két bátor fiatal bíztatást adva nadrágszíjával zászlót erősített.
Kossuth Lajos teljes alakú szobra megemelt talapzatán állt
a Városháza felé nézett jobb karját az ég felé felemelve,
jelzést adván a népnek kezében most megint erősen tartotta
magyar zászló rúdját, melyen országunk háromszínű jelképe
szinte vigyáz állásban címer nélkül meg sem lebbenve hajolt
Az ősi vérrel itatott egyre szűkülő szabadságra vágyó magyar honra.
Megrezzentem édes érzés járta át gondolataimat
Istenem! - bíztató szívem hangját éreztem
hogy tán Nekem is tenni kéne.
Már a fejemben is lüktetett a vér! Tekergő érútvonalán
hevesen érte el a valóság, igazság szemeimmel elrejtett képét.
Végtelen tudatomat nem kímélő hangok kérdezték
Lángolásod miért miért?
Az izgalomtól sietős lépteimmel az ősz által levetkőztetett,
gallybogokkal szőtt gyászos sötétszínű fasort követtem.
Jobbra nézve a Megyei rendőrség hosszú szürke színű épülete
Ablakain a zsúfoltan szegecselt tömör rácsok félelmet keltettek
az arra járókban is, ha lehetett az épületet mindig kikerültem.
Most nagyobb csoportosulást vettem észre az útkereszteződésnél
A mai nap már rendőrt sem láttam pedig itt hajdanán nagy volt a mozgás
Eltűntek tán eddigi vétségüket próbálták emlékezeteikből kitörölni
most otthonukban az eseményektől távol gyáván meghúzódva
Lehet hogy egyesek civilben segítenek álszentként a rendszert alávájni
és magukban röhögve várva és ha eljönne az idő véresen lecsapjanak.


29


Az igazságot megtorlást magára záró kapu most befeszítve nyitva állt.
Hatalmas szárnyai felett az elv ideológiája a vörös ötágú csillag
kialudt fény nélkül előre billenve az emberek lelkében is valami megdőlt
A vörös izzókat tápláló villanyvezetékek tartották szinte lógva a kivert üvegével
Megbukva egy új korszakot újabb megvilágítással engedne a jövő elé.
Egyre közelebb kerültem az ácsorgó kismorajlású csoportokhoz
észre sem vettem, hogy már én is kíváncsian köztük vagyok
Az úttesten csákányok hegye (kékes szikrafény) bontottak egymást követve
a még fel nem bontott szorosan lerakott szürke kocka bazalton.
Lengő karokon erektől kiduzzadt izmokon a düh haragja diktált,
pörögve emelkedtek meg a szélesedő nyomvonalon a fekete farkasfogak.
szinte kicsorrantak az eltakart, titkokat záró futóhomok kristályszemcséi.
A szélekre dobálták a szabályos tömböket, mint egy védő barikádot építve
Az emberek szemei vérben úszva követték a dolgozó fiatalok minden mozdulatát
Az ásók kezdték harapni lépésenként az összekötő lapáttal is mélyülő árkot.
A sötét kövek hegyeibe fedő homok itt ott a rések közé csorgott
Nem tudtam mit keresnek és miért az éles hangú bíztató bekiabálások.
Húzd, húzzátok ki az akadályt adó a tovább haladást akadályozó gyökereket,
tompa szapora fejszecsattogás a nedvességet szállító vaskos gyökér
megadta magát, feltörő örömrivalgás, kereshetünk izzadva tovább.
Halk mondatok férkőztek közelembe nem akartam hinni rögzítő füleimnek
Az alagutat a katakombából nyíló külön termet kutató árkokat keressük.
Azokat a savas kádakat, melyek csakis az igazságot oldották ki az eltűntekből.
Azt a gyors halálutat, melyet, ha nem találunk értetek mi is elveszünk
E rémítőn borzasztó mondatok után, melyet elhinni is nehéz
Gondoltam: jobb lesz, ha innen gyerekként minél hamarabb távozom
A felnőttek jelenlegi kitörő, bosszúmegtorló gondolatait úgy sem értem


30Különben is az eseményekbe véletlen tévedtem be.
Mára a Tiszti klubba voltam híva: Horvát mondta jó filmet fognak vetíteni
Gyere el többen is leszünk, de helye lesz mindenkinek
Átmentem az úttesten, gyér volt a forgalom a bejárat kapujában ácsorogtak
több általános iskolás fiú is várakozott egy idő után kinyílt az ajtó bemehettünk.
A benti tér kiszélesedett és a széles lépcsőfeljáraton két kanyar után
a függőfolyosó kijáratát közelítettük meg az egyenesen futó rész
közepe táján üvegezett kétszárnyas ajtó -- magánlakásnak véltem.
Libasorban bementünk székek voltak négy sorban elrendezve katonásan.
Leültünk a tágas helyiségben valamikor szoba ,vagy iroda lehetett
Mögöttünk távolabb négylábú felfelé keskenyedő asztal emelkedett.
Rajta a vetítőgép a film és üres tárcsával felszerelve indulásra kész.
A paletták az ablakok előtt záródtak, kívülre rekesztették a fényt
A képzett sötétségben a fehér falon peregni kezdtek az összeolvadt filmkockák.
Megelevenedett szemünk előtt a második világháborúról szóló történelem,
a partizánharcok izgalmas részletei kötötték le figyelmünket.
Pedig közben fiatalok és középkorúak nyitogatták --csukták az ajtót percekig,
majd, megállás nélkül egy másik helységbe mentek rajtunk keresztül
A film befejezése előtt a félhomályban szálingózva távoztak a másik helységből el.
Tán forradalmárok gyűléseztek? Villant át az agyamon!
A vetítés volt az alibi álca velünk együtt?
A film lepörgött a lefutó szalagvég csattogott a villanyt felkapcsolták
Kedves hang közölte holnap után, ha tudtok gyertek újból.
Ráértünk hisz tanítás nem volt ott voltunk és az események ismétlődtek:
Az újabb film nézésekor feltűnő volt számomra.


31

Néha, néha erősebb hangok szűrődtek ki a titokzatos szobából
majd sietve távoztak a film vetítése közben a bentről kijövő emberek.
Mi is felálltunk és a széttárt ajtón kimenve a film izgalmait emlegettük
a lépcsőház szinte visszhangzott lefelé kopogó lépteink után
Aláereszkedett az est letelepedő homálya, csak az üresedő fák
görcsös gallyai markolászták a lelógó, fortyogó sötétebb felhőzetet.
&#8195;Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

A padlás titkot őriz a pandaly meg többet
Ma délelőtt úgy gondoltam felderítem ki vagy kik voltak a padlástérben
A Klapka utca 20 szám alatti ház padlódeszkával lambériázott kapuját
mentem ellenőrizni, hogy zárva van e A reteszt nem nyomtam rá,
nehogy feltűnő legyen a felnőttek részére kulccsal legyen szabad a be ki járásAz épület hátsó részén volt a padlásfeljárat a kinyúló eresz alatt kapaszkodott
a mélyen beeső bejárat. szuvas- repedezett gerendájához a lajtorja vékonyabb része
Ráncigálva kintebb sikerült húznom, így nagyobb résen tudtam bemászni
Kemény agyagos részt érintette tenyerem, lábam megakadt az utolsó fokban.
Átestem a belépőn, megnyekkentem egy pillanatra nem is láttam sötét lett.A szemem kezdett hozzászokni a sötétséghez pupillám kitágult
végiglovagolta a cserepek között betolakodó fényseprőket.
A tetőszellőző elrozsdásodott ajtaja lógott a kinti szél mozgatta.
Lebegése figyelmemet odacsalta azt hittem valaki motoszkál.Nem féltem tudtam az esetleges bűntény helyét elhagyták.
A tűzfalról erős fény sugározta be az előttem lévő padlásteret
másztam előre térdeim fel sem emelve óvatosan.
Felálltam és kiegyenesedtemA fény teljes sugarával beleült arcomba!
A nyílás egy idő után ahogyan vakságom elvesztettem
elém tárult. A benne befoglaló távolabbi városképpel.
A magasba emelkedő falon terebélyes szabálytalan lyuk ólálkodott
A kivert téglák a fal tövében lehettek napok óta33

Fejem pipiskedve kifért a vájaton megszédültem ahogyan lefelé néztem
A leomlott tégla és malyter törmelékek porhanya frissen kupacban hevertek.
Az üres áthidaló telken szemem újabb falakba ütközött,
melyeket ugráló tetőlépcsők borítottak elrevülő hódfarkú szegedi cserepekkel.A piros cserepekkel fedett házakat a kúpcserepek vonala szegélyezte
Majd kirajzolódott a többi fölé emelkedett gömb alakú torony,
látni lehetett szürke kőfogak bástyaszerűen ültek körülötteA hallott géppisztoly sorozatok bíz sokszor a cserepeket nyírták
és a Zsinagóga tornyát lyukazgatták ki sikító éles gyorsasággal
Félelmet keltve, hogy itt van bíz ellenállás a túlerővel szembe is.
A magasröptű golyók többször gellert kapva a centrum
terét szórták meg. Így láthatatlan forradalmárokat véltek a muszkákA visszhang is besegített A csattogás, zörej a golyózápor pattogása
az estleges menekülés segítsége lett. A fegyvert fogók kezébenKissé arrébbléptem, bokám oldalra mozdult
Valami finoman gördülni kezdett talpam alatt.
Leguggoltam körülöttem, mint apró szentjánosbogarak
úgy mozdulatlanul fényvisszaverődésüket adták
Kilőtt és éles töltények?Most aztán inamba szállt a bátorság
Az eltüntetés gondolata fejtegette a megoldások lehetőségeit
Körbenéztem lát e valaki!
Egyesével a kilőtt hüvelyeket szedni kezdtem
Ide oda csúszkáltak nedves tenyeremben
Természetes volt hisz annyira féltem
nem tudtam, robban e mert volt közte élesen elhagyott.34
&#8195;

35


Közelebb csúsztattam magam a keskenyedő egysorosra felhúzott téglafalhoz
Észrevettem az alattam lévő mennyezet már nem kapcsolódott rendesen
mintha eltávolodott volna a meredek résztől. Az idő során nyílás futott végigElkezdtem a setét lefelé nyúló részbe a hüvelyeket becsúsztatni
néha ujjam is beakadt szúró fájdalmat éreztem
A hézag nyelte a lőszert mint kacsa a nokedlit A nyitott gégét összekapart
téglamorzsalékkal kezdtem folyamatosan betakarva eltüntetni.Homlokomról a verejték cseppjei petyegtek folyamatosan
Felálltam a tenyeremet összepaskoltam a porréteg könnyítése miattMegelégedve elindultam a feljárat irányába lábam megakadt
nyilamló fájdalmat éreztem egy ládán estem keresztül
Megint négykézláb A láda fedele felhajtva az üresség tanyázott benne.
Filmeken láttam ilyet Zöld erős vasalás és két végén lécfogók
A katonák lőszerutánpótlásukat tartották benne biztonságosan.Több ezer lőszer lehetett benne, ezért volt számunkra is
hosszúak a sorozatok szinte vég nélküli, végtelensége hangzott.Tudtam, idegen nem lehetett ki használta szerzett fegyverét,
nem tudom mikor cipelte fel a katonai ládát.
El kell rejtenem-
A bizonyítékokat nem tudom megsemmisíteni
A zöld ládát jóval távolabb a pandalyban rejtettem el
Egy megviselt gyékény szatyrot a vastag gerenda alól emeltem ki
Belenéztem összehajtogatott, plakátok térkép és röpcédulák zizegtek.
majd a láda kilátszó csücskére helyeztem.36

Itt fogadalmat téve a Magyarok Istenének
Magyar gyermekbecsületemmel és hű akaratommal
amit láttam és eltüntettem senkinek nem kotyogom el.Az emberiség embertelenjei vérszemet kapva
Sógoromat Vasadi Józsefet
és engem is börtönbe juttatna, ha kitudódna.Elképzeltem, ha évtizedek múlva rátalálnak bűnünkre
és napvilágra kerülnek hajdanán a fényes lőszerek.
Ott lesznek az eltakarításkor az izgalom izzadságától eredő
kirajzolódó gyermeki ujjlenyomataim BIZONYITÉKKÉNTNE VALÓSÍTSD EZT MEG ISTENEM
Ne adj ki korábban egy védtelen gyermeket
Az ég fátylával leplezd el és le idővel a múltat.&#8195;Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -


A Kossuth címer kitűző
Cikáznak a varjúrajok a belváros felett
szétoszolva károgva húznak el a tornyok mellett
megint jönnek tán a hideg elől menekülnek
itt most az ok más lehet nem telepednek le fákra
rémülten megzavarva előjelként szárnyukat szél dobálta.Tompa berregés motorzúgással összekötve
a bolyhos felhők alatt kétszárnyú repülőt elengedve,
Meg is jelent a felfelé emelkedő fejek felett bizonytalanul libegve
mintha fenn valamit kerülgetni kéne véletlenül meg se szédülveLehet hogy legjobb légi útját ma a térképén nem kereste
ahol a nép felé értesítéseit felhívásként elejtse.
Mint megvadult darazsak ajtajából úgy menekültek
bolyban keringtek látni lehetett szürke tömbjüket
A röpcédulák tán akarva szétrebbentek
a nyomott levegőben leirt betűk kergetőztek.
Peregve orsót csavarva vagy ringatózva jöttek
majd markoló kezekbe szorosan beleültek.
Mihamarabb a rajta nyugvókat olvasva megértsük

38


Megint megjelent a fémmadár kört írva le
ajtaja körül megint hemzsegtek a kiszórt röpcédulák
Most a város pereme felé sodródva távolodtak
a szabadságharc apró leirt magyar gondolatai
Hangok recsegő zúgó hangok az öreg családi házban
a szülők székeken gubbasztva fülüket a parázsszemű
rádió felé fordulva hogy kivehessék a Szabad-Európa
biztató hangját a magyar forradalom össznépi buzdítását.
A tiltott rádió hangjának nem szabadott kiszivárogni az utcára
az ott elhangzott szavakat a spalette is belülre zárta
mindenki tudta a néma falnak is lehallgató füle van
A besúgók pedig ködben burkolózva láthatatlanok
Ma vasárnap volt és együtt a legbiztosabb fészekben
volt a család. Házak alig alig a közelben a karácsonyi térről
a királydinnye és a futóhomok kíváncsiskodott az udvarban
Míg a mama fordított kását nudlira képezve nyomta markunkba
A forradalom és szabadságharc percei peregtek
a taxi állomás rövid utcájában vásáros sátor volt felállítva
sokan voltak mindenki Kossuth címer kitűzőt akart vásárolni
Volt bíz pénzhez mért kisebb nagyobb fajta Többen félre vonulva
már ki is tűzték a hevesen dobogó szívük felett

39
&#8195;


40
Mi gyerekek is ott nyüzsögtünk VOLT KI TUDOTT VENNI
Gyönyörködtünk és lökdösődve mutogattuk egymásnak
Végül a legkisebb jelvények közül az egyik doboz leesett
Pattogtak a kövön a fény csókot nyomott minden darabra

boldog piruló arccal segédkeztünk összeszedni a dobozba téve
még most is szégyellem
tudatosan görcsös szorítással egy a markomban lapult
ö is én is féltem
nem volt más választásom
pénzem nem volt és nekem szükségem volt rá
elloptam tudtam súlyos bűnt vétket követtem el
elsajátítottam a forradalom egyik jelképét
soha nem mertem kitűzni
de azért ha valakin láttam én is szívem fölé néztem
egy darabig rettegtem, hogy kitudódik
a kertben lévő cseresznyefa tövébe elrejtettem.

A reptér felől a lökhajtásos repülők hangjai egyre erősödtek
zúgó sikítással alacsonyan repültek a ház felett
hirtelen felemelkedve még erősebb morajjal
meredeken az égbe fúródtak lángcsóvát kilökve.
Az alumínium égi keresztek hírtelen szemem elől eltűntek
a fény elővarázsolta a fenti ívről lefelé zuhanó hangtalan gépeket
Leérve csúszni kezdett és fullánkjaival többször belemart
A cigányváros most hibogó, csörgő, zörgő bádoglelkébe.
41

A géppuskák miért, miért osztanak ily alattomosan halált
mi a vétkük az igénytelen népes családos cigányoknak
ott kint a város szélen a Pícsó körül a Muszályban
hol a májmétely is megtámadja a legelésző birkanyájat.
A sorozatók után mint kilőtt nyílvesszők az ég magaslatából
újból és többször megismételve - hallani a halál keresztjeit
a forradalmi szabadság híveit együtt a magyarral is látták küzdeni
Vagy külön, külön egyéni akciójukat kezdik megtorolni.
Nekem sok kis barátom volt kik ott találtak otthont
Ki be járatos voltam városukban, de csakis az övékével
első alkalomkor úgy éreztem egy titokzatos labirintusba
kerültem A kátrányos hordók mint falakat tetőt képeztek.
A keskeny utcákon alig férni el ha jöttek egy - egy
család birtokában húzódtunk mert ajtó nem volt
helyette általában szőnyegek zárták le a bejáratot
a kátrány bitumen és olaj szaga párája terjedt.
most eszembe jutott szabad életkörülményeik
megpihenő cigánygyerekek ősi népi szabadság
minden sorozatót barátaim utáni gondolat követett
sírva fakadtam, most sorsuk szabadságáért lelnek sírhelyet

42Igen! én láttam a történelem történését: látni kell
mert így van velünk a valós igazság
A posta sarokbejáratánál egy megtermett őr állt
a forradalom kezdetén és keze fegyverzetén.
Jobboldalról két fiú gyerek és egy lány közeleg
a magasabb fiú nyúlánk fekete zakóban
a kislány középütt igen szép cigánylány
hosszú vállát túllépő göndörözött hajjal.

Piros kardigánja összegombolva mintha szűk lenne
a ruhája ráncolatát leszorította melyhez a harisnya tapadt
Vállán egy géppisztoly lengett csőrrel kisé előre megbukva
a felfutó lépcső előtt megállva a fiú valamit mondott.
A kislány a lengő fegyvert megemelte az irány felé
hallatszott a derékszíj csattanás a lépcső kopott fokán
minden erőszak nélkül szinte lefegyverezték az őrt
Micsoda bátorság egy egyenruhással szembe
Hála istennek egyik fegyver sem szólalt meg.


&#8195;
Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

A magyarság forradalma Bennem él


Forrni kezdett a magyar nép lelke,
erősödő zuhatagának elsodró fehér hullámain,
Rémülten vágtattak fortyogó habjain a cseppek
bömbölve az ismeretlen tátongó hegyek lábáig.Ömlött előre egyre nagyobb duzzadó ere,
rég még forrásként előtörve, eredve a hegyekben
E Szent Magyar föld részét elfoglalva-- kilépve,
medrét bővítené a hon leszakított peremére.Most, mikor elérte a meredek szikla morzsolódó csücskét.
A kibuggyanó sodródó tiszta átlátszó kristályait
egy megújult nagyobb, csendesebb vízmosásba törnék be.Lent volt a geyzir, de ma a víz színén forr gyógyító ereje.
A múltat lebugyogva, hirtelen pezsdült a jelen fénye
és átszőtte a hazánkért piros, fehér, zöld örökölt színe.


44


A távolban harc. rezgett az erdő és hullámokat vetett a szél
Nagybátyám lelkileg összetörve a szabadság vércseppjeivel
megalázva, bosszúsan. életbemaradt társaival hazatért.Az ottani szörnyű, fegyveres ellenállásról elcsukló hangon szólt
A kicsavart könnycsatornája, még nedvességét is elvesztette
már nem tudta mosni frissíteni a honért őrködő fáradt szemétTorka, már a kiszáradt, hangszalagjait is meggyötörte
nem szabályosan rezegtek, rekedezve szaggatottan megtörve.
Hazám kicsiny hazánk laktanyánkat a halálunkig védtük volna.A kaszárnyában alig voltunk a ránk küldött ruszki túlerővel szemben.
Páran elhagyván minket, kik a bőrüket mentvén nem akartak elesni.
A szabadba csúsztak nyálukon gyáván. Az elhagyott felesküdött bátorsággal.Mi kitartunk a végsőig több fegyvert az ablakokhoz dróttal kötöztünk
és a még megmaradt lőszerrel tárjainkat utoljára fuldoklásig feltöltöttük
jöjjön ez az utolsó védekező harc a csúfos igazságtalan vereség.
A szabadságot most a magyar családoknak elérni, megtartani kellene
Ma itt is, minden elhagyott fegyver szolgál, hadban egy küzdő Nemzetért.

45
Egyre fogytunk! Az ellenség golyói minket kerestek, életeket vettek
Istenem fentről látod a fiatalokat vértől megizzadva, és hányan elestek
Az ellenség most nem embert nézett csak elvet, fegyveres katonát
A hatalom halált küldött ránk, mert védtük talpalanyi őshazánkat.Fegyvereink elnémultak az utolsó lőszer is a zárból kihullt.
Megalázó felszólítást dörögtek felénk! Közelről magyarul!
Az ablakok téglákkal együtt rég sóhajtozó üregeket hagytak
hátunk mögött a mennyezet kúpos törmelékébe hulltak.
A vérrel mázolt válaszfalak rogyva szétrobbantva mellénk dőltek.Mi csak a kihűlt szótlan üres fegyvercsöveinket ölelgettük
Megmaradt bajtársainkkal összeért a szabad ökölbeszorított kezünk
A rom előtt csillagos tankok csövei meredtek ránk nem lőttek vártak.A fegyvereinket letéve felálltunk: elhúzott egy sorozat fejűnk felett
mondta valaki közöttünk adjuk meg magunkat, és emeljünk kezet.
Ezeket a lelkét gyötrő fájdalomtól nyögve mondta
Bár ott haltam volna meg az esküm nem szegve meg,
Ez a szabadság megalázóbb, fájdalmasabb,
mert egy szabadságért harcoló népet érint46


Meghalt a szabadság sokan égbe mentek érte!
Sokan még ezután lettek az árulók által összefogdosva
Őket vonták kínozva kérdőre!
Azokat a forradalmárokat, kik egy ország népének
akartak végleges , megteremtett őrző -- szabadságot
&#8195;

Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

A forradalom, társa a szabadság!


Tavasz, mely az élet sarjadását kezdi felnevelni
a megélhetést adja és nem próbálja átnevelni.
Az ember a haza földjét acél ekevasakkal szántja
és vigyáz az arannyá érlelődő számtalan dús kalászra.
De most az ősz vérét ereszté a haldokló tájnak
a politika által ráhúzó nyálkás félhomálynak
A búzatáblában is elfér a búzavirág, a pipacs
Színüket nézve ez nem politika se nem konkoly.
A cséplőgép etetőjébe minden mag bekerül
Ott a búzaszem között a leghitványabb is elmerül
A gazzal súlyos tehetetlen zsákok kevert magjai
a válogató csigába csúszva, pörögve, pattogva suhog
Mint a politikában helyét emberként keresi
Csúszva az ocsmány barátként hatalmat csihol.
Pörögve lelkét mutatja, de törtetése iszapot keleszt.
Pattogva átlépi az emberség határait érdekeiért.
Az időjárás múltját a tények ismerete sem fedte fel
A jelen változó forró történelme a fenti légkörön függ
De ha egyszer a időjárás minden változtatója
Rombolni akar
nem lesz soha oly technika, mely megtudná
egyszerre akadályozni a pusztulást.
48

Az ember más! Ember húsból vérből való és egységes gondolkodó
köztük is van hatalmat akaró, de sejti , ha nem is teszi
Tudni kéne! Ma nem lehet embertelen bűnök nélküli elnyomó.Most nem a víz sem a gálya az úr.Holnap a hatalmat elsodorja a józanul sodródó gondolkodók árja
Itt már nem kell a technika -- fegyverek halált osztó ropogása
ember kell ki a jövőt becsülettel hozzáértéssel váltjaA természet hatalma is az összetevők hatalmától változikMinden ember egyénisége személyisége más és más
A többség mindig egyet akar, ha ez a hittel lassan összeforr
a körülötte fellobbanó lángnak változtató ereje lesz.Az ellenforradalom idáig kitartva, de lassan
látó szikrákkal fényesített szemét lehunyta
Ordító, dühös akaró hangja is teljesen lenémult.
Az emberekben a megtorlás hűvös érzelme
szinte remegve húzódott vissza lelkük mélyébe,


Volt kiknek félniük kellett, mert mertek!
Egy egységes ország-gazdagságot akartak
De a többség mégis kevés volt


Jött a megtorlás a besúgók diadalma
Majd a rendőrség brutális vallatásai végrehajtva
Embert, testvért emberiséget nem nézvén.Szivárogva törtek elő brutális hírek a falak alól
védtelen ember a bekötözött, kifeszült kenderzsákban
fényesre subickolt csizma a vérfoltokig rúgta, vágta.

49

Ordítás, nyögés, majd néma gőzölgő vércsorgás
A hideg, a csizma fejére tapasztja alvadékát.
Majd ahogyan bontatják vele a tapadós kócot
húzza a számára még ismeretlen tesztet kifelé motyogva.
A hűségem megbízhatóságom a kormánynak adtam
Felhördült, mikor testvére mosolyban megfagyott
vérrel körbefutott erezetes arcát meglátta.Ráborult zokogva, mondta hitvány ember vagyok
A szabadságát testvérként tudtom nélkül vettem el
A kegyetlenekhez mocskos pénzért húztam
a gazdagság nem álmaim biztonságos lüktetője lettEgy pisztoly lövését tompa zuhanás követett
a lelkiismeret további életét befejezte.Számtalan, bűnt nem érző forradalmár
hazája miatt menekült Ausztria felé.
Hátha egyszer még cselekedetük és gondolatuk
szabadon a Csonka Kárpát-medencébe visszatér.
Kik nem tudtak szökni vagy nem is akartak
azok a börtönfalak végleges martalékai lettek.

A megalkuvók, most a szabadság után kaptak
A rácsok mögött tudták előtör az elismert igazság
Barátságot kötve volt ki titkait elmondta
A betett spicli szabadulásáért másnak bőrét adta.
Számtalan volt az ilyen ember a sok becstelen
a hatalom hajladozó szemét szolgája
A jövőt más nemzettől átvett eszmével pofázta.
Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

Az iskolai napok megkezdődtekKöztünk is mentek az igaz látott valóság hírei
valamint a szülők sutyi kihallgatásait is közre adtuk
Néha egy telitett mondaton a félelemtől megrezzentünk
Molnár István elmesélte hogy szüleinek el kellett hagyni
az országot és érte nem tudtak Győrből eljönni.
Szinte egy izgalommal teli szökési úti leírást olvasott fel
min annyian szájtátva hallgattuk a kalandok nehézségeit
Hosszú szünet kezdődött habár a többi is hosszú volt.
A tanító bácsik és nénik is a tanáriban az eseményekről
beszélhettek és nem halhatták vagy nem is akarták
tudni az órák kezdetét, mert nem volt rendes tanítás.Osztályonként levonultunk az udvarra jó idő volt.
Az udvaron látni lehetett a cseréptől megkopaszított
tetőszerkezetet a torony büszkén emelkedett a lécek fölé
Szinte csak az összeölelkező gerendától gerendáig futó
golyózáportól kitépdesett szálkás lécek meredeztek felénk.
Tudtuk hogy négy gerenda helyett most csak három őrködikAz oroszok tankja napokkal előbb késő este ellőtte derékban
a Cifra Palota felőli tartó gerendát A forradalmárokat vélte fenn
Így három gerenda váltotta ki megterhelő erejével
a csúcson lévő időtől megrozsdásodott nyekergő szélkakastBarta Pista magas vékony gyerek volt ma kék munkásruhába
volt öltözve így még nem is láttuk tán az édesapja adta neki
a szünet elején a cserépdarabokat rugdostuk habár a nagyja
már a nagykapu melletti óvópince oldalánál állt hatalmas kupacban
Pista megemlítette hogy édesapja mérte fel a kárt és a javítást
brigádjával fogják minél hamarabb a hideg beállta előtt elvégezni.Az esőzéseket követő havazás megindulás nagy kárt tenne
Le kell borítani a múlt eseményeinek látható nyomait
Molnár: megszólalt gyerünk fel nézzük meg a helyszint
utánozzuk azokat kik a szabadságért harcoltak.
Az udvarból egy kiskapu bejárata felé lopakodtunk
észrevétlenül óvatosan osontunk az ott lévő portást kijátszva.


51


Kettesével szedtük a lépcsőt a kanyaroknál beláttuk az egyenest
nem volt mozgás elértük a padlástérbe vezető kis deszkaajtó bejáratát
szűk sötét keskeny részen haladtunk denevérek suhantak
Hirtelen fény csapódott szemünk pupillájára káprázat követte
Az ég felhőzetét csíkokra osztotta a szürke megöregedett léc
Megfordultunk láttuk egy szinttel lentebb vagyunk
Egy méterrel megemelkedett padlásszint a torony oldala felé
Barta könnyedén vette az akadályt Molnár erejében bízva feltornázott
Horváth kezét ketten fogták húzták felfelé egyik lábát próbálta
a poros peremre tenni én a másik lábának álltam bakot
Kicsi voltam vékony és pehelysúlyban szinte felrántottak.
A hajlatot elérve a lécnyílások között kibújva hajolva mászni kezdtünk
szinte a deszkákhoz tapadtunk mert erősödött a szél egyre fentebb érve
hogy ki ért fel először nem tudom az órarész lemezzel volt borítva
lukakat lehetett rajta látni. Megfordultunk ropogtak a deszkák
Lenéztünk. Arcunk tán vörösre majd fehérre hókadtra váltott.
Csend lett az udvar gyerekzaja szinte ropogás nélkül befagyott
Rémület fogott el bennünket tudtuk a bátorságunk példamutatását
Csakis a legnegatívabban fogják értékelni kötelességből is tanítóink
A percek szinte peregtek így észre sem vettük, hogy már lent vagyunk
ujjongó diákok folyosójában fülön fogva kísértek a férfitanítók.
Most bíz hosszú volt az út az egyenes után az ívet követő folyosóig
a tanári elé tuszkoltak sietve bennünket, majd vigyázó szemek őriztek.
Álltunk, vártunk. Becsengettek a felfüggesztett vasútisin éles hangja
a benti levegőt is rezgésével átszűrte, lassan délceg hangja is elsimult
a tanári ajtaja hirtelen kicsapódott a keményszívű igazgatónak most is
haraggal teli arca ránk vetődött szemeiben a gyűlölet igazságosztása.
52
&#8195;

53

Minden kérdezés és intelem nélkül karja hatalmas tenyerével megindult
lecsapva ránk fejeink egy irányban billentek majd pillanatnyi gyorsasággal
megváltoztatta a másik irányban biccentette fejünket meglepődtünk
nem várva a lepofozó igen fájdalmas műsor többször megismétlődött.Az újabb órák végén még kaptuk az újbólit és viseltünk kegyetlen adagokat.
Arcunk a piros pírtól ki sem hűlt a vér pezsgett a látható ujjlenyomatok alatt
szinte négy négy barázda háta szántotta fel közben puffadt arcunkat.
Az órákra mielőtt bementünk a mosdóban képünket hidegvízbe temettük.A szabadságharc teljes leverése után megkezdődött a harcok során megsérült
majdnem rommá lőtt tetőszerkezet felújítása a tél beállta előtt befejezték
november havában a kapu melletti kőkerítés oldalában helyezték el a törmeléket.
Mennyi sérült cserép zúzalék és golyóktól hasított kifoszlott rozsdás szöget szorító léc.Pár nap múlva további büntetésként az osztályfőnök közölte az osztály előtt
A négy mákvirág a cseréphalmot délutánonként az óvópincébe hordja le töltésként
ebéd után lapátokkal és vödrökkel érkeztünk felügyelet nélkül elkezdtük a takarítást
több lépcsőn lefelé fáradhatatlanul próbáltuk bűnünket e tevékenységgel helyrehozni.De Molnárnak ötlete támadt nézzünk szét pihenésként a vízzel telt pincébe
fedezzük fel a nem látható kanyarban eltűnt részt is de csakis cipőben
Elindultunk a kezünkben lévő méteres lécekkel mindenki maga előtt
tapogatózva a lépések helyét a térdig érő víz körülöttünk hullámozva csobogott.A távolabbi üres falakról a visszhang össze vissza keverte a félhomályban
valaki megszólalt vigyázz a fal mellett a víz fedése alatt kutak is lehetnek
nem láttuk cipőnket sem a dohos párás levegőben lassan mentünk
egy betonajtó került elénk le volt zárva hatalmas fémkarokkal.Egyenként majd kettesével kapaszkodtunk a rövid karokba hátha elmozdul
A víz felszíne lotyogott az ide oda való lábemelésektől erőlködtünk
a hatás piciny elmozdulásokat hozott a retesz elfordult az ajtó kifeszítése követte
A szárny megemelte az előtte lévő víz felületét fentebb mosódva tapadt rá.54
Egymást lökdösve hogy mindenki mindent lásson csodálkozás meglepődés
sörösüvegek ládákban sértetlenül egyikőnk kérdezte a háború óta itt
Molnár kezébe vett egy üveget nem láttam hogyan de felbontotta
Majd meghúzta nem romlott és kézről kézre kortyolás kísérte.Az ajtót nem tudtuk becsukni valami alája szorult úgy hagytuk
volt időnk és körbe mentünk az oldalfalakon fogasok voltak elhelyezve
a hajlított részek végén madzagon fémbiléták érintetlenül lógtak
Horvát mielőtt elérte volna keze mozdulatától leesett és csobbanva eltűnt.Kerestünk egy másik ajtót hogy tovább menjünk ha már itt vagyunk
egyikőnk megszólalt a város alatt katakomba rendszer van kiépítve
érdekes lenne ezen végigmenni és az isten házát is megtekinteni
az oltár előtti hosszan futó kovácsolt vasrácson keresztül, ott víz sem lehet.Én mondtam hagyjuk a további felfedezést lehet hogy a szabadságharc óta
itt többen megbújtak és várják az országból való kiszökés idejének óráját
Lehet hogy fegyver is van náluk a védekezéshez mert tudják hogy keresik őket
kimentünk a világosságra és megint hordani kezdtük a törmeléket, de nem végeztünk.Másnap a dobszó után mely a felvonulást festette alá négyönk nevét olvassák.
Egymás mellet voltunk összenéztünk, elkaptak bennünket észlelte valaki a
kifeszített ajtót így is volt a postások hűtőraktárnak használták
Beköptek bennünket a munkáért nem dicséret kiadós verés járt.Napokon keresztül az osztálytársaink példaképei voltunk
reggel mindig korán érkeztem az udvaron volt időnk focizni.
Ma valaki megelőzött a kályha csövét kiemelte a falból
még a folyosó ablakain is tódúlt a kifelé szabaduló füst.
A szellőztetés miatt hazaküldtek bennünket.Másnap eljutottunk az osztályteremig az ajtó előtt kettes sorban
vártuk az énektanárt, nem mentünk be mert soha nem lehetet.
Csakis a tanár engedett be bennünket minden óra kezdetekor.
Érdekes fojtó szag csavarodott egyre jobban szimatoló orrunkba.
55
A tanító bácsi kihajtotta az ajtó egyik szárnyát és padjainkig mentünk
Ő is belépett. de nem az asztalhoz ment a kályhát nézte meg közelebbről
Ma a tegnapi hideget kiüldözve a kályha szinte vörösen izzott,
de tetején halvány füstcsíkokat eregetett lebbenés nélkül felfelé.Egyszer halljuk, kifelé mindenki valaki higanyt öntött forró kályhára
iparkodva azért még láttuk fényes apró golyócskák csillognak szerte
mivel mérgező gáz került a felmelegedett levegőbe a tanítás szűnete követte
nem lett belőle ügy így egyikőnket sem faggatták csak másnaptól az ajtót zárták.

Lelkem évtizedek után,
még mindig a történetek bilincsében
hangtalanul, szívfájdalmak jajdulásában.
A múlt kegyetlenségét őrzi a temérdek belső lapokon,
Istenem lehazudták a haza második küszködő szabadságát.

Ismeretlen maradt a gyermeki titok, lám szabadság!


Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -
&#8195;
56 
 
0 komment , kategória:  3. Liber libri versgyűjtemény  
Hegedűs Béla
  2016-11-18 16:22:57, péntek
 
  Hegedűs Béla...... ........... ........... ........... ........... ........... .............2016-11-1 8 , 14:21

Hegedűs Béla -

Ismeretlen maradt

a gyermeki titok

1956-tól 2016-ig

1956 Október 23-tól november 4-ig

A szabadság tizenkét napja!

Gyermeklélekkel, átélésselKészítette: Hegedűs Béla

Kecskemét, Mária-hegy 134/a
Tel.: 06-30/364-3303

&#8195;

AJÁNLÁS HEGEDŰS BÉLA 56-OS POÉMÁJÁHOZ

Hegedűs Béla lírai forradalom-idézője egészen sajátságos, különleges oldalról közelíti meg, tárja fel dicsőséges szabadságharcunkat. Két aspektusból is ritkaság és érték hív beszámolója. Egyrészt: Kecskemétről ( általában is a csendesebb alföldi városokból) kevés híradás jutott el a nagyközönség füléhez. (Gondoskodtak erről egyfelől már a korabeli vérpribékek - pld. a hírhedt repülős mészáros Gyurkó őrnagy etájban - másfelől az utólagos megtorlások és toroktorlaszok, sőt a nép spontán öncenzúrája.) A mélységesen keleties típusú homokhátsági parasztgazda százszor meggondolja, míg egyszer nekiindul, nekitámad az éppen dívó terrorhatalomnak. De ha aztán belevág...Másik, még kivételesebb unikum-hungarikuma Hegedűs Béla poémájának az elbeszélő kora és személyisége. Bizony , alulnézetből, egy öntudatára ébredő fiúcska ,,békaperspektívájából" őrizte meg a köz számára fájó-tüzes-lelkesítő emlékképeit. Magam azidőtt - 4 évesen - átfutottam egy katonai szállítójármű előtt - ebben merült ki ,,hősiességem". Nos, Béla figyelt és szívében őrzött valahány életveszélyes-emberpróbáló mozzanatot. S végtére megírta: a maga ziháló, hiteles, apró részleteket is hűséggel megjelenítő, poétikus módján. Ez a felfogás talán különbözik a szokásos elbeszélő stílusú mementók sorából. De - meggyőződésem szerint - elengedhetetlenül szükséges az összképhez, a teljesség képzetéhez, hiszen - hiánypótló vállalkozás.
Tisztelettel ajánlom befogadásra!

Kecskemét, 2016. június 16.


 
 
0 komment , kategória:  3. Liber libri versgyűjtemény  
x
  2016-11-17 01:00:22, csütörtök
 
  Bartal Klári...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ......... 2016-11-17 , 0:09 .

Bartal Klári - Kesergő

Álmodtam, hogy boldog vagyok,
Fölöttem száz csillag ragyog.
Fölriadtam. Csillag sincsen,
S hátat fordított az Isten.

Fölpanaszlom ébrenlétem,
Boldog álmom kérve kérem.
Fordulj felém, én Istenem -
Egy csillag is elég nekem!

Székesfehérvár, 2015.november

Link

 
 
0 komment , kategória:  Bartal Klári   
x
  2016-11-16 19:57:41, szerda
 
  Bartal Klári...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... .........2016-11-16 , 17:59 .

Bartal Klári - Őszi tavon


Hat nagy hattyú s két hattúfi
Úszott tiszta tó vizén,
Zavartalan méltóságuk
Őrizte egy szürke gém.

Locsi-fecsi kacsanépség
Jött feléjük nádon át,
S bár nem látta, irigyelte
Fejükön a koronát.

Hápogtak és hablatyoltak,
Fölzavarták a vizet -
Fröcskölésük csendesítni
Egyik hattyú sem siet.

Kacsanépség sápítozva
Éli zajló életét,
Abban bízik: kivárhatja
Még a hattyú énekét.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Bartal Klári   
Gágyor József, Írásjelek
  2016-11-10 16:35:30, csütörtök
 
  KERESÉS! -
Kedves Látogatóim!

Az ide lemásolt levél segítségével keresem Gágyor József, Írásjelek című versét


Tóth Emese ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ..............20 16-11-10 13:03:19

Szia!

Keresek egy verset, de sehol nem lelem. A rádióban hallottam. Gágyor József, Írásjelek Nagyon teszik, ha valaki meg tudná szerezni, megköszönném.

Előre is köszönöm! :-)

Kedves Tóth Emese!

Sajnos nem ismerem az Ön által keresett verset!
Annyit tudok segíteni, hogy készítek egy keresést Gágyor József, Írásjelek
című versével kapcsolatosan. Sokan segítenek nekem a gyűjtésben.
Remélem valaki ismeri.

Üdvözlettel - Juhászné Szunyogh Mária
Kérem aki tud segítsen! Írja be ide a kommentbe!
Előre is köszönöm!
 
 
0 komment , kategória:  Segítség kérés, KERESÉS  
ismeretlen szerző
  2016-11-07 09:35:39, hétfő
 
  Bartal Klári...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... .........20 16-11-07 , 8:58

- Kérded, hogy vagyok?

Fáj a lábam, fáj a vállam,
A csontjaim, mind ahány van.
Csípőmet ki kell cserélni,
Így tovább nem lehet élni.

Izületeim is fájnak,
Gyógyszert arra nem találnak.
Vérnyomásom ugrál fel s le,
Már nem tudom, mit vegyek be.

Szívverésem arrythmikus,
Belőlem él a patikus.
Gyomrom is fáj, de nem félek -
Losec, Zantek amin élek.

Allergiám néha kitör
És olyankor nagyon gyötör.
Tüdőm hörög, orrom folyik,
De percek múlva elmúlik.

Hajam hullik, erem tágul,
Szürke állományom lágyul,
Lassan minden politikus
(Ha köcsög is) szimpatikus.

Munka helyett, ha henyélek,
El is hiszem, hogy jól élek.
Nem írok és nem olvasok,
TV-től az agyam mosott.

Szemnyomásom nincsen rendbe',
Csöpögtetek reggel, este.
Minap orvosom keresett:
Vörös vérsejtem lesett.

Mivel a súlyom is csökkent,
Azt mondta: ő is meghökkent.
S hogy nincs tumor a belembe?
Bekukkantott a belembe.

Mindezeknek ellenére
Igazán nem panaszkodok,
Köszönöm a kérdésedet,
ÉN MINDIG NAGYON JÓL VAGYOK! 
 
0 komment , kategória:  Bartal Klári 1.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 68 db bejegyzés
Összes: 68305 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1352
  • e Hét: 4878
  • e Hónap: 20517
  • e Év: 53913
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.