Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A bunkók világhatalma felé
  2016-11-30 11:57:25, szerda
 
  A bunkók világhatalma felé (2016 nyara)

A modell-példa

,,A Brexit-et a hülyék nyerték meg - írja Bernard-Henri Lévy francia filozófus a Népszabadságban. (Britannia bukása, 2016. 06. 30- Eredetileg Le Monde, 2016. június 25-26.-i számában:) ,,Ez a Fritz Lang Metropolisában megjelenített tömeg győzelme. Meg a hajótörőké, a balos bunkóké, a részeg szkinhedeké, az írástudatlan hőbörgőké, a bikanyakú neonacionalistáké.... A Brexit örök időkre a tudatlanság győzelmének példája lesz a tudás fölött. Az emberi állatságé az emberi szellem fölött. A pitiánerségé a nagyság fölött." Na, jó, a Brexit lassan vieux jeux, de ugyanez az a korlátoltság győz a szellem felett a Front National nyomulása, a holland xenofóbia, dán nacionalizmus stb. esetében - alig várják a népszavazást, hogy seggbe rúgják mérsékelt (és béna) kormányaikat. Miközben fogalmuk sincs, mi történik köröttük.[2]

A bunkó (bunkóság) - vagy illedelmesebb fogalommal: a ,,korlátozott kóddal"1 gondolkozó, (szűkagyú) többség ilyen végzetes ügyekben csúcsosodik ki, de ez a habitus persze a köznapokban is terjed.[3] Nem a totál-tetkónál kezdődik - ma már nők is tele vannak firkálva. Hanem ott, hogy ha megadod az elsőbbséget egy terhes nőnek a keresztutcában, a mögötted jövő sofőr leordítja a fejed: ,,ne az én kontómra udvariaskodj!" Sickratman: ,,Megmosod a segged szarás után? Buzi-e vagy!" Utcán egy külföldi érdeklődik az ott ácsorgó két férfitől: Sprechen Sie Deutsch?, Do you speak...?" - Semmi. ,,Te - mondja a két ácsorgó egyike - meg kéne már tanulni egy pár nyelvet." ,,Miért, ez a fazon hat nyelven beszélt, aztán mire ment vele?" Skandináv országokban természetes a kétnyelvűség, de már a Mediterránrumban is nehezen boldogulsz az angoloddal. Nálunk a lakosság 25%-as funkcionális analfabéta - multi cégek sem tudják őket betanítani, nem értik a magyar nyelvű használati utasítást... (Nem jön be a klasszikus RTFM-jelszó - Read The Fucking Manual, - nézd meg a használati utasításban." Nem jön be, mert nem tudják kibetűzni...Na, ez utóbbi már az európai gazdaságot érinti és tömény aknamező.) És persze - mint említettem - a bunkóság rétegzett klaszter: van középosztálybeli, sőt értelmiségi része is (Wutbürger-nek mondják németül azt a réteget, mely a politikai szférában csak dühöng, nem gondolkozik, és mindent el akar gányolni...)

Nem folytatom, mert ez csak a felszín. A bunkók elhisznek/terjesztenek minden marhaságot. (,,az a jó, ami ócsó"; a franciák: ,,mi nyertük meg az I. Világháborút'; ,,Független Baszk-földet!,, (vagy: független Észak-Itáliát, Írországot...) Az EU állítsa vissza a nemzetállamok szuverenitását, (,,nem kell a Rothschild pénze", ,,Franciaország a franciáké", ,,mindenki menjen haza!" stb.)

A szűkagyúak - nyomulnak: a populizmus rájuk támaszkodva terjed (s benne a szélsőjobb zászlója leng győzelmesen.) Ami egykor a vox populi, - a demokratikus politizálás figyelembe veendő mozzanata - volt, mára szétesett. Lett egy tömeges - műveletlen-iskolázatlan, minden egyszerűsítő szlogent, gyűlölet-beszédet ,,benyelő", rétege, és ugyanebben a populi-ban egy valamiért lecsúszóban lévő középosztály-darabka, ami kudarcának dühét népszavazásokon, tömeggyűléseken tudja kiélni. No meg az értelmes (azaz hosszútávban gondolkozó) politikusok megbuktatásában.

A világ = egyszerű, - csak a tojásfejűek ködösítenek

A szűkagyúak legveszedelmesebb tulajdonsága, hogy hisznek az igazság egyszerűségében. Mindenütt: gazdaságban, világpolitikában, odahaza. ,,Minden komplex problémának van egy egyszerű, érthető és hamis megoldása" - írta egykor H. L. Meinecken. És a passzentos szlogenek bizony egyszerűek: ,,az establishment=csaló", ,,kevesebb adót" (aztán hogy a hidak, utak tönkre mennek, Amerikában az már az adminisztráció hibáját bizonyítja...) De kérdezhetném, hogy hányan tudják még egy fejlett országban is, hogy mi a különbség a millió és milliárd között?

Az egyszerűsítés vonzó, mert az is érti, aki nem elég iskolázott, és van benne annyi gyúanyag, hogy fellelkesítse ,,ellenségei" ellen a szűkagyú-közösséget. Van ellenségkép és van összetartó erő: nem kell okosnak lenni, - a tojásfejűek hozták ránk a bajt. Szerelmesek az egyszerű jelszavakba, mikor a világ egyre bonyolultabb (ld. a Föld túlnépesedését, az éhség/szegénység fenyegetését, energia-átállás gondjait, globális vízhiányt; vagy figyeld a demográfiai válságot (elöregedő Európa, - munkaerő-hiánnyal); de az se érzékelik, hogy a háborúk itt vannak a küszöbön. Hát persze, hogy jobb azt ordítozni, hogy ,,minden politika csalás", meg hogy ,,atomot nekik!".

Az agymosás

Az egyszerű megoldások régóta csábítanak. A soap operákon nevelkedettek -ezt tanulták, (,,mindig a jók győznek...") komolyabb művészfilm nem él meg se otthon, se a világpiacon. Magyar film, ha bekerül a pláza-mozikba, akkor dokumentálható, hogy 30 ember nézte csak, vagyis a működtetik, miért fizessenek rá... ,,A közönséghez kell igazodni, ők ezeket a tömegfilmeket szeretik." Hát persze, harminc éve ezt a fajta narratív technikát nyomták a fejükbe, rá lettek szoktatva, (,,vizuális agymosás"), tömegeket illetően innen nincs visszaút: egy vékony értelmiségi réteg rajong, ha elkap egy-egy művészfilmet, de ezek megvalósítása anyagilag csőd. (Jó, vannak kivételek: a Saul fiát százezren nézték, a Fehér tenyér győzelmesen visszatért (sportnevelési erőszak - gyerekkínzás - bemutatásával, Velencei, meg a Sundance fesztivál még tartja magát. De most az agymosott fejek többségéről: a bunkóság terjedésének ,,hátországáról" beszélek. A Big Business rájuk épít: klisék, típus-figurák, a lelőtt fazon a sorozat következő részében feltámad: nincs baj az erőszakkal, mert csak Uzival lehet dolgokat elérni. A fejekben, a képi elvárásokban az van, hogy minden egyszerűbb, mint az értelmiségiek mitológiája.

Okok.

A 2016-os McKinsey jelentés[4] - a populizmus járványát kutató felmérés - egyik alcíme: ,,szegényebbek, mint szüleik voltak?" - ez diagnózis is lehetne, a frusztráció. Amiből a legrémesebb a középosztály lecsúszása, ill. a rettegés az elszegényedéstől. Nemcsak egyenlőtlenség növekedéséről van szó, vagyis hogy a gazdag 1% a GDP 70%-a felett diszponál, mint a 90% nincs sehol. Egy milliárdos kevesebb adót fizet, mint titkárnője - mert, hogy a befektetés nem adózik, és a részvény befektetésnek számít... A lefelé csúszók nemcsak saját nyomorukat látják, de Amerika - vagy ha úgy tetszik Franciaország - hanyatlását és a szegénység gyors terjedését is.

A McKinsey-jelentés a két okot emel ki a bunkóság terjedésében: 1) egyre többen vannak a globalizáció vesztesei, a globalizáció bukások sorozatát hozta a fejlett világra - pl. azzal, hogy Kína lett a verseny győztese. 2) a '80-as évektől kezdve a fináncszektor - investment banking, hitelexpanzió stb. - túlterjeszkedett, magyarul: elszívta a gazdaság erőforrásait. (A pénzügyi szektorban 15-30%-os megtérülés, iparban, egyebütt 1-5%-os, hát persze hogy nem ruháznak be az iparba...) E harminc éves trend eredménye lett a 2008-as válság, amiből máig csak a pénztársadalom támadt fel - a gazdaság nem tért magához. Ez utóbbi diagnózis eddig tabu volt az amerikai közírásban, ma az FT vezető közgazdásza, Martin Wolf, mint szakadék előtti figyelmeztető táblát fogalmazza meg.[5] Mert közhely lett, hogy a társadalom kifizette a nagybankok cech-ét, és jutalmul elmehetett nyomorogni. Nemcsak a feketék szívnak, de a fehérek is a felső középből csúsznak az alsóba): rettegnek és összehúzzák magukat: a gyereik nem járnak egyetemre (nincs annyi pénz...vagyis nő a tudatlanság szintje.) E vesztesek adják a szűkagyúak lázadásának utánpótlását. Ja és persze a feketék, hispanók, prolik. A Big Money-vezérelte politika napi tapasztalata, ez a zsigeri frusztráció - lázít.

A harmadik ok: az oktatás szintjének zuhanása. Az un. általános műveltség eltűnőben (jobbára csak megfizethetetlen magániskolákból szerezhető), az üresfejűeket a tömegmédia tölti fel még nagyobb ürességgel. Mondhatnám: a tudatlanság dívik világszerte.[6] Az Ivy Leage csúcsegyetemein túl romlott a felsőoktatás színvonala is, bekerülni drága, és ha bent vagy, keveset kapsz: hogy a világ másfelé ment, abból annyit látnak, hogy lőni kell. Az oktatási színvonal hanyatlása világjelenség: a skandináv államok rendszerét kivéve egyre több fejlett országban álltak át a hiányfoltos általános képzésre. És csak annyiról van szó, hogy a szűkagyú többség csak pár százalékkal győzi le a normális kisebbséget.

Előjöttek

De hogy van az, hogy most annyian lettek? Korábban is voltak bunkók, de nem látszottak, ill. nem jutottak szóhoz. Most a Net révén politika-formáló szerephez jutottak. A szociális média (Facebook, YouTube, Twitter és társai) beszabadította a primitív kommentek tömegét, ennek vonzerejét, lehet örülni a hülyeségnek. (Amerikában a Twitteren elért többmilliós beszólást már nem tudja kikerülni a politika sem, emlékezz a Híradósok c. sorozat néhány választásokat közvetítő epizódjára...) A korábban láthatatlan, mert ,,néma" szűkagyúság nyílt terepre jutott és győzelemre áll, A Twitter az egyszerűsítések hatványozója.

Persze, tudom, hogy bizonyos szintig jó dolog a Twitter is meg az FB is, - Obama nyolc éve ezzel nyert, de mára ezt a médiát meglovagolta a szűkagyú okostelefon használók tömege itt kap társadalmi nyilvánosságot, - a lejárató kampányok itt indulnak. Trump az Instagram-on, Vine-on lovagolt be jelöltségért. A közösségi médiák ma már a tahók neveldéi (is) lettek. (Egyszer nézz má bele a Vine-Trump cirkuszba - el fogsz ájulni a gyönyörtől...)

Az életveszély

A hülyék többsége meglékeli a fejlettek harmadik modernizációs hullám reformjait, ha egyáltalán életképesen merülnek fel. A szűkagyú többség ugyanis nem veszi észre, (nem hiszi el) hogy a világ 20/80-as társadalom felé megy (az aktív munkavállalók 20% elegendő a világprodukciójához - a 80 % meg lóghat a szeren...) Gondolkodott már valaki azon, hogy e nyolcvan százalék mit fog csinálni, ha nem kell dolgoznia? Ma már vannak javaslatok, hogy alapellátásként ingyen fizetéseket osszanak az éhhalál ellen... - de az unalom, a sodródás, a drog, mentális leépülés stb. ellen az sem segít. Az ember sajnos munkavégző állat - meló nélkül szétcsúszik, bármilyen naivnak tűnik is, hogy e pszichés betegségek pusztító erejűvé válhatnak. E fenyegető fordulatnak menne elébe néhány kormányzat igyekezet, hogy a jónépet ,,feljebb tolja" a műveltség magasabb szintjére. (Ilyen pl. az otthoni munka terjesztése (a Net lehetővé tesz bonyolult, ám otthon végezhető felsőkategóriát igénylő foglalatosságot). De ilyen - elenyésző hatású - a ,,katonai-politikai komplexum" visszaszorítása, az elöregedés lelassítása, (bevándorlási politika frissítése), - stb. Ezek mindegyik pontja szálka a bunkók szemében. (,,Baromságra ne költsék az én pénzemet." Tudom, a milliónyi start up beindulása a fejlett világban áttöri ezt a cordon sanitaire-t, de ez még kevés. Amerikában a 'Tea partyk" újratervezése, a fegyverlobby, az atomlobby, bibliás fundiság, nőgyűlölet (abortusztilalom, mint központi politikai issue), valamint a katonai túlhatalom stb. erősebb a szűkagyú fejekben: e témákat imádja a jónép.

Mi tehető?

Semmi. A többség - uralkodik. Korábban a ,,hallgató többségről" volt szó, melyet a politikai elit (demokratikus eszközökkel) kordában tartott. Ma ,,hangos többség" vesz körül - a vox populi ellen a nyilvános térben fellépni: demokráciát tagadó gesztus lenne. Titokban megfúrni őket: szemét manipulációnak számítana. Ráadásul a bunkótöbbség magát a body politics-ot támadja: akár elitnek hívják, akár establishmentnek, kormánynak, vagy Washingtonnak, Brüsszelnek - a képviseleti elv abban a pillanatban szűnik meg, ahogy a bunkó többség eléri az 51 százalékot. Önképviselőként, bázisdemokráciaként stb. mutatja magát, ellene még nincs módszer.

Már megint túlzásokba esek

Vagyis: lehet, hogy hiszti, amit ebben a skiccben csaptam, vagyis elitista képzelgés, hiszen a bunkószféra a demokratikus sokféleség része. Majd kiderül: ha Donald Trump bejön novemberben, ha Merkel bukik, ha Holland-ot elsöprik a sztrájkok - akkor a bunkók félelmetes tényezőként igazolják magukat, menetelésük megállíthatatlan. Brexit-et már lehet felejteni, de a benne égő gyúanyag tovább lángol a következő válságig.[1]Basil Bernstein szociolingvisztikai írásai óta beszélünk a ,,korlátozott kódról" - olyan hiányos nyelvi kompetenciáról, ami megakadályozza, hogy az egyén megértsen egy némileg bonyolultabb szöveget, amit a tanár - vagy munkahely - közöl vele. Aki társadalmi okok miatt csak a korlátozott kódig jut el - vakon-süketen él a modern társadalomban, Ld.:B. Bernstein: Nyelvi szocializáció és oktathatóság. In: Társdalom és nyelv. Szociolingvisztikai írások. Bp. 1975. 393 és köv. old.

[2] Felmérések szerint az angolok leggyakoribb Google-hoz intézett kérdése a Brexit UTÁN a következő volt: ,,Mi az az EU?", valamint ,,Milyen országok vannak az EU-ban?"

[3] Gyenge Zoltán Nietzsche fogalmát használja: Schlechtweggekommenen (félresikerültek), in: Gyenge: A félresikerültek lázadása, - Nietzsche filozófiájának aktualitása ÉS 2016. július 22. 13.oldal

[4] McKinsey report 2016. ,,Even McKinsey Slams Globalization -Populist Resentment Could Explode" idézi: http://goo.gl/2n3ONJ

[5] Financial Times, 2016. július 20

[6] Normál tudásszint kellékei: 1 a tények hozzávetőleges ismerete (teljes ismeret lehetetlen: információs társadalom a tények ködösítésére játszik...) 2 összefüggések ismerete, 3 következmények átgondolásának képessége, 4 tudni a kockázatokról és mellékhatásokról. Ha ezek nincsenek tudatlanságról kell beszélnünk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
KUTYATÁPOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA - (Dogfood Rating)
  2016-11-15 18:43:48, kedd
 
  TUDTAD-E,Hogy létezik egy kutyatápokat minősítő rendszer (Dogfood Rating), mely segítségünkre lehet megtalálni a számunkra legjobban megfelelő , ár - érték arányú tápot?

A Dogfood Rating egy független tápminősítő rendszer az USA-ban, mely a tápok gyártói által a zsákon közölt összetevői szerint minősíti azokat a kutyákra gyakorolt élettani hatásokat figyelembe véve. A minősítő rendszerben nagyon sok táp megtalálható, itt csak a hazánkban kapható tápok értékelési eredményeit adjuk közre.

Ezúton kérünk mindenkit, hogy ha olyan tápot etet, amely eredménye nincs a felsorolásban, csinálja meg a leírás alapján a tesztet vagy küldje el nekünk az összetevők listáját (akár szkennelve is), hogy közkinccsé tehessük. Ezzel minden ide benéző kutyatartó segítséget kaphat a helyes táp kiválasztásában, hogy kedvence hosszú és egészséges életet élhessen.A minősítő rendszer a következő elven működik:Minden táp minősítése 100 ponttal kezdődik.1. Minden felsorolt melléktermékre vonj le 10 pontot

2. Minden nem meghatározott állati eredetű összetevő (pl. ,,állati zsiradék" vagy ,,baromfi hús",

,,állati fehérje", stb.) után vonj le 10 pontot

3. Ha a táp tartalmaz BHA-t, BHT-t vagy ethoxyquin-t, mindegyikért vonj le 10 pontot

4. Minden gabona őrlemény vagy meg nem határozott gabona után vonj le 5 pontot

5. Ha ugyanaz a gabona bármilyen formában kétszer vagy többször szerepel az első öt összetevő

között (pl. barna rizs, sörfőző rizs, rizsliszt stb.) vonj le 5 pontot

6. Ha nem szerepel állati eredetű fehérje forrás az első 3 összetevő között, vonj le 3 pontot

7. Ha a táp bármilyen mesterséges színezéket vagy tartósítószert tartalmaz, mindegyikért vonj le 3

pontot

8. Ha a táp kukoricát tartalmaz bármilyen formában (pl. kukorica, kukorica glutén, teljes kiőrlésű

kukorica, stb.), vonj le 3 pontot

9. Ha a kukorica az első 5 összetevő között van felsorolva, vonj le 2 pontot

10. Ha a táp bármilyen hozzáadott állati zsírt tartalmaz (ami nem halolaj), vonj le 2 pontot

11. Ha a táp szóját tartalmaz bármilyen formában, vonj le 2 pontot

12. Ha a bárány az egyedüli állati fehérje forrás, vonj le 2 pontot

13. Ha a táp búzát vagy a búza bármilyen összetevőjét (pl. glutén) tartalmazza, vonj le 3 pontot

14. Ha a táp ,,emésztési kivonatot" tartalmaz, vonj le 5 pontot

15. Ha a táp sót tartalmaz, vonj le 1 pontot.BÓNUSZ PONTOK:HA A TÁP NEM TARTALMAZ SEMMIFÉLE GABONÁT, ADJ HOZZÁ 10 PONTOT

1. Ha a hús organikus, adj hozzá 5 pontot

2. Ha a fehérjeforrás húsliszt a hús ellenében, adj hozzá 5 pontot

3. Ha a hús sütve és nem extrudálva van, adj hozzá 5 pontot

4. Ha a táp probiotikumot vagy prebiotikumot tartalmaz, adj hozzá 3 pontot

5. Ha a táp gyümölcsöt tartalmaz, adj hozzá 3 pontot

6. Ha a táp zöldséget (nem gabonát!) tartalmaz, adj hozzá 3 pontot

7. Ha az állati fehérje forrás hormon- illetve antibiotikum mentes (ezt nehéz megállapítani, mivel a

holisztikus tápok gyártói nagyrészt ilyen termékeket használnak fel, anélkül, hogy ezt a zsákon

külön feltüntetnék), adj hozzá 2 pontot

8. Ha a táp tartalmaz árpát, adj hozzá 2 pontot

9. Ha a táp tartalmaz lenmagolajat (nem csak a magot), adj hozzá 2 pontot

10. Ha a táp tartalmaz zabot vagy zabpelyhet, adj hozzá 1 pontot

11. Ha a táp tartalmaz napraforgóolajat, adj hozzá 1 pontot

12. Mindegyik külön meghatározott állati fehérjeforrásért (az első nem számít, tehát: ,,csirke" és

,,csirkehúsliszt" egy fehérjeforrásnak számít, de a többiért, pl. kacsa, pulyka, lazac, stb.) adj

hozzá mindegyikért 1 pontot

13. Ha a táp tartalmaz glükozamint és chondroitint, adj hozzá 1 pontot

14. Ha a zöldségek pesticide-mentesek, adj hozzá 1 pontot.

ÖSSZPONTSZÁMOK SZERINTI KATEGÓRIÁK:100p felett = A ++

94p - 100p = A

86p - 93p = B

78p - 85p = C

70p - 77p = D

69p - = FHazánkban kapható tápok összehasonlító táblázata

( folyamatosan bővülő adatbázis)NUTRA GOLD HOLISTIC

Puppy 119 p A++

Large Breed Puppy 120 p A++

Adult 118 p A++

Large breed Adult 118 p A++

Lamb&Rice 118 p A++

Salmon & potato 120 p A++

Senior 120 p A++

Weight Control 118 p A++NUTRA NUGGETS

Puppy 96 p A

Large breed Puppy 92 p B

Maintenance 91 p B

Performance 98 p A

Professional 97 p A

Large breed Adult 101 p A+

Lamb&Rice 87 p B

Lite 94 p BDIAMOND

Premium Adult 88 p B

Hi-Energy 72 p DEukanuba

Puppy 66 p F

Large Breed Puppy 69 p F

Sm.Breed Maintenance 68 p F

Lamb&Rice Maintenance 63 p F

Working 64 p F

Large Breed Adult

Senior 65 p F

Purina Pro Plan

Puppy Original 65 p F

Large breed Robust Puppy 60 p F

Adult Chicken&Rice 60 p F

Large Robust Chicken&Rice 60 p F

Sensitive Salmon&Rice 75 p D

Adult Digest Lamb&Rice 60 p F

Senior 7+ Original 65 p F

Hills Sciece Diet

Puppy Healthy Advantage 67 p F

Large breed Puppy Advantage 62 p F

Chicken Adult Maintenance 45 p F

Adult light 64 p F

Mature Adult Active Longevity 63 p F

Mature Adult 62 p F

Senior 7+ 60 p FRoyal Canine

Medium Junior 32 (kölyöktáp) 53 p F

Medium Adult 25 53 p F

Medium Mature (senior) 58 p F

Reproduction Starter 55 p F

Medium Light 27 55 p F

Medium Sensible 25 (aktiv) 60 p F

Giant puppy nincs összetétel megadva

Giant Adult 61 p F

HE 65 p F

BritBrit Active 83 p CPronaturePronature Adult Complete 66p FJoseraFestival Adult 80p CProfine

Junior Large Breed 115p A++

Adult 115p A++

Energy 115p A++

Light Lamb & Pot. 113p A++

Adult Salmon & Pot. 115p A++

Senior 114p A++


www.varkut.eu/markak/profine/19Select Gold

Adult Sensitive Mini (seldom) 93p A

Adult Sensitive Mini (lamb) 99p A

Junior Sensitive Mini 98p A

Golden EyedPuppy & Junior Large Chicken 34p F

Puppy & Junior Small - Medium Chicken 34p F

Adult Large Chicken 34p F

Adult Small - Medium Chicken 34p F

Adult Sensitive Large Lamb & Rice 34p F

Adult Sensitive Small - Medium Lamb & Rice 34p F

Adult Active Chicken 34p F
Adult Light Chicken 34p FHappy DogSupreme Neuseeland 90p B

Real Nature

Junior 108p A
Elérhetőség
Bicskeikutyasuli Bicske, Kisfaludy u.
(a Rendőrség mellett) bicskeikutyasuli@gmail.com

Olvass tovább: http://m.bicskeikutyasuli.webnode.hu/etetesi-kisokos/kutyatapok-osszehasonlitasa
 
 
0 komment , kategória:  Fontos  
Talán kibírjuk
  2016-11-08 13:15:36, kedd
 
  "(...)novemberben nemcsak bőrünk érzékeny, hanem lelkünk is. Valami történik, ami nyugtalanít (...) A szobát befűtötték, a kályha elé állok, oly kedvetlenül, mint a rab, aki megkezdi fogházbüntetését. Öt hónapot kaptunk. Talán kibírjuk."

Részlet Márai Sándor: A négy évszak című kötetéből.
 
 
0 komment , kategória:  Napi idézet, vers, gondolat  
Minden nap
  2016-11-08 13:13:54, kedd
 
  "Az embernek minden nap hallgatnia kellene egy kis zenét, olvasnia egy kis költészetet, és néznie egy csodás képet, hogy a világi gondokat kitörölje az elméjéből, és észrevegye a szépet, amit Isten ültetett az ember lelkébe."
(Goethe)
 
 
0 komment , kategória:  Napi idézet, vers, gondolat  
Tévhitek: Reflux betegség
  2016-11-03 17:03:37, csütörtök
 
  A túl sok gyomorsav okozza a refluxot.- Nem a gyomorsav mennyiségével van a baj. Reflux betegségben nem sok a gyomorsav, nem több az átlagosnál. A probléma az, hogy a gyomorsav nem a megfelelő helyen van. Nem marad a gyomorban, hanem visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahogy a mellékelt ábrán is látható.
Minden reflux egyben betegség. Két fogalmat kell tisztáznunk, a fiziológiás refluxot és a reflux betegséget. A fiziológiás reflux bárkinél előfordulhat, általában étkezést követően jelentkezik, rövid ideig tart, nem jár tünetekkel és többnyire éjszaka nem szokott fellépni. Ellenben reflux betegség esetén a nyelőcsőbe visszaáramló savas refluxátum panaszt, tünetet okoz és/vagy a nyelőcső nyálkahártyáját károsítja.
Gyomorégés = a gyomor ég. Nem a gyomor ég. A visszaáramló savas refluxátum a nyelőcső nyálkahártyáját irritálja, és ez okozza az égő fájdalmat.
Ha nincs gyomorégés, nem állhat fenn reflux betegség. A reflux nemcsak gyomorégéssel járhat. A reflux betegség úgynevezett nem-emésztőszervi panaszokat is tud okozni. Melyek ezek? Torokban gombócérzés, rekedtség, köhögés, mellkasi fájdalom, arcüreg gyulladás, alvászavar, horkolás, fogzománc károsodás.
Nem okozhat krónikus fáradtságot. Éjszaka a reflux mikorébredéseket okozhat, melyre a beteg valójában fel sem ébred, viszont az alvása felületessé válik. Ennek következtében másnap fáradtnak, levertnek érzi magát, miközben azt gondolja, hogy végig aludta az éjszakát.
Nem járhat súlyos szövődményekkel. Tartósan fennálló, nem kezelt reflux betegség hosszú távon szövődményekhez vezethet. Szövődmények lehetnek a nyelőcső gyulladás, a nyelőcső szűkület, a Barrett nyelőcső illetve a nyelőcsőrák.
Nem lehet fűszeres ételeket enni. Vannak fűszerek, amik kerülendők ilyenek a bors, a chili, az erős piros paprika és a menta. Nem kell azonban az összes fűszerről lemondani. Kifejezetten ajánlottak a zöldfűszerek, mint a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a kapor. A gyömbér hányinger csökkentő hatása tudományosan igazolt, mindemellett ismert gyulladáscsökkentő hatása is, így reflux betegségben szintén javasolt.
A koffeinmentes kávé nem okoz refluxot A kávé a nyelőcső és gyomor határán lévő simaizmot lazítja el, ennek következtében a gyomorsav könnyen vissza tud csorogni a nyelőcsőbe. Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy nem csupán a koffein, hanem a kávébab egy másik alkotója is felelős a simaizom ellazításáért. Így a koffein mentes kávé is provokálhat refluxot.
Mindegy, hogy melyik oldalon alszunk reflux betegségben. Tudományos kutatások igazolták, hogy jobb oldali fekvésnél szignifikánsan megemelkedik a nyelőcsőbe áramló savas refluxátum mennyisége, valamint a reflux események időtartama. Valószínűsítik, hogy a jobb oldalon történő fekvésnél a gyomor nyelőcső határon lévő simaizom ellazul és ezáltal a sav könnyen visszajut a nyelőcsőbe. Tehát érdemes bal oldalon kell feküdni, ezzel a pozícióval csökkenthető az éjszakai reflux.
Csak gyógyszerrel kezelhető. Étrend és életmód váltás nagyon fontos része a reflux betegség kezelésének. Enyhébb tünetek esetén önmagában az étrendbeli és életmódbeli váltás is rendezheti a panaszokat.
Ha egyszer el kezd valaki gyógyszert szedni, akkor egy életen át kell szedni. Nemzetközi gasztroenterológiai ajánlás, hogy minden reflux betegnél meg kell próbálni a reflux ellenes gyógyszeres kezelés fokozatos csökkentését, majd annak elhagyását. Természetesen vannak olyan betegeink, akik nem tudják véglegesen elhagyni a reflux ellenes gyógyszereiket. Náluk is törekszünk arra, hogy legyenek gyógyszermentes periódusok, erre többféle módszer létezik, így ilyen esetekben is személyre szabottan lehet megoldani a gyógyszeres terápiát.
Reflux ellenes gyógyszerek megszüntetik a gyomorsav elválasztást és egyáltalán nem lesz sav az emésztéshez. A gyomorsav termelődést gátló gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelést, de természetesen nem szüntetik meg teljesen. Tehát marad annyi gyomorsav, ami az emésztéshez elégséges.

Author: Krisztina Sárdi
http://krisztinasardi.com
Belgyógyász Gasztroenterológus
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Tévhitek: Lisztérzékenység
  2016-11-03 16:52:27, csütörtök
 
  Lisztérzékenység = lisztre való érzékenység. Nem a liszt okozza, hanem bizonyos gabonákban - búza, árpa, rozs - megtalálható glutén egyik fehérje alkotója okozza a lisztérzékenységet. Ez a fehérje a búzában a gliadin, az árpában a hordein és a rozsban a secalin.
Ételallergia. Nem allergia. Ez egy autoimmun betegség, amely a vékonybélbolyhok pusztulásával felszívódási zavarhoz vezet. A mellékelt kép jól mutatja, hogy milyen különbség van az egészséges vékonybélbolyhok és a lisztérzékenységben (angolul celiac disease) károsodott bélbolyhok között.
Ritka betegség. Egyáltalán nem ritka. A lakosság 1 százaléka lisztérzékeny, vagyis minden 100-ik embernek ez a betegsége.
Gyerekkori betegség: Nemcsak gyermekkorban, hanem bármely életkorban kialakulhat.
Ki lehet nőni: Sajnos nem lehet kinőni, ez egy életre szóló betegség.
Lisztérzékeny szülők gyerekei is lisztérzékenyek lesznek. A lisztérzékenyek gyermekei között a betegség előfordulása nem olyan sok, mintegy 10-15 százalék.
Minden lisztérzékeny fogy. Fogyás a lisztérzékenyek körülbelül felénél lép fel, ugyanakkor 10 százalékuk fokozatosan hízik.
Minden lisztérzékenynek hasmenése van. Felnőttkori lisztérzékenyek csupán egyharmadának van hasmenése, míg 20 százalékuknál székrekedés áll fenn.
Csak emésztőszervi panaszokkal jár. A lisztérzékenység nagyon sok nem-emésztőszervi tünettel jár, mint krónikus fáradtság, hajhullás, ízületi panaszok, teherbeesési nehézség, vashiányos vérszegénység stb. Teljes lista: itt
Könnyen diagnosztizálható: Különösen felnőttkorban a lisztérzékenység többnyire nem típusos emésztőszervi tünetekkel jár, ezek a nem-hasi tünetek nagyon változatosak, így sok esetben nehezen diagnosztizálható a lisztérzékenység. Ezért is van az, hogy sokan vannak, akiknek az első tüneteik megjelenésétől 6-10 év is eltelik mire lisztérzékenység diagnózis megszületik.
Egy laborvizsgálattal megmondható, hogy fenn áll-e a lisztérzékenység vagy nem. Az első lépés, hogy a vérvétel során nyert vérből megállapítsuk, hogy megvan-e a lisztérzékenységre jellemző antitest. Ha a labor vizsgálat eredménye negatív, akkor nagy valószínűséggel nem áll fenn lisztérzékenység. Ha a labor vizsgálat eredménye pozitív, akkor endoszkópos vizsgálatot végzünk. A lisztérzékenység diagnózisát csak a gyomortükrözés során vett szövettani minta kiértékelése után mondhatjuk ki.
Genetikai teszttel igazolható. Létezik genetikai teszt, amellyel ki tudjuk mutatni, hogy valaki hordozza-e a lisztérzékenységért felelős gént vagy nem. De a gén nem egyenlő a manifeszt betegséggel. Azt szoktuk mondani, hogy a gén jelenléte szükséges, de nem elégséges a betegség kifejlődéséhez.
Csak a búzát és a búzát tartalmazó ételeket kell kerülni. Meg kell különböztetni a lisztérzékenységet a búza allergiától, amikor is a búzát és az abból készült termékeket nem szabad fogyasztani. A lisztérzékenyeknek viszont a búza mellett az árpát és rozsot is kell iktatniuk az étkezésükből.
Zabot sem lehet fogyasztani. A zabban is található egy avenin nevű fehérje, amelyik képes autoimmun reakciót okozni. Szerencsére azonban lisztérzékenyek többségénél a zab nem vált ki ilyet. Tehát a zab fogyasztható. Nagyon kell figyelni, hogy csak az a zabkészítmény ehető, amelyik nem szennyezett búzával. Ugyanis a zab a tárolás illetve a feldolgozás során kontaminálódhat búzával. Tehát csak a gluténmentes zabételek kerülhetnek be a lisztérzékenyek étrendjébe.
Semmilyen liszt nem fogyasztható. Búza, árpa és rozs liszt nem használható egy lisztérzékeny számára. A teljesség igénye nélkül a következők mind alkalmasak, hogy beépítsék a gluténmentes diétába: kukorica-, rizs-, hajdina-, köles-, csicseriborsó-, kókusz-, gluténmentes zab-, amaránt liszt és a maglisztek (lenmag, mandula, mogyoró, szezám).

Author: Krisztina Sárdi
http://krisztinasardi.com
Belgyógyász Gasztroenterológus
Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
A világ legfinomabb zsíros kenyere
  2016-11-03 16:47:14, csütörtök
 
  Volt egyszer két kicsi lány, a húgom és jómagam, akiknek az esti mese után lefekvést parancsoltak. Bevonultunk a szobánkba és ahogy jó gyerekekhez illik, vártuk a jó éjt puszit, ami soha nem késett, mindig időben érkezett. Az ágyban még lehetett könyveket nézegetni, puha játékokkal játszani, nem volt teljes szigor az alvást illetően, de pihenni kellett. A gyermek úgyis elalszik, ha fáradt.

Az ajtó mindig résre volt hagyva, beszűrődött a televízió hangja, a szüleink beszélgetése, esti szokásos tevékenykedésük. Kicsi fülünk élesre volt állítva minden este, hátha történik valami érdekes, ami miatt nem kell korán ágyba menni, valami, ami miatt saját fontosságunkat is nyomatékosítva kimehettünk a szobából
Egyszer csak nyílt a konyhaajtó, és a felgyújtott lámpa fénye vékony sugárban bevilágított a szobánkba is. Halvány reménysugár, hogy nem kell még aludnunk, talán lesz még valami indok arra, hogy kimehessünk még egy kicsit a szobánkból. A konyhaszekrény ajtaja halk csikorgással adta tudtunkra, hogy valaki odakint tesz-vesz, halkan tányért vesz elő, kihúzza a konyhaszekrény fiókját. Koppant a kés az asztalon, majd csend következett. Lelki füleinkkel hallottuk, hogy mi történik odakint. Hallottuk, ahogyan a kockás konyharuha fellebben a kenyértartó tetejéről, az éles kés végigszeli a puha kenyeret és a hófehér zsír elterül a frissen szegett kenyérszeleten.

A konyhában kihunyt a fény, a szobánk is elsötétedett, a szüleink szobájának ajtaja nesztelenül csukódott be.

A húgom volt mindig a cserfesebb, ő kezdeményezte a sutyorgást.
-Szejinted mi' csinájnak?- kérdezte fojtott hangon, melyből sütött az éberség és a kíváncsiság, no meg az, hogy kifejezetten nem akar még aludni.
-Nem tudom.
-Éhesz vadok. Te isz?
-Szerintem esznek- mondtam kurtán.
Nem az első eset, hogy anyu vagy apu este megéhezik és megeszik néhány falatot.
-Megnézzük?- kérdezte élénken, de ez utóbbi kérdésre nem válaszoltam. Ha láttuk volna egymást, akkor a tesóm azt látta volna, hogy ülök az ágyamban legalább olyan frissen, mint ő, a fejem jobbra hajtom, vállaimat felhúzom, a tenyereimet pedig előre fordítom mintegy kifejezve, hogy tulajdonképpen benne vagyok a dologban, csak egyedül nincs hozzá elég bátorságom. Mivel ezt a húgom sötétben is nagyon jól tudta, fürgén felkelt az ágyból, apró lábacskái toppantak a puha szőnyegen és lábujjhegyen osont előttem a folyosón keresztül az Anyuék szobája felé. Én követtem őt halkan, mentem utána, ő volt a bástyám, ő volt a bátrabb. A résre hagyott ajtó előtt nesztelenül megálltunk és óvatosan, nagyon óvatosan tártuk mind szélesebbre az ajtó nyílását, míg a fejünk be nem fért és nem tárult elénk az eddig csak elképzelt kép.
Két kicsi kíváncsi veréb állt az ajtóban bebocsátást kérve. Anyu és Apu ránk szegezte kérdő tekintetét, hogy mit keresünk mi itt, de a szemük mosolygása elárulta, hogy nyoma sincs haragnak, amiért kiosontunk a szobánk álmot hozó sötétségéből. A húgom törte meg a csendet.
-Mit esztek?
-Zsíros kenyeret - válaszolta apu, miközben a szájához emelte a következő falatot.
-Én éhesz vadok. - mondta a húgom, amire már nekem is kellett valamit mondanom, így én is mondtam, hogy éhes vagyok.
-Na, gyertek, egy-egy katonát! - hangzott a válasz, ami telve volt az irántunk érzett szeretettel és mi mindketten fürgén, boldogságtól csillogó szemekkel ugrottunk Anyu és Apu ölébe, közel a tányérhoz, amelyen rajta volt a nem mindennapi csemege, a világ legfinomabb zsíros kenyere.

Büszkén gondoltuk, hogy hány gyereknek van az megengedve, hogy néha napján késő este zsíros kenyeret egyen. Az éles kés darabokra szelte a hatalmas szelet kenyeret, került rá lila hagyma és egy kis só. Kis kezünkből boldogan haraptuk a mennyei eledelt. Haraptuk, nyeltük a finom, puha, hófehér zsírral itatott kenyeret, minden falat lágyan simogatta gyermeki lelkünket, hiszen a legkülönlegesebb vacsorában volt részünk. Finom volt, felejthetetlenül finom volt!

Ült a kis család este a szobában és zsíros kenyeret evett, mit sem törődve a koleszterinnel, azzal, hogy késő este már nem ajánlott enni. Ez mit sem számított. Mi ott négyen a meleg szobában, este, pizsamában ettünk. Zsíros kenyeret ettünk lila hagymával, sóval, boldogsággal. Ettünk és szerettük egymást. Végtelenül, feltétel nélkül szerettünk...

a folytatásért kattints ide Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Keszőcés lepény - Mert emlékezni sokféle módon lehet
  2016-11-03 15:04:43, csütörtök
 
  Mert emlékezni sokféle módon lehet - nem vagyok a sírhelyek közelében, nincs lehetőségem kimenni és elidőzni a fejfákra meredve könnyes szemmel de mégis ki akartam fejezni a tiszteletemet az ősök felé.
Üknagyanyám kedvenc desszertje volt a keszőcés lepény minthogy mák termesztéssel foglalkoztak és a házuk mögötti területen alma és szilvafák sorakoztak. A legenda szerint kedvenc időtöltése volt a még gőzölgő friss lepénnyel kiülni a diófa alatti sámlira és figyelni a templom tornyát. Aztán jött a viharos évszázad, a Nagy Háború után pedig búcsút kellett intsen a szilvafáknak és a mákültetvénynek. De a keszőcés lepény megmaradt kedvencnek, mára pedig misztérium övezi a családban.
Tok Lilla a fejfa szerint 1948-ban hunyt el, de amikor az ő kedvencét készítem, ott van velem a tészta gyúrásánál, velem együtt fúrja bele az ujjait a zacskó mákba és velem együtt égeti meg a nyelvét a gőzölgő lepénnyel.

Recept: A tészta roppant egyszerű - 1,5 dl tej, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, kevés cukor, csipet só, 30 dkg liszt és 3 dkg élesztő. Az élesztőt a tejben felfuttattam, majd a maradék alapanyagot összegyúrtam, 20-30 percig kelni hagytam. Mivel én nem csinálok külön lekvárt, ezért a magozott szilvát megpárolom az kerül rá a tepsiben szétterített tésztára. A tetejére pedig rászórom a 10-15 dkg őrölt, cukros mákot. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készen is van. Jó étvágyat hozzá és értesíts ha elkészíted.

facebook, Házi sütijeink, Gasztrohangulat Toll és Fakanál 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Uram, adj nekik békét!
  2016-11-02 18:07:09, szerda
 
  Uram, adj nekik békét!

Halottak napjára
Millió csillag szikrát gyújt az égen,
Halottak napjára fényt hoznak élőkre
Ezernyi gyertyaláng világít a Földön,
imádkozunk némán lelkek üdvéért.
Uram! adj nekik békét az örök mezőkön,
testük - bár porrá lett - szívünkben örök élők. 
 
0 komment , kategória:  Emlékezés   
Halottak napján
  2016-11-02 17:53:29, szerda
 
  Időtlen szeretet-gyertyafény

Hűvös estén a csillagos ég alatt,
Némán, imára kulcsolt kézzel állunk
Azok közt, kik útja már máshol halad,
Hol csend van - mégis békéjük kívánjuk.

Felhangzik, mint himnusz a "csak még egyszer",
Csodaváró, mesebeli hit, remény,
Melytől mécses lángja könnyez ezerszer
Élőt is siratva, ki koldusszegény.

Nem pótolható sem édes, sem kedves,
Szívünk mégis egyre távolabbra néz,
S már az idő fogaskerekébe tesz
Időtlen, izzó, szeretet-gyertyafényt.. 
 
0 komment , kategória:  Emlékezés   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 337 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 455
  • e Hét: 455
  • e Hónap: 9461
  • e Év: 678913
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.