Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Ki azt mondja, imád...
  2016-11-20 21:44:40, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Munka  
A nejlonharisnya története.
  2016-11-20 21:43:02, vasárnap
 
  A sima nejlonból készült harisnyanadrág - egy csipkés kötős nejlonharisnyának a hálószobákban még ma is bőven van létjogosultsága - ugyanis mindent tud, csak nem öltöztet. A harisnya a pőre bőrfelületet borító funkción túl ékszer és dizájnelem lett, divatházak kollekcióinak része, és minden valamirevaló harisnyagyártó cég több mintás, csipkés, nyomott és különleges harisnyát és harisnyanadrágot tart, mint szimpla, testszínű, esetleg fekete nejlont.

A DuPont cég 1939-ben kezdte el kereskedelmi mennyiségben gyártani a nejlonharisnyát, amelynek a selyemharisnyát kellett kiszorítania a nők gardróbjából.

Az Egyesült Államok a selymet főként Japánból exportálta, és a második világháborút megelőző feszültség miatt érthető, hogy a kereskedelmi kapcsolatok nem működtek valami olajozottan, így a selyem ára gyakran ingadozott. Olcsóbb és tartósabb anyagot kellett tehát találni, egy zseniális vegyész, Wallace Hume Carothers pedig 1935-re elő is állt a műszállal, amely tökéletesen megfelelt ezeknek a kritériumoknak.

Horgászzsinórként, fogkefesörteként és orvosi varrócérnaként is nagy karriert futott be a nejlon, a legnagyobb sikerét azonban harisnyaként aratta. A DuPont úgy döntött, hogy nem regisztrálja védjegyként a nejlont, inkább csak hagyták, hogy a harisnya szinonimájaként beszivárogjon az amerikaiak szókincsébe. Az első vásárlók a Delaware állambeli Wilmingtonban juthattak hozzá a forradalmian új ruhadarabokhoz 1,15, illetve 1,35 dolláros áron.

A nejlont azzal a szlogennel terjesztették, hogy olyan erős, mint az acél, és olyan áttetsző, mint a pókháló. Az amerikai nőknek azonban nem nagyon kellett ajánlgatni: az első pillanattól fogva meggyőzte őket. A nejlonharisnyából a piacra dobás első évében a DuPont 64 millió darabot adott el.

A nejlon elképesztő sikerében valószínűleg szerepet játszott az is, hogy a találmányt nem tudósok, hanem háromezer nő előtt jelentették be az 1939-es New York-i világkiállítás helyszínén.

A nejlon mindössze öt év alatt jutott el a laboratóriumból a piacra, és kevesebb mint két év alatt a DuPont megkaparintotta a harisnyapiac több mint 30 százalékát.

A DuPont szenzációként tálalta az új műszálat, amely a modern alkímia minden titokzatosságával rendelkezett. A vállalat alelnöke ezért is emlegette mindig, hogy az új műszál olyan hétköznapi összetevőkből készül, mint a szén, a víz és a levegő.

A selyemharisnyák után a nejlonharisnyák hatalmas előrelépést jelentettek, hiszen olcsóbbak voltak, a gyártás beindulásával könnyen hozzáférhetők lettek, és sokkal tartósabbak voltak.

A sikert az sem tompította, hogy a nők eleinte úgy hitték, egy valóban elpusztíthatatlan terméket kapnak, de természetesen kiderült, hogy a nejlonharisnyák élettartama is véges.

A nejlonharisnya új fejezetet nyitott a divat történetében, jelképe lett a 20. század technológiai fejlődésének is: Bár ma már lenézzük a műszálakat, amikor először bevezették őket, nagyon izgalmasnak találták, és a luxus megfelelői lettek.

A nejlonharisnya repülőrajtját a második világháború kitörése fogta vissza, miután ugyanis az Egyesült Államok belépett a háborúba, a nejlonból is háborús alapanyag lett, és az ország nem engedhette meg magának, hogy harisnyák előállítására pazarolja az időt és a DuPont gyártási kapacitását, hiszen ejtőernyőkre, kötelekre és sátrakra volt szükség. A hazafiasság nevében ráadásul azt az áldozatot is elvárták a nőktől, hogy a régi harisnyáikat állítsák a háború szolgálatába, a begyűjtésükre pedig kampányt indítottak.

A harisnyakereskedelem a feketepiacra szorult, ahol húsz dollárt is elkértek egy-egy darabért.

A hiány közben találékonnyá is tette a nőket, akik hittek az illúzió erejében is, ezért is voltak vevők a harisnyautánzó krémekre, valamint a tökéletes hatásért bevetett szemceruzákra, amelyekkel az eredeti nejlonharisnyákon hátul végig futó varrást utánozták. Különleges lábsminkelő stúdiók nyíltak, ahol a nők megvehették a hamis harisnyához szükséges kozmetikumokat, és szakszerű útmutatást kaptak az alkalmazásukhoz.

Ezek után nem meglepő, hogy a háború végén kezelhetetlen volt a vásárlói érdeklődés. Pedig a DuPont nem várt sokat a termelés megkezdésével: 1945 augusztusában, alig nyolc nappal az után, hogy Japán megadta magát, a cég bejelentette, hogy visszaáll a harisnyagyártásra. A hiány azonban így is csak fájdalmasan lassan enyhült, és a korabeli sajtóhírek szerint a nők az életüket és a végtagjaikat veszélyeztetve küzdöttek meg egy-egy darabért.

Az első nejlonharisnyás zavargás már 1945 szeptemberében kitört, amikor az első szállítmányt útra indították az ország boltjaiba. Novemberben New Yorkban harmincezren, Pittsburghben negyvenezren álltak sorba, és a hatalmas vásárlói érdeklődés sok kárt okozott a boltokban. A DuPontnak csak 1946 márciusára sikerült úrrá lenni a helyzeten, amihez az kellett, hogy havonta harmincmillió nejlonharisnyát gyártson le az üzemeiben.

A nejlonharisnyák fejlődésében először a pamutkötőgépeket leváltó körkötőgépek hoztak változást, ezzel eltűnt a negyvenes években még jellegzetes, hátul végigfutó varrás. 1959-ben aztán a DuPont újabb találmánnyal, a Lycrával állt elő, amelyet az eredeti méretének a hétszeresére lehetett széthúzni anélkül, hogy elszakadt volna, ráadásul utána visszanyerte az alakját.

Azzal, hogy 1965-ben Twiggy miniszoknyában vonult végig az egyik divatbemutatón, új őrület kezdődött, és ez a harisnyák fejlődésében is fordulatot hozott. A miniszoknya ugyanis rövidebb volt, mint amilyen hosszan a harisnyák takarták a lábat, így azonnal megszületett az igény egy új termékre: a harisnyanadrágra. Ez is hatalmas siker volt, hiszen felszabadította a nőket a harisnyatartók uralma alól.

Mára már egyre kevesebb fiatalon lehet nejlonharisnyát látni, az elmúlt években a színes, feltűnő mintázatú harisnyák mégis visszatértek a divatba, ami szerinte a klasszikus, testszínű nejlonok örökségének tekinthető.

A DuPont vegyipari vállalat laboratoriuma, 1838
Harisnya gyár Philadelphiában. fotó: Lewis Hine
Kísérleti harisnya nejlonból.
A nejlonharisnya elindult világhódító utjára, 1938
Régi nejlonharisnya reklám.
A nejlonharisnya értékesítése Amerikában 1940. május 15-én kezdődött.
Néhány szerencsés új tulajdonos már az utcán felvette a hőn áhított nejlonharisnyát.
Promóciós fotózás.
A második világháború kitörése után a hazafiasság nevében elvárták a nőktől, hogy a régi harisnyáikat állítsák a háború szolgálatába, a begyűjtésükre pedig kampányt indítottak.
A nők szemceruzával az eredeti nejlonharisnyákon hátul végig futó varrást utánozták.
A hiány találékonnyá is tette a nőket, akik hittek az illúzió erejében is, ezért is voltak vevők a harisnyautánzó krémekre, valamint a tökéletes hatásért bevetett szemceruzákra.
A kozmetikai iparban a módszert olyan nagy nevek kapták fel, mint Helena Rubinstein, aki 1942-ben New York-i szalonjának a szolgáltatásai között bevezette a lábsminkelést is.
Készülék a hátul végig futó varrás megrajzolásához, 1942. fotó: Bettman / Corbis
Harisnyautánzó krém.
A háború alatt alternatívaként a pamut harisnyát ajánlották ami nem volt népszerű a nők körében. A fotón - Ann Sheridan színésznő.
1945 szeptemberében amikor az első szállítmányt útra indították az ország boltjaiba a nők az életüket és a végtagjaikat veszélyeztetve küzdöttek meg egy-egy darabért.
Harisnya próbáló nők.
Vevők a pultnál, 1947.
Egy harisnyás modell az 50-es évek elején.
Marilyn Monroe egy karácsonyi fotózáson harisnyanadrágban. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bizonyára nem aggódnál...
  2016-11-20 21:41:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tökéletes feleség szavai a férjéhez:
  2016-11-20 21:24:44, vasárnap
 
  Tökéletes feleség szavai a férjéhez:

"Teszed le rögtön azt a porszívót! Romba döntöd az illúzióimat. Ilyet csak homokosok tesznek, ráadásul megmelegszik a söröd, amit most töltöttem ki...."

"Inkább turkálok valamit a sarki bálásnál, mert utánaszámoltam, ennek a szoknyának az árából pont két rekesz sört vehetek neked."

"Frappáns ötlet volt drágám, hogy a koszos zoknidat az asztalon tárolod.
Így mindig szem előtt van, és biztosan nem felejtem el kimosni."

"Milyen kedves Tőled, hogy felhajtva hagyod a WC ülőket, így megspórolsz
nekem egy mozdulatot, amikor ki akarom sikálni."

"Milyen figyelmes Tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra!
Bezzeg a bunkó kollegáim egy rakás virágot adtak szülinapomra. Alig
bírtam hazacipelni. Nincs is ennyi vázánk. Meg jó, hogy este legurítasz egy pár sört, így az üres üvegeket vázának használhatom."

"Már megint színjózan vagy, hányszor mondjam még, hogy sokkal aranyosabb
vagy egy kis szalonspiccel? Sipirc a kocsmába, és 4 féldeci előtt haza ne gyere nekem,mert nem foglak beengedni."

"Légy szíves hangosítsd fel a tevét, hogy a konyhában is halljam a meccset!"

"Már megint frissen borotválkozva bújsz hozzam? Hányszor mondjam még, hogy nincs férfiasabb a két napos borostánál?"

"Kérlek, meséld el újra, hogy fogtad el tegnap a Lajos foxiját azzal a zseniális trükkel!"

"Mindenképp tudd meg kérlek, hogy mit rakott édesanyád a borsos tokányba, amitől olyan finom lett, mert legközelebb nem akarom ezzel az anyámtól eltanult amatőr kotyvasztással terhelni a gyomrodat."

"Nagyon rendes tőled az a törődés, ahogy olykor az egész éjszakát rászánod arra, hogy a Vén Diófában szegény Jenő lelkét ápold, hisz mióta otthagyta a neje, valóban senkije sincsen, akitől egy jó szóra számíthatna. Ha úgy látod, hogy rosszul esik neki, hogy te már hajnali háromkor hazajössz, inkább maradj még vele, ne maradjon tüske
szerencsétlenben!"

"Imádom, ahogy szellentesz mikor mellém bújsz, mert érzem, hogy mellettem igazán tudsz lazítani egy feszültségekkel teli, nehéz nap után."

"Persze, sétáljunk vissza, magam is szívesen körbejárnám még néhányszor azt a gyönyörű Porschét!"

"Most menj lángosért! Ott áll a büfé előtt az a tangás lány, akit a parton mutattam neked. Most megnézheted közelebbről."

"Úgy szeretem nézni az arcodon azt a feszült figyelmet, amint a számítógépeden játszol."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ legszebb helyei II.
  2016-11-20 21:22:47, vasárnap
 
  Sagano Bambuszerdő, Japán. A 16 négyzetkilométeres erdő lenyűgöző élményt nyújt az idelátogatóknak. Az égig érő növények között keskeny sugarakban világít be a nap. A rugalmas bambuszok eközben semmihez nem hasonlítható tánccal köszöntenek minket a szél hatására. A vékony növények közt cikázó fuvallatok különleges hangja is egyedülálló a világon.
Szokotra, Jemen. Szokotra Jemen területéhez tartozó szigetcsoport megnevezése az Indiai-óceánban. A szigetcsoport teljes egészében természeti világörökség az UNESCO alapján. Rengeteg endemikus növény- és állatfaj található a területen, ezért az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik.
Palawan, Fülöp-szigetek. A Palawan a Fülöp-szigetek DNy-i részén keskeny, kard alakú sziget - illetve egyben a szigetcsoport megnevezése is - a Dél-kínai-tenger és a Sulu-tenger között. A könnyűbúvárok körében Palawan igen népszerű hely. Számos japán hajóroncs és háborítatlan korallzátony színpompás tengeri élővilággal látható a part menti vizekben.
Chefchaouen, Marokkó. Chefchaouen a kék város ahol a kék szín fátyolként vonja be a település minden szegletét. Chefchaouent 1471-ben alapították mint erődvárost, hogy megállítsák a portugálok betörését.
Ipanema, Brazília. Ipanema városrész Rio de Janeiro déli zónájában. Híres strandja kedvelt találkozóhelye a riói "aranyifjúság"nak és Copacabana strandja mellett a legismertebb.
Champs-Élysées, Franciaország. A Champs-Élysées, teljes nevén Avenue des Champs-Élysées a francia főváros, Párizs legismertebb és legelőkelőbb sugárútja. A Champs Élysées a város tengelye. 70 m széles, hossza a Concorde tértől a Diadalívig 1910 m. Mozijaival, éttermeivel és kávézóival, valamint a luxuscikkeket kínáló üzleteivel a Champs-Élysées a világ egyik legismertebb utcája.
Ronda, Spanyolország. Ronda a Sierra de Gazalema Nemzeti Park szélén, és festői Sierra de las Nieves közvetlen közelében fekszik. Ronda gazdag történelemmel bír. Az évszázadok alatt megannyi itt élt nép alakította, formálta a várost, amíg elnyerte mai arculatát.
Reynisfjara Beach, Izland. Reynisfjara strand egy gyönyörű fekete homokos strand a Reynisfjall hegy csodálatos bazalt oszlopai mellett.
Szantorini, Görögország. Szantorini alapvetően egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten; ez alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát. Látványos szépsége és élénk éjszakai élete a szigeteket Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tették.
Monteverde, Costa Rica. Monteverde a világ csekély számú felhőerdőinek egyike, ahol állandóan nedves az idő, hihetetlenül dús a növényzet, és az erdő telis-tele van páfrányokkal, liánokkal, valamint a fák törzséről lecsüngő mohával és orchideákkal. A Parkban nyolc függőhidat építettek, amelyek közül a leghosszabb 170 méter. A völgyeket átívelő hidakról felülnézetben is meg lehet szemlélni az óriási fákat, be lehet kukucskálni a lombkoronák közé.
Maroon Bells, Colorado. A Maroon Bells néven ismert két hegycsúcs, a Maroon Peak és a North Maroon Peak.
Sahra el-Beida, Egyiptom. A Sahra el-Beida, a Fehér-sivatag nevét természetesen a színéről kapta, ugyanis az itt található sziklák alapanyagát a földtörténeti felső kréta korban (100-65 millió éve) egy tenger hagyta maga után porcukor finomságú mészkő formájában.
Pitons hegy, Saint Lucia, Karib-térség. A sziget jellegzetes tájképét adó Piton-hegyek a természeti világörökség részei.
Etretat, Franciaország. Etretat egy kis tengerparti falu, melyet különleges szikláinak természetes boltívei tettek híressé. A magas és festői fehér kréta szirtfalak és sziklaívek, melyeket a szél és a víz alakít folyamatosan, igazán romantikus látvány az év minden napján. A sziklákra fel lehet mászni, ahonnan gyönyörű a kilátás
Munnar, India. Munnar gyönyörű természeti környezetben fekszik a Nyugati Ghat-nál, hegyvidéki területen. Neve 'három folyó'-t jelent, mivel a város közelében folyik össze a Madhurapuzha, Nallathanni és a Kundaly folyó. A terület világhírű a tea- és fűszer ültetvényeiről.
Plitvicei-tavak, Horvátország. A 16 tóból álló tórendszer egy völgyben terül el, a Dinári-hegység hegyei között. A területén 1267 növényfaj él. A védett terület nagysága 295 km2, ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A tavak összfelülete 2 km2, amiket 190-200 vízesés köt össze, számuk a vízmennyiségtől függ.
Nuuk, Grönland. Nuuk Grönland székhelye. A város az egész évben jégmentes Nuuk-félszigeten, a Godthabsfjorden torkolatánál fekszik, ami Grönland délnyugati részén található. A város 240 km-re délre van az északi sarkkörtől.
Old man of storr, Skócia. Az Old Man of Storr egy bazalt szikla alakzat a Skye sziget egyik leglenyűgözőbb látnivalója.
Skeleton Coast, Namíbia. A Skeleton Coast Park egy hajóronccsal és bálna csontokkal tarkított kopár föld szakasz ahol a zöld tenger találkozik homokdűnékkel.
Váránaszi, India. Váránaszi Uttar Prades szövetségi állam egyik legnagyobb városa India északi részén, a Hindusztáni-alföld nyugati felén, a Gangesz folyó bal partján. A hinduizmus hét szent városának egyike, ipari, kulturális és kereskedelmi központ.
Machu Picchu, Peru. Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban. Az Andok hegyláncai között csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Jupanki inka király (1438-1471) parancsára építettek és 1570-ben hagytak el, majd kb. 400 évig "pihent", míg 1911-ben újra felfedezték.
Taktsang Palphug Monastery, Bhutan. A Himalája keleti részén fekvő Bhutáni Királyság a világ talán egyik legelzártabb és legtitokzatosabb országa. Itt található egy meredek sziklaszirten a Himalája legszentebb kolostora, a Taktsang Palphug Monastery, a Tigrisek fészke. A templom komplexum 1692 körül épült azon a szent helyen, ahol Padmaszambhava (guru Rinpoche), aki elhozta Tibetből a buddhizmust Bhutánba, három év, három hónap, három hét, három nap és három órán át meditált egy barlangban a 8. században.
Grand Prizma Spring, Wyoming. A Grand Prizma Spring egy szivárvány-gyűrűs természetes hőforrás a Yellowstone Nemzeti Parkban.
Haiku lépcső, Hawaii. Hawaii Oahu szigetén található a Haiku-lépcső, mely 1943-ban épült, 3922 lépcsőfokos, hossza körülbelül 800 méter. Tilos rajta felmenni, mégis sokan megpróbálják, évente 100-150 mászó jut fel rá. Az első részt fából építették a II. világháború idején, hogy a Haiku-völgy egyik oldaláról a másikra kábeleket húzhassanak, így 853 méter magasan lévő rádióállomás akár a Tokiói-öbölben lévő hadihajókkal is képes volt kommunikálni. Az 50-es években a fát galvanizált acélra cserélték, és meghosszabbították. A lépcső Kanehone mellett kezdődik. A gyakorlott mászóknak nem okoz nehézséget feljutni rajta, inkább eljutni hozzá a nehezebb feladat a növényekkel benőtt, csúszós talajon. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ legszebb helyei I.
  2016-11-20 21:21:20, vasárnap
 
  Torres del Paine Nemzeti Park, Chile. A Torres del Paine igazi tündérkert, ahol egy Budapest méretű területen számtalan különböző természeti csodát talál az utazó. A gyakori szélviharok különleges alakúra csavarták a nemzeti park fáit, a védettebb hegyoldalakat pedig a tűzvörös virágú, csak Patagóniában honos notro bokrok borítják. A forrásvizek magas réztartalma miatt a tavak színe élénk türkizzöld, a hatalmas hegyeket pedig szokatlan alakúra csiszolták a gleccserek.
Li folyó, Kína. A Li-folyó mentén lenyűgöző karszt-képződmények találhatók, a különböző formájú hegységek vagy hegyek szabálytalanul sorakoznak egymás mellett. A változatos táj mészkőbarlangokat és a hegyek alatt rejtett vízforrásokat kínál mély medencékkel, veszélyes zátonyokkal, meredek szirtfalakkal és magas vízesésekkel.
Manarola, Olaszország. A kelet-liguri riviéra, Cinque Terre és Porto Venere között egy kiemelkedő értékű kulturális helyszín, egy rendkívül festői táj, amely az ember és természet harmonikus kölcsönhatásának révén jött létre és amely évezredek óta jól szemlélteti az a hagyományos életformát, ami napjainkban is meghatározza az itt élő közösségek társadalmi és gazdasági életét.
Sa pa, Vietnam. A nagyjából 40 ezer lelket számláló Sa Pa települést még a franciák alapították 1909-ben hegyi támaszpontként.
Naukluft Nemzeti Park, Namíbia. A Naukluft Nemzeti Park a Namíb-sivatag védett része.
Julia Pfeiffer State Park, California. A Julia Pfeiffer State Park a kaliforniai Csendes-óceán partján található, fő látnivalója a McWay-vízesés egy 144 méter magasból közvetlenül az óceánba alázúduló vízesés.
Na Pali Coast State Park, Hawaii. A Na Pali Coast állami park 26 kilométeren keresztül húzodik a Kauai tengerparton.
Pamukkale, Törökország. A Pamukkale a világ egyik ritka csodája. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon.
Antilop-kanyon, Arizona. Az Antilop-kanyon az amerikai Délnyugat legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett, keskeny, vízvájta kanyonja. A navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. Két szakasza vált a fotózók közt híressé: a Felső Antilop-kanyon és az Alsó Antilop-kanyon.
Lake Louise Kanada. Lake Louise egy csodálatos kék vízű tó a hófödte hegyek között a Banff nemzeti parkban.
Krabi, Thaiföld. Krabi tartományban találjuk a legszebb thaiföldi strandokat. A tájat magas kúpkarsztok teszik látványossá.
Luganói-tó, Svájc. A tó a Würm-glaciális után két gleccser összetalálkozásánál keletkezett, ezzel magyarázható több nyúlványos formája. Bizonyos ágai Olaszországba nyúlnak át és itt található a játékkaszinójáról híres olasz beékelődés is, Campione d'Italia, ami egy kissé bonyolult határvonalat eredményez.
Tábla-hegy, Fokváros. A lapos tetejű monolit, melynek több mint három kilométer hosszú a csúcsa - valójában a teteje -, fejedelmien emelkedik Cape Town - Fokváros - fölé.
Salar de Uyuni, Bolívia. A Salar de Uyuni a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje. Sós mocsárként illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány cm-es vízréteg borítja.
Milford Sound, Új-Zéland. A Milford Sound Új-Zéland legismertebb fjordja az ország Déli-szigetén, a Fiordland Nemzeti Parkban, a Te Wahipounamu világörökségi területen. 2008-ban egy nemzetközi felmérés a világ legnépszerűbb turistacélpontjává választotta, és egyúttal Új-Zéland leghíresebb kirándulóhelye is.
Zhangjiajie Nemzeti Park, Kína. A Kínában, Hunan tartományban elterülő gyönyörű nemzeti park csodás fáiról és elképesztő kőoszlopairól vált nevezetessé. A park területén körülbelül 3000 óriási kvarcit homokkő oszlop magasodik.
Douro-völgy, Portugália. A Douro-völgy szépségét gyakran magasztalják, de a valóság minden képzeletet felülmúl. A szőlőtőkéktől roskadozó teraszos domboldalak lankái között kanyargó Douro folyó kíséri végig a völgy hangulatát. Akár hajóról, vonatról vagy autóról szemléljük a táj megkapó szépsége feledhetetlen pillanatokat okoz.
Fudzsi hegy, Japán. A Fudzsi Japán legmagasabb hegye, az ország egyik jelképe, ezért gyakran előfordul a művészetben.
Grand Teton Nemzeti Park, Wyoming. A Grand Teton Nemzeti Park az USA Wyoming államának területén fekvő nemzeti park. A park 1248 négyzetkilométeren terül el, és legmagasabb pontja a Grand Teton 4197 m. A Nemzeti Park az USA néhány legelképesztőbb hegyvidéki színterét védi.
Bagan, Burma. Bagan (korábban Pagan) történelmi város Burma középső részén, az Irrawaddy folyó keleti partján, Mandalaytól kb. 180 km-re DNy-ra. A Bagani Archeológiai Terület az ország idegenforgalmának húzóereje, hasonlóan Kambodzsa angkori romvárosához. Fénykorában mintegy 10 ezer buddhista templom, pagoda és kolostor létesült csak Bagan területén, amelyből a mai napig mintegy 2200 megmaradt.
Zhangye Danxia Geológiai Park, Kína. Gansu tartományban, a Zhangye Danxia Geológiai Parkban valaki évmilliókkal ezelőtt elővette a festőpalettáját, és intenzív színekbe öltöztette a vidék homokkő képződményeit. A hatás fokozása végett a vöröses szín mellett alkalmazta a zöld, a sárga és a kék különböző árnyalatait is. Tökéletes és egyedi munkát végzett. Ő volt a természet, a színeit pedig homokkő és ásványok egyvelegéből nyerte, hosszú sávokat festve velük a kőfelszínre.
Reine, Norvégia. Ha egy kis magányra vágyunk és jól bírjuk a hideget is, akkor a tökéletes feltöltődésre nem is találhatnánk jobb helyet a norvégiai Reine-nél. Az északi sarkkörön belül lévő aprócska halászfalut csupán 300-an lakják, piros házai pedig festői látványt nyújtanak a közeli sziklás hegycsúcsok előtt.
Tizenkét Apostol, Ausztrália. Twelve Apostles vagyis a Tizenkét Apostol Ausztrália, Victoria állam óceánpartja mentén található tanúkövek egymásutánja. Ezek az óriási, felhőkarcolókként kinövő oszlopok a Port Campbell Nemzeti Park látványosságai. Az Apostolok hátterében álló mészkőszikla falak 70 méter magasságig tornyosulnak, a sziklaoszlopok közül a legmagasabb 46 méter.
Iguazú-vízesés, Argentina. Az Iguazú-vízesés az Iguazú folyón található Argentína (80%) és Brazília (20%) határán, az Iguazú Nemzeti Park területén. A vízesés 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter.
Moher-sziklák, Írország. A Moher-sziklák Írország egyik leglátványosabb természeti képződménye. Nyolc kilométer hosszan húzódó, gyakorlatilag függőleges sziklafal a szigetország nyugati partjainál, Clare megyében, Doolin település közelében. Legmagasabb pontján, az O'Brien-torony 214 méterrel emelkedik az Atlanti-óceán fölé, míg a tőle 5 km-re délnyugatra lévő Hag-félszigetéig egyenletesen csökkenő magassága el nem éri a még mindig impozáns 125 métert. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2520 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5722
  • e Hét: 24584
  • e Hónap: 71924
  • e Év: 71924
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.