Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Volt bandatagok tetoválásaik nélkül.
  2016-11-06 22:05:32, vasárnap
 
  A Skin Deep projektben egy brit fotós egyszerűen leradírozza az ex-bandatagok arctetoválásait, hogy felismerjük: valójában ők sem különböznek tőlünk. Skin Deepben ex-bandatagokról készített portrékat, majd összesen négyszáz órányi Photoshop-munkával radírozta le róluk a testüket borító tetoválásokat. A fotós elmondása szerint a legtöbb alany évtizedek óta nem látta magát tetoválások nélkül, így az interjúk alatt - mikor bemutatta a képeket - mindenki elég erősen reagált. Nem is csoda, hiszen a bandákat már évekkel, vagy évtizedekkel ezelőtt elhagyottaknak még mindig együtt kell élniük az arcukon és felsőtestükön hordozott feliratokkal.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Három részes kisállatokat ábrázoló gyűrűk.
  2016-11-06 22:04:13, vasárnap
 
  Mary Lou Bangkoki ékszer tervező által készített kedves kis ékszerek, több részes, kisállatokat ábrázoló gyűrűk.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ritka női név:
  2016-11-06 22:03:23, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Érdekes tények az I. Világháborúról
  2016-11-06 21:57:33, vasárnap
 
  - A németek voltak az elsők, akik lángszórót használtak, amely akár 40 méter távolságba is képes volt eljutni.
- A háborúban Kb. 65 millió ember harcolt és 30 ország vett részt benne.

- A háborúban több mint 35 millió ember halt vagy sérült meg. 15 millió meghalt és 20 millió megsérült.

- Az elhunytak kétharmada a csatákban esett el, egyharmada betegségek és fertőzések áldozata lett. A legtöbb áldozatot a Spanyol nátha szedte.

- Az orosz volt az I. Világháború legnagyobb hadserege, ami 12 millió főt számlált. A hadsereg közel kétharmada megsérült, meghalt vagy eltűnt.
- A britek használtak először tankokat. Férfi és női nemű tankok voltak. A férfineműek ágyúval rendelkeztek, míg a nőneműek géppuskával.
- A Little Willie volt az első brit tank, amely 4.8 km/h sebességre volt képes és 3 embert tudott szállítani.
- A tüzérségi támadások rendkívül hangosak voltak több száz kilométerről is lehetett hallani a a támadásokat. 1917-ben a belgiumi harcokat még Londonban is hallották.

- A kutyák fontos szerepet töltöttek be a hírközlésben. Ők vitték a parancsokat a frontvonalra, később pedig segítettek a távíró vonalak lefektetésében.
- Az I. Világháború legsikeresebb katonája a német Manfred von Richthofen volt. Pilótaként 80 ellenséges repülőt lőtt ki.
- 1917-ben a brit kódfejtők elkaptak egy üzenetet, melyben a németek sürgették Mexikót, hogy támadja meg az USA-t. A britek több mint egy hónapon át titkolták. A legmegfelelőbb időpontot keresték, hogy bevonják Amerikát a háborúba.

- A Béke Tava Belgiumban egy hatalmas robbanás eredménye. A britek 1917-ben több mint 45 tonna robbanó anyagot használtak fel egy bánya felrobbantásához.
- Az USA-ban az I. Világháború alatt üldözték a német származásúakat. Néhol elégették a német könyveket és megölték a német juhász kutyákat.

- Az I. Világháború a hatodik legvéresebb háború a történelemben.

- A világháború után 4 birodalom omlott össze. Ezek az Oszmán birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia, Németország és Oroszország.

- A németek használtak először tengeralattjárókat (U-boat). Ezek legtöbbször a víz felszínén voltak és így torpedózták a hajókat.
- Egy amerikai kereskedelmi hajó az RMS Lusitania elsüllyesztése vezettet az USA belépéséhez. 1914-1918 között, 274 német tengeralattjáró 6,596 hajót süllyesztett el.
- Az I. Világháborút a Nagy Háborúnak és a Nemzetek Háborújának is nevezik.

- A legnagyobb tüzérségi mozsárágyú (howitzer) a Big Bertha volt, amely 48 tonna volt és 200 ember kellet hozzá, hogy összeállítsa 6 óra alatt. 930 kilós lövedéket volt képes kilőni 15 kilométeres távolságba.
- Az USA a háború alatt 7.5 millió tonna muníciót szállított a szövetségeseinek. Például, 70 ezer lovat, 50 ezer tehergépjárművet, 1800 mozdonyt.

- A franciák leghatékonyabb fegyvere a Devil Gun (Ördög Fegyver) volt. Ez egy 75 milliméteres ágyú volt, ami 4 mérföldes távolságban volt pontos.
- A német lövészárkok nagyban különböztek a többi nemzetétől. Jobban felszereltek voltak ágyakkal, bútorokkal, edényekkel, vízzel, elektromos világítással és még ajtócsengők is voltak felszerelve.
- A franciák használtak először gázt a harcokban, ami könnygáz volt. Viszont a németek használtak elsőnek mérgező klór gázt. A háború alatt a németek 68 ezer tonna gázt használtak el, míg a franciák és britek 51 ezer tonnát. Mind két oldalon 1.2 millió katona került gáztámadásba és kb. 91 ezer halt meg szörnyű kínok között.

- Kb. 30 fajta mérgező gázt próbáltak ki, illetve használtak a támadások során. A katonák vizeletbe mártott ronggyal fedték el az arcukat. Az 1918-ban bevezetett gázálarc jelentős védelmet jelentett.
- Az USA-ban a háború évei alatt a hamburgert Salisbury Steak-nek hívták, a hot dogot (Frankfurters) pedig "liberty sausage"-nek (szabadság kolbász).

- KB. 13 ezer indián és 200 ezer afroamerikai vett részt az I. Vh-ban. Legtöbbjük nem a frontvonalon volt, hanem az építési munkákat folytattak.

- Több mint 500 ezer galambot használtak az üzenetek küldésére.
- 1914 karácsony estéjén, a nyugati fronton az ellenséges katonák dalokat énekeltek egymásnak és fegyverszünetet rendeltek el a frontvonal nagy részén. Valahol egy hétig tartott. 1915-ben ez már nem történt meg. Az őrök utasítást kaptak mindkét oldalon, hogy lőjenek agyon mindenkit, aki megpróbál hasonlót tenni.
- A britek szenvedték el a legnagyobb veszteséget egy nap alatt a háború alatt. A Somme-i csata alatt egy nap alatt 60 ezer embert vesztettek.

- A háború alatt a törökök több mint 1.5 millió örményt mészároltak le.

- Az első világháborúnak köszönhetően vált az USA a világ legnagyobb katonai hatalmává.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sveti Stefan hotelsziget.
  2016-11-06 21:56:20, vasárnap
 
  Sveti Stefan egy montenegrói település, mely közigazgatásilag Budvához tartozik. Az Adriai-tenger partján található falu régebbi része egy szigeten található, melyet egy földszoros kapcsol a szárazföldön újonnan kiépülő településrészhez. Az 1950-60-as évektől a sziget házait apartmanokká alakították, így létrehozva egy hotelszigetet, mely a környékbeli turizmus egyik látványossága lett.
A legenda szerint miután a környéken élő Pastrovic törzs rajtaütött egy török gályán, 1442-ben megtelepedtek a szigeten, és a rabolt kincsekből a törzs 12 klánjának egy-egy házat építettek. Az otthonok védelmére egy erődöt is létesítettek. A környező települések lakói itt találtak menedéket a kalózok és a törökök támadásai idején.
A szigeti település bejáratánál székelt Pastrovicok bírósága, mely a peres ügyekben volt hivatott dönteni. A település nevét Szent István vértanúról kapta, aki után a szigeten látható legnagyobb templomot is elnevezték.
Helyzetéből adódóan Sveti Stefan a Pastrovicok kereskedelmi és stratégiai központjává vált, mely a Velencei Köztársaság idején virágzásnak indult. A 19. századra azonban fokozatosan elvesztette jelentőségét, amikor a többnyire halászokból álló lakosság egy része elvándorolt a szigetről.
A Balkán-háború idején kb. 30 család élt még a helyen, majd 1955-ben teljesen kiürítették a szigetet, és egy felújítást követően hotelvárossá alakították. A luxusapartmanok mellett egy kaszinó is helyet kapott, ahol számos híresség is megfordult. 2007-ben az Amanresorts International 30 évre kibérelte a szigetet, és egy felújítást követően 2010-ben megnyitotta kapuit az Aman Sveti Stefan üdülőhely.
A szigettől északkeletre, a parton található a Milocer-villa, a Karadordevic család hajdani nyári rezidenciája, mely jelenleg luxusszállodaként működik. A település parti részén is több vendéglátóipari egység létesült az évek folyamán.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
LEGO autók Róma utcáin.
  2016-11-06 21:19:12, vasárnap
 
  A "LEGO outside LEGOLAND" nevű projekt keretein belül valós autók méretarányaival rendelkező LEGO kocsik parkoltak le Róma forgalmas pontjaira. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a LEGO tényleg elkezdett működő, életnagyságú autókat gyártani. Az egész projekt mögött egy Domenico Franco nevezetű úriember áll. Az olasz fotós digitálisan adta hozzá utólag ezekhez a képekhez a LEGO autókat, furgonokat, sőt még egy helikoptert is. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 80. (25 kép).
  2016-11-06 21:18:25, vasárnap
 
  A Nagarjuna Sagar gát építése Indiában, 1963
Egy kislány bámulja a járőröző angol katonát az észak-ír zavargások idején, 1969
Nixon elnök gratulál a holdraszállóknak, akik még karanténben vannak a földetérés után, 1969
A monacói Grand Prix, 1937
Walter Wellman felfedező a 9,5 tonna teherbítású, 56 méter hosszú America nevű ballonjával az Északi-sark meghódítására készül, Spitzbergák, 1907
"Ülő Bika" és a Buffalo Bill 1885-ben.
Woodstock, 1969
A Bondi Beach, Ausztrália, 1900
Az amerikai haditengerészet mesterlövész csapata, Vietnam, 1968
Az Electro-Motive Diesel, Inc. cég aerodinamikus kialakítású vonata, 1950
Szilveszteri ünnepség a New York-i Times Square-en, 1938
John F. Kennedy szenátor az elnökválasztási kampány alatt, Bronx, 1960
Diana hercegnő és Károly herceg a Live Aid szuperkoncerten, 1985. július 13.
Adolf Hitler 1924-ben.
Az 5th Avenue és a 42. Street, New York, 1926
A Szovjetunió, Jugoszlávia és az Egyesült Államok delegációi az 1980-es téli olimpia megnyitó ünnepségén.
Egy atombomba robbanás filmezése, Nevada, 1955
Két férfi egy Coca-Cola szállíttó teherautó előtt, 1910
A brit Royal Marines hadtest a Falkland-szigeteken, 1982
Sammy Davis Jr. az 1. lovashadosztály tagjainak énekel, Vietnam, 1972
Gerald Ford és kutyája az Ovális irodában, 1975. Az 1974 februárjában született Liberty 8 hónapos korában költözött be a Fehér Házba. A golden retrievert Betty és Gerald Ford vette kislányuk, Susan számára. Az elnökhöz nagyon hozzánőtt a házi kedvenc, számos fényképen szerepelnek együtt.
Katonák ünneplik a második világháború végét, 1945
Marilyn Monroe 1962-ben a Vogue magazinban, ez volt az utolsó fotózása halála előtt.
Az I. világháború első karácsonyán német és brit katonák szüneteltették az öldöklést, 1914. december 24.
Szent Pál székesegyház, német bombázáskor, London, 1940 december 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 79. (24 kép).
  2016-11-06 21:17:09, vasárnap
 
  Bonnie és Clyde autója miután 1934. május 23-án rajtukütöttek.
Samuel Decker amerikai polgárháborús veterán házilag készített kéz protézissel, 1867
Két rab a börtöncella rácsain keresztül sakkozik, 1972
Amerikai katonák bújnak fedezékbe, kevesebb mint egy mérföldre egy 43 kt hatóerejű nukleáris bomba robbantásától, 1953
Mark Twain, 1905
Piasecki HRP-1 helikopter avagy a "repülő banán", 1948
Wicker gyerekszállító kosár kismotorra, 1964
Fairey Rotodyne a brit giroplán. A giroplán merevszárnyú repülőgépre szerelt rotoros gép, 1955
Nyomozók nőnek öltözve egy nőket fosztogató banda kézre kerítésekor, Los Angeles, 1960
Az orosz fasiszta párt klubhelyisége Harbinban, éjszakai kivilágításban, 1934
Gyermekbénulásban szenvedő gyerekek vastüdőben. Nyaktól lefelé bénultaknak a gép mozgatta a mellkasát napi 24 órában. A vakcina a betegségre 1955-ben jelent meg, 1937
Szélmalom Rotterdam belvárosában, 1935
Német polgárok az Elba lemonbázott hídján kelnek át a szovjet csapatok elől menekülve, 1945
A hatalmas cincinnati régi könyvár. 1955-ben lebontották, 1950
Az első ismert fotó baseball csapatról, 1858
Egy rögtönzött amerikai kórház egy romos francia templomban, 1918
A Pony Express egyik repülőgépe.
Bellevue Hospital Center mentője, 1869
Empire State Express keresztezi a város forgalmas utcáját, Syracuse, New York, 1905
Az USCG Spencer hadihajó német tengeralattjárót süllyeszt el, 1943
Bruce Lee mesterével Yip Man-nal, 1955
Prágai tavasz. Szovjet katona üldözi a fiatalt, miután az megdobált egy tankot, 1968
Muhammad Ali nyereményével, 1974
Kennedy elnök a Polaris ballisztikus rakéta tesztjét nézi. 4 nap múlva utazott Dallasba, Florida, 1963 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Eilean Donan-i vár.
  2016-11-06 19:57:28, vasárnap
 
  Az Eilean Donan-i vár egy vár Skóciában, Dornie település közelében; a skót MacRae klán székhelye. A név jelentése szó szerint "Donan szigete", és egy 6. századi remetétől kapta a nevét.
A vár szigetre épült, amely Loch Duich tóban, a Skót-felföld nyugati részén található. A várat csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni.

A vár romjai 1911 előtt
A várat 1220-ban II. Sándor skót király építette, és azt mesélik, hogy I. Róbert skót király (Robert the Bruce) mentsvára volt, mikor az angolok elől menekült. A várat 1719-ben három angol fregatt lerombolta, mert spanyol csapatok elszállásolására használták.
1912 és 1932 között felújították, gyakorlatilag újra felépítették. Ma a várban múzeum található, amely pedagógiai szempontból kiválóan van kialakítva. A látogató megtekintheti a vár egykori konyháját jellegzetes hangokkal, olyan hatást kelt, mintha éppen a főúrnak készítenének ételt.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Memnón-kolosszusok.
  2016-11-06 19:56:25, vasárnap
 
  A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraó két hatalmas ülőszobra, melyek 3400 éve állnak a thébai nekropoliszban, a Nílus partján a mai Luxor városával átellenben.

A Memnón kolosszusok
A két kolosszus eredetileg Amenhotep halotti templomának bejáratánál állt, mely az ókori Egyiptom legnagyobb temploma volt, de építése után nem egészen kétszáz évvel le kellett bontani, mert túl közel épült a Nílushoz, és a folyó évenkénti áradása helyrehozhatatlan kárt tett benne. David Robertsnek az 1840-es években készült metszete vízzel körülvéve ábrázolja a két kolosszust.

A Memnón kolosszusok 1905-ben
A szobrok kvarcithomokkőből készültek, amit vagy Gízából (a mai Kairó mellett), vagy Gebel esz-Szilsziléből (Asszuántól 60 km-re északra) szállítottak ide. Talapzatukkal együtt 18 méter magasak. A kőtömbök szállítását Hapu fia, Amenhotep felügyelte, a szobrokat Men udvari szobrász (Bek amarnai szobrász apja) faragta ki.

A Memnón kolosszusok 1908-ban
A két, kb. 16 méter magas szobor ülve ábrázolja a fáraót, amint kezeit térdén nyugtatja; arccal a folyó és felkelő Nap felé fordul. Lábai mellett két kisebb alak áll, fő felesége, Tije, és anyja, Mutemwia. A szobor oldalain Hápi, a Nílus-isten ábrázolása látható.

Hieroglifák a kolosszusok oldallapján
Az 1. században alkotó ókori görög geográfus, Sztrabón számol be arról az i. e. 27-ben történt földrengésről, melyben az északi kolosszus deréktól felfelé összeomlott. Innentől a szobor minden hajnalban "énekelt" - halk zúgó vagy fütyülő hangot adott ki, amit feltehetőleg az emelkedő hőmérséklet és az elpárolgó harmat okozott.

A Memnón kolosszusok 2015-ben
A szobor innen kapta nevét. Memnón a legenda szerint a trójai háború egyik hőse volt, az aithiopszok királya, Éósz hajnalistennő fia, aki Afrikából vezette csapatait Kis-Ázsiába, Trója megsegítésére, de Akhilleusz legyőzte. A görögök a szoborban Memnónt látták, amint énekével köszönti anyját, a Hajnalt.
Gyorsan terjedt az éneklő szobor legendája és a hit, mely szerint szerencsét hoz, illetve jóslatot mond, és egyre több látogató érkezett, köztük több római császár is. A Hadrianus kíséretében utazó Julia Balbilla epigrammákat írt róla, melyeket felírtak a szoborra. A rejtélyes hang örökre elhallgatott 199-ben, mikor Septimius Severus császár megpróbálta elnyerni az orákulum kegyét és összeilleszttette a kettétört szobrot.

A déli kolosszus
Az északi kolosszus 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2520 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 494
  • e Hét: 25515
  • e Hónap: 109862
  • e Év: 109862
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.