Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Szép hétvégét
  2016-12-03 16:14:08, szombat
 
  At 3:16am on December 3, 2016, Nagy Attila said...
Szia kedves Marika!
Kellemesen eltöltött szép hétvégi kikapcsolódást kivánok szeretteid körében! Üdv Attila




 
 
0 komment , kategória:  képek  
Minta étred egy napja (reflux)
  2016-12-03 16:04:42, szombat
 
  Mintaétrend reflux esetére
Ilyen egy nap tökéletes étkezése
KÖVESSE A HÁZIPATIKA FACEBOOK OLDALÁT!
Szerző: Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő
Létrehozva: 2013. október 16. 13:21
Módosítva: 2016. november 24. 15:49
Partner: Ízek és Érzések
Címkék: refluxbetegség, sütőtök, brokkoli, reflux étrendje

A reflux napjaink igen gyakori civilizációs betegsége. A helytelen étkezés, a sok stressz, a mozgásszegény életmód mind kiváltó okai lehetnek, és kortól függetlenül senkit nem kímél. A helyes étkezés kulcsfontosságú számukra. Íme, egy példa rá.

Aki refluxban szenved jól tudja, hogy a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében fontos a napi ötszöri étkezés, és bizonyos alapanyagokat, fűszereket, ételeket is kerülni szükséges. Elsőre persze ijesztőnek tűnhet mindez, de rövid időn belül könnyen elsajátíthatók és a mindennapok részévé tehetők a speciális étrend szabályai.
Legyünk nyitottak, kreatívak a konyhában, és próbáljunk új dolgokat. Étkezésünk ezáltal nem csupán a tüneteket fogja enyhíteni, de sokkal egészségesebbé és változatosabbá is válhat. Lássunk hát, egy napra szóló mintaétrendet!

Reggeli
2 dl gyömbértea (A gyömbér záróizom összehúzó hatású, ezért kifejezetten javasolt használata. Méz nélkül készítsük el, mert hangyasavtartalma maró hatású lehet.)
1 szelet rozskenyér (kb. 40-50 g)
kapros túrókrém: keverjünk össze 2 evőkanál tehéntúrót, 1 evőkanál zsírszegény tejfölt, 1 kávéskanál aprított friss kaprot és ízlés szerint sót.
1 db salátalevél
Tízórai
1 db banán

Ebéd
Zellerkrémleves krutonnal: főzzük meg az alábbi alapanyagokat: 1 kis fej zellergumó hámozva, felkockázva, 1 kis burgonya hámozva, felkockázva, 2-3 evőkanál növényi tejszín (pl. zabtejszín, rizstejszín), zellerzöld, só. Végül 1 szelet Bakonyi barna kenyérrel (felkockázva, pirítva) kínáljuk.
Fűszeres harcsa édesburgonya pürével és párolt brokkolival: 2 kis szelet harcsafilét (kb. 20 dkg) pirítsunk meg 1-2 evőkanál szűz olívaolajon, a végén szórjuk meg kakukkfűvel. 1 nagyobb darab főtt édesburgonyát sós vízben főzzünk meg, majd törjük át, és ízesítsünk 1 teáskanál vajjal vagy ghível (tisztított vaj). 4-5 rózsa brokkolit pároljunk meg, és tálaljunk mindent együtt.

Uzsonna
1 kis szelet pászka
1 cikk sült sütőtök (15-20 dkg)

Vacsora
Csirkefasírt céklasalátával, teljes kiőrlésű zsemlével: keverjünk össze 20 dkg csirkemellet, 1 evőkanál tejszínt, ízlés szerint finomra vágott petrezselyemzöldet, fehér borsot, sót, készítsünk fasírtokat belőle, és sütőben süssük meg. 1 kis fej főtt céklát lereszelünk, ízlés szerint őrölt köménnyel és 0,5 dl joghurttal összekeverjük, és 1 db teljes kiőrlésű zsemlével, valamint a fasírttal tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csodás hétvégét - B. Erzsi
  2016-12-03 15:29:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Az öreg székely fohászkodik
  2016-12-03 14:57:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  humor  
Az élesztő
  2016-12-03 14:49:49, szombat
 
  AZ ÉLESZTŐ
(milyen remek neve van, éleszti a ,,hiányokkal küzdő" embert)


Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek, időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatása:

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,

- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,

- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,

- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,

- csökkenti a stressz hatást,

- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését,

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,

- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,

- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így számos kalóriától szabadulhatunk meg,

- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat,

- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a kockaélesztő használata megfelelő!
A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését. Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk, próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű, mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.




A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
A Mikulás kislány csomagot hozott
  2016-12-03 13:55:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szép, elegáns téli bunda, rókafejes sállal - jöhet a hideg
  2016-12-03 13:45:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kellemes kirándulás hóesésben
  2016-12-03 13:34:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kucsmás nő a téli képen
  2016-12-03 13:30:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Pirosban a havas fenyő előtt
  2016-12-03 13:25:03, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 626 db bejegyzés
e év: 7482 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1278
  • e Hét: 9092
  • e Hónap: 15475
  • e Év: 137348
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.