Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
Szökőév és szökőnap - tévhitek és a valóság
  2016-02-28 14:47:11, vasárnap
 
  Mindannyian tudjuk, hogy négyévente szökőév van. De pontosan, hogyan is van ez? Mi lehet szökőév és miért? Melyik nap a szökőnap? Most lerántjuk a leplet mindenről, és helyre tesszük a kialakult tévhiteket.

A naptári évünk 365 napból áll, azonban a csillagászati év ennél valamivel több, egészen pontosan 365 nap, 5 óra, 48 perc, 46 másodperc. Mivel a naptár ebből csak 365 napot számlál négyévente keletkezik majdnem pontosan egy egész többlet nap. Az ebből fakadó elcsúszás korrigálására hozták létre a szökőnapot, melynek beiktatásával megoldható a két naptár közötti eltérés.

Azonban még így is marad fenn némi pontatlanság a két naptár között, melyet úgy korrigálunk, hogy az évszázadok közül csak a 400-zal oszthatók a szökőévek, tehát a legutóbbi ilyen a 2000-es év volt. Ezzel a módszerrel most már 1 napos pontossággal biztosítható a naptár éve és a csillagászati év együtt futása kb. 3300 évre.

Persze ez nem működött mindig így. A különböző naptárak rendszerében könnyű eltévedni. A ma is ismert évbeosztás Kr. u. 18 óta használatos, ekkor vezette be egy rendelettel Augustus római császár. A rendeletével a korábbi, Julius Caesar által bevezetett naptárrendszert korrigálta. Azonban ezeknek a számítási rendszereknek is megvoltak a maguk hiányosságai, melyeket még a 325-ös niceai zsinat sem szüntetett meg.

Ennek eredményeképp a 16. század végére már a tavaszi napéjegyenlőség az eredeti március 25. helyett már március 11-re esett. Ezt a hibát XIII. Gergely pápa hozta helyre 1582-ben egy rendelettel, melynek értelmében október 4-e után 15-ét kellett írni. Ekkor vezették be a már említett 400-as oszthatósági szabályt.

Tehát négy évente szökőévet tartunk már igencsak régóta, hogy korrigáljuk a naptári és csillagászati év közötti eltéréseket. A szökőév 366 napos, tehát egy plusz, úgynevezett szökőnappal rendelkezik. Mikor is van a szökőnap? Sokan automatikusan rávágnánk, hogy február 29-én, hiszen ez a nap csak négyévente jelenik meg naptárainkban. Azok, akik ezt mondták tévednek, ugyanis a szökőnap február 24.

Hogy miért pont ez a nap? Leginkább a hagyományok miatt, melyek közül a legvalószínűbb eshetőség, hogy Julius Caesar idejéből datálódó tradíció az ok. Eszerint február 23-án fejeződött be a téli pihenés, s emiatt az ezt követő napot jelölte ki Caesar szökőnapnak, megkettőzve azt.

Megkettőzve. Ez nem azt jelenti, hogy két 24-ét találunk négyévente a naptárban. A napok számlálása a matematika tiszteletben tartásával halad tovább, azonban a 24. és 25. nap közé beékelt szökőnap kapja az ilyen években meg a 25. sorszámot, így a 25-ből 26 lesz és így tovább egészen 29-ig. Ez azt is jelenti, hogy erre az időszakra a névnapok négyévente módosulnak, Mátyás-nappal kezdődően, mely 24-re esik. Ez az úgynevezett Mátyás-ugrása, melynek utóhatása, hogy az Elemér névnap négyévente 29-én tartandó, egyébként pedig 28-án ünneplik.Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Film : Amazónia
  2016-02-28 14:02:08, vasárnap
 
  Amazónia


LinkAz AMAZÓNIA egy csodálatos családi-, természet-, egyben izgalmas kalandfilm az Amazonas őserdejének szépségéről és sokszínűségéről, erről a kivételes tájról, mely a bolygón létező leggazdagabb ökoszisztémát hozta létre. Egy élőszereplős film a fikció és a dokumentumfilm határán a természet világáról, a dzsungel sokszínűségéről, erről a kivételes tájról, amely egyszerre vad és titokzatos. Mindezt pedig valóban testközelből, csodálatos filmezés által, valódi 3D-ben láthatjuk. A film hét évig készült, helyi szakértők, francia biológusok és filmesek részvételével.

A film a Föld legnagyobb esőerdejének szívébe kalauzol minket, hogy felfedezzük a Zöld Bolygót.
Az Amazóniai őserdő több mint 100 millió éves. Az Amazonas folyó szeli át, megszámlálhatatlan mellékfolyójával a világ legnagyobb vízi erdejét képezve. Ahol az erdő és a folyó találkozik, egy univerzális folyópart fedi fel nekünk csodáit és rejtelmeit, a Földünkön létező leggazdagabb ökoszisztémát hozva létre. Az Amazóniai esőerdő megszámlálhatatlan növény-, madár-, hal- és több száz emlősfajtának, illetve olyan fajoknak ad otthont, melyekkel sehol máshol a Földön nem találkozni. Bámulatba ejtő ez a színkavalkád, ez az elképesztő formavilág, biodiverzitás, ahol a fajok tökéletes egyensúlyban élnek egymással.

Az alkotók egy kapucinus majom történetén keresztül, az ő autentikus szemszögéből mutatják be az Amazonasi esőerdőt. Sai fogságban született és nevelkedett, miután azonban a repülő, amellyel szállították lezuhan, egyedül találja magát abban a környezetben, ahol a társai természetes körülmények között élnek.
Sai a kis kapucinus majom, elveszetten bolyong az esőerdő sűrűjében. Találkozik az erdő lakóival, szembesül a veszélyekkel, a csodálatos növényzettel, miközben megtapasztalja, hogy az egyedüli reménye, ha otthonra lel társai között.

A film nemcsak e természeti csodára, de a környezetvédelem fontosságára is felhívja figyelmet.
Az Amazónia egy titokzatos erdő, a színek és hangok erdeje, a legősibb és legritkább fajok menedékének erdeje, a csodák, az egész évben gyümölcsöket és virágokat adó fák erdeje, mérhetetlenség, sokszínű növényzet végtelen körforgásának erdeje, a természeti csodák erdeje...

De vajon meddig még?
Hiszen egyes számítások szerint percenként 2 focipályányi területet tüntetünk el ebből a zöld csodából, mi emberek, azért, hogy pálmaolajat és takarmányozásra használt génmanipulált szóját termesszünk...
 
 
0 komment , kategória:  Értékes előadások,filmek  
Hihetetlen- AZ ANNUNAKI ÖSSZEESKÜVÉS - AZ X-BOLYGÓ
  2016-02-28 13:57:27, vasárnap
 
  HIHETETLEN - AZ ANNUNAKI ÖSSZEESKÜVÉS - AZ X-BOLYGÓ RABSZOLGÁI VAGYUNK? (2016.02.26.)


Link


Egyes kutatók szerint az évezredekkel ezelőtt a bolygónkon járt idegenek annak az X bolygónak a lakói lehettek, aminek létezését napjaink tudósai csak nem olyan rég óta sejtik. Igaz, hogy évezredek óta beszélnek róla, utalnak rá bizonyos mítoszok, krónikák, a tudományos bizonyíték eddig váratott magára. De kik ezek a rejtélyes idegenek, akikre annunaki néven emlékezünk? Mi volt a céljuk, mit akartak tőlünk? Elképzelhető, hogy még napjainkban is az ő alattvalóik vagyunk?


A Hihetetlen Magazin korábbi adásai az alábbi linken tekinthetők meg :


Link


Szűcs Róbert főszerkesztő lapjának, a " Hihetetlen Magazin " - nak a honlapja :


Link


A lap az újságárusoknál vásárolható meg.
 
 
0 komment , kategória:  Hihetetlen  
Így oktatják a holokausztot a Pázmányon
  2016-02-28 13:50:22, vasárnap
 
 ,,Ki látta a Saul fiát?" - ezzel a kérdéssel nyitott a Pázmány frissen indított holokauszttörténet-kurzusán Mezei Balázs vallásfilozófus, a PPKE BTK tanszékvezetője, aki a "holokauszt filozófiájával" is foglalkozik, bár saját bevallása szerint azért nem ez a legfontosabb kutatási területe. Egy darabig azt hittük, hogy filmesztétika kurzusra ültünk be, de aztán azt is megtudtuk, hogy érdemes-e összehasonlítani a holokausztot Trianonnal és hogy miért tartozik össze a zsidóság és a kereszténység.

Nagyjából ötven diák lézengett a Pázmány jogi karának nagyelőadójában a holokauszttörténet-kurzus második előadásán csütörtökön. A tárgy bevezetésének hírét nagy felháborodás övezte tavaly májusban - a minden karon egyaránt kötelező holokauszttörténet kurzus Szuromi Szabolcs rektor ötlete volt (akiről nemrég a Mandiner kiderítette: kitalált magának egy cambridge-i kinevezést). Nekünk sem tetszett annak idején a holokausztoktatás ötlete, így nagy kíváncsisággal vártuk, mi lesz belőle a gyakorlatban,Péterfy kollégával ezért beültünk az első órák egyikére.

A Saul fia és a zsidók identitásvesztése

Előzetes információink szerint az összes kar hallgatói a jogi karra járnak meghallgatni az előadásokat, és kéthetente felváltva vannak csoportokra beosztva, hogy beférjenek a nagyelőadóba. Ehhez képest alig voltak a teremben, amikor megérkeztünk. Közülük is csak ketten látták a Saul fiát, amint az Mezei Balázs kérdésére kiderült. A tanár úr ezt nagyon sajnálta és lelkesen dicsérni kezdte a filmet, ami szerinte egy nagy metafora a zsidóság identitáskereséséről - a metaforát olyan szépen kielemezte, hogy el is spoilerezte a filmet, nehogy kedve támadjon megnézni a többi kb. 48 hallgatónak. Sőt, annyira belejött a filmelemzésbe, hogy utána a diCaprio medvés-szenvedéspornós filmjéről, a Visszatérőről kezdett beszélni, mert valahogy az is eszébe jutott a holokausztról.

Itt támadtak az első kétségeink, hogy nem egy filmesztétika kurzusra ültünk-e be, de végül is egy kis közjáték után (,,Engem látnak? Mert itt a katedrán nincs lámpa!") rátért az előadás a holokausztra.

Mezei elsősorban a zsidóság identitásvesztéséről beszélt a holokauszt kapcsán, amit szerinte az "Auschwitz"-szó jobban kifejez. Szerinte a holokauszt nem csak a zsidók, de a nyugat és a kereszténység identitásvesztése és tragédiája is, hiszen ,,a zsidóság elveszejtésének kísérlete Európa keresztény gyökereinek felszámolása" volt tulajdonképpen. Mivel a zsidóság és a kereszténység pedig már nagyon régóta egymáshoz viszonyítva határozta meg magát - fejtette ki később.

Hogy jön ide Trianon?

Mezei épp arról kezdett elmélkedni, hogy nem akarná összehasonlítani a holokausztot az örmény népirtással, vagy Trianonnal, de... azért Trianon is mekkora tragédiája volt a magyarságnak; amikor néhány srác a hátsó sorból felállt és kisétált. ,,El lehet menni, de lesz teszt" - jegyezte meg erre Mezei. Vajon mit mondott volna annak a párszáz hallgatónak, aki el se jött?


Péterfy kolléga szerint ilyen trianonozás biztos nem lett volna mondjuk a Corvinuson, ahol csak a liberális mainstream megy, sőt azon még jobban megdöbbent, hogy az előadáson többször előkerült a Biblia, mint hivatkozási pont. Ezen kicsit össze is vitatkoztunk, mert a Biblia pont annyira lehet hivatkozási pont egy filozófiai vitában, mint Heidegger elmélkedései. Mindenesetre a pázmányos diákoknak sincs a kisujjukban a Biblia, Mezei elég csalódott is volt, hogy senki sem tudta, az Ószövetségben ki birkózott Istennel. (Egyébként Jákob.)

Eddigre már az eleinte szorgalmasan jegyzetelők közül is egyre többen elkezdtek telefonozni, de a tanár úr biztos örült volna, ha látja, hogy valaki legalább ráguglizott Nemes Jeles Lászlóra. Péterfy kolléga rögtön kiszúrta, hogy az illető egy MacBook Airt használ, és innen üzeni a pirospulóveres lánynak: sajnálja, hogy nem hívta el ott rögtön randizni.

Van-e Isten, ha volt Auschwitz?

Nos, ez mondjuk egy érdekes kérdése volt az előadásnak, és legalább valami köze is van a katolikus egyetemhez. Mezei számos filozófiai mű kapcsán beszélt a kérdésről. Az ateisták szerint az, hogy a holokauszt megtörténhetett, arra bizonyíték, hogy nincs Isten; míg mások szerint csak éppen "visszahúzódott".
"Látják a szöveget?"- kérdezte a kivetített művek kapcsán - ,,mert ide előrevándorolhatnak, én nem vagyok migrációellenes." Ezután egyre inkább fel is bátorodtak a hallgatók, bár inkább kifelé migráltak a teremből, semmint az első sorokba. Így sajnos sokan lemaradtak a holokauszt történetfilozófiájáról szóló egészen érdekes részről.

A zsidóság az emberi gonoszság áldozata

Mezei a holokauszt párhuzamaként felidézte, hogy mennyire megrázta a korabeli gondolkodókat Róma és később Konstantinápoly eleste (erről szól Szent Ágostonnak azIsten városa, illetve Cusanusnak A hit békéje című műve). Aztán arra a következtetésre jutott, hogy a Soah ezeknél nagyobb jelentőségű, mert "a kereszténység egészét, a zsidóság és a kereszténység kapcsolatát érinti".

Ezután rátért a "zsidóság mint áldozat" témájára (eközben a hallgatóság tovább fogyatkozott) . Az előadás legnehezebben értelmezhető mondatát szó szerint leírtam a kivetítőről, de még mindig nem értem: "A zsidóság az emberi gonoszság áldozata, amely semmitől sem riad vissza a világhatalom birtoklása érdekében, ezért a zsidóságot áldozza fel, amelynek célja pedig az elvezetés Krisztushoz (paidagogosz eisz Kriszton)". Megkértem Péterfy kollégát, hogy segítsen ezt értelmezni, de neki se jut róla eszébe semmi. Mindenesetre szép mondat, talán annyi, hogy görög betűkkel is ki kellett volna írni, jól nézett volna ki.

A végén levezetőnek azt is megtudtuk, hogy mik lesznek tutira vizsgakérdések. Például ilyesmik: "Mit jelent a nyugat szellemtörténetében a holokauszt cezúrája?" Vagy: "Mit jelent a sorsközösség kereszténység és zsidóság közt szellemtörténeti szempontból?"

Sok sikert, ha lesz teszt. Beülnénk arra is.


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Hetven éve indult Kassáról a vonat - NEM FELEJTÜNK!!!
  2016-02-28 13:33:41, vasárnap
 
  A Szovjetunió teljes támogatását élvező Csehszlovákia a párizsi békekonferencián szerette volna elérni, hogy a reszlovakizáció és a lakosságcsere után megmaradt 200 ezer magyart is egyoldalúan áttelepíthessék, ez ellen azonban az amerikaiak vétót emeltek. A kitelepítések és a reszlovakizáció súlyos következményekkel jártak a felvidéki magyar közösségre nézve, az anyagi veszteségek mellett a települések etnikai arculata is a magyarokra nézve hátrányosan változott meg.

Az Osztrák-Magyar Monarchia romjain 1918-ban létrejött Csehszlovákia határai közé mintegy egymillió magyar került kisebbségként. A csehszlovák államot az 1938-as müncheni egyezményben a fasiszta Olaszország és a náci Németország - a nyugati nagyhatalmak asszisztálásával - feldarabolta. A többségében németek lakta Szudéta-vidék Németországhoz került, a Felvidék déli, magyarlakta sávját pedig az 1938. november 2-ai első bécsi döntés visszaadta Magyarországnak. Szlovákia 1939. március 14-én kikiáltotta függetlenségét, másnap a magyar hadsereg bevonult Kárpátaljára, Cseh- és Morvaországot pedig közvetlen német fennhatóság alá vonták.

A második világháború után újjáalakult Csehszlovákiában az 1945. április 5-ei kassai kormányprogram a magyarokat és a németeket kollektívan tette felelőssé az ország ,,felbomlasztásáért". Az 1945. júniusi potsdami konferencián a nagyhatalmak nem engedélyezték a magyarság egyoldalú kitelepítését, csak a lakosságcserét, azt viszont megengedték, hogy Lengyelország, Magyarország és Csehszlovákia ,,rendezett és humánus módon" kitelepíthesse az ottani német lakosságot. Csehországból az 1945. május-augusztus közötti ,,vad kiűzés" során 750 ezer, 1946-48-ban pedig további 2-2,2 millió németet telepítettek át Németországba.

A tiszta szláv állam megteremtésén fáradozó csehszlovák kormánynak a magyar kisebbség felszámolására más, kevésbé direkt módszereket kellett találnia. Az Edvard Benes államfő által 1945. május és október között életbe léptetett, de csak 1946-ban törvényerőre emelt dekrétumok közül 33 közvetlenül vagy közvetve a magyarok és a németek alapvető jogait korlátozta. Az 1945. augusztus 2-án hatályba léptetett 33. számú dekrétum pedig még állampolgárságuktól is megfosztotta őket. A 88. számú rendelet lehetővé tette a közmunkaszolgálat elrendelését az ország teljes területén, és ennek nyomán 1945-46 telén mintegy 40 ezer felvidéki magyart deportáltak fűtetlen marhavagonokban a csehországi Szudéta-vidékre. A rendeletek lehetővé tették a magyarok földjeinek elkobzását, elbocsátásukat állásukból, hivatalos nyelvhasználatuk és kulturális egyesületeik betiltását. Kiűztek 36 ezer, 1938 előtt magyar állampolgárságú embert, internálták a pozsonyi, a kassai, a komáromi magyarokat, lakásaikat pedig elkobozták. Beindult a reszlovakizáció, ami lehetőséget adott ,,az évszázadok során elmagyarosodott szlovákoknak az anyanemzethez való visszatérésre", gyakorlatilag a vagyonelkobzástól és a kitelepítéstől való megmenekülésre, az állampolgári jogok megszerzésére. Az akció során 423 ezer megfélemlített, fenyegetett magyar adta be kérvényét, és a hatóságok 327 ezret nyilvánítottak közülük szlováknak.

A nagyhatalmak magyar szempontokat elutasító álláspontja és a felvidéki magyarokat sújtó ,,nyomásgyakorlás" révén a prágai kormánynak sikerült a magyar kormányt megegyezésre kényszerítenie a határmódosítás nélküli lakosságcsere ügyében. Az 1946. február 27-én Budapesten aláírt lakosságcsere-egyezményt a magyar parlament 1946. május 14-én cikkelyezte be. A lakosságcsere 1947. április 12-én kezdődött és 1949. június 5-én fejeződött be, a vasúti szerelvények az első időszakban naponta szállították összes ingóságukkal együtt a kijelölt családokat Magyarországra.

Az egyezmény szerint a csehszlovák hatóságok annyi magyart telepíthettek át, amennyi szlovák önként távozott Magyarországról. Csehszlovákia jogot szerzett arra is, hogy egyoldalúan áttelepítse a szlovák népbíróságok által háborús bűnösnek minősített magyarokat, a listára összesen 181 ezer magyar neve került fel. A prágai kormány várakozásával ellentétben az áttelepülésre alig 60 ezer (egész pontosan 59 774) magyarországi szlovák jelentkezett, holott körükben szabályszerű toborzó kampányt folytattak (a hivatalos csehszlovák propaganda azt hirdette, hogy Magyarországon négy-ötszázezer szlovák él). A csehszlovák hatóságok még színleg sem törekedtek a kvóta betartására, Szlovákiából 76 616 magyart szállítottak át Magyarországra.

A Szovjetunió teljes támogatását élvező Csehszlovákia a párizsi békekonferencián szerette volna elérni, hogy a reszlovakizáció és a lakosságcsere után megmaradt 200 ezer magyart is egyoldalúan áttelepíthessék, ez ellen azonban az amerikaiak vétót emeltek. A kitelepítések és a reszlovakizáció súlyos következményekkel jártak a felvidéki magyar közösségre nézve, az anyagi veszteségek mellett a települések etnikai arculata is a magyarokra nézve hátrányosan változott meg.

Csehszlovákia az 1948. februári kommunista hatalomátvétel után szovjet nyomásra lezárta a benesi kisebbségellenes időszakot. Az 1948. október 25-ei törvény hűségeskü letétele után visszaadta a magyar nemzetiségűek állampolgárságát. A két ország 1949. július 25-ei megállapodása értelmében az áttelepített magyarok hátramaradt vagyona fejében Csehszlovákia elengedte a 30 millió dollár háborús jóvátétel hátralévő részét. A kényszer szülte reszlovakizációs nyilatkozatokat 1954-ben érvénytelenítették, ugyanakkor a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezését, az elkobzott vagyonok visszaadását a kommunizmus összeomlása után nem tűzte napirendre sem Csehszlovákia, sem az 1993 óta önálló cseh és szlovák állam.

A magyar Országgyűlés 2012. december 3-án a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját, április 12-ét ellenszavazat nélkül országgyűlési emléknappá nyilvánította.

mti


Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Eleink még mértéktartóan, bensőségesen ünnepeltek
  2016-02-28 13:30:07, vasárnap
 
 Mindenkor, de különösen is a Hamvazószerdától Húsvétszombat délig tartó nagyböjtben nem lehet eléggé nyomatékosítanunk, hogy eleink még mennyire mértéktartóan, bensőségesen ünnepeltek, mert ismerték a külsőt mindig a belsőnek alárendelő alázatot.

Így tartózkodtak az erejükön felüli mulatságtól, tudták, sohasem a kirívó külső, a hejehujás dínomdánom, hanem a bensőséges belbecs, a mérsékelt szórakozás illik igazán hozzájuk, szemben az utilitarizmustól, hedonizmustól, az ,,élj a mának, ne törődj a holnappal!" szlogentől megrontott mai átlag magyarral.

A régi magyar társas-, azon belül is családi életünkkel folklorisztikailag foglalkozók alighanem a legjobb tudói, hogy az újkorig mennyire visszafogottan ünnepeltek eleink a családi- és ünnepnapokon, öltözködésben, ételben-italban messze nem a jókaias regényköltészetből közismert sallangosság és felcifrázottság jellemezte őket, hanem eredendő, végletek között aranyközepet választó természetünkből következő mérsékeltségünk, amely az életet szakadatlan létharcnak tekintette, nem pedig sorozatos szórakozásnak.

Megható példa erre a Székelyföld legendás mindenese, Orbán Balázs leírása a ma már archaikus aranyosszéki lakodalomról, amelyen a díszes, dúsan megrakott tálaktól roskadozó asztal körül ugyan a násznép kicsattanó jókedvvel lakomázott, a menyasszony és a vőlegény előtt azonban csak egy fatányér és pár evőeszköz volt. Ezzel a költőies jelbeszéddel azt jelezte, hogy a mégoly megható ünnepi vigasság után egyszerű, munkás hétköznapok várnak reájuk, melyeken meg kell egymással osztaniuk a mindennapi betevő falatot.

A tizennyolcadik századvégi felvilágosodás bűvöletétől megérintettek hatására mindez azonban fokozatosan megváltozott, így világunkban alig vannak már hagyományos ünnepalkalmak, noha, amint Sz. Weress Jolán leventeleányainknak szánt útmutatójában (Magyar asszony házatája, 1944) írta, a bensőségességet nélkülöző (ennek jeleként például magyar népzene helyett cigánymuzsikára táncoltató) lagzi, a ,,legalább egy lakodalomban lakjunk már egyszer jól!" mentalitás kiöl belőlünk minden nemességet:

,,A költséges, nagy eszem-iszommal, dínomdánommal egybekötött lagzik nem időszerűek többé: régen, amikor Magyarország nem volt független állam s az áldatlan vámpolitika miatt az ország saját zsírjában fulladt meg, elkeseredésünkben mondhattuk, csak az a mienk, amit megeszünk, legalább a lakodalomban lakjunk jól, de ma, amikor az ország hatalmas feladatok megoldása előtt áll, nem pocsékolhatjuk a nemzet közös javát képező élelmiszereket éppúgy egy család elindulásának ünnepén."

Az utilitarizmustól, hedonizmustól, az ,,élj a mának, ne törődj a holnappal!" szlogentől megrontott mai átlag magyar viszont már nem érti, mit is jelent bármely vallási, nemzeti vagy akár családi ünnep, így milyen meghittséget fejeztek ki a holtomiglan-holtodiglant kimondók között a kézzel készült népművészeti jegyajándékok, a visszavonhatatlan szerelmi vallomás tárgyi jeleként a ma már jóformán csak néprajzi múzeumokban látható hímes sulykolók, orsók, keszkenők, az ízes, mégis mértékletes vacsorák akár böjtben, akár azon kívül.


Link
 
 
0 komment , kategória:  ifj.Tompó László írásai  
Országos gyűjtést tartanak a katolikus iskolák javára
  2016-02-28 13:27:48, vasárnap
 
  Országos gyűjtést tartanak a katolikus iskolák javára - Erdő (Grünwald) bíboros ,,birodalmában" ez nem egészen így van

A katolikus iskolák javára gyűjtenek országszerte az egyház templomaiban. A katolikus egyház az idei tanévben 116 650 fiatal oktatásáról gondoskodik, oktatási intézményeikben 11 148 pedagógus dolgozik - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel. "Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik" a katolikus egyház "oktatási-nevelési szolgálatának támogatását" - írták. Ez mind szép és támogatandó, csak arról feledkezik meg a közlemény, hogy pont a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének. Erdő (Grünwald) Péternek működési területén, az Budapest-Esztergomi Főegyházmegyében a gyűjtés nem vonatkozik a szerzetesrendek által működtetett katolikus iskolákra.

Magyarországon 278 katolikus intézmény 598 tagintézménnyel van jelen a közoktatásban. Az idei tanévben 135 óvodát, 220 általános iskolát, 85 gimnáziumot, 25 szakiskolát, 51 szakközépiskolát, 53 kollégiumot és 29 alapfokú művészetoktatási intézményt tart fenn 15 egyházmegye, 28 szerzetesrend és négy egyéb egyházi szervezet.

A Congregatio Jesu (volt angolkisasszonyok) által működtetett Budapesti Ward Mária Általános Iskola Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskolába járó gyerekek szüleit arról tájékoztatta a tartományfőnök, hogy a katolikus egyház jótéteményéből sajnos ez alkalommal sem részesülnek a szerzetesrendek által fenntartott iskolák. Ez annak tükrében érdekes, hogy Erdő (Grünwald) Péter működési területén úgymond diszkriminálják a katolikus szerzetes rendi iskolákat, mintha ők katolikusabbak lennének a katolikusnál, míg más egyházmegyék ezt a gyakorlatot nem követik, és a perselypénzt igazságosan osztják el a különböző katolikus tanintézmények között.

A Congregatio Jesu és más szerzetesrendek iskolái a Budapest-Esztergomi Főegyházmegyében tehát nem részesülnek az adományokból.


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Hogy látná ma Arany János a TV-t ?
  2016-02-28 13:19:37, vasárnap
 
  Hogy látná ma Arany János a TV-t ?

Este van, este van: elpihen a világ!
Tévé előtt gunnyaszt mind az egész család.
Villog a képernyő, rombolja az elmét,
Sokan ebben lelik életük értelmét.
Csapong a hülyeség, az eget sodorván:
Horror, krimi, thriller az összes csatornán.
Frankenstein, Dracula, örülnek a kölykök,
A mama kedvence: nyafka Golden Girlök.

Véres, vajas-kenyér a temető falán,
Batman, ET-kukac jönnek egymás után.
Reggeltől estelig örömüket lelik
Ahogy a gengszterek egymást ütik-verik.
Étkezés helyett is a Supermant nézik,
Még a dolgukat is, bilin ülve végzik.
A képernyő elől el nem mozdulnának,
Napfényt, fákat, mezőt, talán nem is látnak.

Háziasszony nem főz, nincs helye panasznak,
Wrigley gumit rágnak, rája Colát isznak.
Zúg a rock-popzene, ártalmas a fülnek,
Hónapról hónapra egyre csak hülyülnek.
Gyereket nevelni? Eszükbe sem szökik,
Sokkal egyszerűbb, ha tévé elé lökik.
Ott aztán fejlődik, egyre okosodnak,
Sokan nem hogy írni, de olvasni sem tudnak.

Tévé előtt hasal, a kiszolgált kutya,
Évek óta nézi, azért olyan buta.
Haza jön a gazda, munkából fáradtan,
Felbont egy üveg sört, s tévé elé huppan.
Üveges szemekkel bámulja a krimit,
Éppen egy kispapnak szúrják ki a szemit.
Autók nyikorognak, robbannak a házak,
Kéjelegve nézi, amint torkot vágnak.

Emberevő cápa, kisgyereket fal fel,
Akit fürdés közben, szüleitől mart el.
Élvezi a család, Hasfelmetsző Jack-et,
S hogy kell beváltani, fedezetlen csekket.
Bankot kirabolni, csupán egy pillanat,
Tisztviselőt, rendőrt, lövik mint a nyulat.
Spriccel, folyik a vér, a padló is síkos,
Ilyenkor a tévét kikapcsolni tilos!

Egyik gyerek titkon, apja zsebébe nyúlt,
Hátha talál benne almát, netán kisnyúlt.
Egyiket sem leli: helyettük a halál:
Csőre töltve nehéz belga pisztolyt talál.
Fegyver nélkül járni életveszély máma,
Hálával gondolnak Nagy Amerikára!

Hogy ez hová vezet, leírni is félek,
Ettől nemesedik a gyermeki lélek!
Pisztoly, bicska, bomba és egy rozsdás bökő,
Így ragyog előttünk egy új és egy szebb jövő!???

 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Multikultisztánt csinálnak nekünk
  2016-02-28 13:04:52, vasárnap
 
  Ha egy kormány le akarja váltani a népet, arra csak egy válasz adható: a népnek kell leváltania a kormányt - mondta a Demokratának Jürgen Elsässer német író, újságíró, publicista, a Compact magazin kiadója és főszerkesztője, akivel a németországi belpolitikai folyamatok világpolitikai összefüggéseiről beszélgettünk.

- Bár Németországban jelentős hírnévre tett szert, a magyar olvasók körében kevésbé ismert. Sokfélét lehet olvasni önről, kinek-kinek a pártállása szerint, ezért inkább arra kérném, mutatkozzon be a Demokrata olvasóinak.

- Örömmel. Német író, újságíró, publicista vagyok, öt éve a Compact magazin kiadója és főszerkesztője. Korábban körülbelül harminc könyvet írtam, főleg geopolitikai témákkal foglalkozom. Különböző lapoknál dolgoztam újságíróként, publicistaként.

- Milyen lapoknál?

- Valószínűleg meglepi, de baloldali lapoknál.

- Ön baloldali?

- Ma már nem, mert a baloldal óriási csalódást okozott nekem.

- Milyen értelemben?

- Túl sok a tabu. Nem lehet, vagy nem illik beszélni olyan dologról, amiről kimondják, hogy politikailag nem korrekt. Filozófiai értelemben egy ponton túl nem érdemes továbblépni, mert logikai, gondolati korlátokba ütközünk. De mindenekelőtt az volt a döntő, hogy világossá vált számomra, a globalizáció erejével szemben meg kell védeni a nemzetállamokat.

- Ez valóban nem baloldali álláspont.

- Ezt az eszmét a mai baloldal nemcsak nem képviseli, de egyenesen tagadja, ami azért szomorú, mert a mai baloldaliak még a saját történelmükkel sincsenek tisztában. Ebből lett elegem, amikor úgy döntöttem, olyan újságot akarok szerkeszteni, ami sem nem bal-, sem nem jobboldali, hanem egyszerűen csak értelmes.

- Erre nagy szükség lehet Németországban.

- Annál is inkább, mert Németország extrém fenyegetésnek van kitéve. Maga a német államiság is, de főleg a nép.

- Ki fenyegeti?

- A kormány, amelyik a saját népe ellen fordult. Angela Merkel kormánya bűncselekmények sorozatát követi el.

- Kemény szavak. Mire gondol?

- Sok bűnöző kormány van a világon. Az USA, Törökország, Szaúd-Arábia, Izrael. De ezeknek a kormányoknak a kriminális politikája kifelé irányul. A mi kormányunk viszont a saját népét teszi tönkre.

- Ez nem állhat érdekében, hiszen akkor nem fognak rá szavazni.

- Attól függ, kik. A kormány ugyanis különös kísérletbe kezdett: le akarja cserélni a népet. Azt a népet, amely többségében még ma is a német nép. Az erőltetett migráció segítségével a saját népét akarja lecserélni egy multikulturális masszára. Ha ez sikerül, nincs többé Németország a mai értelemben.

- Mi lesz helyette?

- Multikultisztán. 1990-ig, tehát az újraegyesítésig Németországban négymillió külföldi élt, zömmel törökök. Jelenleg 16 millió külföldi él ott. Tudták ezt?

- Nem. Erről nemigen szól a világmédia. Ez félelmetes!

- A bevándorlók száma tehát megnégyszereződött, de a fiatalok körében, mindenekelőtt az iskolákban még drámaibb a helyzet: a bevándorlók itt már többségben vannak. Ez a folyamat idestova 25 éve zajlik, de most hatalmas lökést kapott, mivel egyetlen év alatt közel kétmillióan jöttek. A kormány ugyan csak 1,6 millióról beszél, de mivel nem tudja a folyamatokat kontrollálni, a pontos számokat sem ismeri. Ez az egész légkör, a balliberális eszmerendszer, a liberalizmus, a genderprogram milliókat vonz ide Afrikából, az iszlám országokból, hogy a végén megsemmisítsék a jelenlegi Németországot.

- De hát ennyire nem lehet népellenes egy kormány vagy egy kormányfő!

- Miért nem? Angela Merkel minden bizonnyal nagy reformernek képzeli magát, miközben mindent tönkretesz. Ráadásul személyiségváltozás is észrevehető nála.

- Mire gondol?

- Függetlenül attól, hogy mi történik, a kormányzati stílus egészen más volt 2015 nyaráig. Rugalmas, könnyed. A kancellár érzékenyen reagált a hangulatváltozásokra, és egyfajta kiegyenlítő szerepet töltött be az európai politikában. Tavaly nyár óta kemény lett, akár a Vaslady, de miközben Margaret Thatcher annak idején úgy látta, a jó szomszédság alapvető feltétele egy szolid kerítés, Merkel mindenkit beenged, mi több, készségesen invitál. De nem is annyira a kormányfő személye az érdekes. A fő ok a globalizáció: az egységes világpiacnak érdekében áll a nemzetállamok megsemmisítése, mert egyedül a nemzetállamok képesek a fékevesztett tőke útjába törvényi akadályokat gördíteni. Ha a nemzetállamok megszűnnek, akkor csak egy olyan globalizált embermassza marad, amely a gazdasági hatalmaknak nem lesz képes többé határt szabni. A legerősebb kontinentális ország jelenleg a 80 milliós Németország, mivel a legerősebb gazdasággal és szociális ellátórendszerrel rendelkezik. A német modellt jelentős szociális és állami szerepvállalás teszi erőssé. Alapja a bismarcki állam, amely ellentéte az anglo-amerikai modellnek. Az utóbbi már évszázadok óta arra törekszik, hogy a német modellt kiiktassa.

- Ennek némileg ellentmond Cameron miniszterelnök személye és az a politika, amit képvisel.

- Nem egy-egy politikus személyisége a döntő, hanem a folyamat maga. Vannak különböző pénzügyi hatalmak, amelyek egymással is versenyeznek, de van egy közös céljuk: a nemzetállamok leépítése. 1989 óta megtanultuk, hogy a világ nem szocialista és kapitalista országokból áll, hanem egy egészen másfajta logika mentén osztható két részre.

- Éspedig?

- Vannak a termelésre és vannak a spekulációra épülő országok. Az USA, illetve Nagy-Britannia már régóta nem termelő ország, az ipari termelés mértéke a gazdaság teljesítményének még a tíz százalékát sem teszi ki.

- Ezt a hibát Nyugat-Európa, és ez alól Németország sem kivétel, akkor követte el, amikor kiszervezte a termelést az olcsóbb országokba, elsősorban Kínába. Vagy tévedünk?

- Nem tévednek. Ezzel kezdődött, a transznacionális konglomerátumok szintjén, de ezzel még a folyamat nem ért véget. Németországban ma is jelentős a termelés volumene, több mint 25 százalék, ráadásul az utóbbi években néhány százalékot emelkedett. Olaszország, illetve Franciaország sem veszítette el az ipari bázisát. A kontinentális Európa még sokban különbözik a tengeri hatalmaktól, mivel a kontinentális Európa még ma is jelentős ipari, illetve mezőgazdasági bázissal rendelkezik. A spekulációra épülő gazdaságok GDP-jének jelentős részét a pénzügyi tranzakciókból, a tőzsdén keletkező manipulációkból származó nyereség teszi ki.

- Ezért akarják leépíteni a még megmaradt ipart is?

- Természetesen. Ennek egyik eszköze a Transatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség, a TTIP, amely a nemzeti kormányok helyére az óriáscégeket ültetné.

- Miáltal Európa tovább gyengül...

- Ez a cél. Németország már nem szuverén állam. Megszállt ország.

- Ki tartja megszállva?

- Az amerikai csapatok, továbbá az amerikai szövetségesek által fenntartott jogrend. Ráadásul az amerikai megszálláshoz most az iszlám megszállás is társult.

- De hát az iszlám megszállás Amerikának nem állhat érdekében.

- Miért nem? Amerika már régen elveszítette angolszász karakterét. Nem az iszlám, hanem általában a bevándorlás következtében. Dél-amerikai, mexikói, latin bevándorlók tömegei lepték el az Egyesült Államokat.

- Nyomasztó és riasztó diagnózis. Vajon mi volna a terápia?

- Európa gyógyulása csak az önálló nemzetállamok együttműködésével képzelhető el. Ahogy az EU elődje, az EGK indult és évtizedekig jól működött. Az Európai Gazdasági Közösség számos könnyítést vezetett be a vámok terén, a tudományos és a gazdasági kooperáció terén. Mindenkinek előnyös volt, valamennyi tagország profitálhatott belőle. Ha visszatérnénk ehhez, a szabad és önálló nemzetállamok együttműködéséhez, eljutnánk a megoldáshoz is. De pillanatnyilag ez nem könnyű, mert minden ilyen törekvés óriási ellenállásba ütközik. De van remény.

- Miben reménykedhetünk?

- Van Európának egy egészségesebb fele. A közép-európai országokra gondolok. Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, a balti államokra. A V4-en belüli együttműködésre, illetve az önök miniszterelnökére, Orbán Viktorra. Ha jobban belegondolunk, az imént említett termelő országok természetes partnerei nem a spekulációra épülő gazdaságok, hanem a hozzájuk hasonló, termelő gazdaságok. Kelet-Európa, Oroszország, illetve Kína.

- Irány Eurázsia?

- Abszolút mértékben. És éppen ez az együttműködés nem áll érdekében az USA-nak, ezért minden eszközzel megpróbálja az együttműködést - például Oroszországgal - megakadályozni. Pedig Németországnak szüksége van Oroszországra. Az eurázsiai orientáció lényegesen kedvezőbb a számunkra, mint az atlanti együttműködés.

- Csakhogy félő, hogy egy gyengülő Németország, amelynek a legnagyobb gondja a migránsok ellátása, integrálása, a társadalmi feszültségek kezelése, nem bír sokáig export-világbajnok maradni. Van kiút ebből a csapdából??

- Ha egy kormány le akarja váltani a népet, arra egyetlen válasz adható: a népnek kell leváltania a kormányt.

- Erre legkorábban 2017-ben lesz lehetőség. Nekünk is várnunk kellett nyolc évet a kétharmados forradalomra.

- Igen, tudom. A parlamenti választások 2017-ben lesznek, de már az idén is sorsdöntő tartományi választásokra kerül sor három jelentős tartományban. Ebből kettőben, Baden-Württembergben és Szászországban az Alternatíva Németországnak (AfD) jó eséllyel megelőzheti a kormányzó SPD-t.

- Az felérne egy földrengéssel.

- A másik döntő pont a CSU. A CSU nem csinál titkot abból, hogy egyetért Orbán Viktor politikájával: Horst Seehofer meg is hívta a magyar miniszterelnököt a bajor tartományi törvényhozás CSU-frakciójának tanácskozására. Persze lehet mondani, hogy ezek csak tartományi választások és nem ingathatják meg a nagykoalíció helyzetét.

- Ön szerint lehetnek-e politikai következményei a CDU és az SPD esetleges gyengébb szereplésének?

- Lehetnek. Mégpedig két feltétellel. Az egyik az, ha a CSU vádat emel Angela Merkel ellen az Alkotmánybíróságon az Alkotmány megsértése miatt. A CSU már dolgozik ezen, két korábbi alkotmánybíró segítségével. Eddig még nem nyújtották be, minden bizonnyal a tartományi választások eredményétől teszik függővé a további lépéseket. Ettől függetlenül a mi lapunk is vádat fog emelni a kancellárral szemben, mert öntörvényű politikájával megsértette az Alkotmányt. A másik feltétel, hogy Bajorország lezárja a határokat.

- Ha Ausztria ezt megteszi, Bajorországnak már nem lesz szüksége rá.

- Várjuk ki, mit tesz Ausztria. De tegyük fel, hogy Ausztria segítségével sikerül a migránsok számát 80 százalékkal csökkenteni. Még akkor is 300 ezren jönnek! 2014-ben ,,még csak" 200 ezren jöttek. Akkor azt mondtuk, ez nagyon sok. A 300 ezer épp 100 ezerrel több a soknál. Az embereknek pedig egyre jobban elegük van az egészből.

- Ez látható már valahol?

- Igen. Például a tüntetéseken.

- A Pegida-mozgalomra gondol?

- A legtöbben a Pegidára asszociálnak, ha Németországban tüntetésről van szó. Valóban, ez a mozgalom a legerősebb, elsősorban Drezdában, ahol hétfőnként 40 ezren vonulnak az utcára. De van egy sor tüntetés, amelyeket nem a Pegida szervez.

- A volt keletnémet oldal mindenképp aktívabbnak tűnik.

- Erre azt szoktam mondani, hogy az NDK-ban élők megtanulták, hogy nem kell mindent elhinni, amit az újságok írnak. Ráadásul a volt NDK nem volt ugyan Németország jobbik fele, de mindenképp a németebb fele volt. A szovjetek katonailag megszállták, de lelkileg és kulturálisan nem.

- Mi történhet, ha nem következik be változás a merkeli politikában?

- Hosszú távon ez a politika nem tartható fenn. Formálódóban van egy új, persze kommunistamentes Varsói Szerződés is. Csak a vak nem látja.

- Újra kettészakad Európa? Ismét Keletre és Nyugatra?

- Oswald Spengler már 1922-ben megírta fő művét, a Nyugat alkonyát, amelyben kultúrkörökről és a nyugati civilizáció hanyatlásáról beszél. A Kelet alkonyát azonban nem említi...

- De szépen hangzik! Ön optimista?

- Az optimizmus a szív jussa, a pesszimizmus az értelemé. A nagy politikai változások hátterében mindig gazdasági folyamatok állnak. A politika a felszín, a gazdaság a mély. 1989-ben Németország újraegyesítését a német nép győzelmeként ünnepeltük. De valójában a globalizáció mozgatta, amelynek a legfőbb érdeke már akkor is a nemzetállamok kiiktatása volt a rendszerből. Most azonban a gazdasági folyamatok mélyén más irányú mozgások zajlanak. A globalizáció mindenhatósága megtört. Elég, ha az USA eladósodottságára gondolunk. Az anglo-amerikai modell léket kapott, és hosszú távon működésképtelen. Változásnak kell jönnie, ebben egészen biztos vagyok.


Hernádi Zsuzsa


Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Andy Weir : A tojás
  2016-02-28 12:31:05, vasárnap
 
  Kisfilm angolul : A tojás


LinkAndy Weir : A tojás

Épp hazafelé tartottál, amikor meghaltál. Autóbaleset történt. Nem annyira különös, mégis végzetes baleset. Magad mögött hagytál egy feleséget és két gyereket. Fájdalommentes halálod volt. A mentősök mindent elkövettek, hogy megmentsenek, de mindhiába. A tested olyan sérüléseket szenvedett, hogy jobb is volt így, higyj nekem.
"Mi... mi történt?" - kérdezted. "Hol vagyok?"
"Meghaltál" - közöltem tárgyilagosan. Nem volt értelme a finomkodó szavaknak.
"Volt ott egy... egy teherautó, ami megcsúszott..."
"Ja" - mondtam én.
"Meg... meghaltam?"
"Igen. De ne érezd magad rosszul emiatt. Az emberek meghalnak" - válaszoltam.
Körbenéztél. A semmi vett körül. Csak te és én voltunk ott.
"Mi ez a hely?" - kérdezted. "Ez lenne a túlvilág?"
"Többé kevésbé" - válaszoltam.
"Te lennél Isten?" - kérdezted.
"Aha" - feleltem. "Én lennék Isten."
"A gyerekeim... a feleségem..."
"Mi van velük?"
"Velük minden rendben lesz?"
"Ez igen" - szóltam. "Csak most haltál meg, de a legfőbb gondod a családod. Ez jó dolog."
Lenyűgözve néztél rám. Lehet, nem úgy néztem ki, mint ahogy Istent képzelted. Úgy néztem ki, akár egy átlagos ember. Vagy esetleg, nő. Talán egy homályos körvonalú alak voltam csupán. Mindenesetre inkább hasonlítottam egy gimnáziumi nyelvtantanárra, mint a mindenhatóra.
"Ne aggódj" - mondtam. "Minden rendben lesz. A gyermekeid szemében mindig a tökéletes apa képében fogsz tündökölni. Nem volt idejük megvető érzelmeket táplálniuk irántad. A feleséged kívülről sírni fog, de legbelül titkon megkönnyebbül majd. Az igazat megvallva, a házasságod már szétesőben volt, de ha ez vigasztal, a feleségednek nagy lelkiismeretfurdalása lesz a megkönnyebbülés miatt."
"Ó" - mondtad. "És most mi fog történni? Megyek a menyországba vagy a pokolba vagy valahová?"
"Egyikbe sem" - feleltem. "Reinkarnálódni fogsz."
"Á" - mondtad. "Szóval mégis a hinduknak volt igaza?"
"Minden vallásnak igaza volt a maga módján" - válaszoltam. "Sétálj egyet velem."
Követtél, ahogy átléptünk az ürességen.
"Hová megyünk?" - kérdezted.
"Valójában sehová" - mondtam. "Csak jó sétálni, miközben beszélgetünk."
"De akkor most mi a lényeg?" - kérdezted. "Amikor majd újra megszületek, csak egy üres lap leszek , nemde? Egy kisbaba. Az összes eddigi élményem, tapasztalatom és a tettek, amiket ebben az életemben elkövettem, már nem fognak számítani?"
"Ez nem egészen így van!" - válaszoltam. "Benned van minden tudás és tapasztalat, amelyeket az eddigi életeid során megszereztél. Csak most épp nem emlékszel rájuk ."
Megálltam, és a válladra tettem a kezem. "A lelked sokkal nagyszerűbb, gyönyörűbb és hatalmasabb, mint ahogy el tudod képzelni. Az emberi elme csak egy parányi részét tartalmazza annak, ami te vagy. Olyan ez, mint amikor beledugod az ujjad egy csésze vízbe, hogy megnézd, hideg-e vagy meleg. Egy apró részed teszed csak be a csészébe, de amikor kihúzod az ujjad, már meg is szereztél minden tapasztalatot, amit a víz magában hordozott. Egyetlen testben voltál az elmúlt 48 évben, vagyis még nem volt alkalmad kiteljesedni, átélni és átérezni mérhetetlen tudatod hátramaradt régióit. Ha elég sokáig lógunk itt együtt, idővel elkezdesz emlékezni mindenre. De nincs sok értelme, hogy ezt megtedd két élet között."
"Mégis hányszor születtem akkor újjá ezidáig?
"Ó, sokszor. Sőt, rengetegszer. Megannyi különböző életben" - mondtam.
"Ezúttal pedig egy kínai parasztlány fogsz lenni Krisztus után 540-ben."
"Várj, mi van?" - dadogtad. "Vissza fogsz küldeni az időben?"
"Hát igen, gyakorlatilag. Az idő, ahogy te ismered, csak a ti univerzumotokban létezik. A dolgok máshogy mennek ott, ahonnan én jövök."
"Honnan jöttél?" - kérdezted.
"Ó, persze" - magyaráztam. "Én is jöttem valahonnan. Máshonnan. És ott még több ilyen is van, mint én. Tudom, hogy szeretnéd tudni, milyen is ott, de őszintén szólva nem értenéd meg."
"Ó" - sóhajtottál kissé kiábrándultan. "De várj csak! Ha különböző helyeken születek újjá az időben, akkor elvileg találkozhatok is magammal egy bizonyos pontban."
"Persze. Ez állandóan megtörténik. Mindkét élet csak a saját élettartamával van tisztában, és ilyenkor természetesen nem is tudjátok, hogy valójában mi történik."
"De akkor mi az értelme az egésznek?"
"Komolyan?" - kérdeztem. "Most komolyan azt akarod tudni, hogy mi az élet értelme? Nem túl általános ez egy kicsit?"
"Hát, elég ésszerű kérdésnek tűnik." - védekeztél.
Ekkor mélyen a szemedbe néztem. "Az Élet Értelme, az ok, amiért létrehoztam ezt az egész univerzumot az, hogy te fejlődhess."
"Úgy érted, az emberiség? Azt szeretnéd, hogy mi fejlődjünk?"
"Nem, csak te! Az egész univerzumot csakis miattad hoztam létre. Minden élettel nősz, fejlődsz és kiteljesedsz, hogy idővel egy nagyobb és magasabb értelem válljon belőled."
"Hogyhogy csak miattam? És mi van a többiekkel?"
"Nincsenek többiek" - feleltem. "Ebben az univerzumban csak te és én vagyunk."
Nagyokat pislogtál rám. "De a többi ember a Földön..."
"Mind te vagy! Azok mind a te különböző inkarnációid."
"Várj! Azt akarod mondani, hogy én vagyok mindenki?"
"Kezded már érteni" - mondtam, miközben elismerően megveregettem a hátad.
"Én lennék minden emberi lény, aki valaha élt?"
"És mindenki, aki valaha élni fog, igen."
"Én volnék Abraham Lincoln?"
"És te vagy John Wilkes Booth is, aki meggyilkolta" - tettem hozzá.
"Én vagyok Hitler?" - kérdezted döbbenten.
"És te vagy az a rengeteg ember is, akiket megölt."
"Én vagyok Jézus?"
"És az összes követője."
Ekkor elhallgattál.
"Minden alkalommal, amikor hibáztatsz valakit, magadat hibáztatod" - mondtam. "Ugyanúgy minden egyes jó cselekedet, amit elkövetsz, olyan, mintha saját magaddal tennéd. Minden egyes örömteli vagy szomorú pillanat, amit valaha megtapasztaltak, vagy a jövőben fognak, azt mind te magad élted át."
Elgondolkodtál egy időre.
"Miért?" - kérdezted. "Mi végre ez az egész?"
"Azért, mert egyszer majd te is olyanná válsz, mint én. Azért, mert te is az vagy, ami én is. Egy vagy te is az én fajomból. A gyermekem vagy."
"Hohó" - szóltál döbbenten. "Azt akarod mondani, hogy én is egy isten volnék?"
"Nem. Még nem. Egyelőre egy magzat vagy. Még növésben vagy. Amikor majd idővel megéltél minden egyes emberi életet, készen fogsz állni, hogy megszüless."
"Szóval az egész univerzum csak egy...
"...egy tojás" - válaszoltam. "És most itt az ideje, hogy továbblépj a következő életedbe."
És utadra engedtelek.
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 132 db bejegyzés
e év: 1855 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2240
  • e Hét: 8310
  • e Hónap: 55381
  • e Év: 2083589
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.