Belépés
vicus54.blog.xfree.hu
"Továbblépek még akkor is, ha hullnak könnyeim, és szertefoszlottak gyönyörű álmaim!" Huszár Mihályné
1954.02.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 314 
Kellemes estét,szép álmokat kívánok mindenkinek!
  2016-02-29 21:22:19, hétfő
 
 
Hittük, mi valóban erősek leszünk
őszinték, igazak, szépek
nem őröl szét hazugság és önzés
súlyos malomköve - a múló évek
mi nem hazudjuk szépnek a csúnyát
jónak a gonoszt, okosnak butát
mi nem mondjuk a láncra, hogy ékszer,
s az igazság gyémántját adjuk tovább.
Felnőttünk aztán, s hiába hitünk
erősebbek már az érvek
élni kell, dolgozni, nevelni gyermekünk
a szép szavak semmit sem érnek
csak belül vívjuk az utóvéd- harcokat
sok aljasság ellen a végső csatát
de karunk még erős, hitünk a régi:
ha tiszta a szívünk, nem törnek át
 
 
0 komment , kategória:  Esti képek saját  
Orvosok báljával startolt a 2016-os báli szezon!
  2016-02-29 21:19:20, hétfő
 
  Báli ruhára cserélték a fehér köpenyt szombaton este az orvosok. Teljes létszámban, több mint 200 vendég volt jelen a 2016-os báli szezont megkezdő estélyén a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítványi Bálon. A rendezvénynek a Four Points By Sheraton adott otthont.Az esemény fővédnöke Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár volt. Védnökei Dr. Svébis Mihály főigazgató, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott és Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke voltak. Dr. Svébis Mihály köszöntő beszédében kiemelte a Csemetedoki program sikerességét, amitől az országos sajtó is hangos volt az elmúlt hónapokban. - Nincs még egy kórház az országban, ahol ilyen színes lenne a gyerekosztály, vagy ahol madárcsicsergésre ébredhetnének a kis betegek - mondta. Természetesen a további tervekről is beszélt, amelyek megvalósulásában a bál teljes bevétele is segít. Ilyen program lesz többek között a stroke betegek speciális diagnosztikájára és szűrésére alkalmas ultrahang berendezés beszerzése, az onkológiai betegek kúraszerű ambuláns ellátásának javítása, valamint az egynapos sebészet műszerparkjának fejlesztése. Az eseményt és a vendégeket köszöntötte továbbá dr. Mészáros János egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A tombolanyeremények között nagylelkű felajánlások voltak, ebből is látszik, hogy egyedülálló és rangos rendezvénnyé nőtte ki magát az Orvosok Bálja. A dekoráció gyönyörű volt - és stílszerűen hófehér. Az est házigazdája Harsányi Levente volt, aki jól felkészült szakmabeli poénokból. Sztárfellépő a vacsora előtt a 4For Dance formáció, éjfél és a tombola után pedig Gájer Bálint volt. A zenét egész este a Pesti Party Show Band szolgáltatta, kiváló színvonalon jól megmozgatva a vendégeket. Remekül indult tehát a 2016-os báli szezon Kecskeméten.

Fantasztikus volt látni azokat az orvosokat, a hétköznapok (és hétvégék) hőseit, akiknek nap, mint nap emberéletek vannak a kezükben, mennyire természetesek és felszabadultak, amikor kibújhatnak kicsit a fehér köpenyből. Táncolnak, hangosan nevetnek, esznek, isznak barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal. Olyan kollégákkal, akik hűek ahhoz a hitvalláshoz, amire felesküdtek. Bár a vendégek minden területről érkeztek, az elhivatottság közös bennük. Úgy éreztük, bármilyen fronton lenne lappangó egészségügyi problémánk, most azonnal derüljön ki, mert ezen a bálon mindenre találnánk szakembert.
 
 
0 komment , kategória:  hírek -Bács megye  
SZÍN-TÁR 2016 : Kecskeméten mutatkoznak be a végzős ..
  2016-02-29 21:12:32, hétfő
 
 


A budapesti, a kaposvári, a kolozsvári, a marosvásárhelyi és az újvidéki színművészetisek is bemutatkoznak a kecskeméti Katona József Színházban március 21. és 25-e között hetedik alkalommal megrendezett Szín-Tár találkozón. Az eseményről Réczei Tamást, a teátrum művészeti vezetőjét kérdeztük.

- Vizsgafilmekkel indul a Szín-Tár. Hogyan állt össze a vetítés programja?

- A Színművészeti Egyetemen a színházi mellett, a filmes tanszak a legnagyobb. Az is mutatja, hogy nem csak játék-, de dokumentumfilmes szakirány is van. Ennek a két osztálynak a vizsgafilmjeiből kértünk 90 percnyi anyagot, és az Egyetem sajnálattal vette tudomásul, hogy csak ennyi idő lesz, mivel akár 4 órányi filmet is tudott volna szerepeltetni.

- Milyen tapasztalatot hoztak a korábbi vetítések? Bevonzzák a közönséget a fiatal filmesek produkciói?

- Az előző évben az Otthon Mozi adott ennek a vetítésnek otthont. Nem volt tele a helyiség. Most a kamaraszínházban lesz, mindenkit várunk, akit érdekel ez a műfaj.

- A kecskeméti társulat néhány hete mutatta be a Hamletet. Az újvidéki hallgatók a Szín-tárra elhozzák a maguk feldolgozását. Milyen szakmai programok lesznek?

- Szakmai programként az előadásokat követő szakmai beszélgetéseket ajánljuk, ahol egy kritikus vezetésével, a Kis Kritikus képző hallgatói elemzik a látottakat.

- És még egy Shakespeare: a kaposvári egyetemisták a Rómeó és Júliát mutatják be.

- A Rómeó és Júliát ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, aki színész szakos hallgatóként is már színpadra állította Shakespeare egyik legösszetettebb művét, az Athéni Timont.

- A kísérő programok között szerepel többek között egy mozgáspróba.

- Katonka Zoltán mozgás kurzusán részt vehetnek a hallgatók aktívan. Katonka Zoltán a kortárs táncestek egyik meghatározó szereplője, a MU Színház, a Trafó és a Közép-Európai Táncszínházban egyaránt.

- Úgy tudjuk, hogy a Kaposvári Egyetem és a kecskeméti színház kapcsolata szorosabbra fűződik a következő tanévtől.

- Valóban felkérte a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara Cseke Pétert, hogy vállalja el a következő színész-osztály vezetését, amelyhez engem kért fel osztályvezető-helyettesnek. A hallgatók a képzésük során két hetet lesznek majd Kecskemét városában, két hetet pedig Kaposvárott. A tanáraik között szerepelni fog a színházból Csapó Virág színművész, Katonka Zoltán koreográfus, Károly Katalin zenei vezető és második évtől Rusznyák Gábor főrendező is.
 
 
0 komment , kategória:  hírek -Bács megye  
Acélmagnóliák – Mind a hat szerep főszerep!
  2016-02-29 21:09:54, hétfő
 
 


Hat nő egy fodrászüzletben. Recepteket cserélnek, pletykálnak, vitatkoznak, nevetgélnek, házasodnak, elválnak - élik az életüket. Kívülről szépek és törékenyek, belül erősek, akár az acél. Robert Harling világhírű művének március 4-ei kecskeméti bemutatójáról a rendezőt, Cseke Pétert kérdeztük. (Fotó: Magyar Hírlap)

- Hat női sors elevenedik meg a darabban. Rendezőként miért érezte, hogy dolga van ezzel a történettel?

- Mindig érdekeltek azok a színművek, amelyekben élettel teli, érdekes, izgalmas karakterekkel találkozhatunk. Az Acélmagnóliák ilyen darab. Mind a hat szerep főszerep, s mint ilyen, nagyszerű lehetőséget kínál hat kiváló színésznőnek. Igazgatóként ezt fontos szempontnak tartottam a darabválasztásnál. Ráadásul világhírű műről van szó, amely humorral és sok-sok érzelemmel beszél a női lélekről. Tökéletes választás, ha a nézők szórakozni szeretnének, de akkor is teli találat, ha ennél egy kicsit többre vágynak. Robert Harling szépen és emberien beszél például arról a felelősségről, amelyet a férfi-nő, szülő-gyerek kapcsolatban megélünk. Miért csak akkor kezdünk gondolkodni, amikor már megtörtént a baj? Miért kell elmenni a falig? Miért nem tudunk megállni anélkül, hogy betörnénk a fejünket? Mélyen emberi kérdések sorát találjuk ennek a szellemes, érdekes, vonzó történetnek a mélyén.

- Más hangulata van a próbafolyamatnak, ha ilyen sok hölggyel kell együtt dolgozni?

- Élvezem a velük való alkotó munkát! Tehetséges, kiváló színészek mindannyian. Sok dologban kikértem a véleményüket. Például abban, mi minden történik egy fodrászüzletben, ami a férfiak számára különös és titokzatos hely.

- Hatással van a rendezésre, hogy ikonikus darabról van szó, amelynek filmfeldolgozása nagyon sikeres lett?

- Nem láttam a filmet. Szándékosan nem néztem meg, nem akartam, hogy befolyásoljon. Talán a bemutató után megnézem... Az eredeti darabbal dolgozunk, amelynek életrajzi alapja van: Harling a családjában megtörtént esetet dolgozott fel, először novella formájában, majd egyik barátja tanácsára színdarabot írt belőle.

- Mit szimbolizálnak az Acélmagnóliák?

- A hölgyekre általában azt mondjuk: gyengébb nem. Virágszálak... Ám ezek a virágszálak hihetetlenül nagy terheket képesek cipelni a vállukon. Olyan terheket, amelyekbe sok férfi valószínűleg beleroppanna. Mindig tisztelettel figyeltem, hogy a környezetemben élő hölgyek, édesanyám, nagymamám, feleségem, lányaim milyen heroikus erőfeszítésekre képesek. A gyengébb nem valójában hihetetlenül erős. Akár az acél.
 
 
0 komment , kategória:  hírek -Bács megye  
Iskolaigazgatókkal beszélgetett Dr. Palkovics László....
  2016-02-29 21:07:13, hétfő
 
 


Konstruktivitás és szakmaiság jellemezte azt a kötetlen megbeszélést amelyet szombaton Kecskeméten folytatott Dr. Palkovics László, az EMMI oktatásért felelős államtitkára a város iskoláinak vezetőivel. A találkozó Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kezdeményezésére jött létre - közölte Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Bevezetőjében az államtitkár elmondta: a köznevelés kérdése soha nem kapott még akkora társadalmi figyelmet és média felületet, mint az elmúlt hetekben. A lényeg és a cél, minden szereplő közös érdeke, hogy egy működőképes iskolarendszer jöjjön létre.

Bemutatta, hogy hogyan működik és hol tart most a Köznevelési Kerekasztal, kik a szereplői. Beszélt annak kiemelt jelentőségéről, miszerint meg kell vizsgálni azokat a körülményeket, amelyek az elmúlt mintegy másfél évtizedben a mostani problémák kialakulásához vezettek (például a pedagógusképzés, és a különböző oktatáspolitikai rendszerek változása).

Úgy fogalmazott, hogy a kerekasztalt egyes vélemények nem tartják legitimnek és hatékonynak, ehhez képest a grémium ez idáig mintegy 4500 véleményt gyűjtött össze és dolgozott fel. A vélemények jelentős része a humán területre vonatkoztatva fogalmazott meg kritikát, ezt követi a köznevelés, majd a gazdálkodás, végül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kérdése. A TOP 20 problémák listáján tehát az első helyet a tananyag és a pedagógus óraszám mennyisége foglalja el. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a pedagógus óraszám kapcsán fontos megtalálni a növekedés okát, hiszen az utóbbi években a pedagógusok száma nőtt, a gyereklétszám viszont csökkent. A gazdálkodás területén mindenképpen komoly változások lesznek, nagy iskolák esetében számos gazdálkodási jogkör visszakerülhet az intézményhez. Ami a pedagógus juttatások rendszerét illeti, az államtitkár szerint ezt mindenképpen rendezni, kezelni kell.

A jelenlévő intézményvezetők által jelzett egyik legnagyobb szakmai probléma a Nemzeti Alaptanterv, illetve az abban szereplő túlzott mértékű tananyag mennyisége. Mint mondták, ekkora mennyiségű tananyagot elsajátítani nem lehet, mellette pedig nem marad elegendő idő a kompetenciákra, az összefoglalásra, a számonkérésre. Az államtitkár egyetértett az intézményvezetőkkel abban, hogy a kompetenciákra fordított idő arányát növelni kell, de - mint mondta - fontos kérdés, hogy az arányt hogyan lehet jól kiszámolni, és az is, hogy a pedagógusok szakmailag felkészültek-e arra, ha több idő marad gyakorló órákra.

Az adminisztrációs terhek kapcsán nem volt egységes az igazgatók álláspontja, egyesek szerint e terhek mértéke növekedett, mások szerint csökkent. Az államtitkár elmondta: sokszor a KLIK vagy maga az iskola vezetése értelmezi rosszul a jogszabályokat. Példáként említett olyan iskolát, ahol a pedagógusoknak 20 percenként kell adminisztrálniuk olyan tevékenységet, amelyre vonatkozóan a törvény mindössze annyit ír elő, hogy hónap végén három számot írjanak be egy táblázatba.

Az államtitkár végezetül beszélt a KLIK átalakításáról is. Mint mondta, egy ilyen szervezetet azonnal megszüntetni nem lehet, de július 1-től megtörténik a jelentős átalakítás. Ekkora centralizálás a jövőben nem lesz, a tantestületek irányítási jogosultságát erősíthetik, a helyben megtermelt bevételek pedig az iskoláknál maradhatnak.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a találkozó összehívását azért tartotta fontosnak, hogy a kecskeméti iskolák vezetői közvetlenül az államtitkártól kaphassanak információkat, személyesen mondhassák el a felmerülő szakmai problémákat és tegyenek javaslatokat.
 
 
0 komment , kategória:  hírek -Bács megye  
Kellemes délutáni pihenést kívánok mindenkinek!
  2016-02-29 16:15:20, hétfő
 
 
...senki sem jutott
Lelkem lelkéhez Nálad közelebb.

De amit adtam Neked: csak jelek.
Jelek, jelek.
Ember embernek adhat egyebet?

S a jelek mögött egy egész világ van,
Mindentől elrekesztve, önmagában.

Reményik Sándor

 
 
0 komment , kategória:  Délutáni képek saját  
Azt hitted, ingyenes lett? Sokan bíztak benne, ...
  2016-02-29 16:13:29, hétfő
 
  Szinte ez az egyetlen igazolvány, ami nem ingyenes az okmányirodában. Te sem tudtad?
A kormány által elfogadott bürokráciacsökkentő csomag részeként számos állampolgári okmány kiállítása, pótlása vált ingyenessé 2016. január 1-től.Ezzel nemcsak a zsebedben maradhat több pénz, de egyúttal az okmányirodai ügyintézés is lerövidül. Van azonban egy igazolvány, mely sajnos nem szerepel a listán. Bár sokan bíztak benne, a nem uniós országokba történő utazáshoz szükséges útlevélért továbbra is fizetni kell.
2016-tól ingyenessé váló okmányok


Lakcímkártya.
Diákigazolvány.
Forgalmi engedély.
Személyi igazolvány.
Gépjárműtörzskönyv.
Pedagógus igazolvány.
Jogosítvány első alkalommal történő kiállítása.
Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréje.
Erkölcsi bizonyítvány - évente négy alkalommal ingyenes.

Lopás, családi állapot változása

Fontos kitétel, hogy ha ellopják az irataidat, azok pótlása teljesen ingyenes lesz. Jó hír a házasulandóknak, hogy ingyenes okmánycserére számíthat az, aki a családi állapot megváltozás miatt változtat nevet. Ezután tehát nem kell beleszámolni az esküvő költségeibe az akár több tízezer forintra rúgó költséget.
Az útlevél nem lesz ingyenes!

A fenti listából kitűnik, hogy szinte az egyetlen okmány, ami 2016-tól nem lesz ingyenes, az az útlevél. Igénylése kizárólag személyesen történhet, tehát muszáj ellátogatod az okmányirodába érvényes személyi igazolványoddal - esetleg jogosítványoddal -, illetve lakcímkártyáddal, valamint igazolványképeddel. Amennyiben azért igényelsz új útlevelet, mert a korábbi lejárt, úgy azt is vidd magaddal. Ne lepődj meg: az okmányirodában ujjlenyomatot is kell adnod az útlevél igényléséhez - ez alól csak a 12 év alatti gyerekeket kapnak felmentést.

Útlevélárak 2016-ban

6 éves kor alatt: 2500 forint - 3 évre szóló igazolvány.
6-18 év között: 2500 forint - 5 évre szóló igazolvány.
18-70 év között: 14 000 forint - 10 évre szóló igazolvány.
18-70 év között: 7500 forint - 5 évre szóló igazolvány.
70 éves kor felett: 2500 forint - 10 évre szóló igazolvány.

Egyéb költségek, gyorsított eljárás

Amennyiben az útlevélbe idegen nyelvű bejegyzés szükséges, úgy mindezeken felül plusz 2000 forintot kell fizetned. A normál eljárás menete 20 napos, ha azonban ez számodra soknak bizonyul, kérhetsz soron kívüli ügyintézést bármelyik hazai okmányirodában: ez 7 napot vesz igénybe, és 19 ezer forint pótdíjat kell fizetned érte.
Így utazhatsz olcsóbban
Ha szeretnél spórolni az utazás költségein, adunk néhány tippet.
Egy utazási kedvezmény, ami mindenkinek jár »
Ingyenes vonatjegy: kiknek jár ma Magyarországon »
Utazási kedvezmények, amik nem fognak megszűnni »
Mikortól szűnhetnek meg az utazási kedvezmények? »
Így utazhatsz szinte ingyen: 3 eset, amikor kifizetik helyetted »
Alig ismert utazási kedvezmény a MÁV-tól: megkapod, ha időben kéred »

Létezik még sürgősségi útlevél-kiállítás, amellyel 3 napon belül kézhez kapod az okmányt - de ezért már 29 ezer forint pótdíjjal számolhatsz -, míg az azonnali, vagyis 24 órán belüli útlevél-kiállítás pótdíja 39 ezer forintra rúg. Ez utóbbi kettőt kizárólag a budapesti Központi Okmányirodában - a XIII. kerületi Visegrádi utcában - kérheted.
 
 
0 komment , kategória:  belföld egyébb  
Boda Csőke Anikó
  2016-02-29 16:01:58, hétfő
 
 


Látom Vicuska igen csak élsz a blogon szép heted legyen puszii

Köszönöm,hogy itt voltál,igen,most megint nagyon szeretek bloggolni!Millió puszim Éva
 
 
0 komment , kategória:  Anikó  
Tücsök-Ildykó
  2016-02-29 15:58:33, hétfő
 
 Köszönöm Ildykó a látogatásod,kellemes délutánt kívánok szerettel!Éva
 
 
0 komment , kategória:  Ildykó  
Gabfe ( gabfe@tvn.hu )
  2016-02-29 15:45:38, hétfő
 
  Köszönöm Éva,hogy voltál nálam megint,benéztél a blogomba,csak új hetet jöttem kívánni!


egy kis ebéd utáni nasi....


Köszönöm Ditke a látogatásod,neked is minden szépet és jó kívánok!Szerettel Éva
 
 
0 komment , kategória:  gabfe   
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 314 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 314 db bejegyzés
e év: 2371 db bejegyzés
Összes: 11255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 136
  • e Hónap: 6722
  • e Év: 405933
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.