Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Zöldséges polenta pizza (gluténmentes)
  2016-03-24 23:01:55, csütörtök
 
  Hozzávalók
15 dkg kukoricadara
1 liter víz

4 dkg apróra vágott szárított aszalt paradicsom
1 cukkini
1 paprika
1 ek. szárított oregánó (vagy bazsalikom ízlés függvénye)
3 ek. vaj (vagy kókuszzsír vegán változatban)
bors

a tetejére nem vegán változatban:
250 g mozarella
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

A zöldségeket mosd meg és vágd apróra. Forrald fel a vizet a sóval, majd tedd takarékra és keverd hozzá a kukoricadarát. Érdemes az első 5 percben habverővel keverni és utána fakanállal. Addig főzd, amíg elválik az edény falától. Ha elkészült keverd bele a 3 evőkanál vajat, paprikát, cukkinit, aszalt paradicsomot, oregánót és borsozd meg. A masszát öntsd egy tortaformába és hagyd kihűlni, hogy megszilárduljon. Majd helyezd a tortaformát 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd 10 percig. Majd ha sajttal szeretnéd fogyasztani szeld rá a sajtot és tedd vissza a sütőbe. Addig süsd, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Kenyér, péksütemény,pizza stb  
Ostyalapok közé töltelék
  2016-03-24 22:37:38, csütörtök
 
  Ostyalapok közé töltelék:

50 dkg darált keksz, 2 dl meleg tej, 40 dkg porcukor, 1 rama, 5 dkg kakaó, 10 dkg darált dió, ízlés szerint rum. Összekeverni. Két ostyalap közé tölteni. Lesúlyozni, mert felkunkorodik a sarka. Pár óra múlva lehet szeletelni. Ez 2x2 lap közé elég.

Gesztenye krém. 1 csomag gesztenye massza;10dkg vaj!;15dk porcukor; 1 evőkanál rum vagy aroma. Tetejére csokimáz.

4 tojást, 40 dkg cukrot, 25 dkg. margarint, 1 cs. vaniliáscukrot,10 dkg étcsokit gőz felett megolvasztani, hozzáadni 10 dkg darált diót, 10 dkg. darált kekszet és kenhetjük a lapokra! Nagyon finom!!

Egyszerű, de időigényes a receptem: egy liter tej, 65-70 dkg cukor. Főzzük, míg besűrűsödik és karamell színű lesz. Ezzel a krémmel megkenjük az ostyalapokat. Különlegesen finom, ha a karamellkrémbe darált diót teszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Sajtos rúd
  2016-03-23 21:23:23, szerda
 
  Hozzávalók

45 dkg liszt,
1 margarin,
2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
25 dkg reszelt sajt /trappista vagy óvári /
1 kávéskanál só,
1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, bele morzsoljuk a margarint, majd alaposan összegyúrjuk a sajttal és a tejföllel. / a sajtból kb.3 dkg-ot kihagyhatunk a teteje beszórásához, vagy aki szereti köménymagot is szórhat rá

Fóliába tekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, derelye vágóval kb. 1 cm széles 6-7 cm hosszú csíkokra vágjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal, esetleg köménymaggal, és egyenként margarinnal átkent sütőlemezre rendezzük. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.

Túlságosan ne szárítsuk ki, de ha véletlenül úgy adódik is kitűnő rágcsálni valót kapunk.

Sokáig el áll!!

Link



Hozzávalók: 350 g liszt, 20 g (1 evőkanál) só, 100 g hideg vaj és 100 g zsír (eredetileg 250 g margarin), 200 g tejföl (eredetileg egy kis pohár), a tetejére 1 felvert tojás és ízlés szerint sajt.

A lisztben elkeverem a sót és elmorzsolom benne a hideg zsiradékokat. Hozzáadom a tejfölt és összeállítom a tésztát, amit folpackba csomagolok és legalább 3-4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe teszek.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Finoman lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtom, és pizzavágóval kábé 1,5x15 centis csíkokra vágom a tésztát. Megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal, majd sütőpapíros tepsire rakosgatom a rudakat. Előmelegített sütőben, 180 fok + légkeveréssel addig sütöm, amíg szép színük lesz, ezután átteszem egy rácsra a stanglikat, hogy kihűlhessenek...ha előbb el nem fogynak. :)))
(A tésztája könnyen előkészíthető és eláll akár 2-3 napig is a hűtőben, a sütése pedig gyorsan megvan közvetlenül a fogyasztás előtt.)

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Gyula krumpl - Lagzis krumpli
  2016-03-23 19:18:32, szerda
 
  A hevesi lagzik népszerű étele, többféle néven is emlegetik mint például: Gyula krumpli (a lagzik szakácsáról elnevezve), Lagzis krumpli. De hivatalos neve a sajtos burgonya.

Hozzávalók
Az alaphoz

2 kg burgonya
200 g margarin

A tejfölös keverékhez

450 g tejföl (20%-os)
1 csapott evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
1 apró csipet só

A tetjére

100 g gouda sajt (reszelt)

Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek picit hűlni hagyjuk őket. Ez idő alatt ki margarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután ujabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg alapanyagain el nem fogynak. Úgy kell rétegezni hogy a legfelső réteg tejfölös legyen.
Ezt követően gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd villával az egészet átszurkáljuk, hogy a margarin a sütőben át tudja járni az ételt.
180 C-os sütőben addig sütjük amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Kockákra vágva tálaljuk az elkészült sajtos burgonyát.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Köretek, feltétek  
Füstölt szalonnás sült csirke
  2016-03-23 19:04:25, szerda
 
  Hozzávalók

1 kg csirke, vagy comb, szárny tetszés szerint
10 dkg füstölt szalonna,
2 vöröshagyma,
törött feketebors,
só.

Elkészítés

Szétvágjuk a csirkét, megsózzuk, borsozzuk, és legalább 1 óráig állni hagyjuk. A füstölt szalonnát ledaráljuk, a vöröshagymát lereszeljük, és összekeverjük a szalonnával. A csirkedarabok mindkét oldalát bekenjük a masszával, egy tepsibe helyezzük az egészet, és forgatás nélkül megsütjük a sütőben. Tetszés szerint tehetünk fokhagymagerezdeket, vagy félbevágott paradicsomokat a tepsibe, hogy még fenségesebb ízű legyen a hús.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Túrós rakott piskóta (fordított süti)
  2016-03-22 20:55:12, kedd
 
  Hozzávalók

Tészták:

10 tojás,
10 ek. cukor,
10 ek. liszt,
2 ek. kakaópor,
0,5 dl olaj,
baracklekvár

Töltelék:

50 dkg túró,
2 pohár natúr joghurt,
2 dl habtejszín,
1 citrom,
1 cs. zselatin,
15 dkg cukor.

Elkészítés

4 tojásból gáztepsiben piskótát sütünk, feltekerjük és kihűlés után baracklekvárral megkenjük, majd újra feltekerjük és felhasználásig behűtjük.
6 tojásból kakaóval és az olajjal szintén piskótát sütünk, kb. 25×35 cm-es tepsiben.
Utána ugyanezt a tepsit alufóliában kibéleljük és az 1 cm-es szeletekre vágott piskótatekercsekkel kirakjuk.
A túrót a cukorral, joghurttal, felvet tejszínnel kikeverjük, belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, majd a 3 dl vízben, vagy tejben felfőzött zselatint is hozzákeverjük. A piskótatekercsekre öntjük, majd befedjük a kakaós lappal. 2-3 órára, vagy egy éjszakára behűtjük. Tálcára borítjuk és a tekercsek mentén felszeleteljük.

Pethes Judit receptje!

Link

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
Tojásos szendvics sütőben
  2016-03-22 19:43:09, kedd
 
  Hozzávalók:

6 szelet kenyér
2 tojás
2 kk mustár
1 fej lilahagyma
3 kk tömlős sajt
2 ek ketchup
só, bors

Elkészítése:

A 2 tojást megfőztem, közben megpucoltam és felaprítottam a hagymát.

A tojást megpucoltam és egy nagyobb edényben villával összetörtem, majd belekevertem a felaprított hagymát, kenősajtot, mustárt, sót, borsot, végül pedig ketchupot. (apróra vágott füstölt kolbászt is lehet keverni bele, jó ízt ad) Fontos, hogy a massza ne legyen túl híg.

A tepsit kevés olajjal kikentem, majd a kenyérszeleteket a masszával megkentem, belehelyeztem a tepsibe és mehet is a sütőbe. Kb 20 percet lehet hagyni. Én egy kicsit megfeledkeztem róla, de ennek ellenére finom lett, nem sült oda. :)

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Filléres habos diós szelet
  2016-03-22 14:37:35, kedd
 
  Hozzávalók a tésztához:
10 deka darált dió
15 deka liszt
1 tasak sütőpor
2,5 deci szénsavas ásványvíz
10 deka cukor
Belocsolni:
10 evőkanál gyüm.ölcslé vagy lefőzött kávé
Tetejére:
3 deci habtejszín(nálam 4)
1 evőkanál porcukor(nálam 2)
1 narancs reszelt héja
10 deka apróra vágott dió
A cukrot az ásványvízbe szórjuk és addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. A lisztet, darált diót és a sütőport szárazon összevegyítjük, majd a cukros ásványvízhez adjuk, és alaposan kikeverjük.
egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük a masszát (én 20x30-as), majd 160 fokosra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
a megsült tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt és rácson hagyjuk kihűlni. A hideg tésztát villával megszúrkáljuk és belocsoljuk. Én kávéval locsoltam be.
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük(én egy kis tasak habfixálót is tettem bele), a süteményre símítjuk. Tetejére rászórjuk a vagdalt diót meg a narancshéj reszeléket. Hűtőben tartjuk tálalásig. Kockákra vágva kínáljuk.

Link



Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Húsvéti sonkás fűszeres muffin
  2016-03-20 22:26:30, vasárnap
 
  Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 10 dkg sonka, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, tk. só, bors, 15 dkg parmezán sajt, kevés friss bazsalikom, fél csokor metélőhagyma, kevés friss oregánó, 1 tojás, 0,8 dl olaj, és 3 dl tejföl.

A sütőt elmelegítjük 180 fokra, majd előkészítjük a muffin formákat.

A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk kis kockára, majd forró olajban megdinszteljük.

A lisztet egy tálban összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket apróra vágva, és ízesítjük sóval, borssal.

A tojást felverjük, egy másik tálban hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a sonkát és a reszelt sajtot, majd a tojásos masszát összevegyítjük a lisztes keverékkel.

Az így kapott tésztát belekanalazzuk a formákba, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
A paleo-ketogén étrend szabályai
  2016-03-20 21:02:24, vasárnap
 
  "...
Mit ne együnk / Kerülendő élelmi anyagok:

1. gabonafélék és álgabonák
2. tejtermékek
3. finomított és mesterséges cukrok
4. hüvelyes termésűek
5. burgonyafélék (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán)
6. növényi olajak

Fő szabályok az étrend alkalmazása során:

1. Az állati zsírt és fehérjét tartalmazó ételek (vagyis a zsír, hús és tojás) tegyék ki a táplálkozásunk 70%-át (térfogatban). Ezen belül a zsír részaránya legalább kétszer annyi legyen, mint a fehérje (grammban kifejezve).
2. A többi 30%-ba kerüljön minden, ami paleolit tápláléknak tekinthető, vagyis a zöldségek, gyümölcsök és a méz.
3. Zöldségek közül elsősorban a gyökérzöldségeket fogyasszuk.
4. Egy almányinál több gyümölcsöt naponta ne együnk (lekvárt, szörpöt, gyümölcsleveket egyáltalán ne együnk).
5. Csak állati zsiradékot használjunk.
6. Akkor együnk, ha éhesek vagyunk
7. Akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk.
8. Édesítésre kizárólag mézet használjunk.
9. A paleo-ketogén étrend helyes alkalmazása mellett nincs szükség étrend-kiegészítőkre és vitaminokra, kivéve a D-vitamint bizonyos esetekben.
10. Folyadékpótlásként kizárólag vizet igyunk.
11. Kerüljük a készételek (felvágottak, konzervek) fogyasztását.
..."
Link
 
 
0 komment , kategória:  Paleo  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 843 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 36
  • e Hét: 2861
  • e Hónap: 9364
  • e Év: 176256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.