Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
Áldás a Hősökre!
  2016-05-29 23:57:30, vasárnap
 
  Kedves Barátaim, Látogatóim!

Különös nap ez a mai, hármas ünnep.
Ma Úrnapját, Gyermeknapot ünnepeltünk,
de ma van a Hősök emlékünnepe is, a magyar
nemzet mindenkori hősi halottainak emlékére.
Ma azokra emlékezünk, akik az életüket áldozták
a Hazáért.

Soha ne feledkezzünk meg róluk,méltón emlékezzünk
rájuk, mert nekik köszönhetjük, hogy még van Hazánk.


"Az a nép, amelynek folyamatosan küzdenie kellett, igen
gazdag hősökben, a hősök pedig bátorságot adnak a jövő
kihívásaihoz: áldozatuk nem volt hiábavaló...
Legyőzhetetlenek vagyunk, ha a hazánkat szeretjük, ha minden
küzdelmünkben első és legfontosabb szempont a haza, a szülőföld,
az anyaföld védelme."
- mondta Simicskó István.


 
 
0 komment , kategória:  Megemlékezések  
Főhajtás a hősök előtt
  2016-05-29 23:30:02, vasárnap
 
  A magyar hősök emlékünnepe alkalmából katonai tiszteletadással egybekötött ünnepi szentmisét és ökumenikus istentiszteletet tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kápolnájában május 28-án, szombaton.

A szentmisét Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mutatta be. ,,Május utolsó hétvégéjén hazánk hőseiről emlékeznek meg egyre több helyen országszerte. Így teszünk mi is, amikor fejet hajtva nemzetünk hősei előtt, hálát adunk áldozatukért a történelem Istenének; itt, annak az épületnek a szentélyében, melyet eleink a hazai katonai oktatás és nevelés egyik nagyszerű fellegvárának építettek meg, s amely ma ismét a haza, a nemzet és a Magyar Honvédség nemes ügyét szolgálja" - mondta Berta Tibor.

Hozzátette, 2001-ben az Országgyűlés ezekkel a szavakkal rögzítette törvényben a magyar hősök emléknapját: ,,A magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta, a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért. Tetteik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar nemzet és a magyar állam. Az Országgyűlés, a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére, minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánítja."

,,A magyar hősök emléknapja egyrészt a főhajtás kegyeletes és magasztos érzése és cselekedete azok előtt, akik életüket áldozták hazánkért, Magyarországért. Ugyanakkor nekünk, a mai korban élők számára elgondolkodásra, elmélkedésre, magunkba nézésre felszólító ünnep és emléknap" - fogalmazott a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

A hősökért való hálaadó imádságában Mészáros László alezredes, a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat kiemelt vezető tábori lelkésze hangsúlyozta: az elmúlt ezer esztendő magyar hősei mindig ,,Istenből merítettek erőt, bátorságot és olyan reményt, amely mindezidáig a megmaradást jelentette." ,,A teremtett világ időről-időre megméretett és megméretik ma is. Segíts, Urunk, hogy nekünk is meglegyen az a tőled jövő tartalom, az a beléd vetett bizodalom, ami egyedül képes megtartani és szerinted való jövőt biztosítani az utánunk jövő nemzedékeknek" - mondta Mészáros László.

Az ünnepi szentmisén és ökumenikus istentiszteleten - mások mellett - részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, illetve vitéz nemes békei Koós Ottó, a legidősebb élő ludovikás. A 100 éves nyugállományú alezredes a szentmisét követően megkoszorúzta az 1938-as ludovikás évfolyam - amelynek ő maga is tagja volt - második világháborúban elesett hősi halottainak márványtábláját.

A szentmise és az istentisztelet szolgálatát a Légierő Zenekar - Veszprém látta el, Katona János alezredes, karnagy vezetésével.


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
1924 és 1945 között minden évben méltóképpen emlékezhettek
  2016-05-29 23:24:55, vasárnap
 
  ,,1924 és 1945 között minden évben méltóképpen emlékezhettek a magyarok a hőseikről"

A háborúkban, a határon inneni és határon túli harctereken elesettek előtt tisztelgett Kövér László Vámosújfaluban vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén, hangsúlyozva, életük feláldozásával a magyar hősök egy ezredéven át nemcsak Magyarországot, hanem Európát is védték.

Az Országgyűlés elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település 1934-ben állított első világháborús emlékműve előtt egyebek mellett azt mondta: magyar hőseink egy ezredéven át azért áldozták életüket, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, ahol a magyar emberek akarata és érdeke a legelső. Az emlékműnél, amely mellé a Szent Korona másolatát is elhelyezték, első világháborús egyenruhát viselő katonák álltak őrséget.

Kövér László beszédében Márai Sándornak az ember hőssé válásának lényegét leíró szavait idézve azt mondta: "minden ember és minden nemzet életében felvirrad a nap, mikor meg kell érteni, hogy semmire és senkire nem számíthatunk e világon: egyedül vagyunk. (...) Ez a pillanat, mikor minden ember - emelt fővel vagy akár fogcsikorgatva, akarata ellenére - hős lesz." A házelnök szerint ezt tapasztalta meg a magyarság egy ezredéven keresztül, ez volt és ez marad a magyar hősies újjászületés lényege az elmúlt és az elkövetkező ezredévben egyaránt. "Azok a magyar hősök, akik előtt az emlékünnepen tiszteleg az ország, a létező legnagyobb vámot fizették a lehetséges legnagyobb vámszedőnek, a történelemnek. Az utókor által hősökként tisztelt magyar emberek életüket adták azért, hogy helytállásukból a magyar utókor erőt és példát merítve mindig újjászülessen, és továbbhaladjon a történelem útjain, az újabb vámszedő helyekig" - folytatta a házelnök, felsorolva Muhit, Mohácsot, Nagymajtényt, Világost, Doberdót, a Don-kanyart, az 1956-os pesti utcát, "ahol mindig egyedül maradtunk, ahol mindig magyar hősök születtek és haltak, ahol a mérhetetlen életáldozatból és szenvedésből azonban mindig újjászületett a magyar élet".

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Az emlékezést az elesett magyar hősökre először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, majd 1924-ben újra törvényben rögzítették.

"1924 és 1945 között minden évben méltóképpen emlékezhettek a magyarok a hőseikről, 1945 és 1990 között a kommunisták betiltották a magyar hősök emléknapját, elfojtani kívánták az emlékezetét mindannak, ami a magyarok számára erőt, önbizalmat és önbecsülést adhat" - mondta Kövér László, hozzáfűzve, 2001-ben, az első Orbán-kormány idején az Országgyűlés helyreállította a magyar hősök emléknapját. Kitért arra is, hogy napjainkban szembe kell nézni azokkal az erőkkel, amelyek Európának és benne Magyarországnak is olyan jövőt szánnak, amelyben nem a népakarat, azaz a demokrácia uralkodik, hanem valami egyéb, "senki által meg nem választott bürokraták akarata érvényesül".


Link


 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Hagyaték - Magyar vértanúk - Kik érted haltak...
  2016-05-29 23:21:38, vasárnap
 
  Hagyaték - Magyar vértanúk - Kik érted haltak...


Link
 
 
0 komment , kategória:  Hagyaték  
Kormorán : A hősök emléke
  2016-05-29 23:18:11, vasárnap
 
  Videó : A hősök emléke


Link


Lehajtom fejemet,
a hősök emlékének,
kik fáklyák, lángok, fények,
tudták, miért élnek.

Messzire néztek, látták,
a holnap a miénk lesz.
Találtak egy mécsest,
vége lett a sötétnek.

Találkoztak emberek,
kik nem ismerték egymást.
Nem tudták, hol a híd,
nem tudták, hol a forrás.

Mégis odaértek,
az út szélén keresztfák.
Megfeszítették őket,
mert a jövőt előre látták.

Tudták, a szó végül
eljut majd az Égig.
Elől állnak mindig,
kik a máglyán végzik.

Voltak, vannak, s lesznek még,
akik sohase félnek.
Lehajtom fejemet,
a hősök emlékének.

 
 
0 komment , kategória:  ZENE  
Hargitai Lajos : Hősök napjára
  2016-05-29 23:09:25, vasárnap
 
  Magyar katonák
kik ott valahol
Orosz föld mélyén
puszta avaron
Rohamsisakos
honvédsír alatt,
Vagy csak jeltelen
nyugosztok alant;

Hozzátok szólok
sírón, zokogón,
Akik nyugosztok
Doberdón, Dónon,
Vagy Muhi s Mohács
nagy temetőjén
Idegen földben,
s hazánk szent ölén:

Halljátok szómat
porladok, holtak,
Kik egykor délceg
daliák voltak,
Idézlek mind, mind
álljatok sorban
S halljátok szívünk,
mely néktek dobban!

Itt állunk némán,
könnyezőn, gyászban,
De a szívünkben
nagy tüzes láng van.
Ha kell hát még ma
nyomotok után
Elindulunk mind
a ,,Hadak útján".

Ha folyt millió
magyarnak vére
Hát rabszolga sors
nem lesz a bére!
Vagy győzni fogunk
szabad lesz hazánk,
Vagy ha kell halunk
mint a hős apák...

De ha pusztulunk,
pusztul a világ!
Ellenség itten
nem ül orgiát!
Ez a föld magyar
és az is marad
amíg egy ember
él a nap alatt.

Voltunk már csonkák,
elnyomott rabok,
Kifosztott préda
csúful megrabolt.
De most már elég,
tovább nem tűrünk
Álljuk a vártát
erre esküszünk!

Névtelen hősök,
magyar katonák,
Kik rohantatok
vész, viharon át
Kiknek ércfalán
megtört a roham
Míg véretek folyt
s inatok roggyant.

Itt állunk könnytől
patakzó szemmel
Feszes vigyázban
és tisztelegve.
Zászlók erdeje
porig hajtva le
Míg harang szava
száll az égbe fel.

Mert e vasárnap
hősök napja lett.
Fénylő glória
fejetek felett
A nap ma rátok
ontja melegét,
Lágy eső nektek
ontja föld teljét.

Pacsírta, rigó,
százezer madár
Csak nektek zengi
zokogó dalát.
A fűnek selyme
reátok simul
És minden virág
csak nektek virul.

Meghajlik térdünk
földre borulunk
S a földet melyet
úgy mondunk: honunk,
Imádság közben
százszor csókolunk,
Forró könnyünkkel
lággyá locsolunk.

Mert ennek minden
áldott kis szemét
Hulló véretek
cseppje szentelé
És hogy oly ízes
a búzakenyér,
Nektek köszönjük,
tudjuk csak ezért.

Ti édesapák,
anyák, testvérek,
Bús menyasszonyok,
özvegyek, kérlek
Ó ne sírjatok,
ne zokogjatok!
Legyetek büszkék,
mert hős fiatok

Nem halt meg, nem
ó az nem igaz.
Ők nem buktak el
miként gyáva gaz.
Mind hősök voltak,
hősök és nagyok.
Lelküket égbe
vitték az angyalok.

Aki szent harcban
bátran elesett
Még ha a testét
földbe is teszik,
Az sohsem hal meg,
az örökkön él.
Emléke tartósb
márványnál, kőnél.

Ne sírjatok hát
nézzünk égre fel!
A sírkeresztjük
legyen égi jel.
Ha hív a haza
mi is ott leszünk
És győzni fogunk
erre esküszünk.
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Pósa Lajos : Hazajöttek; Obsitos katona
  2016-05-29 22:52:38, vasárnap
 
  HAZAJÖTTEK

Hazajöttek a katonák
A nagy háborúból,
Örömnap van a faluban,
Dal, zene vígan szól.

Csak a Papék Esztikéje
Nem akar örülni,
Gyöngybe' fürdő rózsaarcát
Nem győzi törülni.OBSITOS KATONA

Obsitos katona
Megtért falujába -
Messze földön maradt
Fél keze, fél lába.

A nyert ütközetben,
Most ki tudja, mit vesztett...
Kapott érte mankót
S csillogó keresztet.

,,Nem kellesz mátkádnak!
- Megszólal mankója -
Lásd, ha én nem volnék,
Futna most karodba!"

,,Harcoltál hazádért!
- Szólal az érdemjel -
Most eredj koldulni
S harcolj az ebekkel!"
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Gyóni Géza : MAGYAR KATONÁK DALA
  2016-05-29 22:43:03, vasárnap
 
  Lángoló vörösben
Lengyel hegyek orma.
Látlak-e még egyszer
Szülőfalum tornya?
Kinyilik-e még rám
Egy kis ablak szárnya?
Meglátom-e magam
Egy szelid szempárba?

Vigye a levelem
Bugó galamb szárnya,
Az én édesemnek
Szép Magyarországba.
Mondja el fenszóval:
Semmi bajom nincsen.
Mondja el halkabban:
Megszakad a szivem.

Mondja el fenszóval:
Erdei haraszton
Édes-csöndes álmát
Fegyverben virrasztom.
Mondja el halkabban:
Járok piros vérben;
Esti harangszókor
Imádkozzon értem.

Viszi már levelem
Búgó galamb szárnya
Hozza is a választ
Kilencednapjára:
Esti harangszókor
Talpig hófehérben
Gyönyörű virágszál
Imádkozik értem.

Járhatok már, pajtás,
Térdig piros vérben:
Az én édes párom
Imádkozik értem.
Vissza is imádkoz
Az ég meghallgatja:
Ha nem karácsonyra,
Virágvasárnapra.
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Frontkarácsony az első és a második világháborúban
  2016-05-29 22:37:47, vasárnap
 
  A karácsonyt a szerettektől távol tölteni mindig is nehéz volt, de különösen fájdalmas azoknak, akik az első és a második világháborúban a fronton töltötték a szeretet ünnepét. Alábbi video-összeállításunkban bemutatjuk, hogy mi történt 1914 karácsonyán a nyugati fronton, illetve azt, hogy hogyan ünnepelték meg a karácsonyt a harcoló magyar katonák 1943-ban.

Videó : Karácsonyi fegyverszünet 1914


Link

Az 1914-es karácsonyi fegyverszünet története (magyar feliarattal).


Videó : Karácsony a fronton - Filmhíradó (1943)


Link
 
 
0 komment , kategória:  Értékes előadások,filmek  
Versmondó verseny Turcsány Péter író emlékére
  2016-05-29 22:32:44, vasárnap
 
  A Kölcsey-díjas költő születésének 65. és halálának egy éves évfordulója alkalmából a Kráter Műhely Egyesület és Könyvkiadó Turcsány Péter verseiből versmondó versenyt szervez.

A részvétel módja:

A Kráter M.E. és Könyvkiadó honlapján található nevezési lap kitöltése, és a kiválasztott vers felmondása elektronikus hanghordozóra, és MP3-as formátumban való eljuttatása a kitöltött nevezési lappal együtt a krater@krater.hu e-mail címre, 2016. június 30-ig.

Turcsány Péter verseit megtalálja az alábbi honlapon: http://tp.krater.hu/konyveim.php, vagy
felbélyegzett, megcímzett válaszboríték és kitöltött ajánlási blanketta május 30-ig történő elküldése ellenében egy verseskötetet térítésmentesen eljuttatunk a részt venni szándékozóknak (a készlet erejéig).


Link

Határidő:2016. június 30.

Nevezési díj:nincs


Eredményhirdetés és jutalmak:

Az első tíz legjobb versmondó 2016. szeptember 9-én (pénteken) 15 órától az
Új Színházban (Budapest, VI. kerület, Paulay Ede u. 35.)
Dörner György színművész-igazgató elnökletével megalakított zsűri előtt mutatja be versmondó készségét. A tíz kiválasztottat erről e-mail címükön értesítjük.
I. díj: 100 000 Ft összegű könyvjutalom,
II. díj: 50 000 Ft összegű könyvjutalom,
III. díj: 25 000 Ft összegű könyvjutalom.

Nevezési lap:

A versmondó
neve:
kora:
lakcíme:
e-mail címe:
telefonszáma:
iskolai végzettsége:
szakmai múltja (ha van):

2016. szeptember 9-én (pénteken) 15 órától az Új Színházban
megrendezésre kerülő döntőn meg tudok jelenni (kérem, húzza alá):

igen / nem 
 
0 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 159 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 159 db bejegyzés
e év: 1855 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 709
  • e Hét: 13098
  • e Hónap: 41232
  • e Év: 87387
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.