Belépés
naplopoleon.blog.xfree.hu
Kinek megadatott egy kis darab kenyér, s otthon, hova este nyugodtan hazatér, s nem kell mást szolgálni, s úrnak se kell lenni: oly boldogság ez, mely minden... Fontos Manó
1915.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Benda József "anyagcsere költészete"
  2016-05-30 18:22:13, hétfő
 
  Nem hallottam Benda Józsefről egészen szombatig, s nem azért, mert a 80-as években általában szunyókáltam az irodalomórák alatt, de kötve hiszem, hogy ma akárcsak ajánlott tananyag is lenne. Mindig a hatalom tartja fenn magának a jogot, hogy eldöntse, mitől épül az ifjúság jelleme. Persze az örök rövidnadrágos Józsi bá életfelfogása nem feltétlenül követendő. De mit várhatnánk egy olyan országban, ahol Gorkijról nem lehet utcát elnevezni, mert egykor lepaktált a kommunistákkal. Nagyon helyes, így kell. Csak akkor azt tudnám, hogy a csudába istenítjük a nagyon dicsőséges 56-os forradalom nagyon forradalmi kormányának moszkovita kommunista miniszterelnökét, mindenki Imre bácsiját. De leginkább, hogy a fenébe lehet egykori kommunista az ország államfője, miniszterelnöke vagy éppen országgyűlési elnöke. Némi következetlenséget érzek. Nem hiszem, hogy Gorkij bárki életét is megnyomorította volna, szemben az említett, s félelemből (most is remegek, pedig hazánkban szójásszabadság van) nevükön meg nem nevezett egyedekkel. Inkább pár vers a kunyerálás mesterétől:

Orromra olvasás

Nem orr vagy te;
- csurgó csárda!
Betyárkodik
benn a nátha.
Folyik leved
éjjel-nappal,
szidod magad
nagy haraggal.
Mikor leszen
ennek vége,
a tüsszögés megszűnése?
Nem érzed már
javak szagát,
egyél meg bár
egy sült kacsát!
Elég volt hát
az orrcsurgás;
jöjj el végre
már gyógyulás.
Pálinka kell
reggel, este
így gyógyul a
beteg teste!

Reggel

Bűbájos ez a derült reggel!
Mosolygó üleppel kelek fel,
s úgy köszöntöm az öreg felkelő Napot,
hogy nem bitófán értem meg ezt a napot.

Aludni

Aludni, sokat aludni volna jó...
Hát hol késik az a hajó,
melyen meghalni volna jó?

Gyáva, gyalázatosan gyáva vagyok
s ezért jár belém hálni a lélek.
Csodálkozom, hogy még mindig élek! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyermeknap vagy hősök napja?
  2016-05-29 12:27:03, vasárnap
 
  Ugyan milyen megfontolásból helyezte pont a gyermeknap idejére, tehát május utolsó vasárnapjára a hősök napját 2001-ben a FIDESZ? A szándékosság egyértelmű, pedig a gyermeknap nem büdös baloldali találmány, az ENSZ javasolta annak idején. Állítólag jövőre kiemelt egyházi és állami ünnep lesz Orbán és Viktor napja is. A megemlékezés kóróit szívesen elhelyezném majd én is eme jeles napok idején valamelyik kukába.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Milyen nap ez már megint? - I.
  2016-05-27 14:37:21, péntek
 
  Az az egy-két ember, aki még kommunikál velem mindig érdeklődik, hogy mi van velem. Udvariasságból. Lehetnék persze jóhiszemű is embertársaimmal, de a tapasztalat az ellenkezőjét mondatja velem. Tehát kérdik, hogy mi történt velem, de én csak azt tudom válaszolni nekik, hogy ugyan mi történne az én szürke kis életemben. Na, ma történt. Az események láncolata még tegnap vette kezdetét. Tegnap is itthon loptam már a napot, nem kaptam időpontot a levéltárba. Délelőtt nagy csörömpölésre leszek figyelmes a lépcsőházból. Ripityára törtek valamit, de legalább összeszedték. Kisvártatva már az ajtóm előtt hallom a csörömpölést. Á, valaki végre kitakarítja a villanyórák szekrényét. Úgy öt éve én is levittem már egy nagy adag szemetet a mi szintünk szekrényéből, de egy fordulónál többet nem voltam hajlandó menni, így marad bőven még ott szemét. Én azonban nem szégyenkezem mások előtt, így is néztek, hogy honnan szedtem azt a merő rozsda kerékpár sárhányót. Délután elvonultam vadászni, hogy beszerezzem a következő napok ellátmányát. Amikor kiléptem az ajtón egy nagy halom szemét fogadott. Aha, ezt pucolták ki a szekrényből. Miután visszatértem a boltból a szemétkupac még mindig ott volt. Nem sietik el az elszállítását, gondoltam akkor. Estére el is felejtettem az esetet, egyébként is már más járt a fejemben. Eldöntöttem, hogy pénteken, azaz ma megyek el véradásra, s nem hétfőn, ahogy eredetileg terveztem - nem akartam itthon gubbasztani. Természetesen nem önzetlenül járok véradásra, nem is azért az ötszázforintos utalvány miatt, vagy a szelet nápolyi miatt. Az emberek, így én is, nem az önzetlenségükről híresek. Én speciel kedvenc izmusom kielégítése végett járok évente négyszer is véradásra (hát normális?). Épp készültem, hogy lassan elinduljak, csak még töltöttem magamba a folyadékot (jaj, az a finom pécsi víz), amikor kopogtak az ajtómon. Eh, ki a fene ez már? A lépcsőház kettes számú nyugdíjas öregasszonya állt az ajtómban.
- Csókolom! - köszöntem, de látókörömbe egyből bekerült a kupac szemét. Ez még mindig itt van, döbbentem meg.
- Biztos meglepődött, hogy mit keres ez itt? - mondja a szemétre nézve.
- Igen, hallottam, hogy tegnap valaki pakolt, és azt is látom, hogy még mindig itt van.
- Én voltam - közli velem.
Puff. Az események felgyorsultak. Közöltem vele, hogy én már levittem évekkel ezelőtt egy adagot, de most nem vagyok hajlandó más helyett takarítani. Egyébként is milyen eljárás az, hogy más ajtaja elé pakolom a szemetet, ott hagyom, majd másnap mosolyogva utasítom, hogy ugyan vigye már le. Elmondtam neki kétszer is, ő is csak a maga álláspontját hajtogatta. Végül már kiabáltam, közöltem vele, hogy nem viszem le, vigye le ő, ha már kipakolta, majd rácsuktam az ajtót. Hallom, hogy még mindig mondja a magáét. Az ajtón át üvöltöttem ki. Persze én vagyok a buta, azonnal, szó nélkül ott kellett volna hagynom.
Felpumpált vérnyomással indultam el a vámpírokhoz.Természetesen előtte még levittem a kupac szemetet, majd vissza a negyedikre kezet mosni, és a maradékot eltakarítani a nyanya után. A kupacból guberáltam egy seprűt is, igaz seprésre már nem igazán használható, akkor ugye nem is dobták volna ki, de a nyelével még csodákra leszek képes.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az osztálykirándulások haszna, avagy
  2016-05-27 07:56:22, péntek
 
  hogy jussunk biztosan szexhez párunkkal.
1. Gyermekünket uszítsuk osztályfőnökére, hogy jó előre megtudjuk az osztálykirándulás időpontját. A megszerzett dátumot egyeztessük párunk ciklusával. Ha átfedést tapasztalunk, rontsunk be feldúltan az iskolába, és csapjunk az osztályfőnök asztalára megfelelő időpontot követelve.
2. Modern férfiak vagyunk, haladunk a korral, így csak kártyával fizetünk, készpénzt nem is hordunk magunknál - hivatalosan. Fizesse csak párunk a parkolási díjat. Egyébként is a nőknek hatalmas bukszájuk van, abban elfér az apró is.
3. Lelkendezzünk párunkkal, hogy végre lesz egy kis időnk kettőnkre - az utód eltűnik a színről. Menjünk fagyizni, vagy ha nincs kedve párunknak, akkor maradhatunk itthon is - kettesben.
4. A legveszélyesebb művelet! Párunk bukszájának aprótól történő megfosztása. A biztonság kedvéért rakhatunk be egy jól felismerhető, kisebb címletű bankót is alibinek, ha lebuknánk később - a női elme varázslatos módon képes észben tartani minden apróságot.
4. Vigyük párunkat fagyizni.
5. Mérsékelten bosszankodjunk, hogy párunknál nincs apró, de közben vigasztalóan simogassuk meg arcát.
6. Induljunk haza, de uralkodjunk magunkon, és ne rohanjunk, hanem andalogjunk, bárhogy is kell azt csinálni.
7. Otthon kedvesünk most nyugodtan szuszoghat közben, nem hallja meg a gyerek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Piros és hétcentis
  2016-05-23 20:54:53, hétfő
 
  Nem, ez nem egy tűzkárt szenvedett hímtag. Ezek a legújabb kormányrendelet szerint, a 160 centi alatti magasságokba törő hivatalnok lábbelijének meghatározó jellemzői. Piros, mert az könnyen átfesthető narancssárgára, illetve átalakítható árpádsávosra; a kormányzat ezzel is jelezni kívánta, hogy nyitott minden irányban. A méret nem számít, a 7 centi csak a minimum, tágítható akár 18-22 centiig is, gerjedelem szerint. A rendelet első tervezetében női cipő szerepelt, de ezt a KDNP túl szexistának érezte, ezért elhagyták a végleges szövegből. A rendelet indoklása szerint szükséges a hivatalnokok magasságának növelése, mikor az ügyfelekkel szemben ülnek. Értesülések szerint egyesek oly módon játsszák ki a rendeletet, hogy kufferükbe sportcipót rejtenek, és csak a hivatalban veszik fel a tekintélyuralmi lábbelit. Ugyanis rájöttek, hogy kavicsos úton bizonytalan a hivatalszolga járása.
Az ötletgazda egy 157 centis gyámügyis volt, aki épp tipegett haza a Széchenyi-lakótelpre. A kormány cukorkával jutalmazza.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan (ne) legyünk híresek?
  2016-05-23 06:46:16, hétfő
 
  Battyogásaim során egyre gyakrabban gondolok arra, hogy milyen lesz, amikor már nem rovom az utcákat. Hosszas, úgy egy-két másodperces töprengés után a válasz is megszületett: semmilyen. Lehetséges, hogy ha Japánban egy pillangó púzol, az nálunk vihart okoz, de az én eltűnésem az utcákról senkinek sem fog feltűnni. Valójában a létből való kikopásom egyre gyorsabb, nem mintha eleve éles kontúrokkal rendelkeztem volna. Majd mindannyian, az okosabbakat leszámítva, arra vágyunk, hogy halálunk után emlékezzenek ránk. De honnan kerítsek én most egy Artemisz templomot? Zsinagóga az épp van, de azt már égettek eleget. Egy kényelmesebb, s főleg kevésbé macerás tettre gondoltam. Úgy döntöttem, hogy híres író leszek. A terv ötven százalékát máris teljesítettem. Regénycímeim is vannak már: A két testőr, 1983, Tiszta Frederick, a hajósinas.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A pécsi Tudásközpont újmagyar ura
  2016-05-21 19:02:24, szombat
 
  Rigófüttyös, de főleg napfényes szombat délután elbattyogtam a Tudásközpontba. 45 percnyi séta, mert ugye pénzem bérletre nincs, egyébként is, amikor volt, akkor is inkább jártam gyalog. Kellemes volt az idő, de azért örültem, amikor megérkeztem az épületbe, azonban a beléptetőkapunál a következő párbeszéd részletére lettem figyelmes:
- ....
- Hogy beszél maga velem?
- Maga hogy beszél?
- Én normálisan szóltam.
- Ki fogom tiltani az épületből!
Két húsz év körüli srác állt az újmagyar biztonsági őrrel szemben. A bajszos, alacsony és köpcös biztonsági őr kiabált az egyik fiúval, aki szintén nem suttogva válaszolgatott. Az egyébként nyegle fiú hangjában ijedtség és felháborodottság érződött. Az újmagyar (a szent és sérthetetlen katolikus egyház hívta így a 19. században a cigányokat, vagy barnamagyaroknak) biztonsági őr a Tudásközpont megnyitása óta alkalmazásban áll, de az udvariasság nem tartozik az erényei közé. Értem én, hogy egy biztonsági őrtől nem várnak el kifinomult modort, de ez a figura úgy viselkedik ott mintha ő lenne az intézmény teljhatalmú ura. Ő tiltja ki az embereket az épületből?? Nem tudom, hogy a srác mit követett el, de akkor sem beszélhet vele úgy, ahogy a saját fülemmel én is hallottam. Hívjanak rendőrt, ha olyan jellegű dolog történt, de ez nem elfogadható hangnem egy biztonsági őrtől, ha nem képes megfelelően ellátni feladatát, akkor el kellene onnan távolítani. Nem mintha a tisztelt kollégáiból sütne az értelem.
Nem álltam meg mellettük, de a lépcsőn felmenve azért egy kicsit füleltem még. A kiabálásra egy könyvtári dolgozó is lement érdeklődni, de rövid szemlélődés és érdeklődés után inkább visszatért állásaiba.
Persze a fiatalságot sem kell félteni. A Tudásközpont megnyitása után egy vagy két évvel a ruhatár szekrényeit már nem lehet használni, mert rendszeresen elvitték a szekrénykulcsokat. Jelenleg már csak egy ezres letétbe helyezésével lehet a szekrényeket igénybe venni. Gondolom olcsóbb volt kulcsos szekrényt beépíteni, mint számzárast. Ezen is kereset egy keveset valaki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kövér szamuráj: parlamenti csaták
  2016-05-17 13:53:14, kedd
 
  Nem értettem, hogy egy házelnöknek miért kell külföldre utazgatnia hivatalból. Az első gondolatom, ami egy rosszindulatú feltételezés volt, már most elismerem, tehát arra gondoltam, hogy most Kőbunkó-Köteles Lacika volt a soros, hogy állami (tehát neki ingyé) pénzen utazgasson, hivatali útnak álcázva. Azt sem értettem, hogy a legkeresztényibb (és nemzetibb) politikus pont a harmadik legfontosabb keresztény ünnepen megy Kelet-Ázsiába. Mondom, tévedtem. Az egykori baloldali elvtárs, jelenleg jobboldali polgártárs (a jövőben ki tudja, hogy mi lesz még) tanulmányúton volt. A héten a magyar parlamentben kemény "munka" folyik. A magyar történelem egyik legfinomabb modorú, de mindenképp törvénytisztelő (rögtön Tisza István után) házelnöke tanulni ment Ázsiába. Az ázsiai parlamentekben a meggyőzés eszközei közé tartozik egy-egy baráti pofon, esetleg ököl, elvétve néhány rúgás. De azért, hogy ne sérüljenek meg komolyabban szívesen használnak többféle berendezést, akár tűzoltó készüléket is. A hírek szerint Kövér szamuráj kardokkal tért haza Japánból. Természetesen lövésre alkalmatlanná tették a kardokat, nehogy úgy járjon, mint korábban Brad Pitt.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pünkösd hétfőn feltett kérdések
  2016-05-16 11:16:47, hétfő
 
  Az ájtatosság, vagyis a naplopás ideje ez. Nagy pech ez egy ateistának, mert ma takarítás vár rám, tegnap mosás, pünkösd szombaton (bizony ilyen is van a rádió szerint, ezt se tudtam) isten dicsőítése a kellemes májusi napsütésért, amit egy webcamerában nézhettem. Most komolyan, van pünkösd szombat? De pünkösd kedd már biztosan nincs, elbizonytalanodtam. Arra azért kíváncsi lennék, hogy nagyon keresztényi lakosság hanyadrésze tudja, hogy mit is ünneplünk pontosan ilyenkor? S a ma nagyon kereszt(y)ény politikusaink, akiknek 1989 előtt a fekete imakönyv helyett egy jóval kisebb, de annál vörösebb könyvecskéjük volt, no, ezek a köpönyegforgatók meg tudnák-e mondani, hogy mi vagy ki is az a Szentlélek?  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Logisztikai hiba, de nem Isten a hibás
  2016-05-15 13:09:52, vasárnap
 
  Kedves zsidó hittestvérek! Jaj, ez így nem lesz jó! Mi keresztények, vagyis keresztyének, ajvé, most melyik is az igaz, hiszen csak egy igazság létezik. Megvan. Mi keresztlények szeretünk titeket zsidók, persze ez fordítva kétséges, hiszen egy hívő zsidó számára egy keresztény, tartozzon bármely felekezethez, megveszekedett eretneknek, istenkáromlónak számít, de a keresztény etika legfontosabb tanítása pont ez, hogy szeressük felebarátainkat, sőt én tovább is mennék, negyedbarátainkat is szeretni kell. Muszlim testvéreinket is szeretjük, keblünkre öleljük őket Európában, akár van rajtuk robbanómellény, akár nincs. Ugyan van néhány, istentől elrugaszkodott politikus mint ez a magát igaz keresztyénnek hirdető törpe diktátor, de ezek az emberek között járó ördögök csak Isten igéje ellen munkálkodnak minden erejükkel. Akkor legyen hát a megszólítás kedves izraeliták, a későbbiekben k. izék.
K. izék!
Tudjuk, illetve ti az állítjátok, hogy Isten nektek ígérte Kánaán földjét, ami egyrészt roppant kényelmes, mert teszem azt én bekopogok a szomszédba, és közlöm velük, hogy isten nekem adta ezt az ingatlant, úgyhogy hess vagy nyissz, másrészt azért át is lettetek verve, mert a terület jórészt sivatag, vagy legalábbis napjainkban már az. S bár ti izék ügyesek vagytok és a megtisztított szennyvízzel öntöztek, de azért annyit nem tudtok pisilni, ezért sűrűn imádkoztok istenhez esőért. Na és most értünk el a lényeghez, mert ebbe a sűrű imádkozásba a nagy számok törvénye alapján hiba csúszhatott. Ezért felhívnám a figyelmeteket k. izék, hogy adjátok már meg a pontos GPS koordinátákat imáitokban istennek, mert jelenleg az összes nektek szánt eső hozzánk csorog. Az eső mellé ráadásul erős szél is érkezett, így nem csoda, hogy tegnap legjobb minőségű szombati parókákat láttam a levegőben repkedni. Én nem ítélkezem, csak nekünk furcsa a nyiszáláshoz való ragaszkodásotok: a férjes asszonyoknak a haját, a fiúknak meg a csattogtatóját vagdaljátok le. De inkább ezeket, mint mást ugye..
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 184 db bejegyzés
Összes: 900 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 249
  • e Hónap: 758
  • e Év: 46585
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.