Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Idézetek
  2016-06-30 19:45:35, csütörtök
 
 IDÉZETEK - HÍRES EMBEREKTŐL


Mottó:
Az életünk idézetek nélkül nem teljes 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
A lista
  2016-06-29 21:00:04, szerda
 
 
A LISTA: A SOROS-HÁLÓZAT HAZAI KITARTOTTJAI
jún 16, 2016 | Olvasói levelek


Létezik Magyarországon egy nagyon hangos, emberi jogi, aktivista, és civil-hálózat, melynek médiareprezentációja és eszmei befolyása sokkal jelentősebb a társadalmi támogatottságánál. Ismerd meg te is a Soros-hálózat magyar tagjait, akiket Soros György, nemzetközi oligarcha tart el.

Egy kifejezetten hangos, sok esetben agresszív kisebbség véleményterrorja áll szemben a magyarok többségével. Ők a hazai Soros-világ, akik a hírhedt tőzsdespekuláns eltartottjai és bérrabszolgái: az ideológia - univerzális emberi jogok - mellett ez a kör bizony nem csak lelki táplálékot, hanem sok tíz-, összességében százmilliókat is kap évente.

De mégis, hogyan lehetséges, hogy a valós méretüknél sokkal nagyobb befolyása van a médiában ezeknek a szervezeteknek?

Erre egyrészt az a válasz, hogy mindenki ismer mindenkit, a hálózat tagjai között könnyedén áramlik az információ. Másrészt médiatámogatottsága könnyedén van az ügyeiknek, hiszen “divatos" témákat visznek: korrupcióellenesség, átláthatóság, melegjogok, abortuszhoz való jog, ártalomcsökkentés, migránshelyzet.

Harmadrészt pedig ahogy a lenti listából is látványos, Soros szervezetei széles spektrumon működnek a közpolitikai elemzésektől a médiakutatáson át a melegjogokig, plusz ügyes médiaalapításokban is részes ez a kör. Ráadásul azt is meg kell említeni, hogy Soros pártpolitikát is finanszíroz az Együtt háttéralapítványán keresztül.

Soros ugyan 2007-ben felszámolta a hazai Soros Alapítványt, melynek meghatározó szerepe volt a rendszerváltás-kori rendszerellenzék támogatásában, de nem hagyott fel magyarországi szponzori tevékenységével, és a Nyílt Társadalom Intézeten keresztül busásan szponzorálja helyi klienseit.

Lássuk azokat a szervezeteket és szereplőket, akiket Soros György tart el!

Zászlóshajók a civil szervezeti világban

1. Eötvös Károly Intézet

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában azzal a céllal, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására. (Az intézet tulajdonosa 2009-től az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány.) Az intézmény elnöke Majtényi László, szakmai munkáikra rendszeresen hivatkozik az Együtt párt.

2. Krétakör Alapítvány

Az ismert ellenzéki aktivista Gulyás Márton alapítványa 2012-ben 5,5 millió, 2013-ban, 5,4 millió, 2014-ben pedig 22,3 millió forintot kapott támogatásként a Soros-féle Open Society Foundations-től. 2014-ben ennél nagyobb összeget csak az Ökotárs Alapítványtól kapott, a Norvég Civil Alapnál győztes pályázata után. Érdekes, hogy pl. magánszemélyek adó 1% felajánlásból 2014-ben csak 130.000 forint folyt be a Krétakörhöz.

3. Transparency International

A világ legnagyobb korrupcióellenes szervezetének magyarországi leányvállalata Transparency International Magyarország Alapítvány néven van bejegyezve. Célkitűzése: A Transparency International nemzetközi nem-kormányzati szervezet értékei mentén működve korrupciós problémák feltérképezése a Magyar Köztársaság területén, megoldási javaslatok megfogalmazása, a nyilvánosság tájékoztatása és képzése az átláthatóság ellenőrzése és elősegítése, különös tekintettel a közpénzek felhasználására.

A Transparency tevékenysége nyomán 2014-ben 154 millió forintos bevétele és 143 millió forint kiadása volt a szervezetnek. A finanszírozása programok mentén történik, amiből több is köthető Soros Nyílt Társadalom Intézetéhez, az OSI-hoz. 2012-ben a külföldi támogatásuk fele, mintegy 23 millió forint érkezett az OSI-tól, 2013-ban már 43 millió OSI-támogatást használtak fel, ami azért is érdekes, mert a Transparency International központjától mindössze 23 millió forintot kaptak, magyar vállalatoktól pedig összesen 17 millió forintot, a központi költségvetésből (magyar és külföldi) pedig 27 milliót.

2014-ben belföldi magánadományozóktól 205.000 Ft-ot, belföldi cégektől 12 milliót, külföldről pedig összesen 84 milliót kapott az alapítvány, amiből egyedül az OSI 59,1 millió forintot adott. A kül-és belföldi támogatók között megjelennek nagykövetségek (norvég, holland, brit, svéd, kanadai), cégek és alapítványok, amelyek közül néhány szintén ilyen-olyan szálakkal kötődik a Soros-köldökzsinórhoz (ld. Ökotárs, Ökopolisz, K-monitor Közhasznú Egyesület, stb.) és természetesen a Norvég Civil Alap.

Az adományok programok szerint oszlanak meg, amelyek esetenként több éves ciklust is jelenthetnek. Plusz adalék a függetlenségéhez, hogy kuratóriumának három tagja közül kettő a szintén Soros-alapította CEU oktatója (Bátory Ágnes, Alexa Noémi). Szóval, bár közhasznúsági jelentésében büszkén hirdeti a Transparency, hogy csak az ügyvezető igazgató kap fizetést a vezetők közül (igaz, ő 11 milliót, ami 14 millióról csökkent 2014-ben ennyire) valójában a többiek is anyagilag is függő helyzetben vannak a Soros-birodalomtól.

4. K-Monitor Közhasznú Egyesület

A K-Monitor Iroda 2007 óta küzd a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért. A civil szervezet olyan politikai, gazdasági és társadalmi környezet megteremtéséért dolgozik, ahol az állampolgárok elutasítják, a hatóságok pedig hatékonyan feltárják és szankcionálják a korrupciót.

Az egyesület adatbázisokat üzemeltet, különböző kampányok mentén monitoroz egy-egy közéleti témát illetve részt vesz a civil érdekérvényesítésben. 2013 és 2015 márciusa közötti időszakban egyes projektekre 17,5 millió, 5,3 millió és 6,5 millió forintnyi támogatást kapott az OSI-tól.

2013-2016 között több, mint 34 milliót a Norvég Civil Alaptól, magánszemélyektől 1% felajánlás keretében pedig - a honlapon lévő intenzív kampány ellenére - 2014 és 2015-ben összesen csak 449.156 forintot.

2013 és 2014 között az USA Külügyminisztériumától 6 millió forintot, és hasonló összeget a Transparency International-tól. Összbevétele nagyságrendileg 41 millió forint, így jól mérhető a Soroshoz köthető forrás létfontossága. Az egyesület adózott eredménye 2014-ben 3,5 millió forint. 2013-ban ezek az összegek úgy alakultak, hogy összesen 43 millió forint forrása, ebből 24 millió forint bevétele volt.

A Nyílt Társadalom Alapítvány ebben az évben 17,2 millió projekttámogatással és 17,1 millió forint működési támogatással járult hozzá a működéshez, bár évnél hosszabb periódusra elosztva. Ehhez jött még a Norvég Civil Alap pályázatán nyert 35 millió 3 évre elosztva. A ,,cég" fejlődése töretlen, tekintve, hogy 2009-ben (ekkori közhasznúsági jelentése a legrégebbi elérhető) összes bevétele 7,5 millió forint volt.

5. Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet. 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Ennek érdekében nyomon követik a jogalkotást és jogfejlesztő tevékenységet végeznek, stratégiailag fontos perekben képviseletet nyújtanak és évi ezer ügyben jogsegélyt nyújtanak, képzéseket tartanak és média kampányokkal mozgósítják a nyilvánosságot.

A TASZ 30 munkatárssal dolgozik, és évi kb. 190 millió forintos bevételből gazdálkodik. A TASZ egyetlen fillér állami támogatást vagy magyarországi pártoktól érkező forrást nem fogad el. Bevételeink kizárólag magánszemélyektől, cégektől és magánalapítványoktól érkeznek. A jogvédők bevételük nagy részét az OSI-tól kapják, amit fő támogatóként első helyen említenek a honlapjukon.

2014-ben a közhasznúsági jelentésük szerint bevételük összesen 199 millió forint volt, ebből az OSI részesedése 169 millió forint. Néhány összeg egy évnél hosszabb időre van elosztva, azonban ebből 108 millió működési támogatás csak 2014-re vonatkozik, tehát a programok nélkül is nagy arányban mutatható ki a Soros-pénz meghatározó szerepe (a programokkal együtt pedig döntő többségű).

Ehhez még 2014-2015-re elosztva 34 millió forint Norvég Civil Alapból származó pénz is hozzájött. 2013-ban ez a részesedés valamivel kisebb, 129 millió forintos volt a 198 milliós bevételek között, de kiegészítette 32 millió NCTA pénz is. A 2012-es beszámolójukban, amiatt hogy több korábbi, akkor kifutó programot is megjelenítettek, összességében 423,8 millió forintnyi Nyílt Társadalom Intézet által folyósított támogatás szerepel.

6. A Roma Education Fund

A nem ideológiai, hanem inkább oktatási tevékenységet űző, a romák és a nem romák közötti szakadék betemetését célul tűző alapítvány legfőbb támogatója az Open Society Institute.

7. c3 Alapítvány

A c3 Alapítvány ősrégi hazai technológiai, és információs alapítvány, innen startolt a freemail, és sok más akkori webes fejlesztés. Egyik támogatójuk régóta az OSI.

8. PATENT Egyesület

A Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) szintén egy újsütetű feminista szervezet, mely leginkább azzal került be a hírekbe, hogy feltétel nélkül kiáll az abortusz lehetőségéért, mint a női önrendelkezés csúcsáért. Áldásos tevékenységüket természetesen ők is OSI-pénzből szervezik.

9. Háttér Társaság

Az egyik legrégebbi melegjogi szervezet kiemelt támogatója az Open Society Institute.

10. Artemisszió Alapítvány

Az Artemisszió interkulturális képzéseket, és felvilágosítóprogramokat tart gyerekeknek az elfogadás, és a migrációs helyzet kapcsán. Egyik fő szponzoruk az OSI.

11. NANE - Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület

A női jogvédelemmel foglalkozó civil szervezet szponzora az OSI.

12. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

A feminista szervezet is jól hasít az OSI pályázatai, 2014-ben 21 millió forintra pályáztak sikerrel.

13. Kék-Pont

A tűcsereprogramot, és ártalomcsökkentést a zászlajára tűző szervezet utoljára 2012-ben kapott támogatást az OSI-tól.

Zászlóshajók a médiában

1. Átlátszó

Bodoky Tamás egykori Magyar Narancsos (egyébként jelenleg szintén Soros által fenntartott lap), majd indexes tényfeltáró újságíró által alapított és főszerkesztett balliberális tényfeltáró portál születésénél és felcseperedésénél is jelen van a Soros-pénz: csak 2013-ban 500 milliós donoradományt kaptak a hazai Soros-szervezetek, és ebből jutott az Átlátszónak is.

Ugyanígy 2014-ben is bőkezű volt a magyar származású spekuláns a lappal. Akkor 22,9 millió forintot adott az OSI a portál működésére. Az Átlátszó mögött megtaláljuk az Átlátszónet Alapítványt is, melynek vezetői megegyeznek az Átlátszó vezető tisztségviselőivel.

Asimov Alapítvány

Az Átlátszó mögött álló másik alapítvány a híres sci-fi íróról elnevezett Asimov alapítvány. Ezt 2009-ben alapították, szintén a magyar közélet megújításának és átláthatóságának célkitűzésével. Itt már megjelenik a Norvég Civil Alap is megjelenik, mint támogató és az Eötvös Károly Intézet - szintén egy másik Soros-szervezet -, mint partner. Kuratóriumának elnöke az átlátszós Maróy Ákos, aki kiterjedt üzleti kapcsolatai mellett a véleményformáló közéletben is szerepet játszik.

Az Asimov alapítvány projektjei jól rímelnek az Átlátszó tevékenységére. A fő tevékenysége, a honlap szerint emiatt jött létre a Budapest New Technology Meetup megszervezése, ami viszont jól mutatja Maróy egyébként IT-s kötődését, múltját. Az Átlátszónet Alapítvánnyal közös projekteket is bonyolítanak, amik közül több 2013-ban a Norvég Civil Alap támogatásával is valósult meg (Átlátszónet program). Az alapítvány honlapjának szerkezete és külleme szinte megszólalásig azonos az Átlátszónet Alapítvány honlapjáéval. Az Asimov közhasznúsági jelentése alapján az Átlátszó KiMitTud közadatigénylési rendszerének támogatói, és a Norvég Civil Alap kedvezményezettjei 30 milliós értékben. Utóbbi azért érdekes, mert az Asimov Alapítvány az Átlátszó Nonprofit kft. részére forrásokat biztosít, 2015-ben közel 17 millió forintot.

Bajnai emberei az Átlátszó alapításában

A kérlelhetetlen tényfeltáró portál alapításának érdekessége, hogy az Átlátszót üzemeltető nonprofit kft-ben egy időben Oszkó Péter és Tordai Csaba - Bajnai Gordon bizalmasa - is feltűnt, aki egyébként kuratóriumi tag az Együtt mögött álló - szintén Soros és Clinton-pénzekkel kitömött - Haza és Haladás Alapítványban.

2. Magyar Narancs

A fideszes pártlapként induló Magyar Narancs a szabad zsurnalizmus zászlóshajójaként a '90-es évek legfontosabb lapja. Miután a szerkesztőség összekapott a párttal, az önállósodó lap karakteres, tabudöntögető, meghatározó hazai gonzó-lap maradt, amelynek a magyar sajtó jelenlegi szellemiségére is kiható befolyása máig érezhető: az index.hu, a 444.hu, és a mai balliberális-cinikus sajtóvilág ősanyja a Magyar Narancs.

A lapot később Bojtár B. Endre vette át, aki pont Soros befektetésével volt képes kiszorítani Bodoky Tamást a Narancsból. 2010-re a lap nyílt MSZP-propagandát nyomott, amit még Szily László, a szintén a Narancsból kinövő újságíró is kikért magának.

3. Mérték Médiaelemző Műhely

A HVG-ben publikáló, önmagát függetlennek tartó, a médiapiac aktuális átalakulásait monitorozó Mérték Médiaelemző Műhely szintén Soros-apanázsból tartja el magát: fő támogatója a Nyílt Társadalom Alapítvány.

A Mérték Médiaelemzőben érdekelt két átlátszós is: Mong Attila kutató (egyben a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. társasági tagja is), Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztő-résztulajdonosa pedig a Tanácsadó Testület tagja. Mong és Bodoky az Átlátszó tulajdonosai is, mellettük többek között ott figyel Maróy Ákos, aki az Asimov Alapítvány elnöke.

4. Független Médiaközpont (Független Újságírók Alapítványa)

Ez a szervezet maga is tagja a birodalomnak, 2014-es éves jelentése szerint hét projektjéből három az Open Society támogatásával valósult meg.

Saját ars poeticájuk a következő: A Független Médiaközpont politikai elkötelezettségtől mentes alapítvány, amelynek célja, hogy erősítse az etikus magatartáson alapuló, tényszerű újságírást és támogassa a média függetlenségét Magyarországon.

Az alapítványt az amerikai Independent Journalism Foundation alapította a 90-es években, a közép-európai média függetlenségének erősítésére. Prága, Pozsony és Bukarest mellett Budapesten is működtetnek irodát.

5. Tilos Rádió

A budapesti underground egykor sokkal szebb napokat megélt rádióját a TILOS Kulturális Alapítvány működteti. Az alapítvány évente 25 millió forint körüli büdzséből gazdálkodik, ebből a 2012-2014 közötti időben az Open Society 6 millió forint körüli összeggel járult hozzá. Emellett minden évben a Norvég Civil Alap is kivette a részét a finanszírozásból 2-3 millió forinttal, így a működés majdnem felét e két szervezet biztosítja.

6. 444.hu

A dezertált indexesekből összehozott hírszájt alapításában nem volt Soros-pénz, azonban hamar utat tört magának a Soros-dollár Uj Péterék legújabb portáljához.

A 444.hu-t kiadó Zrt. többségi, és a cégjegyzékben egyedül szereplő tulajdonosa a PlanCman Korlátolt Felelősségű Társaság, aminek viszont két igazgatósági tag, Uj Péter és Kardos Gábor Miklós a tulajdonosai. Ennek a Kft-nek bevétele nincs, egyetlen érdekeltsége a Magyar Jeti Zrt, azonban eladósodottsága 2300%-os.

A Soros-befolyás a cégtulajdonlásból nem derül ki, azonban a két külföldi igazgatósági tag, Marie Nemcova és Valér Kot mindketten a Media Development and Investment Fund alkalmazásában állnak. Nemcova a menedzsment tagja, Kot pedig digitális befektetésekért felelős tisztségviselő.

Külön érdekes összefonódás még, hogy Dr. Molnár Bence, aki kézbesítési megbízottként van feltüntetve, tagja annak a Kende-Molnár-Bíró-Katona ügyvédi irodának, aminek jogelődje szintén a MDIF Magyar Narancsban való ugyanilyen érdekeltségével és offshore érintettségével került a figyelem központjába.

Media Development Investment Fund - A Médiafejlesztési Befektetési Alap.

Ez egy Soros és számos más befolyásos befektető által fenntartott alap, amely független újságíróknak biztosít kedvezményes hitelt oknyomozáshoz (eszközre, utazásra stb.). Fő célja az információhoz való hozzájutás javítása olyan esetekben, amikor az adott ország mainstream médiafelületein nem a megfelelően szabad és liberális szerkesztési elvek szerinti tartalom található. Meglátásuk szerint ma 6 milliárd ember olyan országban él, ahol nincs szabad és független média. A szabad és nyílt társadalom csak szabad médián keresztül valósulhat meg, ezért jött létre ez a pénzügyi alap. A Soros által 1995-ben alapított szervezet az egyik leginkább támogatott is. Tevékenységét - a volumen sorrendjében - Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában, Délkelet-Európában, FÁK-térségben fejti ki.

Zászlóshajó az egyetemi világban

Soros György érdekeltsége a CEU, azaz a Central European University is, mely a Open Society-doktrína, Soros legfőbb ideológiájának terjesztője. Támogatói között az OSI éppúgy megtalálható, mint a Rothschild Foundation.

Zászlóshajók a politikában

1. Haza és Haladás Alapítvány

Zászlóshajónak nevezni talán túlzás, de fontos megemlíteni, hogy Bajnai Gordon ex-miniszterelnök projektpártja, az Együtt mögött álló Haza és Haladás Alapítvány 200 millió forintos támogatásban részesült korábban a Center for American Progress alapítvány forrásaiból.

Ugyanígy ismert az is, hogy a HaHa elnevezésű, informális csoportosulás - akik a hallgatói tiltakozáshullám szervezői voltak - szintén Soros György finanszírozta szervezeteknél “készítették fel" a terepmunkára annak érdekében, hogy segítsék a születőben lévő Bajnai-pártot. A MoveOn.org trénerei szintén a Soros-galaxis tagjai, akik jelenleg éppen Donald Trump ellen kampányolnak az Egyesült Államokban.

2. Political Capital

Gyurcsány Ferenc és az MDF kedvenc politikai agytrösztje, a 2010 előtti Nemzetbiztonsági Hivatal által kitömött elemzőintézet is részesült Soros-pénzben.

Forrás: 888
http://888.hu/article-a-lista-a-soros-halozat-hazai-kitartottjaiKommentár nélkül - Hogyan is működik a "magyar" sajtó - ami magyar???!!!
jún 29, 2016

Helyreigazítás

Valótlanul közöltük, hogy a CÖF-CÖKA "tavalyi bevétele" 260,4 millió forint volt, ezzel azt szemléltetve, hogy a táblázat többi szereplői, így a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT), vagy a Transparency International (TI) kevesebb bevételből gazdálkodott 2015-ben. A valóság ezzel szemben az, hogy a CÖF-CÖKA 55,1 millió forint bevételre tett szert 2015-ben, így a táblázat 6 szereplője közül a bevételek nagysága szerint, csupán az 5. a sorban. A valótlan állításunkért az érintettektől elnézést kérünk.

Népszava

LinkFeltört e-mail-ek szerint Soros György titokban Ukrajna felfegyverzésén dolgozik

Link


Milyen lesz az uj világ és Magyarország jövője

Link


A migránsválság Európa Trianonja

Link


A háború a legrosszabb alternativa

Link


Obama a világ első számú gyilkosa, akire a hágai Törvényszék vár

Link
 
 
0 komment , kategória:  Média  
Összeesküvés-elmélet vagy összeesküvés?
  2016-06-29 19:45:56, szerda
 
 
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET VAGY ÖSSZEESKÜVÉS?
jún 29, 2016 | Blog, Fricz Tamás


Ma már világosan látszik, hogy a neoliberális indíttatású ,,politikailag korrekt" (PC) beszédmód lehetetlenné teszi, hogy a migráns-áradat, Európa, illetve a világ ügyeiben értelmes és nyílt párbeszédet folytassunk. Európa viszont veszélyben van, ezért e beszédmód kritikája, álságosságának bemutatása alapvetően fontossá vált.

A PC óriási trükk a globális, neoliberális körök kezében: ennek révén bárkit és bármilyen szervezetet, kormányt és országot nevetségessé tudnak tenni, annak érdekében, hogy elsöpörjék az útból, ha átfogó terveikben gátolnák őket.

A PC beszédmód kidolgozott néhány jelzőt és fogalmat, amelyek alkalmasak arra, hogy a nem kívánatos és ,,renitens" politikai szereplőket kiiktassák a forgalomból. Ezeket érdemes közelebbről szemügyre vennünk.

Ilyen például a ,,populista" jelző alkalmazása politikusokra, pártokra,

kormányokra. Ha egy ország kormánya arra ,,vetemedik", hogy ne az IMF, az Európai Unió és a hitelminősítő intézetek kottáját fújva alakítsák gazdaságpolitikájukat, hanem arra törekszik, hogy az ország lakosságának érdekeit és jólétét is figyelembe vegye, akkor azonnal előkerül a populista bélyeg. Ezt a jelzőt kapta meg Alexisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza-párt miniszterelnöke is, amikor megpróbált ellenállni az EU és az IMF megszorításokra épülő csomagjának. Ciprasz végül feladta elveit, s most már ,,jó fiú" és nem ,,populista". Aki viszont végképp megadta magát a globális neliberális köröknek, az nem más, mint a portugál elnök, Cavaco Silva: bár a 2015. október 4.-ei választásokon baloldali pártok kerültek többségbe a parlamentben, ő ,,nem adta meg magát" a választók akaratának, s a vesztes jobbközép oldalt bízta meg ismét kormányalakítással. Arra hivatkozott, hogy a globális pénzügyi intézmények, az EU, a pénzpiacok és a transznacionális tőke felé nem szabad rossz üzeneteket küldeni...

A másik gyakran használt neoliberális, megsemmisítő erejű jelző a

rasszizmus azokkal szemben, akik nem hajlandók az Európába tízezrével, tömött sorokban bevándorló, döntő többségében muszlim csoportokban meglátni a másság, a más kultúra és szokások ,,szépségét" s az ebben rejlő óriási lehetőségeket Európa ,,megújulására". A PC-beszédmód szerint rasszista és előítéletes az, aki azt meri állítani, hogy az iszlámra épülő kultúra, életmód (a nők elnyomása), jogrend (saria), s egyáltalán, a politikai és a vallás összfonódása összeegyeztethetetlen az európai kultúrkörrel. Azzal az európai, nyugati kultúrkörrel, civilizációval, amelyikben politika, állam és vallás el van választva egymástól, az emberi jogok általánosan érvényesülnek, az egyén élete a legszentebb érték (nem beszélve a gyermekek védelméről), a nők egyenrangúak a férfiakkal, a szuverén magánélethez való jogot (individualizmus) nem nyomhatja el a vallási közösséghez tartozás.

Holott, ez a ,,rasszista" beszédmód tükrözi vissza a valóságot, szemben a PC-vel, amelyik szétkeni azt, s igyekszik eltüntetni a kultúrák és civilizációk között fennálló ellentéteket és törésvonalakat.

A neoliberálisok egyik legfontosabbá vált megbélyegző

fogalma az összeesküvés-elmélet. Összeesküvés-elméletnek minősítenek minden megszólalást, elemzést, nyilatkozatot, amelyik beszélni-írni mer globális pénzügyi körökről, meg meri említeni mondjuk a Tripartit Bizottságot, a Külkapcsolatok Tanácsát, illetve a Soros György által kezdeményezett és 2007-ben létrehozott Külkapcsolatok Európai Tanácsát, az Illuminátusokat vagy a szabadkőművességet. Az is összeesküvés-elmélet, ha valaki említést tesz olyan családi dinasztiákról, mint a Rockefellerek és a Rotschild-ok, amelyek vagyona emberi ésszel nehezen felfogható mértékű; vagy arról, az Egyesült Államok jegybankja magánkezekben van és ezzel a politikai hatalom felett is őrködni képesek ezek a ,,kezek", így a kirakatban megjelenő politikai vezetők és intézmények (köztársasági elnök, szenátus, képviselőház, kormány) nem feltétlenül és nem mindenben cselekednek teljesen szabadon.

A neoliberálisok fegyvere egyszerű: ,,ezek összeesküvés-elméletek" - mondják ki fölényesen, lesajnáló, megvető mosollyal, s ezzel már, vélik, egy életre kinyírták az érintettet. Módszerük annyira hatásos, hogy láthatóan a nemzeti, konzervatív és jobboldal nagy része is megrémül tőle és aláveti magát a mainstream drillnek. Ha érzik is azt, hogy a ,,valóság nem minden szelete" látható és követhető például a migráns-válságban, inkább nem szólnak és hallgatnak, nehogy nevetségessé váljanak.

Holott ebből a csapdából is ki kell szabadulnunk, ha esélyt akarunk kapni a világ megértésére, többek között éppen a migránsáradat ügyében, amely Európa kultúráját létében fenyegeti.

Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek összeesküvés-elméletek, hagymázas és valóban ostoba fantáziálások - jelesül és különösen az internetes térben -, hanem arról van szó, hogy vannak a történelem, a politika és jelenünk megértésében hiányzó láncszemek, amelyeket nem ismerünk kellőképpen. Nem társadalomtudományokban a kutatók lázasan keresik a hiányzó láncszemeket a természeti, fizikai, kémiai, biológiai stb. folyamatokban. Nem elfogadható, hogy azért ne keressük a társadalmi és politikai folyamatokban a hiányzó láncszemeket, mert uralmi pozícióban lévő csoportok mindenre rányomják az ,,össszesküvés-elmélet" bélyegét, mert ez áll érdekükben.

Csak megkérdezem: vajon G. F. Kennedy meggyilkolása kapcsán van valaki, aki elhiszi az Osvald, a magányos gyilkos teórémáját? Vagy: tudjuk azt, miért akarták megölni valójában Ronald Reagan elnököt 1981-ben, illetve ugyanebben az évben II. János Pál pápát? És ugyan mit tudunk ezekről az eseményekről?

Vagy muszáj még mindig ,,elhinnünk" a 2001. szeptember 11.-ei, World Trade Center-tragédia hivatalos verzióját? Vagy ha valaki felveti azt vitathatatlan tényt, hogy egy, a két toronytól nagy távolságban lévő irodaépület a tragédia napján - teljesen érthetetlenül - szintén kártyavárként omlik össze, s hogy ez némi kételyre ad okot a hivatalos verzióval szemben, akkor az összeesküvés-elmélet?

És végül: ugye, ha eleddig valaki azt merte állítani, hogy az USA és Nagy-Britannia hazug állítások és érvek alapján támadott Irakra 2003-ban, akkor biztosan megkapta az összeesküvés-elmélet-hívő degradáló titulusát? És ugye, Tony Blair nemrégiben tett ,,coming aut"-ja (beismerte, hogy érveik hazugságon alapultak) azért mégiscsak érdekes fordulat ebből a szempontból?

Schöpflin Györgyöt idézném: valóban vannak összeesküvés-elméletek, és vannak összeesküvések is. Ne ijedjünk meg a saját árnyékunktól és a neoliberális mantrától. Óvatosan és a tényeket tisztelve, újra és újra ellenőrizve azokat, a társadalomtudomány eszközeivel keresnünk kell az események logikai összefüggéseiben fellelhető ,,fekete lyukakat", amelyek ugyebár nincsenek, és mégis vannak. 
 
0 komment , kategória:  Média  
Idézetek
  2016-06-28 20:20:17, kedd
 
 
Idézetek

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Szép volt, fiúk!
  2016-06-27 20:31:41, hétfő
 
 
,,SZÉP VOLT, FIÚK!"


A franciaországi Európa-bajnokságon csoportelső, a belgák elleni vereséggel kieső csapat repülőgépe délután 5 óra hat perckor szállt le Ferihegyen.

A Nizzából érkező válogatott sajtótájékoztató után hat órától a Hősök terén ünnepelte meg a jó szereplést az Európa-bajnokságon. Ünnepelni volt mit. Bár a világranglista második helyezettje, Belgium vasárnap este 4-0-lal búcsúztatta a magyarokat, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs és Király Gábor vezetésével, egy győzelemmel, valamint az Izland, illetve a torna eddigi "legőrültebb" meccsén Portugália elleni döntetlennel a válogatott első lett a csoportban Portugália, Izland és Ausztria előtt.

A Hősök terén a rajongók ezrei várták a csapatot. Teljesen megtelt a Hősök tere, a Dózsa György út és az Andrássy is le volt zárva, a Dózsán is álltak az emberek. Hatalmas tömeg gyűlt össze a válogatott fogadására a Hősök terén egy színpad előtt, az M4 szerint körülbelül 20 ezren jelentek meg a téren.. Az ünneplés miatt leválasztott terület - a tér fele - már hat előtt zsúfolásig megtelt, és folyamatosan visszhangzott a ,,Szép volt fiúk!"-tól és a többi ismert rigmustól.

A csapat zakó nélkül, ingujjban szállt le a buszról. Fergeteges hangulat fogadta őket. A válogatott játékosok mindegyikét színpadra hívták és méltatták. Minden játékost a vezetéknevén szólítottak színpadra, a keresztnevet a közönség kiáltotta be. A legnagyobb ovációt talán Király kapta.

Végül a rajongók és a válogatott a csapat indulóját együtt énekelte. Megunhatatlan sláger lett Az éjjel soha nem érhet véget. Sehogy sem akarták megunni a Soho Party focihimnusszá lett refrénjét, többször is elismételte a hálás tömeg.

A hivatalos ünneplés este fél nyolc előtt ért véget.

Mi magyarok mindig büszkék voltunk a magyar labdarúgás sikereire. Igaz, egykori legjobbjainkat 1954 után a kommunista rendszer külföldre száműzte. Puskás, Kocsis, Czibor és a többiek azonban ott is megmutatták a magyarság erényeit.

Most ismét azt tapasztaltuk, hogy legjobb labdarúgóink méltóan képviselik a magyar nemzetet. Közös erőfeszítéseink Európa jegyzett csapatai közé repítették válogatottunkat. Ma sem feledhetjük, a nemzet összetartozik, együtt sírunk és nevetünk.

Nemzetünk polgárainak szíve ma 18 órától, újra egy ütemre dobogott.

Megmutattuk európai barátainknak, most futballistáink szereplésével, hogy nemcsak voltunk, hanem vagyunk és leszünk is!

Elkötelezett nemzeti érzelemmel focistáinkat emeljük magasra!

Hajrá magyarok!Az éjjel soha nem érhet véget

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Csillagtúra Tirolban és a Bajor Alpokban
  2016-06-25 21:00:38, szombat
 
 

CSILLAGTÚRA TIROLBAN ÉS A BAJOR ALPOKBAN


Már a kora reggeli órákban elindultunk idei 6 napos kirándulásunkra. Ezúttal is két busszal keltünk útra a nagy érdeklődés miatt. Ausztrián és Németországon keresztül Kufstein volt első állomásunk. A magyar történelem iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan úti cél az Inn folyó ölelésében, egy magas sziklaszirten magasodó Kufstein vára, hiszen a XIX. század folyamán több magyar politikai foglyot is őriztek a vár falain belül kialakított börtöncellákban. Az egykori börtön celláin kívül a vár látványossága egy érdekes néprajzi múzeum is. Várlátogatás és egy városi séta után Innsbruckon át érkeztünk az esti órákban szálláshelyünkre, az Alpok egyik legszebb völgyében, a Zillertal-ban Fügen-be.

Másnap de. Tirol fővárosa, a hatalmas hegyóriások ölelésében húzódó, az Alpok gyöngyszemének nevezett Innsbruckban belvárosi városnézés során megtekintettük a Mária Terézia utcát, az Aranytetőt, a belváros első számú turista látványosságát, a Hofburgot, az egykori császári várpalotát, a Hofkirchet, és a Szent Jakab Dómot. A városlátogatás után délutáni túrázás következett a vadregényes Farkas-Szurdokban. A csodálatos szurdokban hidak keresztezték a hegyi patak útját és mintegy 350 lépcsővel is meg kellett küzdenünk. A patakból sok vízesés zuhant le, a látvány egészen lenyűgöző volt. A vadregényes sziklás hegyek, dübörgő vízesések és a csodálatos panoráma, az egészséges hegyi levegő felejthetetlen élményt nyújtott, megérte a fáradtságot. A késő délutáni órákban séta a tiroli hegyek között a tengerszint felett 1000 m. magasságban rejtőző Alpbach-ban, amely egyben Ausztria legszebb falva, Európa legszebb virágos települése és Ausztria legtisztább levegőjű települése címet is birtokolja.

Egész napos kirándulás következett Németország legmagasabb csúcsához, a 2962 m. magas Zugspitzéhez. Talán utunk leglátványosabb, de mindenképpen legkiemelkedőbb programjára indultunk: meghódítjuk Németország legmagasabb pontját, a 2962 méter magas Zugspitzét. A Zugspitze a természet szerelmeseinek, a nap imádóinak, kirándulóknak és sízőknek egyaránt csodálatos kirándulási célpont. Gyakorlott hegymászóknak sem könnyű a Zugspitzét megmászni. Ahhoz, hogy feljussunk, nem kell kiváló alpinistának lennünk: Az Eibsee-tól induló kabinos felvonóval jutottunk fel közvetlen a csúcsra. Már a felfelé vezető út is élmény dús volt, fent pedig hamisítatlanul kék-fehér bajor égbolt és felejthetetlen /látvány/ panoráma fogadott bennünket, ellenállhatatlan kilátás tárul elénk az Alpokra, a csúcsról négy ország csodálatos panorámája tárult elénk. Felejthetetlen és lenyűgöző volt! Búcsút kellett vennünk azonban a meghódított csodálatos Zugspitzétől. A csúcsról leérve kellemes változatosságot jelentett egy séta Garmisch-Partenkirchen szívében, a történelmi Ludwigstrasse-n keresztül, amely elegáns, szinte nagyvilági sétáló és bevásárló utca igényes üzletekkel, és vendéglőkkel. A máskor oly zsúfolt utca most az OMNYE magyar kirándulóitól volt zajos. Természetesen Garmisch-Partenkirchen kapcsán először a téli sport jut eszünkbe: a téli olimpia, hét hónapig tartó álomszép hó, 60 kilométernyi lesiklópálya, és érintetlen havas lejtők. Végül rövid sétát tettünk a Zuspitze lábánál elterülő festői szépségű és kristálytiszta vizű tó, az Eibsee partján. Fügenbe hazaérve még várt bennünket egy több órás esti koncert /Platz koncert/, ahol ízelitőt kaptunk a jó kis tiroli sramli zene szépségeiből is.

Barangolás az Inn völgyében programunk az Ambras kastély meglátogatásával kezdődött. Az impozáns reneszánsz várkastély Innsbruck legjelentősebb látnivalója, gyönyörű példája a középkori várépítészetnek. Jelenleg Művészettörténeti Múzeum, négy évszázad festészetét mutatja be, fegyvergyűjteménye is látogatható. A Művészet és Csodák Galériája igazi ritkaságokat is tartogat, a Habsburg portrégyűjteményben ritka Tiziano és Van Dyck, Velasquez festményekkel is találkozhattunk. Megtekinthető itt többek között a nemesi arcképek mellett Drakula, sőt egy igazi különlegesség: Gregor Baci (Baci Gergely) magyar nemes átszúrt koponyájú festménye is. Ezt követően Hall in Tirol műemlékekben gazdag óvárosát kerestük fel /Hasseg vára, Városháza, Plébániatemplpom/, amely az egyik legszebb tiroli város. A koradélutáni órákban továbbutaztunk Achensee-hez, amely Tirol legnagyobb és legszebb tava. Vize olyan tiszta, hogy inni lehetne belőle. Egy szép sétahajózással fejeztük be a szép napot. Alternativ lehetőség - Fügen felfedezéseként a kora reggeli órákban meglátogattunk egy sajtüzemet sajtkóstolással egybekötve, koraeste pedig sonkakóstoláson vettünk részt.

Másnap reggel esőre ébredtünk és sajnos meg is tartott egész nap. Egész napos kirándulás újra. a Bajor-Alpokba. Első megállónk Schwangau, a meseszép Neuschwanstein kastély, Németország leglátogatottabb turistacélpontja. A kastélyok kastélyának (vagy az építészet és álom keverékének) nevezett csupa torony és bástya épületegyüttes egy magányos szirtfokon áll, egy alpesi tó köze¬lében. A kastély minden egyes szeglete bámulatba ejtő volt. Kevés olyan kastély van a világon, amibe annyi pompát zsúfoltak volna, mint ebbe a lovagvárba. Termek hosszú során át egyik ámulatból estünk a másikba. Alternativ lehetőségként szerepelt a programunkban a varázslatos környezetben elterülő Füssen városa, hogyha valaki már járt ezen a csodálatos helyen és most nem szeretne odamenni, hasznosan tölthesse el az időt. Késő délután Oberammergau következett, a passiójátékáról és festett házairól ismert kisváros, majd Ettal az ősi bencés kolostor pompás barokk-rokokó templomával.

Sajnos elérkezett a 6. nap is és utolsó napunkon búcsút vettünk Tiroltól. Hazafele 652 km út állt előttünk. Fügenből a szállodánkból elindulva 3-4000 méteres csúcsok között haladt az út a Zillertal völgyben, majd az 1630 m magas Gerlos-hágón átkelve megtekintettük még a Hohe Tauern Nemzeti Park 3000 m-es hegyei között megbúvó Krimml vízesést. A víz 3 lépcsőben, hatalmas robajjal zúdul le 380 méter magasságból. 1000 méterig felvisz az autóút, majd egészen 1460 méterig sétálhatunk a vízesés mellett kialakított túraútvonalon, helyenként meredek emelkedőkkel számolva. A Salzach folyó gyönyörű völgyében és a Keleti-Alpokon keresztül már csak rövid megállókat tartva utaztunk hazafele, tele élményekkel és emlékekkel. A buszon hazafele ezúttal sem maradt el a szellemi Toto játék, és a győzteseknek az érte járó jutalom sem. Kissé fáradtan, de nagyon szép és felejthetetlen élményekkel és emlékekkel, a késő esti órákban érkeztünk haza.


Kufstein

Kufstein városa az Inn folyó völgyében, a Kaisergebirge hegység nyugati lábánál, Németország határán található. A magyar történelem iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan úti cél az Inn folyó ölelésében, egy magas sziklaszirten magasodó Kufstein vára, hiszen a XIX. század folyamán több magyar politikai foglyot is őriztek a vár falain belül kialakított börtöncellákban...

Tovább... Klikk a Linkre LinkInnsbruck

Innsbruck Ausztria Tirol tartományának székhelye. Az Alpok hegyláncai között, az Inn folyó partján fekszik, az Inn folyó szeli ketté. Nevét is innen kapta ("Inn hídja"). Több országhatárhoz is közel található. Közúton Olaszországtól kevesebb mint 40 km, a német határtól 32 km, Svájctól is alig 110 km. Autópályán juthatunk el Innsbruckból Münchenbe, Salzburgba, Veronába, Bregenzbe.

Tovább... Klikk a Linkre LinkFarkas-Szurdok (Wolfsklamm)

Tirol Gyöngyszeme a Wolfsklamm szurdok. Innsbrucki városlátogatásunk után úti célunk a Stan település melletti vadregényes Wolfsklamm vagy Farkas szurdok volt, ami felejthetetlen benyomást hagyott bennünk. Az egyre meredekebb, egyre keskenyebb és egyre nagyobb erőkifejtést igénylő úton felfelé haladva a túra útvonala 354 lépcsőn át...

Tovább... Klikk a Linkre LinkAlpbach

A tengerszint felett 1000 m-es magasságban fekvő 2600 lakosú Alpbach a tiroli hegyek között rejtőzik. A 15. században fedezték fel a környék réz és ezüst készleteit, a bányászat akkor az Alpbach-völgy legfőbb bevételi forrása lett. Az Alpbach-völgybe vezető út csak 1926-ban épült meg, egészen addig a falu a külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élt...

Tovább... Klikk a Linkre LinkZugspitze

A Zugspitze 2962 méter tengerszint feletti magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsa, határhegy Németország és Ausztria között. Talán utunk leglátványosabb, de mindenképpen legkiemelkedőbb programjára indultunk: meghódítjuk Németország legmagasabb pontját, a 2962 méter magas Zugspitzét. A Zugspitze a természet szerelmeseinek, a nap imádóinak, kirándulóknak és sízőknek egyaránt csodálatos kirándulási célpont. Gyakorlott hegymászóknak sem könnyű...

Tovább... Klikk a Linkre LinkGarmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen bajorországi télisport központ és üdülőhely... A Zugspitzé csúcsról leérve kellemes változatosságot jelentett egy séta Garmisch-Partenkirchen szívében, a történelmi Ludwigstrasse-n keresztül, amely elegáns, szinte nagyvilági sétáló és bevásárló utca igényes üzletekkel, és vendéglőkkel. A máskor oly zsúfolt utca most az OMNYE magyar kirándulóitól volt hangos.

Tovább... Klikk a Linkre LinkAz Inn völgyében

Az Inn az Alpok zöld folyója. Az 510 km hosszú Inn folyó a Felső-Duna legjelentősebb mellékfolyója. Partjain változatos tájak váltják egymást - a Felső-Alpok meghitt hegyi panorámájától a Duna-völgy kecses lejtőiig. Svájcban ered 2484 m tengerszint feletti magasságban, Tirolban egy széles kelet-nyugati völgyben folyik, a Bajor-Alpokat Kufsteinnál éri el. A Dunát Passaunál éri el. Az Inn folyó összesen 183 kilométeren keresztül hömpölyög Ausztria különböző területein...

Tovább... Klikk a Linkre LinkA mesebeli Neuschwanstein kastély

Az osztrák határ közelében a németországi Füssen városa mellett, egy sziklaszirten áll a Walt Disneyt is megihlető Neuschwanstein kastély. A neuschwansteini kastély (németül: Schloss Neuschwanstein, magyarul Új Hattyúkő kastély) egy, a 19. században épült bajorországi kastély. A Németország déli részén, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, bajor királya építtette... büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom, egy tündérlak. Bástyáit már messziről látni...

Tovább... Klikk a Linkre LinkFüssen, az elbűvölő középkori város

Bajorország romantikus lelke - Ahol felelevenedik a középkori élet.
Európa egyik legrégebbi kulturális városa nemzetközileg ismert nyaralóhely Németország déli részén, a mesebeli Neuschwanstein kastélytól alig 5 km-re. Az Allgäu-i Alpok lábánál fekvő Füssent csodálatos hegycsúcsok, dombok és számos tó keretezi, a bámulatos szépségű környék pedig ideális kiindulópont a közeli királyi kastélyok felkereséséhez..

Tovább... Klikk a Linkre LinkOberammergau

A valamivel több, mint 5000 lakosú Oberammergau egy völgyben húzódik meg a Bajor Alpokban, az Ammer folyó partján. Felette magasodik a Kofel hegység sziklás csúcsa. A kisvárosra jellemzők a rokokó festésű parasztházak. Oberammergau népművészete messze földön ismert... nevezetessége azonban a Passiójáték...

Tovább... Klikk a Linkre LinkEttal

Ettal település Németországban, azon belül Bajorországban. Lakosainak száma 911 fő. Fő nevezetessége a település szélén álló ősi bencés kolostor.0 1330-ban Bajor Lajos német-római császár alapította azért hálából, mivel sikerült elmenekülnie lóháton Rómából, pápai átokkal sújtva...

Tovább... Klikk a Linkre Link
Fügen

Fügen Ausztriában, a Zillertál völgyében található település mintegy 3800 állandó lakossal. Nagyon igényes helytörténeti múzeummal büszkélkedhet. A csodás hegyvidéki tájat télen és nyáron is érdemes meglátogatni, ez az úgynevezett biszezonális turisztikai célpont (nyaralás-üdülés és síelés, túrázás).

Tovább... Klikk a Linkre LinkKrimml vízesés

A Krimmli vízesés Ausztria legmagasabb vízesése. Teljes magassága 380 méter. Krimml közelében a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található. Megközelíthető a Gerlos alpesi úton (Gerlos Alpenstrasse), az út Salzburg és Tirol tartományokat köti össze. Az útról grandiózus kilátás nyílik a Krimml vízesésre. A jó megközelíthetőségnek, a jól kiépített túraútvonalaknak és természetesen a gyönyörű látványnak köszönhetően máig a Krimmli-vízesés Ausztria egyik legnépszerűbb turista látványossága...

Tovább... Klikk a Linkre Link
Képgaléria /összes kép/

A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

A blogbejegyzés képei jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!


Link


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Kufstein
  2016-06-25 20:00:56, szombat
 
 


KUFSTEIN


Kufstein városa az Inn folyó völgyében, a Kaisergebirge hegység nyugati lábánál, Németország határán található.

A magyar történelem iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan úti cél az Inn folyó ölelésében, egy magas sziklaszirten magasodó Kufstein vára, hiszen a XIX. század folyamán több magyar politikai foglyot is őriztek a vár falain belül kialakított börtöncellákban. Az egykori börtön celláin kívül a vár látványossága egy érdekes néprajzi múzeum is.

Kufstein vára a Kaiser hegy aljában fekszik, 1250-ben épült. 94 magyar raboskodott itt a császártoronyban (Teleki Blanka, Kazinczy, Wesselényi, Rózsa Sándor). Nagyon érdekes a volt cellák elhelyezése, amelyek köralakot alkotnak. Kicsik és rendkívül dohosak voltak, elmondták, hogy akiket ide bezártak pár évre, azok többnyire jelentős egészségkárosodást szenvedtek, viszonylag hamar meg is haltak.Videó


Kufstein - Austria

Linkkufstein

LinkKufstein

LinkKufstein in Tirol

LinkKufstein,Tirol,Austria

Link

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Innsbruck
  2016-06-24 21:00:09, péntek
 
 


INNSBRUCK


Innsbruck Ausztria Tirol tartományának székhelye. Az Alpok hegyláncai között, az Inn folyó partján fekszik, az Inn folyó szeli ketté. Nevét is innen kapta ("Inn hídja"). Több országhatárhoz is közel található. Közúton Olaszországtól kevesebb mint 40 km, a német határtól 32 km, Svájctól is alig 110 km. Autópályán juthatunk el Innsbruckból Münchenbe, Salzburgba, Veronába, Bregenzbe.

Tirol fővárosa, az Alpok 2000-2500 méter magas hegyeinek ölelésében húzódó, az Alpok gyöngyszemének nevezett Innsbruckban belvárosi városnézés során megtekintettük a Mária Terézia utcát, az Aranytetőt, a belváros első számú turista látványosságát, a Hofburgot, az egykori császári várpalotát, a Hofkirchet, és a Szent Jakab Dómot. Talán a csodálatos fekvése miatt már kétszer (1964, 1976) adott helyet a téli olimpiának, a versenyekhez síugrósáncot építettek.Videó


Innsbruck, Österreich - (Tyrol)

LinkInnsbruck Tirol

LinkInnsbruck - My Home In Pictures

LinkINNSBRUCK - Teil 1 "Historisches Zentrum & Goldenes Dacherl" TIROL

LinkKépgaléria 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Farkas-Szurdok
  2016-06-23 21:00:18, csütörtök
 
 


FARKAS-SZURDOK (WOLFSKLAMM)


Tirol Gyöngyszeme a Wolfsklamm szurdok. Innsbrucki városlátogatásunk után úti célunk a Stan település melletti vadregényes Wolfsklamm vagy Farkas szurdok volt, ami felejthetetlen benyomást hagyott bennünk.

Az egyre meredekebb, egyre keskenyebb és egyre nagyobb erőkifejtést igénylő úton felfelé haladva a túra útvonala 354 lépcsőn át egy hegyi patak mellett haladt, ami szinte mindenütt vízesésbe szűkült. A csodálatos szurdokban hidak keresztezték a hegyi patak útját és a mintegy 350 lépcsővel is meg kellett küzdenünk. Az út kezdett mind meredekebben emelkedni, helyenként a benyúló sziláktól egyemberes lett a csapás, a szurdokban a víz egyre hangosabban zúgott és egyre komolyabb méretűvé vált a kezdetben még szelíd patak. A patakból sok vízesés zuhant le, a látvány egészen lenyűgöző volt. A vadregényes sziklás hegyek, dübörgő vízesések és a csodálatos panoráma, az egészséges hegyi levegő felejthetetlen élményt nyújtott, megérte a fáradtságot.

Az utat zarándokok is végigjárják, számukra stációk vannak elhelyezve, ahol imádkoznak, amíg a St. Georgenberg 930 méter magas csúcsához érnek. Bencés szerzetesek építettek a hegytetőn templomot, ami mellé mára már éttermet is nyitottak.Videó


Tiroli barangolásaink ,,Tirol Gyöngyszeme" a Wolfsklamm szurdok

LinkKépgaléria


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Alpbach
  2016-06-23 19:30:28, csütörtök
 
 


ALPBACH


A tengerszint felett 1000 m-es magasságban fekvő 2600 lakosú Alpbach a tiroli hegyek között rejtőzik. A 15. században fedezték fel a környék réz és ezüst készleteit, a bányászat akkor az Alpbach-völgy legfőbb bevételi forrása lett.

Az Alpbach-völgybe vezető út csak 1926-ban épült meg, egészen addig a falu a külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élt. Éppen ennek köszönhetően alakult ki egyedi arculata, ami mind az épületekre, mind a házak berendezésére jellemző. Alpbach, mintha mit sem változott volna az azóta eltelt évszázadok során. A település különlegessége, hogy minden háza hagyományos alpesi stílusban épült, de mégis egyéni jellegzetességeket visel magán. Az egész település gondozott, rendezett, a tradicionális házak faragott erkélyeit és ablakait tarka virágok díszítik. Rendelet szabályozza, hogy az újonnan épített házak is a régiekkel azonos stílust kell, hogy képviseljenek.

Ezen a kis tiroli településen folytattuk kirándulásunkat. Ez a település büszkélkedhet "Európa legszebben felvirágozott falujával" és egykoron Ausztria legtisztább levegőjét is mérték itt. A település közössége őrzi a hagyományokat, építészetükre jellemző, hogy házaikat fából építik, tipikusan alpesi házakban laknak. Változatosságként csupán annyit engedélyeznek, hogy a kőalapra épített faházat színében világosra is pácolhatják. Ezekről a hosszú fa korlátokról csüngnek le a gyönyörű muskátlik, melyeket ott jártunkkor most még nem tudtunk megcsodálni. A település a mai kort is beengedi e gyönyörű helyre, azonban a tudománynak szánt építészeti csoda nem ronthatja a táj szépségét, így a hegy oldalába (föld alá) építették a modernkor követelményének megfelelő művelődési házukat (nem mellesleg több emelet mélyen!).

Alpbach település az alábbi címeket birtokolja: Ausztria legszebb falva, Európa legszebb virágos települése és Ausztria legtisztább levegőjű települése.Videó


Alpbach

LinkA day in Alpbach village, Austria

LinkTIROL - Alpbach "Urlaub im Sommer im schönsten Dorf Österreichs" Alpbachtal

Link


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 437 db bejegyzés
Összes: 3824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1121
  • e Hét: 5522
  • e Hónap: 30477
  • e Év: 147831
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.